Hirdetés
- Megyünk a CES-re! Mi várható?
- Cseresznyepiros és mokka barna Redmi Note 15-ök az újévre
- Megtartotta Európában a 7500 mAh-t az Oppo
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Mit várunk 2026-ban a mobilpiacon?
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Rugalmas OLED panelre válthat a Samsung Galaxy A57
- iPhone topik
-
Mobilarena
A Microsoft Excel topic célja segítséget kérni és nyújtani Excellel kapcsolatos problémákra.
Kérdés felvetése előtt olvasd el, ha még nem tetted.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Lasersailing
senior tag
Sziasztok,
Van egy makróm, ami egy hálózat több számítógépén is fut egyszerre, mely makró (minden futó példánya) egy adatbázist (xlsx) megnyit beolvas/kiír valami adatot, majd bezárja a file-t.
Mit tudok tenni azért, hogy a megnyitástól a bezárásig minél kevesebb idő teljen el?
(az imént egy teszt során 2.24 sec telt el, a szkenneléstől a következő szkennelésre történő készenlétig)Eddig ezeket tettem meg:
application.displayalerts = falseapplication.screenupdating = false
(Köszönöm Fferi50 - nek az ötletet
)- az eljárást mindig úgy írtam, hogy a lehető legkésőbb nyissa meg a file-t és a lehető legkorábban be is zárja.
Mivel napi többszáz megnyitás és bezárás van, ezért gyakorlatilag minden századmásodperc spórolás érdekes lehet számomra.
Köszönöm előre is!
-
ny.janos
tag
Szia!
Tömbképlettel pl. szorzatösszeg függvénnyel, de nem bonyolítanám ezzel. Inkább szumha függvényt használnék, vagy kimutatást. De PowerQuery-vel is megoldható.
#Szerk: közben rájöttem, hogy félreértelmeztem, hogy mit szeretnél. De PQ az általad kértekre is megfelelő lehet.
-
ny.janos
tag
válasz
pero19910606
üzenetére
Szia!
Wikipediáról az automárkák letölthetőek PQ-vel, vagy akár másolhatóak is (bár PQ esetén a megfelelő stuktúra biztosabb.
Ha megvannak az autómárkáid (az én példámban B2:B369 tartomány), és H oszlopban vannak az általad írt adatok, akkor
I2 cella képlete:=BAL(Munka1!$H2;SZÖVEG.KERES(" ";Munka1!$H2)-1)
J2 cella képlete:=INDEX($B$2:$B$369;HOL.VAN("*"&Munka1!$I2&"*";$B$2:$B$369;0))
I oszlop egy segédoszlop, a várt eredmény a J oszlopban található. (Ha lenne olyan automárka, melynek az első tagja megegyezik egy másik márka első tagjával, akkor lesznek benne hibák.) -
föccer
nagyúr
Sziasztok!
Van egy régi, még 2016-ban megkezdett, részben makrózott táblám, amelyet szeretnék egy kicsit fejleszteni. Függvénykezelését nem szeretném átírni, nagyon sok minden mozdulna benne és nem biztos, h megfelelően működne. Makró rögzítés önmagában kevés, mert van a leendő eljárásban döntési ágak. Ennek az elkészítésében szeretném a segítségeteket kérni.
A táblázat felépítése valami ilyesmi:

Fejlécezett tábla. 2-5 sorig összesített adatok az alatta szűrt adatállományból kivéve, csak a leszürt adatokra. Ez a "Mintavétel" fül. A segéd fülön végzek néhány segédműveletet. Az érdemi számítást, ellenőtzést, kiértékelést a 2-5. sorig elvégzem. A kiértékelés után ezeket a sorokat másolom ki az eredmény fülekre. Az ellenőrzés az Üzem, Mintavétel ideje alapján, Receptszámok szerinti csoportosításban történik.
A fenti pédán csak az adatstruktórát mutatom. Tipikusan adott időszakban, adott üzemre 5-100 közötti receptúra jelenik meg, összesen 10-250 tételben.
A autoszűrő minden esetben a 6. sorban jelenik meg.
Jobb oldalon vannak a jelenlegi makrók gombjai. Ebből a "Kiválasztottak elemzése" és az "Elemzés KGYE lapra másolása" lesz az érdekes.
A KGYE Automata makrót kellene most elkészíteni.
A KGYE készítése az alábbi lépésekkel történik jelenleg.
- kiválasztom az üzemet autoszűrővel
- kiválasztom a mintavétel idejét, tól-ig dátumtartományt
- segéd munkafüzet A oszlopának cella értékeit törlöm.
- a Mintavételek munkalap E oszlopában lévő, üzemre, időszakra leszürt recept számokat kimásolom
- másolt adatokat érték beszúrással berakom a segéd munkafüzet A oszlopába.
- segéd munkafüzet G oszlopában megjelenik azok az receptek, amikre a KGYE-t el kell végezni. (üzemben, időszakban egyedi receptszámok sorba rendezve, amiből minimum 3 db mintavétel történt)
- Segéd K2-ben megszámolom, hogy mennyi a kiértékelendő receptek száma
- Ez után fentről lefelé az összes, segéd munkalap, G oszlopában megjelenő receptre az alábbiakat kell végre hajtanom:
-- receptszámra szűrök a Mintavételek munkalap 6. sorának autoszűrőjére
-- ha a szűrt adatokra vonatkozóan a P oszlopban megjelenő szabvány "2016", akkor fusson a "'Üzemi gyártásellenőrzés_35_5.xlsm'!Kivalasztott_elemzes" nevű makró, majd fusson le a "'Üzemi gyártásellenőrzés_35_5.xlsm'!KGYE_kezi_masola" makró.Röviden: Adott időszakra és üzemre azokara a receptekre, amire legalább 3 tétel van, szűrjön és futtassa egymás után a már meglévő 2 makrót.
Remélem érthető, hogy mit szeretnék
A legnagyobb gond az a tartományban szereplő tételek szerinti szűrés végrehajtása az autószűrővel.Most már a tömbfüggvényezéssel könyebb lenne, de nem szeretném az egész táblát újra gombolni emiatt

Köszönöm szépen

-
TillaT
tag
válasz
pero19910606
üzenetére
Szia!
Bocs' hogy belepofátlankodok, de szerintem korrekten tud működni TheSaint #50491 javaslata.
- Jelöld ki az adott oszlopon belül a cellatartományt, amiben az autós adatok vannak.
- A "Szövegdaraboló varázsló" első ablakában válasz a "Tagolt" lehetőséget.
- A következő ablakban csak a "Határolójeleknél" a "Szóköz" és az "Az egymást közvetlenül követő határolók egynek számítanak" négyzeteket pipáld be.
- A következő ablakban alul, egyesével haladva kattints minden egyes oszloprészre és az "Oszlop adattípusa" lehetőségeknél válaszd a "Szöveg" opciót.
- A "Befejezés" gombra kattintva szét dobja neked az addig egyetlen cellában lévő adatokat, úgy, hogy az eredeti (első) oszlopban lesznek a cellák első szövegdarabjai. Gond nélkül kezeli a helyzetet akkor is, ha az autó neve 2 vagy akár 1 karakterből áll.Ha szükséged van rá, hogy megmaradjon az eredeti oszlop is, mert esetleg a táblázataidon belül máshol hivatkozol a celláira, akkor érdemes beszúrni a szövegdaraboló használata előtt egy plusz oszlopot és az adatok abba való átemelése után végezni el a szövegdarabolós mutatványt.
Mindenképp ragaszkodnál a cellaműveletekkel elérhető megoldáshoz?
Esetleg makró jó lehet? -
pero19910606
csendes tag
Köszi a válaszokat!
@#50486föccer Ez akár jó is lehet. Azt meg tudom nézni, hogy hány márka van, amelyik két szóból áll, azokat kigyűjtöm és azokban a sorokban a második "space"-ig vág, a többinél pedig az elsőnél.
@#50487lappy Sajnos nem
Elég sok esetben így van, próbálkoztam ez alapján szét vágni, de pl a MAZDA MX5, MAZDA CX5, stb.. végig nagy betű.
@#50491TheSaint Itt sajnos az a gond, hogy van két karakteres autó márka is és van 12 karaketeres is, így fix vágó pontot biztosan nem tudok alkalmazni.Úgy tűnik, akkor hogy egy fix megoldás biztosan nem lesz, így akkor a kivételeket kell másképp kezeleni. Ebben az esetben viszont, működhet az is, hogy ameddig nagybetű van addig autó márka, utána nem kivéve, MAZDA CX5, stb...
Köszi mindenkinek!
-
TheSaint
aktív tag
válasz
pero19910606
üzenetére
-
teo77
őstag
Sziasztok!
Szeretném egy több száz telefonszámot tartalmazó (Név, Telefonszám) xlsx fájlt tartalmát androidra vagy Outlook-ba importálni.
Sajnos sehogyan sem sikerült jól, nem marad meg a telefonszámok helyes formátuma. Sem +3630-ban, sem 003630-ban, sem pedig 0630-ban nem marad meg a szám az importálást követően. Így a szám tárcsázásakor az automata helytelen számformátumra figyelmeztet.
Volna valami tippetek a megoldásra? Előre is köszönöm!Üdv,
Teo -
Magnat
veterán
Üdv,
rosszul emléxem, h régebben volt valamelyik Excel verzióban olyan lehetőség, h ha egy oldalra akarok mindent kinyomtatni, akkor szélességben és magasságban is ki tudta maxolni az oldalt úgy, h a szükséges irányba torzította is a nyomtatási területet? Excel 2021-ben kellene ilyet csináljak, de nem találok ilyen opciót sajnos...
-
lappy
őstag
válasz
pero19910606
üzenetére
Az autó márka nevek nagybetűvel vannak irva ahogy a példa mutatja? Ha nem akkor nem sok esély van rá szerintem
-
föccer
nagyúr
válasz
pero19910606
üzenetére
Így hirtelen azt tudom elképzelni, hogy egy kis segítséget ad a szöveg szétvágásában. Mondjuk a mellette lévő sorban, számként megadod, hogy balról számítva hány szót vágjon ki és rakja egy külön cellába. Vagy melyik karaktert tekintse választónak. Ezek kombinálhatóak, pl ha egy számot írsz be, akkor az első x szót rakja ki, ha bármi egyéb karaktert akkor azt keresi.
Az is tud működni, bár kicsit macerás, hogy ha megvan egy külön listában az összes autógyártó, akkor az első szó szerepel az autó gyártók listájában, akkor azt levágja és a többit rakja ki.
-
pero19910606
csendes tag
Sziasztok,
Szövegdarabolásban szeretnék egy kis segítséget kérni.
Van egy adatbázisom (75 ezer sor) autó típusokról, azonban sajnos egy cellában van megadva a teljes neve, típusa egy autónak:
ALFA ROMEO MiTo 1.4 Junior Progression
AUDI A4 2.0 TDI Basis EDITION
ASTON MARTIN DB11 4.0 V8. (Automata)
MAZDA MX-5 1.8i 16V Soft TopValahogy meg lehet oldani, hogy külön cellába kerüljön az autók neve és típusa?
Alfa Romeo MiTo
Audi A4 stb...Ha nagyon nem megoldható már az is szuper lenne, ha csak autó márkáját külön oszlopba tudnám tenni. Ez akkor nem probléma ha egy szóból álla neve, de amikor több szóból vagy éppen kötőjeles már megint nehezíti a dolgot.
Köszönöm!
Üdv! -
szürke
tag
Szuperül működik.
Azután rájöttem hogy nagyon rossz példa alapján próbálkoztam és kértem segítséget mert nem erre van szükségem. Elnézésedet kérem érte! Ha jól értelmezem akkor ez jelen esetben akkor lép működésbe ha c2-c8 cellában lévő képlet alapján az érték változik.Nekem pedig az a lényeg hogy egyszerre 2 különböző helyre mentsen az Excel mikor rányomok a mentés gombra, legyen bármi a változás egy excelen belül bármelyik munkafüzet bármelyik cellájában (akár csak egy betű, szám, képlet, hivatkozás, egy új munkafüzet hozzáadása ...)
Mivel egy nagyobbacska fájlról van szó így nem szerencsés ha a cella értékének változásakor egyből ment, egy sima mentés jelenleg 1-2 sec, és ahogy növekszik a fájl gondolom ez csak hosszabb lesz.
Ha a mentés gombbal nem megoldható az is jó ha X percenként csinál magától egy mentést a fájlról 2 helyre. -
Pá
addikt
Nem tudom működésre bírni az alábbit.
Sub DYN_UNI()Dim r As StringDim lstrw As Integerlstrw = 35r = "Input!D2:D" & lstrwSheet5.Range("J39").Formula2 = "=UNIQUE(r)"End SubAzt szeretném elérni vele, hogy betegye a "=UNIQUE(Input!D2 : D35)" formulát.
Nyilván aztán a 35-öt szeretném benne dinamikusan változtatni.De ebből valamiért mindig UNIQUE(39:39) lesz....
Már több oldalról végigpróbálgattam, de sehogy sem akarja. -
szürke
tag
Sziasztok!
Következő dologban szeretnék segítséget kérni:
Egyszerre 2 különböző helyre mentsen az Excel (2013, 2016 angol) (biztonsági másolat kell)
Találtam egy ilyet: [link]
Kipróbáltam, működik, de mindig manuálisan le kell futtatni. Ezt kellene valahogy megoldani hogy ha rányomok a mentés gombra, akkor mind a 2 helyen mentse el minden változtatással együtt.Próbáltam ezzel összekombinálni, [link] de ez már sok nekem....
Előre is köszönöm a segítséget!
-
TheSaint
aktív tag
-
VGYke
addikt
Sziasztok!
Valaki tudna olyan egyszerű excel makrót írni, hogy
· egy gombra kattintva,
· elindítson egy képet tartalmazó (pl. excel munkalap) nyomtatást,
· akkor, ha a legutóbbi nyomtatás indítás több mint 15 napja történt,
· ha kevesebb mint 15 napja volt nyomtatás, ne csináljon semmit.
Saját magam megpróbáltam, nem működik. Kijöttem a gyakorlatból. -
Delila_1
veterán
válasz
Lasersailing
üzenetére

-
Delila_1
veterán
válasz
Lasersailing
üzenetére
Private Sub TextBox1_Exit(ByVal Cancel As MSForms.ReturnBoolean)
Dim ujszoveg As String
If Len(TextBox1) = 60 Then
ujszoveg = Left(TextBox1, 23) & Mid(TextBox1, 41, 60)
TextBox1.Value = ujszoveg
End If
End Sub -
Lasersailing
senior tag
válasz
Lasersailing
üzenetére
Úgy látom, a replace megoldja (nem csak a hosszát, hanem a karaktersorozatot is ismerem)
-
Lasersailing
senior tag
válasz
Fferi50
üzenetére
Kár, pedig olyan szép lehetett volna

Sajnos a több textboxot nem szeretném, mert a textboxok adattartama lehet 1-2-3-4 sor is. És úgy írtam az egész makrót, hogy ha kell lehessen 10 soros is a textbox (szakmailag indokolt lenne...).Másik ötletem az alábbi lenne:
Háttértörténet:
Ez a textbox tartalmaz 2 vagy több alkatrész cikkszámot + megnevezést, amikhez tartozó egyedi azonosítót be kell szkennelnie a dolgozónak. Azt szeretném mutatni neki, hogy melyik van már meg és melyik van még hátra.
Mivel azt már megtaláltam, hogy hol kezdődik a törölhető rész és a hosszát is tudom, így elvileg akár ki is törölhetném a már beszkennelt cikkszámokat.
VBAban string típusú változót karakterenként tudok másolni?
Arra gondolok, hogy átrakom a textbox értékét egy stringbe, majd az eredetileg pl. 60 karakter hosszú stringból kitörlöm a 24-40 közötti karaktereket. Ezt hogyan lehet megtenni? (értelemszerűen az új string 43 karakter hosszú lesz) -
Fferi50
Topikgazda
válasz
Lasersailing
üzenetére
Szia!
Szerintem a Textbox szöveget csak egyben lehet formázni, szöveg részletet nem. Megoldás lehet 2 v. több textbox, egymást átfedően, a font tulajdonság állításával.
Üdv. -
Lasersailing
senior tag
Sziasztok,
Excel, VBA userform, textbox mezőn szeretném kiemelni valamilyen módon (áthúzás lenne a legjobb) egy szövegrészletet (makró végzi, nem a user döntése alapján). Már megvan a kezdő karakter sorszáma és a szöveg hossza is, csak a kiemeléssel magával nem boldogulok. Erre tudna valaki egy példát mutatni?
Köszönöm előre is!
-
Fferi50
Topikgazda
válasz
TillaT
üzenetére
Szia!
Kicsit bonyolult a dolog, de megoldható:Sub mentesm()Application.DisplayAlerts = FalseApplication.ScreenUpdating = FalseActiveWorkbook.Sheets.CopyActiveWorkbook.SaveAs "Próba.xlsx", xlOpenXMLWorkbookActiveWorkbook.Close FalseApplication.ScreenUpdating = TrueApplication.DisplayAlerts = TrueEnd Sub
Üdv. -
TillaT
tag
Sziasztok!
Makróval történő mentés témakörben szeretnék segítséget kérni.
- Mentés Másként funkcióval
- makrómentes fájlként (.xlsx) szeretném menteni a makrót futtató munkafüzetemet úgy,
- hogy a mentés ténylegesen a háttérben történjen meg,
- miközben a makrót tartalmazó és futtató munkafüzet aktív marad.(A mentés a felhasználó kezdeményezésére fog lefutni erre létrehozott parancsgombbal. A mentés megtörténtéről egy üzenetboxban kap visszajelzést a felhasználó.)
Az aláhúzott rész megvalósításával ütköztem akadályba.
Tudtok segíteni? Esetleg van egy bevált makrótok ilyen feladatokra?
Előre is köszönöm. -
Mutt
senior tag
válasz
Hellboy2387
üzenetére
Szia,
Ha a fájl továbbra is nulla méretű, akkor nincs remény.
Ha van mérete, akkor csinálj róla egy másolatot
1. amit próbálj megnyitni OpenOffice vagy LibreOffice programokkal
2. nevezd át ZIP-re és próbálj megnyitni. Az xl/worksheets mappában lesznek a lapok, a workbook.xml pedig a lapok tulajdonságait tartalmazza. Másold át egy frissen mentett (üres) xlsx-be amit előtte ZIP-re átnevezel.üdv
-
Vicoo
senior tag
Sziasztok!
Nem találtam működő megoldást eddig, azt ghittem tudja alapból az Excel ezt a funkciót de úgy tűnik nem.
Szóval van egy oszlopom (G) amiben számok vannak, fehér , zöld és sárga hátterekkel. Szeretném ezeknek az értékeit színenként összegezni. -
Lasersailing
senior tag
Userformon hogyan lehet azt meghatározni, hogy az egyes mezők, pl. textboxok közül melyik legyen előlrébb és melyik hátrébb? (melyik takarja ki a másikat)
(50458-as példánál maradva: szeretném, hogy a szken1 és szken2 egy harmadik mező mögé legyen elrejtve.)
szerk:
Megtaláltam, bocsánat:
jobbklik és bring forward / bring backward -
Lasersailing
senior tag
válasz
Lasersailing
üzenetére
Végül az alábbi megoldást választottam, mert amit Delila írt / linkelt, az más problémát okozott (valószínűleg az a probléma is kezelhető lett volna, csak amikor elkezdtem ide írni a kérdésemet rájöttem a legegyszerűbb megoldásra, lásd lent)
Az alap problémám az 50347-ben leírtam.
A megoldás pofonegyszerű: csinálok szken1 és szken2 nevű textboxot és mindkettő meghív egy harmadik procedure-t, amiben van a lefuttatandó makró (előtte elmentem az értéket egy mezőbe, legalább a user is látja, hogy mit szkennelt be).
A szkennelés után mindig átugrik a másik textboxba, mivel a többi mező tabstop false-ra van állítva.(leírtam, hátha más is belefut ilyenbe)
-
-
-
Mutt
senior tag
válasz
Hellboy2387
üzenetére
Recuva ingyenes változatát próbáld meg.
-
Sziasztok, olyan gondom lenne hogy az exel fájl egyik napról a másikra 0kb-os lett és nem tudom megnyitni. microsoft office Enterprise 2007-et használok. Ezt a hibát dobja ki. Sajnos nincs előző verzió amit vissza tudna állitani
Esetleg valakinek van ötlete. A 100 dolláros helyreállító programok nem szímpatikusak.
-
Mutt
senior tag
válasz
Flowtation
üzenetére
Szia,
Excel 2013-tól beépitett Power Queryvel lehet makró nélkül.
Lépések:
1. Mappa tartalmának beolvastatása.
2. Fájlnév vagy dátum szerinti sorbarendezés.
3. Első sor megtartása
4. Megmaradt fájl tartalmának feldolgozása.Látom sikerült PQ-vel.
üdv
-
Mutt
senior tag
válasz
Pityke78
üzenetére
Szia,
Képletes megoldást kaptál, de Kimutatással/Pivot-tal is meg lehet csinálni, csak nem a rendessel, hanem a Power Pivot-tal.
A legfontosabb lépés, hogy amikor a kimutatás létrehozását csinálod, akkor be kell ikszelni hogy az adatsor kereljön be az adatmodel-be. Ezzel elérhetővé válnak a DAX képletek.

Megcsinálod a Pivotot ahogy akarod és ez esetben a darab-nál a megszokott min/max/összeg mellett lesz distinct count.

Vagy akár a CONCATENATEX dax függvénnyel össze is fűzheted az értékeket.

üdv
-
spe88
senior tag
válasz
the radish
üzenetére
Sziasztok!
Tömbképletet akarok használni, de a HA fv.-nél elakad. Nem tudja értelmezni, hogy csak az üresekre szűrjön. Ezt, hogy lehet kikerülni?
Köszönöm
HAHIBA(INDEX($AQ$56:$AQ$86;KICSI(HA($AQ$56:$AQ$86<>"");SOR($AQ$56:$AQ$86)-SOR(AQ55);"");s56));"") -
föccer
nagyúr
Napi coppantyú. Nem tudom, h futottatok-e már bele..

Darab2(szűrő()) kombóval számolom meg, hogy adott tömb bizonyos elemei mennyien vannak. Szép és jó.
Viszont ha üres a szűrő által visszaadott tömb, a Darab2 akkor is 1-et ad vissza. Így nem tudom eldönteni, hogy a szűrt tömb 1 elemű, vagy 0 elemű...

Tehát az egészet be kell csomagolnom egy HA feltételbe, ahol a feltétel vizsgálatnál ki kell szednem a szűrő tömb első elemét egy index-el, ami ha a szűrőben megadott üres tömböt jelölő paraméterrel egyenló, akkor 0-at ad, egyébként meg mehet a darab2.
Fu de utálom néha az excel működését

HA(INDEX(SZŰRŐ(;;"NULLA");1)="NULLA";0;DARAB2(SZŰRŐ()))
+ kiíratást eldöntő feltétel a hibakezeléssel és a tényleges művelet amit el kellene végezni

HA(B5="";"";HA(INDEX(SZŰRŐ();1)="NULLA";0;DARAB2(SZŰRŐ))/B5) ;p
ps: az előző fejlécbe való kiíratást megoldottam minden oldalon megjeleített sorokkal.
üdv, föccer
-
-
föccer
nagyúr
Sziasztok!
Két kérdésem lenne.
1: egy cella tartalmát be lehet-e rakni az oldal fejlécébe makró nélkül? Keresgéltem, de nem találtam erre megfelelő kódot, beállítást

2: a másikat már meg is oldattam
(pdf kimeneten nyomtatom a riportot és hogy ne kelljen a munkafüzetet oldalanként mergelni. Az összes kijelölt munkafüzeten végzem a nyomtatást, akkor 1 doksiba menti le a riportot. De jó 
Köszi!
Üdv, föccer
-
Greezlee
csendes tag
Sziasztok!
Excel v2108-öt használok, és nem működik a "ctrl + ;" kombináció, amivel az aktuális dátumot tudnám beszúrni, és baromi bosszantó, nem jövök rá miért van ez. Egy hibaüzenetet dob, hogy "nincs ilyen cella". A "ctrl+shift+.", tehát a pontos idő beszúrása működik.
Valakinek volt hasonló? Mi oldotta meg?Köszi a segítséget!
-
Fferi50
Topikgazda
válasz
bepken
üzenetére
Szia!
Ha a szöveggel dolgoznod kell, akkor azt javaslom, külön oszlopba kerüljön a szöveg. Ha ugyanabban a cellába van szám és szöveg is, akkor a sorszámos képlet nem működik megfelelően, hiszen számot szöveggel nem tud összeadni.
A külön oszlopos összesítés például mehet SZUMHA függvénnyel vagy Kimutatással.
Üdv. -
bepken
veterán
válasz
Fferi50
üzenetére
köszi szépen, tökéletes!
én a fenti megoldásommal csak segédoszlop segítségével tudtam elérni, hogy úgy viselkedjen, ahogy szeretném.a cellaformázás megoldásban nem vagyok még biztos, mert az összefűzött szöveg értékkel kell tovább dolgoznom majd (és ha jól értem, a cell értéke szám marad)
-
Fferi50
Topikgazda
válasz
bepken
üzenetére
Szia!
A B1 cellába írd be az 1 számot.
A B2 cella képlete:=HA(A2<>0;HA(A2=A1;B1;MAX($B$1:$B1)+1);"")
Ez húzható lefelé.
A szöveget pedig cellaformázással adhatod meg:
Jobb egérgomb - cellaformázás - egyéni - Formátum: "Szöveg" ###
Ez azért jó, mert csak a megjelenítést változtatja, számolni ugyanúgy lehet vele, mert szám marad.
Üdv. -
bepken
veterán
válasz
bepken
üzenetére
hmmm közben sikerült úgy "megoldanom", hogy ha nulla az érték szerepel A oszlopban, akkor B oszlop értékét nem növeli....de hátha van ennél elegánsabb megoldás is

ja és akkor már még egy kérdés: a kapott számértéket szeretném hozzáfűzni egy szöveghez (pl.: "szoveg_") és a problémám az, hogy minden sorral újra és újra összefűzi, amikor ugyebár az A oszlopban nincs változás.
szoveg_1szoveg_1szoveg1szoveg_1szoveg_1szoveg_1ezt hogyan tudom elkerülni?

-
bepken
veterán
sziasztok!
egy nagyon amatőr kérdéssel fordulnék hozzátok

A B1 11 1001 22 3002 42 4a fenti mintának megfelelően kellene előállítanom egy B oszlopot az A oszlop alapján

tehát a B oszlopban egy számláló növekedjen minden alkalommal, amikor az A oszlopban változik az érték KIVÉVE akkor, ha az A oszlopban 0 érték szerepel.=HA(A2=A1;B1;B1+1)ezzel eljutottam odáig, hogy ha változik az érték, akkor növeli az értéket eggyel...
=HA(A2=A1&A2<>0;B1;B1+1)ez viszont (egészenbiztosanhülyeség
) nem működik, fogalmam sincs egyáltalán szabályos e a függvény....ja igen: fontos, hogy függvénnyel kell megoldanom sajnos :/
köszi előre is!
-
Fferi50
Topikgazda
válasz
Flowtation
üzenetére
Szia!
Az Application.FileDialog tulajdonságot nézd meg légy szíves. Itt kiválaszthatod, melyik fájlt szeretnéd beolvasni.
De a FileDateTime(TeljesFilenév) megmondja, mikor készült a fájl - viszont ebben az esetben minden fájlon végig kell menned, hogy megkapd a legfrissebb dátumot.
Üdv. -
Flowtation
őstag
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni. A mentési rendszerünk minden generál egy excel fájlt adott időben, pl. reggel 6kor. Ez egy db munkalap, ezt szeretném beolvastatni egy másik excelbe, amiben máshonnan is összeszedett adatok vannak. De mivel a fájlnév minden nap új lesz, ezért az új lekérdezés funkcióval csak egy adott fáljt tudok importálni. Az lenne a kérdésem, hogy megoldható-e, hogy mindig pl a legfrissebb dátumú fáljt olvassam be? Esetleg más módon?
Köszönöm a segítséget előre is! -
zsoci0914
csendes tag
Sziasztok!
Olyan képletet szeretnék megalkotni, csak cseppet elakadtam, hogy:
Ha I10 cellában van érték (dátum) és F10 cella üres akkor az értékem = E10 cellával
Ha I10 cellában van érték (dátum) és F10 cella is érték (szám) akkor az értékem = F10+J10
Ha I10 cella üres akkor az értékem 0 vagy üres.
Ebben esetleg kérhetem segítségeteket?
Köszönöm. -
Delila_1
veterán
válasz
istvankeresz
üzenetére
Érdemes rákeresni a cellaformázásokra, sok feladatot meg lehet oldani velük.
-
Delila_1
veterán
válasz
istvankeresz
üzenetére
Akkor csak annyi a feladatod, hogy a cellaformátumot írd át.
0,0;; -
istvankeresz
aktív tag
válasz
Delila_1
üzenetére
Az alapgondolatom az volt, hogy egyszerübb az üres cellát figyelni feltételnek (semmi) mint, ha valamit beleírnak, mert több érték is lehet amit beírnak, nem csak az a három, amit felsoroltam. Vagy akár félreütik és nem ESZ lesz hanem EZS véletlenül a cella (jelen esetben a B4) étéke.
Szóval a képletem teljesen jó ahog csináltam, csak abban az esetben nem működik jól, ha B6 üres valamit C6 és D6 is üres. Ilyenkor ne nullát irjon ki az E6-ba, hanem üres cella legyen.
SzerK:
Gondolatmenetem:
Ha B4 üres akkor munkaórát számpl az igaz ágon. A hamis ágon újabb feltételel vizsgálja, hogy ha a C4 üres, azaz nincs érkezési idő, akkor írjon nyolcat, ha hamis, akkor semmit.De ez így nem jó.

-
Delila_1
veterán
válasz
istvankeresz
üzenetére
Azt elfelejtetted megadni, hogy mi legyen a vagy semmi, vagy akármi (SZ, ESZ, MSZ, stb) esetében.
-
istvankeresz
aktív tag
válasz
Delila_1
üzenetére
Szia!
B4-ben nem csak "SZ" érték lehet. Ott két esetet kell figyelni: vagy semmi, vagy akármi (SZ, ESZ, MSZ, stb) lehet benne.
Munkaóra az direkt numerikus formában van, hogy könnyen számítható legyen az az oszlop alján egy havi összesítésként.
A B7-tól D7-ig pedig nem releváns, mert aki valamilyen távolléten van, az nem dolgozik, tehát B7 kizárja a C7, C8-t és fordítva.
-
Delila_1
veterán
válasz
istvankeresz
üzenetére
-
istvankeresz
aktív tag
Üdv!
Készítettem egy képletet, ami kiszámolja a munkaórákat. Ha szabin van a kolléga, akkor nyolc órának számolja a munkaórát. Ha például hétvégén nem dolgozik és nincs például egészségügyi szabadságon, akkor 0 órának számolja a munkaórát. Ez teljesen jó, viszont azt szeretném, ha nulla a munkaóra abban a sorban, ahol nincs valamilyen távolléten, és nincs érkezési idó és távozási idő jelölve, akkor hagyja üresen a mezőt.
Ezt a képletet készítettem:
=HA(ÜRES(B4);(D4-C4)*24;HA(ÜRES(C4);8;" "))Kép hozzá:
Első sor:
Szabadságon van a kolléga, nyolc munkaőrának számolja, rendben
Második sor:
Munkavégzésen van a kolléga, kiszámolja a ledolgozott időt, rendben
Harmadik sor:
Nem dolgozik, nincs semmilyen távolléten, ilyen pl. a hétvége, nulla munkaidót számol, de a nulla eredményre üres cellát szeretnék.
Negyedik sor:
Ilyen nem lehet, szabadságon van és dolgozik is. Viszont itt eltünteti a cella értékétAmi még fontos, hogy lehet munkavégzés hétvégén is, így valami olyan univerzális képlet kell, ami az egész E oszlopra jó.
Köszi!
-
Delila_1
veterán
-
rovgab
csendes újonc
Látom ez a topik még mindig megy
kb másfél évvel ezelőtt kértem itt segítséget raktárkészletek excelben történő kezelésére és azóta egy olyan viszonylag komplex táblázatot sikerült szerkesztenem, hogy a munkaköröm fizikai pakolászós része lecsökkent 1-2 órára. Azóta is hálás vagyok nektek!
És köszönöm még egyszer. -
-
Fferi50
Topikgazda
Szia!
A sok Select és Activate utasítás bizony nem szerencsés. A másolást egy lépésben is meg lehet csinálni így:
Range(forrás).Copy Destination:=Range(cél)
Nem kell hozzá semmilyen ciklus!
Esetedben a javaslat:Sub masolo()With Range("CO1:CR97").Copy Destination:=Range("D1").Resize(.Rows.Count, Application.WorksheetFunction.Max(Range("CG:CG")) * .Columns.Count)End WithEnd Sub
A D1 cella helyett írd be annak a cellának a címét, ahova kezdődjön a másolat elhelyzése.
Továbbá javaslom, hogy teljes CG oszlop helyett egy meghatározott tartományt vegyél fel a MAX függvényhez - olyan nagyságút, amit nagy biztonsággal nem lépnek át az adataid - ne kelljen mindig milliós cellaszámot figyelni.
Még egy megjegyzés: A másolás paraméterei úgy vannak összeállítva, hogy más tartomány esetén is megfelelő sort és oszlopot másol át, a kívánt mennyiségben.
Üdv. -
Pá
addikt
Sziasztok!
Van egy ilyen kódom, ami azt csinálja, hogy kijelöl egy 4 oszlop széles range-t és aztán a kijelölt range-t szépen átmásolja egymás mellé és teszi mindezt (itemnbr - 2) alkalommal.
Sub PAYMENT_SETUP()Dim itemnbr, i As IntegerApplication.ScreenUpdating = FalseRange("CO1:CR97").SelectSelection.CopyRange("CO1").Selectitemnbr = Application.WorksheetFunction.Max(Range("CG:CG"))Let i = 2Do While i < itemnbrActiveCell.Offset(, 4).ActivateActiveSheet.Pastei = i + 1LoopApplication.ScreenUpdating = TrueEnd SubNincs baj bele, jól is működik. Az egyetlen gond hogy nagyon lassú, mivel konkrétan copy&pastelgeti a sorokat. Már a screen update-t is azért kapcsoltam ki, hogy ne kelljen végignézni, de ettől nem lett gyorsabb sajnos.

Szóval van erre a copy&pastre valami alternatív megoldás? Jah az fontos, hogy az eredeti mezőben, amit másolgatok, formulák vannak, relatív hivatkozásokkal, amiket jó lenne megtartani.
-
ny.janos
tag
válasz
Fferi50
üzenetére
A DARABHATÖBB függvény alkalmazása remek megoldás (nekem magamtól nem jutott volna eszembe, a DARABTELI-vel próbálkoztam volna, de mint rájöttem az nem alkalmas arra, hogy
DARABTELI($A$2:$A$7&$B$2:$B$7;A2&B2)formában használjam).
Ha megengeded kiegészíteném egy ötlettel, mely esetén nem kell a második segédoszlop:=1/DARABHATÖBB($A$2:$A$7;A2;$B$2:$B$7;B2)
Ez esetben értelemszerűen az összeget kell használni a kimutatásban a maximum helyett. -
-
TillaT
tag
válasz
Fferi50
üzenetére
Szia!
Köszönöm. Mielőtt jobban beleásnám magamat inkább egy gyors kérdés.
Jól sejtem, hogy ha pl. e-mailen keresztül elküldök a gépemről egy átalakított menüszalagos munkafüzetet, akkor az a címzett gépén nem az általam testreszabott menüszalaggal jelenik meg, hanem a címzett gépén meglévő Excel beállításoknak megfelelően? -
Fferi50
Topikgazda
válasz
TillaT
üzenetére
Szia!
Sajnos az nem műxik így. A Ribbon szerkesztéssel tudod meghatározni, mi legyen a menüszalagon.
[itt találhatsz segítséget hozzá]
Üdv- -
TillaT
tag
Sziasztok! Megint elakadtam, s hiába kutakodok, nem jutok előrébb.
Hogyan lehet(ne) makrórögzítéssel felvenni egy munkafüzet menüszalagjának testreszabását? Előre is köszönöm, ha valaki jó irányba terel. -
Pityke78
őstag
Sziasztok!
Egy olyan kérdésem lenne, hogy van A, illetve B oszlopokban különböző adatok és ha erre rádobok egy pivotot, akkor hogy tudom úgy kimutatni, hogy az A oszlop adatait teszem a pivot Sorok mezőjébe, a B oszlopot a Értékek mezőjébe, de az értékeket úgy mutassa ki, hogy hány különböző érték van a B oszlopban az adott A értékhez. Tehát nem a darabszámra vagyok kíváncsi, hanem hogy hány darab különböző érték tartozik az A-oszlophoz a B-ben.
Remélem érthetően írtam le.

Előre is köszi a választ!
-
istvankeresz
aktív tag
válasz
Fferi50
üzenetére
Szia!
Igen, először MsgBox-al ellenőriztem a ciklusban a változó értékeit, észrevettem, hogy szépen kiírja mindet, de egymást felülírva csak az utolsót írta ki.

Köszi megpróbálom összefűzni!
Delila_1: Köszi ez is nagyon jó megoldás. Kipróbálom mindkettőt.

Más:
Olyan képlet van ami idő formátumolkból pl (08.00 és 16.00) -ból kiszámolja, hogy 8 órát dolgozott valaki? Félórás munkarendel is kellene működni, azaz aki 08:30-tól 16:30-ig dolgozik, akkor arra is kiadja a 8 órát?
Új hozzászólás Aktív témák
- Megyünk a CES-re! Mi várható?
- Cseresznyepiros és mokka barna Redmi Note 15-ök az újévre
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Gyúrósok ide!
- OLED TV topic
- Sorozatok
- Megtartotta Európában a 7500 mAh-t az Oppo
- NFL és amerikai futball topik - Spoiler veszély!
- Energiaital topic
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! Huawei Watch 4 Pro eSIM okosóra garanciával hibátlan működéssel
- Samsung Galaxy A21s 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! LENOVO ThinkPad P15 Gen1 - i7 10850H 16GB DDR4 512GB SSD Quadro T1000 4GB WIN11
- ÚJ MacBook Pro 14" M4 PRO 24GB 512GB Space Black
- HIBÁTLAN iPhone 13 mini 128GB Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3139
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

Elég sok esetben így van, próbálkoztam ez alapján szét vágni, de pl a MAZDA MX5, MAZDA CX5, stb.. végig nagy betű.