- Mobil flották
- Yettel topik
- Egy szenzor, két zoomkamera: újraírta a Huawei a mobilfotózás történetét
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Xiaomi 11 Lite 5G NE (lisa)
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Samsung Galaxy S22 Ultra - na, kinél van toll?
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy A55 - új év, régi stratégia
- Milyen okostelefont vegyek?
-
Mobilarena
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
ekkold
Topikgazda
Nekem már kellett hasonló, MCP3221 A/D konvertert használtam: olcsó, relatíve gyors, és 12 bites (szemben a NANO 10 bitjével). Elé egy analóg multiplexer került: 74HCT4051, hogy több dolgot is tudjak mérni vele.
Kapcsolási rajz részlet -
biker
nagyúr
válasz
stopperos #17691 üzenetére
sajnos szinte tele van az uno, 1 analóg és 2 digitális láb szabad, mert van rajta még sok más, szendvicsben ül egy panel az uno-n, azon van legyártva az áramkör. Ezt újratervezném, de a nano nem elég.
árammérő 100A/1V lakatfogókkal, 3fázist mér, TRMS értéken, és egy DAC-on keresztül szabályoz más egységet, két rotary is van + 2 gomb, + 3 digit input bemenet, + az oled. Az lett volna a jó ha 6 áramot tud mérni a 6 analógon és a másik két lábra átrakom az oledet, de ha belül ugyanaz, akkor nem tud egyszerre fesz jelet mérni az A4 A5 és órajel lenni a két láb. -
stopperos
senior tag
Az csak duplikálva van. NANO-n 8 analóg bemenet van.
A megoldás az lenne, ha külső, SPI-n olvasható, több csatornás AD konvertert használnál. Néztem a ret.hu-n elérhető SPI A/D konvertereket és az arduino csomagokat az IDE-ből, de nem találtam közös halmazt. Viszont: hestore-on találtam neked egyet, amihez van támogatás MCP3008
Ha nem áll tőled távol, akkor fontold meg. A/D konverterhez válassz külső stabil feszültség forrást is arra a tartományra, amit mérni akarsz. Keresési lista -
biker
nagyúr
Udv, Arduino uno pin kérdés
Jól sejtem, hogy a linken is látható módon, ha az UNO R3 panelen van másodlagos pin jobb fent SDA/SCL az belül csak egy duplikátom az A4/A5 lábakból, vagyis nem lehetséges, hogy 6db analóg bemenetem legyen, és az OLED kijelző SDA/SCL meg oda van kötve fent? Mivelhogy a display setupban nincs rá pinout definiálás, melyik lábon van az sda/scl
Jelenleg 3 analóg be foglalt, 2 az oled miatt foglalt, és kellene még 3db analóg bemenet
-
fpeter84
senior tag
válasz
Tomika86 #17684 üzenetére
2002 1.9PD AWX, pont Bosch EDC15P+ van benne, úgyhogy érdekelne hogy mi is ez! Ezt azt találtam a neten, de kifejezetten a kommunikációját taglaló leírást még nem... A KWP1281 működik, de találtam rá utalást hogy elvileg KWP2000-et is tudna a vezérlő K-Line-on, illetve van CAN-je is de arról még annyit se találok...
-
Undoroid
őstag
válasz
Janos250 #17673 üzenetére
Köszönöm a válaszokat!
Azt hiszem, hogy a B-változat lesz a befutó! A biztonság kedvéért, hétvégén ki fogom próbálni!
Viszont, ha már itt vagyok, akkor egy újabb kérdést tennék fel: Ennek a joy-nak van valami egyszerű burkolata, amibe bele lehet szerelni? Vagy marad a barkácsolás?
-
fpeter84
senior tag
válasz
Janos250 #17682 üzenetére
Nekem is kellett picit kémkedni SaleaeLogic-al a kw1281 forgalmat, mert bár a motorvezérlő szépen reagált a 0x01 5baud megszólításra, de pl a műszerfal nem reagált a 0x17 címére - aminek elvileg ott kellene lennie a VCDS és minden egyéb fellelhető információ szerint... Aztán átnyálazva a kommunikációt kiderült hogy a motorvezérlő tényleg a 0x01-en reagál, de a műszerfalat valamiért a 0x17+0x80==0x97-en kell megszólítani az 5baud inicializáláskor. Nem értem hogy erről miért nem találok sehol semmit - minden működőnek riportolt példaprogi a 0x17-es címen kommunikál a műszerfallal - de valamiért az A6 C5-ömön így működik 2 különböző cikkszámú VDO és egy Jaeger/Magneti órával is...
De ez a része most működik szuperül stabilan a hw UART-on több órás közlekedés közben sem tapasztaltam egyetlen újracsatlakozást sem, míg softserial-al bajosabb volt, le leszakadt folyton...
-
fpeter84
senior tag
Egyébként most ezzel játszogatok: [link]
VW/Audi kw1281 (K-Line) protokollon lekérdezek ezt azt a motorvezérlőből, majd az Infotaintment canbus-on ráküldöm a műszerfalra az információkat, mintha a gyári rádió az RDS csatorna nevet, frekvenciát szeretné ráküldeni a központi LCD felső két sorára (2x8 karakter). Elméletben az egész kijelző felett grafikusan is át lehetne venni a hatalmat, de a fellelhető infó morzsákból összecsipegetett inicializálásra nem akar reagálni a műszerfalam - lehet más VW családos nagy kijelzős műszerfallal működik, az A6 C5-el éppen nem... Végülis ez csak egy átmeneti állapot a kísérletezésben, a végleges majd valami olyasmi lenne mint pl a "3d color mfd" néven fellelhető projekt, csak saját ötletekre alapozva, olyan információkkal ami engem érdekel, plussz a google maps navigációs utasításait is szeretném majd rávarázsolni...
Valaki innen játszott már a kw1281 protokollal? Találtam rá több Arduino projektet is, de mind softserial alapú volt és nem túl stabil, ezért meguntam és újrairtam az egészet hardveres sorosport alapúra, és így már atomstabil, nem szakadozgat soha. Szeretnék belebújni az autó Powertrain canbus-ába is - ilyesmivel esetleg játszott már valaki? Próbálom összeszedni az infókat hogy mit hogyan lehet megtalálni az adatfolyamban, meg esetleg van e can-en saját lekérdezésre is lehetőség, vagy csak azzal lehet főzni amit maguktól forgalmaznak egymás között a vezérlők - ez mondjuk picit necces téma, belenyúlni a motorvezérlő-abs-műszerfal kommunikációba - amíg csak read-only hallgatózik, addig nagy baj nem lehet ha nem zárja rövidre az ember -
Janos250
őstag
válasz
fpeter84 #17678 üzenetére
Van egy "tanító" oldal, ahol kipróbálhatod, mi mit csinál. Itt ugyan printf van, de ha sprintf-et használsz, bármire kiírathatod.
https://en.cppreference.com/w/cpp/io/c/fprintf
Az Example résznél van olyan, hogy "Run", és láthatod az eredményt. Hogy teljes legyen az élvezet, bármit javíthatsz is a programkódban, a Run hatására a megváltoztatott program fog futni!
Astd::printf("Rounding:\t%f %.0f %.32f\n", 1.5, 1.5, 1.3);
jól mutatja, hogy mit csinál. Ehelyett ott az oldalon átírogathatod próbára a Te tetszőleges adataiddal, és látod, mi az eredmény.Ezt az oldalt egyébként másnak is ajánlom, aki nem profi a témában!
-
fpeter84
senior tag
köszi srácok, igen közben rájöttem hogy bizonyos eseteket miért kerekít felfelé - direkt azért is tettem bele ilyen határon billegő értéket ami már kiprovokálta... az a helyzet hogy egy ennél bonyolultabb képlettel indítottam és eddig egyszerűsítgettem mert először még 1 tizedesben gondolkodtam - de rájöttem hogy még ez is felesleges bonyolítás, ha 2 tizedest akarok akkor round(tmp/10)/100 pont azt adja vissza amit szeretnék, ha 1-et akkor round(tmp/100)/10
a printf-ben a string azért van, mert valójában itt csak debug célból irattam ki hogy lássam hogy utána a végleges helyén hogyan viselkedne - egy vw/audi műszerfal FIS kijelzőjére küldöm az infotaintment canbus-on, ami az adott protokollon 2x8 byte-ot vár ami a string-hez van legközelebb - legalábbis a nyomtatott nagy betűk és számok tekintetében, a kisbetűk és sokminden írásjel tekintetében marhára nem követi az ASCII kiosztást, elég furán lett kitalálva - ha azokat is használnám akkor azt még rendesen át kell gondolni hogy hogyan tudnám map-elni a bemenő string alapján... -
válasz
fpeter84 #17674 üzenetére
a példában szereplő 2284.9 mbar a kerekítés szabályai szerint 2.28 bar lenne, a kód meg 2.29-re hozza ki
Mert úgy kezded, hogy
round(tmp)
, ami a 2284.9-t felkerekíti 2285-re, ez osztva 10-zel 228.5, ami kerekítve 229.Ez csak a magyarázat a jelenségre, a megoldást már megírták.
-
ekkold
Topikgazda
válasz
fpeter84 #17674 üzenetére
Általában fixpontos változókat használok, ez formázható sprintf() függvénnyel hogy az utolsó néhány számjegy tizedesként jelenjen meg. Illetve írtam saját függvényt is ami egy fixpontos változót ír ki úgy, hogy adott utolsó néhány szánjegy tizedesként jelenjen meg.
Lebegőpontos szán esetében a kerekítés úgy oldható meg a legegyszerűbben (és végülis fixpontos esetén is), hogy osztás előtt, hozzáadjuk a számhoz az osztó felét - így pont a kerekítés szabályai szerint alakul az osztás eredménye.
-
fpeter84
senior tag
Sziasztok!
Arduino-ban van e elegánsabb megoldás a következő mértékegységváltás-kerekítés feladatra?float tmp = 2284.9;
Serial.println(String(tmp));
tmp = round(round(tmp)/10)/100;
Serial.println(String(tmp,2));
mbar-t szeretnék átváltani bar-ra és 2 tizedes jeggyel megjeleníteni egy kijelzőn... Egyrészt nem tökéletes a fenti, mert a példában szereplő 2284.9 mbar a kerekítés szabályai szerint 2.28 bar lenne, a kód meg 2.29-re hozza ki - ennyi hiba tulképp még beleférne nekem és ESP32-n fut úgyhogy pazarolni is van miből, de hátha tudtok rá jobb megoldást ajánlani... -
válasz
Undoroid #17671 üzenetére
Azt érdemes meghosszabbítani - szerintem -, ahol kisebb problémát okoz a feszültségesés / nagyobb ellenállás a hosszabb vezetéken. A driver szerintem jobban tolerálja az 5V alá csökkenő bemenő jelszintet, vagyis én az A-t választanám, ahogy írod, a driverhez közel eső lehúzó ellenállásokkal és árnyékolt kábellel. Egy UTP kábel például pont meg is felel, igazából ekkora teljesítmény mellett a B-re is.
-
Undoroid
őstag
Köszönöm minden kedves szakinak a segítségét!
Úgy tűnik, hogy a táp okozta a gondot. Ismét összeraktam csak a drivert és a motort és akkuról adtam neki betápot. Üresen hagytam a bemeneteket és akkor sem jelentkezett az a halvány visszajelzés!
Azután teljesen összeraktam az egész rendszert és úgy sem jelentkezett a hiba! Mivel mechanikusan és (most már) elektromosan is minden rendben van, így egy újabb kérdésem lenne: készítettem egy nagyon kezdetleges egyvonalas rajzot Paint-al a lényegről! [kép]
A rajzon feljelöltem egy A és egy B pontot! A kérdés pedig kézenfekvő: melyik vezetékszakaszt hosszabbíthatom meg, ha a motort távolabb szeretném vinni (6-10Meterre) a vezérlőtől?
Nyilván mindkét megoldáshoz valami árnyékolt kábelt használnék, megelőzvén a környezetemben a nagyfrekis zajok szórását!
A -esetben valószínű, hogy a driverpanel bemeneteire lehúzóellenállást kell alkalmazni az esetleges zajok kialakulása miatt?!
B -eset lenne a célszerűbb
Szerintetek melyik lenne a jobb?
-
válasz
Undoroid #17669 üzenetére
Nem tudom, nem hiszem! Ez a joy teljesen úgy néz ki, mintha teljesen új lenne!
Ez nem attól függ, minden analóg dolog kalibrálásra szorul kisebb vagy nagyobb mértékben. Ha a tiéd középállásban nem 500 és 523 közti értéket ad, akkor driftelni fog.
Tehát a kérdésed szerint nem változik, ugyanazokat a tekercseket gerjeszti. Az üzemi (100%-os) fényerő helyett max. 5% körül lehet a halvány jel.
Ki kéne próbálni, hogy a driver mind a 4 bemenetét lehúzod, és a földre zárod őket. Ha akkor is látod a fényt, akkor a driver chip hibás. Az uln2003a egy darlington array, 7 bemenet van rajta, de csak 4 kimenetére van kötve valami. Próbáld meg, hogy a többi 3 bemenetet is a földre zárod, hátha gerjednek valamitől, és ezért viselkedik furán a chip.
-
Undoroid
őstag
válasz
ekkold #17666 üzenetére
Ez esetben újra össze kell szerelnem és tesztelnem!
* * *
Nem tudom, nem hiszem! Ez a joy teljesen úgy néz ki, mintha teljesen új lenne! Nincs rajta kotyogás vagy lötyögés! Az előző tulaja (használtan vettem nem túl régen) biztos, hogy nem is használta!
* * *
Aryes
A halvány jelzés annyit tesz, hogy a motor mozgatásakor erőteljes - ütemes villogás látható a ledeken, de a joy alaphelyzetében (nincs mozgatás) akkor a négy ledből 2-3 led folyamatosan, halványan világít. Nincs ütemes villogás sem! Tehát a kérdésed szerint nem változik, ugyanazokat a tekercseket gerjeszti. Az üzemi (100%-os) fényerő helyett max. 5% körül lehet a halvány jel. -
Undoroid
őstag
válasz
Undoroid #17545 üzenetére
Sziasztok!
Végül EZT a projektet építettem meg, ami szépen is dolgozik...viszont megfigyeltem valami furcsaságot a működésben: a furcsaság a driver panelon figyelhető meg! Amikor a joy-al irányítom a forgás irányát, akkor a visszajelző LED-ek szépen jelzik a motor tekercseinek gerjesztését. Ha viszont a joy alaphelyzetben van, akkor ugye nincs motormozgás, de az indikátorokon halvány jelzést lehet látni, vagyis a tekercseket -csökkentett teljesítménnyel ugyan, de- ekkor is folyamatosan gerjeszti az áramkör. Maga a motor láthatóan erre már nem reagál!
Ez csak szerintem nem a helyes működés? Nem biztos, hogy jót tesz a drivernek és a motornak?
Kapcsoló üzemű tápegységgel élesztettem! Lehet, hogy a tápban jelenlévő nagyfrekvenciás zavarjelek ennek a jelenségnek a forrása?Korábban már használtam ezt a drivert és a hozzá tartozó motort, de akkor a betáp több darab 18650-es akku volt és nem volt semmi halvány alapjel.
-
ekkold
Topikgazda
válasz
vegyszer #17659 üzenetére
Igazából szinte bármilyen webszerver alkalmas lehet a feladatra. Nekem pl. van egy kis barkácsolt NAS-om, amin fut webszerver is. De van interneten is tárhelyem.
Logolni pl. az aktuális IP címeket, meg eszközöket szoktam, és van egy php oldal ahol rá tudok nézni. Pl. ha nem működik a freedns, akkor is el tudom érni az otthoni hálózatot, ill. látom melyik eszközöm mikor jelentkezett be utoljára. -
vargalex
félisten
Én szeretem tudni, hogy mi miért és hogyan van beállítva...
-
válasz
vegyszer #17659 üzenetére
Ez esetben ez a kód kell:
<?php
$fp = fopen(date("Ymd") . '.txt', 'a') or die("Unable to open file!");
fwrite($fp, date("H:i:s") . " ");
fwrite($fp, $_GET['data']);
fwrite($fp, "\r\n");
fclose($fp);
echo "OK";
?>A hardver szerintem simán elegendő.
A kódot csak fejben teszteltem!
A kód automatikusan beszúrja az időbélyegzőt
ÓÓ:PP:MM
formában, de ha az időt a küldő oldalon akarod előállítani (lehet eltérés a kettő közt) akkor azt a sort töröld.Autentikáció nincs benne, ha esetleg aggódsz, hogy idegenek is tudnak írni a logba, adj a php fájlnak egy jó hosszú, random karakterekből álló nevet.
-
vegyszer
addikt
-
válasz
vegyszer #17657 üzenetére
Szerver biztonsági beállításoktól függően lehet a fájl megnyitásával problémád, illetve linuxos jogosultsági anomáliák is lehetnek, amikor vagy a PHP nem tudja megnyitni az általad létre hozott fájlt, vagy te nem tudod megnyitni a PHP által létre hozottat.
Az is lehet, hogy csak a /tmp könyvtárban enged fájlt létre hozni, vagy csak ./log.txt hivatkozással, ha ilyen gond van, majd szólj.
-
válasz
vegyszer #17655 üzenetére
<?php
$fp = fopen('log.txt', 'a') or die("Unable to open file!");
fwrite($fp, $_GET['data']);
fwrite($fp, "\r\n");
fclose($fp);
echo "OK";
?>Ezt mentsd el mondjuk log.php néven, és ilyen módon tudsz bele írni:
http://szervered.cime/log.php?data=a%20beirni%20kivant%20szoveg%20urlencode-olvaEzt lehet bővíteni mondjuk automatikus időbélyeggel:
fwrite($fp, date("Y-m-d H:i:s"));
-
vegyszer
addikt
Sziasztok!
Kiderült számomra is, hogy az M5Stack uiflow felülete alól elérhető (saját maguk által kreált) EzData felhő pont azt csinálja, amit szeretnék.
Ha írok bele valamit, akkor logolja, hogy mikor tettem ezt, és mit írtam bele.
Az egyetlen baja az, hogy ezt viszonylag lassan teszi meg. Ha csinálok egy ciklust 1s-es időnként írva oda, 3-5 írási ciklus után ki is akad.
Ha 4 másodpercenként írok bele, akkor is inkább 6-8 másodperc, mire egy ciklus lefut.
Nekem ellenben az is jó, hogyha percenként küldöm ki a számomra kellő infót, csak akkor egy belső ciklus egy percig előtte gyűjti az összes 0—>1 átmenet számát az egyik lábon, és azt írom ki. Úgy viszont teljesen jó is lehet a dolog.Persze a hálózat kiesése még kérdéses, hogy hogyan legyen jól kezelve... Mert ha a ciklusban nem tud kapcsolódni a netre, akkor megáll. És újra sem sikerül kapcsolódnia.
De kupálom magam a témában. Akár a teljes projekt is mehet uiflow-ban szerkesztve.
-
Janos250
őstag
válasz
greekpietro #17647 üzenetére
Lehet, de minek!
Ehhez az Arduino main.c programjába kell belenyúlnod, de értelmetlen, mert ugyanott vagy - bonyolultabban - mint amit ekkold javasolt, azt kövesd! -
vegyszer
addikt
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem, hogy a felhő szolgálók közül van olyan, amelyik logfájlokat is tárol? Rá lehet erre venni egyáltalán valamelyiket erre?
Mert ahogy nézem, elsőre inkább weblapszerű felületeket, widgeteket láttam főleg. Olyat nem láttam még a bemutató videók során, amit keresek. -
Janos250
őstag
Nem tudom mennyire ismert, én most vettem csak észre, és egész jó leírás az ESP32-Arduino témában.
https://docs.espressif.com/_/downloads/arduino-esp32/en/latest/pdf/ -
ekkold
Topikgazda
válasz
greekpietro #17647 üzenetére
A loop mindenképpen lefut, de elhelyezhetsz benne egy gomb figyelést, ami le tudja futtatni amit szeretnél. Ha ezt csak egyszer (vagy akárhányszor) akarod lefuttatni, akkor a feladatok közé kell tenni egy számlálót is, és a gomb figyelésével együtt ezt a számlálót is figyeled.
-
greekpietro
újonc
Sziasztok
Azt szeretném hogy egy nyomógomb megnyomásával fusson le a "void loop",
de csak egyszer. megoldható? Köszönöm. -
vegyszer
addikt
válasz
Harcipocok84 #17644 üzenetére
Nekem "csak" két-két esp32, illetve esp8266, és egy uno pihen...
Más:
A minap az amazon oldalána leltem egy jó "kis" könyvet:
Arduino Cookbook: Recipes to Begin, Expand, and Enhance Your Projects 3rd EditionEsetleg az merült fel bennem, hogy magyar nyelvű könyv van egyáltalán a témában?
-
Tankblock
aktív tag
válasz
Harcipocok84 #17644 üzenetére
Sajna nekem nincs, csak 1280 ICm van vagy 5 db eltettem rossz időkre és hát lassan eljön...
-
Harcipocok84
tag
Sziasztok!
Nincs valakinek elfekvőben pár darab Arduino Mega 2560 Mini?
Átvenném -
Brain75
senior tag
Sziasztok
Nem tudom ki jártas a témáűban, de keresek hall szenzort ami helyettesíti az A1302K típust.
Ez egy radiometrikus hall szenzor analog kimenettel.Néztem helyette a DRV5055-öt, de egyik sem kapható emberi távolságban.
A1302 kapható Ali-n, de 3-4 hét mire megjön.
Valakinek ötlet helyettesítőre?
Köszi
-
vegyszer
addikt
válasz
Janos250 #17638 üzenetére
Köszönöm a tippet, de rá kellett jönnöm, hogy technikai okok miatt a kétoldali "sorompó állítás" nem kivitelezhető.
Eredetileg én is (infra)lézeres/peizmás megoldásban gondolkodtam, de rá kellett jönnöm, hogy a szenorhoz képesti ellen oldalon nincs olyan fix pont, amit könnyen rá lehetne bármitis tenni. -
válasz
its_grandpa #17627 üzenetére
Ha weben szövegként megjelenik valami, én simán lekérem az oldalt, és a forrásban regex-el megkeresem a számomra érdekes részt.
xbox360-hoz van ilyen ventillátoros bázis, USB-vel csatlakoztatható, de csak ki-be állás van rajta. Beletettem egy esp-t és az xbox IP-jéről az rgh dashről lekérem a hőmérsékleteket, az alapján pedig pwm-el hajtom a ventit. A feladat más, de a logkia ugyanaz (csak nálad a pwm görbe egy ugrás lesz 0-100 között)
-
vegyszer
addikt
válasz
Undoroid #17634 üzenetére
Tehát akkor annyi a különbség, hogy a két jel épp ellentétes egymással.
No ezt eddig így leírva nem láttam. Köszi szépen a megfejtést!Mivel engem az, hogy van jel/nincs jel abszolút értelemben nem érdekel, kizárólag a változása, nekem mindkettő metódus tökéletesen megfelelő lehet.
-
vegyszer
addikt
Úgy alakult, hogy új hobbi projektet kell indítanom a meló helyen.
Egy soron lejövő dobozokat kellene megszámolni. Vagyis inkább a nem termelő időt kellene detektálni.
Valami olyan metódust szeretnék kreálni (esp32 alapon), ami ha megy el előtte termék, logol egy időt (amit valami net idő szervertől kér le előtte), ha nem megy, akkor is. Az adatokat meg valami felhőben menti ki.
Azaz csak a fázis váltások érdekelnek. Az, hogy 70 percig egyazon státusz van, nem érdekel. Csak az, hogy ha megy a gép, akkor mennyi a doboz/perc mutató, és az, hogy mikor megy, mikor nem a gép.Találtam egy infra közelségérzékelőt, ami megtetszett.
OMCH M12 Laser Diffuse Photoelectric Sensor 15cm Adjustable min spot 0.5mm detection range 20-300mm HG-J12-D15 PNP NPN 3-wireHa jól értem, akkor ez a kettő típus (NPN, PNP közül az NPN az, amihez nem kell szintilesztés, de az, hogy NO, vagy az NC jelölés mit jelent, nem sikerült elsőre megérteni.
Ennek a megfejtésében esetleg tudnátok segíteni?A működése ezeknek a kapcsolóknak jól értem, hogy kicsit olyan, mint az enkódereké. Csak itt egy csatornán jön ki egy O/I jel, és így nem is kell nézni, hogy merre forog, hisz csak egy jel van.
Volt esetleg hasonló már másnál?
-
its_grandpa
tag
OK, minden számlás bevételem 10%-át megkapod
A napelem.get_termeles lehet jó, viszont a fűtőpanel(ek) max. fogyasztása ismert.
Kell egy logika ami az eltérő méretű és fogyasztású paneleket a termelés függvényében tudja kapcsolni és valamennyire figyeli a hőmérsékletet is. -
Tomika86
senior tag
Sziasztok
Esp32-S3 valaki programozta?
Köszönöm
-
válasz
if( napelem.get_termeles() > futopanel.get_max_fogyasztas() )
{
futopanel.on();
}Majd kérek részesedést
-
válasz
Köszi az ötletet, éppen indulok levédetni.
-
its_grandpa
tag
Egy gondolat kísérlet de az is lehet, hogy megtaláltam a piaci rést
Tegyük fel villannyal fűtök, nincs gázom. Idáig be volt állítva 21 C° de változott a világ.
Van napelem a tetőn, az inverter adatait azonban csak felhőben érem el.
A villany fűtő paneleket átállítom ~ 23-24 fokra - a ház jól szigetelt - de csak akkor működnének ha a napelemek termelése elegendő ehhez, nem akarok a XYZ művektől energiát venni.
Milyen fejlesztéssel lehetne ezt szerintetek egyszerűen, üzembiztosan megoldani ?
Már látom a válaszokat, ESP32 wifi a felhőhöz, Sonoff kapcsoló a fűtőpanelre, azonban a felhő elérése web-es programozást is igényel. PHP ?, JS ? ami (nekem) nem triviális.
Abba az irányba most ne menjünk el, hogy ha november 27.-én nem süt a nap akkor majd 16 C° -ra megyek haza, még mindig jobb min a 6 számjegyű villanyszámla.
(ebből lehet tényleg érdemes lenne terméket csinálni ? ) -
Janos250
őstag
válasz
razorbenke92 #17622 üzenetére
Annyit emlegettétek ezt a PROMICROt, hogy megnéztem. Tényleg jó
-
válasz
Janos250 #17621 üzenetére
Annyival kiegészíteném, hogy ha a fórumtárs minimálisat akar hardverezni, akkor inkább menjen a ProMicro irányába.
A legolcsóbb kontrollerek esetében a mikrokontroller FTDI chipen keresztül vannak USB-re kötve (vagy egyáltalán sehogy sem). Ilyenkor kell egy minimális bonyolultságú segédáramkör az USB-re illesztéshez.
A ProMicro ezzel szemben direktben az USB-re van kötve, ráadásul dedikált USB kontroller van benne, míg a Nano-n csak bitbanginggel lehet vUSB-t használni.
-
Janos250
őstag
"Melyik Ardunio-t vegyem meg"
A legolcsóbbat, ami tudja. Aryes hozzászólása alapján megnéztem, tényleg benne van a könyvtárban a HID kezelés. Ezt se tudtam eddig.
"Elég csak így a fent említett módon"
Attól függ, hogyan olvasod be. Ha adott számú byte-ot, akkor nem kell végjel, de olvashatod végjellel is. Ahogy számodra szimpatikusabb. -
Igazából a Nextion irányából ez csak print() utasítás, és mivel szöveget küldök ki, automatikusan ASCII formátumban teszi.
Viszont itt képbe jön, hogy hogyan kell kapnia az Ardunio-nak az adatot? Elég csak így a fent említett módon, vagy van szüksége esetleg FFFFFF lezárásra?
De mindenek előtt akkor a legelső lépés, amiben össze zavartatokMelyik Ardunio-t vegyem meg ehhez a projekthez?
-
Hát srácok, ez az egész nekem kínai, leszámítva az Assembly részt.
Szóval, kezdjük az elején. Mit kell küldenie az Ardunionak a PC irányába? ASCII karakter kódot, vagy billentyű / billentyű kombináció kódot? Ha előbbi, mi a formátum? Bináris, HEX, Decimális? Ha utóbbi számít-e a sorrend?Hogy érthető legyen a lényeg: Van egy szöveg, ez legyen
.substring()
.
Ezt a Nextion az alábbi formában közli UART-on az Arduino-val:2e 73 75 62 73 74 72 69 6e 67 28 29
.
A PC-n megnyitott pl szövegszerkesztőbe pedig az alábbinak kellene gombnyomásra bekerülnie:.substring()
Ebből amit tudok, az a kezdeti állapot: Program a Nextion HMI-re, ami küldi az adatokat. A cél szerintem érthető volt eddig is mindenkinek, lényeg, hogy egy Arduino közreműködésével szeretném kivitelezni
-
Janos250
őstag
Ezért írtam, hogy "Ha konvertálni kell, arra bármelyik "Arduino" megfelel, a legolcsóbb is."
De megírhatod assemblyben is, valami tinyreÉn mindenre ESP32-t használok, nem keverem :-)
Minden más a padláson, vidéken. :-)
Egyébként soha nem gyártottam HID-et, lehet sokkal egyszerűbben is megoldható, hátha van valakinek ötlete.
BT?
Na, én azt ne ismerem :-(
Ha ismered, írd le neki.
"Arduino pro micro" Hogy lesz belőle USB HID? -
Janos250
őstag
Senki ne rendeljen az
azsiacenter.com
kinaiwebaruhaz.hu
mikroelektronik.hu
aliexpressz.huoldalakról!
"Hires és hírhedt magyar csalók (Banszki Szilvia es Stalter Balazs)" (Angliában) A különféle csalások széles palettáját használják, ez csak egy picinyke, a WEB áruház.
https://groups.google.com/g/elektro-lista/c/GraS3sRrkVk?pli=1Semmi közük a magyar Ázsiacenter áruházhoz!
-
Janos250
őstag
válasz
vegyszer #17612 üzenetére
Jobb későn, mint soha.
Most utána néztem Google segítségével:"Javaslom mindenki tegyen feljelentést, nem sok idő, csak e-papíron be kell küldeni a Rendőrségnek. Az ilyen suttyó bűnözők ne ússzák már meg... Ez mind ugyanaz a bűnszervezet oldala:
kinaiwebaruhaz.hu
mikroelektronik.hu
azsiacenter.com
aliexpressz.hu
Viszont az Ázisa Center, mint valós bevásárló központ nem ugyanaz. Ők is hadban állnak velük, mert visszaélnek a védjegyükkel/nevükkel:"
https://www.gyakorikerdesek.hu/uzlet-es-penzugyek__egyeb-kerdesek__10628184-azsiacentercom-velemenyek -
Janos250
őstag
Az Ázsiacenteres ESP32 rendelés:
Május 10-én érkezett az email:******** referenciaszámú rendelésed kiszállításra átadtuk. Szállítási idő 7-50 munkanap a posta függvényében.
Írtam levelet, hogy mikor kapom meg:
Kedves Vásárló,
Levelét rendszerünk iktatta, Munkatársaink 1-9 munkanapon belül válaszolni fognak.
Szállítási idő 7-75 munkanap a nemzetközi posta függvényében.
Előfordulhat, hogy több termék rendelése esetén különböző raktárakból postázzuk, így több levélben érkezhetnek! A szállítási időt a szállításra adástól kell számolni.
Szíves türelmét kérjük.
Üdvözlettel
AzsiacenterHát............... !
-
Janos250
őstag
Ja, és van hozzá library:
https://www.arduino.cc/reference/en/libraries/ch9328-keyboard/ -
Janos250
őstag
Mindenki más típust fog javasolni, én (természetesen
) az ESP32-t preferálom, bár ilyen célra még soha nem használtam.
Egyébként kaphatók USD HID panelkák, amik ezt csinálják, de még soha nem próbáltam.
http://wch-ic.com/products/CH9328.html
https://www.aliexpress.com/item/4000262510300.html
https://www.aliexpress.com/item/32894865422.html
Biztosan meg lehet persze szoftverből is oldani, hátha valaki azt is ismeri.Ha konvertálni kell, arra bármelyik "Arduino" megfelel, a legolcsóbb is.
-
Sziasztok!
Szeretném leszögezni, hogy annyi közöm van az arduino világához, mint Győzikének a logikai játékokhoz, mégis úgy gondolom, nincs más választásom, mint eme kütyü.
Adott egy feladat. Van egy Nextion HMI, mely UART-on keresztül ASCII kódokkal dobálózik. Kell viszont egy ketyere, ami ezt fogadja, átalakítja a megfelelő formátuma és tovább küldi USB-n egy számítógépnek, ami ezt billentyűzetként fogja fel.
Lényeg, hogy a gép felfogja, mint billentyűzet és aszerint kezelje, lehetőleg segéd program nélkül. MacOS alatt kellene működnie.Viszont sem azt nem tudom, melyik modell kellene ehhez, sem azt, hol nézelődjek példák felé. Ebben kérnék segitseget. Köszönöm!
-
Tomika86
senior tag
válasz
Janos250 #17604 üzenetére
Ennyire nem akarom már bonyolítani, szerintem marad így egyenlőre.
Majd egyszer belemélyedek jobban, de ehhez a feladathoz felesleges kicsit, majd lesz erős WIFI kód. Terepre való dagonyászós járművekbe lesz, ott meg nincs mindeninél laptop, hogy feltörje
Ez már a 99,99%, még a panelon mókolok, de a program marad:
[link] -
Janos250
őstag
válasz
Tomika86 #17602 üzenetére
Az egyik legbiztosabb védelem, ha van egy fizikailag létező kapcsoló, amit csak akkor kapcsolsz be, ha be akarsz rá lépni, egyébként meg nem fogad el belépést. Az is elég jó védelem, ha csak adott MAC című állomásról fogad el belépést. Igaz, ezt minden egyes panelnál, és minden egyes telefon cserénél be kell állítani.
Az "ugró kód" jellegű védelem is hasznos lehet, de ez bonyolultabb, mert hadvert igényel. Esetleg egy SIM kártyás panelka, ami csak adott telefonszámról érkező SMS-re kapcsolja be a belépés engedélyezést, de ezek már mind macera.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- War Thunder - MMO Combat Game
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Tőzsde és gazdaság
- Napelem
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Autós topik
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Háborog az Apple az iPhone-ra írt első pornóapp miatt
- További aktív témák...
- RTX 4080 SUPER,16GB. Ryzen 7 7800X3D, 32 RAM Fury RGB! Garancia!
- Asztali PC , i7 9700K , RX 5700 XT , 32GB DDR4 , 500GB NVME , 1TB HDD
- Dell Inspiron 5406 2-in-1i5-1135G7 16GB DDR4 3200 512GB NVME 14" FHD Érintőkijelző W11Pro
- Eladó MacBook Pro 14" M1 Pro (2021) 16/512 99% akku Makulátlan állapotban!
- Újszeru GIGABYTE G5 - 15.6" FullHD 144Hz - i7-13620H - 48GB - 1TB - RTX 4050 - Win11 - 1,5 év gari
- Update 06.13. Bomba árak 2025-ben is! Üzleti - Consumer laptopok DELL FUJITSU HP LENOVO
- DELL PowerEdge R730xd 12LFF rack szerver - 2xE5-2680v3,64GB RAM,4x1GbE,H330 RAID v ZFS
- Eladó szép állapotban levő Huawei P30 Pro kék 6/128GB 12 hónap jótállással!
- Mini PC, tiny PC HP Fujitsu Esprimo i5-7500T
- Bowers/Wilkins Px7 S2 fejhallgatók
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged