- Google Pixel topik
- Egy szenzor, két zoomkamera: újraírta a Huawei a mobilfotózás történetét
- Poco M3 - felújított állomás
- Térerő gondok, tapasztalatok
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Milyen okostelefont vegyek?
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- One mobilszolgáltatások
- Olcsó Galaxyk telepíthetik a One UI 7-et
-
Mobilarena
Debian GNU/Linux
Új hozzászólás Aktív témák
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Speeedfire #4299 üzenetére
Utoljára 3 v. 4 csomagot fel kellett tenni ez miatt nálam. Most ez van a wikijükben, ezeket a lépéseket megtetted?
Squeeze
Add a "non-free" component to /etc/apt/sources.list, for example:
# Debian Squeeze/6.0
deb http://ftp.us.debian.org/debian squeeze main contrib non-freeUpdate the list of available packages, then install the relevant linux-headers, fglrx-control and fglrx-driver packages:
# aptitude update
# aptitude -r install linux-headers-2.6-$(uname -r|sed 's,[^-]*-[^-]*-,,') fglrx-control fglrx-driver
[link]Valamint sajnálattal közlöm, hogy az 5000-es széria alatt megszűnik a RadeonHD termékek támogatása minden platformon a következő drivertől. Hogy azután mi lesz, jó kérdés.
-
Jester01
veterán
válasz
Speeedfire #4296 üzenetére
Nem tudom hogyan telepítetted, illetve figyeltél-e az esetleges hibaüzenetekre.
Első körben ha még nem próbáltad akkor modprobe fglrx, ez betölti a modult ha létezik. -
Jester01
veterán
válasz
Speeedfire #4294 üzenetére
A kernel modulok között nincs ott az fglrx.
Ez a baj. Lásd a log 136-140 sorait:
(WW) fglrx(0): ***********************************************************
(WW) fglrx(0): * DRI initialization failed *
(WW) fglrx(0): * kernel module (fglrx.ko) may be missing or incompatible *
(WW) fglrx(0): * 2D and 3D acceleration disabled *
(WW) fglrx(0): *********************************************************** -
Speeedfire
félisten
válasz
Jester01 #4292 üzenetére
A log kimenete. [link]
A kernel modulok között nincs ott az fglrx.
root@debian-desktop:/home/speeedfire# glxinfo | grep -E 'rendering|OpenGL'
X Error of failed request: BadRequest (invalid request code or no such operation)
Major opcode of failed request: 136 (GLX)
Minor opcode of failed request: 19 (X_GLXQueryServerString)
Serial number of failed request: 15
Current serial number in output stream: 15Gondolom a kernelnél lehet akkor a hiba, elvileg az xorg betöltötte.
-
GD
őstag
sziasztok,
az rc2.d-be teszek symlinket (ahogy már sokszor korábban) egy /usr/local/sbin-ben lévő script-re, de valamiért rc2.d-ből mindig eltűnik... van valami ötlet, miért?
köszi!
-
Jester01
veterán
válasz
Speeedfire #4289 üzenetére
Először is ellenőrizni kell mondjuk az xorg.log-ban, hogy valóban az fglrx drivert használod-e:
$ grep fglrx /var/log/Xorg.0.log
[ 907.932] (II) LoadModule: "fglrx"
[ 907.932] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/drivers/fglrx_drv.so
[ 907.979] (II) Module fglrx: vendor="FireGL - ATI Technologies Inc."
...Majd innen lehet továbbmenni.
3D gyorsításhoz majd a kernel modul meglétét is ellenőrizni kell:
$ lsmod | grep fglrx
fglrx 3193530 239Illetve:
$ glxinfo | grep -E 'rendering|OpenGL'
direct rendering: Yes
OpenGL vendor string: Advanced Micro Devices, Inc.
OpenGL renderer string: ATI Radeon HD 5700 Series
OpenGL version string: 4.2.11631 Compatibility Profile Context
OpenGL shading language version string: 4.20
OpenGL extensions: -
bambano
titán
válasz
Speeedfire #4289 üzenetére
jobb kéz-bal váll
-
Speeedfire
félisten
Hogy lehet normális működésre bírni ati kártyát debian alatt?
Felraktam az fglrx-et és hozzá a control panelt is, minden a helyén. De! Szaggat a desktop.Illetve süvít a vga cooler, ennek 2D-ben nem szabadna mennie.
Xorg is a leírás alapján lett beállítva. -
Destloler
tag
válasz
bambano #4275 üzenetére
Köszönöm a segítséget, olyan szervert szeretnék építeni ami egy NAS feladatait látja el. Volt már drága NAS-om nem hozta a hozza fűzött reményeket ezért építeni szeretnék egy Home szervert. Azt viszont fontosnak tartom hogy weben keresztül legyen egy elérhető grafikus felülete mint ahogy a Synology nasoknak is van.
-
Geller72
veterán
válasz
bambano #4285 üzenetére
"A fürtöket többnyire ott rontották, rontják el, ahol ez először lehetséges, a telepítésnél. Vagy azért, mert eleve nem támogatott hardver szolgál alapul, vagy, mert nem értik pontosan a fürt működését és rosszul paraméterezik azt. A Windows Server 2003-ban a korábbi kiadásokhoz képest sokkal szofisztikáltabb telepítő, pontosabban inicializáló modul került, de még itt is érvényes a szabály: csak azonos gyártótól származó, Cluster kompatibilitási listán szereplő alkatrészekből építkezhetünk.
Jelentem, ennek vége. A telepítés során egy nagyon alapos, összetett rendszer esetén akár egy óránál is tovább futó validációs teszt eldönti, hogy az általunk fabrikált gépezeten működik-e majd a fürtünk, vagy sem. Ha a teszt eredménye szerint működik, akkor szedett-vedett hardver ide, HCL oda, az egy a Microsoft által is támogatott fürt lesz."
/W2k8 FC/
Ez állhat esetleg akár Linuxra is -
-
Geller72
veterán
válasz
MacCaine #4282 üzenetére
ehhez hasonló "maszek cluster" leírásom van egy régebbi szintén desktop hw-ből összerakott athlon xp-s "vasakból". Tehát a felmerülő kérdéseim:
-Van egy több gépből összeállított "rendszer", ami adott esetben egy közös adathordozóról indul gyors hálózati eszközök segítségével?
-Adott rendszer egy "közös" OS-t futtat, vagy mindegyik alaplaphoz tartozó hw külön egyet? Vagy ezt hogyan lehet elképzelni?
-Ha utóbbi, akkor mindegyik OS alatt fut egy cluster kliens szoftver, ami az adott erőforrásokat elossza, koordinálja, aka support?
-Ez a kliens szoftver csak az erre a célra készült programokat "segít futtatni", vagy bármilyen program részesülhet ebből az erőforrásból? -
Geller72
veterán
válasz
bambano #4278 üzenetére
..Az első kérdés csak csali volt..
. Konkrétan a megvalósítás érdekelne. Több gépem van, amit fürtbe szeretnék szervezni, Linux OS segítségével. Ilyet még sajnos nem csináltam, főleg a hardveres megvalósítás érdekel, mondjuk Debiannal megvalósítva. Heterogén gépek lennének. Gigabit lan/switch adott eddig, plusz a komplett gépek /
3+/. egész konkrétan a "mit, hogyan" kategória, amolyan szájbarágósan. Jöhet privátba is, bár szerintem itt a PH-n én nem látva hasonlót hasznos infó lenne publikusba is. -
Carasc0
őstag
Hamarosan én is debian linux user leszek. Remélem szereti a laptopokat!
-
Geller72
veterán
Üdv.
Van valakinek gyakorlati tapasztalata (linuxos) fürtözés terén főleg hardveres területen? -
Jester01
veterán
Nem tudom miért nem sikerült.
Csinálsz egy új csoportot és egy directoryt csoport írási joggal.
Aztán csinálsz felhasználókat az adott csoportban.
Ha szükséges, akkor a home directoryt átállítod a közös directoryra (de akkor összeakadhatnak a beállításaik).# addgroup shared
Adding group `shared' (GID 1000) ...
Done.
# mkdir /tmp/shared
# chgrp shared /tmp/shared
# chmod u=rwx,g=rwxs,o= /tmp/shared
# adduser test --ingroup=shared --home=/tmp/shared
Warning: The home dir /tmp/shared you specified already exists.
Adding user `test' ...
Adding new user `test' (1000) with group `shared' ...
The home directory `/tmp/shared' already exists. Not copying from `/etc/skel'.
adduser: Warning: The home directory `/tmp/shared' does not belong to the user you are currently creating.
... -
Destloler
tag
Sziasztok!
Olyan kérdésem lenne felétek hogy a Debian 6 támogatja az Intel Atom N2800-ban lévő VGA-t? Próbáltam utánajárni, de nem sokra mentem. Az angol tudásom se a legjobb, de találtam olyan fórumot ahol az vettem ki a szövegből hogy támogatja és találtam olyat is ahol meg egy táblázatban voltak írva a támogatott dolgok és ott. Ebben a táblázatban viszont az volt hogy nincs hozzá driver. A gépet amibe a lap kerülne szerverként üzemeltetném, egyszóval semmi extra grafikus feladatot nem kellene végezni, azón kívűl hogy távolról elérjem a szervert grafikus felülettel. Előre is köszönöm a segítséget
-
meone
tag
Sziasztok!
Egy olyan kérdésem lenne, hogy szeretnék létrehozni egy olyan felhasználót ami csak egy mappába van engedélyezve, hogy írjon a többit csak olvashassa és futtathassa.
Van egy Rstudionevű szerver, ami egy Debian 6-oson fut és mellette maga az RStudio nevű alkalmazás.
Próbálgattam már máskor, is usereket létrehozni, úgy, hogy a ki induló mappa közös legyen, eddig nem nagyon jött össze sikeresen.próbálkoztam már a useradd-al és az adduser parancsokkal, de nem találtam egy megfelelő példát ami nagyjából eltudnék menni.
Ezt csak user szinten lehet korlátozni, vagy meg lehetne oldani csoport szinten is?
Nekem az tökéletes lenne, és sokkal egyszerűbb.A segítségeket előre is köszönöm.
-
-
-
Pekin
csendes tag
Emberek, mért nem pörög ez a topik? Régebben másképp volt. Senki nem linuxozik már? Esetleg a Debian nem menő csupán?
-
Destloler
tag
válasz
Jester01 #4259 üzenetére
Telepítés bejezezése utáan, restert. indul a gép és utánna csak villog a kurzor. De már elméletileg rájöttem a hibára. Úgy sikerült felraknom hogy a gépben a két vinyobol csak az egyikre rakom egy 10gb particiót és ugy felmegy és el is indul. Valamiért nem szereti a szoftveres raid-ot?
-
Destloler
tag
Sziasztok,
Az miért van hogy a Debian teleptése után nem bootol be a rednszer?? Grub-ot feltelepíti. A gépben két darab 1.5 tb vinyo van benne. A telepítés során készítek egy 10gb particiót a rendszernek és a maradkékot összefűzöm software-se raid-al. Elrőre is köszönöm a segítséget
-
MacCaine
őstag
válasz
Destloler #4252 üzenetére
"hálózaton keresztül elérjem a gépet úgy mint Windowsban a távoli asztal funkció, hogy az asztalt látom böngészőben."
NXClient. (Ububntu-s a leírás, de Debianra is gyakorlatilag ugyanaz.)
"szeretném elérni hálózati a merevlemezek tartalmát"
Ha fenn van az ssh szerver (az NXClienthez úgyis felrakod), akkor egy FTP progival eléred a szervert.
"netán internetről is szeretném elérni a dolgaimat, ez nem annyira fontos"
A routeren be lehet állítani akár DMZ-t, akár port forwarding-ot, mindkét esetben működik kívülről is az ssh / sftp / NXClient hozzáférés.
"Intel atom D525 alaplapom van és erre milyen típusú Debiant töltsek le 4gb memória van a gépben."
Szinte bármelyiket, a stable elég "régi" szoftvereket tartalmaz, de atombiztos.
"van egy Canon MX885 multi nyomtatom ezt is szeretném hogy kommunikáljon a géppel"
Neten találsz leírást hozzá (mondjuk itt), működni fog.
"létezik-e szoftveres raid támogatás instalációnál?"
Igen. (99,99%-ig vagyok biztos benne
)
"Tudnátok ajánlani valami programot OSX/Windowsra amivel tudok USB install pendrive-ot készíteni."
Linuxosat tudok, de tuti van windowsra is. Google...
A többit nem tudom.
-
Destloler
tag
Sziasztok,
Szeretnék egy kis segítséget kérni. Szeretnék építeni egy home server-t és az operdszer választása a Debian-ra esett egy kis segítséggel mert a cimborám a Debian vágja és abban tud segíteni. Szeretnék kicsit előre haladni a dologgal egyedül más segítsége nélkül mert ha gáz lesz a géppel legalább egy telepítést tudjak csinálni egyedül. Amiben szeretném a segítségeteket kérni:
- Intel atom D525 alaplapom van és erre milyen típusú Debiant töltsek le 4gb memória van a gépben.
-Tudnátok ajánlani valami programot OSX/Windowsra amivel tudok USB install pendrive-ot készíteni.
-létezik-e szoftveres raid támogatás instalációnál?Amire szeretném használni a gépet:
- time machine backup (erre találtam magyar leírást)
- hálózaton keresztül elérjem a gépet úgy mint Windowsban a távoli asztal funkció, hogy az asztalt látom böngészőben.
- van egy Canon MX885 multi nyomtatom ezt is szeretném hogy kommunikáljon a géppel
- szeretném a DLNA tv-en nézni a vinyon lévő filmeket
- szeretném elérni hálózati a merevlemezek tartalmát
- netán internetről is szeretném elérni a dolgaimat, ez nem annyira fontosEzeknek a funkcióknak a beállításában szeretném még kérni a segítségeteket. Remélem megoldhatók a funkciók amiket szeretnék nagyából egy NAS funkcióit szeretném elérni.Előre is köszönöm a segítséget
-
klambi
addikt
-
klambi
addikt
szevasztok!
van 1 feladatom [link], amit így valósítanék meg, csak nem jó és nem értek benne 1-2 dolgot, tud benne valaki helpelni?
mkdir Sbin -m 1711
mkdir log -m 2771
mkdir log/NFCs -m 750
touch log/NFCs/aFS; chmod 444 log/NFCs/aFS
ln log/mc Sbin/Cmdr
ln -s ../../IPC log/mc -
Creaft
csendes tag
Sziasztok!
Hozzáértőknek szeretnék egy kérdést feltenni!
Adott egy debian linux szerver rajta egy samba mint file server user szintű authentikációval.
Hogyan kell azt megcsinálni hogy a proftpd-ben a már létrehozott usereket tudjam használni az ftp szerverre való belépésre?
a létrehozott felhasználók a users nevű csoport tagjai.Köszi a segítséget!
-
bambano
titán
-
TommyX_
őstag
válasz
bambano #4240 üzenetére
Én nem vártam senkitől semmit, én azért írtam ide, hogy esetleg valakitől segítséget kapjak.
(Tudtommal ez a fórum egyik funkciója.)
Ez már a végső "próbálkozás" volt, hogy ide írtam.
A másik dolog, ez csak egy tárgy lett volna a sok közül, és ha végzek, nem ezzel akarok foglalkozni(mármint a linux), ezért lett volna jó, ha valaki átsegít a tárgy nehezén.
Így utoljára annyit, a közel 40 emberből, 9-10 embernek lett meg a tárgy, és nem 1 embert ismerek, aki jó volt más tárgyakból és ezt nem tudja teljesíteni. -
TommyX_
őstag
Az elméleti anyag összesen 591 dia és a tárgy célja:
Linux Professional Institute–Képzésének megfelel
Félév végére önállóan elboldoguljunk a Linux rendszerekkel, be tudjuk állítani.
Dolgozatnál kapunk egy nem beállított virtuális gépet(Oracle VM VirtualBox progin keresztül) és azon kéne dolgozni.Bár már mindegy, jól gondoltam, hogy ez lesz belőle ha írok fórumra.
Azért köszönöm az "ösztönző" szavakat. -
TommyX_
őstag
Remélem nem leszek nagyon "leszúrva", de nem tudom, hogy hol kérjek segítséget.
Szóval az iskolában van egy olyan tárgyam, amin Debian linuxot tanulunk, de sajna nekem nem mennek a dolgozatban kiadott feladatok megoldásai, ezért keresnék olyan valakit, aki nagyon ért hozzá és tudna egy-másfél órát segíteni dolgozat írás közben.
Tudom nem szép dolog csalni, de eddig amit felvettem tárgyat meg is tudtam csinálni, ezzel meg nem boldogulok, hiába próbálom megérteni nem sikerül, pedig szükségem lenne arra az 5 kreditre, ami jár érte.
Előre is köszönöm a segítséget -
pschio
őstag
hi!
Hyper V hoszton van egy Debian VM-em. Most telepítettem. Szeretném mountolni egy korábbi Debian VM korábbi VHD fálját. Bonyolítandó a helyzetet ez egy titkosított LVM lemez. Hogyan tudnám ezt megtenni?
Ha van egyszerűbb módja az adatok kinyerésének az is jöhet.
-
Santosh
tag
válasz
Jester01 #4219 üzenetére
Maradtam még egy kicsit. Találtam a csomagkezelőben egy olyan csomagot, ami feltesz mindent, ami a Matlab telepítését/működését akadályozhatja linuxon. Ezt követően rögtön elindult a telepítő.
+1 nagy pirospont a linuxnak emiatt, és még +1, mert ilyen segítőkészek voltatok! Arról nem is beszélve, hogy 5-ször gyorsabban feltelepedett linuxra, mint windowsra szokott. -
Jester01
veterán
válasz
bambano #4217 üzenetére
Ez nem 32-64 ütközés szokott lenni, hanem az, hogy a 64 bites libeknek nem egységes a helye, van disztró ami a /lib-et használja és van ami a /lib64-et. Ennek megfelelően a programok is össze-vissza települnek.
Mivel a libc6 csomagban eleve benne is vannak a lib64->lib symlinkek csak gondolom le lettek törölve ezért szerintem sokkal kevésbé belerondítás a rendszerbe ha azokat visszacsinálja.
-
bambano
titán
válasz
Jester01 #4216 üzenetére
ilyet nem csinálunk debianon, nem rondítunk bele a rendszeradatbázisokba.
meg kell keresni, hogy mi pakolta tele a /lib64-et, és azt leszedni vagy helyettesíteni hivatalos cuccokkal.
ha ez nem megy, akkor a /etc/ld.so.conf.d/libc.conf-ba fel kell venni a /lib64-et és frissíteni a linker cache-t.én azt tartom járható útnak, hogy kideríteni, 32-64 bit ütközéssel van-e a gond, honnan került fel, ami felkerült és az alapján egyenesbe tenni.
-
Jester01
veterán
válasz
Santosh #4215 üzenetére
Nem is kell. Szerintem telepítettél valamit ami kicsit belerondított a rendszerbe és létrehozta a /lib64-et aztán belepakolta a saját cuccait. Dobj át mindent a /lib64-ből a /lib-be aztán töröld a /lib64-et majd csinálj egy symlinket /lib64->/lib.
Zárójelben jegyzem meg, hogy a rendszer directoryk piszkálása erősen ellenjavalt. Helyes megoldás a $HOME vagy az /usr/local, esetleg /opt használata ha nem disztró csomagokból telepítesz valamit.
-
Santosh
tag
Sziasztok!
Linux Mint Debiant használok, és szeretnék feltelepíteni egy programot cd-ről. Terminálból próbálom, először su paranccsal bejelentkezek rendszergazdaként, majd beírom a
/konyvtar_helye/install &
parancsot.Ezt követően ezt a hibaüzenetet kapom:
/lib64/libc.so.6: not found
-------------------------------------------------------------------An error status was returned by the program 'xsetup',
the X Window System version of 'install'. The following
messages were written to standard error:Segmentation fault
Attempt to fix the problem and try again. If X is not available
or 'xsetup' cannot be made to work then try the terminal
version of 'install' using the command:install* -t or INSTALL* -t
Suse linuxnál így sikerült. Előre is köszönöm a választ!
-
chab7
addikt
Köszi a tippeket, mindenképp kipróbálom mennyit lehet gyorsítani így
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Én Firefoxot használok, még P3 kategóriás gépen is. Ott egyszerűbb, csak ennyi a beállítás:
Be kell írni a címsorba, hogy about:config, majd pedig létre kell hozni egy új stringet, aminek ez a tartalma: browser.cache.disk.parent_directory és ez az értéke: /tmp
Nekem nagyon bejön ez a módszer, mert leállításkor ugye a teljes /tmp tartalma törlődik. Manapság már nem tudok olyan lassú internetet találni, ahol hátrányt jelentene a weboldalak újbóli letöltése.
-
Sweet Lou 6
addikt
sudo gedit /usr/share/applications/chromium-browser.desktop
az exec sort kell cserélni, az eredeti:
Exec=/usr/bin/chromium-browser %Uúj:
Exec=/usr/bin/chromium-browser --disk-cache-dir="cache elérési út" --disk-cache-size=104857600
a size érték itt 100 MB-ot engedélyez, alapból 500 MB van.
Ezek után a ~.cache/chromium könyvtár törölhető (böngészőt be kell zárni előtte)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- BESZÁMÍTÁS! ASUS STRIX B650E-E R7 7700 64GB DDR5 1TB SSD RTX 3080 10GB Thermaltake Ceres 500 850W
- Azonnali készpénzes Microsoft XBOX Series S és Series X felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- SAMSUNG DDR4 REG ECC 32GB 2666MHz RDIMM szerver RAM modulok, nettó 15740Ft+ÁFA, 1 év gar., több db
- Tablet felvásárlás!! Samsung Galaxy Tab A8, Samsung Galaxy Tab A9, Samsung Galaxy Tab S6 Lite
- 15db töltő egybe (65W + 90W) kerek végűek (ELKELT)
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged