- iPhone topik
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Motorola Edge 40 - jó bőr
- Egy szenzor, két zoomkamera: újraírta a Huawei a mobilfotózás történetét
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- Google Pixel topik
- Megérkezett a Google Pixel 7 és 7 Pro
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- Poco M3 - felújított állomás
- Térerő gondok, tapasztalatok
-
Mobilarena
Debian GNU/Linux
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
Üdv!
Van egy Samsung laptopunklspci -nn | grep VGA
00:02.0 VGA compatible controller [0300]: Intel Corporation 2nd Generation Core Processor Family Integrated Graphics Controller [8086:0116] (rev 09)inteles és egy
lspci -nn | grep NVIDIA
01:00.0 3D controller [0302]: NVIDIA Corporation GF119M [GeForce GT 520MX] [10de:1051] (rev a1)NVIDIA Optimus-os VGA kártyával.
A rendszer:
Debian Testing+unstable (csak kicsi behatással),uname -a
Linux xxx 3.10-2-amd64 #1 SMP Debian 3.10.7-1 (2013-08-17) x86_64 GNU/Linuxformában. A bumblebee-t telepítettem ez alapján. Igazán nem bonyolult. Ha optirunnal akarok bármit indítani, egyszerűen ezt írja ki:
[ 116.096680] [ERROR]Cannot access secondary GPU - error: Could not load GPU driver
[ 116.096752] [ERROR]Aborting because fallback start is disabled.
Ötlet? Köszi.
-
jagyugyaerik
tag
Iscariah:Rendben, megnézem! Köszi a tippet, aztán írok ,hogy mi sikeredett a végére!
Nekem egy 320as WD-m van. 200Gb/100Gb felosztásban a win javára. Igen a guidosat szoktam használni, mert gyorsan belő mindent, bár olvastam Linux programozós könyveket és ott olvastam elveket hogy érdemes, de mivel én még nagyon kezdeti felhasználó vagyok és c és opengl progon kívül csak egy periódusos rendszert használok belőle így megelégszem ezzel,
-
tlac
nagyúr
válasz
jagyugyaerik #5389 üzenetére
mekkora vinyód van? guid-os partíciósémát használsz?
-
Apollyon
Korrektor
válasz
jagyugyaerik #5395 üzenetére
Akkor ha sehogysem megy, javaslom a karakteres (nem grafikus telepítőt), gyakorlatilag ugyanolyan egyszerű a kezelése, csak nem olyan csicsás a kinézete, hanem egy kicsit oldschool. De egy másik disztróból kiindulva lehet több opció van a partis résznél, mint a grafikus felületen.
Jah és legközelebb ha letöltesz egy Debiant, akkor a netinstall javasolt (220MB a telepítő, ha van interneted, és nem wifin hanem LAN-on kersztül) mert ott sokkal jobban személyre szabhatóbb az install, és nem kerülnek fel olyan elemek is, amelyekre egyébként sem lesz szükséged.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
jagyugyaerik #5393 üzenetére
Van egy ilyen lehetőség is: [link]
Kitolod pendrivera vagy optikai lemezre, és arról indítod a gépet.Egyébként milyen verziójú Debian? 7.1 Wheezy, netinstall? Karakteres vagy grafikus install, és ugye a kézi partit próbáltad?
-
Apollyon
Korrektor
válasz
jagyugyaerik #5391 üzenetére
Esetleg még megtudod azt csinálni, hogy újratelepítés nélkül törlöd a törlendő partíciót a windóze telepítőjében, hátha működik. Illetve a Manjaro linux karakteres telepítőjének (amit live módban tudsz elindíntani) részletes partíció beállításai vannak, és ha jól rémlik ott is be tudod formázni ext4-re azt a részt (gondolom sda2), amit Debiannak szánsz, anélkül hogy felraknád a Manjaro-t, így talán már látja a Debian.
Továbbá, valami külső, windóze-os particionáló programot is kipróbálhatnál, hátha tud valamelyik ext-be formázni. Ha ezek sem mennek, akkor passz, sajnos az egy winyóra két rendszer érzékeny téma. -
Apollyon
Korrektor
válasz
jagyugyaerik #5389 üzenetére
A kézi telepítésnél is, egy összefüggő résznek látja?
Mert akkor itt csak windóze újratelepítésével tudod megoldani. Először a windóze-t rakd fel, a telepítőjében töröld a partíciókat, válaszd le neki a megfelelő méretű részt, de a másik partícióhoz semmiképp se nyúlj, az maradjon formázatlan. Miután felment a win, a másik partit ezt követően se formázd!
Debian telepítőnek ezután már látnia kell az üres, leválasztott helyet, nálam így sikerült felrakni. Jelenleg most is három rendszer van a gépemen, egyazon hdd-n.
-
válasz
RaPiDsHaRe #5382 üzenetére
Ja, még valami: általában 32 bites host OS-en nem tudsz 64 bites rendszert guestként futtatni, de talán 1-2 virtualizációs megoldás megoldja ezt is. Ne kérdezd, melyek, nem emléxem rá.
-
MacCaine
őstag
válasz
Jah, MD5, SHA* hash ellenőrzés, meg azt is nézd meg, hogy a virtualizációs szoftvered támogatja-e a 64 bites op. rendszereket.
-
válasz
Ha van mód integrity check-re, előbb csináld meg.
-
válasz
RaPiDsHaRe #5380 üzenetére
Nagyjából mindegy, min akarod futtatni, mindig az utolsó stable-et, ami most a 7-es.
-
RaPiDsHaRe
aktív tag
Sziasztok!
Debian -ból melyik verziót érdemes leszedni, ha virtuális gépen szeretném futtatni ?
-
Apollyon
Korrektor
válasz
MacCaine #5376 üzenetére
Nem NTFS-re akarja telepíteni, hanem az a problémája, hogy a particionált HDD-re szeretne két rendszert, mégpedig ha megmaradna a windows, és mellé felkerülne a Debian, viszont a fizikailag is egymás mellett lévő NTFS partíciókat a Debian telepítője nem látja, és az egész merevlemezt egy kötetnek (sda) kezeli.
-
MacCaine
őstag
válasz
jagyugyaerik #5374 üzenetére
NTFS-re ne akarj linuxot telepíteni, van neki saját fájlrendszere (jelenleg 3 verzióból is választhatsz: ext2 ext3, ext4).
-
Apollyon
Korrektor
válasz
jagyugyaerik #5374 üzenetére
Már én is jártam ugyanígy, a megoldás az, hogy amelyik partícióra szeretnéd tenni a Debiant, azt töröld windowsban... kötet törlése vagy ilyesmi, a lenyeg hogy particionáatlan terület legyen.
-
jagyugyaerik
tag
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem, hogy: szeretnék debiant telepíteni windows mellé. Ehhez van 2 partícióm. Mind2 NTFS és a 2-ra akarom telepíteni. A partícionáló viszont csak 1 nagy területnek látja. Mit lehet ilyenkor csinálni, hogy észre vegye mindkettő partíciót?
-
BoB
veterán
Kedvesen Debian-osok tudtok-e valamit arról hogy át fog-e állni ez a disztró systemd-re valamikor a jövőben(vagy upstartra, stb..)?
-
Archttila
veterán
A Hexchat-bol miert nincs i386 build? (tudom ott az src de lusta vagyok)
-
stopperos
senior tag
válasz
Latitude Inc #5367 üzenetére
Igazából csak annyi kell, hogy a grub-ot a merevlemezre kell telepíteni. Minden más pedig mehet a pendrive-ra. A grub2 végigpáztáz minden meghajtót és ahol bootolható os-t talál, azt felveszi.
Telepítéskor a pendrive-ra tolod az egészet, majd a végén megkérdezi, hogy telepítheti e a grub-ot, itt kell módosítani, vagy pedig live cd-ről később nyomsz egy új grubot a merevlemezre. grub-setup vagy grub-install a parancs, de hogy hogyan kell folytatni, azt a google megmondja.
A merevlemez leállítást pedig az előttem szóló már írta. Ha nem olvas róla, akkor nem is fog újra beindulni, csak kikapcsoláskor.
-
vadcoca
tag
válasz
Latitude Inc #5367 üzenetére
pl. pihentetés 5 másodperc után:
hdparm -S 1 /dev/hda
Ha OK, akkor hdparm.conf-ba vele. Nem is nagyon kell doksit nézni, elég önmagyarázó a konfig file. -
Latitude Inc
csendes tag
Boot témakör. Adott egy régebbi alaplap, USB kulcsról megindulni nem tud. Hangos a winyó, szeretném hangtalanul futtatni a rendszert. Amiket elképzelek: boot szektor winyón, minden más a pendrive-ra, bootolás után lecsatolni a zajkeltőt, továbbiakban boldogan rendszert futtat hangtalanul. Másik: CD-ROM-boot, szintén meghívása a pendrive-i tartalomnak. A puppy ezt kiválóan megoldja - igaz, egy személyes fájllal, melynek erősen korlátozott a felső mérete - nem tudom, Debiannal is lehetséges-e hasonló? Nem tiszta még, hogy az energiaellátás panelen a checkbox "merevlemez kikapcsolása amikor csak lehet" mire vonatkozik? Nálam ősidők óta hatástalan. Ha az első kettő kivitelezhetetlen, egy idletime machinációval is megelégednék. Help.
-
-
vadcoca
tag
-
válasz
Jester01 #5360 üzenetére
Nekem pont nem kell, csak pl. Ubuntu, Linux Mint, Kali alapból pae-s kernelekkel jönnek már. Nincs kedvem vesződni a kernelfordítással, ezért kérdeztem, hogy Debianból van-e non-pae cucc. Webszervernek szánom saját kis amatőr blogomhoz, nem igazán mozgat, hogy esetleg ilyen-olyan-amolyan VGA driver nincs hozzá.
Mindenkinek köszi a válaszokat.
-
Jester01
veterán
Aha. Állítólag a 400MHz-es buszfrekvenciával rendelkezők (vagyis a 300-as sorozat) nem tud PAE-t, a többi igen bár nem jelentik le a cpuinfo-ban (cpuid).
Egyébként ha jól tudom a pae kernel külön van tehát nem kell rögtön 486-os kernelre váltani. Amúgy minek is neked a pae?
-
-
Destloler
tag
Sziasztok,
Szeretnék segítséget kérni, az ITX-es forumba is irtam már. Vásárolni szeretnek az intel d525mw lapomba egy mpci-e wifi kártyát. Ebben kellene nekem segíteni hogy milyet. Ami fontos:
- debian rendszerrel kompatibilis legyen
- dual-band et tudja
- half-Mini pcie kivitelű legyen
- nem szeretnek ra 10e költeniElőre is köszönöm a segítséget
-
Debian felmegy non-pae CPU-s gépre is?
-
-
-
-
bambano
titán
bocs az offért, de kellene gyorsan egy windowsos program, amivel debian install iso-ból bootolható pendrive-ot lehet faragni. kösz.
-
gyulank
addikt
Nincs mit, de ezek szerint mégse értetted, mert ha rootként indítod a szövegszerkesztőt, akkor el kell tudnia menteni. Szóval konkrétan úgy értettem, hogy terminál>su>rootjelszó>fájlkezelő vagy szövegszerkesztő. Végülis alapból arra mondtad, hogy működik, mikor a szövegszerkesztőt nyitottad meg.
Te azt csináltad, hogy su, rootjelszó, szövegszerkesztő és fájlhelye. Ha a fájl helyét nem írod hozzá akkor a Fájl menüből nyitod meg, de a többi ugyanaz, a jogok nem változnak... -
pepeba
csendes tag
válasz
gyulank #5328 üzenetére
Üdv.
Igen működött, de csak root terminálablakból. Szövegszerkesztőből nem lehetett menteni. (azért annyira nem vagyok láma hogy ne értsem meg amit írtál és ismételtem megköszönöm.)
Miután más egyéb dolgot sem tudtam megoldani, pl. egy progi regisztrációját sem, újratelepítettem a Debian-t.
Hihetetlen, de most meg már minden OK.
Valószínű a telepítésnél valamit elkavartam és a jogosultságoknál lehetett valami probléma. -
-
gyulank
addikt
válasz
jagyugyaerik #5341 üzenetére
BIOS-ba változó, nekem Del-t kell nyomnom, van amin tán F1 vagy F2-t. A régin nekem is megállt másodpercekig, hogy benyomhassam a Delt, de az újabbon már alapból indítás után nyomkodom, főleg, hogy ilyen szar monitorom van, hogy fél percig kb. be se kapcsol, meg utána is vagy 10 mp-ig eltakarja az OSD a képet
de ha látnám se lenne időm pont akkor benyomni amikor kell, úgyhogy javaslom, nyomkodd!
-
gyulank
addikt
válasz
jagyugyaerik #5339 üzenetére
A BIOS az más téma. A bootpartícióból indul a GRUB, szóval BIOS-ban hiába állítgatsz. Telepítsd újra a Linuxot, és frissítődik magától a GRUB, és újra mindent el tudsz indítani. Vagy ha nem kell Linux, akkor is frissítheted a GRUB-ot a Linux telepítővel Live-módból. De a GRUB-ból a Windowsnak most is el kéne indulnia ha nem változott.
-
jagyugyaerik
tag
Sziasztok!
Nagy a baj. Véleltlen Windows alatt letöröltem a Linuxos partíciomat. Mikor újraindítottam a gépet, akkor a következő jön be: error: unknow filesystem entering grub rescue> és parancsot vár. Próbáltam belépni a biosba de nem enged azonna la grubos cucchoz dob. A boot menüből meg csak a grub indítót engedi választani, mellesleg Phoenix bios. Akkor gondoltam kikapom a vinyót és akr átálítom, erre bejön a boot menu és csak grub indító van és nem tudok belépni a biosba? Valakinek még 5let? -
gyulank
addikt
Olyat lehet valahogy csinálni, hogy root jelszót nem tudó személy gépe automatikusan frissüljön időnként?
-
gyulank
addikt
válasz
bambano #5332 üzenetére
De akkor ez ugyanaz, mint nekem Windows8 alatt... Alapból kiírja, hogy 2,5GHz átlagban kiír 2500MHz-et, de időnként lemegy 1200-ig is. A Debian pedig gondolom, kisebb rendszerigényű. Kérdés, hogy mivel akarja használni a rendszert, mi az a nagy processzorzabáló ami fut, és mégsem megy fel tőle az órajel?
-
Sanyaaa26
aktív tag
Sziasztok, gy kezdő kérdésem lenne, tegnap óta izzadok a debiannal, nem egyszerű eg kezdőnek
No, az a bajom vele, hogy az amd liano procimat A6-3400 800mhz-en használja ami nagyon halovány.
Win alatt volt egy k10stat nevű progi amivel 2,2ghz-en tudtam tolni rendesen, de sajna az nincs linuxra, mi lehet a megoldás? Már órák óta szívok vele... -
gyulank
addikt
Múltkor még azt írtad működik. Vagy még most sem úgy csináltad, ahogy írtam. Teljesen mindegy, hogy ahhoz, hogy gedittel megnyisd, csak terminált használsz, vagy fájlkezelőt is, de rootként. Ha rootként megnyitod a fájlkezelőt, akkor rootként kezelhetsz fájlokat, vagyis, ha onnan nyitod meg gedittel, el tudod menteni. Ha geditet nyitod meg, akkor annak a menüjéből keresed meg, de ez Windowson is így van. Ha meg elérési utat is adsz neki, akkor 1 lépésből megvan. De ha már annyira hangsúlyozod, hogy új vagy linuxban, olyat mondtam ami windowsban szokott lenni.
-
pepeba
csendes tag
válasz
gyulank #5325 üzenetére
Természetes az volt nekem hogy Linux-ban is kezdő vagyok.
Egyébként próbálkoztam file kezelővel és szövegszerkesztővel is, de nem működik a dolog. Nem engedi a mentést. Valami nem jól működik, mert jelenleg egy licenszet nem enged hitelesíteni. Azt mondja nem jó a root jelszavam. -
kovaax
őstag
-
gyulank
addikt
Mi volt természetes? Írtam, hogy fájlkezelőt, vagy szövegszerkesztőt nyiss, ehelyett egyiket se tetted.
Nem, azzal kapcsolatba ne is nagyon várj választ! Én is rég kérdeztem, azóta is csak a linkelt oldalról, és arról navigálva, kapirgálva jutottam addig, hogy W8-ról látom a Debiant, de fordítva nem.
De összesen már nem tudom, miket módosítottam, azóta nem foglalkoztam vele. -
-
-
bambano
titán
válasz
MacCaine #5319 üzenetére
egyrészt akkor sem rinyál, ha több interfésznek ugyanaz a címe, másrészt az eredeti kérdésből lehetett tudni hogy vagy trunkingról van szó, vagy etherchannelről.
bridge, trunk, meg még pár olyan esetben, ami nem jut eszembe, egy ip címen látszik több interfész. ppp/pppoe szervereknél meg bevett szokás, hogy a ppp kapcsolatok szerveroldali ip címe ugyanaz, minek pazarolnák a címeket. vagy olyan is van, hogy a szerveroldali ip ppp-nél totál más címtartományból van, mint a másik vége, ami a routingról alkotott ismereteinknek szintén ellentmond, de működik.
van pár dolog a linux network stackjában, aminél gyakori a fejvakarás meg Czollner idézgetése
-
Cyber_Bird
senior tag
válasz
szokolzs #5301 üzenetére
Ha tud a switch etherchannelt, akkor meg lehet oldani, ebben az irányban keresgélj a googlin.
-
bambano
titán
válasz
szokolzs #5301 üzenetére
"Ha összeadódna, 200 megabit is jobb mint 100": ezt meg lehet csinálni, de a debianos megoldás és a switch tudása alapján csak akkor fog kijönni a 200 mega, ha több klienssel használják párhuzamosan.
(#5302) MacCain: szerintem alapértelmezésben nincs azzal probléma, ha több interfésznek ugyanaz az ip címe. eseti mérlegelés kérdése.
-
-
-
-
-
szokolzs
csendes tag
válasz
bambano #5285 üzenetére
Még egy kérdés.
A gépben van ugye 2 darab gigabites nextreme hálókártya, viszont a switch (HP 2524) csak 100-as.
Azt meg lehet csinálni, hogy mindkettő kártyát összekötöm switch-csel, és a Debianban valahogy "egynek" látszanak? Vagy ez hülyeség? Ha összeadódna, 200 megabit is jobb mint 100
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Dell Precision Workstation ultrabook 5560, 5550, 7510 i7, 6-11. gen. Nvidia 4k Touch, gar
- BESZÁMÍTÁS! MSI Z77 MPOWER Z77 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Bomba ár! Dell Latitude E7440 MAGYAR - i5-4GEN I 8GB I 256SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- BESZÁMÍTÁS! MSI Z790 i5 14600KF 64GB DDR5 512GB SSD RTX 3070 8GB Rampage SHIVA Enermax 750W
- Intel Core i7-8700, i7-9700 CPU, processzor - Számla, garancia
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest