Hirdetés
- iPhone topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- MWC 2026: Kezünkben a most bemutatott Nothing Phone (4a)
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Xiaomi 17 Ultra - jó az optikája
- MWC 2026: Varázslatos kínai B-brand telefonok
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- One mobilszolgáltatások
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Dauerstage
üzenetére
Biztosan, mert a füst nem jött ki. Egy ideje már használom leginkább hőmérséklet monitorozásra, de nem tapasztaltam anomáliát, eltekintve attól, hogy szerintem a VCore értékek nem stimmelnek (nem változnak, hiába állítok BIOS alatt). Mondjuk a BIOS meg 0.58V körül írja a VCore-t, ami szintén hülyeség...
-
4980HQ H97 lapban.
Kénytelen voltam tovább túrni, hogy hogy tudom stabillá tenni a procit 4.2GHz-en (mert 5 perc után fagyott, majd kis idővel később újraindult a gép ha folyamatosan 100% volt a terhelés). Próbáltam Auto fesz + 0.2 V offsettel, fix 1.2V feszt adni neki, nem volt jó, emeltem a cache sebességét (3.6GHz a gyári, 3.9-re raktam). Nem ment. Kipróbáltam 4.3GHz-en, de ott már a Windows betöltése után kis idővel (mikor indultak a programok) újraindult magától. Aztán találtam egy olyan beállítást, ami arra hivatott, hogy stabilizálja a VCore feszt "heavy load" alatt. Biznyos CPU Load Line Calibration, de figyeljétek, mit mért így a HWInfo.
-
Tim82
félisten
Végig is csináltam jó pár napja sikeresen a folyamatot.
Pár megjegyzés az utókornak:
Ha - hozzám hasonlóan - eddig nem zavartatta valaki magát a BIOS frissítéssel, akkor először v.02.99-re kell frissítenie (direktlink letöltésre: [link] ) és csak utána fogja tudni az útmutatóban írt utolsó BIOS verzióra (00.03.08) elvégezni a frissítést. Viszont az utolsó verzióra frissítés kötelező, korábbi verziónál nem lehet a leírás alapján sikeresen injektálni az NVMe drivert a BIOS-ba.
A sikeres injektálás után NEM fog megjelenni sem a BIOS-ban, sem F9-cel a quick boot options-ben egy NVMe opció. Viszont pendrive-ról boot-olva valamilyen live Linux-ot, az már látni fogja a(z adapterrel beszerelt) NVMe SSD-t. Erősen javasolt egyébként UEFI módban boot-olni és úgy telepíteni, a telepített OS fog az UEFI-be megjegyzést tenni, onnantól tud boot-olni az NVMe SSD-ről a telepített rendszer.
Én amúgy valami AliExpress-es, low profile hátlapos, NVMe + M.2 SATA slot-os adapterbe tettem egy 256 GB-os Union Memory AM620 SSD-t (2242-es méret + 3D nyomtatott 2280-ra toldóval), tökéletesen működik Linux Minttel. Windows nem volt részemről tervben, de feltételezem, az is menne ugyanígy. (Ha majd valamelyest lejjebb mennek az SSD árak, tervezem egy M.2 SATA SSD-vel kiváltani a jelenleg adattárolásra használt 1 TB-os laptop HDD-t is, ami az NVMe SSD mellett be van kötve.)
A leírás nem csak HP 8300 Elite-re, hanem HP 6300 Pro-ra is jó egyébként, az ugyanazt a BIOS-t használja, gyakorlatilag hardveresen ugyanaz a két brand gép.
-
válasz
Solicidium
üzenetére
Rebarról írtam pár éve, az is biosmodot kíván de nem minden kártyán megy. AMD-vel jellemzően megy de Nvidia bugosan kezeli, RTX2000 szérián nekem bekapcsolva fagyást csinál.
Itt le van írva minden de segítek benne ha kell. [link]
Mind mindíg ez is egy bios mod szóval ch341 vagy jobb flashelő kötelező és biztonsági mentés az eredeti biosról. -
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Ahogy az összes írásodat, azt is elolvastam, meg is ihletett, de egyelőre most a két 4980HQ beszerelése és VGA cserék + ebből fakadó riser-kábelezés volt soron. Lehet, hogy a rebar beállítása lesz a következő mini-projekt. De első körben a vonatkozó bejegyzéshez felrakom egy 4770K-val és egy 4790K-val összehasonlítva a hőfokokat és megosztom röviden a tapasztalatqim (bár mivel sajnos nem kapható a proci, nincs túl sok értelme).
-
-
bossbob
tag
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Jah, nekem például ha az above 4g a boot menüben be van kapcsolva az Asus Z97 AR lapon, akkor Linuxból megy simán a rebar
-
válasz
Solicidium
üzenetére
Rebar modokat is csinálok. Eddig az egyik z97 lapomon nem ment de jellemzően 4genesek nagyrésze tudja moddolva. Hivatalosan ivy bridgetől, nem hivatalosan még core2-t is láttam rebarral b@r az extrém. Pcie3 lapoknál csak bios és szoftver kérdése a rebar, nem egy hardveres dolog.
-
válasz
Solicidium
üzenetére
ERRATA: bányász 6700-as 10GB memóriával (GPRO X080
0), alacsony és uv-tal MÉG alacsonyabbá tehető fogyasztással, azonban videó kimenet nélkül, ami sajnos elég problémás tud lenni, melyet egy nem oly régi itteni logoutos írás is alátámaszt.És akkor a tesztek - melyben az egyik a Resizeable BAR témakörre is kitér - a régi rendszer vs újabb, de 8 fizikai sávra korlátozott PCIe-csatolós VGA témában, hogy itt is meglegyen:
Igor's Lab teszt
TechPowerUP teszt RTX5090-nel
TechPowerUP teszt RTX5060 Ti-mal+ 1 ráadás Hardware Unboxed videó, melyben a két nagy gyártó régebbi kártyáinak driverek által befolyásolt "életciklusát" mutatja be
-
PitLee
őstag
Uhh pár mondatos ajánlásra számítottam, de köszönöm mindenkitől a részletes hozzászólásokat.
-
Ajánlott VGA témához. A 6600-ból az XT ajánlottabb, ha kisebb táp áll rendelkezésre, mert a sima 6600 - érdekes "pedigréje" miatt - sokkal drasztikusabn tüskékkel bombázza a tápot (ld. például a TPU tesztek 20ms spikes grafikonok), hiába alacsonyabb az XT-nél az átlagos fogyasztása. Kérdés lehet a fizikailag 8x-ra vágott PCIe sávok teljesítményre való hatása az amúgy is lassabb PCIe portban (pl. Sandy Bridge CPU esetén csak gen 2.0 (ilyenkor Gen 2 8x sebesség) Ivy Bridge 3.0 (Gen 3 8x sebesség)). Röviden az általam olvasottak alapján: elvileg átlag képkocka számban kb. mérési hibahatár közelében, de legfeljebb egyszámjegyű lehet esetenként a lassulás, azonban talán latencyben lehet nagyobb különbség. (Ha van rá igény, ide is belinkelem az alaposabb teszteket erről.)
Ha nem számít a fogyasztás, akkor a titkos favorit szerintem az RX5700 XT, melyet ki lehet fogni aprón néha 50 ezer alatt is és itt biztos nem merülhet fel PCIe sávszélesség anomáliav és ár-érték arányban nagyon erős ajánlat. Nyilván itt a magas fogyasztás (mely sajnos pl. Vsync-kel 60Hz-re korlátozás esetén sem nagyon javul, nem úgy mint az újabb AMD-kártyáknál) miatt jóval fontosabb a combosabb hűtés, valamint nincs hw-es raytracing feldolgozó egység benne (bár ez a célt tekintve mondható irrelevánsnak).
Másik favorit lehetne a bányász 5700XT (GPRO X060), melyen van videó kimenet, azonban a hűtése jelentős átalakításra szorul, vagy a szintén zen..., akarom mondani bányász 6700-as 10GB memóriával (GPRO X0800), alacsony és uv-tal nem alacsonyabbá tehető fogyasztással, azonban videó kimenet nélkül, ami sajnos elég problémás tud lenni, melyet egy nem oly régi itteni logoutos írás is alátámaszt. -
KROK640
nagyúr
-
Tim82
félisten
A gépedhez elviekben az E3-1240/1245 v2 (az 1240 IGP nélküli), valamint az E3-1290 v2 a legjobb elérhető Xeon procik. Ezek gyakorlatilag ugyanazt tudják, mint az i7-3770, az IGP-s változatokban elvileg picit jobb az IGP az i7-3770-ben lévőnél.
Foglalat- vagy pinmod nem fog kelleni, mert ezek ugyanúgy LGA1155-ös procik. Elviekben BIOS-t sem kell moddolni hozzájuk, mert mikrokód-téren sem térnek el a normál LGA1155-ös desktop CPU megfelelőiktől. Tuningpotenciálról nem tudok mit mondani, én brand SFF gépben (HP 8300 Elite SFF) használok egy E3-1245 v2-t, ott nincs lehetőség ilyenre (én meg amúgy is a biztosan stabil működést részesítem előnyben, sosem mélyedtem el tuningban).
-
KROK640
nagyúr
Még annyit, hogy az RX5600-ast nem venném, mert relative drága de nincs benne mesh shader. Bár ez csak a modernebb játékoknál szempont.
Tavaly nyáron olyan jó áron volt a memória, hogy akkor tényleg bővíteni kellett. Mondjuk a DDR3 még most is jó áron van.ÉdesSanya gépe : Fuh, hát az már retro gép
Belegondolok nekem is van egy E7500-am, csak Giga P35-ös lappal, RAM nélkül, háttértár nélkül, egy HD6850-el. Viszont biztos van itthon 2-4GB DDR3, meg ugyananyni DDR2 is gondolom (de lehet h az nincs) mivel a lap mindkettőt viszi. HDD van még egy 320-as az korhű is bele, nagyjából össze is állna. -
PitLee
őstag
Köszi.
Új gépet mostanában lehet nem tudok venni, marad a régi faragása.
A memória bővítést is sokáig halogattam 8-ról 16-ra, így legalább écsanya gépe is fejlődik, ami az enyémből kikerül abból faragok valamit neki.A régi gépemmel nyomja,Win10, E7500, Asrock P43DE, 9800GT csak úgy "hasít"
-
KROK640
nagyúr
Ha régi játékokkal játszol (2020ig bezárólag kb) és nincs online meg nyitva sok más cucc mellette akkor maradhat a proci. Minden más esetben, érdemes I7 3770(K)-re cserélni. Elvileg a manualban benne van milyen Xeon CPU-kat támogat, érdemes utánuk nézni, hátha van jobb ajánlat mint a 3770.
A VGA felbontás függő, de gondolom FHDban nyomulnál, így low budget esetén RX580/590. Az 590 jobb kártya, de sokszor arábnytalanul drágább is.
Ha meg jobban van lecsó a projectre, akkor RX6600. Ezutóbbi egy modern kártya, a feature list miatt ezt venném, főleg újabb játékokhoz, ám lényegesen drágább mint az RX590 ... -
KROK640
nagyúr
válasz
Solicidium
üzenetére
Részben ott, részben pedig direkt chateléssel.
-
PitLee
őstag
Sziasztok.
A kérdés, egy Z77 Extreme4 lapba most egy 3570K, 16Gb ram és egy HD7870 van.
A CPU listából elvileg a 3770K amit támogat a Xeon procikat nem ismerem.
A 3770K-hoz milyen vidikari menne AMD oldalról RX 580, 590, Vega, 5600, 6600 ? -
Először nem értettem, hogy léptél annak idején kapcsolatba a Skynettel, de aztán rájöttem, hogy esetleg a retró-tuning topicra gondolsz.
-
KROK640
nagyúr
válasz
Solicidium
üzenetére
Athlon XP ügyben még én tanítottam is az AI-nak

-
Dauerstage
tag
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Redditről szívta az infót elsősorban, de végignyálazta a cikkeidet is +ali, tom's hardware, Techpowerup, Steam....
-
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Tudtam én, hogy Te állsz az egész - ahogy az éjáj találóan fogalmaz - "mutáns" mobil Intel-proci biznisz mögött. Ha már így állunk, küldhettél volna affiliate linket a két 4980-hez

Viccet félretéve, az egyébként másutt is fellelhető QTJ0/1/2-ről szóló videók dacára nem gondoltam volna, hogy ennyire konkrét információkkal tud szolgálni gépi barátunk, azt meg pláne nem, hogy még a Valheim instance-okkal összefüggő gyengesége tükrében is tudja vizsgálni a kérdést.
Bár egyszerű humánként intuitíve is hasonló eredményre jutottam a körülmények ismerete mellett. De akkor is szép munka, no. Vagy csak nekem mint notórius AI-nemhasználónak meglepetés, hogy milyen ügyes már. -
válasz
Solicidium
üzenetére
Gyanús, aztán lehet beetetem az Ai-t és nem is igaz.

Dauerstage
Köszi! -
válasz
Dauerstage
üzenetére
Szerintem MasterDeeJay és a többi hozzászóló már annyit írt a ph!-ra ezekről, hogy az AI ebből az egy forrásból táplálkozik
-
Dauerstage
tag
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
-
válasz
Dauerstage
üzenetére
Keverd bele a 4980HQ-t is. Az érdekessé teszi a dolgokat.
-
válasz
Dauerstage
üzenetére
És egyáltalán nem tűnik hülyeségnek, amit ír.
-
Dauerstage
tag
válasz
Solicidium
üzenetére
Az Éjáj szerint.
-
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Köszi az újfent hasznos aspektusok felvillantását!
Egyébként érdekes dolog, hogy mihez milyen erőforrás kellhet.
Csak egy nagyon offtopic sztori ehhez:
Ahogy korábban írtam, nem igazán játszom nagyon új, főleg nem AAA-s játékokkal, de akkor meg jön pl. egy egyszerű - bár szerintem nagyon stílusos és szerethető - grafikájú Valheim (melyet pár barátommal játszottunk rongyosra már legnehezebb módban térkép nélkül is) és mivel egyikük imád építkezni és ehhez terepet rendezni, az ilyen monstre tereptárgyak körül a 4790K-m kb. akármilyen alacsony grafikai beállítás mellett képes bezuhanni írd és mondd 5 FPS körülre, úgy, hogy még a zene is szaggat ott, miközben meg másutt simán 100+ FPS körül szalad. Nekik Ryzen 2700X és 5800X fel sem tűnik, hogy probléma lenne (nyilván simán lehet, hogy sokkal kevésbé érzékenyek rá).
Persze köztudottan a játékmotor egy ismert gyengeségéről van szó (nehezen viseli a túlzott terraformálsáokat), de akkor is bosszantó. -
válasz
Solicidium
üzenetére
Általánosan a qtj2/1 a több mag miatt gyorsabb lesz ott ahol 4 magnál többre van szükség de a ryzen3600 is jobb olyankor. Csak nagy ramsávszél igényű játékoknál gyors a 4980hq. Igazából ekkor képes egy 2070/3060-at is kihajtani probléma nélkül. Ez at l4 cachet úgy kell elképzelni mintha DDR5 szintü sávszélt kapna csak jobb eléréssel.
4980hq-ról csak akkor váltanék ha a 4 mag lennél kevés az adott feladathoz. QTJ1 meg tarol ha kell a 8 mag (pl cyberpunk városban szimulációnál) na ott ryzen3600x-et is veri. -
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Nagyon köszönöm a gyorsan elkészített tesztet, remélem nem vezetett családi viszályhoz
.
Röviden: nem erre számítottam, azt hittem, a QTJ2 minden szempontból maga alá gyűri a 4980HQ-t.
Hosszabban: Ha jól látom, ez a Shadow of Tomb Raider benchmarkja, mely a 4980HQ teszted alapján eléggé kedvez annak a gigászi cache miatt. Azzal nem vagyok tisztában az itt hozott eredmények mennyire mérvadók általánosan játék szinten.
Mindenesetre egyelőre nem abba az irányba terelt, hogy azonnal rohanjak QTJ1-et venni. -
4980HQ vs QTJ2 (ramok 1866 DDR3 mindkettőnél, videókártya P106 + IGP vs RTX2060) Bár nem egyforma kártyával történt a lényeg nekünk a CPU rész. Később majd lehet kitesztelem azonos kártyával de most kezdetnek ez is lehet infó. Azonos órajel azaz 4GHz all core-vel mentek. Az igaz hogy a QTJ2 kussban tette ezt 45-50w körül míg a 4gen-t meg sem mertem nézni
és hangosabb is volt a gép.4980HQ

CPU Render
Min: 83
Max: 349
Average: 147
95%: 88CPU Game
Min: 92
Max: 186
Average: 125
95%: 94QTJ2

CPU Render
Min: 73
Max: 355
Average: 177
95%: 130CPU Game
Min: 61
Max: 152
Average: 100
95%: 68Ahol a QTJ2 nyer bár veszít min fps-nél.
Average CPU Render +30 FPS (~+20%) → egyértelműen gyorsabb/erősebb render oldalon
95% CPU Render: +42 FPS (~+48%) → sokkal jobb “stabil” teljesítmény (kevesebb beesés)
Max: +6 FPS (~+1.7%) → csúcs kb. ugyanaz
Min: −10 FPS (~−12%) → a legrosszabb pillanatban viszont nagyobbat tud esniAhol pedig tartol a 4980HQ, nem is kicsivel!
Average CPU Game: 100 vs 125 → −25 (~−20%)
95% CPU Game: 68 vs 94 → −26 (~−28%)
Max: 152 vs 186 → −34 (~−18%)
Min: 61 vs 92 → −31 (~−34%)Kis magyarázathoz segítségnek hívtam chatgtp-t:
CPU Game (játékmenet / logika szál)
Ez az idő (vagy belőle számolt “FPS”), amit a CPU a játékmotor fő részén tölt:
játéklogika (AI, script, események)
fizika / ütközések (amit a motor a CPU-n számol)
világ/frissítések, animációk vezérlése
draw call-ok összeállítása magas szinten (mit kell kirajzolni)
Ha ez a rész lassú → a játék “CPU-limitált” lehet, hiába bírná a GPU.CPU Render (render thread / driverezés)
Ez az idő, amit a CPU a kirajzolás előkészítésén tölt, mielőtt a GPU tényleg számol:
renderelési parancsok (draw call-ok) “lefordítása” a grafikus API felé (DX11/DX12/Vulkan)
állapotváltások, erőforrás-kezelés (textúrák/bufferek)
driver overhead (a videókártya driver CPU-munkája)
render thread szinkronok (frame pacing, queue-k)
Ha ez lassú → sokszor driver/API overhead vagy sok draw call / state change a gond.A 4980HQ-nál látszik hogy a P106 driver overhead mennyire limitál, meg mondjuk az is hogy nyomorulnak a pcie-n (ráadásul 1.0 16x) is át kell tolnia az IGP felé. A CPU Render rész inkább videókártya és driver függő mint proci, ennek ellenére a Min FPS jobb.
A CPU Game 20%-al jobb a 4980HQ-nál mind min/avg/max esetén és ezt szerintem a cache-nek köszönheti. Na és itt jön ki az hogy mennyire sokat számít az a bazi nagy edram a mag mellett! Szóval ezen teszten szerintem kijön az hogy a 4980HQ gyorsabb mint QTJ2.
-
válasz
Solicidium
üzenetére
Ott ahol a cache számít bizony 3600-at veri a 4980hq ez pár játékot jelent. Qtj2 viszont kevesebbet eszik, órajel kb azonos, ram órajel is az ddr3-nál. Van qtj1-em is de az szerver, nem bontom meg. Qtj1 az általánosan egy szint vagy jobb mint a 3600, a 4980hq meg csak ott ahol cache kijön.
Ddr3 500-1000ft/db áron van aprón 1866 low power. [link]Pont össze tudom vetni a qtj2-t a 4980-assal sotr-el. De kérnék időt mert gyerek mellől kell kiszednem

-
KROK640
nagyúr
válasz
Solicidium
üzenetére
Ez egy eléggé érdekes dolog, hogy gyakorlatilag kijönne az I5 10400F teljesítménye 32GB RAMmal 91 ezerből. Azért mondjuk érdekelne egy normál DDR4-es 10400F-el való összevetése egy ilyen rendszernek, de ha nagyon közel áll hozzá, akkor egyfajta "hidden gem" lehet ez a fejlesztési irány.
-
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Mind a 4980HQ (már ha az adott játék szereti a nagy cache-t), mind a QTJ1 kapcsán elhangzott a Ryzen 3600X körüli teljesítmény.
Azért azt gondolnám a nyers számok alapján (magok száma, órajel, újabb architektúra), hogy játékokban a QTJ1 kategóriával (értek ezalatt több tíz százaléknyi előnyt) gyorsabb kéne legyen akkor is, ha egyébként minden áll a 4980HQ-nak, tehát elég a 4 fizikai mag és a játék szeretei a nagy cache-t.Neked mindkettő van, ha jól gondolom. Mi a tapasztalatod?
Csak, hogy egyértelműbb legyen, miért kérdem, leírom az élethelyzetet:
Megérkezett a 4980HQ, épp a napokban készülök beszerelni. Körítés: a másik topikban emlegetett B85-ös nem tuningos MSI lap, 2*8+2*4 1600-as CL9-es DDR3 Corsair Vengeance, RX 6700 XT (12GB).
Azonban annyira tetszik ez a QTJ1+DDR3 RAM, hogy terveztem egy gépet vele. Ami legszimpibb kapható - de sajnos nem olcsó, viszont a QTJ1-hez méltó VRM-mel szerelt és egyébként is tisztességesen felszerelt - ASUS B150 PRO GAMING D3 lap 28k körül, mondjuk 2*8 (direkt nem 4*4) 1,35V-os Hynix 15k (LP DDR3-mam nincs itthon) + QTJ1 33k körül. Ez 76 ezer, 4*8 GB memóriával 91 ezer. És akkor még egy esetleges - mostanában szintén borsosabb áru - NVMe M.2-s SSD-t nem is vettünk legalább az oprendszernek.Ezért volnék kíváncsi a tapasztalataidra/véleményedre, mert 91k-t elkölteni, hogy ne legyen nagyon nagy különbség a kettő között és úgy, hogy nem igazán játszom mai AAA-s címekkel. Hááát, nem tudom... Nyilván, ha tudnám, hogy még 5 évig nem normalizálódnak az árak, akkor nyilván könnyebb szívvel beleugranék.
(Persze tudom, eleve ott vannak a reálisabb alternatívák: pl. jó áron AM4-es félgép, 30k körül 2*8 GB DDR4 és arra LGA1700-as konfigot lehet építeni, de akkor oda a kuriózum varázsa.) -
KROK640
nagyúr
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Én adott esetben igazi rendes 10400F-re gondoltam, de most hogy írod egy QTJ1 még jobb gondolat lehet.
6-8 magos 8-9th gen az pl 9th genes I5, azoknak már elvile nem kéne olyan drágának lenni. -
10400f kicsivel gyorsabb mint a QTJ2 viszont az 65w max gyári beállításokkal (4ghz all core turbo)
Qtj1 meg egyértelműen gyorsabb mint a 10400F viszont drágább is (30eft felett)
Az ES procik mellet még szól az is hogy van igpjük (bár csak hd630) és ddr3-al is mennek meg olcsóbb is lehet a lap hozzájuk.
Szóval túl sok a tényező. QTJ2-nek elég a 5-10eft-os H110 lap is de ekkor meg buta lap miatt kevés az usb, stata stb portok is, Q170 16eft alin amin azért van minden jó. Hozzáteszem hogy olcsón 6-8magos 8-9gen sem rossz vétel. Nekem 15-be volt a ddr3-as H170 lap de az ritka sajnos.
Ryzen meg ahogy írod a ram miatt drágább de később bővíthető 5000-es szériával (ami most durván drága) -
-
$p@rr0w
őstag
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Köszönöm az infokat, adott a teljes konfig már amit leírtam azért is így kérdezek.
Úgy számolom én szerintem a Ryzennel jobban járnék, nincs mókulás, és hiba lehetőség, de kérdés még hogy mennyire fogja meg a 3000 Mhz ramom?
-
A te időd a moddolásra azt nyilván nem tudom beárazni de kb így néz ki anyagban:
5eft a flashelő csipesszel és proci 20-30eft körül van egy erősebb 6-8 magos.Proci árak totál változó minden héten gyorsba rákerestem, 20-25eft körül szokott lenni a 10750H ES 6 magos (10400F szint) most pont nincs, a nagyobb tesó most [link] 33eft az a 8 magos 10980HK de ez a full top ami csak létezik és megy benne.
[link]
Xeon E-2186M 27eft
Xeon E-2176M 25eft
[link]
QNVH (i7 8850H ES) 20eft
Ha nem riadsz vissza a pinmodtól akkor Asztali Xeon is mehet benne vagy aprón 15-20 között van 8600-9500-as i5 (fizikai 6 mag).Ryzent ha talász olcsón akkor lehet opció, nem néztem az árakat, annyi biztos hogy a QTJ1 azt 3600X-el szokás összemérni is bár 30-35eft körül megy viszont a lap meg már adott (meg amúgy is olcsóbb az 1151-es lap, ha DDR3-al találsz akkor meg jelentősen olcsóbb az egész) AMD-nél meg azért ajánlott a gyorsabb ram, Intel nem érzékeny rá annyira.
Szóval ha már megvan a lap akkor QTJ1 jobb mint a 3600, ha viszont találsz olcsón lapot és eleve vannak jó ramjaid akkor 3600-as egyértelműen jobb. -
$p@rr0w
őstag
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Teljes összeg mennyire jönne ki modolással?
ASRock B450M-HDV R4.0 + R5 3600 nem megérősebb?
i3-10100F-et javasolták még mint irány...
Illetve i7-6700-ast találtam 14000-ért.
-
-
$p@rr0w
őstag
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
12-ért van 6700.
Mennyibe kerülne a modolás? -
-
$p@rr0w
őstag
Mi a véleményetek erről a konfigról, hova lenne érdemes fejlődni?
GIGABYTE Z170-Gaming K3
Intel Core i5-7600K
16gb ram Kingston HyperX KHX3000C15D4/8GX (which is also known by the part number HX430C15PB3/8) 3000MHz
GTX 1060 -> RTX 5060 csere történtMásik topicban az i7-6700-ast ajánlották.
-
-
KROK640
nagyúr
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Ez voltaképp miféle CPU?
-
Comet lake is megy DDR3-al, vegyesen notirammal ami 16Gb-os.

-
KROK640
nagyúr
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
"coffeetime sync cores moddal de csak annyira hogy az egymagos turbó szorzó értékén megy az all core turbo" --- Tulajdonképpen nagyon hasonló az Asrock lapom BFBje is.
-
Az Intel ME korlátozza le, mivel a mobil procikhoz és eleve a lapba alapból nem működő procikra nincs felkészítve ezért nem is tiltja le.
Azaz igen, lehet tuningolni H110-ben is coffeetime sync cores moddal de csak annyira hogy az egymagos turbó szorzó értékén megy az all core turbo. Viszont némely procinál windows alatt állítható a szorzó h110-nél is.
Két dolog szabályoza a tuningot az egy az ME ami egy köcsög de nem azért mert tilt hanem már eleve a megléte gáz azzal hogy egy totál külön rendszert futtat a lapon (igen, procival, rammal és szoftverrel a chipsetben). A másik meg a prociba égetett kód.Dauerstage
Ha ECC REG ramod van akkor azért nézd meg mert van olyan hogy 1066-os ram is megy 2133-on csak éppen darálja az ECC hibákat és lassú lesz tőle. Szóval amikor teszteled akkor mindíg nézz aida memória sávszélt mert ha visszaesik akkor lehet hibázik a ram csak még javítgatja. -
eshe
tag
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Köszi akkor jövöhéten ha ilyen szép idő lesz ráfekszem a projektre.Majd megnézem képen hogy kivehető -e a bios.A komolyabb lapokon a kondik és vrm hűtés is jobb meg négy ram foglalat van.
-
KROK640
nagyúr
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
"Akár egy fapad H110-el is lehet szorzót állítani unlocked mobil prociknál még biosból is" --- Hát ez nem semmi, de nagyon jól megmutatja, hogy a tuninghoz nem kell Z-s chipset.
Mondjuk én ezt tudtam, az Asrock B560-as lapomban szintén lehet tuningolni, holott B-s chipset. -
Dauerstage
tag
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Megjött a Soyo X99-D3.
Első indításra/hangolásra meglepően jó.
Micron 1333mhz ddr3L megy 1,6V-on 2000mhz-et(igaz így 50°+).
2673-v3 meg 10w iddle.
890FX Deluxe4(faragva döglött lapból)hűtését kapta a VRM egyelőre, mert a sajátja(van kategória)...
Sanszos hogy lenyomja a Ryzsát.
-
Alapból úgy van hogy 100-as lap 6-7genhez jó, coffeetime mod után pedig ha nem moddolsz pint akkor csak xeonok és 8/9gen i3-asok mennek (8350K is megy) az i5/i7-hez kell pinmod.
Kínai adapteres prociknál semelyikhez sem kell pinmod azok eleve úgy készülnek, ott elég csak a biost moddolni, viszont az adapteres proci magasabb és annyit kell csinálni még hogy a foglalat csavarjai alá egy alátét kell de azt adnak a procihoz.Flashelő itthon is van de alin is. Nem egy drága dolog. [link] Van többféle, jó az 5v-os is ha nem rendszeresen írod mert ezek a chippek 3.3v-ra vannak tervezve a nagyon újak meg ennél is alacsonyabbon de kibírják ha egyszer egyszer nagyobb feszen írják őket. (eddig soha nem volt gond az 5v-ossal sem, nekem állítható van és mindíg elfelejtem beállítani.
Alin nincs vám és áfa mert már eleve azzal számol. Giga csak a 4980HQ-nál gond, de ha biztosra akarsz menni akkor Asus, Msi, Asrock és lehetőleg olyat aminek kiszedhető a biosa mert ha nem akkor csipeszelni kell és az horror.
Brand lapokat kerüld azokat lehet téglásítani a moddal (egy dell és egy lenovo lapot már kinyírtam)Ilyen a kiszedthető.

Z lap is jó de nem feltétele a tuningnak ha mobil procit választasz, windows alatt is megy a tuning sokféle progival. (pl quickcpu) Akár egy fapad H110-el is lehet szorzót állítani unlocked mobil prociknál még biosból is.
-
eshe
tag
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Köszi az oktató anyagot.Gondolom a flesselő is az aliról vehető.Tehát ha jól értelmezem akkor 6-7 gen és a 8-9 nem pinkompatibilis egymással alapból?Mindegy veszek egy kinai procit,ha még kapok 20 körül.Ezek nem szoktak vám és áfa alá esni?Itt is kerülendő a gigalap?Láttam z-s lapokat 15 körül ,inkább azzal próbálkoznék.
-
-
KROK640
nagyúr
válasz
Kalacskepu
üzenetére
Akkor marad a sima egy SSD-s megoldás
-
Most aprón van egy DDR3-as is 10eft-ért bár csak két slotos viszont kiszedhető a biosa. Én már nem veszek mert hegyekben állnak otthon az 1151-es gépek és lapok.
Flashelés röviden:- Veszel egy CH341a flashelőt, progi van hozzá ezer féle feltöltök majd egy komplett pakkot több verzióval.
- A lapból kiszeded a biost ha olyan és a belerakod a flashelőbe (van egy jelölés hogy melyik irányba kell, de nem ég le ha fordítva rakod bele)
- Ha nem kiszedhető akkor flashelőhöz kell egy csipesz is amit rá lehet csiptetni a lap biosára, ez a legnehezebb része a dolognak mert bizony lecsúszhat, nem érintkezhet stb, de elrontani nagyon nem tudod mert ha félig megy vagy fordítva akkor sem tesz tönkre semmit.
- kiovastatod a biost a flashelővel read majd elmented
- coffeetime 0.99-et letöltöd, elindítod és betöltöd a lementett filet. Fontos hogy a lementettet lehet csak biztosan moddolni mivel amit a gyártók oldaláról töltessz le az nem biztos hogy teljes.
A coffeetime-nál rengeteg kapcsoló van, ez mint laptól függ melyiket kell használni de ha megnézed a modjaimat akkor ott látod melyeket szoktam én bekapcsolni, ha ráviszed az egeret egy egy beállításra akkor segít a progi hogy melyik mire jó és hogy hogyan ajánlott használni. ha megvan akkor elmented.
Segítek majd hogy melyik beálíltást mire rakd, pl mikrokódnál ha belefér az összes akkor érdemes mindent belerakni mert így 6-7-8-9-10.gent is tudni fog a lap de ez függ attól mekkora a bios chip, ha nem fér bele minden akkor keresni kell a CPUID alapján mit akarsz belerakni meg persze érdemes benne hagyni az alap 6 gent legalább ha el akarod adni a lapot akkor ne érjen meglepetés hogy a fullos 10gen-t viszi de a 6-ost meg nem.
A flashelővel visszaírod és visszarakod vagy leszeded a csipeszt és mehet a teszt.Coffeetime modnál pár érdekesség:

Az ME verzióból én COR-ot szoktam és disabledre így támogatja a lap a xeonokat is. Verzió az függ a laptól de alapesetben a 100-as chipsethez a fentieket állítom be.
Vbios és GOP ebból a legújabbat kell, IGP miatt érdekes így friss biosa lesz. Alapból a 6-7-8-9-10 gen asztali és xeon prociknak az alapjuk skylake és IGP-jük hasonló.nem kötelező patch-ek:
Sync cores - ez gyakorlatilag az all core turbo akar lenni, azaz nem Z lapokon is a max szorzóval megy az all core turbo. Ha nem akarsz tuningolni akkor ezt ne patch-eld.extra részben:
MSI abnormal warning, MSI lapokon ez kell hogy induláskor ne kiabáljon a hekkelt ME miatt.128GB ram support, nem kötelező de nem árt bár legtöbbször nem életszerű hogy ennyi ramot használnál 1151-ben.
SPD write protection, ez annak érdekes aki ramokat is moddol, tipikus példa hogy 2133-as modulok viszik a nagyobb órajelet akár 3200-at is de mondjuk egy lap nem támogatja csak az SPD szerint (oem és szerver lapok) na ekkor bele lehet írni az SPD-be hogy ez bizony ilyen meg olyan gyors lap. Alapból nincs szükség ilyesmire csak extra
Hex to DEC cpu count, ez csak kijelzést javít nincs jelentősége.
HT on/off, TDP limites prociknál alapból legyen kikapcsolva a HT ezzel megtakarít valamennyi powert hogy jobban turbózzon kevesebb szálra
Dram freki ezt érdemes hagyni 2133-on hogy annyi legyen az alap aztán kézzel állítani.
És ami még nehéz az az hogy 8-9-gen és nagyobb xeonoknál pinmod is kell, ezért szoktam ajánlani inkább a kínai procikat mert azok készen vannak és univerzálisan működnek moddolhatlanul is.
-
eshe
tag
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Teljesen kedvet kapok hozzá lassan,szétnéztem itt az aprón és 20 alatt már egész jó 100-as lapokat árulnak.Nekem teljesen jó a ddr4 mivel van otthon.Már csak ezt a moddolást kéne valahogy megoldanom.Van erről valami konkrét szájbarágós leírás?A Tiédet olvastam persze ,csak a felét sem értettem mert nem vagyok benne a flesselgetésben.
-
eshe
tag
Anyám és hozzáhasonlók pont azt sem tudják hogy mi az a windows,csak menjen a youtube,fosbuk meg a sorozatbarát.Ezeknek az igényeknek még teljes jó egy sandy-ivy nem i3 gép.Persze még egy pár "fejlesztés"a motorokon és már nem fog menni.Anyám is szivesebben nyomkodja a telefonját mert az mindig kéznél van,nincs helyhez kötve.
-
-
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Nekem ilyenem van, plusz ugyanez x4-be.
Most adtam az ssd-nek egy ilyen Arctic bordát mert amúgy csupaszon volt.

-
Pontosan ezért írom a cikkeket hogy senki ne vegyen 30eft-ért 300-as lapot mert baromság. Senki ne vegyen 300-as lapok 30e-ért!!! 3000 feletti ramot meg főleg ne, annak fényében hogy a legtöbb oem új gyártású fapad ram eleve megy 3200-3600-on is.
100-as lap DDR3-al 20 körül megy alin, QTJ2 (~10400F) meg 20eft, az 40eft és adok neked 2eft-ért 16GB azaz 1866-os 4x4GB ramot ha eljössz érte mert annyi van belőle.
QTJ2 meg átlagosan gyorsabb mint a 3600-as ryzen. (mondjuk a 4980HQ is gyorsabb pár tesztben a 3600-asnál de csak ott ahol számít a cache)De ha DDR4-ben gondolkodunk akkor 15eft postával vámmal áfával Asus Q170 lap aliról (én is vettem) vagy ha komolyabb kell akkor 20-30eft között már maximust lehet kapni az meg azért nem egy kategória a B450-es lapokkal.
Sandy-t és Ivyt nem viszik (brandbe meg főleg nem valóban), Haswellből adogatok el.
Összegezve a QTJ2 olcsóbbra jön ki DDR4-el mint a Ryzen 3600-as és ha DDR3-al nézzük akkor meg jóval olcsóbban. Az igaz hogy kell biost moddolni, nekem pont ez a része tetszik. Ez lenne a bejegyzéseim lényege. Hozzáteszem semmi bajom az AMD-vel mert a fő gépem is az de mindíg keresem a legjobb vételt és most jelenleg az AM4 szerintem túlárazott a low end kategóriában.
-
eshe
tag
Na ezaz,bár én is nagy gyüjtő vagyok,és sokféle procim van és volt otthon a core2duótól a mindenféle xeonig,de ilyen laptop procival még nem találkoztam.Sandyből volt hasonlóm,mikor eladtam villámgyorsan elvitték.
40-50 körül lehet venni egy b450- 3600x párost,egy b vagy z-s 300 as lap 30 felett van és itt is 3000 feletti ram kellene.Múltkor dobáltunk ki egy pár bontott brand félgépet,a kutyának sem kellenek.Van otthon sandys brandgépem,lehetetlen eladni.Az ilyen gépek csak a magunkfélének kell,az átlagember mamár elvan a telefonjával. -
KROK640
nagyúr
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Ha fel tud hajtani egy ilyen procit.
-
-
KROK640
nagyúr
Azt elhiszem, én sem javaslonám, pont azért amit leírtál vele kapcsolatban.
Ha ennyi 7-8th gen CPU-d van, akkor csak vennék azok alá egy lapot, meg azért a 4th genhez képest nagy előrelépés. Ugyanakkor az AM4-el sem jársz rosszul, főleg ha olcsón hozzá tudsz jutni. Oda viszont nagyon gyors DDR4-es RAMok kellenek, 3200-as alá nem érdemes adni. -
KROK640
nagyúr
válasz
Kalacskepu
üzenetére
Akkor úgy látom, hogy csak olyan kártyát érdemes venn, ami 1db SSD-t tud kezelni, mert a sávszél miatt a többes nekem kontraprodduktív lenne. Értem. Köszönöm.
-
Ilyenek a 800-900ft-os adapterek. Hót egyszerű cucc. pcie 4x-eset rendeltem. A 900Ft-oshoz adtak csavarhúzót is meg hővezető padot.
Igazából nem tétel ha kell és azért régebbi lapokon nem mindegyiken van m.2 viszont 4x slot azért szokott lenni nagyobb lapokon.
Illetve megérkezett a QTJ2 is de lapja még nincs meg.
-
eshe
tag
válasz
Dauerstage
üzenetére
Igen,de nem vennék mègegyszer.Nem szabványos rajta semmi,a tápcsati se,külsõ rendes táppal másik házba se bépithető.Ja és nincs normális biosa sem.Amire hirdetik arra teljesen jó a fogyasztás kivételével.Nekem kisérletezni kellene,van itthon 8600,8500,7500 stb.Ha megint beesik ingyen egy az más persze.Régóta tervben van egy próba az am4-es platformmal,most olcsón kipróbálhatom.
-
brabbitz
aktív tag
3600 menne 2400-es RAM-mal, csak nagyon visszafogná. Százalékosan nem tudok válaszolni, de amíg pl egy R5 1600 esetében ugy general 2400-2933Mhz-ig érezték jól magukat, a 3000 (és 5000-res) széria 3000-3200-3600Mhz-en (Kivételek persze akadnak, de ez volt a jellemző). Ilyen DDR4 árak mellett ha jó áron fogsz ki kitet, akkor megérheti akár a 2400Mhz is, max kézzel belövöd magasabb órajelre.
-
válasz
Kalacskepu
üzenetére
H97 lapnál megy, de arra érdemes figyelni, melyik slot hogy van bekötve. Mivel ebben a generációban a procik 16 lane-t tudtak, általában az első PCI-e 16 sávos, ha van másik, az 1 vagy 4,még ha a foglalat nagyobb is (nekem kettő teljes méretű van az H97M Pro4 lapon), de ezek már a lap chipkészletéhez vannak kötve (és általában nem is 3.0 hanem csak 2.0). Tegnap raktam be egyébként ilyen x4 átalakítóval egy SN7100 NVMe meghajtót, a SATA3 háromszorosát tudja olvasásban, írásban közel négyszeresét (a lineáris és véletlenszerű értékek is kb. ilyenek).
Egyébként VGA témában, nekem 9060XT van bent, ráadásul ez is csak 2.0 sebességel megy (nem jöttem rá, miért). Minimális a különbség, így is ki tudja hajtani bőven a 4980HQ. Mondjuk 5060(Ti) már gond lenne, mert az csak 8 sávos PCI-e csati kapott, ami 5.0 esetében nem gond, de 3.0, esetleg 2.0 esetén már igen.
-
Ennél a lapnál max akkor számítana a PCIe bifurcation ha a legelső x16-os foglalatban szeretnéd tenni, de mivel gondolom ott már egy vga van így nyilván nem oda fogod.
A másik szimplán csak x4-re van kötve, oda veszel egy ilyet mint ami a képen is van bal oldalt és készen is vagy.
De ha tovább akarsz menni, akkor vehetsz egy x1-eset (jobb oldali) is mivel van egy olyan foglalatod is.

-
KROK640
nagyúr
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Na most, akkor, hogy pontosan értsem : te ezért inkább olyan kártyát javasolsz amiben egy M2 van csak? Asrock B560M Pro4 alaplap támogatja vajon a pcie bifurcation-t?
-
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
H97 és Z97-en elvileg gond nélkül mennie kell mivel ott ugye gyárilag támogatva van, aztán lehet kivétel mint ahogy te is írod. Én nem próbáltam még így átalakítóval mivel gyárilag van egy M.2-es foglalatom.
-
Annak azért annyi feltétele van még hogy pcie bifurcation-t kell a lapnak támogatnia mert ilyenkor az egy darab 16 vagy 8-as slot osztódik fel 2 x4-re. Meg persze fizikailag is legyen bekötve 8x slotnak, van hogy 4x-re kötik csak be de az látszik a pineken.
Gyártanak még 1x-es pcie-m.2-őt bár lassabb pcie3 esetén 1000Mb/s de még így is gyorsabb mint egy sata ssd már a protokollja miatt is. -
KROK640
nagyúr
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Köszi, a tájékoztatást!
Mert olyan adapter kell amúgy ami ad PCI-ról 2db M2-t, abból akár kettő is veszek, meg majd nézek hozzá még valamit (pl Xeon proci Z97-hez). -
válasz
Kalacskepu
üzenetére
Igen, nem minden lap tudja. Szerencsére nálam az Asrock Z97-es tudta de furcsa módon nem minden nvme-vel, volt amivel nem.
-
-
Totál egyszerű PCIe-M2 adapter egy kazal drót, azért kerül ennyibe. Alin a bundle dealsnál kell ezeket venni ott eleve 20-30%-al olcsóbbak de egybe kell rendelni más cuccokkal. Azaz 3 cuccot kell venni ingyen postához de ha többet adsz hozzá akkor meg ad még kedvezményt. Ezért szoktam néha egybe venni 4-5-6 cuccot.
Ilyen adapterből van olyan is ami kettőt ad 8x slottal vagy 4-et 16x slottal de volt olyanom ami sata és m.2-t adott 4x slottal és egy sata kábelt kellett rádugni a lapról.

-
KROK640
nagyúr
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Ez ha jól látom a képen (de pici), akkor egy PCI slotba dugható, ami csinál 1db(?) M2 helyet. Csak 800ft?

Régen láttam olyat ami kettő M2-t adott, de az drága volt, és már nem találom. -
eshe
tag
válasz
Kalacskepu
üzenetére
Gondolom ez a megoldás nem bootolható?
-
eshe
tag
Egyszer már átkondiztam,de a jobb hatásfok miatt egy goldosra gondoltam.
Màs kérdés ebben a témakörben:
Van otthon egy dell brandgépem ,i5 8500 proci 16gb ddr4 2400-as ram,512 m2 .Az eredeti dell alaplap valamiért nem indul el,próbálgattam a ramokat cserélgetni,elemet kicserélni,de csak felpörögnek a ventik és az előlapi ledek villognak.Utoljára mikor bekapcsoltam kb egy éve még működött.Nézegettem az ehhez való lapokat,de horror áron vannak.Lehetne ebből is valami értelmes gépet faragni olcsón kínai lappal pl? -
-
Az a durva hogy én meg azt hittem hogy nincs m.2 csatim de elvileg van csak a videókártya alatt (Asrock Z97). Mondjuk az mintha nem is lenne így vettem alis adaptert az alsó pcie slotba. Nem vagyok híve annak hogy megfőzöm a videókártya alatt az SSD-t. De amúgy is bevásároltam mert a retró gépházaimban meg nincs usb3 kivezetés a lapé meg kárba veszne így. Mindegyik régebbi gépemet most upgradelem kicsit. Wifi, USB, nvme.
-
eshe
tag
A tipusa msi z87-g43,ezen sajnos nincs.
Tehát ezek szerint nincs akadálya akár egy ötös sorozatú rtx kártya használatának sem?Itt nincs sávszélesség probléma a vganál?Ugyanúgy működne fsaa és társai is?Tehát akkor csak a tpm hiánya korlátozhatja,de win11 nem szerepel a terveim között mostanában.
Köszi akkor szétnézek az aprón. -
eshe
tag
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Sziasztok!
Nekem is hasonló gépem van,csak már nagyon nem tudom fejleszteni.4770 xeon változata,32gb ram ,z87 lap,ssd,1050ti videókártya.Sajna a lapon nincs m2 hely,a xeont húzni se lehet,marad a videókártya.Most kaptam karácsonyra egy 2k-s monitort és half life2 ,gta,force unleasched szintű játékokat teljesen tökéletesen visz fullon.Egy ilyen konfigot meddig lehet fejleszteni videókártyailag,mert ez is egy jó próba lenne pl. 6700xt,rtx4060? -
Dauerstage
tag
válasz
brabbitz
üzenetére
A maga módján és idelyén, igenis jó volt az FX széria, csupán csúszott egy generációt.
Én úgy tudom, hogy az FX az intel 1. szériájára jött válaszként adtak ki, csak pont akkor jött a 2.gen intel oldalon. Kellett nekik a pofon(lásd Ryzen), hogy felhúzzák a gatyájukat és végre észbe kapjanak(csak pár év telt el
). Ugyanígy kellett a pofon az intel-nek is, hogy végre tervezzenek(ugyebár 14nm+++++).
Javítson ki valaki ha rosszul tudom!
-
brabbitz
aktív tag
válasz
Kisgépkezelő
üzenetére
Ugyanez, csak FX-el. Érezhetően lomhább az 5600X-től, de napi teendőkre, átlagosan bármire elég. Régi játékokat nyúzok rajta, igen, kevesebb FPS több lagg ha nem használjak ki a procit de nekem valamiért hangulatosabb így. DDR3 ramok tömkelege van nálam, szóval utánpótlás is van. Ahhoz képest hogy 2012-ben sem volt nagyágyú a Vishera, nagyon jól bírja a feladatokat, a maga módján természetesen, de ezt eltudom mondani a 3770-emről is. (Bocsánat az esetleges OFF-ért, így tudtam kapcsolódni AM3(+) révén
) -
Kisgépkezelő
senior tag
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Vagdoss be valami valami kartont 1 centis közökkel, aztán tűzködd őket abba!
Amúgy úgy megihletett az írás, hogy feltámasztottam, sőt kicsit ki is pofoztam a régi AM3 konfigomat. Szereztem bele bagóért egy Phenom II X6 1100T-t meg a notimból átpakoltam? 16Giga ramot. Utána jó fél órán át b...sztattam a biost, hogy miért csak 8-at lát (elvileg annyi a max támogatott), mire rájöttem, hogy azért mert még mindig az asztalon van a 2x8 a gépben meg csak 2x4.

Egyébként amíg nem kezdem nagyon nyúzni, addig alig tűnik fel a külömbség az 1100T meg a rendes gépemben lévő 5600x közt. -
Jó lenne vennem ilyen tartókat mert ömleszve vannak a ramok és bizony előfordul hogy karcolódnak vagy rosszabb esetben törik is le róluk alkatrész. Ahogy néztem magas bordás ramokhoz nem jó azaz a fedele nem menne rá teljesen, csak oemhez. Bár fedél nélkül is menő valóban.
-
válasz
Intelligencs
üzenetére
500Ft/db áron volt ennyi mennyiségben, az a helyzet hogy van itthon nagyon sokféle de használtak és jobb lenne ha egyformát tudnék pakolni meg mivel ezek újak talán kevesebb hibával kell számolnom. Kései gyártású 1866-os low power biztosan megy 2133-on is standard feszen.
-
KROK640
nagyúr
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Ez a RAM tartó nagyon menő

-
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Biztos úgy érezted jó áron van, és lecsaptál. Ismerem az érzést.

-
Bevásároltam DDR3-ból is, bár lehet kissé többet mint kellene. Ezek 4GB low power 1866MHz ramok single rank. Nem nagy szám de 4x4GB már elegendő egy átlagos gépbe. Mondjuk amúgy is van még kb 5x ennyi más ramokból de ugye rambó sosem elég!

-
KROK640
nagyúr
válasz
Dauerstage
üzenetére
Ez a legjobb döntés

-
Dauerstage
tag
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Azt hiszem, megtartom a jelenlegi Am4-et és beszerzek egy ilyen X99 platformot, ugyanezekkel az alkatrészekkel(hűtés/hdd/ssd/ház/táp) és meglesem a különbséget(még Pentium idején elhagytam a kékeket, volt hogy visszacsatlakoztam egy tesztre(1366 dual Xeon)). Aztán lehet életem első cikke lesz belőle 😅. Videót már készítettem annó az AM3+ lapokról(felső közép vs alap mobo, hogy az alap userek mit vesznek észre(spoiler: semmit)).
Aztán majd látjuk. Annó a fogyasztások miatt használtam kiberhelt laptop mobo-t a műhelyben(phenom idővonal).
-
válasz
Dauerstage
üzenetére
Amire neked kell arra pont az x99 best buy annyiért. 2696v3 vagy 2696v4 is tud még ddr3-at de ramot 4 csatornára kellene de ez függ attól hogy mennyit használnak ki a progijaid.
Nálam QTJ1 szerver, két vintage story szerver fut rajta de az extrém módon jól optimalizált és így megy 30w alatt de ez drágább mint az x99. -
válasz
Dauerstage
üzenetére
Én a helyedben inkább vennék egy erősebb AM4-es processzort.
8 magos ZEN+ processzort láttam aprón 20 alatt.
-
Dauerstage
tag
Namost. Nekem egy 2200g futtat 120+ nem írom le mit(ja de NC.re), mellé megy 3 online ARK server és ez az itthoni Home server is amin filmet/sorozatot nézünk(b.sza meg az összes platform). Emellett szoktam néha LOL-ozni(mikor nincs kedvem bekapcsolni a játékgépet).
Ha ez bírja, akkor egy Xeon(4770), furcsa lenne ha nem hozná egy r3 szintjét.
Ezt csak a tapasztalat miatt írom, nem haragszom az AMD-re(egy kicsit mégis PRO szériás brand gépek), sem másra. Win11 pro 64bit(a leg optimalizáltabb rendszer) alatt. Most mégis szemezgetek az Alin található X99 lapokkal.
Szerintem! Szerintem!
Mert nekem is van ismerősöm aki i3 4th gen-ről váltott Xeon-ra a "noszogatásomnak" köszönhetően. (Alap user, nem hc gamer(WOT)).
Az ő elmondása szerint, minden sokkal gyorsabb mint előtte. Most viszont én kérnék véleményt, miszerint megérős lehet a jelenlegi AM4-et lecserélni X99 ddr3-ra? Mivel a lap 20-eft cpu-val(így biztos elkel) 2*8gb Patriot Viper Steel 3200/c16(~25k). Ennek a feléből hoznám össze Xeon, X99mobo, 2*8gb(Ecc) kombót ugyanerre a feladatra. Jól érzem hogy most kell visszalépni?
-
KROK640
nagyúr
válasz
c64fanhun
üzenetére
Nekem is nagyon hasonló az elképzelés, picit más hardverekkel. I3 4170 amit valami I7 4770 körüli CPU-ra cserélnék vagy nem*. RAMból 4×4GB DDR3 kerül bele, VGAból pedig van hozzá a GTX960 2GB helyett egy RX 570 8GB, valamint 120GB SSD és 1TB HDD.
* tekintve, hogy nekem ez abszolút Win 7 retro gép, lehet, hogy a CPU-t nem is cserélem, mert a korszak játékai bőven elvannak 2C4T-n, ellenben kell nekik a jó magas órajel (3700MHZ). Érdekes lenne ezt egyszer kimérni, hogy mondjuk egy I7 4770-nek megfelelő Xeonhozhoz képest milyen különbségek vannak játékokban. De gyanítom legtöbb akkori játék maximum a nagyobb cache-ből profitálna, nem a plusz magokból. (pláne, hogy gyakorlatilag offline gép, tehát az sincs, hogy de fut a torrent, messenger, discord, youtube a háttérben)
-
-
c64fanhun
tag
A régi családi gépet megörököltem, 4gen i3 volt benne, 8gb ddr3 és egy rx 570 4gb, gondoltam jó lehet nekem de kicsit mókoljuk meg. 4770 vagy 4790-et akartam de sajnáltam a pénzt, így túrtam a netet és aliexpressen találtam 6 ezer pénzért egy xeon 1270v3 procit. Ez majdnem ugyan az mint a 4770, igp nélkül. A gpu cserélődött egy rx 580 8gb-ra.
Cachyos-t használok, és a legtöbb játék ami érdekel az nekem tökéletes fullhd-ban
Nem vagyok hardcora gamer így egyelőre elég nekem. Tervben van 24 gb ram, hisz nem lenne túl nagy befektetés! -
KROK640
nagyúr
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Ez ahogy elnézem kb olyan I5 11400(F) szint lehet. 6C12T, 12MB cache. 2700MHZ-es órajel, 4400-as turbo. Talán kicsit lentebbi mert a 11400 újabb.
-
válasz
Solicidium
üzenetére
Kimaradt a lstából az Asus B150 Pro Gaming D3.
-
Én iGPU+dGPU és passthrough okán intelezem (idle fogyasztásban kábé 20 watt megtakarítást jelent, ha nem a dgpu hajtja meg a monitort, plusz éppen tesztelgetek egy Sapphire Gpro x080-at, amin nincs is kimenet), mivel AM4 oldalon, ha iGPU kell, akkor rendesen ki van herélve a processzor (cache, pcie támogatás).
A Xeon meg jó lenne szerverbe, ha nem enne arcpirítóan sokat (utoljára z420-am volt, v1-2-es Xeonnal, ott 70 watt környéki idle fogyasztás volt, míg a mostani Lenovo P330 i7-8700-zal és két lemezzel eszik 23-mat), de gondolom, hogy még a modernek sem feltétlen takarékosak.
Egyébként meg az árakhoz csak felütöttem a hardveraprót, ebből sikerült kitalálni azt, amit írtam, nyilván a mák szerepet játszik a beszerzésben, de ez ugyanúgy vonatkozik bármelyik platfromra.
-
Itteni fórumtárs sikeres coffeetime modja (itx lap ddr4 mobil xeon)

Ez retail nem ES de Bga1440 adapteres, TDP állítható, max szorzó 44. (ezt gondolom coffeetime sync cores patchel tudja is all core)
Ez sem rossz proci ha van olcsón alin. Eléggé hullámzó hogy mi érhető el. -
válasz
Dauerstage
üzenetére
A 16GB ott registered ram. Azt ne tegye be sehova ami nem szerver
-
KROK640
nagyúr
Szerintem ez a project egy érdekesség, napira én sem biztos, hogy örülnék már egy I7 Haswellen lenni.
Az I7 7700-ast meg a I3 10100F is megfogja, csak éppen fele fogyasztásból, és ugye az I7 7700 már nagyon messze lehagyja a I7 4790-t és társait, vagyis CPUban esélyesen gyengébb lesz a project. (Xeonoknál nem tudom, biztos van olyan ami megelőzi az I3 10100F-et, talán még az I3 12100F-et is, csak épp napira sokkal szarabb használni a magasabb fogyazstás meg a sok alacsony órajeles mag miatt).Olcsó budget gépnek én évek óta a 10100/10400 + DDR4 kombót ajánlom, kicsit drágábban mehet a 12100/14100 ha valaki Intelhez ragaszkodik, de ezen a szinten már van AMDből is ajánlani való. Ott ami mostanában hátrány volt, hogy az AM4 már nagyon kifutó, az AM5 meg DDR5 only.
-
Jogos felvetések.
Egy ilyen projekt megtérülése valóban érdekes lehet.
Az utóbbi egy-két napban én is ezt számolgattam és kissé lelohadt a kezdeti nagy lelkesedés.
Engem mondjuk a nagyvad, a QJT1 érdekel, így aköré építkeznék.Lássuk:
A proci tiszta sor, kb. 30 ezer körül kapható postával vámmal, áfával.
A projekt kísérleti jellegge miatt DDR3-ban gondolkodnék, bár még itt-ott ki lehet fogni 2*8GB DDR4-et 30 ezer körül aprón. (Ennek az is lenne a jótékony hatása, hogy normális VRM-mel szerelt DDR4-es LGA1151-es lapból sokkal nagyobb a használt választék már 15-20 körül is.) Na most részemről az a baj, hogy amik parlagon hevernek itthon DDR3-as moduljaim, azok mindegyike 1600-as 1,5V-os. (Fentebb megtárgyaltuk a lehetőségeket: Eszerint a) lehetne esetleg kísérleteznem ezekkel, mennyit tudok megtartani a teljesítményükből a proci számára hosszútávon biztonságos feszültségre letekerésül mellett, b) kész megoldást vesz az ember DDR3L RAM-ok "személyében", ebből 2*8 GB 12-15 ezer körül mozog használtan, ebből 32 GB az nyilván dupla ennyi.)
Nekem kell még alaplap. És akkor itt jön a már fentebb érintett dilemma: kicsit is normálisabb VRM-mel, amin még borda is van, nem talál az ember DDR-as 2152-es lapot 27 ezer alatt és ezt is külföldről kell rendelni. Tehát összességében még így is olcsóbb DDR3-mal, de ha az ember elfogadja, hogy csak 16 GB-tal operál, akkor már figyelembe véve az alaplapok árát, elég szűk a különbség a DDR3-as megoldás javára.Ennek ellenére még most is rág kicsit a - az ebben az esetben témától idegen, de Hifista körökben ismert -"Hifibogár". Egyelőre legyek túl a két 4980HQ beüzemelésén, aztán közben hátha szembejön valami értelmes DDR3-as 1151-es lap jó áron.
Visszatérve az érvelésedre: valóban ki lehet fogni még most is itt aprón akár LGA1200-as vagy AM4-es vagy lejjebb menve LGA1151-es (fél)gépeket 16 GB memóriával jó áron. Így nulláról építkezve valóban egy-két nagyon kedvező csomagtól eltekintve ár-érték arányban nem igazán rúgnak labdába ezek a "torzszülött" megoldások.
Viszont pár dolgot érdemes talán kiemelni.
Egyrészt nyilván azoknak lehet ez érdekesebb, akik nem "zöldmezős beruházásként" vágnak neki, hanem van már némi alkatrészük hozzá.
Az idő múlása és a trendek alakulása itt döntő tényező. Most még ez a helyzet, amit írsz, de lehet, hogy hónapok, ne adj isten hetek múlva nem biztos, hogy lesz bármi újabb (fél)konfig memóriával apróról (ld. bányász-láz idején semmilyen 4+ GB VRAM-os VGÁ-t nem tudtál emberi áron kapni). A bolti memóriákkal már most se nagyon érdemes az ésszerűség keretein belül számolni, hiába lenne újonnan is a proci és az alaplap jó áron.
Ezen alternatívákról szóló írások tűnhetnek egyelőre inkább amolyan "geek érdekességeknek", azonban az idő előrehaladtával jó eséllyel egyre inkább válhatnak a kizárólagos reális lehetőségek lenyomatává.Az energiafogyasztás tényezőként felvetése jogos, de talán inkább a teljesítmény-fogyasztás mutatón keresztül érdekes. Egy mostani erős, de defaulton hagyott, nagyétvágyú pl. i7-i9, vagy egy nem visszafogott TDP-re beállított sokmagos Ryzen is tud annyit, ha nem többet beszipkázni, mint egy régi csúcsproci. Az természetesen kicsit sem elhanyagolható, hogy cserébe mennyivel több nyers erőt kap az ember.
Szerk:
Közben megelőztél az előző hsz-szel, de talán az általam leírtak is hozzátartoznak a teljes képhez. -
QTJ1 nálam megy 24/7 20-30w között a fullos lappal. Ezen megy az egyik játékszerverem.
Ez a proci megy DDR3-al is, viszont ha a 4gen haswellt nézzük akkor a mostani top 4980HQ eleve ugyan ezt tudja fogyasztásban. Terhelve meg úgy állítod be ahogy akarod, én fixen max 80-90w-ra raknám be.Az persze más ha valaki 4790K-t húz fel 4.5Ghz-re, érthető de az sem hiszem hogy 150w-nál többet enne. Gyárilag evett ez 100w körül ahogy emlékszem. De javítson ki valaki, őszinte leszek nem néztem.
4x4GB DDR3 újat kapsz kereken 4eft-ért plusz a posta [link] . 1866-os low power, nálam csak DDR3 van 60+db gyerek is azzal jengázik, értéke használtan régebben is a csoki kategória volt. Szóval 250ft/GB áron megy, ha többet veszel akkor 125Ft/GB szerintem ennél már nem lehet olcsóbbat. De ha valaki 8GB-osat akar az már drágább, a 16GB-os meg ritka (olyanom is van)
Szerintem számoljuk mi mennyibe van.
Nekem 10eft volt a hátlap nélküli Z97, igazából legyen 10eft egy lap most mindegy milyen mert van ezer féle.(most adtam el lap, i5, 8gb ramos gépet 10eft-ért)
Proci az sokféle lehet szintén. 25eft volt legutóbb a 4980HQ az nem olcsó valóban, de linkeltem már hogy ahol megy a cache ott Ryzen 3600 szintet hozza, ahol nem ott nem de ennyire nem mentem bele, annyi biztos hogy nem kell világmegváltást várni tőle de olcsó gépbe szerintem nem rosz.
Ramot linkeltem postával legyen 6eft a 16GB.
P106 10eft de legyen 15 postávalLegyen a legolcsóbb 10gen-es kínai procival 1151-es lappal:
Most rendeltem 15eft-ért Q170-es lapot, 24eft az olyan ami szintén 170-es chipset de DDR3-al aminek az árát írtam fent.
20eft a 6 magos 10gen (QTJ2)
Kell biost írni és dolgozni vele, egy órás munka vagy fél ha rutinból megy. -
Elég masszívan elment ez a történet retróba, ami mondjuk valahol érthető is, mivel sokkal inkább szól arról, hogy kísérletezgessünk, mint arról, hogy daily driver gépet építsen az ember.
Egyébként ami elég masszívan kimaradt, az a villanyszámla, ami, ha napi 12 órát be van kapcsolva a gép, amiből mondjuk 4-6 órát játszik is az ember, plusz magának kell fizetnie, akkor azért elég masszív különbség van egy 12th gen i3, illetve egy i7 Haswell, vagy éppen Skylake processzor között, viszont bekerülési árban kábé ugyanott tart az ember a megfelelő Z chipes lap + i7k cpu, illetve egy 12100 + H-s esetén.
Ram szempontból nincs markáns különbség 4x4GiB DDR3 1600 és ugyanennyi lassú DDR4 között, 2x8 giga esetében sem hiszem, hogy 5k-nál több lenne, de ez nyilván szerencsefüggő (ECC esetében talán kicsit másabb a helyzet, de a Xeon megeszi az ember gatyáját is, plusz az alacsony órajel okán játékra szuboptimális).
Összességében véve nem kerül sokkal többe egy 12th gen alapkonfig, mint egy olyan, amiben i7 4790k, vagy éppen 7700k van, viszont már a 12100 is bőven hozza az utóbbi teljesítményét, ráadásul némi pluszpénz segítségével belemegy a 12400f is, ami kábé tízgenig mindent megesz reggelire.
Nyilván, ha valaki mondjuk 30k-ból meg tud venni egy ilyen gépet, akkor tök jó, viszont a gyakorlat inkább azt mutatja, hogy ezeket 100-120k környékéből árulják egy 1050TI-vel, vagy valami ilyesmivel, azon a szinten meg azért már bőven van modern alternatíva.
Egyébként GPU esetében Nvidia oldalról érdemes lenne megnézni teszten, hogy a P106 és barátai hogyan viselkednek, mikor elfogy a memória, mivel ott a pcie sávszél eléggé ki van herélve. (Az AMD-k meg lehet, hogy olcsóbbak, csak a fogyasztás ott is problémás lehet)
-
válasz
Dauerstage
üzenetére
Ez inkább szerverbe való ecc reg. Asztali gépbe mondjuk azért az E jelű még éppen használható lehet.
-
Dauerstage
tag
válasz
Intelligencs
üzenetére
https://hardverapro.hu/apro/ram_bazar_2gb_4gb_8gb_16gb_modulok_1r_2r_4r_500_db/friss.html
Itt van 8 illetve 16gb-os modul is.
-
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Én végleg maradok DDR3-on, fő kitemet illetve a tartalékot is eladtam már.
Kár, hogy előbb nem találtam meg ezeket a kínai DDR3-as lapokat mert akkor inkább egy ilyenbe invesztáltam volna.Jó lapnak néz ki ez is, csak ugye mint írtad is ez DDR4. Tuningot meg le lehet tudni a memóriával, valamennyit az is hoz.
-
válasz
Solicidium
üzenetére
Vannak rá példák de nem tömegesen. Viszont amit írtam szerintem könnyen teljesíthető. Őszinte leszek, ha drága új (15eft+) prociról van szó (qtj1/2) akkor inkább legyen gyengébb ram kicsivel. Olcsónál vagy ilyen i3-i5 nem érdekelne.
-
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Saját vagy mások tapasztalata alapján vagy a fentebbi hozzászólásból kiindulva amolyan elővigyázatossági intézkedésként javaslod ezt?
Mindenesetre örülök, hogy előkerült ez a kérdés, mert ha tegnapi ismereteim szerint belevágtam volna, akkor teljes nyugalommal az 1600-as CL9-es magasbordás Vengeance-ekkel terveztem, azok meg nyilván ilyen feszes időzítések mellett 1,5-ön mennek. Aztán ha lazít rajta az ember, talán a feszültséget is lehetne csökkenteni rajtuk büntetés nélkül. -
válasz
Solicidium
üzenetére
Veszel kései ramokat (gyártási dátum) vagy eleve 1866-osokat és 1.4-1.375v-on használod 1600-on. (ezt szokták tudni)
Ddr4-et is használtunk 1.4-1.5v-al is modernebb gépben. (samsung bdie ilyen) -
válasz
Solicidium
üzenetére
És hogy csavarjak rajta egyet: vajon ezek a megpatkolt laptop-procik ugyanúgy viselkednek etéren vagy netalán érzékenyebbek-e?
Majd megnézem, amit találtam videót, ahol B150-es lapban DDR3-at hajt a készítő egy QTJ1 társaságában, mi a helyzet. Bár hosszú távon lenne az érdekes, mert ha jól sejtem - kiindulván az LGA1150 procik vs 1,65-ös RAM-ok sztoriból - ez a "memória-túlfesz" nem azonnal ölő méreg.
Egyébként mintha a feltöltő 1866-on használná a memóriát, az meg szinte biztosan nem 1,35V-ot jelent. -
válasz
Intelligencs
üzenetére
Biztos, hogy a 1,5V megsüti hosszútávon az IMC-t illetve a CPU-t és így tényleg csak 1,35-ös DDR3L-lel működik a dolog? Nagyon nem néztem utána még, pedig én is gondolkodom egy ilyen rendszerben, de például a Wikin ezt találtam:
"Intel officially states[9][10] that Skylake's and Kaby Lake's integrated memory controllers (IMC) support DDR3L memory modules only rated at 1.35 V and DDR4 at 1.2 V, which led to the speculation that higher voltages of DDR3 modules could damage or destroy the IMC and processor.[11] Meanwhile, ASRock, Gigabyte, and Asus guarantee that their Skylake and Kaby Lake DDR3 motherboards support DDR3 modules rated at 1.5 and 1.65V."
Valaki ezt meg tudja erősíteni vagy cáfolni? -
Tim82
félisten
Utolsó asztali gépem egy HP Elite 8300 SFF, amit jó pár éve nem használtam. Most eldöntöttem, hogy leporolom, kap egy kis fejlesztést meglévő alkatrészekből: kap 4x8 GB DDR3 RAM-ot, egy Xeon E3-1245 v2-t, egy low profile Quadro K1200-at. Háttértárnak meg elég egy 256 GB-os SATA SSD + 1 TB-os noti HDD.
Aztán szembe jött velem ez az útmutató a 8300 BIOS moddolásáról, ami után NVMe SSD-ről is fog tudni boot-olni, úgyhogy a SATA SSD le lesz cserélve NVMe-re.
Linuxszal egy darabig még elég lesz.
Vannak erősebb notebook-jaim már, az igaz: talán mind a Fujitsu Celsius H770, mind a Lenovo Thinkpad L15 G1a (Ryzen 4650u), mind a Thinkpad T14s G2i (i7-1165G) erősebb mind CPU-ban, mind videóban.
-
válasz
Intelligencs
üzenetére
Parancsolj, ez L-es.
-
válasz
Solicidium
üzenetére
Felkeltetted a kíváncsiságomat, hogy esetleg egy ilyenből lehetne olcsó, de használható konfigot építeni. Most utánanéztem, 6. vagy 7. generációs Intel procival lehet használni, ami egész jó. A probléma számomra, hogy ezekbe már DDR3L kell az Intel ajánlása szerint az 1.35V feszültség miatt. Olyanból most konkrétan az aprón nem is találtam 4GB-nál nagyobb modult, árukeresőn meg 25 ezer forint körül van 1db 8 gigás, az meg már 50 ezer 16 giga esetén. Annál kevesebbért már DDR4-et is lehet venni, és DDR4-gyel még 14. generációs Intelt is lehet használni. Szóval olcsón használható gépet ebből már nem tudnék építeni.
-
válasz
Csupingo
üzenetére
Igen, bennem is megfordult az, hogy bármi jó végülis, a hátlapot úgyis le tudom venni. Aztán valahol olvastam, hogy létezik olyan VGA, ami a hátlap nélkül nem összerakható. Aztán nem tudom, tényleg előfordulhat-e ilyen, amiket idáig pasztázás miatt szétszedtem, ott egyiknél sem lett volna ebből probléma...
Mindenesetre egy Sapphire Pulse RX6700XT koppra befér, bár a 2 slotosnál vastagabb hűtéssel pont befeszül RAM fülek és az USB3 előlapi kivezetéshez szolgáló tüskesorra rádugott standard, házakhoz adott USB3 vezetőkábel közé.
Tehát mondhatni, az USB3 is igencsak "jó" helyre került a lapon, szép munka MSI. Hiába az egyik kedvelt márkám, de ezek igencsak amatőr hibának tűnnek egyszerű felhasználóként. -
Csupingo
veterán
válasz
Solicidium
üzenetére
Hahhh!
Dettó ez volt nekem is, msi B85M-G43 lappal és gigabyte gtx 960 wf2-es vga-val. A boltból hazavitt új kártyáról kapásból szedhettem le a hátlapot, mert nem akart elférni. Ezt leszámítva, szerintem a hátlap nélküli kártyák kb. mind elférnek. -
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Az alábbi DDR3-mal működő LGA1151-es lapokat találtam:
Gigabyte GA-B150M-D3H DDR3 Micro ATX
Asus Z170-P D3 ATX
ASRock Z170 Pro4/D3 ATX
Gigabyte GA-Z170-HD3 DDR3 ATX
Gigabyte GA-B150M-HD3 DDR3 Micro ATX
Asus Z170M-E D3 Micro ATX
Asus H170-PLUS D3 ATX
ASRock H110M-DVS/D3 Micro ATX
Asus B150M-A D3 Micro ATX
Gigabyte GA-B150M-D2V DDR3 Micro ATX
Asus H170I-PLUS D3 Mini ITX
ASRock Z170 Gaming K4/D3 ATX
Asus B150M-PLUS D3 Micro ATX
Asus H110I-PLUS D3/CSM Mini ITX
Asus H110M-K D3 Micro ATX
ASRock B150M Pro4/D3 Micro ATX
Gigabyte GA-H170M-D3H DDR3 Micro ATX
Asus H110M-D D3 Micro ATX
Asus H170M-E D3 Micro ATX
ASRock B150M-HDV/D3 Micro ATX
Gigabyte GA-H110M-H DDR3 Micro ATX
ASRock B150M Pro4S/D3 Micro ATX
MSI B150M BAZOOKA D3 Micro ATX
Gigabyte GA-H170-HD3 DDR3 ATX
Asus H110M-C D3 Micro ATX
ASRock H110M-HDV/D3 Micro ATX
Gigabyte GA-H110M-S2PV DDR3 (rev. 1.0) Micro ATX
ASRock H170 Pro4/D3 ATX
Asus H110M-A D3 Micro ATX
Gigabyte GA-B150M-DS3H DDR3 Micro ATX
Asus B150-PRO D3 ATX
Asus B150M-K D3 Micro ATX
ASRock Fatal1ty B150 Gaming K4/D3
ASRock B150 Pro4/D3 ATX
Asus B150M-C D3 Micro ATX
Asus B150-PLUS D3 ATX
ASRock Fatal1ty H170 Performance/D3 ATX
ECS H110M-C3D (1.0) Micro ATX
Asus H110M-E D3 Micro ATX
Biostar Gaming Z170T ATX -
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
QTJ2 lett a választott proci és készül a következő projekt.
Új hozzászólás Aktív témák
- iPhone topik
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Hobby elektronika
- PlayStation 5
- Andras-G: Az internet veszélyei [2. rész] - Facebook Marketpalce
- Milyen okostelefont vegyek?
- Ilyen olcsó sem volt még egy Apple notebook
- Parfüm topik
- Külföldi rendelések: boltok, fizetés, postázás
- További aktív témák...
- Eladó egy Huawei GT3 okos óra Dobozzal tőltővel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Lenovo ThinkPad E15 Gen 2 15,6" - i7 1165G7, 16GB RAM, 512GB SSD, jó akku, számla, 6 hó gar
- Samsung Galaxy S23 Ultra 8/256GB Cream használt, karcos kijelző 6 hónap garancia
- Xiaomi 14T / 12/256GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
15000ft-ért mennek ezek.
Belegondolok nekem is van egy E7500-am, csak Giga P35-ös lappal, RAM nélkül, háttértár nélkül, egy HD6850-el. Viszont biztos van itthon 2-4GB DDR3, meg ugyananyni DDR2 is gondolom (de lehet h az nincs) mivel a lap mindkettőt viszi. HDD van még egy 320-as az korhű is bele, nagyjából össze is állna.

A másik szimplán csak x4-re van kötve, oda veszel egy ilyet mint ami a képen is van bal oldalt és készen is vagy.