Aktív témák
-
axlfsi
veterán
"Egy követ fújni vagyis titkon egyetérteni, összeesküdni… Abból a nemzetközi babonából ered, hogy a kígyók, mikor tavasszal párzás idején összebújva sziszegnek, szájukból tajtékot fújnak, a tajték megkeményedik és kővé válik. Ez az a csodaerejű kígyókő, mellyel különféle betegségeket gyógyítanak."
-
DeFranco
nagyúr
Teljesen igazad van, és egyetértek, ezt amúgy is tudod.
De!
Tudnál esetleg valamilyen tippet adni arra, hogy a 4k-s értékek között miért ilyen nagy a különbség? Az enyém az azonos típusokhoz képest extrém alacsony. Mi lehet az oka? Alaplap? Chipset? Drivert kellene módosítani? (Az alap W7 driver van fent.)
-
PAtr0n
addikt
Maximálisan osztom amit írsz. Örüljünk már annak, hogy működik, majdnem villámgyors a rendszer egy vinyóhoz képest, és tuti, hogy évekig nem kell külön rendszermeghajtn gondolkodni. Amúgy igen, lassan törnek előre a TLC-s drive-ok, aminek már kb. fele akkora lesz a hasznos üzemideje. Örülhetünk, ha 5 évig elmegy normál használat mellett, jelentős teljesítményromlás nélkül. Hiába a marketinggépezet beindult itt is. Senkinek nem érdeke, hogy 5-10 évig használj egy hardvert. Nem véletlenek azok az esetek amikor egy hardver 1-2 héttel, esetleg hónappal a gari idő lejárta után fossa össze magát. Gondolom senkinek nem kell nagyítóval keresgélni az ismerősei vagy, akár a saját háza táján, ha ilyen esetet szeretne látni.
-
fagy53
nagyúr
Képzeld, ha tuningolni lehetne az SSD-t!
Komolyabb tuningra, VGA, CPU tuningra gondolok, nem finomítgatásokra, na ekkor külön topikot kellene nyitni, mert ebben már nem férne el a sok hsz...
Az előbb említetteknél még van is értelme a dolognak, lehet vele nyerni, de az SSD-nél...?!
Sokan nem értik meg, hogy a programok betöltése, pl pályabetöltések nem csak az SSD sebességétől függenek. A rendszer egyéb elemeinek, de leginkább a szervezésnek a függvénye ezen idők hossza. Jelenleg egy mai felépítésű gép gyorsabb mint amit pl a win 7 feltételez, a win 8-at nem ismerem, talán gondoltak erre a fejlesztők...
Most nem használjuk ki még a 3GB/s sávszélt sem, gondolom több GB-os fájlok másolása 2 SSD között nem mindennapos program.Amiért a legtöbben vettük ezt a meghajtót, azt az igényt a teljes ma kapható választék kielégíti és a bench-eken kívül nem is ad hozzá pluszt a drágább sem.
-
DeFranco
nagyúr
Elolvastam, nem szóról szóra, mert más dolgom is van, de a lényeg megvan.
A döntés salamoni. Van lassulás 50%-nál is, és 75%-nál is. Azonban 30 perc IDLE után a sebesség visszaáll közel az eredeti állapotba mindkét esetben.
De!
Firmware developers do not disclose any details about their work, so we don’t know for sure what provokes this behavior of Vertex 4 SSDs. However, we can suppose that the Everest 2 controller separates all flash memory within an SSD into fast and slow. It writes data into the fast part first, switching to the slow one only after the fast part is all used up. When idle, the controller automatically moves data from the fast into the slow part of the SSD. This theory may be true if the Everest 2 has different latencies programming the first and second bits in each MLC NAND cell.
However, this technology would have a downside. It would increase the load on the flash memory by constantly moving data in it.
Considering the small amount of data written during our tests, we suspect the Vertex 4 to have a shorter service life than other SSDs. We’ve only met with one more instance of such a quick deterioration of a disk’s health during our tests. It was the OCZ Petrol series which is known to have a short service life.
Ezek szerint a kontroller az SSD tárhelyét lassú és gyors részre osztja fel. Először a gyorsra ír, aztán ha az elfogy, jön a lassulás, elfogy a szufla.
Ekkor a kontroller elkezdi mozgatni az adatokat a lassú részre (ez az IDLE 30 perc) és az új adatok megint a gyors részre mennek, visszaáll a sebesség.
Ennek az eredménye viszont a drasztikusan megnőtt írásmennyiség, és az ebből adódó rövidebb élettartam. A tesztben szerepel egy wear level érték esés, amihez hasonlót csak a Petrolok esetében tapasztaltak.
---
A fentiek tisztán teóriák, viszont ebből nekem jelenleg az jön le, hogy a 4-eseknek van egy lassú és egy gyors része (fele ez, fele az), amit először FW-ből kozmetikáztak meg, majd amikor kiderült a buli, akkor csavartak rajta még egyet azzal, hogy akkor a háttérben másolgat Szása amíg a komisszár nem figyel.
Nekem ez további információkig nem tetszik. Nem szeretem. Hiába akarok objektív lenni.
-
DeFranco
nagyúr
Ha már itt merült fel:
Elkezdtem filózni ezen az OCZ-n, és arra jutottam, hogy a kapacitás 20%-át gyakorlatilag elviszi a kisnyúl. Ha akarod, ha nem, ezt a 20%-ot nem tudod használni drasztikus sebességcsökkenés nélkül.
Még egyszer mondom, egy 128 gigás esetén lemondasz 25 giga tárolókapacitásról a vásárlás pillanatában.
Ebben az olvasatban is tartod, hogy ajánlani érdemes? Személyes véleményem szerint csak akkor, ha az ára a konkurenciához mérten legalább 10%-kal alacsonyabb, hiszen ha az OP 10%-át figyelembe is vesszük, a maradék 10%-ot minek fizessük ki ha nem használhatjuk?
Mi erről a véleményed?
-
Martel
csendes tag
Azért mert 30 GB lenne a rendszernek és a maradék kb 90 Gb lenne a program + játék partició. Egyéb adatokra avan egy 1 TB-s HDD-m.
De nyitott vagyok az észérvekre és a jó ötletekre szóval írd meg ha tudsz jobbat.A 100 MB-s partició azért nem kéne mert (úgy értelmeztem a cikket) hogy felesleges. Nem akarok a rendszerpartíción titkosítani szóval ezért. De meggyőzhető vagyok ebben is.
-
PAtr0n
addikt
Persze, tök nyilvánvaló amit írsz, csak nagyjából egyforma a közvélemény arról, hogy oprendszeren kívül mást nem nagyon érdemes SSD-n tárolni. Vagyis olyan állományokkal van baj, amik folyamatos írás-olvasásnak teszik ki a meghajtót. Ebből az okból kifolyólag nem nagyon látom értelmét 128Gb-osnál nagyobb SSD vásárlását olyan embernek aki nincs eleresztve anyagilag. Ha torrentre, vagy nagyobb állományokra kell tárhely egyértelműen jobb választás a HDD.
-
Martel
csendes tag
Köszi!
A bios-t megnéztem, F1 verzió van. Win 7-re is áttérek, nem probléma.
Ha megveszem az SSD-t az XP-t futtató gépről nem tudom elintézni a particionálását? (120 GB-st szeretnék 30/~90 GB re bontani.)
A 100 MB-os rejtett particiót is szeretném elkerülni!
A cikk leírja hogy kell telepítés közben particionálni de a parancssoros dologtól kicsit fázom... -
BoC1ka
senior tag
-
Silentfrog
veterán
Már fent is van a win,pendrive-ről gyorsan felszalad.
Igy jónak néz ki,pont azt választottam amit te is irtál,ha minden igaz.
Úgy volt,hogy eladom ezt a kis 30 gb-osat de inkább hagyom a kis gépbe gyorsitott rajta egy kicsit. Eladni pénzért ugysem tudom,
Elsőnek xp-t akartam felrakni de a pendrive-n win 7 volt.
Köszönom a megesrősitést,a döntésemben!Most nézem Ultimate win 7-em van....
I -
-
cozmo
őstag
Hát épp ez az, hogy azt hittem sata 3-ra van dugva. Akkor ez így tré sebesség lett volna.
Elnéztem az alaplap leírásában:....Serial ATA 3.0Gb/s....
Ezek szerint csak csak sata II megy az alaplapomon -
Silentfrog
veterán
Nemrég telepitettem windowst a régi Kingston V 125 ssd-mre és most a samsung 830 ra. A programok megnyitása közben is érezhető némi gyorsulás viszont a netes tartalmak és oldalak megnyitása között hatalamas különbséget érzek
Stopper nélkül is sokkal gyorsabb nincs "toporgás" a megnyitás után
Aki azt mondja,hogy ssd- és sdd között nincs különbség érzetre az csak féligazságot mond.
Az új meghajtók közöt lehet ,hogy nincs de egy régi több éves modell és egy mostani között van és eléggé feltünő.
Ha nem lenne igy akkor visszavinném,hisz ezt megteheti az ember x napig.
Viszont ez megmarad.A frissen felhúzott op.rendszer szerint viszont máris 50 gb-os irtam a maghajtóra.
Mókás,de nem érdekel.Mire kilehelné a lelkét a cellák ugyis vesz az ember másikat!
-
Vasinger!
nagyúr
Lehet, hogy SSD-n jobb a helyzet, de winyóval több idő volt míg betöltötte a képfájlt, mint ha nem is lett volna és úgy neteznék..
Persze én ott 2000 MB-ot csatoltam fel...
Csak a Cache-t rakod oda amúgy, vagy úgy mindent? Mert nekem a chrome eléggé sok helyet foglal a sok kiegészítő meg egyéb miatt.
-
-
igen erre gondoltam én is. Csak kiváncsi lettem volna hogy némi sebbesség növekedés van-e, Annak idején 35ezerért kb 10 honapja hihetetlen menyit esett az áruk
oksi, utána nézek a dolognak, hát kilátásban is lesz majd 1 2tb-os vinyo, a rendszer mentésnek meg egyéb dolgoknak csak az is odébb van sajnos. Drága volt a víz
de megérte
amugy ha nagyon a sebbességre mennék és vele együtt a tárhelyre is, ilyet vennék igaz 100k de pci-os 1 tb hely, 910 olvasás, 810 irás és Max Random Write 4KB: 120,000 IOPS ami szerintem nem rossz. Meg akor wincsi tarto se kéne
-
azért lenne fontos a kérdés, mert annak idején vertex 2-t vettem aztán ugye mint mindenkinek meg tetszett a sebesség és kezd egyre kisebb lenni a hely, az ember meg szokja hogy mindent ide pakol(játékok, programok) és anyagi vonzat miatt kérdeztem, ha veszem még 1 vertex 2-t az kb. 12-15 ezer de ha meg venni akarok egy vertex 4 256gb-ost az meg 50 ezer aztán probálnám valahogy össze hozni jól a dolgot hogy ne kerüljön sokba de több helyem is legyen de a nagyobb sebesség se lenne hátrány.
bár meg vallom összintén nekem ez se lassu, szoval igy is minden pikk-pakk megy. Csak a radi 0-tól anyira tartok hogy ha az 1ik meg murdel akkor az össesz adat vestésre kerül.
-
-
Most hirtelen kell mennem egy géphez, nincs időm részletesebben pár dolgot kifejteni(amit amúgy is privátba tennék), viszont itt csak annyit javasolnék, hogy amiket már nehezebb kapni, azokat ne szedd ki a listából, max pl írd melléjük, hogy már nem vagy nagyon ritkán kapható. Mindezt azért, mert egyrészt külföldön még lehet kapni számos modellt(van aki hozzá tud így jutni) ill. van ugye használt cikkek kereskedése is, így ha esetleg valaki használtan vesz egy régebbi SSD-t, akkor még mindig segítséget kap a leírásod/ajánlásod alapján, míg ha kiszeded ezeket a meghajtókat, akkor nem.
-
baboss
őstag
"Így kell" ebből mit töltsek le
OCZ Toolbox (Firmware Updater) ezt töltöttem le de nincs feltelepítve.Op 64 bit
"Aztán azt is megnézném, hogy ez a driver van-e fent" nincs fent most töltöttem le de még nem telepítettem.
"Gondolom ez alapján telepítetted." nem olvastam el. -
RockHaRD
addikt
-
vazzz
őstag
Ez érdekes. Pedig official, whql. Szerintem nekem valami nagyon-számítógépem van, eddig egy rst sem okozott galibát, pedig szinte minden héten van újabb, nem hivatalos, és mindig a legfrissebb van fenn nálam. Többször nem is linkelek ilyet, nem akarom mások gépét tönkretenni hivatalos driverekkel
-
Tamoo
nagyúr
Köszi!
Igazából még a samsung tűnt szimpatikusnak olvasottak alapján.
KINGSTON 120GB SATA3 2,5" SSDNow V+200 SVP200S3/120G 24e
SAMSUNG 128GB SATA3 SSD 2,5" MZ-7PC128B/WW 29eAkkor azt mondod a samsung nem éri meg azt a plusz ~5e-t?
Kingston-hoz se jár semmi ugye? kábel, keret?Igazából engem nem érdekel annyira hogy most hajszálnyival gyorsabb egyik-másik, csak egy megbízható ssd-t szeretnék pár évre a rendszernek.
-
Ööö, én nem látok ott megfelelő Nvida driver-t(vagy nem W7-hez való, vagy RAID driverek...), másrészt nincs tudomásom olyan NVida driverről, ami támogatná a TRIM-et, AHCI módban sem. Persze ettől függetlenül lehet, hogy van, de őszintén szólva ha lenne sem használnám, minden szívfájdalom nélkül cserélem le W7 alap driverre az NVidia/Marvell/JMicron drivereket, hisz fontosabb a stabil, TRIM-et támogató driver, mint a sebességmérők eredményei
-
Nem írtál hülyeséget.
Pusztán annyi a "gond", hogy bizonyos vezérlőkhöz maga a W7 telepít "rossz" driver-t. A rossz most úgy értendő, hogy SSD szempontjából rossz, mert pl nem támogatja a TRIM-et. Ha ez a szitu, akkor hiába lesz újratelepítve a W7, az újból felvarázsolja a "rossz" driver-t.
A W8 is telepít AMD SATA Controller-t, de olyat, amiben nem megy a TRIM.
Szóval elkerülhetetlen, hogy egy W7/W8 telepítését követően ne ellenőrizze a user a sata drivereket és ha kell, akkor manuálisan lecserélje... -
Beldar
tag
Fura, de pár újraindítás után rendbejött, már tiszta ideg voltam tőle
Sikerült ráraknom a Win7-et, 15 perc alatt felment. Az első benyomások nagyon jók, HDD-hoz képest itt villámgyors a rendszer.
A furcsaság maradt - a Magician szoftver nem lát SSD-t továbbra sem a rendszerben.
És noha rendszergazda vagyok, nem tudom futtatni a "fsutil behavior query disabledeletenotify" parancsot, azt mondja nincs jogosultságom, ez hogyan lehetséges?A mérés alapján ezt tudja a kicsike:
-
Medical
aktív tag
-
-
fagy53
nagyúr
Ez a dolog egyik oldala, mert ebből nekem sehogyan sem jön le, hogy ki szeret mit.
Csináld meg ugyanezt a procedurát egy HDD-n is, akkor látható lesz, hogy tényleg jobban fekszik-e a W8-nak az SSD vagy fordítva! Ha a HDD telepítgetéseknél hasonló eredményre jutsz, mint amire most jutottál, akkor az SSD-re vonatkozó megállapítást nullázhatod!
Aktív témák
Hirdetés
- Crucial T705 2TB M.2 NVME PCI-E 5.0 x4 - Új - 14.400-12.700 MBs - Eladó!
- Western Digital SN820 4TB PCI-E Gen4 SSD! 6500/5800MB/s
- Western Digital WD Red Pro 3.5 4TB 7200rpm 256MB SATA3 (WD4003FFBX)
- Samsung 860 Evo/ 850 Pro 1TB SSD-k állapottól függően 18-28k között
- Elado hasznalt 120GB-os SATA SSD-k!
- Realme 8i 64GB / Normál állapotban / 12 hónap jótállással
- BANKMENTES részletfizetés Noblechairs HERO RL valódi bőr Gamer Szék
- DELL Universal Dock D6000 dokkolók, RTX Legion Pro laptopok 4 év Lenovo garanciával, licencek
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Samsung Galaxy S23 , 8/128GB, Kártyafüggetlen
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest