- Fórumok
- OS, alkalmazások
- Debian GNU/Linux
- (kiemelt téma)
-
Fórumok
Mobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Tabletek, E-bookok Nyomtatók, szkennerek PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
-
Frissítve: 2023-12-13 04:47 Téma összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
lev258
veterán
-
lev258
veterán
Na de a hivatalos debian telepítő image-ben található .exe is ugyanúgy lyukra fut. Lásd előző hozzászólásom 2. képét.
Vagy ki kell(ene) venni a telepítőből, vagy fel kellene készíteni a W10-el való együttműködésre. Mert a jelenlegi állapotában tényleg csak arra jó, hogy a kezdőket elvigye egy zsákutcába.
A hivatalos Debian telepítőben van .exe fájl?
Na ez nekem újdonság. -
lev258
veterán
Letöltöttem a goodbye-microsoft.com oldalról ezt a telepítőt, de nem jutottam messzire:
Pedig az oldal 2020-as. A telepítő médián található setup.exe pedig nálam is elakad:
Nem kellene szólnia Debian-os csapatnak hogy ezt így nem kéne? Írnék én, csak nem tudom kinek, és külföldiül sem tudok választékosan (sehogy) fogalmazni.Most hallok először erről a honlapról. És alul azt írják, hogy igazából a Debian projekthez sincs közük, a logó használat ellenére.
Szóval nem erőltetném.
Egyébként talán rémlik egyeseknek a wubi projekt, az próbálkozott ilyen .exe-s, Windows alá telepítéssel. De évek óta megszűnt a fejlesztése és előtte is voltak vele problémák rendesen. -
lev258
veterán
Normál esetben operációs rendszereket úgy lehet egymás mellé telepíteni, hogy a telepítőről boot-olsz. Ezt a Microsoft valamikor a Windows 7-es (talán már XP) körül megkerülte Windows-okra, de csak azokra. Minden más esetben a hagyományos utat kell követni. Erről elég sok részletes leírás van a neten. Viszont javasolnám, hogy mindenekelőtt alaposan olvass utána a dolgoknak, mert többen jártak már úgy, hogy figyelmetlenségből Windows-t vagy fontos partíciót formáztak le. Másrészt a rendszerindítód is meg fog változni és ha úgy döntesz, hogy törlöd a Linuxot, valószínűleg újra kell majd tenni a Windows saját rendszerindítóját (csak a rendszerindítót, nem az operációs rendszert).
-
lev258
veterán
-
lev258
veterán
-
lev258
veterán
-
lev258
veterán
Sziasztok!
Virtuális gépre telepítettem a Debián 9-et, amit most szeretnék az egész gépemre telepíteni, de az a problémám, hogy ha grafikus felülettel telepítem akkor kell neki net hogy telepítés közben szedje le a GUI cuccokat. Mobilnetem van amit wifivel használok, úgyhogy telepítés közben nem tud a netre kapcsolódni és így nem tudja a grafikus felületet telepíteni. A kérdés hogy van-e esetleg erre valami megoldás hogy mégis felismerje a wifit, vagy mobilnetet telepítés közben, vagy utólag lehet-e telepíteni a Mate-t, Gnome, X11 ...stb?
Előre is köszi a segítséget!Internet akkor kell neki, ha netinstall telepítőd van vagy a frissítéseket is telepítenéd.
Szóval nem tudom, mi a helyzet nálad. -
lev258
veterán
Sziasztok!
Vettem egy ASUS Tinker Board-ot, amin Debian 2170417-1.8V fut (ezt az asus
közölte velem kérésemre). Kuka vagyok ehhez, a linuxot ismerem egy kicsit.
Indításnál próbáltam feltenni rá magyar nyelvet, de sehol nem találtam benne.
Kérdeztem az ASUS információs szolgáltatást, hogy egyáltalán létezik-e rá, de
ez idáig ők sem tudnak segíteni (akkor meg minek gyártanak és árusítanak olyant
amihez nincs megfelelő háttér, bezzeg a Raspberry!!!!) Tudna valaki segíteni
hogyan tehetném fel rá?
Üdv. JánosHa minden igaz, ez a Tinker OS-t használja (ami Debian alapú).
-
lev258
veterán
Steam os-nél miért írják hogy kényszeríti az embert hogy a létező összes dolgot törli a merevlemezekről? Nem egy sima debian? Az se akar törölni mindent. Vagy csak néhány tesztelő tudatlan és nem találja az advanced installt?
Ha kérhetjük, egyszerre csak egy topic-ba írj. Amúgy meg már válaszoltam.
-
lev258
veterán
Próbálta valaki a Jessie-t ilyen vagy hasonló gépen (laptop)?
Acer ES1-512-C99N
Intel Celeron N2840 (family=BayTrail)
Intel HD Graphics (driver=i915)
Host bridge: Intel Corporation ValleyView SSA-CUnit (rev 0e)
VGA compatible controller: Intel Corporation ValleyView Gen7 (rev 0e)
SATA controller: Intel Corporation ValleyView 6-Port SATA AHCI Controller (rev 0e)Ezzel a géppel már szívtam elég sokat, mikor Arch (és Manjaro) került rá [link]. Nem is tudtam használni egyiket sem.
Most próbát tettem a Debian Jessie-vel is, éééés, nem fogjátok kitalálni, de (talán mivel ez is systemd-s lett), ez sem működik. A probléma továbbra is ugyanaz, hogy a systemctl suspend, reboot, poweroff stb. esetén csontra fagy az egész. Próbáltam pm-utils/pm-suspend témát, azzal is megfagy. Ja és Arch alatt lett próbálva több systemd és kernel verzió is, eredménytelenül. Anno Arch alatt az acpi kernel paraméterek is végig lettek próbálva [link], szintén eredménytelenül.
Oké, log, journalctl, ennyi, ami releváns lehet:
May 08 10:11:42 debian kernel: ACPI Exception: AE_NOT_FOUND, While evaluating Sleep State [\_S2_] (20140424/hwxface-580)
May 08 10:11:42 debian kernel: ACPI Exception: AE_NOT_FOUND, While evaluating Sleep State [\_S1_] (20140424/hwxface-580)Eddig még nem találtam megoldást.
Van valakinek tapasztalata hasonló inteles géppel?

"I have an unlocked BIOS on my Acer Aspire V3-551G-X419 and it has an _OSC toggle under advanced features or something like that (some sleep settings, HPET, and APIC were also in the section)."
Ennek utánanéznél? -
lev258
veterán
Üdv!
Tegnap feltettem a legfrissebb stabil debiant(partícionálásnál azt az opciót választottam, hogy a /, a /home, /usr stb. külön partíción legyen). Előtte Arch linux volt rajta. Rendben fel is telepítette, azonban újraindítás után nem hogy nem indul el, még a BIOS-ba sem tudok belépni! Bejön az indítóablak, hogy nyomjam meg az F2-őt stb., de nem reagál semmire. Csak akkor, ha lehúzom az SSD-t a gépből. Még csak néhány hónapja használok linuxot, ezért nem értem, mi lehet a hiba. Talán a grubbal van a gond?
A BIOS-ba belépéshez nincs köze se az operációs rendszernek, se a Grub-nak. Ha lehúzott merevlemezzel sikerül csak, akkor a hardverrel van valami, nagy valószínűséggel (bár elméletileg hibás merevlemezzel is be lehet lépni a BIOS-ba).
-
lev258
veterán
-
lev258
veterán
-
lev258
veterán
En nem akarok vitatkozni, mondtam amit mondtam. Szamomra egyenlore erthetetlen hogy miert kell igy mukodnie ( vagyis hogy miert igy van megoldva, ha lehetne jobb is ).
Nem annyira a Linuxon múlik, mint amennyire a gyártókon. Intel-hez még csak telepíteni se kell.
-
lev258
veterán
Nem baj ha sokaig tart, mert windows is van a gepemen.
Es mostmar csak azert is meg akarom tartani a debiant.

Nem hiszem el hogy ennyire bonyolult felrakni egy drivert linuxon. ( na ebben azert tenyleg sokkal jobb a windows )Linux-nál is rendszere válogatja, mennyire egyszerű.
-
lev258
veterán
Par mondatot nekem is sikerult megertenem, csak az a baj hogy attol meg ugyan ugy nem tudom hogy pl mi az hogy : felveszel egy tárolót és onnan települ a driver.
Mivel mostmar fel van telepitve, nem is fogok masikat felrakni helyette.
Ahogy gondolod. Viszont el kell kezdened alaposabban utánanézni, hogyan is működnek a dolgok. A leírásban egy fájl szerkesztéséről, majd pedig Terminálon keresztül egy parancs segítségével történő telepítésről van szó. Ezután pedig még egy kis fájlszerkesztés. De előbb az alapok megismerését kellene elsajátítanod.
-
lev258
veterán
Mondjuk nem igazan sikerul kihamoznom ebbol, hogy pontosan mi is ez. ( csak reszben)
De nem ertem hogy minek kellene ez nekem egy driver telepiteshez. ( bar mondjuk amit linkeltel azt letoltottem, es telepitesnel hibat irt.

Mondjuk a haverom azt mondja hogy be kell irni a terminalba (shit+f2) hogy apt-get update, es allitolag ez megoldja a problemat. de nem tortent semmi.
Már mondtam, Debian nem éppen első ismerkedésre való. Amúgy arról szól a leírás, hogy felveszel egy tárolót és onnan települ a driver.
-
lev258
veterán
Most telepitettem fel a debiant, nem igazan tudok semmit sem megcsinalni rajta.
Es nem talalom az amd oldalan a drivert a kartyamhoz ( debianhoz).
Linux-hoz.

De amúgy jobb, ha a leírást követed. Igazából a Debian nem feltétlenül a legjobb választás első találkozásnak. Inkább azok választják, akiknek már van némi tapasztalatuk.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
Mobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Tabletek, E-bookok Nyomtatók, szkennerek PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- Fórumok
- OS, alkalmazások
- Debian GNU/Linux
- (kiemelt téma)
- Eredeti játékok OFF topik
- BMW topik
- Gaming notebook topik
- A Linux megnégyszerezte magát a Steamen — a Microsoft ismét ígérget
- Sorozatok
- Arc Raiders
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Autós topik
- djculture: Az elvileg már senkinek nem kellő HDD-k ára is egekbe emelkedett 4 hónap alatt
- További aktív témák...
- Forza Horizon 6 Premium / Standard Pre-Order kódok
- Gyermek PC játékok
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Eladó jogtiszta, Windows 11/10, Office 2019/2021/2024, Fizikai és Digitális licencek, Számlával.
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Új Dell 14 Precision 3490 Ultra7 155H 16mag 32GB 1TB SSD Nvidia RTX 500 ADA 4GB Win11 Pro Garancia
- Keresünk iPhone 16/16e/16 Plus/16 Pro/16 Pro Max
- 27% - GAMING PC! 13900K / RTX 4090 / 64GB DDR4 / Z690 / 3TB SSD / 1600w Platinum
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad E14 G2i - i5-11G I 8GB I 256SSD I 14" FHD I Cam I W11 I Gari!
- BESZÁMÍTÁS! Acer Predator Helios 300 GAMER notebook - i7 10750H 16GB DDR4 1TB SSD RTX 3070 8GB WIN11
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest