-
Mobilarena
A Microsoft Excel topic célja segítséget kérni és nyújtani Excellel kapcsolatos problémákra.
Kérdés felvetése előtt olvasd el, ha még nem tetted.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fferi50
Topikgazda
válasz
pentium4 #51473 üzenetére
Szia!
Az adott helyzetben a tömbképlet:=SZUM((MARADÉK(OSZLOP($A2:$N2);4)=1)*(($A2:$L2)="do"))
A tömbképletet Ctrl+Shift + Enter kombóval kell lezárni. Így húzható lefelé.
Amennyiben 7 oszloponként kell az eredmény, akkor a 4 helyére 7 kerüljön a MARADÉK függvénybe.
Üdv. -
Fferi50
Topikgazda
válasz
pentium4 #50771 üzenetére
Szia!
Ha a lista elrendezése ilyen, akkor megpróbálhatnád az alábbit:
A lista végére tegyél egy x jelet.
Ezután egy szép hosszú tömbképlet kerül a B4 cellába:=SZUMHA(ELTOLÁS(Lista!$A$1;HOL.VAN(Eredemény!$A4;Lista!$A$1:$A$22;0);0;HOL.VAN(Eredemény!$A5;Lista!$A$2:$A$22;0)-HOL.VAN(Eredemény!$A4;Lista!$A$2:$A$22;0);1);B$3 &"*";ELTOLÁS(Lista!$A$1;HOL.VAN(Eredemény!$A4;Lista!$A$1:$A$22;0);2;HOL.VAN(Eredemény!$A5;Lista!$A$2:$A$22;0)-HOL.VAN(Eredemény!$A4;Lista!$A$2:$A$22;0);3))
Ez a képlet húzható oldalra és lefelé is!
A 10-11 sorban látod az eredményt, azért ott, hogy ellenőrizhető legyen.
A tömbképletet Shift + Ctrl + Enter kombóval kell lezárni, az Excel teszi kapcsos zárójelbe.
Előnye, hogy nem kell átrendezned a listát.
Üdv. -
Delila_1
veterán
válasz
pentium4 #50771 üzenetére
Nem jól használható a táblád mostani elrendezése. Oszloponként azonos jellegű adatokat érdemes bevinni, ne legyen 1 oszlopban váltakozva név, és termék.
A mintán egy beszúrt oszlopban van a név (minden sorban!). A G oszlopba átmásoltam az A neveit, majd az Ismétlődések eltávolítása funkciót alkalmaztam, így csak a táblában szereplő két név maradt.
H1-től L1-ig vannak a kategóriák. H2-be írtam a képletet, amit jobbra-, és lefelé másoltam.=SZUMHATÖBB($D:$D;$A:$A;$G2;$B:$B;H$1&"*")
-
Fferi50
Topikgazda
válasz
pentium4 #48978 üzenetére
Szia!
Egy segédoszlopban (nálam kell fejléccel) megjeleníted, hogy mely számok vannak benne az ÁCS munkalapon és kiszűröd azokat:
Egy másolaton csináltam meg, ezért Adat (2) a hivatkozás a G oszlopbeli képletben:
=HAHIBA(FKERES('adat (2)'!D2;ACS!$A$1:$A$9;1;0);0)
Ezután a 0 "kell" értékű tételek egyszerűen kiszűrhetőek.
Üdv. -
-
Fferi50
Topikgazda
válasz
pentium4 #46515 üzenetére
Szia!
Fkeres függvénynél rész előfordulást a csillag (*) joker karakterrel kereshetsz, pl.
"*" & A1 & "*" minden olyan előfordulást megtalál, amelyikben előfordul az A1 cella értéke.
Ha elől van csak csillag, akkor az A1-re végződő, ha hátul van csak, akkor az A1-el kezdődő találatokat adja vissza. A negyedik paraméter HAMIS vagy 0 legyen ebben az esetben.
A mutatott példádban viszont be kell vetni egy másik függvény kombinációt:
$B$1=$A$19 helyett, ha a B1 érték lenne a keresendő, akkorHA(HIBÁS(SZÖVEG.KERES($B$1;$A$19:$A$2999);5000;SOR($A$19:$A$2999))
képlet lehet jó szerintem a KICSI függvény első paraméterének
Üdv. -
lappy
őstag
-
-
-
lappy
őstag
válasz
pentium4 #44104 üzenetére
Mivel nem ismert a ha függvényed, de a p gondolom bárhol lehet. Ezért az első kettő cellaval nem kell foglalkozni hiszen a sor elejéről nézzük.
A 3.tól pedig kell a képlet meg kell számolni a p-k számát a teljes tartományban. Egy ha függvénybe beágyazod, és ha nagyobb mint kettő és a ha függvényed ami van annak az értéke is p vel egyenlő akkor n. Különben a saját ha függvényed értéke.
A képlet valahogy így nézne ki
Ha(és(saját ha() ="p" ; darabteli(A2:B2:"p")>2);"n";sajat ha függvényed) -
ny.janos
tag
válasz
pentium4 #43539 üzenetére
Szia!
A leírásod alapján nekem egyértelműen járható megoldásnak tűnik a teljes formázandó tartományodat kijelölve a feltételes formázásban a DARABTELI(...)>=1 feltételt alkalmazni.
Arra kell figyelned, hogy a feltételes formázás képletében vegyes hivatkozást alkalmazz, ahol csak az oszlopazonosító legyen rögzített! -
-
ny.janos
tag
válasz
pentium4 #42336 üzenetére
Szia!
Az idő az excelben tulajdonképpen egy 0 és 1 közötti tört szám. A 0 óra 0 perc 0-nak, míg a 24 óra 0 perc 1-nek felel meg. Ebből következik, hogy 1 óra 1/24-ként, 1 perc 1/1440-ként 1/(24*60) írható le.
Vagyis a feltételes formázáshoz az alábbiakat használd:
- 0 perc formázásához:=$A2=0
,
- 1 percnél több:=$A2>1/1440
,
- 1 percnél kevesebb:=$A2<1/1440
-
Fferi50
Topikgazda
-
Delila_1
veterán
-
molnarbalazs
csendes tag
válasz
pentium4 #38747 üzenetére
szia,
csinaltam egy megoldast, kicsit mas strukturaval (igy konnyebben szurheto is a tablazat pl melyik napon ki dolgozott, stb...)
a lenyeg, hogy az oraszamot egesz szamkent kezeled, nagyobbol kivonod kisebbet, ha ez nagyobb mint 8, akkor minusz 1, ha meg nem, akkor annyi.kozben rajottem, hogy ez csak egesz orakra mukodik. ha lesz idom, meg kuzdok vele
-
ny.janos
tag
válasz
pentium4 #38123 üzenetére
Túlságosan is a küldött táblázatban szereplő dátumok alapján történő keresésben gondolkodtam (ezért is kellett hozzá az áruház lap 3. sora), míg Mutt a megadott adatokkal történő megoldásra koncentrált. Ebben még van hova javulnom.
Meg valahogy mindenáron abban gondolkodtam, hogy egy olyan képletet alkossak, mely egyaránt másolható a kezdre és a végezre is.
-
ny.janos
tag
válasz
pentium4 #38119 üzenetére
Az adatokba némileg belekontárkodva (egyesített cellák megszüntetve, illetve a napi humánon pontos dátum megadása szükséges a hónap napja helyett), a megoldást megtalálod a [csatolt fájlban]
-
válasz
pentium4 #8592 üzenetére
Hali!
Pedig szépen leírták.
Leírom másképp: Ahol áll a cellakurzor, attól balra lévő oszlop(ok) és felette lévő sor(ok) lesz(nek) rögzítve. Esetedben tehát a C1 cellára állítsd a cellakurzort.
Delila_1
Merre "kóboroltál" mostanság? Egy időre eltűntél, már hiányoltalak a topic-ból...Fire.
-
Delila_1
veterán
válasz
pentium4 #8589 üzenetére
2003-as verzióban: állj a rögzíteni kívánt oszlop mögötti, és a rögzítendő sor alatti első cellába, Nézet/Ablaktábla rögzítése.
A rögzítés után a Ctrl+Home erre a cellára állítja a fókuszt.
Megszüntetés: Ctrl+Home billentyűkkel erre a cellára állsz, Nézet/Ablaktábla feloldása. -
Delila_1
veterán
válasz
pentium4 #8296 üzenetére
Írtam rá egy függvényt.
Function Minimum(sor As Integer) As Double
Dim tomb(3), tomb_1(3)
Dim b As Integer, s As Integer
tomb(0) = Cells(sor, 7)
tomb(1) = Cells(sor, 12)
tomb(2) = Cells(sor, 17)
tomb(3) = Cells(sor, 22)
For b = 0 To 3
If tomb(b) > 0 Then
tomb_1(s) = tomb(b)
s = s + 1
End If
Next
Minimum = Application.Min(tomb_1(0), tomb_1(s - 1))
End FunctionA szépséghibája, hogy egy üres oszlopba az adatok mellé be kell vinni az =SOR() függvényt, és a Minimum függvényben erre a cellára kell hivatkozni.
Pl. ha a sor() függvények az AA oszlopban vannak, és a W5-ben akarod megtudni az 5. sor minimumát, akkor a W5-be ezt kell írnod: =minimum(AA5), vagy =minimum(5). Az utóbbinál az a baj, hogy a képlet lemásolásakor az 5-öt minden cellában át kellene írni az aktuális sor számára. Az előbbi képlet "lehúzható".
Remélem, ezen valaki tud majd javítani. Ha nem, marad a SOR() függvény. -
perfag
aktív tag
-
motinka
tag
válasz
pentium4 #8304 üzenetére
ezért írtam hogy a további cellákban (ahol ezekből a cellákbó számol valamit) kell a képleteket átírni, hogy ha nem számot talál a beviteli cellában akkor azt ott már 0-nak vegye.
A bemásolt képen a pirossal keretezett minta függvény utolsó ; utáni része az eredeti képlet. Példának egy egyszerű szorzat van benne. -
motinka
tag
válasz
pentium4 #8296 üzenetére
azaz mégis csak bármit írhatsz a 0 forintos termékekhez csak 0-t nem , így ugye nem számitja azt bele a legjobb árba.
Ellenben ha a további cellákba egy olyan képletet írsz ami először megvizsgálja, hogy az adott cella értéke nem szám akkor 0 legyen az érték, amennyiben szám akkor meg végezze el a műveletet.
pl egy ilyen:
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Gyermek PC játékok
- Új monitor állvány - csak össze lett szerelve
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB DDR5 RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Acer Nitro 5 -AN515 - 15.6"FHD IPS 144Hz - i7-11800H - 16GB - 512GB SSD+1TB HDD -RTX 3050 - Garancia
- Csere-beszámítás! Számítógép PC Játékra! I3 14100F / RTX 3060 12GB / 32GB DDR4 / 500GB SSD
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged