Hirdetés
- Xiaomi Mi 9 - egy híján
- „Új mérce az Android világában” – Kezünkben a Vivo X300 és X300 Pro
- Milyen okostelefont vegyek?
- Huawei Watch GT 6 és GT 6 Pro duplateszt
- Google Pixel 10 Pro XL – tíz kicsi Pixel
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Apple Watch
- Íme az új Android Auto!
- Lecsap az S26 Ultra az Exynos 2600-ra
- iPhone topik
-
Mobilarena
A Microsoft Excel topic célja segítséget kérni és nyújtani Excellel kapcsolatos problémákra.
Kérdés felvetése előtt olvasd el, ha még nem tetted.
Új hozzászólás Aktív témák
-
PETEE78
senior tag
Sziasztok,
a "Név mező"-t szeretném egér kilkk helyett gyors billentyűvel elérni, mivel az ott található cella infókat szeretném kimásolni egy automatizálási folyamat részeként.
a ctrl F3 nem az igazi, de ha más nem marad megoldom azzal. Nekem csak az oszlop és szám infok kellenének.
köszi
Peti -
Mutt
senior tag
válasz
botond2225
üzenetére
-
Mutt
senior tag
válasz
andreas49
üzenetére
Szia,
Nézd meg ezt az UDF-et.
Használata: =Hasonlo(<cella amihez hasonlót keresünk>;<tartomány a hasonló szövegekkel>;<max eltérések száma>;<kis és nagybetű eltérjen>)Function Hasonlok(mit As Range, hol As Range, Optional max_elteres As Long = 2, Optional kisnagybetuazonos As Boolean = False) As Variant
Dim dictMit As Object
Dim dictHol As Object
Dim adat As Range
Dim c As Long, elteres As Long
Dim key As String, val As Long
Dim collEredmeny As New Collection
Dim arrEredmeny()
'late biding-gal létrehozunk két szótárt, ahol {betű:darabszám} párosokat tudunk képezni
Set dictMit = CreateObject("Scripting.Dictionary")
Set dictHol = CreateObject("Scripting.Dictionary")
'on error a collection miatt kell, mert kiakad ha egy már létező elemet akarunk újra felvenni
On Error Resume Next
'végigmegyünk a megadott tartomány elemein
For Each adat In hol
'átugorjuk ha véletlenül a tartomány rész az eredeti szöveg amihez hasonlókat keresünk
If adat.Address <> mit.Address Then
'az eredeti szöveget és hasonlóság miatt vizsgáltat felbonyjuk {betű:darabszám} párosokra
Call felbont(Trim(adat.Text), dictHol, kisnagybetuazonos)
Call felbont(Trim(mit.Text), dictMit, kisnagybetuazonos)
'megnézzük, hogy a két szövegben mely betük egyeznek és a darabszámukat csökkentjük a
'másik szövegben található darabszámmal
For c = 0 To dictMit.Count - 1
key = dictMit.Keys()(c)
If dictHol.exists(key) Then
val = dictHol(key)
If val >= dictMit(key) Then
dictHol(key) = val - dictMit(key)
dictMit(key) = 0
Else
dictMit(key) = dictMit(key) - val
dictHol(key) = 0
End If
End If
Next c
'eltéresek megszámolása
elteres = szamol(dictMit) + szamol(dictHol)
'ha a limit alatt vagyunk eltérésekben akkor elrakjuk a szöveget
If elteres <= max_elteres Then collEredmeny.Add adat.Text
End If
Next adat
On Error GoTo 0
'tömbként visszaadjuk a talált elemeket ha vannak, különben üres szöveget adunk
If collEredmeny.Count > 0 Then
ReDim arrEredmeny(1 To collEredmeny.Count)
For c = 1 To collEredmeny.Count
arrEredmeny(c) = collEredmeny.Item(c)
Next c
Hasonlok = arrEredmeny
Else
Hasonlok = ""
End If
End Function
Private Function felbont(s As String, o As Object, m As Boolean)
Dim c As String
Dim x As Long
'töröljük az eddigi tartalmat
o.RemoveAll
'ha szükséges akkor mindent nagybetűsre alakítunk
If m Then s = UCase(s)
'felszabdaljuk a szöveget {betu:darabszám} párosokra
While Len(s) > 0
c = Left(s, 1)
x = Len(s) - Len(Replace(s, c, ""))
o.Add c, x
s = Replace(s, c, "")
Wend
End Function
Private Function szamol(o As Object) As Long
Dim x As Long
'megszámoljuk hány esetben fordul elő NEM nullaszor egy betű
'ezek azok amelyek a másik szövegben nem voltak megtalálhatók
szamol = 0
For x = 0 To o.Count - 1
If o.Items()(x) > 0 Then szamol = szamol + 1
Next x
End Functionüdv
-
lappy
őstag
válasz
botond2225
üzenetére
index hol.van függvényekkel lehetne egy próbát tenni
-
botond2225
csendes tag
Sziasztok,
Olyan kérdésem lenne, hogy mivel lehetne elindulni az alábbi probléma megoldásának:
Adott egy táblázat, nevezzük 1-es táblának, amiben az egyik munkalapon az oszlopok a dátumok (napok), a sorok a termékek(cikkszámmal) és a metszetükben az aznapi ára szerepel.
A második munkalapon szintén termékek szerepelnek a sorokban, az oszlopban meg szerepel egy "eladási ár", "beszerzési ár", illetve színessel jelöltem, 2 oszloppal megjelölve szerepel a "mettől meddig" oszlopban az akkori "eladási ár", illetve "kedvezmény mértéke".Egy másik táblában szerepelnek rendelések, amikhez az egyes oszlopokban megtalálható a cikkszám, a rendelési dátum és a rendelési ár.
Ebbe az utóbbi táblába 1-1 új oszlopba szeretném beletenni, hogy az 1-es táblából az egyes munkalapról nézze meg, hogy a rendeléskori dátummal milyen ár szerepelt ahhoz a cikkszámhoz és tegye oda.
Illetve még 1-1 új oszlopba szeretném tenni, hogy az 1-es tábla Munka2 fülön lévő cikkszámú terméknek a szines részben lévő dátum intervallumban szereplő értékének mi az "időszak eladási ára" és mi a "kedvezmény mértéke".
Remélem érthetően magyaráztam és köszönöm a segítséget.
-
Fferi50
Topikgazda
válasz
bteebi
üzenetére
Szia!
"Szóval Public variable csak modulból működik?"
Nem csak általános modulból működik. Ha nem ott deklarálod, akkor a Modulnév.Változónév formában hivatkozhatsz rá: pl. Thisworkbook.origvalue minden másik modulból elérhető!
Egyébként amennyiben több modulodban is van publikus változó, akkor is célszerű ebben a bővített formában hivatkozni rájuk.
[link] Javaslom, nézd meg itt a változók deklarálásával kapcsolatos helpet.
Üdv. -
bteebi
veterán
Sziasztok!
Event makrókkal próbálnám azt elérni, hogy bizonyos cellákat/oszlopokat csak bizonyos személyek (
Environ("UserName")-mel kiolvasott név alapján) szerkeszthessenek egy adott (mondjuk "DZS" nevű) munkalapon. Nagyrészt működik is, már csak 1-2 nem annyira jelentős anomália van, amiknek jó eséllyel könnyű a megfejtése, de én egyelőre nem jöttem rá.Az egyik oszlopot (5.) csak C és D személy írhatja, a többit pedig csak A és B, de rajtuk kívül senki más (tehát pl. E és F semmit sem csinálhat). Ehhez egy
Worksheet_Changemakrót használok. Ez most már működik. Viszont azt is szeretném megakadályozni, hogy a korábban pl. az 5. oszlopba a jogosult személyek által bevitt adatokat ki tudják törölni arra nem jogosultak. AWorksheet_Changemakró ugye csak akkor fut le, ha a változás már megtörtént. Tehát kiírja azt, hogy pl. nem lehet szerkeszteni az adott cellát, de addigra az már szerkesztődött. Vagyis vissza kell másolni az eredeti cellaértéket. Erre van egyWorksheet_SelectionChangemakró (nyilván ugyanazon a lapon):Dim origvalue As VariantPrivate Sub Worksheet_SelectionChange(ByVal Target As Range)origvalue = TargetEnd SubEz csak annyit csinál, hogy tárolja a cella előző értékét, és ha a módosítás/törlés nem megengedett, akkor a
Worksheet_Changemakróval beleírja azt, hogy Target = origvalue. Ez teljesen jól működik, csak az a baj, hogy amikor még csak megnyitod a file-t, akkor azorigvalueüres, mert nincs seWorksheet_Change, seWorksheet_SelectionChange, szóval még mindig ki tudod törölni azon cella korábbi értékekét (file megnyitásonként csak a legelsőt), amelyiken éppenséggel a kurzor áll.Ez ellen kellene egy
Private Sub Workbook_Open(), amiről most már tudom, hogy aThisWorkbook-ba kell rakni, és részint működik is, de nem pont úgy, ahogy szeretném:Public origvalue As VariantPrivate Sub Workbook_Open()origvalue = ActiveCell.ValueEnd SubÉs így az origvalue-ban a megnyitáskor aktív cella értéke tárolódik. Viszont ha nem kattintok sehová, csak del-t nyomok a megnyitás után, akkor mégis ki tudom törölni az értéket.
Próbáltam már többféleképp megoldani, de sehogy se jó. Hogy kellene úgy átírnom, hogy a másik ("DZS") munkalapon lévő kódban is tudjam használni ezt az
origvalue-t? (Próbáltam azon a lapon isPublic origvalue As Variant-ként, de az se segített.) Egyszerű megoldás lenne, ha valami üres cellára ugrana megnyitáskor aPrivate Sub Workbook_Open(), de az egy elég gagyi megoldás lenne.Nagyon köszönöm a segítségeteket!

-
botond2225
csendes tag
válasz
Delila_1
üzenetére
Ez jó lenne, ha nem lenne benne az általam figyelt "Rangsor" feltétel.
Szóval azt is kellene nézni, hogy ezen a mintafájlban lévő Munka1 fülön a "Q" oszlopban lévő "Rangsor"-ban milyen érték szerepel (1-5-ig lehet) és ennek megfelelően ossza szét még 5 felé.
Emiatt szedtem ennyire szét eredetileg a táblát.Csatolok egy táblát, hogy milyet szeretnék a végére kapni:
A B2:I30-ig lévő táblába szeretném összegyűjteni az adatokat.
Egy ilyesmit szeretnék kinyerni.Köszönöm szépen.
-
Delila_1
veterán
válasz
botond2225
üzenetére
Nézd meg ezt.
-
botond2225
csendes tag
válasz
Delila_1
üzenetére
Köszi szépen.
Ez így jó is lenne, de azt nem mondtam, hogy igazából egyúttal azt is meg szeretném tudni, hogy összesítve (mivel 0 vagy 1 értéket adna ki) a Bolt 1-en belül ahol olcsóbb, ott a TOP1-ben hány db 1-es szerepel, a TOP2-ben hány db 1-es, illetve ahol a Bolt 1 drágább, ott a TOP1-ben hány db 1-es szerepel, a TOP2-ben hány db 1-es található, stb, emiatt lett ilyen széles a tábla.
Ezt szintén összesíteném, egy egyszerű SZUM-al.
Az alábbi képen látható módon.De ha ezt a fenti feltételes formzásokkal sokkal egyszerűbben össze lehetne hozni, annak is örülnék, csak ezen az úton indultam el.
Köszönöm.
-
Delila_1
veterán
válasz
botond2225
üzenetére
Feltételes formázással is meg lehet oldani, egy halom oszlopot és képletet elhagyva.
-
botond2225
csendes tag
válasz
Fferi50
üzenetére
Szia,
Egy összehasonlító tábla lenne a cél:
A táblában lévő A-tól R oszlopok adatai adottak -
(pontosabban C-től I oszlopig kapom meg az adatait, utána lévő J-től P oszlopok csak megnézik, hogy a B oszlophoz képest az egyes boltok hogy szerepelnek és azok kerülnek oda. Tehát pl B3-hoz képest a C3 milyen, ez jelenik meg a J3-ban) -
,ami alapján szeretném hogy az S oszloptól kezdődően végezze el az alábbi számításokat:
A "B" oszlop a referenciaoszlop, ahhoz nézem, hogy az egyes boltok árai hogy viszonyulnak egymáshoz (C-I oszlopok).A J-P oszlopok között jelenik meg, hogy az adott bolt mennyivel tér el, avagy ha nincs összeg, akkor a "nincs" értéket veszi fel.
A Q oszlop egy rangsor oszlop, ami 1-2-3-4-5 értéket vehet fel, ez kitöltve lenne már, mint alapadat, tehát ez is adott mindig.
Az S oszloptól kezdődően az oszlopoknál lévő TOP1-TOP2-TOP3-TOP4-TOP5 oszlopok emiatt lennének, hogy abba az oszlopba kerül annak az adata, amelyik a "Q" azaz a rangsor oszlopban szereplő érték szerepel. Tehát 1 = TOP1, 2=TOP, stb.
Ha egyezőséget talál valahol, oda tegyen 1-et, ha nem talál, tegyen 0-t.
(mivel 4 lehetőség van és mindegyiket szeretném megjeleníteni, ezért 1 sorban az egyes boltoknál valahol szerepelnie kell 1 db 1-esnek a többinek 0-nak kell legyen.Amit ki szeretnék nyerni, hogy az adott bolt olcsóbb-e vagy drágább, vagy pont ugyanannyi, vagy (ha nincs ár) nincs, azaz nincs a kínálatban a vizsgált termékkel.
Tehát a mintafájlban a 3. sorban AA oszlopban azért kap 1-et, mert a B oszlophoz képest az C oszlop magasabb, tehát drágább és a "rangsor értéke", azaz a Q oszlopban 4-es érték szerpel.
Remélem érthetően írtam le és köszi a segítséget.
-
andreas49
senior tag
Sziasztok,
Van egy hosszú névsorom pl. az 'A' oszlopban, amiben szeretném megkeresni azokat a neveket, amelyek csak max 1-4 karakterben térnek el egymástól. Gondolom, hogy ez csak macróval érhető el. A 'B' oszlopba kellene kiíratni a 4 alatti eltérések számát. (pl. WITTHOFT - WITTHÖFT, eltérés 1) A név kereszt- és vezetéknévből áll.
Köszi a segítséget előre is. -
Fferi50
Topikgazda
válasz
botond2225
üzenetére
Szia!
Bocs, hogy értetlenkedek. Mi a tulajdonképpeni célod? Mit és hol adjanak vissza a képletek? Lehet, én vagyok kuka, de ebből a mintából semmit nem értek.
Remélem más igen.
Üdv. -
botond2225
csendes tag
válasz
Delila_1
üzenetére
Szia,
Kipróbáltam de az egyik felénél működött, a másik feltételnél meg nem sajnos.
Próbálkoztam még, de kérnék segítséget.
Feltöltenék ide egy mintafájlt, hogy hogy szeretném megvalósítani.Igazából az S3 : W6 közöttinél meg esetleg a AH3 : AL6 közöttinél elég kitölteni, a másik 2 feltételnél csak a relációjelet kell megváltoztatni.
Köszönöm szépen előre is.
-
Fferi50
Topikgazda
válasz
zoombiee
üzenetére
Szia!
Ezt próbáltad már:
Beállítások Adatvédelmi központ - Az adatvédelmi központ beállításai - Makróbeállítások - Az összes makró engedélyezése
Másrészt nézd meg a VBA nézetben a Tools - References menüben, hogy be vannak e pipálva a szükséges könyvtárak, legalább ezek:
(Egyáltalán, makróbarátként (vagy binárisként) van mentve a fájl?)
Üdv. -
zoombiee
csendes tag
Sziasztok,
Makró adatvédelmi beállításaiban sikerült elállítanom valamit. Szerettem volna a makrókat tartalmazó fájloknál beállítani, hogy ne hisztizzen miatta

Ehelyett sikerült elérnem, ha makrót indítanék, akkor ezt írja ki: "Compire error: Can't find project or library"
Van ötletetek, hogy hogyan tudnám visszaállítani?
Néztem videókat a regeditből törléses megoldásról, de nem állította vissza. -
Fferi50
Topikgazda
válasz
pentium4
üzenetére
Szia!
Ha a lista elrendezése ilyen, akkor megpróbálhatnád az alábbit:
A lista végére tegyél egy x jelet.
Ezután egy szép hosszú tömbképlet kerül a B4 cellába:=SZUMHA(ELTOLÁS(Lista!$A$1;HOL.VAN(Eredemény!$A4;Lista!$A$1:$A$22;0);0;HOL.VAN(Eredemény!$A5;Lista!$A$2:$A$22;0)-HOL.VAN(Eredemény!$A4;Lista!$A$2:$A$22;0);1);B$3 &"*";ELTOLÁS(Lista!$A$1;HOL.VAN(Eredemény!$A4;Lista!$A$1:$A$22;0);2;HOL.VAN(Eredemény!$A5;Lista!$A$2:$A$22;0)-HOL.VAN(Eredemény!$A4;Lista!$A$2:$A$22;0);3))
Ez a képlet húzható oldalra és lefelé is!

A 10-11 sorban látod az eredményt, azért ott, hogy ellenőrizhető legyen.
A tömbképletet Shift + Ctrl + Enter kombóval kell lezárni, az Excel teszi kapcsos zárójelbe.
Előnye, hogy nem kell átrendezned a listát.
Üdv. -
Delila_1
veterán
válasz
pentium4
üzenetére
Nem jól használható a táblád mostani elrendezése. Oszloponként azonos jellegű adatokat érdemes bevinni, ne legyen 1 oszlopban váltakozva név, és termék.
A mintán egy beszúrt oszlopban van a név (minden sorban!). A G oszlopba átmásoltam az A neveit, majd az Ismétlődések eltávolítása funkciót alkalmaztam, így csak a táblában szereplő két név maradt.
H1-től L1-ig vannak a kategóriák. H2-be írtam a képletet, amit jobbra-, és lefelé másoltam.=SZUMHATÖBB($D:$D;$A:$A;$G2;$B:$B;H$1&"*") -
pentium4
senior tag
Sziasztok,
Lenne egy kis problémám, amire nem jövök rá, vkerestől kezdve próbálkoztam amivel tudtam, de nem akarja az igazat: link a táblához: [link]
Szóval a Lista fülön vannak egymás alatt ömlesztve az emberek egyedi kóddal a nevük mögött, alatta pedig az eladott cuccok, amik neve fix, legalábbis első szó utána pedig változhat, nincs fix sormennyiség az adott név alatt, lehet 5, de lehet 20 is, és egyből rá következik a következő.
Az eredmény fülön első oszlop a név kóddal, mögötte pedig az azonos kezdéssel a termékek mennyiségének az összege.
Remélem érthető voltam
KösziP4
-
Delila_1
veterán
válasz
botond2225
üzenetére
Próbáld ezt:
=HA(VAGY($Q77="nincs";ÉS(J77>0;$Q77=1));0;1) -
botond2225
csendes tag
Sziasztok,
Olyan problémába futottam bele, hogy egy tömbben szereplő értékek alapján szeretnék 1 cellába 0 vagy 1-es értéket kiszámolni.
A feltételek között 2 oszlopot kell figyelnie, az egyik oszlopban 1, 2, 3, 4, 5 értékek szerepelnek, a másik oszlopban lévő érték lehet minusz, plusz, 0 vagy "nincs".
A "nincs" értékkel gyűlik meg a bajom, hogy ha az szerpel, akkor ott 1-es értéket ad vissza.
Ha függvénnyel próbáltam, ott jött elő ez a hiba.A képlet: =HA(ÉS(J77>0;$Q77=5);1;0)
Érdekesség, hogy ha így szerepel, és "nincs" érték van a celléban, akkor helyesen 0-t dob ki: =HA(ÉS(J77<0;$Q77=1);1;0)
Hogy lehetne kiköszöbölni, hogy az elsőnél ha "nincs" értéket talál, akkor ott 0-s értéket adjon ki?
Köszönöm a segíséget előre is.
-
TillaT
tag
válasz
Delila_1
üzenetére
Az űrlap alapszíne a standard szürke. A TextBoxok , ComboBoxok háttérszíne halványsárgás, ami halványzöldre vált, ha a felhasználó adatot választ vagy ír beléjük, illetve pirosas színre, ha a beírt adat nem megfelelő. A fontok standard feketék (eddig).
A ComboBoxban választott tartalom sötét kiemelő színe csak a halványsárgához képest tűnt nagyon erősnek, de miután a fókusz más vezérlőre történő áthelyezésével találtam megoldást az eredeti problémámra, azután már nem is zavart annyira ez a kiemelés dolog.
Valószínűleg a végleges verziómban marad a fókusz a ComboBoxon, azaz marad a kiemelés. mert ahogyan írtad is, "jó tájékoztatást ad" a felhasználónak. -
benjoe1
aktív tag
Ha a VAGY képlettel kombinálom, akkor akár egy sornak több oszlopában lévő celláját is tudom egyszerre ellenőrizni, viszont ami problémám van, hogy előtte minden nem dátum, hanem szöveg tartalmat ki kell töröljek a táblázatból, mert a képlet nem működik.
Van erre vmi megoldás? -
ny.janos
tag
Kicsit nyakatekert, de működő megoldás lehet, hogy a HAHIBA függvényedben hiba esetére nem üres eredményt ("") kérsz, hanem 0 értéket (feltételezem, hogy mivel szöveges eredményt kapsz egyébként a leírásod alapján, így 0 eredményed csak hiba esetén lesz).
Ezt követően kettő részösszeg (vagy összesít függvény) eredményét kombinálod. Előbb darab2-vel (103) összeszámolod az összes sorodat és ebből kivonod darab-al (102) a 0-k mennyiségét. Ha az oszlopban nem szeretnéd látni a nullákat, akkor egyéni cellaformátummal eltünteted a 0 értékek megjelenítését.
-
TillaT
tag
válasz
Fferi50
üzenetére
Kedves Feri és Delila_1!
Nagyon köszönöm, hogy foglalkoztatok a kérdésemmel!
Ahogyan Feri írta, "Ezért úgy gondolom, a kérdező eredeti felvetése pontosításra szorul."
Teljesen igazad van.
Nagyon balga voltam. Valóban csak addig van kiemelés a ComboBoxban megjelenített elemen, amíg a fókusz a ComboBoxon van. Mihelyt elkattintok egy másik vezérlőre, megszűnik a kijelölés.
Én azt szerettem volna elérni, hogy elkattintás nélkül is szűnjön meg a kijelölés.
Végül úgy oldottam meg, hogy a makróban áttettem a fókuszt egy másik vezérlőre.A makró funkcióját tekintve tényleg nem baj ez a kiemelés, csak esztétikailag bántja a szemet, mert az űrlap színvilágához képest nagyon dominál. Még egyszer köszönöm az időtöket!
-
Fferi50
Topikgazda
Szia!
Nem egészen értem a kérdést. Az egyéni szövegszűrővel kiszűrheted az üres eredményt adó cellákat - a képleteket a szűrő nem a benne levő szöveg, hanem az eredmény alapján szűri. Így a részösszeg 103 függvény is működhet normálisan. Ha rosszul értem a kérdést, akkor légy szíves mutass egy példát.
Üdv. -
mckay
aktív tag
válasz
temporello
üzenetére
Köszi temporello,
valóban, ez a részösszeg 102 függvény már tudja azt, hogy csak a pillanatnyilag látható sorokkal számol.
Köszönöm!Hanem ez meg azért nem klappol tökéletesen, mert a vizsgált oszlopban szöveges eredmény van igazából. Csak számszerű eredményeket vizsgál a lelkem...
Próbáltam a részösszeg 103 függvénnyel is, de ez rosszabb, mert nem tesz különbséget a között, ha egy képlet eredménye "", vagy egy igazi szám.
Szóval meg lehet oldani a részösszeg 102-vel, de egy segédoszlopot kellett beszúrnom, ami számokkal dolgozik a kedvéért.
Szerintetek keresgéljek még? Létezhet olyan elegáns megoldás, ami segédoszlop nélkül összeszámolja, hogy az oszlopban alkalmazott fkeres függvényem hányszor talál valamit (a példámban: egy szöveg), és hányszor marad eredménytelen? Van erre tippetek?
Üdv.
-
Fferi50
Topikgazda
válasz
Delila_1
üzenetére
Szia!
Sajnos nem az igazi szerintem, ha nem kattintasz bele a kiválasztás után, akkor marad a más alapszín:
Ugyanakkor, ha más vezérlő is van a formon, akkor arra átkattintva eltűnik a kiemelés - ami ezek szerint nyilván azt prezentálja, hogy a Comboboxunk van a fókuszban éppen.
Ugyanígy viselkedik egyébként az Excel által adott alapszíneket meghagyva is. Ezt alátámasztja az is, hogy pl. TAB-bal ugrálva hasonló módon látszik a fókuszba kerülés.
Ezért úgy gondolom, a kérdező eredeti felvetése pontosításra szorul.
Üdv. -
TillaT
tag
Sziasztok!
Egy ComboBox beállítása során ütköztem akadályba. Ebben kérném segítségeteket. Jelenleg a ComboBoxomnak van egy beállított háttérszíne, ami eltér az űrlap háttérszínétől. Amikor a felhasználó kattintja a ComboBoxot, akkor a legördülő lista háttérszíne is felveszi a ComboBoxra beállított háttérszínt. De amikor a felhasználó kiválaszt egy elemet a listából és az a lista becsukódása után megjelenik a ComboBoxban, akkor kap egy háttérszínt, kiemelést. Megmarad a ComboBox beállított háttérszíne, de a benne megjelenő szövegtartalom külön háttérszínt kap. Hogyan lehetne beállítani, hogy a kiválasztott elem (szövegtartalom) háttérszíne azonos legyen a ComboBox háttérszínével? Köszönöm, ha tudtok megoldást javasolni! -
zsoltzsolt
addikt
Sziasztok! Tudna valaki segíteni, hogy a Cellabejegyzések automatikus kiegészítésének be- és kikapcsolását, hol tudnám a webes Excelben bekapcsolni? Vállati O365, egyes doksiknál működik, másoknál nem. A fájlokat asztaliban hoztuk létre és úgy lett feltöltve.
Előre is köszönöm! -
Colin111
csendes tag
Üdv,
Furcsa dolog történt nálam egy táblázat csv-be mentésekor.
A lementett csv file 3. oszlopában az eredeti cella tartalom elé és mögé 1-1 szóköz került mentéskor, ezt szöveges megjelenítőben szúrtuk ki (nem értettük mi a hiba...)
Az egész táblázatban szemmel láthatólag sehol nincs egyetlen szóköz sem, ctrl+H nem tud semmit cserélni.
Viszont ctrl+F talál szóközt a C oszlop minden cellájában.
ilyen jelenséggel még soha nem találkoztam....
Valaki találkozott már ilyennel? Van ötlet mi okozhatja? -
Pakliman
tag
Szia!
Valószínűleg a hiba a Windows dátumformátum beállításában van (nekem ez volt!).
A rövid dátumformátum (nem tudni miért) fölösleges szóközöket tartalmaz a pontok után.
Pl.: 2023. 03. 21 (a 2023.03.21 helyett!)
Beállítás:
Vezérlőpult->Megtekintés a következő szerint: Kategória -> Dátum-, idő- és számformátumok módosítása->(lent) További beállítások->Dátum->Rövid dátumforma->törlöd a fölösleges szóközöket->Ok -
Louro
őstag
Sziasztok!
Rég jártam erre, de most kifogtak rajtam
Még Guglizni sem tudom, hogyan lehetne. Adott egy fájl, mondhatni egy sablon. Ezt kitöltik, majd egy gomb segítségével lefutnak kalkulációk és egy xml mentés. Semmi gond nem volt eddig vele.
De most szóltak, hogy ha megfuttatja a felhasználó, akkor problémás. Megfuttatja a főnöke, akkor jó. Én is megfuttattam és nálam is rossz.Az érintett rész egy dátumot tartalmaz Date formátumban, ami yyyy.mm.dd
A rá futó VBA kódrészlet: Replace(Worksheets("főlap").Range("C33"), ".", "")Ez eddig visszaadta, hogy yyyymmdd. De most nálam is valamiért a pontokat szóközökre cseréli. Ha kiveszem azt a képletből, hogy a főnöknél jó, akkor is furcsa. Vagy használjak inkább application.text() függvényt? Bár akkor se magyarázat a hibás működésre. Az meg, hogy a főnök futassa ezentúl, nem járható út
Van ötletetek?
-
Mutt
senior tag
válasz
föccer
üzenetére
Szia,
{1,3} angol Excelben, magyarban helyesen {1\3}.
Vagy a mintádat nézve, a végén a DARAB2 helyett ez kell: SORSZÁMLISTA(;DARAB2(A1:K1)
Fontos, hogy a sorszámlista első paramétere üres, a másodikba kell a DARAB2, hogy egy oszlop elrendezésű tömbbe kapjuk meg a sorszámokat.A képletedben a SORSZÁMLISTA és DARAB2 közé kell még egy zárójel, ezért kapsz rossz eredményt.
Ez lenne a helyes:
=INDEX(SORBA.RENDEZ(SZŰRŐ(A1:K28;D1:D28=N16);3);SORSZÁMLISTA(MIN(N17;DARABHA(D1:D28;"="&N16)));SORSZÁMLISTA(;DARAB2(A1:K1)))Az INDEX-et a kapcsos zárójelek közötti értékkel vesszük rá, hogy több eredményt adjon vissza és mivel Microsoft365-ön vagy az eredmények "átfolynak" (spill) a szomszédos cellákba. (Ha nem 365-ön lennél (talán Office2021 is menne még), akkor viszont máshogy kellene csinálni.)
üdv
-
temporello
tag
Az adatokat táblázatba is lehet rendezni,a táblázat összegsorában pedig egyszerűen kiválasztható az "összegzés" (átlag,összeg,darab stb.),ami tulajdonképpen egy automatizált részösszeg függvény.A részösszeg függvény 102-es paramétere (darab) pedig csak a számokat figyeli.
-
föccer
nagyúr
Szia!
Köszönöm, azt gondolom, hogy értem.
(jó cucc)Viszont az index nem akarja kibontani csak az első oszlopot, nem tudom rávenni, hogy az összes, eredeti tömbben lévő összes oszlopot megadja. (sőt, nem tudom az általad mutatott {1,3} trükkel sem rávenni, hogy több oszlopot adjon vissza. Utóbbi esetben egymás alá sorolja a különböző oszlop elemeit, ahogy a sequence kijelölte a cél tömbböt. Ugyanakkor a a sequence-ben megadom az oszlopoknak a számát, akkor vízszintesen kezdi feltölteni a sequence tartományát az eredeti tömb első oszlopának adataival, amíg az a szűrő eredmény vektorában talál adatot, a tömb többi elemére HIV hibád ad.
-
föccer
nagyúr
Imádom a natív tömbfüggvényeket. Eddig az INDEX-et csak 1 bizonyos elem kiszedésére alkalmaztam (tipikusan HOL.VAN-al beágyzva), de asszem értem, hogy hogy működik. A lényege, hogy a SORSZÁMLISTA megnyit egy tömböt (példában 5 sor). Ezzel az INDEX-nek a sorszámára nem 1 bizonyos értéket adok, hanem egy üres tömbböt, ahová ő úgy érzi, hogy mindent bele kell pakolnia, ami csak belefér.
Jelen esetben a sorszámlista az útszéli lotyó, ki szétrakja, míg az index a kuncsaft, aki addig tölti, amíg meg nem telik

-
mckay
aktív tag
Sziasztok,
az hogy lehetne megcsinálni, hogy egy táblában az éppen látható cellákat számolja össze egy képlet?
Van ugye a fejlécen a szűrési lehetőség, gyakran használom is őket, és akkor alul az Excel program láblécében szépen számolja is a szűrés eredményét, pl. átlag, összeg.
No, erre rímelve szeretnék egy ilyen mezőt.
Viszont az általam ismert RÉSZÖSSZEG függvény a 109-es paraméterével most nem lesz jó.
Ugyanis nem összeget szeretnék számolni, hanem azt, hogy mennyi nem üres cella van.Sőt, tovább megyek. Igazából nem is a "nem üreseket" kéne számolni, mert tudtommal a DARAB2 azt figyeli, hogy van-e valami a cellában. Nálam viszont persze hogy van: egy képlet. És abban a jó öreg HAHIBA függvény. Vagyis ha annak a képletnek az érték eredménye "" (azaz üres), akkor nem kéne beleszámolni a statisztikába, de ha van benne valami (azaz pl úgy kezdődik, hogy "2023*"), akkor bele kéne számolni.
Szerintetek hogy lehetne ezt megcsinálni?
Vagy továbbra is nézegessük az Excel alján a láblécet?
:-) -
Mutt
senior tag
válasz
eszgé100
üzenetére
Szia,
DAX-ban van olyan hogy implicit és explicit measure. Mindegyiknek van előnye és hátránya, implicit könnyebben átlátható, de lassabb, az explicit gyorsabb de nehezebb is.
Amikor segédoszlopokról beszélsz, akkor az implicitet jelent. Explicit esetén nincs segédoszlop, hanem a képlet számolja real-time az eredményt azon adatok alapján amit a szűrők átadnak neki (itt fontos megemlítenem a row-context és filter-context koncepciót).
Tudsz nested IF-et használni és ha tudod egy képletben összerakhatod az összes ellenőrzést.
Nem javasolnám a 20+ oszlop létrehozását csak emiatt, de mivel még ismerkedsz vele szerintem nem gond ezen az úton elindulni. Azonban nem tudom elképzelni hogyan tudsz majd ilyen esetben szűrni, hiszen néha egyik, néha másik oszlop alapján kell majd neked eredmény.Power BI-ban lehet Python szkripteket futtatni, ahol már van regex, így ha túl bonyolult lenne DAX-al megoldani akkor ezen is lehet elindulni.
üdv
-
Mutt
senior tag
válasz
föccer
üzenetére
Szia,
Használd az INDEX függvényt és ott a sor értéknek add meg, hogy {1;2;3...} vagy mutatok egy automatikus
megoldást:
A képlet :
=INDEX(SORBA.RENDEZ(SZŰRŐ(A1:C23;B1:B23=1);3);SORSZÁMLISTA(MIN(5;DARABTELI(B:B;1)));{1;3})Hogyan műkődik:
1. SZŰRŐ(A1:C23;B1:B23=1) -el szűrők arra ahol B = 1 (sárga sorok)
2. sorbarendezem a C oszlop alapján, SORBA.RENDEZ(<előbbi lépés>;3)
3. Létrehozok egy számlistát annak megfelelően hogy maximum hány találatom lehet (ez a 3 sárga sor), de azt sem akarom hogy sokat legyen az eredmény ezért maximálom 5-ben.
4. Az INDEX utolsó paraméterének {1,3}-at adva pedig elrejtem a második oszlopot.üdv
-
eszgé100
őstag
"return eredmenyt" hasznaltam, mert kellenek a hibas beolvasasok is, sot igazabol az a lenyeg, hogyha hibas akkor ki legyen emelve.
fenti peldadbol kiindulva, ha 20 kulonbozo formatumu beolvasast akarok ellenorizni, akkor letre kell hoznom mindegyiknek egy-egy segedoszlopot, ahova a fenti keplet modositott verziojat beirom vagy van valamilyen kifinomultabb lehetoseg, pl nested if keplet, amit hasznalhatnek?
-
föccer
nagyúr
Sziasztok!
Rávehető valahogy a sorba.rendez(szűrő()), hogy a találatoknak csak az első valahány elemét adja vissza eredménybe?
Így egymás mellé kell raknom a szűrési tömböket, ami kényelmeten és főként nagyon csűnya, nem férek bele a riportba. Viszont indirektel sem akarom megnyesni az adatokat, feleslegesen kellene létrehoznom neki még egy segédtáblát, ami tartalmazza az összes elemet..
Köszönöm

üdv, föccer
-
Mutt
senior tag
válasz
eszgé100
üzenetére
Szia,
Power Tools-ban (BI/Query/Pivot) nincs alapból REGEX, így ezt a macerás képletet tudom ajánlani.
IS_ACCURATE =
var helyes_hossz = 20
var hossz = len([Minta]) = helyes_hossz //megfelelő a hossz?
var csoport1 = Not(ISERROR(VALUE(LEFT([Minta]; 3)))) //első 3 karakter szám?
var csoport2 = Not(ISERROR(SEARCH(MID([Minta];4;1);"ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ";1))) //4 karakter nagybetű?
var csoport3 = Not(ISERROR(VALUE(MID([Minta];5;8)))) //5-12 karakterek számok?
var csoport4 = Not(ISERROR(SEARCH(UPPER(MID([Minta];13;1));"0123456789ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ";1))) //13 karakter helyes?
var csoport5 = Not(ISERROR(VALUE(MID([Minta];14;7)))) //14-20 karakterek számok?
var eredmeny = hossz * csoport1 * csoport2 * csoport3 * csoport4 * csoport5
return if(eredmeny;1;blank())[Minta] helyére írd be a nálad használt tábla+mezőnevet. A végén üres értéket adok vissza hibásakra, mert akkor egyből elrejti a Power BI a helytelen értékeket, de ha látni akarod és szűrni, akkor "return eredmeny" a vége.
üdv
-
eszgé100
őstag
Sziasztok!
Van egy meglévő Excel táblám, aminek 2 munkalapjára bemásolom egy-egy munkaállomás eredményeit, majd ezek alapján a Report munkalapon, ami tele van formulákkal, automatikusan kapok egy riportot.
A héten önszorgalomból elkezdtem Power BI-t is tanulni, hogy egy helyre be tudjam csatornázni az összes valaha elkészült és jövőben elkészülő eredményeket. Beállítottam, hogy melyik mappákat figyelje a SharePoint-ról, egyelőre még manuálisan kell frissiteni, de ha új eredmények kerülnek a mappába felismeri őket és működik. Ezzel máris kipipáltam az ide-oda másolgatást.
Első feladatnak azt tűztem ki, hogy az Excel munkafüzetem, ami a riportokat készíti ki megpróbálom átkonvertálni Power BI-ba, és ahelyett, hogy külön riportokat és fájlokat generálnék minden elkészült termékhez, szépen csak szériaszám alapján kiíratom, amelyikre éppen kíváncsi vagyok (plusz még egyéb dolgokra is rá tudok szűrni)
Ezzel kapcsolatban az első kérdésem az, hogy pl az alábbi funkció generál nekem egy TRUE/FALSE értéket, ami az alapja a feltételes formázásnak
Function Is_XYZ_Scan_Accurate(s As String) As Boolean
Is_XYZ_Scan_Accurate= s Like "###[A-Z]########[0-9a-zA-z]#######"
End Functionhogyan tudnám Power BI-ban is megoldani?
Előre is köszönöm
-
TillaT
tag
Sziasztok!
Milyen módon lehet megadni egy UserFormon elhelyezett Label elem esetében, hogy a Text függőlegesen is középre kerüljön? A "TextAlign" tulajdonsággal csak a vízszintes középre igazítást lehet megoldani. Közvetlen Vertikális igazítási lehetőséget nem látok a tulajdonságok panelen. Ti hogyan szoktátok ezt megoldani?(Az űrlapon történő adatbevitel során előforduló hibákról szeretnék visszajelzést adni a felhasználónak, amikor nem megfelelő adatot ad meg, vagy ha úgy kattint a parancsgombra, hogy nem adott meg minden adatot, stb. Az az elgondolás, hogy ezeket a hibaüzeneteket egy Labelben jelenítem meg, aminek az észlelt hiba függvényében különböző Caption tulajdonságot adok. Ez lehet egy kétszavas üzenet, és lehet több sorból álló szöveg is. Azt szeretném, ha a megjelenített szöveg, mindig a Label elem közepén legyen. Itt akadtam el. Segítenétek?)
-
Mutt
senior tag
válasz
Antonio
üzenetére
Szia,
Power Pivot-tal így tudod megkapni az eredményt.
1. Beszúrás -> Kimutatás -t válaszd és ott pipáld be alul az adatmodellbe töltést.

2. Hozd létre a kimutatást, majd a csoport fejlécén jobb klikk és válasz az új érték opciót.

3. A képlet pedig legyen ez:
=CALCULATE(COUNT(Table1[Model]);Table1[A (<4,0)]<4;Table1[B (>10)]>10)+0
ahol CALCULATE és COUNT DAX függvények, magyar nyelvű Excelben is angolul kell őket használni.
A Table1 a tábla neve ahol az adatok találhatók, ez lehet más nálad csak írd át. Ha nincs táblában akkor Range1 vagy hasonlót lehet használni. A szögletes zárójelek, pedig az oszlop azonosítók (ezeket is változtasd ha kell).A lényeg, hogy megszámoljuk az értékeket, de közben szűrünk is. Itt 2 koncepciót is használ a Power Pivot, az egyik az ún row-context (ami azt jelenti hogy figyeli milyen mezőket húztál be a kimutatásba és azok alapján is szűr, vagyis az országnak és modelnek megfelelő adatsort adja át a képletnek). A másik pedig hogy mi is adhatunk/vehetünk el szűrőket. Ezt tettem a COUNT után, de ehhez kellett a CALCULATE függvény.
A +0 a végén azért van hogy üres eredménynél 0-t írjon ki. Elhagyhatod ha úgy gondolod, és ekkor nem jelennek meg a felesleges modelek.

üdv
-
Antonio
senior tag
Sziasztok
a következőben kérném a segítséged, (nem vagyok penge a képletekben)
Ország szinten kellene modelleket összeszámolni (adott országban a különböző termék modellek hányszor szerepeltek egy bizonyos kritérium szerint (havonta változó értékek de a dátum nem számít jelenleg).
a baj ott kezdődik hogy nem tudom hogyan lehetne megoldani hogy a modelleket cluster szinten számolja össze (derabteli ide már kevés gondolom) és akkor még ott van még a C/D oszlop. Tehát Darab oszlopban cluster szinten kellen egy szám hogy az adott modell hányszor szerepel a listában úgy hogy "C" oszlop csak a 4 alatti értékűeket a "D" ben pedig a 10 feletti értékűeket vegye csak figyelembe. csatoltam egy minta példát.
-
Agostino
addikt
válasz
föccer
üzenetére
adattábla szinten nem látok ilyen opciót, maximum színezhetem meg ilyesmi. kicsit nekem az az érzésem, hogy a hivatkozások -> csatolások kezelése okoz valami gondot. ha bezárom elveszik a formázás, ha visszanyitom visszaugrik a formázás. nem volt egyébként nekem ezzel gondom régebben, lehet valami házirend változott idebent.
-
Agostino
addikt
sziasztok
van egy táblám, abban az adatokat számként formázom, ezres beosztás, kerekítés. ebből készítek egy grafikont, amiben beállítom, hogy legyen benne adattábla, jelmagyarázat-jelekkel. az elkészült grafikon alján tehát megjelenik integráltan a táblázat, a számok a forrástáblázat formázása szerint ezres csoportokban, kerekítve.
amint viszont az elkészült grafikont átmásolom egy másik excelbe - az eredeti excel ahonnan másoltam közben még nyitva - majd az eredetit bezárom, a grafikon alján látható táblázat élőben, live elveszíti a formázását: megszűnik az ezres csoport, a vessző utána értékek. sehol nem találok arra opciót, hogy tudom visszaállítani az eredeti formázásra.
-
unravel
őstag
Sziasztok!
Van egy táblázatom benne egy függvény.
Hogyan tudom kimásolni az adatokat egy másik fájlba, hogy a függvényre nincs szükségem, de a számokat áthordozza?
-
unravel
őstag
Köszönöm szépen Nektek!
Ez egy fantasztikus közösség! Legyen szép napotok!
-
Delila_1
veterán
válasz
unravel
üzenetére
Javítom a hibát.
Sub Plusz_Masodperc()
Dim sor As Long, usor As Long
usor = Range("H" & Rows.Count).End(xlUp).Row
For sor = 2 To usor
Cells(sor, "H") = Format(Cells(sor, "H") + (Cells(sor, "K") / 24 / 3600), "dd.mm.yyyy hh:mm:ss")
Next
End SubZárójelbe kell tenni a másodpercek kiszámítását.
-
Delila_1
veterán
válasz
unravel
üzenetére
Ha még nem kaptál volna választ, egy modulba másold az alábbi makrót.
Sub Plusz_Masodperc()
Dim sor As Long, usor As Long
usor = Range("H" & Rows.Count).End(xlUp).Row
For sor = 2 To usor
Cells(sor, "H") = Format(Cells(sor, "H") + Cells(sor, "K") / 24 / 3600, "dd.mm.yyyy hh:mm:ss")
Next
End Sub -
aptya65
újonc
Sziasztok. A probléma a következő, csináltam egy excell táblázatot, mely egy csoport számára lett elkészítve. Megadtam az elérhetőségi linket, melyet a tôbbiek letöltöttek, lementettek a telefonjukra. Aztán néhányan tudták kitölteni, páran meg nem, és nem tudom az okát miért nem. Egy embernél a telefonját kipróbáltam, látni a táblázatot, de nem tudtam beleírni, pedig használ egy másik táblázatot is ezen telefonon ugyanilyen céllal, amiben sikeresen szerkeszt, ír! Valakinek van megoldása?
-
unravel
őstag
Sziasztok!
A segítségetekre van szükségem.
A K oszlopban lévő adatokat szeretném eltelt időre konvertálni: pl: 72 ----> 0:01:12
Utána ezt az eltelt időt hozzáadni a H oszlopban lévő időbélyegzőkhöz, úgy hogy ugyanez a formátum megmaradjon.
Ez az első példa: 09.03.23 13:57:14 ...... + 12 másodperc ..... = ........ 09.03.23 13:57:26
Tudtok segíteni, kérlek?
-
ricogsm
őstag
Sziasztok!
Szeretnék segítséget kérni egy egyszerű Excel elkészítéséhez.Szeretnék Excelben egy munkaidő számláló képletet alkalmazni.
magam részére munkaidő vége kivonva a munkaidő kezdetével és kapott óra szám oszlopának az összegét szeretném az utolsó cellában látni?
Hogyan tudom ezt megcsinálni?
Előre is köszönöm. -
Pá
addikt
Azt gondolom, hogy nincs erre megoldás, főleg, hogy mindenképpen VBA nélkül szeretném, de azért teszek egy próbát.
Azt kellene megoldani, hogy legyenek olyan celláim, ahova adatot tud bevinni a user, de a formátumot nem tudja módosítani.
A formázás eszköztárat felül le lehet tiltani, de a copy&paste ellen nem tudok kitalálni semmit.
Ráadásul ide tipikusan copy&pastelnek adatot más táblákból, szóval elég nagy az esélye, hogy előbb-utóbb elrontják a paste/value-t. -
Delila_1
veterán
Makróval lehet csak megoldani, hogy az eddigi lista végére beírja az új értéket.
A beviteli cella C3, az eddigi sorozatszámok az F oszlopban vannak.
A makrót a laphoz kell rendelned (lásd a Téma összefoglalót).Private Sub Worksheet_Change(ByVal Target As Range)
Dim ide As Long
If Target.Address = "$C$3" Then
Application.EnableEvents = False
If Application.WorksheetFunction.CountIf(Range("F:F"), Target.Value) = 1 Then
Cells(3, 4) = "NOK": Cells(3, 4).Interior.Color = RGB(255, 0, 0)
Else
Cells(3, 4) = "OK": Cells(3, 4).Interior.Color = RGB(0, 176, 80)
ide = Range("F" & Rows.Count).End(xlUp).Row + 1
Cells(ide, 6) = Target: Cells(ide, 7) = Format(Now, "yyyy.mm.dd")
End If
Application.EnableEvents = True
End If
End Sub -
huan
őstag
Sziasztok
Tudnátok segíteni az alábbi feladat megoldásában? (ha lehetséges, akkor makrók nélkül)
Szükség lenne egy beviteli mezőre(cellára) ahova sorozatszámokat kell beírnom és ellenőriztetni kellene egy oszlopban, hogy szerepel-e már. “Ennyi”
Ha nem szerepel, akkor jelezhetne mellette egy zöld OK-felirat és enterre be kellene kerüljön a sorozatszámos oszlop legaljára, mellé az aktuális dátummal, majd kiürülhet a beviteli mező.
Ha szerepel már, akkor jelezhetne mellette egy piros NOK-felirat és enterre sem kerülne bele a listában, mert már benne van.
(remélem érthető)Köszönöm!
Új hozzászólás Aktív témák
- Apple iPhone XR / 128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia / 95% akku
- iKing.Hu-Nothing Phone 3a Pro Grey Glyph stílus, 3 optikai zoom 12/256 GB -3 hónap garancia
- HIBÁTLAN iPhone 14 128GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3093, 91% Akkumulátor
- Telefon felvásárlás!! Apple Watch Series 9/Apple Watch Ultra/Apple Watch Ultra 2
- HIBÁTLAN iPhone 14 128GB Starlight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3238
Állásajánlatok
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest

Még Guglizni sem tudom, hogyan lehetne.
(jó cucc)