- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Yettel topik
- Magyarított Android alkalmazások
- Hónap végén érkezik a Xiaomi Band 10, ára is van
- iPhone topik
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- Google Pixel topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Fotók, videók mobillal
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
-
Mobilarena
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
vegyszer
addikt
Szervusztok!
Ebbe a hibába futottam bele
M5Stamp_C3 eszközöm van, de ami fura, hogy ugyanazon kód az M5StickCPlus-ra rendben fordulTöbbszörös könyvtárak találhatók ehhez: "WiFi.h"
Használt: C:\T\T\App\arduino-1.8.16\portable\packages\m5stack\hardware\esp32\2.0.3\libraries\WiFi
Nem használt: C:\T\T\App\arduino-1.8.16\libraries\WiFiEzt hogyan lehetne korrigállni?
-
válasz
Undoroid #17496 üzenetére
jelszóval védett dolgok
Úgy kb. 20 éve sok mobilos weboldalt készítettem, a magyar ékezetekkel évekig csak a probléma volt, akkor szoktam le róla, hogy bármiben is magyar ékezetet használjak. Ha jelszó, akkor választok inkább az ASCII táblázatban megtalálható bármilyen karaktert, mint hogy vmi kódolási anomália miatt ne tudjak többet belépni, ahová kell.
-
Undoroid
őstag
Üdvözöllek!
Nagyon kezdő vagyok itt, de nekem lenne egy érdekes tippem: az első képen azt látom, hogy a projekted külön könyvtárban van...ezzel nem is lehet (?) semmi gond, de azokban mindenhol ékezetes betűk vannak! " és ... saját dolgok ... sörfőzés " Nem lehet, hogy ezért akad el a flash? A fekete alapú képen nézd meg, alulról a 14. sort! Ott a "saját" könyvtáradat már egészen máshogyan említi: "05_saj"
Korábban találkoztam olyan játékkal, amit, ha ékezetes könyvtárba telepítettek, akkor az nem indult el, hanem kizárólag hibaüzeneteket dobott fel...ott nem segített a szimpla átnevezés! Reinstall kellett a program állományához.
Egy próbát megér! Remélem, hogy ezzel megoldódik a problémád!
-
X_C
tag
Sziasztok,
Nem tudom jó topikot választottam-e a kérdésemhez, de hátha valaki kapásból tudni fogja itt a megoldást.Adott ez a videó, amin egy esp32-t és egy MPU6050 modult és pár apróságot felhasználva készít a srác egy folyamatos sűrűségmérőt. A programozáshoz nem sok közöm van, viszont sört főzni szeretek szóval gondoltam megpróbálom elkészíteni ezt a kis kütyüt.
Aliexpressről érkeztek a következők:
lolin32
mpu6050A forrasztás szerintem gond nélkül ment.
Viszont amikor a leírásban szereplő drive linkről letöltött fájlokkal szerettem volna flash-elni az eszközt, a lenti képeken látható hibára futott a folyamat.
Próbáltam röbbféle adatkábellel, többféle usb portba dugva, kevés sikerrel. Elvileg a driverek is fent vannak a gépen amit a leírásban lévő cikkben találtam.Van valakinek esetleg ötlete, hogy mi lehet a probléma?
-
válasz
sisi22 #17490 üzenetére
Én legtöbbször a Google-t használom.
Az https://www.arduino.cc/ a hivatalos oldal, a legtöbb választ is ott fogod megtalálni.
Ha magyar nyelvű tutorialokat keresel, azt itt, meg a https://www.hobbielektronika.hu/ oldalon fogsz találni. Minden másra ott a Google.
Szoftveres kérdésekben pedig a legtöbbször általános C, C++ fórumokról is tudsz tájékozódni. -
sisi22
aktív tag
Jo lenne egy osszefoglalo, hogy mirol is szol ez a forum es hol vannak weben oktatoanyagok es leirasok, nagy segitseg lenne.
-
Melorin
addikt
Sajnos én ehhez sík hülye vagyok, közel járok az arduino széttöréséhez.
Kb semmi sem úgy működik mint a régi irremote library-ban. Mindig kiáll hibára a program ellenőrzése, és a példafájlok között sem találok értékelhetőt. Egyikben sem látok olyat, hogy ha xy kódot vesz a vevő akkor lépjen érvénybe a kód. -
sisi22
aktív tag
Juszt se mondod el, hogy miről van szó?
Meg nem lattam, talan egy het mulva megyek oda, akkor tudom meg, hogy milyen motor, stb.
Csak megkertek, hogy jo lenne egy kijelzes, es a decibelskalas megoldas merult fel, mint jo otlet, de eleg lenne ot led belole, mez az is kerdes, hogy hova es mekkora hely es egyebek. -
sisi22
aktív tag
Azt fordulatszám nélkül hogy mondod meg?
Logice alapjan, ami meg az elozo evezredben rogzult belem.
Feltetelezem, hogy egyenaramu motor, tehat a fordulatszamot a rajta folyo aram erossege hatarozza meg, amit pl. potenciometerrel valtoztatnak. Vagy esetleg a feszultseg valtozik?
A lenyeg, hogy valamelyik elektromos parameter valtozasa valamilyen kapcsolatban kell legyen a fordulatszammal. -
válasz
sisi22 #17482 üzenetére
Ha jol emlekszem, valami gumikorongot
Akkor a gumikorongra kell festeni egy nagyon eltérő színű vagy tükröződő jelet és ráirányítani egy reflektív optót.
nem a fordulatszam a lenyeg, hanem az, hogy lehessen latni, hogy milyen fokozatban van
Azt fordulatszám nélkül hogy mondod meg?
Mi irányítja egyáltalán? Az irányító eszközből nem tudsz valahogy információt nyerni? Mondjuk ha nem on/off a motor meghajtása, hanem pwm, akkor a kitöltési tényezőből lehet következtetni. -
sisi22
aktív tag
Ha jol emlekszem, valami gumikorongot, de nem a fordulatszam a lenyeg, hanem az, hogy lehessen latni, hogy milyen fokozatban van, igy eleg egy 3-5 LED-es fenysor, mint pl. hangszoroknal a hang erossegenel, hogy minimalisan porog vagy kozepesen vagy erosen.
Most egy laptopot kell tisztaba tennem egy ismerosomnel, majd par nap mulva tudok ranezni erre a motorra egy masik ismerosomnel, csak jo lenne addigra kepben lenni, amikor odamegyek,
-
válasz
sisi22 #17479 üzenetére
És mit hajt meg az a motor?
Gyerekjátékokba 6V-os DC motort szoktak tenni.
Szerintem a betáp feszültségingadozásából lehetne következtetni a fordulatszámra, de ahhoz bele kell szállni az elektronikábaEgyszerűbb lenne a mechanikára valahogy egy optokaput kötni, és az impulzusokat számolni.
-
sisi22
aktív tag
Jogos, gyorsan irtam.
A tipikus, valoszinuleg 3v-os hobbimotort, amit gyerekjatekokba beepitenek.
Nem akarok az elektronikaba beleszallni, gondoltam, a motorhoz meno ket droton kellene feszultseget merni es az talan aranyos, vagy valahogyan valtozik a fordulatszamaval.
Nem kell tenyleges fordulatszamot megni, csak skalat, hogy a min-max savon belul hol van.
-
válasz
Melorin #17477 üzenetére
#elif defined(__AVR__) // Default as for ATmega328 like on Uno, Nano etc.
#define IR_RECEIVE_PIN 2 // To be compatible with interrupt example, pin 2 is chosen here.
#define IR_SEND_PIN 3
#define TONE_PIN 4
#define APPLICATION_PIN 5
#define ALTERNATIVE_IR_FEEDBACK_LED_PIN 6 // E.g. used for examples which use LED_BUILDIN for example output.
#define _IR_TIMING_TEST_PIN 7Meg kell cserélned az IR és a relé lábait a kódban és a panelen.
-
Melorin
addikt
válasz
razorbenke92 #17475 üzenetére
Nekem ez az új verzió kínai. Pl. nem írja, hogy hol lehet megadni, hogy melyik pinen van az IR vevő lába.
A régiben ezt így oldottam meg:
const int IRpin = 9;
Itt nem tér ki rá. -
-
Melorin
addikt
IRremote.h lib-et használok. Samsung TV távirányítóját használom.
Megszakításra van kötve az infra vevő, vagy poll-ozol a programmal?
Magát a kérdést sem értem, sajnos a választ sem tudom
Talán a programkód elejéből kiderül:#include <IRremote.h>
const int IRpin = 9;
IRrecv irrecv(IRpin);
decode_results results;
int relay = 2; //D2
int buttonPin = 5;Ha nem, légyszi segíts kibogozni
-
Melorin
addikt
Sziasztok.
Arduino Nano-m van és egy IR vevővel kapcsolgatok ki-be egy készüléket. Van egy nyomógomb is bekötve és a programba írva arra az esetre ha nem lenne kéznél a távirányító.
Az a problémám, hogy infrán nagyon sokszor nem működik a kapcsolgatás. Teljesen random, nem tudom pl a hosszú üzemidő miatti melegedésre fogni. Az IR vevő kis panelen villog a led ami jelzi, hogy veszi az adást, de az arduino nem kapcsolgatja a relét. Ilyenkor a nyomógombbal kapcsolgatok, emiatt kizárom az arduino lefagyását mert ha lefagyna, ez sem működne. Kipróbáltam másik arduinoval, másik IR vevővel de ugyanaz a hiba.
Szerintetek mi lehet a baja? -
sisi22
aktív tag
Udv, van egy jatekmotor, aminel valahogy ki kellene jelezni az aktualis fordulatszamot, akar szammal, akar LED-sorral.
Erre keresek mindenfele megoldasi lehetoseget.
-
válasz
greekpietro #17464 üzenetére
Szia!
A könyvtárak azért vannak, hogy egyszerűbbé tegyék a programozást. Ha ez nálad ellentétes hatást fejt ki, akkor csináld anélkül.A TB6600 elég egyszerűen használhatónak tűnik ahhoz, hogy könyvtár nélkül is boldogulj, főleg, ha már 1db-ot sikerült anélkül is irányítanod.
A stepper motor egyáltalán nem igényel végállás kapcsolót a működése során, egyetlen esetet leszámítva - amikor bekapcsolod, akkor ugyanis nem lehet tudni az aktuális pozícióját. Ha minden indításkor kézzel kalibrálod a motorok pozícióját, vagy máshogy oldod meg (pl optikai szenzorral), akkor elhagyhatod a kapcsolókat.
-
greekpietro
újonc
Sziasztok!
készítettem egy automatikusan hegeszteni tudó(tudna, ha lenne kód)gépet. Kettő 23 -as léptetővel működne. Arduino Uno lenne az "ész", kettő végálláskapcsoló határolná, a másik motornak csak 90 , és 180 fokos fordulatot kellene csinálni, amihez szerintem nem kellene végálláskapcsoló.A driver TB6600 as . Ha egy motort működtetek az ok, de a kettőhöz , úgy olvastam már kell az "AccelStepper" könyvtár, ami már sokkal nehezebbé teszi a programozást. Itt megakadtam, ha Valaki segítene akár linkkel, akár magyarázattal, megköszönném. -
Tankblock
aktív tag
válasz
Killer man #17454 üzenetére
Szia,
Ha csak az USB-t kötöd rá, van visszajelző power led?
Amikor az elszállás azért történt, véeltlen nem 2 helyről tápoltad?
Akkor tud olyan vicceset csinálni, hogy nem csak a serial chip esik áldozatul, hanem a schottky dióda is.... Általában vizuálisan látszik is.... -
válasz
Killer man #17456 üzenetére
Feltételezve, hogy a másik Nano-ra előzőleg feltöltötted az Arduino as ISP firmware-t és azzal küldted rá a bootloadert, az Arduino as ISP-t kell kiválasztani programozónak, ezután ugyanúgy az Arduino IDE-ből tudsz feltölteni, ahogy eddig.
-
vkp
aktív tag
válasz
gaborvezer18 #17457 üzenetére
Valószínűleg driver probléma. Kézzel kell felrakni a gyártói drivert, nem szabad hagyni az MS drivert ámokfutni
-
vegyszer
addikt
Szervusztok!
Valahogy nekem valami nem kerek.
Adott egy PC, amin az arduino uno-val használva a kódokat rendben feltudja tölteni az eszközre.
Jött a családba egy M5StackC Plus, és egy M5 Atom Lite is.
Érdekes módon az arduino IDE segedelmével nem sikerül semmilyen móson a legalapabb kódolat se feltölteni rájuk. Ellenben UiFlow alól igen jól kezelhetőek, akár neten keresztül is tudtam rájuk új kódot heggeszteni.Persze a https://m5stack.oss-cn-shenzhen.aliyuncs.com/resource/arduino/package_m5stack_index.json
sorral kiegészítettem az alaplak kezelőt, és fel is tettem az M5stack pakkot. Ennek ellenére mégis ilen hibaüzenetet dob a fordító:Arduino: 1.8.16 (Windows 10), Alaplap:"M5Stack-ATOM, Default, 240MHz (WiFi/BT), 1500000, None"
In file included from c:\users\user\documents\x\m\arduinoportable_2\app\arduino-1.8.16\portable\packages\m5stack\tools\xtensa-esp32-elf-gcc\gcc8_4_0-esp-2021r2-patch3\xtensa-esp32-elf\include\c++\8.4.0\stdlib.h:36,
from C:\Users\user\Documents\x\M\ArduinoPortable_2\App\arduino-1.8.16\portable\packages\m5stack\hardware\esp32\2.0.3/tools/sdk/esp32/include/newlib/platform_include/assert.h:21,
from c:\users\user\documents\x\m\arduinoportable_2\app\arduino-1.8.16\portable\packages\m5stack\tools\xtensa-esp32-elf-gcc\gcc8_4_0-esp-2021r2-patch3\xtensa-esp32-elf\sys-include\sys\reent.h:503,
from C:\Users\user\Documents\x\M\ArduinoPortable_2\App\arduino-1.8.16\portable\packages\m5stack\hardware\esp32\2.0.3/tools/sdk/esp32/include/newlib/platform_include/sys/reent.h:17,
from c:\users\user\documents\x\m\arduinoportable_2\app\arduino-1.8.16\portable\packages\m5stack\tools\xtensa-esp32-elf-gcc\gcc8_4_0-esp-2021r2-patch3\xtensa-esp32-elf\sys-include\stdio.h:60,
from C:\Users\user\Documents\x\M\ArduinoPortable_2\App\arduino-1.8.16\portable\packages\m5stack\hardware\esp32\2.0.3\cores\esp32/Arduino.h:27,
from sketch\BUTTON.ino.cpp:1:
c:\users\user\documents\x\m\arduinoportable_2\app\arduino-1.8.16\portable\packages\m5stack\tools\xtensa-esp32-elf-gcc\gcc8_4_0-esp-2021r2-patch3\xtensa-esp32-elf\include\c++\8.4.0\cstdlib:41:10: fatal error: bits/c++config.h: No such file or directory
#include <bits/c++config.h>
]^~~~~~~~~~~~~~~~~~
compilation terminated.
exit status 1
Hiba a(z) M5Stack-ATOM alaplapra fordításra.
Ennek a jelentésnek több információja lehetne
a "Bővebb kimenet mutatása fordításkor"
opció engedélyezésével a Fájl -> Beállítások-ban.Mit cseszek el? Mit kell(ene) modosítanom?
-
válasz
Killer man #17454 üzenetére
A bootloader feltöltése után sikeres volt az ellenőrzés? Ha igen, akkor semmi sem akadályoz abban, hogy a programot is ISP-n keresztül töltsd fel, ha esetleg a serial chip megadta volna magát. Ha a flash memória adta meg magát, akkor chipcsere, vagy kuka. Vagy használod usb-serial bridge-nek. Vagy csinálsz belőle kulcstartót.
-
Killer man
tag
Sziasztok! Nano-ra egyszer csak nem sikerül feltölteni a programot. Volt már ilyen, bootloadert égettem és megjavult. Most is ezt tettem, bootloader felment de így sem lehet rá programot tölteni. Kuka vagy van valami okosság még amit meg lehet tenni?
-
Már itt is ez a sorosozás
-
vargalex
félisten
válasz
gaborvezer18 #17451 üzenetére
Szerencsére régen windows-oztam, de mindig szívás volt a soros driverekkel (is). Linux alatt a legtöbb cucc alapból támogatott a kernelben. Ezen videó szerint Digistump Driver kell.
-
Undoroid
őstag
A címezhető RGB LED-szalagok (WS2812) témában keresgélve találtam egy oldalt, ahol egy hasznos segédprogramot találtam ezek programozására! Úgy gondoltam, hogy megosztom veletek, hátha szükség lehet rá: LED Strip Effects Generator
-
Tomika86
senior tag
válasz
artru60 #17448 üzenetére
Azt a módszert próbáltam, de túl sok a hiba lehetőség.
Most kipróbáltam amit írtam és 25-65 között 0,5fok volt a különbség, de meg kell néznem mégegyszer.Így hogy a kiszámolt és kiírt ellenállás értéket használom fel, így ha jól gondolom az elötte lévő mindennemű hibalehetőséget kihagyom. Tehát nem gond hogy a mért ellenállás 2700ohm a kijelzőn kiírt pedig 2789ohm. Ha a Steinhart egyenlet ugyis ezt használja.
-
artru60
csendes tag
válasz
Tomika86 #17447 üzenetére
NTC és a mikrokontroller lába között van a 22K ezt bele kell számolni a steinhart képletbe, a linken amit beraktam erről is van szó, meg google is segít. Azt nem tudom, h ez az érték típusfüggő-e. Nem értek az elektronikához, csak programokat írok, de ezt tudom véletlen.
-
artru60
csendes tag
-
Tomika86
senior tag
Beleírtam, a programomba, de még a tömböt fel kellene töltenem, ahogy utána gondolkodtam, azért jó lenne 0foktól 120fokig körülbelül és a 0-60 foknál elég lenne 5 fokonként, 60-120 fok között pedig 2 fokonként. Kijelzőre kitettem az adc értékeket, tehát onnét lehetne leolvasni, másik hőmérőről a hozzá tartozó hőmérsékletet.
Viszont közben gondolkodtam, mert a fenti azért elég hosszadalmas művelet, valahogy egyszerűbbre törekednék.
A Steinhart-Hart egyenlettel úgy próbáltam, hogy az ntc ellenállasértékét multimeterrel mértem meg, kalkulátor segítségével alsó, felső és egy középső hőfok és hozzá tartozó ellenállás értékkel számoltam ki az A B és C együtthatókat.
Viszont így nem stimmel.A gondolatom az , hogy a kijelzőmőn az adc és 1%os ellenállások segítségével a kiszámolt ntc ellenállás értéket jelenítem meg. Aztán mérek hőmérsékletet és ezek alapján számolok együtthatókat, amiket beírok(3*3db).
Mit gondoltok?
Köszönöm
-
Janos250
őstag
válasz
Tomika86 #17433 üzenetére
Csak olyan sallang megjegyzés:
A ciklusból kilépést szebben old meg!
Példának nézd meg a linken az első programot!
http://ctp.mkprog.eu/hu/c%2B%2B/megszakito_utasitas/Az
adc=adc;
sornak semmi értelmét nem látom.
-
Tomika86
senior tag
Sziasztok!
Ez a lookup tábla működőképes lehet?
Tudom, próbáljam ki
NTC hőmérőket a Beta modell alapján nem bírtam bekalibrálni, hogy ne legyen 9fokosnál kisebb különbség és nem is lineáris a hiba.
Azt ajánlották, hogy adjam meg táblában, így az ADC értéket leolvasva a tényleges hőfokokat vinném be a tömbökbe.
Köszönömfloat mytemp[] = {130.1,120.1,110.2,100.3,90.5,80.2,70.1,60.4,50.5,40.5,30.2,20.3,10.4,0.3,-1.1,-2.4,-3.1,-5.5,-6.4,-8.4,-10.2,-15.3,-16.6};
int myADC[] = {952 ,945 ,936 ,911 ,889 ,862 ,824 ,780 ,717 ,647 ,552 ,445 ,336 ,240,230 ,227 ,216 ,206 ,184 ,176 ,165 ,133 , 131};
void setup() {
Serial.begin(9600); // Serial Communication is starting with 9600 of baudrate speed
}
void loop() {
float hofok;
hofok = temperature(); // Interpoláció függvény meghívása
Serial.println(hofok); // Interpolált érték kiiratása
}
// Interpolációs függvény az ADC értékhez milyen hőmérséklet tartozik
float temperature() {
int adc = analogRead(A1); // 0 <= PV < = 1023 ===> ADC
for (int i = 0 ; i <= 22 ; i = i+1) {
if (adc <= myADC[i] && adc >= myADC[i+1]) {
adc = (adc - myADC[i]) / (myADC[i+1]-myADC[i]) * (mytemp[i+1]-mytemp[i]) + mytemp[i]; // Interpoláció
goto END_IF;
}
}
END_IF: // IF ADC IS BEYOND LIMITS YOU MIGHT GET WRONG VALUES.
adc=adc; // PV =PROCESS VARIABLE ====> TEMPERATURA CON UNIDADES DE INGENIERIA
return adc;
} -
Béééla
őstag
válasz
tonermagus #17428 üzenetére
Az ESP-k nem jönnek gyárilag flashhel (a panelokra tesznek, ez max akkor érint ha saját nyákot tervezel a nyers kontrollerrel).
Vagy az EEPROM-ot hiányolod, modern mikrokontrollerekben mar csak flash van, amit akár írhatsz is. Eszköztől függően akár el is különítenek ilyen perzisztens user adat számára szánt flasht, nehogy elcímezd és felülírd a progid.
Kell az StM-ekben is ilyen tár. -
ekkold
Topikgazda
válasz
tonermagus #17428 üzenetére
Igen.
-
bitmad
aktív tag
Sziasztok!
Van 13 db MAX7219 – 4x8x8-as Led Mátrix, amit szeretnék arduinoval összekötni.
A kérdés, hogy le tudja-e kezelni az arduino a 13 db-ot sorba kötve?
Illetve, mivel ennek már kevés lenne, egy usb kábel, hány amperes 5 v-os külső táp kell neki? -
ekkold
Topikgazda
válasz
tonermagus #17421 üzenetére
Az STM32-ben használható a flash, van hozzá arduino könyvtár, tehát el lehet menteni bele dolgokat. Ez egyúttal saját tapasztalat is. Az STM32F103C8T6-ban (BluePill) alapból 64k flash van, de több olyan példánnyal is találkoztam amiben a 64k feletti részt is tudtam írni és visszaolvasni, egészen 128k-ig. A kínából vásárolt procikat (alapból 72MHz-es) 104MHz-ig tudtam felhúzni, de itthon vettem eredeti STM32F101 procikat, (névlegesen 36MHz-es) amelyek 128MHz-en is vidáman működnek, sőt a nem létező USB (az adatlapja szerint nincs benne) is kifogástalanul működik....
-
Tankblock
aktív tag
válasz
tonermagus #17418 üzenetére
Szia,
egyet tudok mondani, hogy chiphiány van így mindennek felfele megy az ára.
ESP meg egyre több okos kütyübe teszik, így a kereslet megy felfele....Vannak kisebb ESP32 devboardok amin csak max USB to Serial van meg 2x 2 sor tüske.
Ami nekem van belőle az 49*47 mm, de szerintem van kisebb is...[link] valami ilyesmi, sajna az oldalon nincs fennt a fizikai méretei. Ezen úgy is lehet olcsósítani, hogy magadnak tervezel egy boardot....
De találtam másikat is : [link] 31 x 39 mm
-
válasz
tonermagus #17421 üzenetére
Mit gyártasz belőle, mekkora darabszámban?
-
tonermagus
aktív tag
válasz
Janos250 #17420 üzenetére
STM32-ről ha jól emlékszem azt olvastam hogy nincs Flash memória benne. Legalábbis a Blue Pill-en. Nekem pedig szükségem van memóriára. Nem kell hatalmas nagy tárterület, de azért 15 db Float típusú változó értékét szeretném eltárolni.
Jelenleg a Mega 2560 Pro 7.000 Ft környékén mozog, míg egy ESP32 2.400 Ft körül. Ez már szignifikáns különbség, hiszen így majdnem a felére csökken az eszköz bekerülési költsége. -
Janos250
őstag
válasz
Helló!
Ha csak az anyagiak miatt akarsz átállni, nem biztos, hogy túl jó ötlet.
Ahogy írtam is, az 1000 Ft körüli ár irreálisan alacsony. Általában a legolcsóbb lehetőségek kettőezer+ néhány száz Ft. Ezek a reális árak. Hogy mi hogyan fog változni, arra én nem merek jósolni.
A nagy tömegben eladott verziók két méretűek. Van egy kisebb, és egy nagyobb. Mindkettőn rajta van az antenna is ebben a méretben.
A kisebb:
https://raw.githubusercontent.com/Nicholas3388/LuaNode/master/images/ESP32_dimension.pngA kívánalmaid szerint lehet jobban jársz egy STM32-vel:
https://www.aliexpress.com/item/1005003112693578.html
Én régebben, mikor használtam őket, még 100 Ft alatti áron vettem, talán most is van még olcsóbb.
Van Alin olcsóbbnak tűnő is:
https://www.aliexpress.com/item/1005003753891882.html
nem teljesen világos, mi a különbség az eladó által felsoroltak között, hogy kétszeres árkülönbözet is van.
Vagy például ez:
https://www.aliexpress.com/item/1005002950458460.htmlVagy megveszed csak az ESP32 SMD "kockát", és azt rakod fel, az árban elég jó.
-
válasz
Esetleg a raspberry nano pi?
-
tonermagus
aktív tag
Sziasztok!
Az elszálló Atmel chip árak miatt gondolkodom rajta, hogy kukázom az Arduino Mega 2560 Pro-t, és lecserélem egy ESP32-re, mert egy Arduino árából 3 ESP32 kijön.Azért az nem mindegy. Ezzel kapcsolatban lenne pár kérdésem:
- Elképzelhető hogy az ESP ára is emelkedni fog? Egyáltalán megéri váltásban gondolkodni? A jelenlegi Arduino tökéletesen megfelel (sőt eléggé ágyúval verébre kategória), és elég nagy macera lenne átállni, de így az előállítási költség a felére csökkenne az eszköznek.
- Tudnátok olyan ESP32 típus mondani, aminek a leghosszabb oldala is kisebb mint 5,4cm és van rajta legalább 3 UART port? Nem kell se Wifi, se bluetooth, az UART fontos csak és 1-2 PWM képes port...
Otthon van egy ESP32, a tüskéket sárga színű műanag lábak fogják össze. Na az pont hosszabb 2-3mm-el mint a mega, és nem fér be annak a helyére -
Tomika86
senior tag
Sziasztok!
Megmértem a ciklusidőt és következőket tapasztaltam:
Főoldalon 20ms
Kapcsolós oldalon 9ms
Grafikonos oldalon 10ms
Adatbeviteli oldalon, egyiken 2ms
másikon 0,9msEzek jónak mondhatók? Vagy szerveznem kellene még a dolgokat
, mert ritka rossz.
Egy magon fut az ESP-n -
Janos250
őstag
Ismeri valaki az azsiacenter webáruházat, hogy nem fake-e?
Jelenleg elég olcsón (gyanúsan olcsón, 1051 Ft-ért) kapható náluk ESP32 fejlesztői panel. Buktam a pénzemet, vagy megkapom az árut? -
Tomika86
senior tag
Összeraktam egy módosított programot, a kijelzőt is módosítottam.
Ahol a kapcsolók alatti képek vannak, az oldalon létrehoztam va0, va1, va2 változókat. Ezeket esp32 programbetöltésnél meghatározom milyen értékűek, 0 vagy 1. Aztán elküldöm page1.va1.val=1 példáulA képernyő preinizcializálasába tettem azt hogy if(va0.val==1)
{ vis p19, 1}
Else {vis p19, 0}Csak hétfőn tudom kipróbálni.
Köszönöm a segítséget
-
And
veterán
válasz
Tomika86 #17409 üzenetére
"Azt ki tudom deríteni valahogyan, hogy a nextion küld e vissza valami hibát?"
Erre való a 0..3 között paraméterezhető bkcmd rendszerváltozó: [link]. Default értéke 2, vagyis hibás soros parancs esetén mindenképpen visszaküld egy byte-ot 0x00..0x23 közötti értékkel, melyek értelmezése a 7. pontban (Format of Nextion Return Data) látható. Ha a bkcmd értéke = 1, akkor csak a sikeres parancsok után küld visszajelzést a Nextion (0x01). Vannak olyan üzenetek is, amelyek nem tilthatóak, tehát a bkcmd = 0 beállítás után is megkapod azokat (0x24-től felfelé, lásd a linkelt oldal alján). -
Tomika86
senior tag
Igen a képek megjelenítése a kapcsolók alatt, globális a vscope.
Igen a vis, 1 el megjelenítem, vis, 0 elrejtem. Megpróbálom hogy első ciklusban elküldök minden adatot.Azt ki tudom deríteni valahogyan, hogy a nextion küld e vissza valami hibát? Vagy nextionban ki lehet iratni?
Ha esetleg hibás parancs, vagy bármi van a kommunikációban. -
And
veterán
válasz
Tomika86 #17407 üzenetére
Mármint hogy lehet-e egy picture elem globális? Elvileg igen, de csak egyetlen attribútuma módosítható futás közben a kódból, a .pic elem, a tárolt kép sorszáma. Kérdés, hogy mi lenne a cél. Az eltüntetés / megjelenítés például megvalósítható máshogy is (vis parancs).
Amúgy a p[ ].b[ ].val szekvencia helyett az eredeti néven is elérhető egy globális változó egy másik oldalról (elé kell írni a változót tartalmazó oldalt, pl.: page2.n0.val), de az előbbi indexelős módszerrel scriptből pl. több elem paraméterének vagy értékének módosítása for vagy while ciklusban is megoldható. -
And
veterán
válasz
Tomika86 #17403 üzenetére
"Azt is próbáltam, hogy első ciklusban elküldök minden adatot a kapcsolós oldalra, de ha nem azon vagyok akkor hiába küldöm el."
Milyen formában küldöd olyankor? Megfelelő a változók neve? Mert ugye hiába globális egy változó, ha nem azon az oldalon vagy, amelyiken létrehoztad, akkor az eredeti nevével nem tudsz rá hivatkozni, csak a p[x].b[y].val formátummal, ahol x az oldal sorszáma, y pedig a változó eredeti (a létrehozó oldalon kapott) id-je. -
Tomika86
senior tag
A legelején máshogy volt a z adatok küldésének a szervezése. Azóta optimalizáltam ezt. Azt megpróbáltam, hogy az adatokat küldöm amikor lapozok, de késleltetve váltok képernyőt, ekkor is megvolt a bevillanás.
Ahol a kapcsolók vannak ott 10 adat van kb amit küldök, az nem sok szerintem. Tehát nincs különbség a 10 adatos oldalnál és egy 25adatos oldalnál.
Azt is próbáltam, hogy első ciklusban elküldök minden adatot a kapcsolós oldalra, de ha nem azon vagyok akkor hiába küldöm el. (ez debugban is látszik, hogy nem jó) -
And
veterán
válasz
Tomika86 #17401 üzenetére
Nálam is nyilván a uC küldi az adatokat, csak más szervezéssel, de nem ettől függ a végeredmény. Biztos megoldható a default parancsküldős módszerrel is + oldalanként szeparált adatokkal, csak akkor késleltetett lesz az oldalváltás (ugye meg kell várni az adott oldal összes változójának beérkezését), vagy mindig az összes adatot el kell küldeni a Nextion felé, oldaltól függetlenül. Emlékeim szerint ezzel volt problémád az elején is, mondván úgy nem lehet túl gyors a frissítés, hosszúra nyúlhat a ciklusidő. Erre írtam akkor, hogy - az egyébkén elég hiányosan dokumentált - reparse-mód lehet erre univerzális megoldás, mert azzal jóval kevesebb adatot kell mozgatni a kontroller és a Nextion közt. Én utóbbinál maradtam, így minden ciklusban beesik egy ugyanakkora, de nem túl terjengős méretű tömb a Nextion vevőpufferébe, amely az összes létező adatot tartalmazza, nem csak azokat, amelyek egy adott oldalon fordulnak elő. Oldalváltáskor ezzel már eleve rendelkezésre áll ad adat pufferben, csak ki kell tenni a megjelenítendő változóba a preinit-ben.
-
Tomika86
senior tag
Szia
Jelenleg minden változó globális a kijelzőben, így csak egyszer csinálja amikor belépünk.
Igen az esp32 küldi az adatokat, úgy hogy amikor a főoldalon megnyomom a nyilat akkor már elkezdi küldeni az adatokat arra az oldal változóira amik azon az oldalon lesznek.(erre gondoltál az utolsó bekezdésben? ).
Vajon megoldható így is, hogy esp32 küldi az adatokat?Köszönöm
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Dell Latitude 8-11. gen i5, i7, 2-in-1 szinte minden típus csalódásmentes, jó ár, garancia
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5070 GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! Samsung Galaxy A34 5G 128GB mobiltelefon garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ROG CROSSHAIR X670E GENE alaplap garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! MSI B460M i5 10400F 16GB DDR4 512GB SSD RX 6650XT 8GB Cooler Master MB600L Chieftec 600W
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged