- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Samsung Galaxy Watch4 és Watch4 Classic - próbawearzió
- Fotók, videók mobillal
- MIUI / HyperOS topik
- Xiaomi Mi 11 Lite - 4G-vel vagy 5G-vel kéred?
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Milyen GPS-t vegyek?
- Honor Magic4 Pro - varázsolj nekünk valami szépet
-
Mobilarena
Házimozi haladó szinten
Ebben a topikban alsó-középkategória feletti rendszerekkel foglalkozunk, de bármilyen házimozival kapcsolatos kérdésre (ha tudunk) szívesen válaszolunk.
Ha nem vagy járatos a témában és kezdő szett vásárlásában kérsz segítséget, kérlek kérdésedet itt: Házimozi belépő szinten tedd fel.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ear001
addikt
válasz
python1 #166070 üzenetére
Tessék, itt van egy erősítő, ami 1920 wattot ad le fél ohmon, mert ott is stabil, nincs az a hangszóró, ami megfingatná, az egyik legjobb hangú erősítő, amivel valaha találkoztam, azt az egész 5 kiló, mindezt AB osztályban. Íme a Chronic HCA 22. Nem értem, a damping faktor, meg a szub hajtási képesség hogy függ attól hogy valamit hifinek vagy PA-nak cimkézünk, otthoni vagy autóhifi?
-
Ear001
addikt
válasz
bajnokpityu #163678 üzenetére
-
Ear001
addikt
válasz
gab1ka #163659 üzenetére
Nem, egy hátrányuk van. Ugyan akkora hangnyomáshoz nagyobb erősítőteljesítmény, és nagyobb mágnesű, jobban terhelhető drágább, tökösebb hangszóró kell.
Reflex ládában himihumi hangszórók is elvannak, zártban nem, vagy hát nagyon hamar kiderül, ha ilyennel próbálkoznak.
-
Ear001
addikt
válasz
bajnokpityu #163620 üzenetére
Ja, hát akkor a Kácsa turkálóból bármi.
-
Ear001
addikt
válasz
bajnokpityu #163615 üzenetére
A neten lőnék valahonnan Mogamit. Ebay, Amazon, zenészbolt, ami tetszik.
-
Ear001
addikt
válasz
bajnokpityu #163568 üzenetére
A legtöbb sajna unalmasan és üresen egy idő után.
-
Ear001
addikt
Az IMG Stageline-ra gondolsz? Ami a Monacor része, akik alapvetően szuperolcsó kínai izéket matricáznak a nevükre és adják drágábban?
A Hyper X modul önmagában pont annyi, mintha valaki tranzisztort vagy épp elektroncsövet alkalmazna a kapcsolásában. Ettől lehet jó, de lehet rossz is a végeredmény. Szerintem a Hyper X az egyik legnyűgösebb D-osztályú panel, hogy tényleg jól szóljon vért kell izzadni a tápolással, a szűréssel, stb. Ez az amit a Jeff Rowland meg még pár cég megcsinál,a Stageline meg nem, fogja a legegyszerűbb gyári ajánlást, azt még kispórolja itt ott és kész. A Stageline őszintén szólva még a pro-ban is a kínálat legalja.
Toroid trafós AB osztályú végfokot pedig gyakorlatilag iskolafeladat csinálni. Olcsó is, egyszerű is. Mi ebben a nagy durranás?
-
Ear001
addikt
válasz
bajnokpityu #163448 üzenetére
+1
-
Ear001
addikt
válasz
Quetz #162261 üzenetére
Ez pont olyan, mint azt mondani, hogy a négyévszakos gumi összehasonlítható a téli meg nyári abroncsokkal. Persze, csak erős kompromisszumokkal.
A zárt ládába való jó mélynyomók drágák, mert muszáj erős mágnes, erős mechanika, így nem is tudnak érzékenyek lenni, vagyis még nagy teljesítményű és korrekt erősítő is kell hozzájuk.
Ehhez képest a reflexládába való hangszórók olcsóbbak lehetnek, egyszerűbb erősítéssel is hangosabbak. Ennyi.
Hogy vannak olyan hangszóró, amik mindkét dobozfajtában működhetnek, az egy dolog. Ez még nem írja felül a zárt meg a reflex dobozok alapvető fizikai tulajdonságat, a hozzájuk ideálisan passzoló hangszórók paramétereit.
-
Ear001
addikt
válasz
Quetz #162247 üzenetére
Nem alkalmas. Ez azt mutatja, hogy ugyan azon elméleti hangszóró hogy viselkedne a különböző dobozokban. Egyáltalán nem lehetetlen olyan hangszórót tervezni, és zárt dobozba építeni, ahol a töréspont 20-30 Hz köré esik. Ja, és az ábrán nem szerepel a basszreflexek kettős csúcsa, ugye egyszer a hangszóróé, a másik ahová a doboz van hangolva.
A basszreflexnek egy előnye van szuboknál - ugyan azt a hangnyomást kisebb erősítőteljesítménnyel lehet elérni.
-
Ear001
addikt
válasz
Quetz #160095 üzenetére
Amír olyan, mint az egyszeri ember a kalapáccsal a kezében - minden tárgyat szögnek lát. Az ember szerzett egy mérőműszert, és elhatározta, hogy ha törik-ha szakad behozz az árát. Nem zavarja, hogy amit mér, mondjuk a THD az nem maga a torzítás, hanem egy mesterséges képződmény, ami a valóságnak egy csak nagyon kicsi szelete, egy mérőszámmal ábrázolva meg még kisebb, amit ráadásul nem is lehet egy az egyben megfeleltetni a hallásunknak, valós, dinamikus körülmények között nem is ez az érték alakulna, stb.
A mérések lényege az lenne, ha valamiféle megfeleltethetőség lenne a hangzásélmény között. Amír erre még véletlenül sem törekszik, a műszer pontos a fülünk nem ideológiát követi, ami alapvető félreértés. Ez az egy számegyenesre felfűzött értékelés meg... Aki kicsit is ismerős a hifi meg házimozi világában, az tudja, hogy marhaság, annyi irányvonal, jó vagy éppen rossz kombináció van, és az egyéni preferenciák is meglepően eltérők tudnak lenni.
-
Ear001
addikt
válasz
Dorian #157286 üzenetére
Egy megoldásnak jó lehet, de biztos nem az egyetlen megoldás. Egyfelől vannak olyan dobozok, ahol bizony a saját rezonanciákat számításba vették, ezeket nem kéne túlcsillapítani.
Másodszor ez a tüske kicsatolja a rezgést dolog szerintem nem olyan egyszerű és triviális. Ha mondjuk a hangdoboz aljába vannak csavarva, akkor elképesztő difik vannak a között, hogy éppen min van a tüske. Most nem is a parketta, kó, ötforintos, fémpogácsa közötti eltérésekre gondolok, mert most tapasztaltam annál durvábbat is. Kaptam próbára szlovák gyártmányű, Let it feel, vagy mi a csoda nevű, még többé-kevésbé prototípus izéket. Ezek fém pogácsák, az alsó és felső felük el tud fordulni egy máson, és van bennük egy menetes rész, Ezt közvetlenül is bele lehet csavarni a hangdoboz aljába, de ide be is lehet állítani a doboz tüskéjét, ha az nem behemót széles. Van nálam egy ezüst, meg egy arany színű cucc, az el ugyan az, a méretek azonosak, csak a töltelék más. Nos az ezüst színű tök ügyes cucc, szerintem sokkal jobb, mint a Superspike, de az arany színű annyival hatékonyabb, hogy én még ilyet alátétnél nem pipáltam. Szétkapta rögtön a hifim egységét, mint Blöki a lábtörlőt, csak néztem ki a fejemből, hogy ilyen felbontás, részletek, nyugalom és erő van a dobozaimban? Ha nálam maradna, biztos újra gondolnám hozzá a kábelezést, erősítést, gyakorlatilag egy új hangdobozt kaptam. Na és ebből mi a tanulság? A tüske szerintem nem csak elvisz energiát, hanem vissza is hoz, és nagyon nem mindegy, hova tud vinni energiát.
A másik, hogyha nem közvetlenül tüske van a doboz, készülék alján. Itt annak a tömege, anyaga, annak a feltámasztása szintén jelentősséggel bír, és más-más hangot ad. Ezért van az, hogy van aki a nagy tömegtől leválaszt gyurmával, bicajtömlővel, tüskével, filckoronggal vagy éppen nem, csavarral rögzít a nagy tömeghez, és ezért van, aki súlyos nehéz állványokat használ van aki meg pille könnyű rezonánsat.
Én azt gondolom, a lehetőségek száma közel végtelen, és tuti megoldás nincs, csak adott környezetben és a fülünknek jó, vagy kevésbé jó.
-
Ear001
addikt
válasz
arcitec #156970 üzenetére
Én az idézetre válaszoltam.
A cikk lényegi tartalma meg mi? Van egy prekoncepció, és ehhez vannak válogatva dolgok, elég meredeknek tűnő leegyszerűsítések. Nem vizsgál, nem mér, hanem a legegyszerűbb fizikai dolgokat elővéve egyszerűen kijelent. Ez olyan, mintha valaki az elmúlt 100 év fizikájára azt mondaná, hogy marhaság, mert Newton egyenleteivel mindent ki tudunk számolni.
-
Ear001
addikt
válasz
ctrlaltdel13 #156943 üzenetére
Ugyan már. Nincs zenei memória, de zenészek beszélgetnek arról, hogy milyen volt x-y-z teremben játszani, ahol a más akusztika miatt másképp szólt a hangszerük. Ha éppen vonót választanak, akkor ha már több mint öt másodperce játszotta az A-hangok az egyikkel, akkor már nem is tudja, hogy szólt, amikor vonót vált, akkor már önbecsapást végez? Ugyan ez egy gitárosnál, ha játszik egy kombón, és nem 3 másodpercen belül dugja be az új szettbe, akkor már nem emlékszik, rá, hogy az előző cucc hogy szólt? Vagy ez mind-mind nagy difi? De akkor mi a kicsi?
Értem én, hogy hifiszüzek, kevésbé érzékenyek, kevésbé tudnak visszaemlékezni egy hangzásra, de aki rendszeresen vagy nap-mint-nap ezzel foglakozik? Az tudott, hogy agyunk nagyjából mindent megjegyez, de ezeknek a döntő többségét normál helyzetben nem tudjuk előhívni, csak a fontos dolgokat. A fontos dolog viszont dinamikusan változik, minél többször szükség van rá, annál inkább előhívható egy emlék. És aki hangokkal foglakozik, annál ez bizony fontos.
-
Ear001
addikt
válasz
ctrlaltdel13 #156936 üzenetére
Ez mekkora marhaság.
-
Ear001
addikt
válasz
arcitec #156219 üzenetére
"Most már kezd világosodni a dolog, de akkor is ha u.a teljesítményt (U*I) rá van vezetve egy 8 ohm ellenállásra (nem hangfal, pl izzó) és a kimeneti teljesítmény ahhoz van illesztve az lesz az ideális."
Nem, nem lesz ideális. Mérni tényleg szokták így, mert egyszerű, de ez kábé annyi támpontot ad, mint gumiméretből megsaccolni egy autó végsebességét.
Itt egy olvasmányos ismeretterjesztő cikk a komplex terheléssel történő erősítő mérésről, ami elég tanulságos, de ez is csak egy belépő ebbe a komplex világba.
-
Ear001
addikt
Bele is bukott, mert az árrésből kellett volna viszonteladókat, reklámot, promóciót, árukészletet, fenntartást finanszírozni. Az, hogy valaki vesz egy konténer induló készletet, majd elkezdi árulgatni, miközben mindenki mást kabzsinak hív, majd rájön, hogy így nem jön ki a matek, azt azért nem hívnám kereskedelemnek.
-
Ear001
addikt
válasz
Dorian #155099 üzenetére
Én is tapasztaltam azt, amit Bajnokpityu, hogy a lánc annyira jó, hogy tojik a környezetre. Persze ennek legtöbbször megvolt a technikai háttere, a frenetikus fázismenet, a szokott pontsugárzás helyett a vonalsugárzósítás, tölcsérek, extrém kevés, vagy éppen sok út, de elöbb volt a rácsodálkozás, utána a magyarázatok keresése.
-
Ear001
addikt
válasz
Dißnäëß #154936 üzenetére
Na, hát ha vannak érdekes könyveid, akkor nézz beléjük ismét.
Kezdjük ott, hogy nem csak frekvenciaátvitel van a világon,egy hangszóró elé rakott akármi más tulajdonságokba is belenyúl. 3dB emelés egyáltalán nem biztos, hogy kétszeres erősítőteljesítményt kíván, sőt.
A flat hangzás, vagyis a DSP-vel kisimított frekvenciagörbe csak egy paramétert optimalizál, és egy csomó másikat el tud rontani.
-
Ear001
addikt
-
Ear001
addikt
válasz
AMDFan #153058 üzenetére
Saját membrán? Az mi? A hangszórómembrán anyagára gondolsz? Hát abban a Harbeth pont annyira egyedi, mint bármelyik impregnált papírt használó cég, mert semmi mást nem tett, mint az 1960-as évekbeli BBC kutatásokat alkalmazza, amikor mindenféle műanyagokat kipróbáltak. Ez a Bextrene nemzedék, a KEF és az Audax nagy korszaka, ebből származnak a Spendorok (szintén BBC származék) áttetsző membránjai, a midenfélével erősített, módosított polipropilén anyagok. Egy keverékre rábökött a Harbeth, aztán ez lett a Radial cone, mert egy jól hangzó név mindig jól jön a marketing anyagokban.
Utána jött a szálerősítés, (üveg, kevlár, aramid), ami már tényleg a Focal korszaka.
Ha tényleg egyedi membrán anyagot keresel, akkor arra sokkal jobb példa az Audio Note UK a kenderből készült membránokkal, a Thiel&Partner a kerámia és gyémánt membránnal, a Magico a karbon nanocsövekkel...
-
Ear001
addikt
válasz
VoidXs #152497 üzenetére
Na örülök, hogy végre van valaki, aki tíz paraméterből megmondja, hogy fog szólni egy kondi. Van itt ez a vicces kísérlet:
... the same as we have found, that AC signals are electromagnetic "shockwaves". I think that there is more to that most audio enginers realize. To give you an example, when I started looking at capacitors , we devised the following test:
Connect a capacitor over the output terminals of a stable power amplifier, then connect a frequency generator to the input, and set the volume level at about 1/4 to 1/2 volume. Then run a frequency sweep from 0-20kHz into the amplifier. All the plastic capacitors that I've tried sounded like a small (very small) loudspeakers, the paper caps were almost silent. We employed sensitive listening devices like medical stethoscopes for these tests. The frequency at which a capacitors resonates under these conditions closely matches the colouration it introduces into the sound of the amplifier when used in the signal path.Akkor ez melyik kondi paraméterhez rendelhető egyértelműen?
-
Ear001
addikt
válasz
xtremetuning #152503 üzenetére
Mindegy is, csak gondolj a folyadékpótlásra közben.
-
Ear001
addikt
válasz
windlord #152428 üzenetére
Azt írod, hogy 10 000 forint körül lesz az alaktrészár. Hát annyiért sokat nem tudsz lépni, a gyári, nagyon szűk keresztmetszetet, amit a hangváltó jelent, egy nagyon kicsit tudod tágítani.
Migabi24 egy másik szintről beszél, ahol mondjuk egy kondi kerül alsóhangon egy tizesbe. Ezek sokkal jobb, több információt átengedő alkatrészek, de mind másképp szólnak, és bizony könnyen keverhető belőlük olyan mix, ahol egymás ellen dolgoznak az összetevők. És kiderülnek a hibák. Amíg nincs infó, nem tűnik fel, hogy lyuk van a közép és a magas között, oda elég a saccperkábé váltó, de a jobb alkatrészek megmutatják az ilyen hibákat is.
-
Ear001
addikt
válasz
Vikthor #151278 üzenetére
Üdvözletem a faternak, én semmiképpen sem szeretnék vitába bonyolódni vele, de egyszer említsd meg neki Oohashi kutatásait. Persze mint minden újdonsággal kapcsolatban, ezzel szemben is voltak ellenvélemények, de amennyire tudom, pont a biofizikai részét nem kritizálta senki. Én annyit tudok hozzá tenni, hogy öreg fejjel már én sem hallom a 20kHz-et, de egy szupertweeter hatását több helyen, több rendszerben, nagyon is. (És az nagyon nem a magas tartományban érzékelhető, bármennyire is ezt gondolná az ember.)
Na és még egy , James Boyk tanulmánya. Ő alapvetően a hangszerek hangját vizsgálja, de, részben támaszkodva Oohasiék csoportjának kutatásaira érdekes kérdéseket vet fel az írás végén.
Remélem mindez számodra is túllép az okkultizmuson, és megerősítesz abban a hitemben, hogy előtte, egy amatőr hobbistához mérten kellőképpen tájékozódtam.
-
Ear001
addikt
válasz
bajnokpityu #150879 üzenetére
Ksl 2. gen bejött neked?
Pedig messze van az 1 meg a 3. genhez képest.
-
Ear001
addikt
válasz
BBéci #150872 üzenetére
Az Ls 3/5a? A Harbeth? Dehogy. A Harbethnél még a gyár is ajánlja a Rel szubokat, pedig a 40.2 az azért nem éppen egy prüntyögő kisdoboz. Az Avantgarde Trionak is van szubtölcsér nélküli változata.
A szub használata a kétcsatornás hifiben is tök elfogadott, hisz vannak olyan szubgyilkos szobák, ahová elengedhetetlen, vagy csak jólesik a gazdinak. A lényeg, hogy ne szóljon külön a hangdobozoktól, de ez kéne a házimoziban is. Ha sztereó zenén kiszól, akkor állítani kell, nem az elvet elvetni.És nem, itthon nem használok szubot. Az eddigi dobozaim elég jól elzenéltek 30-35 Hz körül, vagy még lejjebb is, ez nekem elég, pláne hogy a modern, vagyis az elmúlt húsz év zenei felvételeinek jó része nem igazán szól 40 Hz alatt, mert úgysem szólal meg, mondják a hangmérnökök, mert a legtöbbjük piszlicsáré dobozán tényleg nem szólal meg.
Ha a mélyekkel akartam variálni, inkább kábeleztem, vagy épp szupertweetereztem, ami leginkább épp a szubtartományban működik, ha működik.
-
Ear001
addikt
válasz
xtremetuning #150272 üzenetére
+1
-
Ear001
addikt
válasz
Nemir Ombe #150253 üzenetére
És szerintem igaza is volt, pláne ha az angolos underestatement beszédmódot is hozzá vesszük.
Bár az olcsóbb tápkábelük kutya közönséges drótnak néz ki, nem az, rendszeresen variálnak rajta, ahogy a termékek is változnak, a nagy az kifejezetten karakteres, elég speciális darab. Ezt ők biztosítják, ahogy akár a komplett kábelezést is meg lehet tőlük venni, ami egységes, igen tisztességes hangzást biztosít. Hogy valaki variálni akar? Tessék, de az már tőlük független sztori.
-
Ear001
addikt
Hány lóeró plusz az, amit meg lehet érezni? Kiminek talán egy, Pirike néninek az 1985-ös Swiftbrn útban a temető felé talán 300-400 hisz amúgy sem meri megnyomni a gázpedált.
Ez egy megválaszolhatatlan kérdés, pláne, hogy a tápellátás körülményei is helyszínről-helyszínre változnak. Vannak helyek, ahol egy lánc szinte rimánkodik valami tökös tápstabilizátor után, máshol ugyan ez beszűkült dinamikával változik. Mi a logika abban, hogy a nagyteljesítményű tranzisztorosok túlméretezett trafóval, jó nagy pufferrel általában hallhatóan profitálnak a tábstabilizátorból, a csöves egyenirányítós csövesek meg szinte soha?
Tizen, huszonezer forintos eszközökön is meg lehet hallani a tápkábel hangját, valami egyszerű kínai Tripath IC-s erősítőn, csak kell hozzá lánc, amin át is jön, azok sem millió forintos komponensek, és hallottam már olyan sokmillás láncot, amin ugyan ez tök reménytelen lett volna.
Meg persze fül sem árt, ha van. A férfiak nagy része nem globálisan hall, egyszerre egy részletre, frekvenciára, effektusra tud koncentrálni, és csak gyakorlás után meg nekik az egészet egyszerre, és azon belül a részleteket hallás, amit a nők nagy része alapból tud. Ez evolúciós sajátosság, de a hifi ipar egy része erre épít.
És drága kábelek sem kellenek. Kell csinálni próbára 1,5 -es tömör réz drótokból, meg ugyan ilyen vastag sodrott drótból egy próba kábelt, és lehet kísérletezni. Mindkettő filléres tétel a villanyszerelési boltban, egyik sem végleges megoldás, de sokkal jobb, mint okoskodni a monitor elől.
Egy tápkábelnek vannak alapvető, egyszerűen mérhető tulajdonsága. Ha gyártatni szeretnél, akkor rájössz, hogy milyen sokféle dologban térhetnek el, vagy 20-25 paramétert lehet definiálni, mi miatt például egészen más elektromágneses környezetet alakítanak ki maguknak.
-
Ear001
addikt
válasz
bajnokpityu #147768 üzenetére
Áááá, biztos van.
BME.-n végzett villamosmérnök, HAES tag, ami mérve fasza, az fasza. Crown fasza, mert mérve fasza. (Mondjuk én ahány Crownt hallottam, annyiféleképpen szóltak, de ez az én fura percepcióm lehet a valóság egy mérhetetlen vetületéből.) Hangdoboz mindegy, mert ott az EQ. Stb.
-
Ear001
addikt
válasz
attiss66 #146694 üzenetére
Mondjuk az, hogy másképp szól? A felsorolásba amúgy nyugodtan beírhatod a különböző golyókat, acél, kerámia, a BluTak szerű gyurmákat, gránitlapot, kőlapot, kővel vagy homokkal töltött ládákat, könnyű és nehéz állványokat, nagyi stelázsiját és a felfújt bicajbelsőt.
-
Ear001
addikt
válasz
virkir #144960 üzenetére
Hát itt írták: "Mivel EQ-val a hangdobozok egyedi karaktere szinte teljesen semmissé tehető, közel nem mondhatjuk, hogy a legfontosabbak." meg ugye: Aki használt már VST-t, az tudja, hogy kb. azt csinál a hangképpel, amit akar (pl.EQ-val), és kb. nem lehet ráismerni az eredetire, értsd a jól ismert hangsugárzód karakterét sem ismered fel...
-
Ear001
addikt
válasz
alphamooncam #144934 üzenetére
Tényleg? EQ-val, vagy valamivel fel lehet javítani egy doboz impulzusválaszát? Megoldod, hogy egy dóm ugyan úgy terítse a hangokat mint egy tölcsér? A 17 kHz-en már vergődő kínaidzsunka magasba belehúzod a 20 kHz-es átvitelt?
Amúgy elhiszem neked. Van itt nálam egy ügyes kis dobozka, egy TMP Kolibri, kérlek csinálj már belőle nekem egy Avantgarde Duót meg egy Quad ESL-t, mert ezeket eléggé kedvelem. Ja, meg egy JBL K9900-et is. Kösz.
-
Ear001
addikt
válasz
python1 #144500 üzenetére
Szigorúan szvsz, de például ez a fali csatlakozó meglepően jól működött többeknél, érdemes lehet vele próbát tenni.
-
Ear001
addikt
válasz
Dorian #144180 üzenetére
Vicent Galloval pedig minden esély megvan rá! Ő a leghifimániásabb színész szerintem az egész földkerekségen. Klasszikus WE csövesek, Altec tölcséresek mindenfelé és monónzik! Még az ML CD játszóját is átalakíttatta a gyárban, hogy adjon ki magából rendes monó jelet.
Még az egyik filmjének, a The Way It Is-nek zenéjét is monó lemezen adta, adatta ki.
Ja igen és a Sound Practices-ben is megjelent két zseniális hifis írása, azt csak ajánlani tudom mindenkinek.
-
Ear001
addikt
válasz
hcs57 #143363 üzenetére
Sok mindent lehet miniatürizálni, de az áramot nem nagyon. Akár milyen jó hatásfokúak is a modern D-osztályú erősítők, akkor is komoly méretű trafó, jó sok pufferkondi kell nekik, hogy valós teljesítményt is leadjanak. És ha hagyományos, Ab vagy netán A-osztályú erősítőkről van szó, mindez hatványozottan igaz. Nézd meg, hogy milyen nagyra tud nőni egy sztereó erősítő vagy egy monoblokk, amik ritkán vannak nagyobb teljesítményre specifikálva, mint egy combosabb HM elektronika. Ezek viszont nem roppannak össze komplex terhelés hatására sem, jobban bírják dinamikával, felbontással, kisebb torzítás mellett adják le a teljesítményüket. Persze nem mindíg, vannak szar hifi erősítők, és ügyes HM cuccok is, de a fizikát azért megbaszni nem lehet.
-
Ear001
addikt
Én ezt a stúdió dolgot, mint gyűjtő kategóriát sosem értettem. Egyik végletek ott van mondjuk a BBC monitor sorozata, mondjuk az LS3/5A ami egy cipősdoboz méretű izé, 400 Hz-es definiált alsó határfrekivel, meg itt van mondjuk egy Westlake SM-1, hogy a másik végéről is nézzünk egy klasszikus, nagymembrános-tölcséres stúdiódobozt. Ezek mellé csapjuk még oda a Bower and Wilkins éppen aktuális 800-as sorozatát, amik kirobbanthatatlanok az Abbey Road stúdiókból a Neve elektronikák mellől. Akkor most milyen is egy stúdió doboz?
-
Ear001
addikt
válasz
xtremetuning #140543 üzenetére
Nekem volt egy mentorom ilyen hifis meg internetes dolgokban. Ő képes volt éjjel felhívni, hogy baszod, az állvány amiről írtál a fórumban, nem negyven centi magas, hanem negyvenkettő!!! Mondtam, hogy nem mindegy? Azt mondta, nem, mert ott marad a hülyeség.
Ma már látom, nagyon igaza volt.
-
Ear001
addikt
válasz
nobeige #140439 üzenetére
"Valamint minimum vakteszt, de ha lehet inkább dupla vakteszt, és a két próba közötti lehető legrövidebb átkapcsolási idő. Ha lehetséges, akkor törekedni kell az azonnali kapcsolásra."
Az nem baj, hogy ez ellentmond a fiziológiának? A fülünk egyszerűen nem így működik.
A zaj és zavarmentességet hogy gondolod? Egyáltalán nem kelt elektromágneses teret maga körül a kábel? Muti, melyik az?
-
Ear001
addikt
válasz
arcitec #139032 üzenetére
Azért vannak olyan kábelek, amiknél nem lehet minden vezetőt csak úgy begyömöszölni a csatlakozóba, ezeknél elengedhetetlen a csatlakozó. Aztán ott van az oxidáció, egyes kábelek a levegőn piszok hamar elszíneződnek, változnak a tulajdonságaik, itt is jobb lehet a csatlakozó és a többé-kevésbé légmentes zárás.
-
Ear001
addikt
válasz
Tonyka 2 #138649 üzenetére
Ez azért nem ilyen egyszerű dolog, és talán nem véletlen, hogy oda ajánlják az effekt dobozokat, ahova.
Az egyik dolog az lehet, hogy a legtöbb doboz magashang átvitele nem szemből a legjobb, hanem oldalról. Ráadásul feljebb szerelve messzebb is kerülnek, ami szintén jót tehet az egyenletesebb hangtér kialakulásának. A kisebb hibákat pedig könnyebben tudja korrigálni a processzor, a nagyobb távolságok miatt kevésbé kell belenyúlni a fázisba, időkésleltetésbe, vagyis jobb lehet az effekt minősége.
A másik, hogy én úgy tudom (bár simán lehet, hogy tévedek, örömmel fogadok minden erről szóló anyagot) még nincs igazi fiziológiai magyarázata annak, hogy egyes hangokat magasabbról hallunk. A jobb-bal irányhallás már nagyjából tisztázott, de a le-föl még nem, így az ilyen effekteket nem egyformán értékelik a hallgatók.
-
Ear001
addikt
válasz
Tamoo #138572 üzenetére
Ha már a kereskedő hülye, hogy 10-15 pár doboz egyszerre van a meghallgató szobában, akkor meg kell mozgatni egy kicsit. Azért vannak olyan kereskedések, ahol csak az az egy pár doboz van, amire a vevő kíváncsi, igaz ott nem a HM a fő csapásirány.
Olyat viszont még nem hallottam, hogy letét ellenében ne lehetne elhozni a dobozokat otthoni próbára, ha van belőle demó darab és nem valami külön rendelendő, őrülten egzotikus darab. Pontosabban egyszer belefutottam ilyenbe, ott fordultam ki az ajtón.
Amúgy ez a hifi kereskedelem valahol egy elég speciális képzettséget igénylő szakma lenne, amit például Nagy-Britanniában rendesen tanítanak is. Ott az nem pálya, hogy a vevő bemegy a boltba, megveszi, azt csókolom, ez még csak az üzlet első fele, harmada. A boltban kiderül a fő csapásirány, aztán egy otthoni demón derül ki, mi lesz a kiválasztott, persze a megfelelő kábelezéssel, állványokkal, installálással. Ha olyan a helyzet, akkor megy a készülék beszámítás is. És még itt sincs vége a dolognak, pár hónap múlva jön a telefon, hogy minden rendben van-e, esetleg hogy egy máshonnan beszámított jó árú komponenssel most egy jó nagyot lehetne előre lépni, érdekli a dolog, vagy nem nézne-e el a boltba, lesz egy exkluzív demó, stb. De hát ehhez kölcsönös bizalom is kell a vevő és a kereskedő között, szakértelem, rendes vevői adatbázisok, kultúra, pénz, kellő méretű piac...
-
Ear001
addikt
válasz
Lacielvtárs #138565 üzenetére
A Linn volt az első cég, ami megkövetelte, hogy a viszonteladóinak a demótermében a meghallgatásnál nem lehet benn másik hangdoboz - pont ezért. Kicsit megterhelőbb a hátnak, de igen jót tett a pénztárcáknak.
-
Ear001
addikt
válasz
Pazolini #136516 üzenetére
Az XTZ nekem barátságosabbnak, közvetlenebbnek tűnt, a Dussun hangja nekem olyan felfújtnak, nagynak, de valahogy tartalommal nem igazán kitöltöttnek tűnt. Ez azért sok környezetben még jól is sülhet el, de a kettő kombója, pláne egy harmadik típusú előfokkal, ami azért nagyob bele tud nyúlni a hangba, szerintem nehezen lesz összehozható.
-
Ear001
addikt
válasz
Pazolini #136505 üzenetére
Árulta azt Red Rose néven maga Mark Levinson, csak sokkal-sokkal drágábban. Amennyire én ismerem ezt a Dussun/Korsun vonalat, a Cantonoknak jó kiegészítője lehet, de az XTZ-nek az emlékeim szerint elég más a tónusa, így valóban csak egy próba döntené el, hogy nálad hogy sikerülhet az integráció.
-
Ear001
addikt
válasz
Nemir Ombe #134928 üzenetére
Szerintem sikerült. Vannak olyan jósági tényezőjű hangszóróval szerelt falba építhető szettek, amik tényleg free airek, amiknek mindegy, mennyi levegő van mögöttük, csak sok legyen, rendes mélyet úgy sem adnak, meg olyanok, amik megkövetelik a pontos dobozméretet.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kompakt "házimozi" szettekkel és hangprojektorokkal (soundbars) tapasztalatok híján nem foglalkozik a topik.
- hozzászólás előtt olvasd el az összefoglalót!
- HÁZIMOZI, HIFI, TV beárazás topic
- Házimozi belépő szinten topic
- Hi-Fi-ről általánosságban topic
- Hangprojektor/Sound Projector/Front Surround/SoundBar topic
- Lenovo V130-15IGM laptop (Pentium Silver N5000/8GB/256GB SSD
- Thinkpad X230 legenda: i7 CPU, IPS kijelző, 12 GB, dupla SSD, magyar villbill, webcam, fingerprint
- AKCIÓ! ASUS ROG Zephyrus GA403UV Gamer notebook - R9 8945HS 16GB RAM 1TB SSD RTX 4060 8GB WIN11
- Amazon Kindle 10th Generation ébresztős tok
- Samsung Galaxy A12 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest