- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
- CMF Phone 2 Pro - a százezer forintos kérdés
- Honor 400 - és mégis mozog a kép
- Milyen okostelefont vegyek?
- Google Pixel topik
- Motorola Moto Tag - nyomom, követ
- iPhone topik
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
-
Mobilarena
Debian GNU/Linux
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
válasz
bambano #9082 üzenetére
Nem nézem sehonnan, csak az autotesztek nézik. Én csak a logokat nézem a végén.
Eredetileg a headless mód is megfelelt volna, de sajnos nem 100%-ig ugyanúgy műxik, mint a GUI-s Chrome, ami megmutatkozott az eredményekben.(#9083) F34R: A wiki szerint az xvfb is egy X11 kompatibilis display server.
Egyébként az xvfb egy bevett szokás a docker-ben selenium-ot futtatók körében, de nem találtam máshol megoldást a kérdésekre.mod: Létezhet az, hogy xvfb-run parancs csak reboot után működik?
-
válasz
bambano #9080 üzenetére
Van egy docker image, amiben nincs semmilyen X szerver, mert alapból minek.
Emiatt a Chrome csak headless módban fut, de úgy nem megy pár dolog.
Az a cél, hogy menjen rendesen GUI-val, mert az automata tesztek így stabilabbak, mint headless módban.
Sajnos a docker image elkészülésére nem vagyok hatással, csak parancsokat tudok belül futtatni. -
kovaax
őstag
válasz
bambano #8994 üzenetére
Én sem, kapásból
su -
-t használok mindig, de most kipróbáltam, stretch alatt tényleg a simasu
beállítja a PATH-ot, bár az aktuális könyvtárban marad, nem megy a/root
-ba (más különbséget nem találtam így 3 másodperc alatt). Mostmár ezt is tudjuk.Aki igényli, annak itt egy nagyszerű írás a su és sudo különbségeiről.
-
-
-
-
-
-
-
Zed895
csendes újonc
válasz
bambano #8883 üzenetére
Oke, ez logikusan hangzik, de hogyan allitom be a -jar kapcsolot? Problakoztam ezzel:
hellowolrd.jar ikonjan jobbklikk, "open with other applications", mivel alapbol nincs a listan megadom neki, hogy
/usr/bin/java -jar
Es ekkor sem csinal semmit. Az a gond, hogy annyi ilyennek problakoztam mar, hogy mar van 6 javam a listan, de egyik se latom, hogy micsoda (pl. benne van e a -jar kapcsolo), mivel egyszeruen nem szerkeszthetoek, csak kivalaszthatoak. Pedig tudom, hogy trivialis a megoldas mert kb. egy eve volt ugyanez a problemam (akkor Minecraft miatt kellett a jar-t futtatni) es akkor is megoldottam valahogy, de nem emlekszem, hogy hogyan es azota uj alaplap miatt uj rendszer van (az is debian volt cinamonnal).Amugy mar azt sem tudom, hogy executable legyen vagy ne az akarmi.jar file...
Koszi. -
Zed895
csendes újonc
válasz
bambano #8880 üzenetére
Szia,
1. tudom, hogy archivum, en csinaltam :-)
2. Oke, megadtam neki a /usr/bin/java -t. Ugyanugy semmit sem csinal.
3. "valószínűleg azért nem indítja el a programodat, mert a java akarmi.jar sem indítja el" -Ha terminalban elmegyek a programom (helloworld.jar) mappajaba, onnan a java -jar helloworld.jar szepen elinditja (kiirja terminalban, hogy "Hello World").
4. Nem ertem a "paramétereket is oda kell írni. java -jar akarmi.jar." reszt. Miert es hol adjam meg, hiszen nem csak ezt az egy programot szeretnem, hanem azt, ha minden jar file-t a java nyitna meg.
5. Szoval debian lelkivilagat illetoen kezdo vagyok, ezert irtam, hogy valoszinuleg trivialis a problema, csak nekem nem az, de a java az amugy jol mukodik es terminalbol megnyitja, csak duplaklikkre is kellene. -
válasz
bambano #8866 üzenetére
Láttam én, de ez
deb https://zmrepo.zoneminder.com/debian/storageareas stretch/
a leírtak szerint nem működik a kollégánál, viszont az experimental repo a sources.list-ba esélyes szerintem.Nem is írt volna ide semmit a kérdező, ha működött volna neki az a repo, amit én nem is használnék, ha van sajátja a Debiannak. Nem értek hozzá, de ennyi még nekem is evidente!
Te értesz hozzá, akkor mi lehet a gond a kollégánál!?
-
-
olivera88
veterán
válasz
bambano #8727 üzenetére
Tegnap használtam a vezeték nélküli billentyűzetet, mert a TV re volt kapcsolva a gép. És azon más is a kiosztás, mert ha Z nyomok akkor Y jön helyette. Ezért próbálgattam azt nyelvállítást amít írtam az előbb. Hát capslock nem hinném h benyomva volt.
Na a lényeg h elég kitolás, mert hiába indítok új sessiont, az meg beragad fekete háttérrel.. Ezért többet ér újra indítani a rendszert powerrel. -
attilav2
őstag
válasz
bambano #8721 üzenetére
Debian live nonfree iso-t(https://cdimage.debian.org/images/unofficial/non-free/images-including-firmware/9.4.0-live+nonfree/amd64/iso-hybrid/debian-live-9.4.0-amd64-kde+nonfree.iso) kipróbáltam, a live rendszer alatt van net, de a telepítő alatt már nincs.
Ezzel az iso-val ispróbálkoztam: https://cdimage.debian.org/images/unofficial/non-free/images-including-firmware/9.4.0+nonfree/amd64/iso-cd/firmware-9.4.0-amd64-netinst.iso itt sincs a telepítő alatt net.
Más linuxoknál telepítés közben is simán van net, Arch, Kubuntu amiket próbáltam. Valamit nagyon elcseszhettek a debiannál. -
válasz
bambano #8713 üzenetére
A /torrentek particióra gondolsz.......ööö oda mennek a Linuxos iso-k, a /data meg minden akármi.
noexec
opciót nem raktam be, de hallgatok rád, a többi nem zavar sok vizet, legfeljebb a noatime értelmetlen, azt még korai SSD-s koromban raktam be valami oknál fogva mindenhová. -
Tamy
senior tag
-
-
olivera88
veterán
válasz
bambano #8654 üzenetére
Ja és ez még nem is volt a egész amit a terminálba írt.
Feltöltöttem inkább Dropboxra h ne húzza szét a fórumot. [link]
Van egy időjárás programom, amit akartam frissíteni a SID tároloból, de nem sikerült a frissítése. Máskor is csináltam már ezt , és akkor nem okozott bajt, csak nem emlékszem h akkor ráfrissitettem e, vagy rögtön az újabb verziót raktam fel SID repobol.
-
olivera88
veterán
válasz
bambano #8651 üzenetére
Köszi.
A locales (national language data) és libc bin a törött csomag. Gondolom akkor ez miatt állítódott el a magyar nyelv is ugye?
Ezt adta ki a parancsra. Ez baj?
WARNING: The following essential packages will be removed.
This should NOT be done unless you know exactly what you are doing!
apt adduser (due to apt) gpgv (due to apt) debian-archive-keyring (due to apt) init-system-helpers (due to apt) libapt-pkg5.0 (due to apt)
libc6 (due to apt) libgcc1 (due to apt) libstdc++6 (due to apt) base-files base-passwd libdebconfclient0 (due to base-passwd) bash dash (due to bash)
libtinfo5 (due to bash) debianutils (due to bash) bsdutils libsystemd0 (due to bsdutils) coreutils libacl1 (due to coreutils)
libattr1 (due to coreutils) libselinux1 (due to coreutils) dpkg (due to dash) diffutils libbz2-1.0 (due to dpkg) liblzma5 (due to dpkg)
zlib1g (due to dpkg) tar (due to dpkg) e2fsprogs e2fslibs (due to e2fsprogs) libblkid1 (due to e2fsprogs) libcomerr2 (due to e2fsprogs)
libss2 (due to e2fsprogs) libuuid1 (due to e2fsprogs) util-linux (due to e2fsprogs) findutils grep libpcre3 (due to grep) install-info (due to grep)
gzip hostname init systemd-sysv (due to init) perl-base (due to init-system-helpers) libc-bin login libaudit1 (due to login) libpam0g (due to login)
libpam-runtime (due to login) libpam-modules (due to login) mount libmount1 (due to mount) libsmartcols1 (due to mount) libudev1 (due to mount)
ncurses-bin sed sysvinit-utils libfdisk1 (due to util-linux) libncursesw5 (due to util-linux) -
Apollyon
Korrektor
válasz
bambano #8589 üzenetére
Nekem úgy volt meg, hogy aki pl. multimédiára használja a gépét, annak mondjuk lehet nem debiant a legcélszerűbb feltennie. De ha ez már változott, akkor visszaszívom. Igyekeztem nem magamból kiindulni.
Mondjuk a sok variálás az asztali környezetekkel pár éve (alap gnóm, mégse, aztán mégis) érdekes volt, szóval jogos.
-
válasz
bambano #8501 üzenetére
Az úgy teljesen más már, a 9 telepítése már valóban szinte kezdőknek való a 7-hez képest, talán a particionáló rész kicsit nehézkesebb az Ubuntuknál. Nekem a 7-8 jobban tetszett, mert kicsit kényszerített, hogy utána olvassak pár dolognak, ha bármit is megértettem az apt és egyéb dolgokról, az ezeknek köszönhető.
(#8502) nahaggyámár
Lehet, bár én nem találtam a synapticban elsőre, így megnéztem a honlapon a csomagokat gyorsan és megláttam a metacsomagot. Nem használom napi szinten, csak fenn van, hogy ha időm lesz, kicsit fejlesszem az (kezdő) ismereteimet. Mint-tel ez nem megy, ott csak felejtem, amit addig tudtam.
Most is csak azért szóltam bele, mert a kollégának hasonló problémái voltak az MX-szel is, bár nem pont ezek, de megjelenitéssel összefüggőek.
-
válasz
bambano #8498 üzenetére
szerintem meg a legegyszerűbben telepíthető linux disztró a debian.
Neked lehet.
3 aprósággal futottam össze, amit laikus kezdők talán nehézségnek ítéltek volna:
- 1 hetes Linux próbálkozó koromban a Wheezy nem akarta felismerni a hálókártyámat.
- A 8-as kipróbálása live-ban, minden super volt, mondom, akkor telepítsünk. Végigment a telepítés, a végén kiírta, hogy a grub2 nem települt, még 3 próba, akkor sem. Kérdésre megkaptam a választ, live-ból indítva sajna ez van, telepítsem direktben. laikus kezdő talán feladja itt és nem kérdezget rá
- Fentiek közül valamelyiknél telepítés közben megáll a dolog és kiírja, hogy tegyem be a megfelelő fw-t tartalmazó lemezt. laikus kezdő tudta egyből, mit kell csinálni
Ezektől függetlenül, aki elszánt, az felrakja kezdőként is, legfeljebb nem 6 perc alatt, mint a Mint-et.
(#8499) zoltanz
Ja, az fstab-os auto csatolás, az nem vészes és mindenütt ugyanaz, persze nem árt figyelni a részletekre.
Amúgy ha Debiant raksz fel és van fenn más disztró és swap is, akkor ugyan a Debian jól elvan, de a többi disztró meglepődik, hogy az eddig megszokott boot csak 90 sec várakozással történik, ugyanis az UUID átíródott.
swap meg nuku.
Egyszóval rengeteg apró dolog van, amivel a laikus kezdő nehezen birkózik meg elsőre.
szerintem -
zoltanz
nagyúr
válasz
bambano #8498 üzenetére
Todom, azért is írtam idézőjelesen, de én elégedet vagyok a backports-al stabilításilag.
ubyegon2
Az fstab-ban van egy ilyen, még a te javaslatodra, hogy ne kelljen mindig jelszó az ntfs partíció felcsatolásához:
UUID=0b28796b-8d0d-4212-8595-9g2d49325952 /media/ubyegon/Data ext4 noatime,nosuid,nodev,nofail 0 0
-
válasz
bambano #8463 üzenetére
Úgy rémlik, van egy normál és egy expert telepítési opció az elején bootkor. Naná, hogy én az expert-et választottam.
Ott be lehet pipálgatni az opciókat, mondjuk nem fstab, hanem mount opciók, discard, noatime.....
Viszont a másik eszköznél mintha nem lett volna, de a fenti két opciót berakta fstab-ba.
Te szerintem még a Potato-t raktad fel utoljára, azért nem emlékszel!
Azóta meg mondjuk alszol telepítés közben. -
Penty
aktív tag
válasz
bambano #8382 üzenetére
Köszönöm, időközben megoldottam. Eszembe jutott, hogy bekapcsoltam az apparmor-t az elmúlt napokban. Ez kavart be, ez nem engedte a programot indulni. Jelenleg kiiktattam a thunderbird-es részét eképpen:
# ls -s /etc/apparmor.d/usr.bin.thunderbird /etc/apparmor.d/disable/
# apparmor_parser -R /etc/apparmor.d/usr.bin.thunderbird
Most már indul a program. Át kell majd néznem azt a thunderbirdös apparmoros profilt, hogy mi a probléma vele... Bár elméletileg "gyári".Szerk:
Híjjnye, jó kacifántos ez a profil. Azt hiszem meghagyom kiiktatva. -
herdsman12
őstag
válasz
bambano #8161 üzenetére
Gondolom a netinstall nem stimmel, most leszedtem a normál telepítőt (debian-9.0.0-i386-xfce-CD-1.iso) és normál telepítéssel felment. Működik a su.
(#8162) CPT.Pirk
A netinstall után nálam is keservesen indult az eee901, 8.8-ról upgrade után 4x sec, most friss telepítéssel:
systemd-analyze
Startup finished in 2.769s (kernel) + 11.569s (userspace) = 14.339s -
herdsman12
őstag
válasz
bambano #8157 üzenetére
Köszi, ez rendben volt, csak nem írtam.
(#8158) kovaax
Köszi, a sources.list miatt nem ment a frissítés.
Aztán szerencse, hogy én meg kipróbáltam. Volt pár necces kérdés (nekem), amit nem értettem pontosan, de sikeres lett a frissítés.
Lett egy csomó rendezetlen, visszamaradt csomag és beállítás a Synaptic szerint, ezért csináltam egy új telepítést (netinstall).
Nem kértem az árnyék jelszóból, de root és felhasználó, jelszó rendben beállítva.
Második indítás után kiderült, hogy nincs su, "Hitelesítési hiba" az üzenet, próbálom Synaptic felől, ott se fogadja el a root jelszavát. Hogy biztos legyen a dolog új telepítés, de a helyzet változatlan.
Visszateszem a 8.8-at és újból dist-upgrade ott működött a jelszó.Ezt most elbénáztam, vagy mi?
Megköszönök egy jó ötletet. -
válasz
bambano #8034 üzenetére
Most így van hagyva, de írtam, hogy kipróbáltam szinte az összes repót felváltva!
Még nekem se volt bonyolult a kettőskereszteket ide-oda rakosgatni.
Ha legközelebb bebootolok Jessiere, akkor rendbe teszem a repo listát természetesen, amit bemásoltam az már a végén volt. Amúgy már a strechből frissítettem, már amit engedett a terminal. Próbáltam erőltetni a synapticból némelyik csomagot, de nem bírtam a törött függőségekkel, volt amit sikerült frissíteni, de nem sok ilyen volt.kb így megfelelő lesz?
#Debian Multimedia
#deb http://www.deb-multimedia.org jessie main non-free
#deb http://www.deb-multimedia.org experimental main#experimental
#deb http://httpredir.debian.org/debian experimental main contrib non-freedeb http://httpredir.debian.org/debian stretch non-free main
deb http://security.debian.org/debian-security stretch/updates main
deb http://httpredir.debian.org/debian stretch contrib non-free main
#deb http://mozilla.debian.net/ jessie-backports firefox-releasea multimedia és a ff nem lesz alapból aktív
-
válasz
bambano #7995 üzenetére
Köszönöm!
Mondtam, hogy nem értek hozzá és megint csak nekem volt igazam!
Első Linuxos laikusként való próbálkozásom alatt a telepítő még a hálókártyámat se ismerte fel Wheezyvel volt és kék karakteres ablakos telepítő, abból vontam le ezt a tévesnek bizonyuló következtetést.
-
Archttila
veterán
válasz
bambano #7977 üzenetére
Nos a probléma az volt, hogy a rendszer egy összefüggő particióként kezelte a pidrive-ot. (sda)
A kérdésem az lenne, hogy miként tudok ebből sda1 -et létrehozni?sudo mount /dev/sda /mnt/pidrive
egyelőre így működik.
Bocsánat a sok láma kérdésért de csak emiatt már nem szeretnék felrakni egy grafikus felület tele számomra sok felesleges dologgal!(főleg ha már eddig eljutottam)
-
Archttila
veterán
válasz
bambano #7974 üzenetére
Köszönöm időközben megoldódott a samba probléma viszont valamit nagyon benézhettem mert nem csatolja fel az fstab tartalmát. (az lenne az 1TB pidrive)
UUID=ad8f979b-e1d3-4b7f-b04b-4567c8ec1b20 /mnt/pidrive ext4 nofail,defaults 0 0
valami hiányzik belőle? mert a transmission szépen elkezdte memóriakártyára pakolni a cuccost...
-
saelin
veterán
válasz
bambano #7945 üzenetére
De... csak az elég 90-es évek.
Olvasgattam picit rsync témában és arch wikin találtam ezt a commandot -persze azóta már átszabtam az én "ízlésemnek", hogy a home-ot ne másolja mán:
rsync -aAXv --exclude={"/dev/*","/home/*","/proc/*","/sys/*","/tmp/*","/run/*","/mnt/*","/media/*","/lost+found"} / /media/saelin/Debian-BuP
-- a debian-bup egy 30GB-os pendrive.Ezt visszamásolva a rsync-el megmaradnak a programjaim beállításai, és úgy mindenem? Persze a a home tartalmát kivéve. Eredetileg arch linux alá próbáltam kitalálni valamilyen backup megoldást, de végül úgy döntöttem, hogy egy univerzális megoldást szeretnék. Lévén a partícióim fixek (root, swap, home), csak a rajta lévő disztró szokott változni. Gyakorlatilag egy snapshotot szeretnék a rendszerről, amit visszaállítva onnan folytathatom a dolgom, ahol azt abban a pillanatban abbahagytam.
-
csakany2001
senior tag
-
kovaax
őstag
válasz
bambano #7780 üzenetére
Azért erre ne vegyél mérget.
A radeon bug miatt felraktam a backportsból a 4.4(?) kernelt. Aztán egyszer frissült is, és szólt, hogy a 3.16-os kernel nem kell már, szedjem le autoremove-val. Közben a bug javult, úgyhogy inkább a backportos kerneleket szedtem le, bp repoval együtt. Reboot. Na, ezután is azt mondta, hogy nem kell már a 3.16-os kernel, autoremove-oljam. Mondok biztos több van belőle (volt *-common és *-amd64 is), úgyhogy autoremove. Na, erre mondta, hogy a futó kernelt nem praktikus leszedni. Abortáltam. Aztán apt-get -f install, mire pár autoremove-olt kernel közeli csomagot vissza is rakott rögtön, és aztán megjavult minden. Szóval össze tud zavarodni a backportos repótól is, bár ki tudta javítani a hibát.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
bambano #7733 üzenetére
Az a szűk 1 év hamar elröppen már
–––––––––––
Egyébként ez az xsreensaver miatti hiszti elég nagy röhej. Ha igaza is van, akkor is diplomatikusan igyekszem a disztró fejlesztői tudtára adni a problémát, nem pedig a weboldalamon sértődött posztokat címezni mint egy amatőr. Just sayin.. -
Friczy
senior tag
válasz
bambano #7689 üzenetére
Nem tricky, sticky
De nem javaslom, az pont nem azt csinálja, ami itt az igény, hanem azt, hogy bár a könyvtáron 777 van, mégis mindenki csak a saját file-ját tudja módosítani (1777 érték a könyvtáron).
Itt pedig pont az a cél, hogy az adott könyvtárban bárki tudja módosítani az ottani file-t. Samba oldalon acl-t célszerű használni (régen használtam Sambát komolyabban, tehát konfigot nem tudok mondani most), valamint a force user és force group opciók.
A Linux jogosultságon érdemes lehet a group-nak módosítási jogot adni (könyvtár szinten 775), valamint a setgid opció a könyvtáron. Ez az újonnan létrehozott file-okat mindenképpen abba a csoportba teszi, amely a könyvtár tulajdonosa (és amelynek beállítottad a törlési jogot, lásd 775 a könyvtáron).
Szerintem a samba force group és a setgid együtt már jó eséllyel megcsinálja, amit az eredeti kérdező szeretne.
-
olloczky
senior tag
válasz
bambano #7687 üzenetére
még semmi ilyesmi nincs, hogy tartomány vagy valami
a suli most kapott pályázat keretén belül szervert, és még egyelőre a fájlszerverrel babrálok. (és kezdő rendszergazda vagyok) tehát csak szimplán két megosztás kéne, a fent leírt kritériumokkal. de bármit állítok be, nem akar működni.. a chmod 0777 /home/diak parancs után a tanár tud létre hozni fájlokat, de a diák által létre hozott fájlokba már nem tud módosítani oO
-
-
gery2123
őstag
válasz
bambano #7591 üzenetére
Az addig oké, de nem alap és nem hiába. Vagy legalábbis én úgy tudom. Persze ha valakinek ez kell akkor használja én még nem fogom .
ubyegon2: De én így tettem fel, és a taskel -nél választottam a gnome alapot ami magával rántotta a többi csomagot. Nekem így tökéletesen megfelel, de a fórumtárs fullra alap gnome akar.
Mondjuk a kérdezőnek is ajánlhatnátok valamit
Nekem tökéletesen megfelel a jelenlegi rendszer.Más: viber nem indul. Mondjuk 16.04 ubi alatt se, így várok még.
-
Damateo
aktív tag
-
janos666
nagyúr
válasz
bambano #7277 üzenetére
Megtaláltam a kis kapcsolópanel driver-ének legutolsó verzióját: acerhk, de:
"not working on Medion MD97600 with Ubuntu 14.04 -
seems not to work on machines/kernels using NX-protection of the CPU"
A kérdéses gép pedig pont ez lenne. Az NX nem tiltható le a BIOS-ból. Talán a kernel forgatásakor lehetne kikapcsolni, de az most nem igazán alternatíva.Esetleg ha fizikailag rövidre lehetne zárni két PIN-t a NYÁK-on.
Szerk.: AHA! ragasztó! -
janos666
nagyúr
válasz
bambano #7275 üzenetére
Nem egyszerű eset.
Telepítettem az rfkill-t és a list paranccsal ugyan azt mondja, mint a kernel log, hogy hardware kapcsoló blokkolja a rádiót. Észrevettem, hogy azóta a BIOS-ba is visszaállt a vonatkozó kapcsoló "last state"-ről "disabled"-re (átböktem, de később megint visszamászott, korábban ezt még nem figyeltem meg) és most már az Ubuntu Live környezetben sem lehet életre kelteni a WiFi-t.
Elnyomozgattam addig, hogy valószínűleg az acerhk kernel modul (Acer HotKeys) tudná átbillenteni a kapcsolót, ez viszont nem érhető el Jessie-re. De amúgy régóta nincs már meg Ubuntu-ra sem, így gondolom azért működött korábban, mert a BIOS mindig a Windows óta hurcolt feloldott állapotban hurcolászta tovább a kapcsoló állapotát, míg valamelyik Linux disztró a driver betöltésekor letiltott állapotban inicializálta és azóta fixen tiltott. A BIOS-ba pedig sajnos nincs olyan, hogy fixen engedélyezett állapot, csak kikapcsolja, vagy változatlanul hagyja. -
Friczy
senior tag
válasz
bambano #7201 üzenetére
Nehéz válasz. Szívem szerint mondtam volna a bash_profile-t, de ah valaki átállítja a shelljét másra, akkor ezt is buktad.
Az /etc/environment lehet a megoldás szerintem is (nekem legalábbis az szokott működni), ha valamiért nem működik, akkor nézd át a pam.d beállításokat, megvan-e a pam_env.so mindenhol, ahol kell.
A session beállításoknál kell, létezik egy common-session, amit szinte minden pam.d file beránt, érdemes oda betenni.
-
Drótszamár
őstag
válasz
bambano #7123 üzenetére
Szia!
Igen, ezeket magamtól is berakhattam volna
Időközben annyi történt, hogy töröltem a konfigot, és visszatettem a régit, hogy legalább a wifi működjön.
ifconfig -a
eth0 Link encap:Ethernet HWaddr 00:1e:06:cd:68:aa
inet6 addr: fe80::21e:6ff:fecd:68aa/64 Scope:Link
UP BROADCAST RUNNING MULTICAST MTU:1500 Metric:1
RX packets:5 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:24 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:1000
RX bytes:300 (300.0 B) TX bytes:4663 (4.6 KB)
Interrupt:40
ip6tnl0 Link encap:UNSPEC HWaddr 00-00-00-00-00-00-00-00-00-00-00-00-00-00-00-00
NOARP MTU:1452 Metric:1
RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:0
RX bytes:0 (0.0 B) TX bytes:0 (0.0 B)
lo Link encap:Local Loopback
inet addr:127.0.0.1 Mask:255.0.0.0
inet6 addr: ::1/128 Scope:Host
UP LOOPBACK RUNNING MTU:65536 Metric:1
RX packets:43 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:43 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
RX bytes:3788 (3.7 KB) TX bytes:3788 (3.7 KB)
sit0 Link encap:IPv6-in-IPv4
NOARP MTU:1480 Metric:1
RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
RX bytes:0 (0.0 B) TX bytes:0 (0.0 B)
wlan0 Link encap:Ethernet HWaddr 00:e0:4c:81:7d:b3
inet addr:192.168.1.220 Bcast:192.168.1.255 Mask:255.255.255.0
inet6 addr: fe80::2e0:4cff:fe81:7db3/64 Scope:Link
UP BROADCAST RUNNING MULTICAST MTU:1500 Metric:1
RX packets:2028 errors:0 dropped:485 overruns:0 frame:0
TX packets:400 errors:0 dropped:2 overruns:0 carrier:0
RX bytes:717232 (717.2 KB) TX bytes:152217 (152.2 KB)
wlan1 Link encap:Ethernet HWaddr 02:e0:4c:81:7d:b3
UP BROADCAST MULTICAST MTU:1500 Metric:1
RX packets:0 errors:0 dropped:5537 overruns:0 frame:0
RX bytes:0 (0.0 B) TX bytes:0 (0.0 B)netstat -rn
Kernel IP routing table
Destination Gateway Genmask Flags MSS Window irtt Iface
0.0.0.0 192.168.1.1 0.0.0.0 UG 0 0 0 wlan0
192.168.1.0 0.0.0.0 255.255.255.0 U 0 0 0 wlan0interfaces:
auto lo
iface lo inet loopback
auto wlan0
iface wlan0 inet dhcp
dns-nameservers 8.8.8.8 8.8.4.4
wpa-ssid halo_neve
wpa-psk xxxxEzen felül van egy ip kamera, aminek 192.168.0.9 az IP címe.
Ezt dugnám az eth0 portra. Erről kéne képeket lementeni, és továbbítani wifin.Ha a lentit beteszem a konfigba, akkor wifin ugyan kap ip-t, de többet nem lehet rajta kívülről elérni. Még pingre sem reagál.
auto eth0
iface eth0 inet static
address 192.168.0.8
netmask 255.255.255.0Mit csinálok rosszul? Mit hagyok ki?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
bambano #7024 üzenetére
Na a kernellel volt valami. Ugyanaz a rootfs két másik helyről (ahol Debiant raktak a kütyüre) fordított kernellel jól működik. Ez amivel nem, ezt meg a linux4sam repójából húztam le, és ők erre a "poky" nevű disztrót rakták. Nem tudom mi lehet ez az inkompatibilitás dolog, ennek a repónak se a 3.10, se a 3.18-as kerneljével nem ment a Debian. Eljut a boot végére és kezeli a hálózatot is, de semmi mást. Pont a bejelentkezés előtt áll meg.
Mindegy, holnap megpróbálom ezt a poky dolgot leforgatni csak kell hozzá 100+ GB, amúgy is arra van meg a kellő QT-s környezet meg eszközök, ami pont a lényege lenne ennek a cuccnak az LCD-vel. Csak az meg flash image-t generál, még rá kell venni az SD kártya kompatibilis kimenetre, mert a sam-ba cseszik rendesen kezelni a cuccot flash szinten, szal van mivel kínlódnom...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
bambano #7022 üzenetére
Oké, de hogyan lépek be az eszközre, hogy kiadjam ezeket a parancsokat?
Néztem azt a mappát ahol ezek a dolgok vannak tárolva, ott csak a ttyS1-re volt target vagy mi.
Amúgy nem tudom mi történt. 2 másik kernel, azok moduljaikkal, és dtb fájl készletükkel már használtam ezt a gépet ugyanezzel a rootfs-el, mindkettőnél be tudtam jelentkezni a debug porton. Most a 3. kernelt fordítottam, kisakkoztam miket kell bekapcsolni hogy egyáltalán működjön minden, de így meg belépni nem tudok...
Ez a kínlódás egyébként azért van, mert az első két megoldással a /dev alatt nem jön létre az fb0 framebuffer kimenet, az nélkül meg nem tudok x-et indítani a rákötött lcd életre keltéséért. - és nem csak én jártam így a framebufferrel.
-
tlac
nagyúr
válasz
bambano #7014 üzenetére
hardveres flash gyorsítás be van kapcsolva nálad?
ha arra gondolsz, amit jobb klikkel lehet a flash-nél bekapcsolni, akkor igen
meg a böngészőben is be van pipálva
semmi egyebet nem hackeltemegyébként alap Jessie-s zárt Nvidia driver itt is
pulseaudio is van, nem piszkáltam beleIceweasel-ből 38.0.1 van nálam, ami különbség lehet
viszont most elég izmos gépen próbáltam (4ghz core i7)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Azonnali A320 B350 X370 B450 X470 A520 B550 X570 chipset alaplap felvásárlás személyes/csomagküldés
- BESZÁMÍTÁS! MSI X470 R7 5800X 32GB DDR4 512GB SSD ROG STRIX RTX 2080 Super 8GB Rampage SHIVA 650W
- Microsoft Surface Laptop 3 - 15 col - Fekete
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook E754 - i5-4GEN I 8GB I 256SSD I 15,6" HD I HDMI I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged