-
Mobilarena
A Microsoft Excel topic célja segítséget kérni és nyújtani Excellel kapcsolatos problémákra.
Kérdés felvetése előtt olvasd el, ha még nem tetted.
Új hozzászólás Aktív témák
-
PistiSan
addikt
Sziasztok!
Excel O365-ben próbálkozok ezzel a lehetetlen küldetéssel:
Van egy mappám, rengeteg HTML fájl, a fájlokban pedig adatok amiket be szeretnék olvasni az excelbe, kb a 0 és 1 lépés körül akadtam el istmét, nem találtam rá megoldást."Adatok/Weblapról" menüponton keresztül próbáltam meg 1 fájl betöltését, az excel a sárgával jelölt öszlopokat ismeri fel, a képen bekaríkázott adatok sehol nem jelennek meg betöltés után.
Nem találok olyan opciót, ahol meg tudnám adni, hogy mi töltődjön be
Tippeket, segítséget előre is köszönöm.
-
PistiSan
addikt
válasz
Fferi50 #53364 üzenetére
Köszönöm a plusz információt, én is azt felételezem, hogy a program amibe végül importálásra kerül, ott biztos van egy rész, ami kiveszi a szóközöket abból az oszlopból amiben a szám értekek vannak.
De ha ez a formátum amit eddig használtak, ki vagyok én, hogy mást kezdjek el bevezetni.A megoldás az lett végül, hogy a jobb oldalról 6 karakterre elválasztottam az oszlopokat 2 részre, majd újra egyesítettem őket, ahol alapból felajánlja az excel, hogy szóközt rak be az egyesített adatok közé, majd törlöm a sorból a szó elejéről és végéről a szóközököket, hogy az 1000 nél kissebb számoknál se maradjon felesleges szóköz.
Így szövegként elmentve, majd manuálisan csv-be exportálva már tökéletesen ugyan azt a fájl kapom, mint amit küldtek mintának, hogy ilyen végeredmény kell.#53366Mutt
A te válaszodat is köszönöm, de tényleg nem tudom hová kellene ezt beírnom amit javasoltál, egy képernyőkép, vagy valami jól jött volna. -
PistiSan
addikt
válasz
Fferi50 #53360 üzenetére
Köszönöm szépen, hogy segíteni próbálsz!
A PowerQuery-szerkesztő felületén beállítottam az oszlopt "Tizedes tört"-re, itt kellene az általad írt kódot beillesztenem valahová?
Ha lehet részletesen írd le kérlek, mert nem tudom mire gondolsz, nincs meg a szükséges tumásom hozzá, hogy használni tudjam a megoldásodat.
-
PistiSan
addikt
válasz
Fferi50 #53353 üzenetére
Köszi, lassan össze áll!
Összesen 1 dolog van még amit nem tudtam megoldani
A táblázat egyik oszlopában vannak szám értékek, pl
23234,00
3242,00
1234,00Ezeket szeretném úgy megjeleníteni, hogy az 1000-es számoknál egy szóköz kerüljön be, tehát így nézzenek ki a fenti számok.
23 234,00
3 242,00
1 234,00Gondolom ezt még a powerquery-ben kellene valahogy megoldani, de nem sikerül.
A legvégén egy pontosvesszővel tagolt csv-be mentem el az egészet.
-
PistiSan
addikt
válasz
PistiSan #53350 üzenetére
A fájlok megnyitására és mentésére a google gemini írt egy VBA-t, ami működik!
Sub NyisdMegEsMentMindenFajlt()
Dim myFolder As String
Dim myFile As String
Dim wb As Workbook
myFolder = "D:\valami\"
myFile = Dir(myFolder & "*.xlsx")
Do While myFile <> ""
Set wb = Workbooks.Open (myFolder & myFile)
wb.Save
wb.Close
myFile = Dir
Loop
End Sub
Annyit kéne még megoldani, hogy a forrás fájlokban az A6 cellában lévő értéket be kellene illeszteni egy új oszlopba!
Ha mondjuk a fájl 1000 soros, akkor az A6 érétéket mind az 1000 sorban meg szeretném jeleníteni. -
PistiSan
addikt
válasz
Fire/SOUL/CD #53348 üzenetére
Nem vált be sajnos amit javasoltál!
Gondolkodtam, hogy mit tehetnék, hogy tudjatok segíteni.
Azt találtam ki, hogy az egyik ilyen fájlt kitöltöm kamu adatokkal, 10 sorban, hogy feltölthesem ide, és rá jöttetek mi a gond.
Feltöltés előtt, még meg nyitottam a próba fájlt, ekkor láttam, hogy minden oszlop ott van! Ez nagyon furcsa.
Fogtam egyet az eredeti fájlok közül, megpróbáltam megnyitni, 1 oszopot látott megint.
Megnyitottam a fájl, rá mentettem, utána megint próbáltam megnyitni az adatok beolvasása alatt, és jó lett!A képen látható 2 fájl azonos, ugyan az a fájl lemásolva.
A különbség az, hogy a másodikat megnyitottam és rá mentettem, majd bezártam.
A fájl mérete és hash értéke is megváltozott ekkor.Mi lehet az eredeti fájlokkal, manuálisan végig megnyitva az összes (több 100) fájl és rá mentve, megoldódna a hiba, de ezt nylíván nem szeretném kézzel megcsinálni.
Valami ötlet esetleg?
-
PistiSan
addikt
Sziasztok!
Office 365-öt használok.Van egy mappa nagyon sok excel fájlal, ezek strukturáltak, ugyan olyan formátumban vannak bennük az adatok.
Szeretném a sok fájlt 1 nagy fájlba beolvasni, és műveleteket végezni vele, az első lépésnél akadok el.Adatok/Adatok beolvasása../fájlból/Mappából-ra megyek.
Betallózom a mappát, szépen megjelenik egymás alatt az összes excel fájl.
Összevonás ás betöltés gombra nyomok.
A fájlokban 15 oszlp van amiből adatokat kellene kinyernem, de valamiért az excel csak az első oszlopot tölti be, és nem tudom miért.
Szóval valamilyen módon meg lehet mondani neki, hogy kell mind a 15 oszlop, nem csak az első?
Egyébként a 8 sorban vannak rendes fejlécek, az azok alatt lévő sorokra lenne szükségem.
[kép]Minden ötletet szívesen veszek.
Lassan megőrülök, hogy nem találok rá megoldást.
-
PistiSan
addikt
válasz
Lasersailing #50561 üzenetére
Köszi szépen, ez működik!
Ha esetleg lesz más megoldás azt is megnézem. -
PistiSan
addikt
Sziasztok!
Azt szeretném valahogy képlettel kideríteni, hogy a "Béla" neve mellett hány alkalommal van beírva Szombatra és vasárnapra is "K" betű. A példában a helyes visszaadott érték a "2" lenne.
A példából látszik, hogy van ahol semmi nincs beírva, van ahol más adat van, engem csak azok érdekelnek, ahol "Szo" és "V" alatt is szerepel a "K" betű. A táblázat mindig ilyen marad, csak a hónapok miatt mindig máshol lesz a "Szo" és "V" betű. Még csak ötletem sincs, hogyan lehetne ezt megoldani excelben. -
PistiSan
addikt
Sziasztok!
Van egy mappám, kb 300db excel fájllal, ugyan azok a táblázatok vannak benne, ugyan azokkal a sorokkal, egyedül az oszlopokban található adatok módosulnak hetente.
Kellene nekem egy kimutatást készíteni, visszamenőleg 1.5 évre, hogy miből mennyi fogyott.Két lehetőséget látok.
1. Egyesével megnyitom a táblázatokat, majd átmásolom egymás alá sorban 1 gyűjtő táblába, aztán az excel kimutatás funkcióját használva szépen összead mindent az excel, nem lehetetlen, de időigényes a dolog.
2. Esetleg ha nem annyira fáradság, tudna valaki csinálni egy makrót, ami a fenti fájlokból történő másolást megcsinálja és 1 fájlban egymás alá rakja őket?
Akármi más ötlet? Holnap délelőtt neki kell állnom, szóval legrosszabb esetben marad az első robotmunkás ötletem.
-
PistiSan
addikt
válasz
PistiSan #47184 üzenetére
Megoldva, valami régi telepítő volt a céges office-hoz, kaptam másikat, amibe már integrálva vannak a frissítések alapból, azt fel raktam, és megint működik minden, verziószám, minden stimmel, ezzel mégis jó! A fura a dologban, hogy a régi officehoz is jött rengeteg frissítés, mégsem volt úgy jó.
-
PistiSan
addikt
Sziasztok!
Újra kellett rakni a gépem, meghalt benne a háttértár!
Ugyan az a 2016-os magyar nyelvű office, (excel) került fel a gépre ami korábban volt.
A korábban készített PowerQuery lekérdezéseim nem mennek, az összes!Ezeket a hibákat kapom vissza.
Próbáltam keresni PowerQuerry frissítést, ezt találtam: "PowerQuery_2.56.5023.1181 (32-bit) [hu-HU]" ami közli, hogy ez már a rendszer részre, és nem települ, win update naprakész, rakat office frissítéssel.
Volt már teljes office törlés, újratelepítés is, frissítés előtt, és után sem jó.
Esetleg van ötletetek? -
PistiSan
addikt
Mindkét verzió eszembe jutott, az általad felsoroltakból.
Felsoroltam egy külön fájlban amit le kellett vonni, de függvényt nem tudtam írni hozzá, ami amúgy így hogy már leírtad, marha egyszerűen tűnik utólag.
Mivel összesen 1 névről van szó, ezért az első verziót használtam fel az általad írt megoldások közül!
Nagyon szépen köszönöm,úgy működik, ahogy elvártam tőle.Annyira ritkán kell ilyen egyéni függvény, hogy még soha nem néztem utána rendesen, esetleg ha tudsz hozzá ajánlani egy faék egyszerű dolgokat leíró leírást amit ajánlanál, szívesen elolvasnám.
Köszi!
-
PistiSan
addikt
Sziasztok!
Power Query-szerkesztő-ben össze hoztam magamnak strukturáltan az adatokat.
NÉV | SZÁM1 | SZÁM2
Kacsa | 12,5 | 21
Kutya | 16 | 45Annyit szeretnék, hogy a a "Kacsa"-val kezdődő sorban a "SZÁM1" és "SZÁM2"-ból kivonjak mondjuk 5-öt.
Olyat találtam, hogy a teljes oszlopból vonjon ki egy számot, de nekem az azért nem jó, mert ez egy egyedi eset, 1 adott név melletti értékből kell kivonni 2 különböző számot. -
PistiSan
addikt
Sziasztok!
Szerintem egy makróra lenne szükségem, ami a probléma jelenleg.
Van több excel fájl, leltárral kapcsolatos dolgok.
"A" oszlopban vannak a nevek (1 név, utána sok üres sor, utána megint a név), amiket nekem másolni kellene minden egyes olyan sorba, ahol van mellette adat, bonyolultan hangzik, de igazából arról van szó, hogy mondjuk "A1"-ben oda van írva, hogy "szoba kód" aztán "B2"-től mondjuk "B25"-ig vannak a tételek. (A záró szám a tételek számától függ)
Manuálisan ezt úgy oldom meg, hogy "A1"-en a jobb alsó sarokba 2x kattintok, és az automatikusan kitölti az "A" oszlop sorait pont addig amíg adat van mellett a "B" oszlopban, ilyenkor nyomok egy CTRL+LE nyilat 2x, ekkor a következő elemre ugrik az "A" oszlopban, innentől ismétlődik a művelet. Ezt szeretném makróval megoldani, ha esetleg van valakinek rá ideje.Elég keszekusza lett ahogy fogalmaztam, de töltöttem fel egy példa fájlt hozzá, talán úgy érhetőbb, hogy mit szeretnék. [link]
Excel 2016, magyar nyelvű.Előre is köszi!
-
PistiSan
addikt
Nagyon szépen köszönöm a válaszod, viszont számomra ez nem megoldás, mivel a fentebb leírtak alapján, nálam már a forrás fájlban eleve rosszul mentődik az adat el, ezért a fent leírtak alapján kellett a mentést elvégeznem, hibás forrás adattal sajnos ez a módszer nem működik.
Viszont amiért nagyon örülök, hogy ezt leírtad, mert a táblázatot amit alapból másoltam egy excelbe, azt le tudom menteni a programból weblapként is, mentésnél UTF8-at választok, így a PQ-val erre a html fájlra hivatkozok, és a te általad ismertetett módszerrel alakítom át a pontokat vesszőre, a nyelvterület beállításával.
Összességében kicsit máshogy mint elsőre terveztem, de működik a dolog. -
PistiSan
addikt
válasz
lumpy92 #46640 üzenetére
Szia!
Köszi szépen, ez segített, kicsit másképp, de jó lett!
Előre beállítottam, hogy minden cella szöveg típusú legyen, beillesztem a kimásolt dolgokat, de ugyan úgy dátum formátumra cseréli néhol az értékeket, de ilyenkor feljön a sarokban az a kis kocka (nem tudom a nevét) kiválasztom, hogy "célformátummal egyező formátum", és így minden oké!
Köszönöm szépen! -
PistiSan
addikt
Sziasztok!
Excelben próbálok adatokat importálni.
Excel 2016
Adatok/Új lekérdezés/Fájlból/Munkafüzetből menüpontot választom, betallózom az excel fájlomat, amibe előzetesen bele töltöttem az adatokat, sok össze vissza adat....
A probléma ott van, hogy ezek az adatok tizedes pontokkal vannak ellátva, ha beimportálom az adatokat akkor pl a "82,5" helyett "1982.05.01" jelenik meg, hogyan tudnám a "Power Query-szerkesztő"-ben rávenni az excelt, hogy abban a bizonyos 3 oszlopban amiben az adatok vannak, ő ne dátumként importálja azokat?
Ha utólag állítom az a formátumot, akkor más számok jönnek létre, mint ami eredetileg a cellában volt.Előzetesen a forrás fájlban nem szeretném ezeket keresés/csere művelettel cserélgetni, ha van mód rá, importálás alatt szeretném rögzíteni ezt a lépést, a forrás fájl gyakran változik, de a tizedes pontok mindig ebben a formában, és ugyan azon a helyen vannak.
Előre is köszönöm, sokszor kaptam már itt segítséget!Szerkesztve:
Most látom, hogy már az adatok forrás fájlba másolásakor elő jön ez a formátum hiba, rögtön dátumot csinál belőle az excel. -
PistiSan
addikt
válasz
PistiSan #45679 üzenetére
Csináltam egy példa fájlt is, feltöltöttem fiktív adatokkal, írtam magyarázatot is, hogy mit szeretnék, ha valakinek lesz ideje, nézzen már rá legyen szíves!
https://drive.google.com/file/d/1L-plrasDJXe2h15xL0Tv_Cvv3ZqfMNbH/view?usp=sharing
-
PistiSan
addikt
Sziasztok, lehet olyat excelben, hogy oszlopra szűrök, pl A,C,E 1 cellákban az "asd" szó szerepel, az összes többiben meg más, nekem a fenti opszlopok kellenének csak.
Van 60 oszlopom az első sorban 5-6db megadott szöveg található, ezeket az oszlopokat kell leszűrnöm és egy új lapfüre másolnom, jelenleg telejesen manuálisan megy, elég favágó munka. -
PistiSan
addikt
Sziasztok!
Az alábbi képen látható, bizonyára triviális problémában kérném a segítségeteket.
A cél az lenne, hogy a szum függvény csak addig adja össze az értékeket, amíg a táblázatban a Mindösszesen felirat nem jelenik meg.Van egy rakás nevem, változó a sorok száma, weblapból importálom az adatokat.
Most minden import után a szum függvény hatókörét módosítanom kell manuálisan, arra gondoltam hogy a hol.van függvénnyel ki keresem a "Mindösszesen" szót hogy hányadik sorban van, ebből ki vonok 1-et, aztán a szum függvénnyel össze adatom az adatsort.
Fél órája próbálkozom, és teljesen idiótán érzem magam, nem tudom a 2 függvényt össze hozni úgy hogy működjön. -
PistiSan
addikt
válasz
ny.janos #38079 üzenetére
Pont azért követem a topicot, hogy minden féle megoldástól olvassak, tájékozódjak, párszor már volt olyan, hogy egy adott problémára kellett megoldást találnom, és emlékeztem hogy korábban volt erről szó itt. A jegyzettömb számomra egy gyakran használt univerzális eszköz, de erre pont nem jutott nekem sem eszembe.
-
PistiSan
addikt
válasz
macilaci78 #37885 üzenetére
Jól értem hogy védővel van elválasztva minden egyes adat?
Adatok lap Adateszközök csoportjában kattintsunk a Szövegből oszlopok gombra.
Bővebben: [link] -
PistiSan
addikt
Mitől lehet az, hogy egyes excel fájlok (office 2016, xlsx) amik táblázatokat, szövegeket tartalmaznak, hirtelen irdatlanul nagyra nőttek?
50mb az egyik excel fájlom, de ha kézzel manuálisan át másolom az adatokat másik excel fájlba, akkor lesz mondjuk 500kb az egész.
El telik egy pár nap, aztán megint el kezdenek nőni, sokszor csinálok szűrést, egyéni sorrendet, de az nem hiszem hogy változtatna a méretén. -
PistiSan
addikt
-
PistiSan
addikt
válasz
Delila_1 #37841 üzenetére
Szia!
Majdnem tökéletes, ha módosítok egy cellát akkor tényleg frissül a kimutatás, viszont én ezt úgy szoktam meg csinálni, hogy egy másik programból kigyűjtöm az adatokat, és csak simán ctrl+V-vel beillesztem az adott helyre, ilyenkor viszont nem frissül a kimutatás, gondolom a beillesztésre nem reagál a makró, csak ha kézzel át írok valamit.
A problémával tisztában vagyok, a megoldást viszont rád bíznám megint, mivel makróban egyáltalán nem vagyok jártas. -
PistiSan
addikt
Ki akartam próbálni ezt is, de nem igazán boldogulok vele, a másik megoldás is tökéletesen megfelel nekem, annyi hogy ott figyelni kell rá hogy frissítsek a kimutatást az új adatok beillesztése után, ennyiből tényleg jobban szeretem a képeteket, mert az adatok beillesztésekor már újra is számoldódnak az adatok.
Holnap teszek még egy próbát ezzel a megoldással is. -
PistiSan
addikt
Sziasztok!
Kocsi kilométer állásokat kell figyelnem.
A oszlopban ott vannak a rendszámok vegyesen, B oszlopban pedig a kilométerek amivel az adott napon lezárták őket.
A kocsi rendszámok ismétlődnek egy napon többször is, a kilométer értékek pedig nőnek értelme szerűen folyamatosan.Manuálisan ezt úgy oldom meg, hogy A és B oszlopot kijelölöm, csinálok belőle egy kimutatást, majd onnan a rendszám és kilométer táblákat bele húzom a kimutatás sorok oszlopába, és manuálisan leolvasom az értékeket.
Ezt szeretném valahogy úgy megoldani, hogy a friss adatokat bemásolva szépen kiírja valahová a rendszámokat és a maximum kilométereket amik az adott oszlopban a rendszám mellett szerepelnek.
A nehézség számomra az, hogy csak az adott rendszámon belül kell megkeresni a maximális értéket, utána ugrani a következő rendszámra, és ott is megtenni ugyan ezt.
Sajnos nem tudom megoldani, tudtok segíteni?
-
PistiSan
addikt
Sziasztok!
Oszlop számát hogy tudom növelni?
Indirekt függvénnyel akarok adatokat kigyűjteni, ha függőlegesen vannak az adatok akkor könnyű, mert mondjuk végig "A" oszlopban vagyok, és minden 3. érték kell, akkor beírom hogy A1, A4 lehúzom és meg sorszámozza, de mi van akkor amikor vízszintesen vannak az értékek, akkor ott hogy tudok sorozatot csinálni?
Ami kéne:
A1, C1, E1
Ha beírok pár értéket, és végig húzom hogy sorozatot készítsen az excel, akkor azt nem jól teszi meg.
Az excel szerint ez jön: A2 C2 E2
Nekem meg ez kéne: G1 I1 K1Biztos rutin feladta, előre is köszi.
-
PistiSan
addikt
Sziasztok!
Excelben hogy tudom azt megcsinálni, hogy ha beírok a "B" oszlopba akármit, akkor a mellette lévő "A" oszlopban meg jelenjen a mai dátum?
Én így oldottam meg: =HA(NEM(ÜRES(B56));MA();" ")
Ezzel csak az a bajom, hogy minden nap a mai dátumot hozza, nekem az a dátum kellene amikor bele írok a cellába első alkalommal.
Tehát ha ma bele írok valamit, akkor 2017.05.25-öt kell látnom, holnap ugyan ezt kellene látnom, de nem így van, hanem mindig az aktuális dátumot írja ki. -
PistiSan
addikt
Sziasztok!
Van egy táblázatom, ahol sorba kellene rendezni ilyen adatokat mint ezek.
10 c
101 a
101 a
101 b
101 b
101 d
102 a
107 c
109 c
11 b
11 b
11 cAz excel állította fel ezt a listát, de nekem úgy kellene, hogy így alakuljon a lista: 10 c, 11 b,11 c
Most a 10 c után a 101 a-t hozza... lehet ezzel valamit kezdeni? -
PistiSan
addikt
Szia, nincs kedved egy rövid videó tutorialt készíteni a PowerQuery használatáról?
Hihetetlenül hasznos eszköznek tűnik, talán így lehetne a legkönnyebben bemutatni a képességeit.
Csináltam anno jó pár videó tutorialt, tudom hogy rá kell szánni az időt, de szemléltetve, magyarázva lehet a legjobban megérteni.
Magyarul nem igazán találok hozzá jó példákat. -
PistiSan
addikt
válasz
huliganboy #34425 üzenetére
Én 2013-mas excel mellett használtam megosztott munkafüzetet, ha egymásnak keresztbe teszünk, szól érte a rendszer, de sok adatnál tényleg elég követhetetlen, hogy akkor végül is mit tartsunk meg.
Számomra felfoghatatlan, hogy miért nem tud olyan módot mint pl egy google docs, aminél valós időben látom hogy éppen ki hol van és mit csinál.
Hasonló megoldás is érdekelne, remélem megcáfolnak és már tud hasonlót az MS office is. -
PistiSan
addikt
válasz
föccer #34409 üzenetére
Elhiszem!
Sajnos anno suliban hiába tanultam sok ilyet, amikor nem tudnak életszerű példát hozni rá, hogy mire is jó ez, akkor könnyen el lehet felejteni a dolgokat.
A munkahelyemen mostanában egyre több a 20-as évei elején járó fiatal, gyakran ECDL vizsgával jönnek, borzasztó hogy még egy szum függvényt sem ismer a legtöbbje, mondom is nekik mindig, hogy ennyi tudással, és megbuktattalak volna téged.
Nekem is van sok olyan függvény, amit nem használtam nagyon régen, vagy nem igazán tudtam mire is való, aztán egyszer előjön egy probléma, és lám van rá egy kész függvény, csak használni kell, sokszor pedig ismerős is, hallottam már róla.
Örülök nagyon, hogy még vannak ilyen topicok is prohardveren, ahol ilyen szinten megy az egymás segítése, sok helyen csak a cseszegetés megy. -
PistiSan
addikt
Jelenleg az INDEX függvénnyel értem el sikereket, de az indirektet is megnéztem, az is érdekes függvény, hasznát fogom venni annak is.
A példánál maradva, az adatok sorokban és oszlopokban helyezkednek el, első körben az index függvénnyel megcsinálom a megfelelő oszlopokra való hivatkozást, és rögzítem egy cellában a sor számát megadó értéket, így csak azt a számot kell átírni, és rögtön jönnek a friss adatok.Gyorsan kell a dolog, szóval nem fogok sokat kísérletezni egyelőre.
Köszönöm szépen mindkettőtöknek a válaszokat!
Nem csalódtam a közösségben! -
PistiSan
addikt
Sziasztok!
Szerintem egyszerű dolgot szeretnék, de sehogy sem sikerül....
Segítséget szeretnék kérni.Van egy Excel táblázatom (office 2013) vízszintesen vannak benne az adatok, kb 1000 oszlopban.
Nincs szükségem minden adatra, csak néhányra, azokat viszont függőlegesen kell ábrázolnom, és más sorrendben mint ahogy a vízszintes sorokban vannak.
Most azt csináltam, hogy egyszerűen behivatkoztam a cellákat:
pl:
=A1 =B1 =C1 =D1 = K1vagy:
=A12 =B12 =C12 =D12 = K12A lényeg annyi, hogy a hivatkozott celláknál csak a sor száma változik, semmi más, az első példában az 1-sorban vannak az adatok, a másodikban pedig a 12-ben.
Egyszer megcsinálom a hivatkozásokat, utána meg lehet adni valamilyen módon, hogy nekem most az 5. sorból, vagy a 130-ból, vagy 1200 sorból kellenek az adatok az oszlop számának változtatása nélkül?
Lehet kicsit kuszán fogalmaztam, de remélem lesz aki megérti mit szeretnék.
Feltöltöttem ide egy példa fájlt, fiktív adatokkal, de abban a struktúrában ahogy én szeretném.
[link]Köszi előre is.
-
PistiSan
addikt
Sziasztok!
Meg lehet oldani függvénnyel a "szövegból oszlopok" procedúrát?A1-ben ez van: kacsa,liba,ketto,harom,nyolc,bakancs,excel,macro,stb
Simán a ","-nél fel tudom osztani a szövegből oszlopok eszköz segítségével, de még szeretnék majd más képleteket is használni, egyszerűbb lenne ha én beillesztem a fenti szöveget az A1-be (hosszabbat is akár) és mondjuk A2-től folyamatosan szét darabolná oszlopokra.
A2 kacsa
B2 liba
C2 ketto
stb -
PistiSan
addikt
-
PistiSan
addikt
Szia!
Magyar office-t használok, nekem is a kimutatás volt az első ötletem, viszont olyan bajom van vele, hogy ha berakom az egész oszlopot akkor olyan számok jelennek meg amik valójában nincsenek a táblázatban, csak egy nagyobb szám része ként jelennek meg.
pl:
W oszlom tartalma
1
2
3
19 456
19 234
30Kimutatás nézetben
Ekkor a 19 is megjelenik a listán, pedig olyan szám nincs is a W oszlopban, csak a 19 456 és a 19 234!
Sima szám típusú a tartalom, nem tudom mi lehet a baj.Ezért nem tudtam tovább lépni a kimutatással.
-
PistiSan
addikt
Sziasztok!
Barátnőmnek kellen segítség excelben, de én ehhez sajnos kevés vagyok, ezért jöttem segítséget kérni tőletek.A probléma a következő
Van egy excel táblázat "W" és "X" oszlopokban szám típusú adatok vannak, 5-2944 sorig.
Mindkét oszlopban számok vannak, "W" a tartozik oldal, "X" pedig a követel.
Sorba kellene menni a "W" oszlop számain és megnézni, hogy megtalálható e az adott szám az "X" oszlopban.
Példa: Előfordulhat hogy "W"-ben 5x fordul elő a 10-es szám, "X" ben pedig szintén 5x, de lehet hogy az "X" ben 8x is szerepel az adott szám.
Ha nem ugyan annyiszor van meg a szám mindkét oszlopban, akkor ott hiba van, amit manuálisan meg kell majd néznie hogy miért van ez.Annyit szeretnék a fentiek alapján, hogy ha van egyezőség akkor azt jelölje a program mondjuk egy világos zöld háttér színnel mindkét egyező cellában mindaddig, amíg egyforma darabszámban talál azonos számokat mindkét oszlopban.
Ami kimarad az manuálisan lesz majd ellenőrízve.Gondolom makróval lehetséges ezt a problémát megoldani, de az én tudásom ide már kevés, ha rossz úton járok kiigazítást is szívesen fogadok.
A példa kedvvéért feltöltöttem egy fájlt amiben próbálom szemléltetni a kusza leírásom után a problémát:
[link]Office 2010 vagy 2013-van ha számít.
Előre is köszönöm mindenkinek
-
PistiSan
addikt
válasz
batmanéhes #29838 üzenetére
A te lírásod volt a legjobban emészthető számomra, köszönöm a segítséget, sikerült.
-
PistiSan
addikt
Sziasztok!
Biztos banális kérdés lesz, de mostanában teljesen elszoktam az exceltől!
1. munkalapon van egy rakat kód, pl 1111 ("A" oszlopban van minden kód)
2. munkalapon pedig van ez a kód amit meg kell keresni, és az a feletti cella értékére lenne szükségem. (Itt is az "A" oszlopban van minden adat)Addig eljutottam, hogy a hol.van függvénnyel kiírja hogy az 500-as cellában van a keresett "1111" kód, jelen esetben nekem a 499-es cella értékére lenne szükségem.
Köszönöm előre is a segítséget, az itteni dolgokhoz képest ez egy nagyon gyenge feladat, kicsit szégyellem is magam érte.
-
PistiSan
addikt
Bárcsak minden topicban ilyen emberek lennének mit itt, jönnek itt a megoldhatatlannak tűnő problémákkal, legtöbbször perceken belük kapnak megoldást rá.
Pár hónapja követem a topicot, figyelek, sokat tanultam azóta. -
PistiSan
addikt
Sziasztok!
Excel 2010-ben van az Adat/Érvényesítés, itt készítettem egy lenyíló listát egy másik lapfülön található adatokból.
Meg lehet valahogy oldani, hogy a lenyíló listát ne egy másik lapból vegye, hanem egy külső munkafüzetből? -
PistiSan
addikt
Sziasztok!
Excel 2010-et használok.
1. munkafüzeten van egy táblázatom amiben lenyíló lista segítségével 2.es munkafüzet D1-100 celláiból veszi az adatokat, remekül működik.
Sajnos hosszadalmas így is a lenyíló listán megkeresni a szükséges adatokat, van arra lehetőség hogy az excel beírás közben kiírja a lehetséges kiegészítő adatokat?
Már az is jó lenne, ha mondjuk megnyomom az "A" betűt és akkor oda ugrik az "A" betűvel kezdődő szavakhoz. -
PistiSan
addikt
Excelben lehet olyat csinálni, hogy van egy egyoldalas fájlom amit 3 példányban nyomtatok ki és szeretnem hogy az előláb csak az első példanyon jelenjen meg.
-
PistiSan
addikt
válasz
Mittu88 #21868 üzenetére
Olyan 300 oszlopom van, kb 80-100 cellányi tartalommal.
Az oszlopon belül van jó néhány cella ami üres, ezért az CTRL+SHIFT Nyil problémás.Rögzítettem egy excel makrót, így néz most ki.
Sub Makró7()
'
' Makró7 Makró
'
'
Columns("P:P").Select
ActiveSheet.Range("$P$1:$P$101").RemoveDuplicates Columns:=1, Header:=xlNo
End SubHa átírom a "P" oszlopot mondjuk Q-ra, akkor szépen lefut ott is, de ez elég macerás, azt gondolnám hogy valami módon lehet egy változót megadni, ami mondjuk "LH"-ig megcsinálja ezt helyettem.
Tök jó volna, ha több oszlopot kijelölve is eltávolítaná az ismétlődéseket, de sajnos nem teszi.
-
PistiSan
addikt
Sziasztok!
Excelben lehet olyat, hogy az összes oszlop tartalmát az első oszlopba másolom egymás alá?Van egy jó nagy táblázatom, oszloponként rakás adattal, el szeretném távolítani az ismétlődéseket, sajnos oszlopon belül működik csak, több oszlopot kijelölve nem távolítja el.
-
PistiSan
addikt
Excel makró tanulásoz tudtok ajánlani valami könyvet, weboldalt, akármit?
-
PistiSan
addikt
Excelben lehet olyat, hogy mondjuk egy cellába elhelyezek egy hivatkozást egy fájlra?
PL:
A1 tartalma:
101.pdfszeretnék olyat, ha rá kattintok az "A1" re, akkor nyissa meg a fájt.
Van egy mappám tele ilyen fájlokkal, mindegyiknek egyedi a neve, excelben sorba raknám őket, szűrném stb, majd a végén ha érdekel a fáj tartalma akkor rá kattintok.
-
PistiSan
addikt
válasz
Delila_1 #21527 üzenetére
Maradtam végül az eredeti megoldásnál, kis módosítással.
Eredeti: =JOBB(B1;(HOSSZ(B1)-2))
Új:= =JOBB(B1;(HOSSZ(B1)-2))*1A TRIM-el sajnos nem volt jó, mert ugyan megkaptam a számot, de szorozni nem lehetett 1-el, hibát kapsz úgy.
Ha kimásolom, és értékként illesztem be, majd megszorzom 1-el, úgy jó volt, de az első verzió végül is jobb megoldás. -
PistiSan
addikt
Sziasztok!
Excelben van egy importált táblázatom.A gond ott van, hogy az oszlopokban szereplő adatoknál, van ahol egy szóköz, van ahol 2 is van.
"B" oszlopban kilométeróra állások vannak, itt minden esetben 2db szóköz van az óraállás előtt.
Ezekkel a számadatokkal így nem tudok dolgozni.Valahogy meg kellene oldanom, hogy minden szóköz eltűnjön az oszlopokból.
Így sikerült is eltüntetni: =JOBB(B1;(HOSSZ(B1)-2))
Viszont ha tovább dolgozom az adatokkal, valamiért hibákat kapok, ha a számított érték helyett rendesen megadom a számot kézzel, akkor minden rendben van!Van valami ötletetek?
-
PistiSan
addikt
válasz
marchello1 #21443 üzenetére
Jelöld ki az összes oszlopot, A-D-ig, majd menj a szűrésre, így tudsz mindegyikre szűrést végezni, nyilván neked csak az "A" és a "D" lesz az érdekes.
-
PistiSan
addikt
Sziasztok!
A probléma a mellékelt táblázatban van szemléltetve.A lényeg, van egy jó hosszú táblázatom a következő adatok (oszlopok)
A: Sorszám
B: Dátum
C: ÁllapotÖssze kellene számolni, hány azonos olyan dátum van "B" oszlopban, amelynél a "C" oszlop (állapot) cella üres, és ezt csoportosítva szeretném megjeleníteni.
pl: 3db - 2014.05.13
5db - 2015.03.23
Szeretem az excelt, de nem használom túlságosan bonyolult dolgokra, remélem lesz itt ügyes ember
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kuponkunyeráló
- League of Legends
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- RETRO beárazás (mobil, PC, konzol)
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- iRacing.com - a legélethűbb -online- autós szimulátor bajnokság
- Drón topik
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Formula-1
- További aktív témák...
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Telefon felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
- VÉGKIÁRUSÍTÁS - REFURBISHED - Lenovo ThinkPad 40AC Thunderbolt 3 docking station
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! HP Elitebook 8570W - i7-QM I 16GB I 750GB I 15,6" HD+/FHD I Nvidia I W10 I Garancia
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged