- Nem fogy a Galaxy S25 Edge?
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Samsung Galaxy S24+ - a személyi asszisztens
- Google Pixel topik
- A Galaxy Z Fold7, minden színben és oldalról
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Google Pixel 8 Pro - mestersége(s) az intelligencia
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Szerkesztett és makrofotók mobillal
-
Mobilarena
AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 3***(X) "Zen 2" (AM4) topik összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
Thunderbolt
tag
válasz
csubuka #39414 üzenetére
Hát én a hang témát letudtam azzal, hogy amikor dolgozok a gépen, és tudom hogy nem igazán kap terhelést, akkor olyan ventilátor görbét használok a Gigabyte SIV progival, hogy 30 és 70 fok között ugyanazon a fordulaton pörög, így nincs az idegesítő felgyorsul-lelassul hang, mert attól megőrülök. Ha pl. játszok, akkor átkapcsolom agresszívabb profilra, hagy pörögjön, úgyis fejhallgató van rajtam.
Viszont én is próbálgattam ma az alulfeszelést. Úgy tűnik én nem nyertem a chiplottón, a az allcore 4 Ghz-et 1,2 V-on tudta csak, alatta már azt mondta a Ryzen Master, hogy nem stabil.
-
carl18
addikt
válasz
csubuka #39412 üzenetére
Attól függ milyen kártyád van, nem rég néztem youtube teszteket.
Zen 2 esetében nem olyan sokat számít hogy 4000 vagy 4200 mhz-en fut. 130 helyet 135 fps például, ha limited lesz nem ez a kis órajel változás hozza elő.
De cserébe sokkal sokkal halkabb a géped és kevesebbet fogyaszt.
100-200 mhz cserébe feláldozható ha használhatobb lett a géped.Én azért nem mentem 4000 mhz-re mert a alaplapi Bioson úgy lett beállítva a ventilátorok 45-50 fok között fordulatot.
Ha lemegyek 1,02 voltra és 4000 mhz-re akkor nem éri el azt a órajelet ahol jobban fel kéne pörögjön.
Így a videókártya is több levegőt kap stb, ezért maradtam az eddig használt beállításnál.Ryzen 3700X undervolt underclock 3.9 vs stock
Ez alapján jól látható játékok alatt nem hajmeresztő a különbség.
Far Cry New Dawn alatt 1 fps. Ez fel se tűnik cserébe 20 fokkal hidegebb így minden téren jól jártál. -
carl18
addikt
válasz
csubuka #39402 üzenetére
Szerintem csak úgy érhető el az all core Boost minden magon, ha valaki olyan mázlista mint én. Azért párszor kérdezték, biztos 1,16 volton megy-e a 4200 mert nekik ehhez kell 1,25-1,3 volt is.
Szóval ha valaki szerez egy jól sikerült példányt, akkor mondjuk 1,25 volt mellet nem tartom elképzelhetetlennek a 4400-as turbot minden magra.
Bár Zen 2-ből jött a 3700X (Gondolom selejt kisebb órajelre)
A 3800X meg gondolom válogatott darab mert kicsit nagyobb órajelet tud.Nekem az eredmények nagyon Superek, egy régi HAF 912 Advanced házamvan. 2X200MM fanokkal+1X140mm oldalán és hátul még egy 120mm-es. CPU hűtő Deepcool Gammax 400S+Artic P12 ventilátor rajta. Így mondhatjuk a légáramlást kimaxoltam.
Nincs RGB ami fényt add is pirosra van állítva.Azért ha renderel, vagy csak szimplán halkabb gépet akar a plusz 2 magnak azért akkor is több az előnye mint hátránya.
-
Atla
senior tag
válasz
csubuka #39398 üzenetére
Allcore,vagy PBO-val akarod használni,mert az a 4000Mhz,a 4.4 Boost gyári órajelhez
viszonyítva elég gyenge.Ezért kár volt 3700X-et venni mikor ezt tudja egy 3600-is X nélkül.1.35Voltig adhatsz neki ha le tudod hüteni ami kizárt,de ahol még elviselhető a hőmérséklet,azzal a hűtővel a házat nem ismerve,kb 1.23-1.28V között lehet.
Szerintem adj neki fixen 1.20Voltot,és emeld az órajelet manuálisan. 4200-ig mennie kellene 100%,ha szerencsés vagy többet is,innen pedig látni fogod bevállalsz-e nagyobb feszültséget magasabb órajelért.Nekem 3800X 1.20V 4200Mhz, 1.28V kell a 4300Mhz-hez ezek stabilak.
PBO-t használva 4450Mhz-re is felboostol,de valamiért az alaplapommal idle kifagy,ha visszaveszem az offset beállítást minusz 100-ra.Ezalatt azt értem,hogy a windows alatt amikor nem fut semmi,visszaveszi szépen az órajeleket,és a feszültséget,és kapok egy szép kékhalált random. -
carl18
addikt
-
carl18
addikt
válasz
csubuka #39396 üzenetére
Igen, ha minimálisan tudsz az órajelből engedni 1 volton is elmehet.
Legalább is az én példányom 1,02 volton vitte minden magon a 4 ghz-t.Mikor megjött én is néztem milyen forró, és ez szerintem nem normálisan. De én ahogy vettem az R5 3600-at ahogy magas volt a hőfok úgy egyből mentem Biosba alul feszelni.
Offset voltage - negatív tolás mellet nem jött ki olyan eredmény mint manual voltage mellet.Szóval mióta alul feszeltem azóta semmi gond nincs a procival így megy 2 éve. De látom te is így jártál csak egy darabig használtad is így. De így legalább bármit csinálsz nem fog melegedni.
-
carl18
addikt
válasz
csubuka #39394 üzenetére
A SOC-t nem muszáj annyira alulfeszelni, a VCore-t. Maga a cpu feszültség az ami számít, igen hűthetőség szempontjából sokat számít a volt.
Nekem mikor meglett a gyári bios alapból elég komoly 60-62 fok volt játékok alatt néztem és ez mi? hogy ilyen meleg?
Gyárilag 1,3-1,4 volt bele megy és néztem más tulajokat 90 wattot is megevett másnál.Amúgy igen gyárilag Bios beállítás szerintem is túlzás, hiszen a gyári órajeleket majd 0,4 voltal kevesebből is kihozom belőle manualba.
Ha neked 4,1 ghz a boost akkor kényelmesen 1,2 volt elég lehet.
Nekem 1,16 elég a 4200 mhz-re és így megy majd 2 éve.
4000 mhz és a 1,02 volt meg brutális 40 fok fölé is alig akar menni.A fogyasztás javul és a hő termelés kisebb így mondhatjuk hosszabb lesz a cpu-alaplap élet tartalma. A processzor se szereti a nagy hő ingadozást, így nem degradálja.
Mert most idle nekem 38-40 fok de terhelés alatt se megy nagyon 50 fölé. Cinebench alatt 57-58 fok így ez csak 20 celcius különbség.A 40-87 Celcius már nagy különbözet, így mondhatjuk az alulfeszelés Zen 2 esetében elég fontos. Meg ahogy írtad apró a szilicium érintkezése így a hűthetőséget nehezebbé teszi.
Szerintem azért olyan magas a gyári feszültség, hogy a legrosszabb minőségű szilicium is tudja az órajelet. De én is túlzásnak tartom egy 7 nm-os chipnek 1,4 volt gyárilag 65 watt mellet.
Én azt tartottam viccesnek hogy gyárilag ment bele a sok volt, még is csak 4025 volt a boost. Aztán majd 2,5 voltal mentem a gyári feszültség alá, és még órajel is 4200mhz All core-on.
Gyorsabb lett és kevesebbet eszik, nekem játék alatt is el van 50 celcius alatt. Ha nyár van egy cpu heavy játék se igazán tudja 50 fok fölé vinni.
Ez nyári kép GTA 5 alatt. -
Thunderbolt
tag
válasz
csubuka #39391 üzenetére
Szia! Pár hozzászólással lejjebb én is írtam hasonló okból. Nekem 3600-as proci van Alpenföhn Brocken Eco Advanced hűtővel. Én is sokalltam a hőfokokat, de most már elengedtem a dolgot. Ezek a procik ilyenek, melegednek. Rátaláltam erre a videóra: [link], és megnyugodtam. A Dark Rock 4 Pro hűtővel is hasonló hőfokok vannak, sőt nekem talán még alacsonyabbak. Az XMP viszont szerintem pár fokot jelenthet. Az előző 1600x-es procimnál legalábbis kb 5 fokkal emelkedett a hőmérséklet, amikor bekapcsoltam az XMP-t. A proci memóriavezérlője gondolom olyankor nagyobb terhelést kap.
-
carl18
addikt
válasz
csubuka #39391 üzenetére
Üdv!
A Ramot hagyd úgy, nem attól melegszik túl a processzor.
Elméletileg a Stressz teszt amit rá küldesz nem valós.
B450 lapod van ami elméletileg engedi a biosba az alul feszelést.Így vakon nem tudom a cpud minősége milyen a minősége.
Annyit tudom gyárilag bios beállítás mellet nekem is sokkal melegebb volt a R5 3600.Az alul feszeléseim itt vannak, 4 ghz elmegy majd 1 volton ami elég jó.
Gyárilag adott neki a bios 1,4 voltot is ami elég nagy különbség.
1,4 volt mellet volt 4000-4025 a boost clock nekem ez nagyon nem tetszett és majd 60 fok.
A Ram XMP nem befujásolja a cpu hőmérsékletet.
Ehhez a sima CPU voltage-t kéne negatívba eltolni.
Nekem B450F van így enged Manual voltage-t nekem úgy van betárcsázva.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Processzor tesztek:
[Ryzen 3 TomsHardware]
Zen2 Ph-teszt
3600 Best Value
3900X Vs 9900K
X570 Overview 35+:
Motherboards Analyzed
Ryzen PBO Explanation:
PBO Exp.
- Sütés, főzés és konyhai praktikák
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Nem fogy a Galaxy S25 Edge?
- Vezetékes FEJhallgatók
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Autós topik
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Nagyrobogósok baráti topikja
- További aktív témák...
- Intel Core Ultra 7 265 /// Bontatlan, Teljesen Új // Üzletből, Számlával és Garanciával
- Csere-Beszámítás! AMD Ryzen 7 7700X Processzor!
- Intel Core i7-7700K (8M Cache, up to 4.50 GHz) OEM Processor! 27% számlával!
- AMD Ryzen 7 5700X processzor eladó /Garanciás/
- AMD Ryzen 7 7700 - Új, 1 év garancia - Eladó!
- REFURBISHED és ÚJ - HP USB-C/A Universal Dock G2 docking station (5TW13AA) (DisplayLink)
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450 TomaHawk R5 5600X 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 XC 12GB Rampage SHIVA 600W
- DDR5 8/ 16/ 32GB 4800-5600MHz SODIMM laptop RAM, több db- számla, garancia
- PlayStation Network Card (PSN) ajándékkártyák, egyenesen a Sony-tól!
- Csere-Beszámítás! Sapphire Pure RX 7900XT 20GB Videokártya! Bemutató darab!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest