-
Mobilarena
A Microsoft Excel topic célja segítséget kérni és nyújtani Excellel kapcsolatos problémákra.
Kérdés felvetése előtt olvasd el, ha még nem tetted.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Agostino
addikt
válasz
föccer #50724 üzenetére
adattábla szinten nem látok ilyen opciót, maximum színezhetem meg ilyesmi. kicsit nekem az az érzésem, hogy a hivatkozások -> csatolások kezelése okoz valami gondot. ha bezárom elveszik a formázás, ha visszanyitom visszaugrik a formázás. nem volt egyébként nekem ezzel gondom régebben, lehet valami házirend változott idebent.
-
Agostino
addikt
sziasztok
van egy táblám, abban az adatokat számként formázom, ezres beosztás, kerekítés. ebből készítek egy grafikont, amiben beállítom, hogy legyen benne adattábla, jelmagyarázat-jelekkel. az elkészült grafikon alján tehát megjelenik integráltan a táblázat, a számok a forrástáblázat formázása szerint ezres csoportokban, kerekítve.
amint viszont az elkészült grafikont átmásolom egy másik excelbe - az eredeti excel ahonnan másoltam közben még nyitva - majd az eredetit bezárom, a grafikon alján látható táblázat élőben, live elveszíti a formázását: megszűnik az ezres csoport, a vessző utána értékek. sehol nem találok arra opciót, hogy tudom visszaállítani az eredeti formázásra.
-
-
Agostino
addikt
sziasztok
olyan cikket keresek vagy leírást, ahol rá tudnék jönni a következőre: kellene egy darab diagram három értékből. kettő értéket szeretnék halmozott oszlopban, mellette a harmadik értéket egy sima oszlopban. tehát mondjuk alma és körte 20 db 30 db, ezek együtt egy oszlopban, két színnel, mellette banán egyetlen oszlopban, egy színnel. nem tudom mennyire voltam érthető : ) próbáltam keresni megoldást, de szerintem rossz keresőszavakat használok.
-
Agostino
addikt
válasz
moya#no1 #33460 üzenetére
ha a sorok számával nő az évek száma, azaz nő a cella értéke lefelé haladva, akkor csak annyit kell tenni a kitöltés után, hogy az utolsó cella jobb alsó sarkában az "automatikus kitöltési lehetőségeknél" a "cellák másolása" legyen kiválasztva, nem pedig a "kitöltés adatsorral".
-
Agostino
addikt
sziasztok
ki akarom bővíteni a makromat, hogy az adott munkafüzet adott oszlopait / celláit exportálja csak ki csv-be. makrom jelenleg ez és amíg a ranget nem definiálom, jól is működik
Sub export_first()
Application.DisplayAlerts = False
Dim wb As Workbook, InitFileName As String, fileSaveName As String
InitFileName = ThisWorkbook.Path & "\Kimentett munkafüzet_" & Format(Date, "yyyymmdd")
Sheets("Munkafüzetem").Copy
Set wb = ActiveWorkbook
fileSaveName = Application.GetSaveAsFilename(InitialFileName:=InitFileName, _
fileFilter:="Pontosvesszővel tagolt CSV file (*.csv), *.csv")
With wb
If fileSaveName <> "False" Then
.SaveAs fileSaveName, FileFormat:=xlCSV, Local:=True
.Close
Else
.Close False
Exit Sub
End If
End With
End Subamint azonban itt definiálom a helyet
Sheets("Munkafüzetem").Range("A1:Y1").Copy
az egész excel összeesik és minden munkafüzetlap bezárul. rossz helyen akarom definiálni? : S
-
Agostino
addikt
-
Agostino
addikt
válasz
Fferi50 #33056 üzenetére
róland & Fferi50
nagyon klassz a függvény, kiváló : ) ott viszont nekem felteszi a kezeit, amikor azt mondom neki, hogy jobb oldalt is vizsgálja meg, de ott csak kettőt vessen össze. az J2 cella kettő értéket az F2 cella utolsó kettő értékével. nem tudom mi felett siklik el a szemem...
=HA(ÉRTÉK(JOBB(F2;2))=J2;IGAZ;HAMIS)
illetve középen tudna vizsgálni a függvény? tehát mondjuk az F2 tíz karakter közül a 6. és 7-et vesse össze egy másik cella kettő értékével.
-
Agostino
addikt
válasz
róland #33054 üzenetére
szia!
szerintem jó lesz ez, köszönöm! : )) az utóbbi általad írt feltétel nem jön elő asszem. holnap reggel meg is nézem, hogyan muzsikál. mondjuk annyi félelmem van, hogy szerintem megint több feltételt akarnak egy cellába belezsúfolni a megrendelők, szóval könnyen lehet valami segédtáblába kell legyártanom a történetet..
-
Agostino
addikt
sziasztok
létezik olyan vba megoldás vagy sima függvény, amely fogja A1 értékét, amely legyen 123, és megnézi hogy a mondjuk B1 első három karaktere tartalmazza-e az 123-at és ha mondjuk nem, hamisan jön vissza?
-
Agostino
addikt
sziasztok
cella érvényesítéssel kapcsolatosan volna egy kérdésem. igazából csak annyit szeretnék, hogy amikor a user a legördülő listából kiválasztja teszem azt a januárt, akkor a cella a 01-es értéket veszi fel. sajnos angolul sem jut eszembe erre hogyan keressek rá.
-
Agostino
addikt
sziasztok
az activeworkbook.saveas parancs csak nem lesz szerencsés felhasználói szempontból a vba-mhoz, hiszen az adott munkafüzetet is átnevezi - bár a szükséges csv-t kiadja a kód többi része - én pedig azt szeretném, hogy csak egy tetszőleges helyre elmentett tetszőleges nevű mentés készüljön, az eredeti xls semmibe se módosuljon. adott lenne az activeworkbook.savecopyas, de az compile errort dob
-
Agostino
addikt
válasz
Agostino #32946 üzenetére
no, csak sikerült egyet működésre bírnom
Sub export()
strFileSaveName = Application.GetSaveAsFilename(Range("X6") & " " & Range("X9") & "01 munkalap feltoltesre" & Range("X10"), _
fileFilter:="Pontosvesszővel tagolt CSV file (*.csv), *.csv")
ActiveWorkbook.SaveAs Filename:=strFileSaveName, FileFormat:=xlCSV, Local:=True
End SubEz tök jó és a jelek szerint a kívánalmak szerint működik is, ami nekem nem tiszta - nem annyira asztalom a makrózás - az a range beállítás fent. ez biztos láma kérdés...
-
Agostino
addikt
sziasztok
adott egy excel file, benne kettő sheet. mind a kettő sheet kapott /kapna egy-egy gombot, ami meghívja ezt a rövid vba-t:
Sub export()
ActiveWorkbook.SaveAs Filename:=oktober, FileFormat:=xlCSV, Local:=True
Application.GetSaveAsFilename
End SubA szintaxis a súgó szerint jó, mégis 400-as hibát dob. Ha a fenti helyett ezt használom:
Sub export()
ActiveWorkbook.SaveAs "C:\...\teszt.csv", FileFormat:=xlCSV, Local:=True
End SubEz lefut, viszont a helyet én adom meg ami nem szerencsés, azt szeretném, hogy a user tenné, illetve ideális lenne ha a háttérben lefutna és nem e mentett file nyílna vissza.
-
Agostino
addikt
sziasztok
újabb nem értés : )
Sub sortörés()
For Each MyRange In ActiveSheet.UsedRange
If 0 < InStr(MyRange, Chr(10)) Then
MyRange = Replace(MyRange, Chr(10), "")
End If
Next
End Suberre is type mismatch-et dob, de még debuggolni sem tudom, mert a ? cella.adress-re run time error 424 object required hibaüzenet jön....
egyébként ezzel a sorral van baja
If 0 < InStr(MyRange, Chr(10)) Then
... és csak akkor ha csv xls-be van kimentve, ami viszont most fontos
-
Agostino
addikt
válasz
Fferi50 #25894 üzenetére
szia
ez egy tök hasznos dolog, pillanatok alatt megoldottam mi a makró problémája. emberi hozzá nem értés
kétfajta cellatartalom fektette meg, tök jogosan #hiv #érték. ahol az #érték azért jött létre, mert adatrögzítés során egyenlőségjel került a cella elejére. a #hiv meg csak úgy volt benne. ezeket kikapva már minden makróm lefutott frankón.
nagyon köszi a segítséget!
-
Agostino
addikt
válasz
Agostino #25876 üzenetére
kicsit önmagamnak válaszolva és elmélkedve. mi akaszthat meg egy makrót? ha kijelölök 50k sort és lefuttatom, minden oké. ahogy haladok belefutok egy halmazba, ami error 13-at dob. de semmi extrát nem látok. a memória nem fogy el, a cpu 25%-on fut csak... erőforrás tehát van. formázni kellene az excelt? most nincsen rajta semmi, mert sql-ből exportált csv-ről beszélünk...
-
Agostino
addikt
válasz
m.zmrzlina #25729 üzenetére
üdv
kicsit visszakanyarodva ide. az miért van, hogy a folyamat egy idő után leáll type mismatch-el? error 13. emiatt aztán nem is fejezi be a műveletet. egy része a feladatnak elkészül, a másik nem
-
Agostino
addikt
válasz
m.zmrzlina #25729 üzenetére
szia
köszi szépen, rövidesen megnézem. egyébként ilyesmiket hol tudok tanulni? gondolom ez annyira nem összetett dolog és viszonylag hamar összerakható : ) bár lehetséges, hogy rosszul gondolom
-
Agostino
addikt
sziasztok
szerintem ide makró kellene. azt szeretném elérni, hogyha a makró talán egy bizonyos karaktert egy cellában, akkor tegyen a cell tartalmának elejére és végére egy adott karaktert.
-
Agostino
addikt
üdv
létezik amolyan bővített vlookup? összekötni két oszlopot nem gond, akkor viszont gondban vagyok ha az oszlopon belül például duplikált nevek is találhatók. a nev melletti következő oszlop persze tartalmaz már egy születési dátumot, tehát ezzel lehetne szűrni a duplikációból adódó gondot, csak nem tudom hogyan.
-
Agostino
addikt
üdv
mind a kettő oszolpot átraktam számformátumra, semmi sem változott, továbbra is azt mondja, #hiányzik. viszont amint szerkeszteni akarom, tehát bele sem nyúlok, csak nyomok az adott cellán egy F2-t, megjavul. azt vettem észre viszont képletszerkesztőben a jó szám önmagában áll, míg ami nem megfelelő, idézőjelbe van téve.
-
Agostino
addikt
sziasztok
fkeres függvénnyel szenvedek. adott az oszlop amiben ott a keresési érték, ez egy irányítószám jelen esetben. lehúzom a listán, azt mondja mindegyik értékre hogy #hiányzik. amint viszont megszerkesztem a keresési érték celláját, rányomok egy F2-t, egyszerre jó a függvény és berántja a keresett értéket. namost ezt kb 100k sornál macerás. a sorok általános formában vannak tehát nem egészen világos ez nekem...
-
Agostino
addikt
sziasztok
köszi a képletet! én most fkeres függvénnyel megkaptam amit akartam, de az a helyzet, hogy a cella helyén budapest -> főváros, nem azt írja ki hogy főváros, hanem magát a képletet. ha bemegyek a függvény szerkesztésébe ott látom, hogy érték: főváros. tehát a képet jó szerintem, valami formázási gubanc lehet, csak nem tudom mi a szösz...
oh oké rájöttem, szöveg volt minden, átraktam általánosra, most oké
-
Agostino
addikt
szia
köszönöm ilyenem van, eddig oké a történet. most azt szeretném, hogy az excel a várost megyéhez rendelje. tehát város oszlop minden cellája mellé behúzza a megyét is. van egy batár nagy táblám amiben csak városok vannak de megye adatok nélkül nem tudok dolgozni vele. össze kellene párosítani a kettőt
-
Agostino
addikt
üdv
van egy A oszlopom amiben magyarország városai vannak, ezeket szeretném megyékhez csatolni. beillesztettem egy új B oszlopot a városokkal amelyek mellett ott van C a kapcsolódó megyékkel. hogyan tudom A oszlop városait a C oszloppal összefésülni? A oszlopban egy város többször is szerepel.
-
Agostino
addikt
üdv
adott egy hatalmas excel file, amiben kb 65 000 sornyi adat található, sok adattal és szemre látom, hogy kb a 2/3 ismétlődik. hogyan lehetne ezeket kiszűrni a legegyszerűbben? feltételes formázás - cellakijelölés szabályok - ismétlődő értékek nem vezetett eredményre, teljesen leterheli a gépet és lefagy az egész. igazából az adatok ismétlődések eltávolítása lenne az igazi, az viszont csak az adott oszlopból teszi és nem töröli ki a sort, amelyben az ismétlődés található, csak az oszlop értékeit tolja felfelé, de ezzel az egész használhatatlan lesz. ha azt mondom tegye mindent bővített kijelöléssel, akkor meg semmit sem talál. hogyan lehetne a második módszer aszerint ötvözni, hogy megtalál minden duplikációt az adott oszlopon belül, majd a duplikációval érintett sort is törli - ezáltal nem csúsztatva el mindent?
-
Agostino
addikt
sziasztok
biztosan nagyon egyszerűen orvosolható lenne ez a probléma de kifogott rajtam. adott egy oszlop, vannak benne értékek, fizetések. aztán ugyan ezen oszlopban vannak százalékok is. tehát
456
123
75%
222
szummanamost ebből ugye 801-nek kellene kijönne, ámde a százalékot is értéknek veszi, emiatt 801.75 lesz a vége. hogyan lehet megoldani hogy a százalékot tartalmazó cellákat nullának vegye? valahol értem a logikáját de számfejtés miatt nem árt pontosnak lenni : ) most egy szumha ">1" megoldással zárom az oszlopot, egyelőre jó megoldásnak tűnik de érdekel volna-e jobb
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Keresünk dokkolókat
- Lenovo ThinkPad X13 G2 multitouch
- BESZÁMÍTÁS! MSI X470 R7 5800X 32GB DDR4 512GB SSD ROG STRIX RTX 2080 Super 8GB Rampage SHIVA 650W
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte A620M R5 7600 32GB DDR5 512GB SSD RTX 4070 12GB ZALMAN S2 TG EVGA 650W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 9 5900X 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged