- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- Google Pixel topik
- iPhone topik
- Megérkezett a Google Pixel 7 és 7 Pro
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- Egy szenzor, két zoomkamera: újraírta a Huawei a mobilfotózás történetét
- Poco M3 - felújított állomás
- Térerő gondok, tapasztalatok
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Milyen okostelefont vegyek?
-
Mobilarena
A Microsoft Excel topic célja segítséget kérni és nyújtani Excellel kapcsolatos problémákra.
Kérdés felvetése előtt olvasd el, ha még nem tetted.
Új hozzászólás Aktív témák
-
andreas49
senior tag
-
Mutt
senior tag
Szia,
1) Legyen táblázatban az adat (példámban bal fent), mert ekkor tudsz szeletelőket (slicers) használni.
2) Ezek után a SZŰRŐ (FILTER) függvényt lehet használni a RÉSZÖSSZEG (SUBTOTAL)-al.
A részösszeg olyan függvény, amely képes a rejtett sorokat (szűréskor ez történik) megkülönböztetni a többitől.A képlet az én példámban:
=SZŰRŐ(Táblázat1[[Név]:[Kor]];BYROW(Táblázat1[Név];LAMBDA(sor;RÉSZÖSSZEG(3;sor)));"Nincs adat")
Remélem ez alapján el tudsz indulni.
üdv
-
Fferi50
Topikgazda
Szia!
Én csinálnék egy kimutatást termék sorcimkékkel, majd tennék a gyártókra egy szeletelőt a kimutatáson kívülre - ami úgy viselkedik mintha gombokból állna, de szűrőként viselkedik. Tehát ha kiválasztasz egy gyártót, a kimutatás "leszűrődik" az adott gyártó termékeire. A gyártó oszlop el is rejthető.
Szerintem érdemes lenne megnézned a szeletelők (Slicer) használatát.
Itt egy példa: A sorcimke a töltő hely, a szeletelő pedig az üzemeltetőt "szűri". Látható, hogyan módosul a töltő hely, ha a szeletelőt változtatjuk (másik cimkét nyomunk be).Üdv.
-
föccer
nagyúr
-
Fferi50
Topikgazda
Szia!
Űrlap vezérlőnél a Vezérlő formázása lapon a Vezérlő fülön meg lehet adni a cellacsatolást. Ebben a cellában jelenik meg a bekapcsolt választógomb sorszáma.
ActiveX vezérlő esetén a tulajdonságokra kattintva megjelenő listában a Linked Cell -hez kell beírni annak a cellának a címét, amelyikben látni szeretnéd az állapotát.
A cella értéke így felhasználható a képletekben (pl. a VÁLASZT képletben).
Üdv. -
royal828
csendes újonc
Amit itt látok azt én is meg tudom csinálni.
A Week1, Week2, tehát a hetek fölött lenne 1 sor a amely a hónapokat mutatná, január/február/március stb., de ugye ez váltakozik aszerint, hogy éppen mi a kezdő dátum, tehát lehet "tört hónap", itt nem látom, hogy az egyesített cella működni tudna.
Mert ha egész hónap látszik 4 hét fölött akkor OK egyesített cellaként is, de ha már tört hónap, akkor el kéne csúsznia balra a februárnak, és megjelennie jobbról a márciusnak.
1 Sorral feljebb az évre, ugyanez igaz.
Na azt nem tudom, ezt így meg lehet-e jeleníteni. -
twingos
tag
Ez igaz.
Bár egy megoldás jó lenne, csak próbáltam finoman fogalmazni.
365 amúgy.
Lehet én vagyok az ügyetlen, de eddig egyik képletet sem tudtam életre kelteni sajnos.
Kicsit átírtam, ezzel működik.
=HELYETTE(KÖZÉP($A2;SZÖVEG.KERES(B1;$A2)+HOSSZ(B1)+2;4);" ";"")
Ránéznétek kérlek, hogy helyes e ez így?
Köszönöm szépen -
Fferi50
Topikgazda
Szia!
Ezek a függvények csak O365-ben vannak..
Nem tudjuk, hogy milyen verziót használ a kérdező.
Így lenne jó a képlet szerintem a kisbetű/nagybetű miatt:=SZÖVEGELŐTTE(SZÖVEGUTÁNA($A2;B$1&":";;1);" ")
De a szövegben elő(nem?)forduló szóközök miatt ez is és a korábban adott képletem is módosításra szorulhat.
Üdv. -
blountex
senior tag
Írásban elég nehéz átadni magát a feladatot amit kitaláltam, mert elég összetett az egész, de akkor nagyon leegyszerűsítem az egészet és más szemszögből közelítem meg.
Van 3db üres cellánk amit ki kellene tölteni függvényekkel:
Súly
Mennyit visznek el (ezt DARAB2 függvénnyel megoldottam, ahol külön cellában beírva látom, hogy ebből ennyit a másikból annyit viszek el)
Maga a termék megnevezésAz alábbi adatok meg vannak határozva egy külön táblázatban, de most például:
Alma ami súlyra 2kg
Körte ami súlyra 4kgHa azt mondom, hogy mennyiségre 5db kérek:
Ebből legyen 2db alma és 3db körte
Akkor azt beírva egy cellába, hogy 2alma és 3körte, akkor kiadja a súlyát.2*2(2alma)+3*4(3körte)=16 (súly)
-
Fferi50
Topikgazda
Szia!
Ha O365 van nálad, akkor a SZŰRŐ függvénnyel megadhatod a nevet.
Pl.=SZŰRŐ(Munka1!$B$1:$B$4;(Munka1!$C$1:$C$4)="karácsony")
Ezután a név beírásakor egymás alatt hozza a szűrőfeltételnek megfelelő értékeket.
Hogy számolni hogyan lehet vele, az egy másik kérdés.
Ha ennél korábbi Exceled van, akkor megpróbálhatod a HA függvényt:
pl.=HA(Munka1!$C$1:$C$4="ruha";Munka1!$B$1:$B$4;"")
Ebben az a bibi is benne van, hogy ami nem felel meg a feltételnek ott üres cellát fogsz látni a név beírásakor.
Egyébként a Névkezelőben függvények is használhatók a név megadásakor, pl. az=ELTOLÁS($a$1;0;0;DARAB2($A:$A);1)
a nem üres cellák tartományára fog hivatkozni az A oszlopban és cellába íráskor, törléskor "automatikusan" változik a meghivatkozott cellatartomány.
Üdv. -
p5quser
tag
és #53202 Fferi50
Ne haragudjatok, ezt kicsit elkapkodtam.
A problémát google sheetben kellene megoldanom, szóval az excel-specifikus képleteket buktam. Egy google form adataban kell bogarászni. A sorba rendezéssel az a baj, hogy felügyelni kell. Ha érkezik egy bejegyzés korábbi dátummal, és éppen nincs sorba rendezve, borul a lekérdezés. Ez hamar kiderült, mikor az eltolással próbáltam behúzni az értéket. Apps scripttel megoldható nyilván, csak ott a jogosultságokkal kell mókolni minden egyes táblakezelőnél...
Azt hittem, hogy ha számként van tárolva a dátum, akkor ilyen min-max cuccokkal be lehet határolni valahogy.
Még a queryvel és a filterrel próbálkozom. -
Findzs
addikt
Köszi
Bevallom, hogy angolul (mivel nem igazán tudok) eszembe sem jutott keresni
Ezen videó alapján próbáltam megcsinálni de se új munkalapon se abban amiben dolgozom nem csinál semmit. Pedig pontosan követem az utasításokat. már vagy 20x próbáltam.
Eleve mikor beillesztem a kódot a helyére és okézom a kiválasztott színnel azt írja hogy ez egy képlet írjak elé aposztrófot. De ha írok akkor sem csinál semmit a munkalap ugyan olyan mint előtte.
-
oke
senior tag
Köszi, próbáltam értelmezni, de nem nagyon ment, viszont találtam egy ilyet, úgy tűnik egyelőre, hogy jó lehet:
=KERES(2;1/(elöző!A:A=A2)/(elöző!L:L=L2);(elöző!D:D))
Illetve van egy Index függvényes, azt még nem alakítottam át a saját tábláimra:
=INDEX($C$7:$C$22;HOL.VAN(1;($A$7:$A$22=G7)*($B$7:$B$22=H7);0))
-
detroitrw
addikt
Koszi!
Mit rontok el?
Ezek a parancsok mukodnek
=IMPORTRANGE("http....";F1&"!A63:B93")
=SZUM((INDIREKT(ÖSSZEFŰZ("M";K2);IGAZ)):(INDIREKT(ÖSSZEFŰZ("M";K3);IGAZ)))de ez mar nem
=IMPORTRANGE("http....";F1&"!(INDIREKT(ÖSSZEFŰZ("A";M3);IGAZ)):(INDIREKT(ÖSSZEFŰZ("B";M4);IGAZ))")
#ERROR! -> A rendszer elemzesi hibat eszlelt a kepletben.Mit rontok el az utolsoba?
Amugy a drive-ba levo excelbe meg lehet nezni, hogy hol akad el a fuggveny?
(ugy mint az asztalinal ha ranyomok az fx gombra a fuggveny mellett) -
bozsozso
őstag
Nagyjából igen, de azt figyelembe kell venni, hogy melyik üzlet és melyik cikk. A fenti kép csak a cél tábla.
Kb. egy ilyenből kell összeszedni ami egy másik munkalapon van:
Előzőekben írtam, hogy a szumha függvénnyel és a cellák összevonásával az összes üzlet-cikk kapcsolathoz tartozó mennyiséget össze tudtam adni. Viszont ha pl.: ennél az üzletnél az alma kezdődátuma 2023.10.11 és a végét meghatározom, hogy 2023.10.14 akkor 3,5-et kapjak ha viszont a végdátum pl.: 2023.12.31 akkor már adja össze 3,5+2,5=6. Természetesen ettől jóval több adatsor van és több cikk is. Ami fontos még, hogy az előző képen mutatott első eladás dátumától kell majd kezdődni az összeadásnak a végét meg különböző szempontok szerint akarom majd meghatározni. De szerintem az mindegy, hogy a kezdő és végdátumokat honnan veszem a lényeg az, hogy üzlet-cikk és meghatározott időszak szerint legyen összesítve a mennyiség.
Lehet nem jól fogalmazok, de ez lenne a lényeg.
-
Sprite75
tag
Köszi szépnen
Ezt a Solver lenetőségten nem is ismertem (meg még mennyi mindent nem), egész jó, bár egy kicsit lassan dolgozik.
Az egyedi function megoldás már sokkal jobban tetszik.
Ez bele is raktam a mellékelt file Munka1 lapjára, ha kell esetleg később valakinek.Viszont itt találtam egy Find cells combination that equal a given sum with formulas megoldást ami még jobban tetszene
Ezt raktam be a Munka2 lapra.
De sajnos valamiért nem működik.
Próbáltam "magyarítani" a páldában szereplő képletet, de biztos tettem bele valami hibát amit nem találok. (szövegesen a B1 be raktam amit elkövettem, és az E1 ben van az ereseti angol verziós képlet.)Valaki észrevesz benne a hibát esetleg?
A proba file
-
Fferi50
Topikgazda
Szia!
Ha jó látom, akkor a "fejezeteknél" a C oszloptól üres a sor.
Az A2 cellában levő 1. az legyen szöveg vagy általános formátumú.
Az A oszlop utána következő celláinak legyen egyéni számformátuma => 0"."
Az A3 cella képlete:=HA($C3="";"";DARAB($A$2:$A2)+1)
(Ezért kell, hogy az A2 cellában ne legyen szám, ha még is szám lenne az A2 cella tartalma - amit a képlet lehúzásakor abból látsz, hogy a következő szám 2 lesz, akkor a képletből az +1 -et vedd ki lsz.)
A fenti képlet húzható lefelé az A oszlopban!
Üdv. -
Fferi50
Topikgazda
Szia!
"vannak olyan cellák amik össze vannak vonva"
"Imádom" az ilyen cellákat...
Elárulnád az anyag felépítését? Mit kellene folyamatosan sorszámozni az első oszlopban? A fejezeteket - alfejezeteket vagy mi mást és honnan lehet megismerni, mit kell számozni és mit nem?
Esetleg az eredetihez hasonló mintát mutathatnál, forrás és kívánt eredmény képen.
Miért Excel és miért nem Word, amelyik automatikusan tud fejezetet stb. számozni.
Üdv. -
dellfanboy
őstag
a oszlopban orszagnevek vannak b-tol honapok. szummaznam egy uj munkalapra
pl ausztria eladast Q1-re.ez nalam az otodik sor, valamint b,c,d oszlop. konkretan b5,c5,d5 ertek kellene. nyilvan az muxik, hogy letrohozok egy segedoszlopot ami osszeadja bcd oszlopot, es ezt siman szummazom, de nem tudom, letezik-e jobb gyorsabb megoldas, hogy pl. a sumif ne csak B oszlop ertekeit vegye fel hanem c-t is. ne adj isten szeretnem az elso felevet latni akkor meg ugye 6honap/oszlop adatait.(ill. tobb evrol van szo de remelem ertheto)
-
zseko
veterán
Köszi!
Én is kicsit hamarabb kérdeztem mint találtam volna. A VBA-s megoldásra találtam egy egyszerűbbet Youtube-on, Ezt ki is próbáltam és teljesen jól működik az Excelben. Végül megtaláltam a Google Sheets változatot is, de az meg nem akar működni, úgyhogy most próbálkozom tovább a többi változattal.
Köszi! -
-
-
spe88
senior tag
Igazából a sárga oszlopot csak illusztrációnak írtam be, hogy lehessen látni, hogy az adott sorban nem mindenhol kell, hogy összeszámolja, csak ahol sárga.
A Darabteli meg nem tud tört tartományokban számolni. Egyesével meg szintén nem akarok elnevezni tartományokat Aladárnár, Bélánál stb.
-
sima general.
Mutt: köszi, sajnos azon kívül, hogy power query kifejezésről már hallottam fogalmam sincs, hogy mi ez
egy másik kérdésem is lenne: hogyan tudnám képlettel összegezni egy adatsor első x elemét egy sorban, alatta a második x elemét, alatta a harmadik x elemét, stb... párszor már megoldottam ezt valahogy az offset fv-nyel, de most sehogy sem akar összejönni.
köszönöm a segítséget
-
Phobion
őstag
Nincs, azokra nincs szükség. Dióhéjban azt kérik, hogy a cég tulajdonában lévő összes eszközön milyen szoftverek vannak feltelepítve. Én ezt ki tudtam nyerni a megfelelő adatbázisból, a probléma csak az, X felhasználó neve nagyon sokszor szerepel, mivel az általa használt eszközön (laptop, desktop) elég sok szoftver telepítve van, ezért van több tízezer sor.
És nekem csak annyi kéne, hogy ha például a Microsoft Word valahol telepítve van, akkor azt csak egyszer listázza ki az excel.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Tablet felvásárlás! Samsung Galaxy Tab S10+, Samsung Galaxy Tab S10 Ultra, Samsung Galaxy Tab S10 FE
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 4070 Ti Super GAMER PC termékbeszámítással
- Országosan a legjobb BANKMENTES részletfizetési konstrukció! Dell G15 5530
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- KATONAI ÜTÉSÁLLÓ!!! Getac S410 i5-6300u, G3: i5-8365u, G4: i5-1145G7
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest