- Vodafone mobilszolgáltatások
- Telekom mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- WiFi-ben fejlődik a Galaxy S25, töltésben nem
- iPhone topik
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
- Xiaomi 12 - az izmos 12
- Xiaomi Watch 2 Pro - oké, Google, itt vagyunk mi is
- Xiaomi 13 - felnőni nehéz
-
Mobilarena
Minden ami HTPC, legyen akár hardveres akár szoftveres kérdés!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ribi
nagyúr
válasz gurabli #42794 üzenetére
Ha 2 tüske van, akkor GND a másik.
Kikapcsolt állapotban multiméterrel meg tudod állapítani más földhöz képest melyik a föld.
Nem tudom az spdif-re rámérve milyen feszt mutatna. Esetleg egy kondit rákötve multiméterrel is mutatna valamit, de lehet, hogy a multi annyira lassú, hogy az spdif jelét is DC-nek nézi.
Szkóppal egyszerű voltHa venni kell úgyis optikai hátlapot azon lesz mind2.
[ Szerkesztve ]
-
Ribi
nagyúr
válasz gurabli #42786 üzenetére
5V megoldható bármilyen 5V-ról, nem kell annak a hangkártyáról jönnie.
Bár lehet, hogy a hangkártyán lévő kicsit még meg van szűrve pár tekerccsel és stabilabb.
Mondjuk lehet az alaplapi tüske is elég erős lenne meghajtani egy ledet. Persze ez nem annyira szép megoldás[ Szerkesztve ]
-
róland
veterán
válasz gurabli #39838 üzenetére
OE
S közben a képet sikerült összehoznom, egy otthoni tv cserével. (Bár nem tudom alapértelmezetten miért lóg túl az OE-s KODI felület az 1920*1080-as képméreten. Azért a Samsung tv-n sikerült beállítani.)
http://logout.hu/cikk/mi_is_az_a_htpc/teljes.html; Három emeleten át egy teljes liftrapszódiát játszik!
-
LógaGéza
veterán
válasz gurabli #39839 üzenetére
Anno mintha próbálkoztam volna ezzel, akkor a vas volt gyenge hozzá (egy E350-en ment volna), de maga a Chrome akkor még XBMC alól szépen elindult. Ha csak annyi a cél, hogy Chrome is menjen, akkor valóban a Chrome Launcher a megoldás.
"Go to work, get married, have some kids, pay your taxes, pay your bills, watch your tv, follow fashion, act normal, obey the law, and repeat after me: I AM FREE"
-
zserrbo
aktív tag
válasz gurabli #39822 üzenetére
Valóban nem server, hanem desktop verzió. Azért sem írtam oda. Meg akartam próbálni először azzal. Ha nem tudom megkerülni sehogy sem, muszáj leszek felrakni dual bootban egy Ubuntu Server és vmi más disztrot. Igazából az sem a világ vége. Szóval azt mondod esélytelen? (akár nem csak kodi miatt) Gondolom nem fog működni szerverként csak lokálisan.
[ Szerkesztve ]
-
zserrbo
aktív tag
-
zserrbo
aktív tag
válasz gurabli #39792 üzenetére
Köszi a korrekt tájékoztatást. Elolvasva felmerült pár új kérdés és értem, hogy mivel nem Q1900-at vettem így a debiannal nem lesz sikerem. Ubuntu server helyett nem lehetne sima Ubuntu? Látom írtad semmi máson nem megy, csak nem látom a különbséget. Ha lehet helyette, akkor Linux Mintet esetleg?
Ha nem Debian, akkor az OMV helyett kell keresnem mást. Illetve megnéznem milyen Kodiból a chrome vagy engednem az igényeimből vhol. Ennyi lehetőséget látok.
A Kodi mellé mehetne akkor a Plex vagy az Emby? -
zserrbo
aktív tag
válasz gurabli #39782 üzenetére
Rákerestem milyen Ubuntu server alatt a böngészés, hát elég vicces [link] De értem te kodi alól mondod, hogy talán lehet.
És, ha nem Kodi hanem Emby vagy Plex (bár ebből a free nem tudom mennyire fapados) az működhet Debian alól?
Lehet ez inkább linuxos kérdés, de az alaplap miatt inkább itt kérdezném.
Amit gondolok, hogy érdemes lenne csinálnom, hogy működik-e első körben. Debian-ra egy normális intel driver és kipróbálni a hangot hdmin keresztül. Sima Ubuntu alatt is megnézném a hangot. Ha megy a Debian akkor lesz OMV-m és lehetne keresni vmi mást a kodi helyett mellé.
A kérdésem az, hogy Debianra pontosan milyen intel drivert rakjak, ha plex vagy emby lenne vagy egyik se megy rajta tökéletesen? Mert ha jól értem az official kodival sem megy az intel meghajtó?Ha minden kötél szakad meg fogom nézni, amit javasolsz irányt. Egyelőre még megnézném mennyire járható amit elkezdtem. Bár nagyon zöldmezős még ez nekem, tudom lesz még szívás vele, főleg, mert linux alól nem tudom mi az ami megy és mi az ami nem.
-
zserrbo
aktív tag
válasz gurabli #39779 üzenetére
Az a baj, hogy azért akarok grafikus felületet, mert ahova helyezve lesz néha kellene a böngészés.
A legfontosabbak, amit szeretnék, ha menne az előbbin kívül: torrent, video streamelése illetve igen akarom otthoni hálón kívül is nézni, fájlok távoli elérése. Mást is akarok még, de ezek lennének az elsődlegesek, a többit majd menet közben felszedném. itt írtam az igényeimről, azóta persze mindenféle játék felejtve lett.
Akkor csak Plexel oldható meg, hogy másik hálón streamelve nézhessem a filmet?
A hivatalos kodi miért nem jó választás?
Az inteles vga driverre mit tudsz mondani? Jó az i965 amit felrakott (ahogy láttam az nem szolgálja ki teljesen az alaplapot) vagy amit linkeltem közösségi driverből rakjam fel valamelyiket?Bocsi, hogy értetlenkedek. Köszönöm, hogy mutattál egy megoldást, csak jobb szeretném grafikus alapon megoldani a böngészés és 1-2 grafikus alkalmazás futtathatósága miatt.
[ Szerkesztve ]
-
sb
veterán
válasz gurabli #39739 üzenetére
Nem az érteddel volt bajom, hanem, hogy nem kapok egyértelmű választ.
A 3D-t kérdeztem, nem mást és kétszer is kiemeltem, hogy gyakorlati próba eredményére vagyok kíváncsi, nem másra. Mert hinni bármit lehet... én is úgy hiszem, hogy támogatja, de ezt még senki nem erősítette meg a hivatalos oldal meg ugye cáfolja.Más: Ez a linux/OE jobb képminőség is fura nekem. Pár hónapja jártam erre de akkor a régi motorosok mind gyengébbnek látták az OE-t a Wines változatokhoz képest.
-
zserrbo
aktív tag
válasz gurabli #39771 üzenetére
Nagyon köszönöm a válaszod!
Ha jól gondolom az OE (EGL) az OpenElec igaz? Nem ismerem még amúgy. Azért Debiant választottam, mert NAS+HTPC-t akarok linux alapokon. Az OMV debian alapú, ezért esett a debianra a választás. Kell a grafikus felület ezért sem ubuntu server.
Nem csak torrentezni akarnék, hanem több mindent is, amit tud egy nas és a HTPC funkciók közül legalább annyi, hogy hdmi-n keresztül kiküldöm a jelet a tv-re (nem okos és nem 3d sajnos még). De gondoltam egy kodi vagy plex vagy bármi ami népszerű, azt kipróbálnám mellette. Tehát nem ragaszkodom semmihez, de az OMV + kodi párost ajánlották nekem.
Tehát egy lépéseiben taglalt leírást szívesen vennék, legalább annyira hogy mit mi után rakjak fel A lapomhoz néztem az i965-ös driver nem hajtja ki eléggé az integrált vga-t, ha jól gondolom. Az Intel oldalán azt találtam az N3150-hez sincs hivatalos driver, csak közösségi: [link] Ebből még nem tudom melyik lenne jó nekem és hogy megy fel." Passtrough limitedhez Braswell esetén kell a patched 4.3 kernel is" Ez azt jelenti, hogy ezért nincs hangom, ha jól értem?
[ Szerkesztve ]
-
stigma
addikt
válasz gurabli #39734 üzenetére
Sziasztok!
Érdeklődnék hogy ,,user error" van nálam vagy épp csak valamit elfelejtettem beállítani.
Adott egy ASrock N3150 + 4GB RAM + SSD+..bla bla, illetve egy Win10+kodi, Plex(havernak tesztelésre feltelepítve)+Transmission+Tonido(saját cloud) HTPC , amin az alábbi oldalon lévő beállításokat beállítottam már=> itt csekkolhatóA Tv-m (Sony 42W815B tudja a 3D-t, a géppel HDMI 1.4-el van összekötve viszont a 3D-t nem igazán viszi, mert igaz elindul a kép, Half-OU-s változatot töltöttem le, Over/underrel beállíta de a kép kettéosztódik.
Most én vagyok hülye és csak akkor megy a 3D ha van Nvidia a gépben ami ebben segít vagy simán is megy?
ugyanez a film Raspberry Pi2 @openelec 6.0-val simán megy és ahogy elnéztem szinte ugyanezek a beállítások voltak.gurabli : jelen esetben azt mondod ha nem érdekel a 4K tartalom + jó oprendszer és képminőséget akarok , akkor Ubuntu (mondjuk 15.10) + kodi + Transmission + etc , érdemesebb lenne feltennem és azt apár parancsot kiszedni/megtanulni netről?
nekem most a lényeg az hogy a mostani FullHd-s TV-m, amin csak 1080p-t nézek + néha 3D-t , jobban és szebb képet adna mint a Win 10 amit most nyújt?
....Google Pixel 8 Pro / OPPO Watch X / iPad 9th Gen. Wifi 64GB...
-
gjanner
tag
válasz gurabli #39665 üzenetére
OK, a mókolást nem gányolásként értettem csak a leírt kodi fórumos dolog számomra nem túl egyértelmű (valószínű mert Linux vonalon is kezdő vagyok). OpenElec futtatását tervezem egy N3150-en és nem nagyon tudom honnan-mit-hogyan, hogy elérjem a leírt legjobb képminőséget. Biztos nem nagy ördöngősség, meg tudom követni a leírásokat is, csak pl. hogy melyik OE build kell nekem azt nem vágom, mert mintha Ubuntu Server ISO letöltés/telepítéssel kezdődne a dolog. Vagy az csak Ubuntu + Kodi esetén igaz csak?
Vagy lehet a [link] 2. hozzászólásában kezdődő For Beginners... Isengard OE buildet kellene installálnom?Köszi!
-
devil-k
nagyúr
válasz gurabli #39734 üzenetére
Sajnos, a hangról nem tudok még nyilatkozni, arra nem volt időm... A vas adatai pedig:
Ház: HDPlex H1.S
Táp: HDPlex 250 W Hi-Fi DC ATX
Hálózati töltő: Dell PA-4E 19.5V 6.7A (130W)Alaplap: Gigabyte GA-B85N
Processzor: Intel® Core™ i3-4330
SSD: Intel® SSD 530 Series
(120GB, 2.5in SATA 6Gb/s, 20nm, MLC
Memória: [Corsair XMS3 — 4GB Dual Channel DDR3 (2x2 GB)]madVR alá kevés az i7? Akkor mi a franc kell hozzá?!
[ Szerkesztve ]
- mozi bolondéria -
-
sb
veterán
válasz gurabli #39737 üzenetére
Én értem, de azt te is érted, hogy a Bay Trail tudta. Tehát itt nem bepakolás történt, hanem kipakolás.
És mivel az intel specek rosszak így csak akkor hiszem, hogy nem támogatja ha egy tulaj kipróbálta és tényleg megerősíti.Más téma, de ha már h265... arról az a véleményem, hogy úgyis jön majd sw(igp) dekóder és annyi. Neten van 1-2 hivatkozás rá, hogy Bay Trailen, 4 EU-n is sima ügy. A 8 bit legalábbis biztosan.
-
canniball
nagyúr
válasz gurabli #39719 üzenetére
Értem. Ha elég alacsony a lapon lévő borda, akkor ez valóban megoldás lehet.
ll-kobe!
Az úgy nem fog menni. Nekem is kb. a képen látható megoldás van (már ami a meghajtó rögzítését illeti), SSD-vel kivitelezhető mert annak mindegy, de a HDD-nek kell a fix rögzítés.Igen, a ház seggén lévő két lyuk a táp kivezetéséhez van. Nekem a pico simán elért oda, szerintem a paneltáp kábelével sem kéne probléma legyen, hiszen a ház méreteiből adódóan nem kell messzire vezetni. Persze kérdés mekkora pontosan a kábele.
[ Szerkesztve ]
https://tinyurl.com/ycoexz4o *** Only the good die young...
-
jacekLFS
tag
válasz gurabli #39699 üzenetére
Köszönöm a választ, használtan veszem 25e Ft ot nekem meg ér így kompletten, a 3d nem kritérium de nem lenne gond ha tudná. 2db 2tb 1db 3tb Red lesz bele rakva, ezek már meg vannak. A házban el fér a 3 Winyo, de kell vennem egy pcie Sata kártyát, vagy marad külső keretben az egyik.
Ha már kaptál egy privát üzenetet, illik rá válaszolni, pénzbe az még nem kerül!(inteligencia viszont szükséges hozzá)
-
_Smooth
senior tag
válasz gurabli #39703 üzenetére
Nem kell leírni a 3D-t.
Egy 40-es passzív LCD TV-n nyilván nem fog nagy élmény nyújtani.
Bár van olyan ismerősöm, aki kb 4m-ről még 55-ös TVn is tudja élvezni (sőt, olyan is, aki a 32-esen).Sajnos Pana plazmák 3D-jéhez nem volt még szerencsém. De pl. egy w1070-es (DLP vetítő) 3D-je számomra (és nagyon sok ismerősöm vélemény is ez volt, akik ráadásul elég sokat járnak mozikba) eddig minden egyebet vert. LCD TV-ket (50 és 55" méretben is), illetve a mozikat is (akár IMAX - én a hazaitól nem dobok hátast).
Egy dedikált moziszobában, ahol tényleg teljesen sötét környezetet tudsz kialakítani (hogy ne legyen esélye se a szemednek támpontot, viszonyítási pontot találni), egy megfelelő vetítővel, olyan 3D hatást tudsz elérni, hogy az álladat fogod kapargatni a földről.
Ehhez persze megfelelő forrás is kell.A hatáshoz amúgy elég tud lenne a HSBS is. Kicsit a képminőség lesz gyengébb.
# I got bored one day and put everything on a bagel...
-
gilfoyle
őstag
válasz gurabli #39668 üzenetére
Pont a DC-s lap lett. Lemondtam a simat. Talan a hazon belul eggyel kevesebb hotermelo lesz igy...
Az MK-35DV bovitot az interstore.hu-rol rendeltem, szlovakiai ceg, a heten hozzak is. Idehaza nem is talaltam sehol.3,5-os vinyom van, 2×8GB ddr3l notiramom es ssd-m szinten van. Igy csak haz es alaplap kellett.
-
ptya
tag
válasz gurabli #39683 üzenetére
Azt nézegettem, hogy az általad emlitett Toshiba pl csak Sata2-es és 8MB cache.
Mekkora hátrány ez a valóságban egy HTPC-nél (ami még torrentre is használatos) a Sata3 és 64MB cache-el szemben?A Chieftec házat amit meg láttam, az 2x2,5"-el megy.. Rendszer SSD meg egy vinyó és vége.. Bővités esetén új ház kell. Vagy nem az IX 03B-re gondoltál?
Szerk: @canniball, ah az jó infó, hogy 3,5"-be lehet rakni 2,5"-t. Igy a ház valszeg maradna a CM. Már csak a vinyó kérdéses..
[ Szerkesztve ]
-
krisztian7
tag
válasz gurabli #39621 üzenetére
Ennél olcsóbb megoldást keresek, mert pár órát használnám a gépet hetente. A htpc-nek van dvi meg hdmi kimenete, a házimozit úgyis csak erősítővel használom oda elég lenne egy dvi-hdmi átalakító. A szobai kis tv meg menne hdmi-ről. Kérdés az, rákerestem, de mindenki mást írt, kodi ezt hogy kezeli le? Ha kikapcsolom az egyik tv-t átkapcsol a másikra? Vagy felismeri, hogy melyik kimeneten van tv éppen?
-
-
_Smooth
senior tag
válasz gurabli #39591 üzenetére
Nem. Win alatt remekül működik, csak kb 100-150€ a megfelelő (és egyetlen) szoftver.
Nekem a "lopott" szoftverrel akadt gondom. Telepítés után működött, majd pár nappal később, következő próbálkozásra már a BD3D nem ment vele (minden más igen).
Nem is igazán szeretek ilyen crackelt/hackelt vackokkal szórakozni, de annyi pénzt nekem erre a ritka felhasználásra nem ér az a program, főleg, hogy kodin kvülre kerülök vele. Ezért írtam, ha nem lesz más alternatíva, akkor azért az összegért inkább veszek egy PS3-at.# I got bored one day and put everything on a bagel...
-
_Smooth
senior tag
válasz gurabli #39584 üzenetére
Mármint BD3D-ről beszéltek, nem?
Meglepne, ha ne tudna megbírkózni a felezett tartalmakkal, mikor egy RPi2+OE még a BD3D-vel is elbír.De ez a kérdés engem is foglalkoztat, szóval akinek van linux+BD3D infója, azt várom.
(erre egyelőre egy alternatívát ismerek: Win+PowerDVD - és az nem bejövős)szerk: ja most látom, hogy az eredeti kérdés a hardverre vonatkozott...
ARK intel is azt írja, hogy nincs támogatás.
Intel® InTru™ 3D Technology No
De ez "csak" a FramePacking 3D-t érinti.[ Szerkesztve ]
-
_Smooth
senior tag
válasz gurabli #39578 üzenetére
"Így ok, csak szólni akartam, hogy kb 20GB sem lesz elhasználva. Mondjuk árban nem éri meg semmi mást venni 120GB alatt, ez is igaz."
Legalább az élettartamát kevésbé rövidíti (itt, a tápokkal szemben, inkább előny, ha nem tömik meg).
Amúgy meg igen, ha nem USB kulcsról fut, akkor a 60 és 120GB SSD-k közt már nem egetverő az árdifi. (kb 16 vs 18k)
-
LógaGéza
veterán
-
Patice
Topikgazda
válasz gurabli #39522 üzenetére
Szerintem is direkt korlátozott a Braswell, de sebaj, más célra is nagyon jó kis platform lett ez.
Intel-ék szerencsére felismerték (pár éve), hogy az erős IGP lesz a húzó termék az elkövetkezendő pár évben és látom, hogy milyen gyorsan dobálják ki a fejlesztési lépcsőket. Ezzel párhuzamosan driver szinten is rágyúrtak rendesen.
Win10-nek azért fogok csak még esélyt adni, mert érdekel, hogy mit tud most már frissebb driverekkel. És érdekel, hogy milyen a hangja filmek, zene alatt. Amikor meglett a Braswell lapom, akkor próbáltam Win10-zel és egész használható volt átlag dolgokra, természetesen SSD-vel.
Emby Server - királyság. Sosem hallottam még róla, de nem lennék meglepődve róla, ha ezt a fejlesztést használná (persze titokban) a Synology is a DSM 6-ban, mivel megjelentek az első olyan gyári NAS-ok is (pl. DS716+), amik szintén Braswell-t használnak (vagy hogy ne menjünk messzire, Asustor AS6102T, a "brutális erejű NAS"). És jéé, mivel hirdetik, 4K transzkódolás, azaz lekonvertálás alacsonyabb felbontásra, hogy mobil eszközökön is nézni tudja az ember.
(#39524) LógaGéza:
OK. Nem vagyok képben DDR4 RAm árakkal, ha nem olcsóbb a lassabb, akkor nincs kérdés.
Ha elfér a SilverStone Grandia, akkor abba ATX táp kell majd. 3-400W-os is van ezekből. A TDP érdekes kérdés mindkét gyártónál.bajnokpityunál pl. a BIOS-ban 45W-ra levett APU megkajált konnektorból mérve 100W-ot, valószínűleg azért, mert a TDP korlátozás a proci részre van csak hatással, a MadVR meg az IGP-t terheli, így annak más a TDP-je.
Ezen amúgy nem is csodálkozom igazán. A mai integrált VGA-s procik felületének nagy részét az IGP foglalja el. Terhelve nem is csoda, hogy ennyit mutat a fogyasztásmérő.
Szóval azért csak ésszel majd a táp választásakor, ha a leendő VGA-t is figyelembe veszed.
(#39525) gurabli & (#39523) ptya:
Én is N3150-es lapot ajánlanék erre a célra, csak kell energiát fektetni a szoftverezésbe kicsit.
Asus-nak és Gigának is van olyan lapja, amibe normál DDR3 megy.
Eladó: Intel NUC J5005, Lenovo dokkoló
-
ptya
tag
válasz gurabli #39529 üzenetére
Köszönöm!
Még egy pár kérdésem lenne
Mennyire fontos, hogy SSD-n legyen a rendszer? Csak a bekapcsolás sebesség tükrében fölösleges költség számomra.MCE infra - ez egy külön perifériás kellék? Gugli főleg fórumokra irányitott, ahol épp távkapcsolókról beszélnek
Gép összeszerelésben sajnos nem vagyok pro, igy nekem a coolermaster-es sor nem teljesen tiszta.
Tehát van a ház, amihez kell még egy erőforrás. Erre ajánlod a picopsu-t és még egy külső tápot is?
Bocsánat, ha nagyon láma kérdés
Indulásnak 1db 2TB HDD-t szeretnék, amit majd később bővitenék még egyel. VideoTK-t nem szeretnék üzemeltetni, szóval ami nagyon nagyon nem kell azt inkább letörlöm -
ptya
tag
válasz gurabli #39525 üzenetére
Ah, látom a formázásom elveszett.. tehát a távoli elérést arra gondoltam, hogy másik pc-ről tudjam kezelni rendes bill+egér kombóval. Ne kelljen tv elé ülni és rákötni billentyűzetet.
Az alaplap mellé akkor még milyen cpu, mem és tárhely ajánlott? Akár egy ajánlott "csomagot" is jó lenne olvasni
-
LógaGéza
veterán
válasz gurabli #39513 üzenetére
Igen, van dedikált moziszoba, vetítő sem a legolcsóbb lesz (Sony VPL-VW520ES már lerendelve, hozzá vászon is nem kicsi összegért), akkor már szerintem pont nem a forráson kéne spórolnom.
Azt viszont sajnálattal látom, hogy se a Sonyn, se az Epson hasonló kategóriás kiszemeltjén (LS10000) sincs DisplayPort, a HDMI elvileg 4K/60p-t támogatja mondjuk, de PC-s alaplapokon még most jön be a HDMI 1.4...
Core i3 pedig azért kellene, mivel a Pentiumokban egyel gyengébb IGP van.Patice
Köszönöm a segítséged
RAM: nem kerül kevesebbe a lassabb se, és 2GB-os meg nincs már DDR4-ből, hogy 2x2GB legyen sajna, a Dual-Channel miatt meg tartanám a páros felállást.
Háznak a hely miatt fekvő 1DINesnek kellene lennie, ha nagyon nincs más megoldás, csak akkor mennék álló ház irányába. Amúgy a GD05-öt néztem elsőnek én is, hétvégén lemérem a magasságot.
Mini-ITX vs ATX: teljesen mindegy, a dupla HDMI-s alaplapok ugyanannyitól kezdődnek mindkét méretben...
Táp: SFX 300W-os, félpasszív, proci 35W TDP, VGA se fog 100W felé menni, csak elégnek kellene lennie."Go to work, get married, have some kids, pay your taxes, pay your bills, watch your tv, follow fashion, act normal, obey the law, and repeat after me: I AM FREE"
-
PistiSan
addikt
-
djnice
veterán
válasz gurabli #39509 üzenetére
Ennél az EGL-nél hogy tudom megállapítani, hogy mit tud a TV?
If your TV is limited range. Go to System -> Video Output and choose "Use Limited Range", disable Dithering.
If your TV is full range. Go to System -> Video Output and unselect "Use Limited Range" and enable Dithering with 8 bits. -
Patice
Topikgazda
válasz gurabli #39509 üzenetére
Írtam, hogy én a "másik vonalat" képviselem, azokét, akik kicsi, alacsony fogyasztású gépet akarnak, minimális hardverrel. Amit írtál komponenseket, azt én meg is csináltam. Teljesen elégedett is vagyok ezzel.
Ezzel a lapal pont úgy vagyok, ahogy írtad, ha nagyon késztetést fogok érezni Broxtronra váltani, akkor fogok. ez a lap meg majd megy asztali Linux gépnek, vagy inkább NAS alaplapnak.
A "nagy HTPC" vonalat viszont megértem, hogy miért költenek rá ennyit. Láttam az én gépem határait egy elég komoly high-end (tényleg az) rendszerben. Mondjuk a vetélytársa nem kicsit többe került, és szinte borítékolható volt az összevetés eredménye, de nekem nagyon hasznos tapasztalat volt. Többek között megerősített abban, hogy jó úton járok ezzel a géppel és van még benne számomra is fejlesztési potenciál.
A házban van elég helyem pl. komolyabb, lineáris táp elhelyezésére + egy dedikált, audio célra szánt USB kártyát akarok majd belerakni, hogy ne csak filmre, hanem dual boot-tal zenére is alkalmas forrás legyen a meglévő USB-s DAC-ommal párosítva.
Plazma vs. LCD TV:
A 2009-es alap HD ready Samu plazmám képe ezzel a géppel nekem nagyon ott van. Nemrég az új kecóba vettünk egy LCD-t a hálószobánkba, (idei LG UHD modell ) ezen majd még kipróbálom a kis Braswell-t, hogy mit mutat és pl. mennyire tudja kezelni a 4K felbontást, ha a kimenetet arra állítom.
Elméletben így a 4K teszt videókat még csak le sem kellene skáláznia, csak natívan kitolni a HDMI-n. Hétvégén kipróbálom.
-
PuMbA
titán
válasz gurabli #39478 üzenetére
Lehet, hiszen a 10bitet GPU gyorsítással oldja meg, nem tisztán a videó egységével, amit itt az egyik dián is látszik
(#39480) devil-k: Egyik Skylake se, jelenleg csak az NVIDIA 950-ese legolcsóbban, de jövőre jön a 950-esből levágott alsó kategóriás kártya
[ Szerkesztve ]
-
PuMbA
titán
válasz gurabli #39476 üzenetére
Skylake tud 10bitet, már pár hónapja bejelentették és programmal is ellenőrizhető (HEVC_VLD_Main10). Ezért a Pentium G4400 jobb választás a Braswell-nél például, mert minden jövőbeni videót le fog tudni játszani
[ Szerkesztve ]
-
Celtis
veterán
válasz gurabli #39464 üzenetére
Nem tudom segít-e, de az Asrock AM1-ITX lapomban próbáltam mSATA SSD-t és persze nem kezeli.
Egyébként milyen átalakítóról van szó? Én egy az egyben bedugtam az mSATA SSD-t a mini PCIe foglalatba.
Nem a "micro SATA" és "mSATA" felületet keveritek? Mert baromira nem ugyanaz. -
róland
veterán
válasz gurabli #39464 üzenetére
Pontosabban: hivatalosan a wifi modult példának hozza, és az n3150dc-itx alaplap leírásában szerepel, hogy VGA kártyát nem tud kezelni. Egyébről nem ad információt a gyártó.
http://logout.hu/cikk/mi_is_az_a_htpc/teljes.html; Három emeleten át egy teljes liftrapszódiát játszik!
-
őstag
válasz gurabli #36877 üzenetére
Nem elég gyors a felülelet, időnként akad egy kicsit és zavar A bal felső sarokban látok időnként egy kis átlátszó téglalap szélét, amit nem tudok írásban elmondani, de még nem jöttem rá, hogy miért lehet.
Automata képfreki váltás se volna rossz, korábban amikor egy e350es boxom volt akkor usbs infra vevővel használtam és rá tudtam programozni a felirat és hangsáv váltást tetszőleges gombra a Harmonyval. kb ezek.
ITX-nél jó volna egy kicsit kisebb form factor.[ Szerkesztve ]
-
dzsini78
újonc
válasz gurabli #36639 üzenetére
Köszi. Nos, mivel jelenleg a laptopom a komolyabb hw így az asztali gépem az amit -igazából eddig is- de talán mostanság kineveztem htpc-nek. Ami az adatok tárolását illeti 3db 2tb-os vinyó van benne valamint a részletezett alaplap és egyebek. Régóta szemezek az xbmc-vel a felülete miatt, korábban a régi laposomon egy rövid ideig ki is próbáltam, tetszett. Most, hogy egy a réginél erősebb dvga került a gépbe lehetővé vált 1080p anyagok lejátszása is és innentől kezdve elindult a lavina.
Beleolvastam pár hazai és külföldi fórumba, és a sok új infó miatt kezdtem úgy érezni, hogy talán elkapkodtam a beruházást ezzel a GT 610-essel. Mindezt persze a menet közben egyre növő igényeim miatt gondoltam így, no meg persze azért is mert egyszerűen sehogy sem sikerült az öreg vasra winxp-nél újabbat föltenni, szóval kezdtem azt érezni, hogy talán jobban jártam volna ha szó szerint új alap(lap)ra helyeztem volna a gyűjteményemet.
Aztán ahogy egyre jobban sikerült/sikerül optimalizálnom az xp alapú rendszert kicsit visszarázódtam az eredeti kerékvágásba, hisz most is le tudok játszani mindent tulajdonképpen és nevezzetek bár szentimentálisnak de ez a régi hűséges masina a szívemhez is nőtt, úgyhogy bár talán tudnék neki egy új nyugdíjas feladatkört egyelőre úgy fest szolgálatban marad.
Ez talán majd az új megjelenítő eljövetelével fog változni, mert ugyan a jelenlegi képminőséggel is meg vagyok elégedve de egy komolyabb kijelzővel talán többet is ki lehetne hozni ebből a témából, és talán oda már kelleni fog egy erősebb vas.Ami a kijelzőt illeti. Jelenleg egy 99cm-es fullhd ledtv-m van. Teljesen alap, semmi extra, olcsó volt megvettem. Tettem ezt azért is mert a régi projektorom -ami még 800x600-as volt- távozott az örök vadászmezőkre és a javíttatására költendő összeget megpótolva lett ez a tv. A korábbi képátló 1/4-e viszont a felbontás a 4x-ese. Erős kompromisszum, de ez van, három év munkanélküliség le tudja rakni az embert.
Szóval jelenleg ott tartok, hogy vagy marad ez a tv és a Jézuska hoz mellé egy fullhd projektort pl ezt: Epson EH-TW5200 ami már 3d képes is csak éppen aktív módon ami annyira nem szimpi, vagy tv megy a másik szobába és jön a helyére pl ez: LG 55LB650V ami ugyan kisebb képátlót tud egy vetített képnél cserébe passzív technológiát használ.A projektor mellett szól, hogy a gyűjteményem túlnyomó többsége -néhány kedvenc blockbuster kivételével- 720p-s és a 3d tartalom sem annyira bőséges, hogy éjjel nappal azt nézzem. DE persze itt baszogat a bogár a fülemben, hogy ha már fejlesztek miért ne törekednék -még ha apránként is- az elérhető maximumra mint ahogyan tettem azt anno pl. a hangrendszer megvételekor. Ami természetesen mára nem mondható a legmodernebbnek az új hangformátumoknak köszönhetően de mégiscsak egy 6.1-es DTS-ES képes THX minősített vas ami nekem továbbra is elég. Szóval újból elkapott a gépszíj, de próbálok józan döntéseket hozni.
De vissza a képhez. 2. opció: nem projektort hanem 140cm-es tv-t ami ha 3d-zek akkor legalább passzív és több funkcióval bír, nem utolsó sorban talán az élettartama is hosszabb -gondolok itt a projektor lámpájára. (Mondjuk az előző 6 évet bírt.) Persze ez esetben meg kell elégednem "pötöm 140cm-rel" ami ugye hatalmas ugrás a jelenlegi 99-hez képest, ugyanakkor tudom milyen a brutál nagy vetített kép feelingje.Nyilván ezeken kívül sok szempont van még amit nem vettem figyelembe, dehát épp ezért vésem ezt a hozzászólást is. Szóval jöhet minden amire érdemes lehet odafigyelnem, amik az esetleges tájékozatlanságom okán megfontolásra érdemesek, akár kép, akár beállítási lehetőségek, akár maga a vas(htpc), egyedül a hang az amit nem bántok. És bocs a litániáért, próbáltam részletes lenni. Köszi.
-
devil-k
nagyúr
válasz gurabli #36668 üzenetére
Ma egyáltalán nem ígérem, de holnap szerintem nekiugrok. Kíváncsi lettem, egy próbát megér.
Az SSD-t nem fogom legyalulni, hanem külön partíciót hoztam neki létre. Csak a telepítés menete nem világos még itt, mivel a képfájlnál bemountolva semmit se lát.
(#36671) regger
Egy próbát megér. Majd a saját NAS-ban is segíthetsz.
[ Szerkesztve ]
- mozi bolondéria -
-
devil-k
nagyúr
válasz gurabli #36657 üzenetére
"Megy pendrive-ról is, persze lassabban. Vigyázz, amikor telepíted, nehogy legyaluld a meglévő lemezek tartalmát"
Haha, egyszer már jártam így.
Vagy lehet, hogy külön partíciót hozzak létre inkább a jelenlegi SSD-n? A telepítés menete hogy zajlik ennél a képfájlnál?
Patice
Köszönöm a hasznos infókat! Ezek szerint érdemes a "sima" Kodi helyett ezt választani? Vagy inkább Linux vonal?128 GB-os az SSD-m.
[ Szerkesztve ]
- mozi bolondéria -
-
Patice
Topikgazda
válasz gurabli #36581 üzenetére
SPDIF manapság már nagyon nem szükséges. A legújabb mozivasakon már szinte csak HDMI van, azon meg átmegy minden. USB-ből meg még mindig csinálható egy külső eszközzel SPDIF, ha nagyon kell. És akár jobb minőségű is lehet, mint egy integrált megoldás.
Skylake után már lesz majd új SoC.
A 4K nem bukta, csak a 4K BD szabvánnyal csúsztak meg, meg így a lemezekkel és a filmekkel is. Idén karácsonyra ígérik. Szeptemberben szerintem bemutatásra kerül minden. Most mindenki szabadságon, uborkaszezon van.
A 4K BD-k megjelenésével fog majd elkezdeni terjedni a h.265 meg a HEVC is. A h.264-gyel is így volt.
-
-
Patice
Topikgazda
válasz gurabli #36557 üzenetére
usb->2xRCA stereo, nagyon jó minőségben?
Van. Én pl. egy Bladelius USB DAC-ot használok ilyen célra. Linux szereti, nem kell driver, USB2.0 kompatibilis (XMOS receiver chip-es) cucc. Alsa, pulse tökmindegy, mindkettővel megy, így OE és Kodi is szereti.
-
Mezga Aladár
veterán
válasz gurabli #36557 üzenetére
Ha sima hangkimenet kell akkor jó az optika, végül is arra fejlesztek ki hogy, galvanikusan leválasszanak eszközöket.
Usb to toslink: nem tudom nem foglalkoztam vele, pont az optika gyengesége miatt.
A hiface two honlapján van rca, bnc kivitel optika nincs, a véleményük szerint a technológiából fakadóan magasabb jitter miatt értelmetlen ilyen kivitel.Az egyik népszerű chip az xmos, szabványos usb2 audio linux drivers-el müxik.
Nálam voyage+alsa. Kodi és OE is ment vele.[ Szerkesztve ]
-
Mezga Aladár
veterán
válasz gurabli #36553 üzenetére
"Szerinted érdemes USB DAC-al vacakolni?"
Mióta kitalálták az aszinkron usb spdif átalakítót, vagy az usb aszinkron dac-ot azóta lehet igazán jó zenelejátszókat építeni olcsón.
Én ezzel kezdtem, először úgy kelett az államat visszakötni.
Nagyon nehéz és macerás az analóg hangot kinyerni a pc-ből.
Zajos a táp,hdd,proci,stb, milió frekvencia rohangál a dobozon belül.De ez itt nagyon off, ha érdekel a téma ugorj át a zenelejátszó és a dac topicba.
-
PuMbA
titán
válasz gurabli #36538 üzenetére
Ez az érvelés nem elfogadható számomra, hiszen én teljesen másról beszélek. Arról, hogy mi lehetséges Linux alatt és mi Windowson és ehhez semmi köze az AMD-nek és az Intelnek, illetve senkinek. Az Intel akkor miért nem oldja meg ezt a régebbi 4K HEVC gyorsítást nem támogató GPU-inál, hogy Linuxon is le tudj vele játszani 4K HEVC-t? Csak egy dolog miatt: mert Linuxon nem lehet és ezt ők is tudják Épp ezért kellett az OpenGL-t kidobni a kukába, mert annyira használhatatlan, majd csak a Vulkan API-val lehet rá esély.
[ Szerkesztve ]
-
Mezga Aladár
veterán
válasz gurabli #36545 üzenetére
"Egy középkategóriás erőlködő a hozzá illő hangfalakkal bőven beéri egy Kodiból ráküldött optikaival, nem?"
Ott már hallható. A kodi "szürke, unalmas" hiányzik belőle az pezsgés, zenénél.
Szerintem még egy tisztességes hm vassal is hallható.
A jó minőségű zenei anyag persze fontos.
Bár most itthon, egy nem középkategóriás cuccon éppen a klasszik rádió megy 192 kbps-el. -
Patice
Topikgazda
válasz gurabli #36544 üzenetére
Win10-ben már a böngészést próbáltam. SSD-n van a rendszer, így elég gyorsan reagál mindenre, a gyári Egde böngészővel. Szerintem ezzel a fejlesztéssel egész használható OS lett a Win10. Youtube-ot majd még kipróbálom.
A Giga házikóban FSP a paneltáp is, meg a külső kocka is. A panelre csak pár sorszám, meg az "FSP" felirat van, nem tüntették fel rajta a terhelhetőségét. Gondolom a külső kockához illő darab ~ 60W-os lehet. Nem egy bonyolult darab.
Szerk.:
(#36545) gurabli:
Én azért már egy középkategóriás cuccon nem a Kodival játszanám le a zenét.
Ui.:
Jöhet a link az Ubuntu Server + Kodiról. Be vagyok sózva.
[ Szerkesztve ]
-
Mezga Aladár
veterán
válasz gurabli #36541 üzenetére
"Hangminőség: Pi-re van egy külön distro, Volumio, ami erre van kihegyezve, félelmetes minőségű hangot ad. Nem lesz gond vele Braswell alatt sem, meglátod."
De lesz vele gond. Volumio jelenleg arm gépeken fut.
X86-os gépen talán, a volumio 2 fog. Amikor majd elkészül.
Addig a voyage-mpd ajálnható, ami "kicsit" jobb hangot produkál.[ Szerkesztve ]
-
PuMbA
titán
válasz gurabli #36527 üzenetére
Nem érted még mindig... Linuxra nincsenek meg a szükséges fejlesztői eszközök és interfészek, hogy az AMD megoldja a dolgot Linux alatt nincs WDDM 2.0, szóval ha az AMD meg akarná csinálni akkor se sikerülne jelenleg. Nem az AMD-n múlik ez, hanem a Linuxon, remélem most már érthető a dolog.
[ Szerkesztve ]
-
PuMbA
titán
válasz gurabli #36521 üzenetére
Az AMD, mint írtam csak a legújabb VGA-jában támogatja a 4K-t hardveres videó egységen keresztül, a régebbi GPU-k erre alkalmatlanok, viszont egy olyan fejlesztői rendszerrel tudják megoldani a 4K dekódolást ezeken, ami Linux alatt nem létezik jelenleg, csak Win10 alatt Megyek aludni
[ Szerkesztve ]
-
PuMbA
titán
válasz gurabli #36516 üzenetére
Linux alatt semmi félelmetes optimalizálás nincsen, csak az Intel hardveresen mindent kinyom Az AMD Kaveri APU például hardveresen nem tudja gyorsítani a 4K HEVC videókat, mert a videó egysége elavultabb, mint például a Braswell, ezért OpenCL és egységes címtér alatt alatt általános számításokra kell befogni a GPU-t, hogy le tudj játszani egyáltalán 4K anyagot. Linuxon épp, hogy sehogy se játszol le 4K-t a Kaveri APU-kkal, ugyanis ilyen videólejátszási módszer nincs, Windows alatt is még csak tesztként fut
[ Szerkesztve ]
-
MasterMark
titán
válasz gurabli #36510 üzenetére
Nem értem mire akarsz kilyukadni. Csak annyit jegyeztünk meg, hogy AMD APU(!)-hoz érdemes minél gyorsabb RAM-ot Dual Channel-be tenni.
Most hogy az Intel csak 1600-ig támogatja, és? Abba nyilván nem is kell gyorsabb, de itt most nem arról van szó.
Mellesleg amennyire lent vannak a RAM árak, és csak kicsivel drágább a gyorsabb RAM akkor is az éri meg.
Switch Tax
-
PuMbA
titán
válasz gurabli #36501 üzenetére
"Hm., max 512MB, és ugyan minek is több?"
2010-ben elég volt, de most 2015 van Ha elindítasz egy FullHD videólejátszást feliratokkal teli lesz az 512MB VRAM-od Windowson (nálam feliratokkal már elfogy az 512MB kiterjesztett asztallal és Athlon 5150 mellé nem tudok többet rendelni, tehát a feliratok textúráját le kell vennem 1280x720-ra, különben szaggat a FullHD videó), mellé még egy kis hardveres gyorsításos böngésző (az összes ilyen), ami szintén lefoglal 100-200MB-ot és vége A Braswell GPU-nál pedig sokszor erősebb az AMD GPU-ja, szóval nagyon fontos neki a 2133Mhz dual channelben, ráadásul az általános számításokban lévő erősségét csak Windowson fogod tudni kihasználni
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Tudástár Mi is az a HTPC?
- Vodafone mobilszolgáltatások
- TCL LCD és LED TV-k
- Renault, Dacia topik
- Bestbuy játékok
- Samsung Galaxy Felhasználók OFF topicja
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Drive! - Az utolsó gurulás idén a Quadrifoglio-val