Hirdetés
- MIUI / HyperOS topik
- IFA 2025: Nem is látszik, hogy strapatelefon
- One mobilszolgáltatások
- Apple Watch Series 10 - évfordulós kiadás
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Google Pixel topik
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Samsung Galaxy Watch8 - Classic - Ultra 2025
- Igazi csúcskészülék lett a Poco F7 Ultra
- Motorola Edge 40 - jó bőr
-
Mobilarena
A Microsoft Excel topic célja segítséget kérni és nyújtani Excellel kapcsolatos problémákra.
Kérdés felvetése előtt olvasd el, ha még nem tetted.
Új hozzászólás Aktív témák
-
lappy
őstag
van egy ilyen excel "alkalmazás" ami időközönként mozgatja az egeret
ami nekem majdnem jó is lenne, de vki át tudná ezt úgy alakítani, hogy a cellába be is írjon egy random vagy megadott szöveget (nincs jelentősége hogy milyen szöveg) -
válasz
BigBadPlaYeR #48798 üzenetére
-
BigBadPlaYeR
senior tag
Köszönöm, jó leírás a cella formázásról; de sajnos nem lehet megoldani vele amire szükségem lenne.
Képlettel sikerült elérni egy kerülő-megoldást, de hátha másnak is jól jön:=HA((A1-INT(A1))>0;CSERE(A1;SZÖVEG.KERES(",";A1);1;".");A1)
(Leellenőrzi, hogy van-e tört része; ha igen, megkeresi, hogy hol a tizedes elválasztó, és lecseréli pontra) -
andreas49
senior tag
Sziasztok,
Lehetséges listából (50-60 szám vagy név) automatikusan készíteni egy munkafüzetben munkalapokat? -
lappy
őstag
válasz
BigBadPlaYeR #48793 üzenetére
esetleg ez segít
-
BigBadPlaYeR
senior tag
Sziasztok!
Cellában lévő számokat szeretném egyedileg formázni:
- Vessző (,) helyett pont (.) legyen az elválasztó karakter;
- Ha egész értékű a szám, akkor ne mutassa a tizedes értékeket.Pl.:
20 -> 20
20,00 -> 20
20,35 -> 20.35Ilyesmikkel próbálkoztam, hogy 0.00 meg #.## de nem sok sikerrel... Tud valaki javasolni valamilyen leírást, ahol elmagyarázzák, hogy hogyan is működnek ezek az egyedi formázás parancsok?
-
Bjørgersson
félisten
válasz
Bjørgersson #48791 üzenetére
Egy újraindítás után magához tért.
-
Bjørgersson
félisten
Sziasztok!
2016-os Excelben van arra megoldás, hogy az alábbi függvény működjön?
=SUBSTITUTE(Input!R2;",";".")
Ha ugyanazon a sheeten van, amiben cserélni akarom a vesszőket pontokra, akkor működik gond nélkül, viszont amikor hivatkozva adom meg egy másik sheetről a forrást, akkor nem ad vissza semmit. Félkövérrel kiemeltem a kérdéses részt.
Amit nem értek, hogy az argumentum ablakban visszaadja megfelelően a kívánt eredményt, enter után viszont se kép, se hang. Mi lehet a gond?
Köszönöm előre is!
-
lappy
őstag
válasz
Csuklósbusz #48789 üzenetére
https://excelneked.hu/2019/05/09/excel-oszlopdiagram/
Vagy
https://www.excel-easy.com/examples/column-chart.html -
Csuklósbusz
tag
Sziasztok!
Pulzusmérésem eredményéről hogyan lehetne egy excell grafikont készíteni?
Egy vonalra vagy oszlopra gondoltam hogy alul a dátumok szerint sorrendben, oldalt meg a mérési eredmény szerinti magasságban az értékek. De sehogyan nem sikerül.
Office 365-öm van.
Előre is köszi a segítséget!
data.hu/get/13248528/HR_DATA_2-apr.-2022-15-40-59_to_9-febr.-2022-22-58-55.csv -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Office ?365? (illetve professional plus 2019 ha minden igaz) Excel alatt már nem létezik a CELLA információs függvény?
=CELLA("filename")
=CELLA("fájlnév")Mindkettő #ÉRTÉK! hibát ad vissza, webes O365 függvénykészletében nem is találok ilyet, pedig elvileg létező függvény: [link]
Nekem Libreoffice-om van, ott működik, de az ezt használó fájlt MSO kompatibilisre kellene írnom...
-
tomi5244
őstag
válasz
Fferi50 #48779 üzenetére
Nagyon frankó, működik, köszi szépen.
Csináltam is egy példát, de esetleg meg lehet még kurbinálni annyival, hogy 0,5 nél felfele, alatta pedig lefele kerekítsen?
Mert pl 87db évelőnél 4,1 órára jött ki, amit a képlet 5-re kerekít, azt kicsit túlzásnak vélem. Tudom, lehet megint rosszul fogalmaztam. Szóval a kerekítés szabályait követve végezze el a forintos/óra kerekítést
-
-
tomi5244
őstag
Bocsánat, az lemaradt. De igazából arra nincs időkeret megszabva. Kis mennyiségben nyilván nem ültetünk, szóval 1 óra rezsidíj (3.900.-) mindig összejön, ha felszorzom a db-ot. A gondom inkább az, hogy a végösszegnél a 3.900.- soha nem jön ki, mindig tört óra a végeredmény.
Fenti példa alapján 18db örökzöld 16.920.- ez pedig 4,33 óradíjra jön ki. Nekem már az is elég lenne, ha egész órára kerekítene a képlet. És utána hozzá igazítaná az árat, mert ügye nekünk kifele közölni kell az ültetési költséget. Tehát 16.920.- = 4,33 óra -> 4 óra = 15.600.-
Itt nem is lenne kikötés a negyed órás kerekítés, mindig egész óra elérése lenne a cél.
Nem tudom, hogy így átlátható e?
-
tomi5244
őstag
válasz
Fferi50 #48775 üzenetére
Kipróbáltam, müködik, hozzá adtam a külön +1 órát, az nyilván nem gond
Nagyon köszi.
Ha már ennyire frankón müxik, akkor lenne egy újabb kérésem/kérdésem
További növényültetéseink is vannak külön db rezsidíjakkal
Örökzöld: 940.-/db
Cserje: 560.-/db
Évelő: 185.- /dbItt fizikai dolgozó rezsióradíját kéne kerekítgetni szintén 15 perces intervallumokra. A dologzók rezsióradíja 3.900.- / óra Ha mondjuk beírok 18db örökzöld telepítést, akkor kerekítsen a 3.900.- negyedórás oszthatóságával(?)
Köszönöm!
-
Fferi50
Topikgazda
válasz
sztanozs #48774 üzenetére
Szia!
Nem egészen értem, hogy a fa_darabszámot miért 4-el kell osztani, hiszen negyedóra alatt 3 fára való lyukat tud kifúrni (5 percenként 1 lyuk).
Szerintem a helyes képlet 1 óra díja + KEREK.FEL(fa_darabszám/3,0)*negyedóra díja
Az én képletemből lemaradt a plusz 1 óra díja, azt hozzá kell még tenni.
Üdv. -
tomi5244
őstag
Köszönöm mindenkinek, holnap rávetem magam
-
Fferi50
Topikgazda
válasz
tomi5244 #48769 üzenetére
Szia!
Egy kis megjegyzés előljáróban:
Ha egy fa fúrása 5 perc, akkor 1 órában 12 fát lehet számolni. Ezek szerint negyedóránként 3 fa fúrását lehet felszámolni.
Így szerintem elég azt megnézni, hogy a fa darabszám/12 maradéka mennyi, ehhez lehet rendelni a tört időre jutó árat.
Ehhez érdemes csinálni egy kis táblázatot, amiben majd FKERES függvénnyel lehet keresni.
Az óradíj az E1 cellában van, a táblázatot a H1:I5 tartományban találod.
A B oszlopban van a fa darabszám.
C1 cella képlete:=INT($B1/12)*$E$1+FKERES(MARADÉK($B1;12);$H$1:$I$5;2)
A képlet alapján minden megkezdett negyedórára számít díjat - tehát pl. 10 fára már egész óra díja kerül, mert több mint háromnegyed óra a fúrás ideje.
Remélem, valami ilyesmire gondoltál.
Üdv. -
tomi5244
őstag
Sziasztok! Cégünknek csinálok egy "faültető kalkulátort" anyag, munkadíj és egyéb kiegészítők képletezésével megvagyok. De a lyukfúró (továbbiakban: JCB) rezsióradíjának fel-le kerekítésével nem boldogulok.
Kollégák elmondás alapján alapból 1 óra JCB díjal indul amóka, mivel ki is kell érni a területre. Utána minden egyes fa 5 perces lyukfúrási költséggel szorzódik, ez is oké. Leosztottam a 15.100.- óradíjunkat 5 perces díjra, és felszoroztam ültetendő fák mennyiségével.
A gond az, hogy az árajánlatunkban negyedórás elszámolásokat adhatunk, szóval a JCB díját kerekíteni kéne negyed/fél/háromnegyed/egész órás díjakra.
Remélem átlátható, ahogy fogalmaztam, de szívesen pontosítok, ha kell!! Köszönöm!!
-
Nyomtatási problémával találkoztam, de elég fura a jelenség, mert ha pl. tesztoldalt nyomtatok akkor minden ok, vagy ha pl. chrome, ill. adobe-ból nyomtatok akkor is minden ok, de az Excel / Word párosnál sajnos minden alkalommal elakad a nyomtató elérésénél és kifagy egy idő után. Valahol a beállításoknál kellene valami babrálni, vagy mi okozhatja ezt a gondot? Nagyon idegesítő a jelenség és fogalmam sincs mi okozhatja... Köszönöm
-
w.miki
veterán
Azt hogyan lehetne megcsinálni, hogy az a mező vagy az egész sor amiben nincs 0, az más színű legyen?
-
ny.janos
tag
válasz
BigBadPlaYeR #48759 üzenetére
Akkor lehet, hogy valamiért az én excel verzióm nem szereti, mert nálam ez nem működött, de örülök, hogy nálad igen.
Ha több cella kitöltését szeretnéd, akkor használd az előbbi függvényt egy ÉS függvénybe ágyazva, pl:=ÉS(NEM(ÜRES(A1));NEM(ÜRES(B1));NEM(ÜRES(C1));NEM(ÜRES(D1)))
-
BigBadPlaYeR
senior tag
válasz
ny.janos #48750 üzenetére
Igen, pontosan erre az esetre szolgálna a dolog
És első teszt alapján egész jól működik is. Nekem megette az Érvényesítésnél a
=NEM(ÜRES(A1))
feltételt. És még a LibreOffice is lekezelte! A gond csak a legutolsó cellánál van, mert azt még így is üresen hagyhatják. De a többi legalább működiklappy-nak is köszönet a válaszért!
-
Delila_1
veterán
-
Anulu79
addikt
Sziasztok!
Az megoldható egyszerűen excelben, hogy mondjuk lefele görgetésnél ha pl. elérem a 100-as sort akkor tovább ne lehessen lejjebb görgetni? A 100-as sor legyen a legalsó.
-
ny.janos
tag
válasz
BigBadPlaYeR #48748 üzenetére
Szia!
Feltételezéssel élek, ha ez nem igaz, akkor a javasolt megoldás feltételezhetően nem használható a számodra:
Ha a kérdésed oka az, hogy aki a táblázatba adatokat rögzít, az rendszeresen elfelejti valamely hozzá tartozó további adatok töltését, akkor adatérvényesítésben próbálkozhatsz képlettel lekorlátozni az adatbevitelt. Ha arra a cellára teszed az adatérvényesítést, melyet mindenképpen tölteni kell annak, aki az adatot rögzíti, akkor csak azt követően fogja tudni azt kitölteni, ha a többit már kitöltötte.
A képletben az ÉS és a DARAB2 függvények kombinációját próbálnám a helyedben (az ÜRES függvény a NEM függvénnyel kombinálva érdekes módon nem működik az adatérvényesítésben). -
lappy
őstag
válasz
BigBadPlaYeR #48748 üzenetére
csak makróval lehet
-
BigBadPlaYeR
senior tag
Sziasztok!
Szeretném meggátolni, hogy el lehessen menteni a fájlt, ha bizonyos cellák üresek. Ezen a VBA-s megoldáson kívül van esetleg valakinek más ötlete? (Ráadásul még arra is szükség lenne, hogy LibreOffice-ban is működjön...)
-
Eagl3
veterán
Köszönöm, összejött.
-
Ide másold a kódot
Private Sub Worksheet_Change(ByVal Target As Range)
Dim MySrcRange As Range
Set MySrcRange = Range("P12")
If Not Intersect(Target, MySrcRange) Is Nothing Then
If UCase(MySrcRange.Value) = "X" Then
If IsNumeric(Range("T12").Value) = True And IsNumeric(Range("U12").Value) = True Then
Range("T12").Value = Range("T12").Value + 2
Range("U12").Value = Range("U12").Value + 2
Else
MsgBox "A(z) T12 és/vagy U12 cella nem számot tartalmaz!"
End If
End If
End If
End Sub -
jerry311
nagyúr
Jó, de az Excel úgy működik, hogy az egyik cellába írsz valamit, a másik cellában lévő képlet pedig kiszámol valamit.
Tehát az utóbbiban kell úgy kialakítani a képletet, hogy valahonnan (mondjuk A1) veszi az alap értéket, amihez hozzá kell adni kettőt, és utána a képlet második fele megnézi, hogy a feltételt tartalmazó cellában (mondjuk B1) van-e X, és ha igen, akkor az értéke 2, ha nem, akkor 0.A1: 12
B1: X
C1:=A1+IF(B1="X",2,0)
-
jerry311
nagyúr
Ha jól értem, akkor számolja meg, hogy egy cellában vagy tartományban van-e X és utána a darabszám dupláját írja be számként.
Mondjuk az A1 cellába beírod X, a B1 és B2 cellába meg berakod hogy=countif(A1,"X")*2
Ha mondjuk az A oszlopban kell számolni, akkor:
=countif(A:A,"X")*2
-
Eagl3
veterán
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni.
Van egy excell táblázatom, milyen függvénnyel tudom megoldani, hogy ha egy adott cellába beírom, hogy X, akkor másik két cella értékéhez adjon hozzá kettőt? -
válasz
andreas49 #48729 üzenetére
1. Tehát ha jól értem, akkor csak 1 db excel fájl okozza a galibát?
2. Hogy nyitod meg ezt a fájlt, duplaklikk az intézőben rajta és indul az excel vagy Excel-t elindítod, és onnan nyitod meg? Mindkét esetben gond van?
3. Futtasd admin joggal az excel-t és így, az excel-ből próbáld megnyitni, ekkor is összeomlik?
4. elküldheted a LOG fájlt az email címemre(adatlapomon megtalálod), ígérni nem tudok semmit, de belenézek -
jerry311
nagyúr
válasz
Fire/SOUL/CD #48738 üzenetére
Sajnos nincs BTC-m, mondjuk ha lenne, akkor sosem ment volna olyan magasba az árfolyama, mint így, hogy nekem nincs. Ez biztos, mert ami crypto-m van, az nem akar emelkedni.
De ha lenne, akkor nem egy éppen csak összerakott, v1.0, teszteletlen Excel tábla alapján döntenék az adás/vétel pozíciókról.Mégy egyszer köszönöm!
-
-
jerry311
nagyúr
válasz
Fire/SOUL/CD #48736 üzenetére
A BTC az vicc volt, arra hogy nem "jó a kód ne használd" = ransomware.
Az időrendiség mindegy, ha valami a monitorozás kezdete óta (= 44 napja folyamatosan) "DOWN"', akkor az nem kell. Ha használták volna akárcsak egyszer is, akkor a Sum(DOWN = -1, UP = +1) nagyobb mint -44. Mire elkezdhetem kigyomlálni a nem használt dolgokat, addigra lesz 2 hónapnyi adat tehát még megbízhatóbb lesz a használati statisztika.
-
válasz
jerry311 #48734 üzenetére
Remélem ezt csak viccből írtad, hogy BTC-ről van szó... Mert ha esetleg nem vicceltél, akkor felejtsd el ezt a kódot, NE HASZNÁLD, mert ez esetben az időrendi feldolgozás az alap, ez a kód meg nem foglakozik időrendiséggel, azaz a márciusi CSV hamarabb kerülhetett feldolgozásra, mint a januári, azaz a márciusi státusz előrébb van és csak utána jön a januári, ez meg BTC "mozgás" esetében rohadtul nem mindegy...
Ha konkrétan leírtad volna, hogy a kód egy BTC "mozgás" összesítőhöz kell, akkor teljesen más megközelítést kellett volna használni, azaz a CSV fájlok nevében pl. időbélyeg kell, hogy legyen, először a CSV-ket tartalmazó mappában végig kell szaladni az összes CSV fájlon, beolvasva a nevüket egy "listába", ezt a listát rendezni név szerint emelkedő sorrendben, majd ezt a rendezett listát alapul véve az abban szereplő sorrendben feldolgozni a CSV-ket...Szóval még1x: Ezt a kódot ne használd!
-
válasz
jerry311 #48734 üzenetére
Amikor olyan Name-ID páros szerepelt a CSV-kben, amiből csak 1 db volt(tehát nem ismétlődött a CSV-kben egyetlen egyszer sem), akkor is növekedett az index és ezen name-ID párosokat egy csomó üres sort kihagyva írta bele a táblázatba. A korábban látható kép esetén pl. az ötven akárhányadik sorba került(ek).
Ezért írtam, hogy erre elfelejtettem tesztelni a kódot...Ha esetedben minden egyes Name-ID páros legalább 2x szerepel, akkor nem lépett fel ez az anomália korábban sem.
-
jerry311
nagyúr
válasz
Fire/SOUL/CD #48732 üzenetére
Gyors voltam és már használtam. Már a BTC-t is elutaltam, igazán jöhetne már a decrypt kulcs.
Mennyire adott fals infót a v1 v2-höz képest?
-
válasz
Fire/SOUL/CD #48732 üzenetére
radi8tor gyors volt (Thx innen is), most már okés a kód.
-
válasz
Fire/SOUL/CD #48730 üzenetére
Ne használd, valamit elfelejtettem ellenőrizni, nem működik megfelelően a kód...
Kajálok egyet, aztán megigazítom, aztán szólok egy moderátornak, hogy cserélje ki a helyes kódra... -
ny.janos
tag
válasz
jerry311 #48728 üzenetére
Egy gondolatébresztő a korábban felvetett Power Query megoldáshoz: Ha az összes csv fájlt beolvasod mintából és a fájloknak a nevében szerepel a dátum, akkor a fájlnév részének kinyerésével és dátummá alakításával lesz egy adathalmazod, melyben szerepel a Name, ID, Status adatok mellett a dátum is. Az ID és a dátum oszlop összevonásával készíthetsz egy új oszlopot. Ezután a státuszt meg tudod keresni a VLOOKUP-al a PQ által előállított adathalmazban, ha az ID cella és fejlécként szereplő dátum cella összevont adatára keresel.
Ha az egyes csv fájlok nem tartalmaznak több 10e sort így a több, mint egymillió soros korlátot várhatóan nem léped túl, akkor nem is foglalkoznék havonta külön munkalappal, hanem az évet és a hónapot kiemelném egy-egy cellába a munkalap tetején, és annak felhasználásával képezném a fejlécben a dátumot. Így ha változtatod az évet és a hónapot, akkor mindig az aktuális értéket fogja dátumnak megfelelően kiolvasni a VLOOKUP a PQ által beolvasott csv fájlok összességéből. -
válasz
jerry311 #48728 üzenetére
Az itt található adatokat vettem alapul. Létrehoztam belőle 3 db CSV fájlt, az első maradt érintetlen, a 2.-ban lecseréltem az összes DOWN státuszt UP-ra, a 3.-ban meg lecseréltem az összes UP-t FIRE-UP-ra, nyilván azért, hogy több státusz is legyen.
A kód futtatásának ez lett az eredménye:
A Module1-be másolandó kód (és fontos, hogy modul-ba kerüljön!)
'Fire/SOUL/CD - 2022
Public Sub Fire_CSV_Process()
'mappa, amelyben a CSV fájlok találhatóak
Const MYCSVFOLDER = "C:\CSVs\"
'CSV elválasztó karakter megadása
Const MYDELIMITER = ","
'Ha igaz, akkor nem dolgozza fel a fejlécet
Const CSVFILEUSEHEADER = True
'A munkalap ezen cellájától illeszti be az összesítést
Const TABLETOPLEFTCORNER = "A1"
Dim MyWorksheetName As String
Dim MyCurrCSVFname As String
Dim MyFileNumber As Long
Dim MyCurrStr As String
Dim CSVLineNdx As Long
Dim MyStrs() As String
Dim MyRowNdx As Long
Dim NameFieldStartRange, IDFieldStartRange As Range
Dim FindNameFieldRange, FindIDFieldRange As Range
Dim FindNameRange, FindIDRange As Range
'ellenőrizzük, hogy a megadott mappa létezik-e, ha nem, akkor nem fut le a kód
If Dir(MYCSVFOLDER, vbDirectory) = "" Then
MsgBox "A megadott mappa [" & MYCSVFOLDER & "] nem létezik." & vbCrLf & "Adj meg egy létező mappát..."
Exit Sub
End If
'létrehozunk egy új munkalapot (itt másodpercre pontos idő lesz a nevében,
'ezért nem ellenőrzöm, hogy létezik-e már adott néven munkalap)
MyWorksheetName = "Ősszesítés_" & Format(Now, "yymmdd_hhmmss")
Worksheets.Add(After:=Worksheets(Worksheets.Count)).Name = MyWorksheetName
Worksheets(MyWorksheetName).Activate
Application.ScreenUpdating = False
MyRowNdx = 0
Set NameFieldStartRange = Range(TABLETOPLEFTCORNER)
Set IDFieldStartRange = Range(TABLETOPLEFTCORNER).Offset(0, 1)
'megadott mappában végigszaladunk az összes CSV fájlon
MyCurrCSVFname = Dir(MYCSVFOLDER & "*.CSV")
Do While Len(MyCurrCSVFname) > 0
MyFileNumber = FreeFile
Open MYCSVFOLDER & MyCurrCSVFname For Input As MyFileNumber
CSVLineNdx = 0
'CSV fájlt egyenként, soronként feldolgozzuk
While Not EOF(MyFileNumber)
Line Input #MyFileNumber, MyCurrStr
If CSVFILEUSEHEADER = True And CSVLineNdx = 0 Then
Line Input #MyFileNumber, MyCurrStr
CSVLineNdx = 1
End If
'ha üres sor van benne, azt kihagyjuk
If MyCurrStr <> "" Then
'legeslső adat esetén nincs mit összehasonlítani
If MyRowNdx = 0 Then
MyStrs = Split(MyCurrStr, MYDELIMITER)
Range(TABLETOPLEFTCORNER).Offset(0 + MyRowNdx, 0) = MyStrs(0)
Range(TABLETOPLEFTCORNER).Offset(0 + MyRowNdx, 1) = MyStrs(1)
Range(TABLETOPLEFTCORNER).Offset(0 + MyRowNdx, 2) = MyStrs(2)
Else
'meghatározzuk a keresési tartományokat
MyStrs = Split(MyCurrStr, MYDELIMITER)
Set FindNameFieldRange = Range(NameFieldStartRange.Address & ":" & Chr(NameFieldStartRange.Column + &H40) & MyRowNdx)
Set FindIDFieldRange = Range(IDFieldStartRange.Address & ":" & Chr(IDFieldStartRange.Column + &H40) & MyRowNdx)
'keresünk egyező adatokat
Set FindNameRange = FindNameFieldRange.Find(what:=MyStrs(0), LookIn:=xlValues, lookat:=xlWhole)
Set FindIDRange = FindIDFieldRange.Find(what:=MyStrs(1), LookIn:=xlValues, lookat:=xlWhole)
'ha van egyezés, akkor a találati tartomány sorában megkeressük az első üres cellát
'és beleírjuk a megfelelő adatot
If Not FindNameRange Is Nothing And Not FindIDRange Is Nothing Then
Cells(FindNameRange.Row, Columns.Count).End(xlToLeft).Offset(0, 1).Value = MyStrs(2)
MyRowNdx = MyRowNdx - 1
Else
Range(TABLETOPLEFTCORNER).Offset(0 + MyRowNdx, 0) = MyStrs(0)
Range(TABLETOPLEFTCORNER).Offset(0 + MyRowNdx, 1) = MyStrs(1)
Range(TABLETOPLEFTCORNER).Offset(0 + MyRowNdx, 2) = MyStrs(2)
End If
End If
MyRowNdx = MyRowNdx + 1
End If
Wend
Close MyFileNumber
MyCurrCSVFname = Dir()
Loop
Application.ScreenUpdating = True
End SubTeszteld, remélem jó lesz.
[ Módosította: radi8tor ]
-
andreas49
senior tag
Sziasztok,
Korábban már írtam, hogy Windows 10 -> Windows 11 átállás után teljes tiszta telepítés mellett 'összeomlik' az Excel-ben megnyitott fájl.
Hova készít az Excel az összeomlásról valamilyen *.log fájlt?
Amit találtam, az a 'c:\Users\andra\AppData\Local\Temp\Diagnostics\EXCEL\' könyvtárban lévő számomra nem ismert leírás szerepel.
Tud-e valaki segíteni megérteni a hiba okát, ha átküldöm a *.log fájlt?
Windows 10 alatt ugyanazon fájl rendesen működik. -
jerry311
nagyúr
válasz
Fire/SOUL/CD #48726 üzenetére
-
-
válasz
jerry311 #48725 üzenetére
Ha a Név és ID párban van, akkor a 6-7 sor külön "rekordot" képez, ergó nem lehet összevonni. Dobj egy olyan képet, ami az előző képed alapján az összesítésről készült (tehát a végeredményről, amit szeretnél megvalósítani), akkor talán megvilágosodom.
(az előző képedet alapul véve, az Excelben, hogy nézne ki a végeredmény) -
jerry311
nagyúr
válasz
Fire/SOUL/CD #48724 üzenetére
Alapvetően erre gondolt a költő, azzal az apró módosítással, hogy a Név és ID párban van. Nincs átfedés, duplikáció, nem is lesz, a rendszer nem enged azonos nevet vagy ID-t. (nem személynév) Mindkettő egyedi ID, csak hát kettő van, mert a rendszer más-más részein vagy egyik vagy másik kell. Mindegy melyik alapján megy a lookup, a különbség, hogy az egyik csak szám a másik meg vegyes.
Name,ID,Status
bduEBQD5Yl,569,UP-ACTIVE
wfymS5IYpp,655,DOWN
8sR1m9RN37,533,DOWN
enClg3loQE,534,DOWN
nJd6CppwCT,580,UP-ACTIVE
E1kGfXGozy,580,UP-ACTIVE
okXijVRJxp,582,DOWN
TKhyM1OA13,729,DOWN
6efHP3ZxwL,536,DOWN
bM2iXGkZ2X,698,UP-ACTIVE
qdkop7sNoO,617,UP-ACTIVE
U8MS8VWizO,526,UP-ACTIVE
nLSaSqci66,729,DOWN
A8DrerJViF,560,UP-ACTIVE
CyRqjcfvtA,392,UP-ACTIVE
TI6r5n0Xy1,496,UP-ACTIVE
daBWtrEs56,493,DOWN-NEGOTIATING
És ebből szeretném azt, amit példakánt mutatsz:
-
válasz
jerry311 #48722 üzenetére
Lehet, hogy az a megoldás megfelel számodra, amit Fferi50 adott, de engem ez a mondatod "aggaszt"...
"Power Query megcsinálja az importot, de még nem jöttem rá, hogy miként lehetne minden fájlból csak a Státusz oszlopod betölteni egy-egy újabb oszlopba a havi összegző fájlban."
Nekem ebből az jön le (aztán lehet, hogy rosszul), hogy valami ilyesmire gondolsz, pl:
(Feltételezem az ID, az egy egyedi azonosító, hogy több azonos nevű emberkét meg lehessen különböztetni)Egyik CSV-ben pl. ez van
Fuvaros Jani;ID_001;"Úton"
Másik CSV-ben (vagy akár ugyanabban) meg pl. ez van
Fuvaros Jani;ID_001;"Útfélen"
És persze akármelyik CSV-ben lehet egy másik Fuvaros Jani (meg mások is) is, pl
Fuvaros Jani;ID_002;"Karambolozott"
Te pedig ezt szeretnéd összehozni az összesítésben
Erre gondolt a költő?
-
Fferi50
Topikgazda
válasz
jerry311 #48722 üzenetére
Szia!
"VLOOKUP szívesen behúzza, de ahhoz nyitva kellene lennie mind a 30 fájlnak."
Szerintem nem kell nyitva lenniük, anélkül is lehet frissíteni - ebben az esetben minden hivatkozásban az elérési utat is tartalmazó teljes fájlnevet kell használni.
Próbáld ki a következőt: Egy nyitott fájl mellett megcsinálod a képleteket. Ezután bezárod a forrás fájlt. Ekkor a képletekben megjelenik a teljes fájlnév.
Ennek alapján állítod össze a további képleteket - általában elég az első sort és utána lehúzható.
Üdv. -
jerry311
nagyúr
ahoj,
Elakadtam a Get Data / Power Query környékén. (szerintem, de lehet van egyszerűbb megoldás is).
Van egy mappa, ahová minden nap készül egy CSV. 3 oszlop: Név, ID, státusz.
Ebből szeretnék egy fájlt, ami az első két oszlopban tartalmazza a Név és ID oszlopokat, a többiben pedig a a napi státuszt.
VLOOKUP szívesen behúzza, de ahhoz nyitva kellene lennie mind a 30 fájlnak. Ez nyilván nem jó.
Power Query megcsinálja az importot, de még nem jöttem rá, hogy miként lehetne minden fájlból csak a Státusz oszlopod betölteni egy-egy újabb oszlopba a havi összegző fájlban.
További probléma, hogy az adatok aránylag egyeznek, de nincsenek sorban, tehát ugyanannak az elemek státusz lehet az egyik fájlban lehet az első vagy akár a 15. sorban is, de ettől még ugyanarról van szó. (ezért is gondoltam először a vlookup-os megoldásra)
Szóval, hogy ezt így hogyan?Remélem valamennyire érthető mit szeretnék.
-
ny.janos
tag
válasz
Brandynew #48715 üzenetére
Van itt egy kis tévedés a részedről, de a függvény súgó egyértelmű:
"A függvény a kezdő_periódus és a vég_periódus között egy kölcsönre visszafizetett összes kamat halmozott értékét adja meg."
Ha te ezzel szemben a havonta fizetett kamat mértékét szeretnéd megtudni, akkor a halmozott kamatból ki kell vonnod az eggyel korábbi hónap halmozott kamat értékét.
Ahelyett, hogy részletekbe mennék, megosztom egy korábbi táblázatomat, amit tetszőlegesen átalakítasz majd a saját szád íze szerint. A működést viszont meg fogod érteni.
[link] -
Brandynew
őstag
válasz
ny.janos #48709 üzenetére
Ez az ÖSSZES.TŐKERÉSZ függvény nagyon menő, eddig nem ismertem, de most gyakran fogom tudni használni.
Rátaláltam egy másikra is, ha jól értem, ezzel azt lehet megcsinálni, hogy kiírja, hogy adott hónapban mennyi a kamat rész a törlesztőrészletből.
Így próbálom:
=ÖSSZES.KAMAT(3,79/12;3,79*12;83770;11;11;0)
Azért 11;11, mert a 11. hónapban járok a törlesztéssel. Viszont valami nem jó, 1326 Ft-tal kevesebbet ír.
Mit nem csinálok jól? Köszönöm előre is!
-
Magnat
veterán
válasz
Fire/SOUL/CD #48713 üzenetére
Köszi, ezt olvastam és tudtam is, h depricated, most visszakerestem azt a táblát amikor teszteltem Office 2021-ben, ahol ezt adja vissza:
Aztán nekiálltam tesztelgetni és kiderült, hogy a fenti képletet valami példából dobtam át és valami elb@szott kódlap lehetett a weblapon ahonnan másoltam, íme alatta a működő képlet:
Mondjuk kissé félrevezető, hogy nem vmi argumentumhibát dob, hanem olyan mintha magával a fv-vel lenne baja...
-
-
lappy
őstag
-
Brandynew
őstag
válasz
Magnat #48700 üzenetére
Szia,
Igen, mert nem sikerült megírni.
Az értem, hogy a kamat (3%) mindig a fennmaradó tőkére számítódik, szóval az első hónapban 10 000 000 / (3/12) = 25 000, amit kamat címszó alatt fizetek és (törlesztőrészlet-25 000), amit a tőkére fizetek vissza.
De hogy ebből hogy jön ki, hogy jelenleg mennyi a fennálló tőketartozás...
Új hozzászólás Aktív témák
- Kerékpárosok, bringások ide!
- MIUI / HyperOS topik
- Bundle topik
- Mikrokontrollerek Arduino környezetben (programozás, építés, tippek)
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Hobby elektronika
- Milyen autót vegyek?
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- További aktív témák...
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- KERESEM! LG UltraGear 45GS95QE // 39GX90SA
- Azonnali készpénzes GAMER / üzleti notebook felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
- Eredeti Lenovo 300W töltők - ADL300SDC3A
- Bomba ár! Dell Latitude 7370 - Intel Core m7 I 8GB I 256GB SSD I 13,3" FHD I Cam I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest