- Samsung Galaxy A55 - új év, régi stratégia
- Yettel topik
- Honor 200 - kétszázért pont jó lenne
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Youtube Android alkalmazás alternatívák reklámszűréssel / videók letöltése
- Huawei Watch GT 5 Pro - egészség + stílus
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- iPhone topik
- Apple Watch
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
-
Mobilarena
A Microsoft Excel topic célja segítséget kérni és nyújtani Excellel kapcsolatos problémákra.
Kérdés felvetése előtt olvasd el, ha még nem tetted.
Új hozzászólás Aktív témák
-
föccer
nagyúr
Pont operátort még a céges excel nem ismeri. Pont operátor nélkül brutális terhelést adott a gépnek, ha a teljes oszlop volt megadva tartománynak, viszont lekorlátoztam a képletben a tartományokat, így mér szépen dolgozik és visszaadja amit kell.
Köszönöm szépen a segítséget.
üdv, föccer
-
bpmcwap
senior tag
magát az excelt mentettem le jelszóval és találtam egy ilyen kódot, amit meg naplózáshoz fogok használni... még nem próbáltam, de elvileg ez működik - ennyire nem értek hozzá
Private Sub Workbook_Open()
Dim logSheet As Worksheet
Dim nextRow As Long
Dim userName As String
Dim timeStamp As String
Const LOG_SHEET_NAME As String = "Napló" ' A napló munkalap neve
On Error Resume Next
Set logSheet = ThisWorkbook.Sheets(LOG_SHEET_NAME)
' Ha nincs ilyen lap, létrehozza és nagyon elrejti
If logSheet Is Nothing Then
Application.ScreenUpdating = False
Set logSheet = ThisWorkbook.Sheets.Add(After:=ThisWorkbook.Sheets(ThisWorkbook.Sheets.Count))
logSheet.Name = LOG_SHEET_NAME
logSheet.Cells(1, 1).Value = "Időbélyeg"
logSheet.Cells(1, 2).Value = "Felhasználó"
logSheet.Cells(1, 3).Value = "Esemény"
logSheet.Visible = xlSheetVeryHidden ' Nagyon rejtett!
Application.ScreenUpdating = True
End If
If logSheet Is Nothing Then Exit Sub ' Hiba esetén kilép
On Error GoTo 0 ' Visszaállítjuk a normál hibafigyelést a lapkezelés után
On Error Resume Next ' Újra bekapcsoljuk az általános hibaátugrást az íráshoz
userName = Environ("USERNAME") ' Windows felhasználónév
If userName = "" Then userName = "Ismeretlen"
timeStamp = Format(Now(), "yyyy-mm-dd hh:nn:ss")
' Következő üres sor keresése (rejtett lapon is működik)
nextRow = logSheet.Cells(logSheet.Rows.Count, "A").End(xlUp).Row + 1
If nextRow < 2 Then nextRow = 2
' Adatok írása
logSheet.Cells(nextRow, 1).Value = timeStamp
logSheet.Cells(nextRow, 2).Value = userName
logSheet.Cells(nextRow, 3).Value = "Megnyitva"
' Nem mentjük automatikusan a munkafüzetet itt!
On Error GoTo 0
End Sub -
-
-
Mutt
senior tag
Érdekelt a ChatGPT megoldása is.
Ezt adtam meg neki: "can you write for me a VBA code which joins texts of Excel cells while keeping their original formatting?"
Erre azt a kódot adta vissza:
Sub JoinCellsWithFormatting()
Dim rng As Range
Dim cell As Range
Dim destCell As Range
Dim charIndex As Long
' Ask user to select cells to join
On Error Resume Next
Set rng = Application.InputBox("Select the cells to join (same row or column):", Type:=8)
On Error GoTo 0
If rng Is Nothing Then Exit Sub
' Ask user to select destination cell
On Error Resume Next
Set destCell = Application.InputBox("Select the destination cell:", Type:=8)
On Error GoTo 0
If destCell Is Nothing Then Exit Sub
' Clear previous content
destCell.Value = ""
charIndex = 1
' Loop through selected cells
For Each cell In rng.Cells
If cell.Value <> "" Then
' Copy each character with formatting
With cell
Dim i As Long
For i = 1 To Len(.Text)
destCell.Characters(Start:=charIndex, Length:=1).Text = Mid(.Text, i, 1)
With .Characters(i, 1).Font
With destCell.Characters(charIndex, 1).Font
.Name = .Name
.FontStyle = .FontStyle
.Size = .Size
.Bold = .Bold
.Italic = .Italic
.Underline = .Underline
.Color = .Color
End With
End With
charIndex = charIndex + 1
Next i
End With
' Add space (or separator) between cells, if needed
destCell.Characters(Start:=charIndex, Length:=1).Text = " "
charIndex = charIndex + 1
End If
Next cell
MsgBox "Cells joined with formatting preserved.", vbInformation
End Sub
A kód lefut, de a szöveget formázás NÉLKÜL fűzi össze.
Elsőre nekem sem tünt fel a hiba a kódban, de aztán lépésről-lépésre nézve kijött a hiba.A 31-32-es sorokban WITH-eket használ, hogy rövidebben tudjun hivatkozni az objektumokra, azonban nem számol azzal, hogy amint egy új WITH indul a korábbiak elvesztik érvényességüket és onnantól TELJES NÉVVEL kell hivatkozni az előző objektumra. MS
Vagyis a 33-as sorban a
.Name = .Name
helyett.Name = cell.Characters(i,1).Font.Name
kell. Ezzel helyesen fut le.
A visszajelzés után ChatGPT javította a kódot.Kérdés, hogy ez maradandó vagy másnak is el fogja-e követni ugyanezt a hibát?
Alakul azért.üdv
-
Dr. Mózes
aktív tag
Újra belefutottam ugyanebbe a hibába, viszont most nincs benne dátum.
A videó anyaga szerint =IF(OR('Customer-Lookup'[education]...... DAX képletezést akartam használni, viszont ugyanazt a hibaüzenetet doba, pedig ez sima szöveges oszlop.
A lehetséges függvényeket előhívva listázza az IF és az OR képletet is, úgyhogy jó helyen kellene lennem. -
Pá
addikt
Ez is jó ötlet. Ha saját használatra csinálok excel-t akkor egyszerűbb mint VBA-val szórakozni.
Viszont, ha úgy készítem, hogy megosztom másokkal, akkor igyekszem kerülni a feltételes formázást, mert az a tapasztalatom, hogy a sok copy&paste-tel meg cellák huzigálásával nagyon hamar szétcseszik a userek.
-
-
karlkani
aktív tag
Szia!
Köszönöm szépen! Sikerült megoldani tegnap. Delila_1 elküldte privátban az alábbi kódot. Azt írta alakzatoknál működik, rápróbáltam gomb (űrlap-vezérlőelem)-re, hibátlanul teszi a dolgát.
ActiveSheet.Shapes.Range("Gomb").Top = Rows(usor).Top
#54074 Fire/SOUL/CD
Ezt jó tudni, köszi! -
Hali!
Egyben válaszolok a 2 hozzászólásodra.
Természetesen hibáztam, mert talán...
Pont ez a lényeg, hogy nem hibázol. Te és még jó páran itt a topikban remek szakmai közösséget alkottok, segítőkészek vagytok és nem utolsó sorban magas szinten űzitek ezt a szakmát. Sokszor adtok briliáns megoldásokat (programozói vénával Én látom/tudom értékelni egy kód vagy megoldás szépségét)
De hiába a lenyűgöző megoldás, ha az MS "agymenésének" köszönhetően nem tudják használni a kérdést felvetők... Már nem csak arra kell figyelni, hogy hányas Excel van használatban, hanem eljutottunk oda, hogy az sem mindegy, hogy milyen Build-re frissíti valaki. (Valakinél megy 2021-s Excelben, másnál meg nem megy, szintén 2021-s Excel-ben)
Az MS-nek kutya kötelessége lenne egy gyűjtőoldalt létrehozni, ahol az adott Office összes frissítési kiadások vannak (az elsőtől az utolsóig) és részletesen leírva, mi változott (nem kihagyni semmit belőle, mert ez is gyakori), nem pedig csak az utolsó év vagy félév frissítési infói (amiket egyenként lehet megnézni) utána meg megy a süllyesztőbe és válik elérhetetlenné.
Az MS okozza ezt a káoszt és azokat "bünteti", akik ezzel foglalkoznak, O365 oltárán feláldozva a normalitást. Ezt el lehetett volna kerülni, ha azt tették volna, hogy egy adott Office csomag (pl. 2021/2024 vagy bármelyik (O365-t kivéve persze)) a hivatalos támogatási ideje alatt, az O365-l párhuzamosan megkapná ugyanazon függvény-frissítéseket, aztán ha lejár a támogatási időszak (3-5 év, most nem tudom mennyi) onnantól meg már nem kapna funkció-frissítéseket...Ezek szerint nálad telepíteni kell ezt a függvényt, hadd segítsek benne...
Pont erről írtam az 1. pontban, telitalálat.
Próbálsz segíteni, adsz egy kiváló lehetőséget/megoldást/kerülőutat csak épp nem használható, mivel Excel 2021-ben nincs LAMBDA... És nem, nem Te hibáztál, még véletlenül sem...Az való igaz, nem kell 30 éves függvények megléte, ha elavult vezessék ki, turbózzák fel, tegyék összetettebbé, vezessenek be hasznos új függvényeket (csak évekbe került az EGYEDI bevezetése, pedig ez igen hasznos tud lenni, sok kerülőmódszertől megkíméli az embert stb stb) csak ezt a funkció-frissítési káoszt kellene megoldani.
UI: Ha Google keresőbe beírod, hogy
nincs darabteli függvény
, tudod melyik oldalt dobja fel első találatnak? A gyakorikerdesek.hu-t... Aszzem erre mondják, hogy no comment... -
-
merqree
őstag
Szia,
Ezt látjuk mi is, hogy nincs benne semmi "hasznos" számunkra, leszámítva a gantt diagramot. Vettük pár ezer forintért "egyszerhasználatos" MS Project-et, hogy tudjunk "prezentálni".
Köszönöm az ajánlatot, rá fogok nézni!2000es években volt/van "mutt" néven ismerősöm Veszprémből. Véletlen a névazonosság?
-
ny.janos
tag
Szia Mutt!
Egy hónapokkal ezelőtti esetre térnék vissza, amibe most újra belefutottam, ezért végeztem egy kis kutakodást, hogy mikor és hogyan jön elő a hiba, illetve milyen esetekben nem.
Az itt linkelt fájlban leírtam az információkat. Nem tudom, hogy neked mennyire hasznos, esetleg ha van időd hibabejelentéssel foglalkozni (nekem úgysem menne az angoltudás hiányában), akkor esetleg segíthet.
Üdv.
-
andreas49
senior tag
Szia,
Újra futtattam, de most kijelőltem azokat a mezőket, amik tartalmaznak ilyen dátumot. Az első konvertálta, de úgy veszem észre, hogy kötőjel nélkül írta be a napokat, mivel a nap 3 számjegyű lett. A második kijelt mezőnél megállt hibával, ahol 2 hónap szerepel, ott hibával leáll "eredmeny = lapnev & ". " & Replace(honapok(0), "#", "") & ". " & napok(0) & " - " _
& Replace(honapok(1), "#", "") & ". " & napok(1)" résznél -
ny.janos
tag
Szia Mutt!
Nekem ma bela85 kérésére írt kódot pl. át kellett írnom, és alkalmaznom kellett benne az általad javasolt List.Accumulate függvényt a számlaszámok kiszedésére mert a 2016-os verzió még nem ismeri a Splitter.SplitTextByCharacterTransition függvényt (2019 igen).
De ugyancsak hibát írt a 2016-os verzió a Table.AddIndexColumn fügvényre, mert míg a 2019-es verzióban 5 paramétert lehetséges megani, a 2016-os verzió hibát dobott rá, hogy 2-4 paraméter adható meg.
-
KaliJoe
tag
Szia Mutt,
sorok név javítva ÖsszSor-ra.
A2 javítva A1-re. Azt hittem elírás, de akkor mégiscsak úgy kellett és nem értettem a képletet.
Tömbképlethez CSE nyomva, de az egész = jel utáni részt kapcsos zárójelezte. A függvény így már szintaktikailag helyes lett..., de nem működik. Minden számhármasra 0-t hoz eredményül, ami biztosan téves. Ellenőriztem - szűrő funkcióval, és tutti van 1-2-5, 1-2-6, és 1-2-7 is. De nemcsak ezekre, az összesre nullát hoz. :-(
Várom válaszod.
-
KaliJoe
tag
Kedves Mutt,
Annyira tetszett a képleted és a megoldás (hogy nem kell hozzá makró), hogy úgy döntöttem veszek frissítést és áttérek az Office 2021-re, csak hogy azzal oldhassam meg a problémát.
Akadt némi gondom a verzió frissítéssel, de ma meglett az is. Azonnal nekiugrottam, beírtam a képletet, de sajnos nekem nem működik.
Jelenleg ez szerepel a cellában:=LET(Adathalmaz;INDIREKT("A2:E" & Öhsz;IGAZ);Sorok;SOROK(Adathalmaz);Adatsor;INDEX(Adathalmaz;SOR(INDIREKT("A2:A" & Sorok));1/2/3/4/5);aoszlop;INDEX(Adatsor;0;1);boszlop;INDEX(Adatsor;0;2);coszlop;INDEX(Adatsor;0;3);doszlop;INDEX(Adatsor;0;4);eoszlop;INDEX(Adatsor;0;5);SZUM(((aoszlop=K2)+(boszlop=K2)+(coszlop=K2)+(doszlop=K2)+(eoszlop=K2))*((aoszlop=L2)+(boszlop=L2)+(coszlop=L2)+(doszlop=L2)+(eoszlop=L2))*((aoszlop=M2)+(boszlop=M2)+(coszlop=M2)+(doszlop=M2)+(eoszlop=M2))))
Ez jelenleg annyiban tér el a tiédtől, hogy a ;1/2/3/4/5 (amit nem is értek, hogy mit jelent, és mire való, hogy azok nem szerepelnek {} kapcsos zárójelek között. Ha az ott tömbképlet akar lenni, akkor nem tudom (ebben az esetben, hogy csak azt alakítsa tömbképletté), hogy hogyan kellene azt beírni. Ha meg simán beírom a kapcsos zárójeleket elé és utána, akkor képlethibával el sem fogadja.Mit csinálok még mindig rosszul? Vagy mit nem csinálok? Tudsz ebben segíteni?
Előre is köszönettel, KaliJoe
-
Más programnyelvekben használom a Reguláris kifejezéseket, de VBA-ban kerülöm. Ez régi beidegződés, felhasználóra nem bízok referenciák bekapcsolást, pont eleget szívtam régen ilyenek miatt (nem kapcsolta be, nem tudta bekapcsolni, nem jót kapcsolt be, Office újratelepítést követően megint nem lett bekapcsolva, más verziót kapcsolt be, más referenciák esetén x64 esetén más kód, MS módosította, megszüntette stb stb stb).
Szóval nem, nem játszom ilyet.Más: Írtam, hogy majd a hosszú téli éjszakákon megsasolom a PQ képességeit.
PQ-nál is az a szitu, hogy lehet olyan M-kódot előállítani Excel 365-l, ami a korábbi verziókban nem? -
Fferi50
Topikgazda
Szia!
"ahol számot vagy gondolatjelet lát azokat megtartja, a többit szóközre cseréli"
Miért nem lehet üresre "" cserélni (kivágni) azt a karaktert szóköz helyett?
Ebben az esetben nem lenne szükség a KIMETSZ függvényre sem.
Üdv.
Ps. Azért elszomorító, hogy ennyiféle verziója fut az Excelnek (Officenek). Nem tudom, van-e valahol egy "függvénykatalógus", ami megmondaná, hogy melyik újabb függvényt melyik verziótól lehet használni. -
1.
...ahol számot vagy gondolatjelet lát...
Milyen gondolatjelre gondolt a költő?
2. A táblázat utolsó sorában -nem tudom, hogy szándékosan, vagy véletlenül (hisz elég későn írtad a hsz-t)- egy 25 jegyű számlaszám szerepel. Az O365-ben írt képlet rosszul dolgozza fel.
3. Mivel nincs telepítve O2016 nálam, ezért az MS doksikra támaszkodom, viszont eszerint a SZÖVEGÖSSZEFŰZÉS nem létezik O2016-ban (pont ezért nem is foglalkoztam cellaképlettel való megoldással) -
KaliJoe
tag
Szia Mutt,
Le vagyok nyűgözve.
Ez a megoldás azért tetszik legjobban, mert nem használ Makrót, és mert Excel2021-ben is működik.
Holnap... ööö... azaz ma ki is fogom próbálni.Megjegyzem már én is attól tartottam, hogy makrót kell írnom hozzá, de Ti zseniálisak vagytok. Köszönöm értékes segítségeteket.
-
KaliJoe
tag
Szia Mutt,
Excel 2021-et használok.
OK, értem a SZORZATÖSSZEG megoldást, de az nem teljesen az, amit keresek. Ugyanis nemcsak egy darab számhármast keresek, hanem nagyon sokat, és azt kellene megmondanom, hogy egy adott számhármasból hány darab van a bázisadatként szolgáló adatbázisban. Tehát össze is kell számolni, hogy hányszor találom meg - a Te példádat véve alapul - a 3, 10, 12 számhármast? Aztán nézem / keresem a következő például 4, 8, 20; majd a 4, 8, 21 számhármast és így tovább.
Azt szeretném, hogy megjelenítem a számhármast, majd mögé írom, hogy hányszor található meg az adatbázisban. A következő sorban meg a következő számhármast, és hogy hányszor van meg.Így érthetőbb a probléma?
-
Logikus, amit írsz.
Én sem igen használtam az S-t, csak régebbről rémlett, hogy nem működött(aztán el is felejtődött, gondoltam majd frissítéssel javítják stb), viszont most jól jött volna, mert -ahogy írtad is- így kiváltható lenne a LET, itt-ott rövidülne is a képlet hossza, de mégis lehetne tudni, hogy mihez tartozik az adott szabály.
Ha már szabály: ugye írtam, hogy O2024-l is próbáltam, egy jó dolgot azért végre-valahára beletettek, "javítottak", nevezetesen, hogy ezt az ablakot végre át lehet méretezni, így egy hosszabb képlet is teljes egészében látható, könnyebb benne navigálni (O2021-ben még fix/nem méretezhető)
Amúgy kösz a hibajelentést!
UI: ha nem javasoltad volna az N-s megoldást, akkor nem jutott volna eszembe az S, úgy hogy ezt közösen "hoztuk össze"...
-
Jól emlékeztem, Nálam nem működik az S függvény.
O2021 x64 Version 2410 (Build 18129.20116)1. létezik, engedi beszúrni, de aztán enter után ez van.
2. az 1. pont miatt feltételes formázás képletében sem használható
3. =N-t használva, érdekes módon elfogadja, de így meg a képlet nem csinál semmit
4. O2024-t is felpakoltam, virtuális gép alá, ugyanez a szitu
5. Na ez meg aztán mindennek a teteje, ugyanis az O365 "buta" web-s változatában is ugyanez van. beszúrható, de hibás | feltételes formázásnál | szintén zenészSzóval erre most csak ezt tudom mondani!
UI: S függvény nélkül azért elvagyok, de azért -pusztán kíváncsiságból- érdekelne, hogy most mégis mi a tosz van...
-
Most nem tudom kipróbálni(majd ha hazaérek), de szerintem ez nem működik...
Az N fx (magyarban talán S fx, ami nem is működik már talán) az szöveges változó esetén 0-t (nullát) ad vissza, ezért ez a képlet egy 491231234567 telószámot lehet, hogy számmá fogja konvertálni... Ha hazaérek kipróbálom, de ha időt engedi Te is nézz rá. -
KaliJoe
tag
Szia Mutt,
Köszönöm a megoldásod / próbálkozásod. Ki fogom próbálni.
Szerintem, ki lehet lépni a ciklusból egy vizsgálattal, például, ha 3 (vagy akár csak egy) üres sort i talál, így nem fut le mind az egymillióra. Ez világos.
Ha jól értem a megoldásod, készítettél egy formátum táblát, ahol megvannak országra, plusz külön Magyarországra részletesebben a használandó formátumok, ezeket beolvassa a makró, majd sorról sorra megnézi, hogy melyikhez hasonlít a számsor, ha talál megfelelőt, akkor arra a típusra beállítja a táblában kódolt formátumot.Ha jól értem a működését, akkor ez jó lehet. Tetszik is a megoldásod, de egy kicsit jobban húzok a feltételes formázás felé, mert azt rögzíteni lehet a sablon munkafüzetbe és csak mindig azt az oszlopot kell neki megadni, ahol az adott munkalapon a telefonszámokat reprezentáló számok vannak.
Köszönöm a segítséged, majd még jelentkezem, ha ki tudtam próbálni.
-
Mutt
senior tag
Mivel kicsit zavart ezért itt a javítás.
Sub FormatNumbers()
Dim s As Range, sel As Range
Dim r As Variant
Dim szinek As Variant
'megadott formátumokat memóriába töltjük
'ha más a tábla neve akkor a tFormats helyére a helyes kerüljön
arrFormats = ActiveSheet.ListObjects("tFormats").DataBodyRange.Value
Set sel = Intersect(Selection, ActiveSheet.UsedRange)
If Not sel Is Nothing Then
'kijelölt adatokon végigmegyünk
For Each s In sel
r = FindFormat(s.Value)
If IsArray(r) Then
'a cél cella formázását levesszük
s.ClearFormats
'beállítjuk a formátumot
s.NumberFormat = r(1)
'ha van színezünk
If r(2) <> "" Then
szinek = Split(r(2), ",")
If UBound(szinek) = 2 Then s.Interior.Color = RGB(szinek(0), szinek(1), szinek(2))
End If
End If
Next s
End If
End Sub
Akit érdekel a hibám a "For Each" sorban volt, ahol továbbra is a Selection (a felhasználó által kijelölt tartományt) használtam. Ha egy teljes oszlopot jelöl ki a felhasználó, akkor mind az 1 millió soron próbál végig menni a makró, ami lassú lesz. Ezért van a kódban előtte egy INTERSECT, amit elfelejtettem használni.
üdv
-
Tehát ha jól látom, akkor azt továbbra sem oldották meg, hogy egy visszaadott dinamikus tömb egyes elemeire/tartományára közvetlenül/direktbe lehessen hivatkozni?
Pl. a deklarált lista változódban visszakapott táblázat (esetedben 12 elemű, 2 dimenziós dinamikus tömb) pl. első elemére így nem lehet hivatkozni: lista[0,0] ?
(szintaktikát ne nézd, az így nem jó, tudom, csak így egyértelmű(bb) mit is kérdeznék) -
eszgé100
őstag
Koszonom, idokozben irrelevanssa valt a kerdesem. Nem volt tul sok sor (<100), szoval kivalogattam a dolgokat kezzel. Ez eleg infot szolgaltatott, hogy lassuk, hogy nem azt mutatjak az adatok, amit fonok prezentalni szeretett volna, igy vegul az egesz muveletet kukaztuk.
-
föccer
nagyúr
No, ez sem segített. Végül úgy oldottam meg, hogy a segéd munkalapora felraktam a képletet és akkor ha onnan másolom át a cél cella formula2 értékébe, akkor más helyesen megjelenik. Viszont végül leesett a tantusz, hogy baromság, mert egy egész tartományba kellene ezt bemásolnlni, és akkor nem viszi magával helyesen a cella hivatkozásokat.
Vagy makróból keresni az összetartozó párokat.
üdv, FG
-
-
Nem privátban kérdezem, mert hátha másokat is érdekel.
Szóval tudsz valami biztatót mondani a hibajelntésed kapcsán? -
ny.janos
tag
Szia!
Köszönöm, hogy ismét foglalkoztál a kérdésemmel.
1. Nekem a 2.134.7447.1 verziójú Power BI Desktop is ugyanazt a hibás eredményt hozza.
2. Erre a lehetőségre én is gondoltam, de mivel én egyenként cseréltem volna a betűket és nem is lesz garantáltan jó az eredmény így sem, valamint esetemben nem is nagy a jelentősége annak, hogy nem lesz jó a sorrend, így hagytam a fenébe. Köszönöm szépen a kódot, ínségesebb időkre esetleg még jó lehet.
Külön köszönet, hogy bejelentetted a hibát. Hátha javítják egyszer.Üdv.
-
ablutor
csendes tag
szia
köszönöm a választ . (sajnos a Voda routerem bekrepált igy most sincs még netem, .....egy havaromnál vagyok igy tudok válaszolni..) küldök 2 képet, azt az instrukciót kaptam ,hogy mindig az első (Alapadatok) fülön irjam be az új könyveket illetve csak itt javitsam azokat az elirásokat hibás/téves cimeket ,neveket amit észreveszek és utána a Data fül alatt az "Refresh all"-al kell frissitenem és akkor minden munkalapon megtörténik a javitás/beirás.... én naiv azt hittem, hogy ha átirom a felső neveket és a cellákat kitörlöm akkor át tudom "varázsolni" hogy alkalmas legyen a bakelitjeim leltárba vételére... de persze nem jött össze ! -
Szia!
Igen, ez egy összesítő tábla, végül is kimutatáshoz hasonló. Negyedévente 9 fájl, külön 9 fájl terv adatokhoz, valamint a bázishoz is negyedévente 9 fájl tartozik.
Tehát 2024Q4-re be lesz linkelve 36 tábla 2024-hez, 36 tábla 2023-hoz (már be van linkelve), valamint 9 tábla a tervhez, ez összesen 81 fájl van "megszólítva". Természetesen fájlonként több adat van átvéve, akár különböző munkalapokról is.
Ezek most direkt linkek, munkatársam az új negyedéves adatok linkjeiben az útvonalat kézzel írja át, és ez elég sokáig tart neki. Ezt gondoltam quick&dirty módon dinamikus linkeléssel megoldani, nem akartam elmenni makró és PQ irányba. Csak hát úgy látom, nem biztos, hogy megúszom, túl egyszerű lett volna. Ugyanakkor nem értem, miért nincs ilyen lehetőség az Excelben, szerintem annyira kézenfekvő lenne.
-
eszgé100
őstag
Sajnos minden alkalommal 0-rol kezdtem, de a vege ez lett tegnap este:
forras:
let
Source = Excel.Workbook(File.Contents("C:\Users\xxxxx\OneDrive - xxxxxxxxx\Desktop\source (1).xlsx"), null, true),
Sheet1_Sheet = Source{[Item="Sheet1",Kind="Sheet"]}[Data],
#"Promoted Headers" = Table.PromoteHeaders(Sheet1_Sheet, [PromoteAllScalars=true]),
#"Changed Type" = Table.TransformColumnTypes(#"Promoted Headers",{{"ID", Int64.Type}, {"Name", type text}, {"Date", type date}, {"Qty", Int64.Type}}),
#"Removed Columns" = Table.RemoveColumns(#"Changed Type",{"Date"}),
#"Sorted Rows" = Table.Sort(#"Removed Columns",{{"ID", Order.Ascending}}),
#"Merged Queries" = Table.NestedJoin(#"Sorted Rows", {"ID"}, #"self-refer", {"ID"}, "self-refer", JoinKind.LeftOuter),
#"Expanded self-refer" = Table.ExpandTableColumn(#"Merged Queries", "self-refer", {"Comments"}, {"Comments"})
in
#"Expanded self-refer"
Merged query:Tegnap delutan meg az eredeti adatokkal probaltam es teszteleskor miutan az forrasban a sorrendet megforditottam vagy mas oszlop alapjan rendeztem a refresh utan osszevissza toltodtek be a sorok. Ekkor meg azt gondoltam, hogy megduplazodtak, es mar csak otthon lattam, mikor a fenti peldaval probaltam, hogy a sorok szama azonos, viszont a sorrend teljesen random az elso nehany refresht kovetoen, ezert hozzaadtam egy rendezest meg a merge elott. Igy barmelyik oszlopot is atrendezve mindig ugyanezt az eredmenyt latom es a forrast is lehet boviteni illetve roviditeni.
Ma kiprobalom elesben, es irok, hogy minden ok volt-e?
Koszonom az extra tippet
-
gborisz
tag
Nagyon köszönöm, ez már így közel jár ahhoz, amit szeretnék
A refresh gomb nálam szürke, de google kidobta a CTRL-ALT-F5 gombot, ellenben amire nem tudok rájönni, hogy ha a cellatípus 2 tizedes számra van állítva, akkor miért mutat 3 tizedest (mindkét fülön), esetleg erre valami tipp?
Köszönöm
-
ny.janos
tag
Sziasztok!
Az elmúlt időszakban nem volt időm foglalkozni a válaszokkal, csak most tudtam rá időt fordítani.
Köszönöm a megoldási javaslatokat mind Fferi50-nek (#53054), mind Mutt-nak (#53061). Mivel olyan megoldást kerestem, amely a PQ M kódban „egyszerűen” alkalmazható, ezért Mutt megoldását jegyzem fel magamnak. (Makróban nem vagyok otthon és nem is szeretnék azt alkalmazni, mert később nem tudok hozzászagolni, ha valami változtatásra lenne szükség. Ettől függetlenül a javaslatot köszönöm.)
Valahogy éreztem én, hogy Mutt lesz az, aki tuti fog megoldással szolgálni és nem is tévedtem. Ha egyszer a tizedét tudni fogom PQ-ben, mint ő, akkor nyulat lehet velem fogatni örömömben.
-
Hibás formátum, nem tudja értelmezni az Excel...(copy-paste-eztem a "kódod")
Ha ez megint valami 365 specifikus dolog (bevallom, nem néztem utána, hogy a formátumokba is belenyúltak-e 365-ben vagy sem), akkor OK, de O2021-ben nem használható, ez pl. igen:[>=1000000]#,00 " M Ft";[>=100000]#,00 " E Ft";#" Ft"
-
-
szotyika77
aktív tag
Köszönöm mindenkinek a segítséget!
Megpróbáltam Fferi50 első tanácsát, az nem vált be sajnos, illetve Mutt összes tanácsát, de azok sem váltak be, mindig 29 értéket hoz, mindegyik képletre, pedig a helyes szám a 10 lenne.
Így néz ki a táblázatom, amiből ki kellene szűrnöm az adatokat:
Most ez egy munkavállaló, akinek szerencsére kevés napja van, de olyan is van aki 90+ nappal rendelkezik, na azt nem buli egyesével összeszámolni. :/
-
dm1970
aktív tag
Szia!
Köszi a gyors infót!
Próbálgattam én is ezzel a V78-l, de ahogy írod nem megy. Majdnem megörültem, mert ez alapján rátaláltam erre: [link] ahol a V93 is beillesztés, de azzal sem megy. A focus a beviteli mezőn, az nem azt jelenti, hogy az a cella, ahová be szeretnék illeszteni az kisárgul és villog a kurzor az elején? Mert ez meg van, s még sem megy.
A vágólap változás, amiatt gond, hogy egy makró összedobál bizonyos adatokat egy mlapra, azt a vlapra másolja, majd az SAP-ban elindít egy tranzakciót és be kellene illeszteni a vlap adatait. Tehát minden futtatáskor más adatokat kellene beilleszteni.
Akkor marad az, hogy a tranzakció megnyitás után én nyomom a CTRL-V.
Így működik.Csak ekkor meg az a baj, hogy az excellben ott marad a kijelölés. Az meg gondolom nem megoldható, hogy késleltessem a makró futását.
-
dm1970
aktív tag
Szia!
Azért Neked címzem, mert SAP-makró kombóban Te segítettél. Persze ha másnak is van ötlete megköszönöm.
Sokat, sokáig keresgéltem, s arra jutottam, hogy hogy nincs megoldás, de hátha.
Egy excelben kijelölt részt szeretnék beilleszteni az SAP-ba. Ez a CTRL-C, majd a megfelelő részre álva az SAPban CTRL-V-vel tökéletesen működik. Meg lehet-e csinálni ugyan ezt makróval, tehát egy scriptbe be írni, hogy a vágólap tartalmát illessze be az SAP-ba. Felvettem a folyamatot rögzítővel, de nem a billentyűkombinációt veszi fel, hanem egyesével, hogy melyik sorba, oszlopba milyen tartalmat illeszt. Ez azért nem jó, mert a vágólap tartalma folyamatosan változik. Tehát a lényeg a CTRL+V-nek van-e megfelelője az SAP-ban.K dm
-
RAiN91
őstag
Még annyit szeretnék beállítani, hogy az azonos "Id"-val rendelkező sorokban a rangsorban pl. az 1. és 2. sorok értékei össze legyenek hasonlítva. Pl. HA 2. rangsor értéke > 1. rangsor értéke *2, akkor legyen egy IGEN eredménye. Ez már komplexebb és nem lehet soronként vizsgálni?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- 1-12 részletre.Új noblechairs EPIC műbőr FEKETE - FEKETE. 2 év garancia!
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H610M i5 13400F 16GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 12GB DeepCool MATREXX 40 650W
- Azonnali készpénzes félkonfig / félgép felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
- Felújított számítógépek/merevlemezek Számlával, garanciával! Ingyen Foxpost!
- Csere-Beszámítás! Olcsó Gamer laptop! MSI Cyborg 15 . I5 12450H / RTX 4050/ 16GB DDR5
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest