- Megérkezett a Google Pixel 7 és 7 Pro
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Garmin Instinct – küldetés teljesítve
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- iPhone topik
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Google Pixel topik
- Profi EKG-s óra lett a Watch Fitből
- Magyarított Android alkalmazások
-
Mobilarena
Debian GNU/Linux
Új hozzászólás Aktív témák
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Nem érzem lassúnak vagy erőforrás zabálónak a KDE-t. Egy AthlonXP 2400+, 1.5Gramos gépre raktam legutóbb Chakrát, teljesen normális sebessége volt. Az R52 kb. ugyanez a szint.
Viszont van 2, disztró független fstab opció, az egyik a noatime, ami nem menti a fájl hozzáféréseket, másik meg a nobarrier, amit akkor írd be, ha nem tud hirtelen lemerülni a gép. Ezek gyorsítanak kicsit a vinyó kezelésen, ha jól néztem, az R52 a vinyó sebesség terén nincs nagyon elengedve.
Még a /tmp-t a ramban tartani sem árthat, aztán böngésző cache is mehet oda:
none /tmp tmpfs nodev,nosuid,noatime,size=1024M,mode=1777 0 0*csak legyen kikapcsolva a nepomuk fájlindexelő, ha kipróbálsz bármi KDE alapút.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Én egy T60 ThinkPaddel nyomulok, ezen volt már mindenféle "desktop Linux", meg Debián is ebben a sorrendben: Mint -> Opensuse -> Debian + KDE -> Debian + KDE a testing repókkal -> Chakra Project
Mint egy frissét után kernel panicos lett -> kuka
OpenSusét szerettem, fasza novelles cucc volt, csak valahogy az RPM nem az én világom, most meg már asszem az is Unitys lett, így nekem kiesik.
Debian + KDE jó volt, csak régi a KDE és csupa bug...
Ugyanez testinggel: KDE bugjai megjavultak, de idővel valami olyan hiba lett a rendszerben, ami miatt meghalt az egész. Ha nem lennék KDE-s, akkor stabil Debiánt javasolnám a Backportsos tárolókkal. KDE-hez nincs Backports.
Chakra: most ez a kedvenc, ez tisztán KDE-s disztró, arch alapokon. Szerintem kapd le a telepítőt, lilivel (linux live) egy penről ki tudod próbálni rögtön live módban. Akiknek eddig javasoltam, szeretik.
-
chab7
addikt
válasz
CPT.Pirk #4195 üzenetére
Az a fura, hogy nálam sem így volt, hanem mire mindent beállítottam amit szerettem volna akkor vettem észre hogy ha rábökök a krusader vagy az amarok ikonjára akkor kb 5 percig nem történik semmi. Majd egyszer csak elindul és ha már fut, akkor fut szépen, gyorsan.
Fogalmam sincs mi akaszthatta meg.
Na majd egy legközelebbi Debian próbálkozásomkor újra megpróbálom. Most Fedora vonalat tesztelgetem, de azon is vannak anomáliák mire befrissíti magát. Ha meg nem akarnám, hogy minden friss legyen akkor vagy egy Scientific-et próbálnék - lehet ez is lesz - vagy egy régebbi Ubuntut amin még minden ment szépen és nem lett tetűlassú pár nap használat után.Apropó, mit ajánlanál ha egy olyan linuxot szeretnék amin nem kell könyékig túrni a rendszerben ha az alap dolgokat szeretném beállítani (wifi kapcsolat, vga kimenet tv-re, samba mappamegosztás, stb...), lehetőleg új szoftverekkel dolgozzon és legyen bő választék. Legyen mögötte felhasználóbázis, ne 2fős, mert ha elakadok benne akkor koppantam. Stabil és gyors legyen mert 6 éves R52-es IBM laptopra kell. 10-15 programot akarok futtatni úgy hogy azok megnyitva maradnak és hol melyiket használom.
Az Ubuntu kb 10.04-ig megfelelt ezeknek az elvárásoknak de azóta nagyon megfogja a gépet ha már 1-2 napja megy a gép a megnyitott programokkal.
Azóta próbálkozok más ablakkezelőkkel és az LXDE elég jónak tűnik, csak a többi disztro alatt olyan hibákba ütközöm folyton ami az Ubuntun ment. Türelmes vagyok én, de ha már egy nap alatt nem találok valamire megoldást agyonguglizva, és ez idő alatt nem jön help a felhasználóktól sem akkor nem kínlódok, mert sajna nincs annyi időm mint mikor kb 10 éve egy szalagszakadással a nyarat átfeküdve beletanulgattam a linuxba és leváltottam végre a windowst. Pár dolgot meg tudok azóta már linuxban csinálni, de nem akarok perfekt konzolhuszár lenni.
Úgy gondolom, hogy az alap dolgokra kellene legyen mezei felhasználóknak való gui is amin elboldogulnak (pl a vga kimenet asztalkiterjesztésre ilyen az arandr - holott tudom a terminal parancsot is, de mikor filzni akarok jobb kedvem van 3-at kattintani mint terminalba pötyögni.
Na kb erre a használatra milyen disztrot lenne érdemes kipróbálni (még)? -
chab7
addikt
válasz
CPT.Pirk #4186 üzenetére
Nem KDE-t használok hanem LXDE-t. Viszont van egy-két program ami KDE alapú. Na ezek indultak nagyon lassan. Azóta nem kínlódtam vele, mert nem találtam megoldást rá és a fórumokon sem volt válasz. Más rendszereket próbálgatok, de fogom még a Debiant is próbálgatni, hétha egyszer rájövök az ügyes bajos dolgaira.
(Bár nem értem, ha más rendszerekben alapból megy valami az egy másikban miért nem. Tényleg összedolgozni kellene a fejlesztőknek, nem 600 félét csinálni amiben mindben van valami gixer. Még a Lubuntu lenne ami a legjobban működik, de az meg cserében egy idő után olyan szinten lassul be, hogy a vinyó csak pörög az egér akadozik, és vagy van türelmem kivárni míg 10-20 perc alatt összeszedi magát vagy ha nem akkor hot reboot.) -
Jester01
veterán
válasz
CPT.Pirk #4186 üzenetére
Az a kérdés, hogy állítottad be a root eszközt. Ha mondjuk /dev/sdaX formában akkor a HDD miatt elcsúszhat.
A második hiba meg azért van mert az fsck meghal és utána a read-write remount sem sikerül. Ilyennek mondjuk nem szabadna megesnie, próbálj másik rendszerből fsck-t futtatni rajta.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Feltettem egy Squeeze 6.04-et egy 4Gb-s pendrivera, csak alaprendszer + laptop összetevőkkel. Minden jól ment, telepítés alatt ki volt húzva a laptop HDD-je, hogy ne akadjanak össze a betöltők.
Ezen a képen az a probléma látható, ami akkor fogad, ha bedugom a laptop HDD-jét is a gépbe, de pendriveről bootolok:
Ezen a képen meg az, ami azóta van, hogy feltettem a KDE-baseapps-t és a nyelvi csomagot. Helyből nem fogytam ki, még mindig csak 1.7G-t használ a rendszer.
Ez meg az fstab tartalma:
proc /proc proc defaults 0 0
# / was on /dev/sda1 during installation
UUID=fce1a06e-bd98-4560-bfec-23ceb5bfbdca / ext2 defaults,noatime,nobarrier 0 1
/dev/scd0 /media/cdrom0 udf,iso9660 user,noauto 0 0
/dev/sda1 /media/usb0 auto rw,user,noauto 0 0
/dev/sdb1 /media/usb1 auto rw,user,noauto 0 0chab7: KDE-n kapcsold ki az asztali keresést (nepomuk asztal), valamint tedd fel a "preload" csomagot.
Egyébként saját tapasztalataim alapján nem javaslom a testing élesben használatát. Ha csak friss progik és kernel kell, akkor ott a Debian Backports. -
chab7
addikt
Azért, hogy elsőre ne legyen minden olyan jó, nem csak a kde-s progik indulnak baromi lassan (de legalább utána viszonylag kevés erőforrással elmennek) de ha pl a torrent kiterjesztéshez társítva van a deluge, akkor rákattintás után bejön a deluge, de már a letöltés részletei ablakot nem dobja fel. (Félmegoldás itt is ugye, hogy a deluge-n belül + gombbal hozzáadom. De hát ezek a dolgok nem voltak meg sem Ubuntun sem LMDE-n. Remélem itt is lesz rá megoldás hogy ezek is flottul menjenek ahogy kell.
-
chab7
addikt
Sziasztok!
Több éves Ubuntu majd egy fél éves LMDE használat után jövök és gyarapítom ezt a tábort is. Linuxos pályafutásom alatt először van -végre- Debian a gépemen. Remélem meg tudok bírkózni vele és nem sok láma kérdést fogok feltenni (bár tuti lesz egy-kettő
)
Kezdetnek egy rövid összefoglaló az alig fél napos ismerkedésről. Hátha másnak is segít "rákapni" erre a distro-ra. A gép egy IBM ThinkPad R52-es laptop, ami már nem mai darab, így nemrég már az ubuntu és az lmde is átállt nálam lxde felületre.
Amúgy is fontosabb nálam a stabil jó és gyors működés mint a szemkápráztató effektek. Dolgozni akarok a géppel, nem nézegetni.
Egy 6.0.4 live cd-ről kezdtem az egészet - mert azért csak féltem, hogy majd nem tudom feltenni. A telepítésnél beleakadtam abba a problémába amit neten megkeresve láttam, hogy másnál is előfordult, azaz ThinkPad laptop inteles wifi-je nem ismert számára.
Szerencsére erre hamar találtam megoldást a ipw2200-bss.fw fájl "személyében", amit pendriveról szépen beolvasott és már látta is a wifit. (Annyit megjegyeznék, hogy voltak leírások ezzel kapcsolatban, hogy a hálózat felismerésekor megakad a telepítő. Na én türelmes voltam és vártam ezen a ponton és egy idő után bedobta a nem tudja beállítani a hálózatot, ekkor lehetett a pendrive-ról megadni neki.)
Innen már szépen felment a rendszer, igaz a felismert és kézzel beállított hálózat ellenére frissülni nem tudott (nem érte el a tükörszervert, vagy mit írt ki), így csak a cd-ről tudta magát feltenni, pedig miután felállt akkor aktív volt a wifi és lehetett is netezni. Aztán mikor fel szerettem volna tenni a programjaimat akkor kiderült, hogy azzal, hogy nem frissült elég gyér csomagválasztékom volt, még egy synapticot sem tudtam feltenni, hogy megnézzem mik vannak, mert az sem volt közte.
Nosza, ekkor megkerestem a debian tárolóit és beállítottam stable-re. Frissítettem, és máris lehetett felpakolgatni a dolgaimat.
Miután lett egy jó kis stable Debianom, nem elégedtem meg a régi csomagokkal, átírtam a tárolókat testingre (elvégre az LMDe alatt is az volt beállítva) és nekiálltam ráfrissíteni.
Ez tényleg nem egy esti feladat ahogy egy oldalon olvastam, mert nem ám úgy megy hogy OK és majd egyszer csak már minden friss. (Mondjuk ebbe az is bejátszott, hogy nem kellett volna minden programomat felpakolni a frissítés előttakkor nem akadt volna össze annyi minden).
Na meg én nem vagyok egy nagy konzolhuszár több évi linuxozás után sem, még a mai napig szeretem ha nem egy parancssort kell begépelnem, hanem ikon-fülek-beírom-kész vizuálisan megoldjam amit lehet. Így a frissítést is synaptic-kal végeztem el (de csak mert a konzolban odáig jutott, hogy változási naplót mutatott és enter után visszaadta a # jelet.)
Szóval synaptic alatt elkezdtem a frissítést, majd hol emiatt, hol amiatt törött csomagok voltak. Egész csomagpakkokat szedtem le majd tettem fel kötegelve, mire egyszer csak majdnem kész lett a frissített rendszer.
A vlc-nox csomag volt mindenáron törött, amivel semmit nem tudtam kezdeni, majd kis internet bújás után meglett amegoldás, hogy le kell tiltani a multimédia tárolót, és úgy frissyteni. Na megint jött pár adag le-fel telepítgetés és egyszer csak meglett a frissített rendszer.Biztonság kedvéért újraindítottam, szépen el is indult immár 3.2-es kernellel.
Megnézegettem a programcsomagokat is, minden szépen a legfrissebb lett.
Gondolom így lett egy Wheezy rendszerem (pont most olvastam valahol hogy a dist-upgrade itt nem kell, mert csak így simán frissítve is aktuális lesz. Vagy ha nem így van javítsatok ki. (Meg ha így van akkor ez már rolling?)
Mai napot a kész rendszer finomhangolásával és beállításával töltöttem eddig. Sikerült a sambát belőni (végülis ugyanúgy kell, mint a többinél, bár itt nem volt gui-s felületem, így csak be kellett a cfg-be pötyögni a dolgokat.
Arra már rájöttem hogy a debian alap miatt volt az LMDE-ben is az hogy indulás után a samba nem indul magtól, erre még meg kell keressem milyen parancsot írjak az autómata indító fájlba (gondolom így kell, mert a wicd hálózatkezelőt és a pidgint már sikerült automatikusan indítani.)
A kinézeten szerencsére semmit nem kellett változtatnom,a crux megfelel csak a lila részeket kékre állítottam.Kész is a rendszer és elkezdtem használni
bár valami így azért az elején kicsit elveszi a hangulatom, mégpedig hogy most az utóbbi két reboot óta a kde-s programok (krusader és amarok) valamiért baromi lassan indulnak.
Rákattintok és kb 5 percig semmi, mire egyszer csak beugrik az ablak.
És közben nem fogja sem a memóriát sem a procit. Valamiért az indításnál megakad egy időre. Pedig jól indult még reggel és igazán csak a sambával babráltam, az meg nem tudom hogy befolyásolhatná.
Egy-két kde programot meg kell használjak mert nem találtam alternatívát rájuk.
Fájlkezelőben pl olyan kétpanelest ahol a panelek alatt fülekkel meg lehet nyitva akár 10-15 mappa is egyszerre, zenelejátszóra pedig ami ha rákattintok egy zenefájlra akkor nem lejátssza azt hanem csak a sor végére teszi és az éppen futó zene előadójának pedig behozza a wiki adatlapját. Mert a krusader és az amarok ezek miatt van fent.Na nem nyújtom tovább most az írást. Próbálgatom a redszert, majd ha van valami jövök és kérdezek ha nem találom a megoldását
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
malwy
senior tag
válasz
CPT.Pirk #4171 üzenetére
Ööö felraktam. Helyzet változatlan, ugyanúgy indításnál el akar távolítani 3 dolgot (egyszer az ati hdmi-t, másik kettő pedig az ICE1724 kétszer..
Annyi vettem még észre, hogy alsamixer többet nem indul.
ALSA lib pulse.c:243pulse_connect) PulseAudio: Unable to connect: Kapcsolat elutasítva
cannot open mixer: Kapcsolat elutasítvaAkkor csináljam meg ezt a wikit? https://wiki.archlinux.org/index.php/PulseAudio
Frontend felrakás, daemon indítás startupkor ezeket mind meg manuálsan akkor megcsináljam?Hoppá már a daemon indítással bajban vagyok. De meg lesz
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Chakrán tedd fel a pulseaudio és pulseaudio-alsa csomagokat a pacmannal. Egy restart után valszeg minden helyre fog jönni, mert átveszi a pulseaudio a beállítások szerepét, de sokkal komolyabb, mint az alsa.
Nálam 3 hangkari van, alsában még a default hangeszköz is minden bootnál megváltozott, meg jöttek az eszköz eltávolítva szövegek, mint nálad. - bár ez Debian + kde esetén is így volt, csak ott még nem tudtam, mit kezdjek vele. -
malwy
senior tag
Nos Chakrán vagyok. Ellenőriztem alsamixert, itt sem tudom a hangerőt szabályozni. Keserűen érint, de legalább alkalmazásokból, hardveresen potival tudom végülis szabályozni.
alsa 1.0.24-es, ugyanúgy ICE1724nek ismerte fel, ugyanazok a kapcsolók vannak csak, annyi eltéréssel, hogy van hang, míg debianon nincs...
Szerk: És minden egyes indításnál kiírja a Chakra, hogy ICE1724 eszközt eltávolították a rendszerből. Törölje illesztőprogramokat stb.? (emlékezetből idéztem-->memoriter, vmi ilyesmi)
Ha töröltetem eltűnik, egyébként meg csak bővül a lista. De mindig csinál egyet, amit alapértelmezettként használ. -
malwy
senior tag
Üdv!
Feltelepítettem ma a következő oprendszereket, tesztelés céljából.
Windows7 ésWindows 8 Consumer Preview
Utóbbi létrehozott egy szép grafikus bootloadert.
Majd feltelepítettem a Debiant.
Létrehozott egy Grubot, listájában a windowos loaderrel+saját magával.
Végül feltelepítettem a Chakra Projectet. Ez csinált újabb Grubot saját partíciójára, benne mindössze önmagával.Chakra projectben pacmannel leszedtem az os-probert,
/etc/default/grub -ba beleírtam
GRUB_DISABLE_OS_PROBER=false
n edit /etc/grub.d/10_linux -ban kicseréltem
ezt:
linux ${rel_dirname}/${basename} root=${linux_root_device_thisversion} ro ${args}
erre:
linux ${rel_dirname}/${basename} root=${linux_root_device_thisversion} ro ${args} resume=`swapon -s | grep '/dev/sd.[0-9]' -o`Akartam futtatni a update-grub2-t, de nagy nehezen rájöttem, hogy csak update-grub van nekem, 2-es nélkül. Sikerült, újra van windowsos bejegyzésem, chakrás bejegyzések, debianos bejegyzéseim.
1. kérdés: hagyhatom a debiannal települt grubot ott és úgy ahol van, mivel így úgy sincs használva?
2. kérdés: Audiotrak Prodigy HD2 hangkártyám van (VIA Vinyl Envy24).
Chakra alatt megy a hang, debian alatt nem. Mi tévő legyek?Debianon alsa: 1.0.23+dfsg-2
ICE1724-nek felismerte, de IEC958 kapcsoló van csak, Multi track internal clock. Felül hangerőszabályzó sem működik, alsamixer sem. Hang sincs egyáltalán.
Olvastam, hogy a 4-es jumpert kell átrakni a hangkártyán és akkor működik linux alatt is a kártya. Viszont akkor windowson nem, vagyis más driverrel, berhelve, rosszu (így egyszerű via envy24 wdm-mel repeszt)
Mivel chakrán megy így is, jumperelés nélkül, gondolom debianon is meg lehet akkor oldani.
Próbálkozásnék 1.0.25ös alsára frissítéssel. Rengetegféle deb fellelhető, nem tudok melyik a megfelelő. Csomagkezelőben még csak a stable 1.0.23 van.
Csak nem tudom ez-e a hiba, megoldaná-e stb.Előre köszönöm válaszokat, most átnézek chakrára, meszakértem ott hogyan, milyen alsa kezeli a hangot.
Üdv: Ákos
UI: Előre félek a hardveres videógyorsítástól
-
kovaax
őstag
válasz
Glatius #4165 üzenetére
Ha vígasztal, nem csak a tiéden van gond az X-vel: http://forums.debian.net/viewtopic.php?f=6&t=65043
A Debian egyetlen hibája, hogy általában régebbi kernel van a stabilban, így "körültekintően" kell hardvert vásárolni hozzá.
-
Geller72
veterán
válasz
Sweet Lou 6 #4160 üzenetére
Sőt, azt kell, hogy mondjam, szinte kizárólag ezt tudom használni annak ellenére, hogy X2-es gépen fut, 2 gb rammal. A KDE brutál erőforrást kér, A Gnome-os verzió érdekes módom számomra nem "nehezebb", mint az Xfce-s. A lubuntuval az a bajom, hogy jó, meg minden, viszont ott még sokat kel munkálkodni, hogy "kézre álljon".
-
tlac
nagyúr
válasz
Glatius #4159 üzenetére
szerintem, amiről te beszélsz az, hogy a telepítő karakteres vagy grafikus legyen (nagy különbség nincs köztük, mindkettő menüs)
miután az alap dolgokon végig megy az ember, felajánlja, hogy tegyen-e felül grafikus felületet, én úgy emlékszem alapból ez van bepipálva
egy üres vinyóra, spéci hardverek nélkül, szerintem next-next-tel telepíthető
-
bambano
titán
[link] nyílt licenszű debian kézikönyv
-
cekkk
veterán
Sziasztok
Most telepítek egy Debian alapú rendszert, a hálózat automatikus felismerése sikeres, de amikor eljutok, hogy honnan válasszak tükörszervert, egyiket sem éri el és így nem tudom telepíteni. Esetleg valami ötlet? -
kovaax
őstag
-
fweb
csendes tag
Sziasztok!
Tudna nekem valaki segíteni fwbackups-ot telepíteni egy squeeze-re?
Elvileg azt mondja a readme, hogy ./configure, make, make install és kész.
De ez így nem jó. Beírom az fwbackups-ot a végén és van egy szép hosszú hibaüzenet aminek a lényege: Importerror: No module named fwbackups.constInnen töltöttem a source codeot: http://www.diffingo.com/oss/fwbackups/download
És még egy kérdés. Mi a git és mit kell vele csinálni. Ugyanezen a címen találtam.
Köszi szépen.
-
Geller72
veterán
válasz
bambano #4151 üzenetére
A net egy kábelmodemről jön be, 15Mbiten. Ez megy egy netgear 300-as routerhez. A hálózaton osztozik két noti, két telefon, és két asztali gép. A másik notiban broadcom wifi van, az asztali gépekben Netgear 111-es, v2-es stickek vannak. Minden másik gép kifogástalanul működik. Tarr-os netem van, soha nem volt vele semmi gondom. A Debi sajnos a 111-es, netgearos sticket nem ismeri fel, így helyettesíteni sem tudom a saját, atherosos wifijét. Az atheros wifi 54-es, elvileg tudja a WPA-PSK2-t is. Gyárilag XP volt hozzá, azzal gond nélkül ment anno. Akármilyen értéket állítok az MTU-nak, vagy hagyom auton, akkro is fennáll a bibi. Pingek jók. Olyan, mintha az első pár oldal flottul betöltődne, aztán egyszercsak megáll töltés közben az egyik oldalnál. Új ablak/böngésző esetén is ez van, ha rányitok mást. Chrome, FF-et felraktam, de tök 8, mind a 3 böngészővel ez a helyzet. Fájl letöltés szintén.
-
Glatius
őstag
A debian (a Squeez legalábbis) kezdőként szinte reménytelen, egy elsőbálozó mit kezdene egy ablakkezelő nélküli csodával? A GUI kiválasztásnál a Gnome javasolt, a KDE nokedlit szaggat, tehenet fej, elviszi a gyereket sétálni, de elég nagyvonalúan kezeli az erőforrásokat.
-
válasz
Glatius #4146 üzenetére
Ez így van, ahogyan azt a kérdésemben is leírtam, laikusként is telepíthető, használható OS-t szeretnék. Egy Ubuntu telepítésen és beállításon kívül csak hírből ismerem a Linux rendszereket, túlnyomórészt OS X előtt ülök, néha meg Win előtt. BlackPanther-t megnézem, köszönöm a javaslatot!
-
HP Compaq NX6110-es. Pentium M750-es CPU, 512 MB RAM. Barátnő kapta kukaérett vinyóval, akksi nélkül, ezeket azóta pótoltam, azonban mindenképpen open source OS-t szeretnék rá. Ubuntu-t próbáltam korábban, de nem volt meggyőző az erőforrás-gazdálkodása, ezért gondoltam arra, hogy a második legnépszerűbb megoldás, a Debian felé próbálkozom megtalálni a megfelelő disztribúciót.
-
Geller72
veterán
S1366-os deszkák, xeonnal megtömve. Nekem eddig soha nem volt gondom ilyennel. Vagy vesztek 5520-as chipsetes két utas lapokat, ott két xeon megy bele, komolyabb ramokkal (akár) Ott a RAID is jobban megoldott, komolyabb, bár ilyen szinten HW-s karit tolnék bele..mondjuk egy FastTrak szériát..
.
-
Geller72
veterán
Fejlemény: Debian 6.0.4 - disk 1-ről, a grafikus környezet melletti piával a teljes install után megy a wifi "rendesen". Dögöljek meg, ha értem. A korábbi telepítés is online ment, és ez is. Akkor volt wifi, de csak látszólag, gyakorlatilag nem.
..Viszont.... baromira érdekes hibákat vélek felfedezni. Tölti be az oldalt, és egyszer csak megáll. Vagy tölti le a fájlt és megáll, frissítésnél dettó. Nem az elején, hanem egy bizonyos százaléknál, de persze, mindig máshol. Ezt detektáltam a 12.04-es összes ubinál és a debiannal is. Lehet, hogy nagyon nem szereti a wifi kártyám a linux? A hétvégén megpróbálom fedorával és suse linuxxal. Ha ott is fennáll a bibi, elkezdek a kernel szintű wifi kártyám utálatára gyanakodni teljes mértékben..
. Lehet ilyen?
-
Sziasztok, régi, netezős notira szeretnék vmi elhanyagolható hardver-igényű, laikusok által is kezelhető/telepíthető GUI-s linux disztribúciót tenni. Mit ajánlotok e célra?
-
bambano
titán
válasz
Glatius #4137 üzenetére
mit nem értesz? az ia64 egy olyan intel architektúra, amit nemigen vettél meg otthonra, hacsak nem nyertél 5-öst a lottón.
Az intel másik 64 bites kiterjesztését az amd fejlesztette, tőle licenszeli az intel, szóval minden intel prociban dobog egy kis amd szív isezért amd64-nek nevezett architektúrára való iso-t kell letöltened.
-
Glatius
őstag
válasz
bambano #4132 üzenetére
Kipróbáltam egy netinst CD-t, halott
4.3G-s telepítő DVD: nem bootol
230 megás Pendrive-boot image, meg se moccan...
tanácstalan vagyok.Madriva 64 telepítő szépen bootol, de közli, hogy nem lát DVD meghajtót....
Ubuntu is elindul.... A hardver nem tetszik neki?
De hát el sem indullll ehh! -
bambano
titán
-
Glatius
őstag
Segítséget kérek, teljes tanácstalansággal küzdök: core i5 2400 as, négymagos procival szerelt gépemre debian telepítés ütközött falba. A letöltött bootolható DVD image kiírás után nem hajlandó bootolni. MD5 rendben. Találkozott valaki ugyanezzel a problémával? kicsit remélem, mégis a kép a hibás!
-
bambano
titán
-
spl
csendes tag
válasz
bambano #4126 üzenetére
Nem hangulatkeltésnek szántam. Mivel egy költségvetés tervezésénél többféle áron tervezünk többféle konfigurációt és majd kitalálják mi kell a főnökök, ezért lenne jó nagy körben átlátni a dolgokat. Mintapéldányt nem nagyon osztogatnak itt vidéken. Ellenőrzött, márkás vasra csak windows támogatást írnak. Próba-szerencse alapon mennek a dolgok ahogy láttam a fórumokon.
Amit szeretnénk: 6 darab 2Tb-s SATA vinyón médiafájlok lennének+rendszer vinyó/SSD. Ennek az elérése két külön hálózatról (giga+10/100). Némi fájl szerver funkció munkához. Intranet. RAID5-ben az egész és lehetőleg LVM.
Tehát sok SATA csatlakozó, két háló csatlakozó, megbízható működés Debian rendszeren, 24 órás működés, jó hűtés, gyorsaság. Az ár nem tényező, mert bármi lehet a beszerzés vége. Csak többféle verziót kell tálalnom. -
Jester01
veterán
válasz
bambano #4126 üzenetére
Bár az intel is tudott remek szerver lapokat készíteni ahol nem volt meg az épeszű sávszélesség a south és a north bridge között. Hiába volt dual gigabit meg 64 bit pci-x, nem lehetett kihasználni ... és emberek erre építettek file szervert amit mi gyanútlanul meg is vettünk.
-
bambano
titán
több dolgot is tehetsz:
- azt kérdezed meg, mit nem ajánlunk debian alá
- elhozol egy mintapéldányt tesztelésre
- márkás, gyártó által ellenőrzött vasat veszel.
ahelyett, hogy itt hangulatkeltő bejegyzéseket írogatsz.az se lenne rossz gondolat, ha egyrészt megírnád, hogy mire kell, másrészt valami nagyvonalú költségkeretet is mondanál, hogyha valaki tanácsot akar adni, akkor ne izmoljon feleslegesen olyannal, amire nem ad pénzt a főnök.
egyébként pedig egyszerű, szervernek tisztán intelt, desktopnak nvidia kártyás, egyéb paramétereiben pedig tisztán intel alaplapot, rendes tápot, normális hűtést mindennek és akkor nem lesz baj.
-
bambano
titán
ez egy hülye kérdés volt, két okból:
- a gépek sokkal nagyobb részén működik jól, mint nem, tehát az a lista, hogy melyik alaplapon nem megy jól, lényegesen rövidebb, mint az, hogy melyiken megy jól
- a kérdés azt sugallja, hogy a squeeze olyan rossz, hogy azt kell megemlíteni, ha jól megy.ökörség, felejtsd el.
-
spl
csendes tag
Sziasztok!
Arra szeretnélek megkérni titeket, hogy akinek amilyen alaplapja van és hibátlanul működik vele a Squeeze, vagy tud olyanról ami hibátlanul működik, legyen szíves beírni ide. Elég érdekes az alaplapgyártók hozzáállása a linuxhoz. "Vedd meg, próbáld ki, talán működik."
Főleg azok érdekelnének, amik 1-2 éven belüliek. De a többi is jó tanulság lenne.
Előre is köszönöm! -
Archttila
veterán
válasz
riska1982 #4120 üzenetére
Verbose hatha mond valamit:
clamscan -r -v /
Vagy:
clamscan -r -v --remove=yes /
Esetleg:
clamscan -r -v --remove=yes --detect-pua=yes --heuristic-scan-precedence --algorithmic-detection=yes --scan-pe=yes --scan-ole2=yes --scan-pdf=yes --scan-html=yes --scan-archive=yes /
A szokozokre figyelj
-
riska1982
aktív tag
Sziasztok!
Szükségem lenne egy kis segítségre. Van egy debian alapu szerverem (nincsen rajta grafikus felület). A ClamAV-t szeretném futtatni rajta (víruskereső).
A futattás az alábbi parancsal végre is hajtódott:
clamscan -r /Viszont talált néhány vírust, de nem tudom, hogy hol és mit.
Leírtani biztonsági okokból nem írtotta le. A logban nem találtam semmit erre utaló jelet.
Kérlek adjatok egy parancsot ami logot generál.Kérlek olyan válaszokkal kiméljetek, hogy olvassam el a wikit és a dokumentumoit hozzá.
Tehát egy konkrét parancsra lenne szükségem hozzá.
Köszi A fáradozást előre is.
-
Geller72
veterán
válasz
bambano #4118 üzenetére
Nos...
Mint írtam is, a dmesg csak az ati kártyáért sikít, de ettől függetlenül működik korrektül."egyébként mi a különbség pl. a debian és az ubuntu között: a debiannak letöltheted a telepítőjét, az ubuntu meg telepítés vagy használat közben felmászik a netre és sok mindent onnan cibál le."
-Konkrétan az a difi, hogy pl a debivel nincs netem, amivel le tudnám cibálni az update-ket, az ubinak meg (nemtom, miért) de kernel szinten (?) van (wifi) supportja.
Ez a fura. És ez nem csak amostani verziókra igaz, hanem a korábbiakra is, egészen 10.04-ig visszamenőleg. de majd hazaérek péntekre, és kezdek vele valamit.. -
bambano
titán
válasz
Geller72 #4117 üzenetére
ha másik disztróval megy, akkor csak a firmware csomagok hiányoznak a gépről
ezt ellenőrizni lehet úgy, hogy megnézed a dmesg kimenetét, nem panaszkodik-e hiányzó firmware-re.egyébként mi a különbség pl. a debian és az ubuntu között: a debiannak letöltheted a telepítőjét, az ubuntu meg telepítés vagy használat közben felmászik a netre és sok mindent onnan cibál le.
-
Geller72
veterán
válasz
bambano #4115 üzenetére
(Másik disztróban miért működik? És nem egy kazal dvd a telepítője, hanem azon az egy darab pár száz megás ISO-n rajta van a megfelelő holmi) Broadcom és atheros wifivel sem megy. Hétvégére otthon leszek, akkor kelleni fog egy kis segítség. Addig is köszi..
( a scannerekről ne is beszéljünk..)
-
-
Geller72
veterán
válasz
Archttila #4112 üzenetére
Míg a sima wired lan.ra van a wicd mezőben eth1, addig a wifinél még port sincs..az SSID-ig el sem jutottam. Kubuntut próbáltam, de tragédia, hogy milyen tetű. (Még a w7 is nagyságrendekkel gyorsabb volt addig az egy hétig, amíg kellett). De legalább kernel szinten volt wifim. Ezt baromira nem bírom a linuxokban. mintha ötvenezer wifi hw lenne, hogy nincs benne alapból..de többnyire van a broadcom, meg az atheros, azt 'sanyi'. Csics, bizbasz az megy, de hw szinten semmi előrelépés..
. Nem annak számít, aki ebben full otthon van, hanem aki legalább megpróbálná egyéb OS helyett, de már itt letérdel.
-
tlac
nagyúr
még ubuntu alatt megtetszett az alap fontja
ttf-ubuntu-font-family
simán telepíthető a csomag -
Geller72
veterán
A wifim továbbra sem működik. Így lesz lerongyolva a debi már nem először ilyen kis hiba miatt egy gépről..és lesz helyette más, ami korrektül működik..
. Legalább hibaüzizne a wicd, vagy valami..de semmi..
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Kellene nekem egy "live" Debian, amivel el tudok indítani a laptopon egy fat32-es partíción lévő Linuxos progit.
Letöltöttem az LXDE-s live képfájlt, majd pedig DD-vel kitettem bootolható formában pendrivera, és indult róla a gép. A partíciókat a gépben magától csatolta, ez oké. Viszont a bill. kiosztás tiszta katyvasz lett, mondjuk ez nem lényeg, de az igen, hogy nem volt jogosultságom az állomány futtatásához.
Chown nem oldotta meg a problémát. Ha GUI-s fájlkezelőben néztem a hozzáféréseket, csak a usernek volt írás / olvasási joga, futtatási senkinek. Ha itt átállítottam, az sem változott semmit, magától visszaállt minden. Szóval végül sehogy nem tudtam futtatni a progimat. (per pill nincs helyem telepíteni egy Debiant is a gépre)
Pendrive közben beadta a kulcsot, szóval másik live isoval nem próbáltam ki.
-
cekkk
veterán
Sziasztok!
Van egy ki problémám, vagy egy nasom, amin openmediavadault fut. Beléptem ssh keresztül majd su és átváltottam egy másik felhasználóra, majd exit írtam be és azóta amikor bejelentkezem, csak ilyen $ jellel kezdődő sor van, és ha elő akarnám hízni a régebben végrehajtott utaskátokat a kurzorral, számomra érthetetlen karakterek jelennek meg. Miként tudnám vissza állítani az eredeti állapotra?
-
Jester01
veterán
A kernel üzenetek egy ring buffer-be kerülnek aminek fix mérete van. Ha ez betelik akkor bizony a régebbi üzenetek elvesznek. Ezt a puffert egyébként valamelyik init script (tipikusan /etc/init.d/bootlogs) másolja fájlba (/var/log/dmesg). A bootolás korai szakasza után viszont már nem csak a kernel üzenetei jelennek meg a konzolon, hanem az init scriptek kimenete is. Ezek értelemszerűen nem mennek keresztül a kernel pufferen ezért a dmesg nem látja őket (és így nyilván a /var/log/dmesg-be sem kerülnek bele).
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Megérkezett a Google Pixel 7 és 7 Pro
- Székesfehérvár és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Milyen NAS-t vegyek?
- Ajka és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Veszprém és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Synology NAS
- SSD kibeszélő
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Autós topik
- CURVE - "All your cards in one." Minden bankkártyád egyben.
- További aktív témák...
- Új, bontatlan World of Warcraft gyűjtői kiadások
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- AKCIÓ! Apple iPad Pro 11 2024 1TB WiFi + Cellular tablet garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Samsung Galaxy A22 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! Microsoft XBOX Series X 1TB SSD fekete játékkonzol extra kontrollerrel dokkolóval
- AKCIÓ! Intel Core i9 14900K 24 mag 32 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest