- Amazfit Active 2 NFC - jó kör
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- MIUI / HyperOS topik
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Samsung Galaxy Watch4 és Watch4 Classic - próbawearzió
- Google Pixel topik
- Xiaomi 13 Pro - szerencsés szám
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Magisk
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
-
Mobilarena
AMD Radeon™ R9 290 / 290X / 390 / 390X téma összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
dgabor80
tag
válasz
sixpak #25326 üzenetére
Szia,
én is nagyobb házban és 7db 14 centis noctua ventivel nyomom...
a nagyobb belső tér, nem feltétlen előny, a ventik légárama könnyebben "szétoszlik".
Amire figyelni kell (itt ph-n is sokat hallani) hogy több venti szívjon ki, mint amennyi befúj, hiszen hiába áramlik be és melegszik fel a levegő, ha nincs ami kihúzza a házból...
-
HSM
félisten
válasz
sixpak #25326 üzenetére
Szerintem ebbe nem kell több venit, bőven elégnek kéne legyen. Nekem 2db 18cm-es 700rpm-es volt a házhűtésem befelé fújva és egy 12-es 700rpm körüli kifelé. Ez hűtötte a WF3 290-est és a 4,4Ghz-re húzott i5-öt. Persze, volt egy venti a procihűtőn, meg egy egy atom leszabályzott a passzív tápon.
Nyilván ehhez megfelelő kialakítású ház és jó kábelmenedzment is kellett, és semmi nem volt a levegő útjában sem, a komplett HDD polcok kiszerelésre kerültek.
-
HSM
félisten
válasz
sixpak #25312 üzenetére
Szép ház.
De ha megnézed, NAGYON picike, emiatt zsúfolt, és alig van hely a szellőzésnek.
(#25323) steinmacher: Ha most minden szép, minden jó, felesleges frissíteni. Én anno kb. 4-5 havonta frissítettem, vagy amikor láttam, hogy van valami érdemeleges javítás, vagy gyorsulás a driverben azokban a játékokban, amikkel játszom.
-
daveoff
veterán
válasz
sixpak #25293 üzenetére
Ebben egyetértek, jogos a házzal kapcsolatos felvetésetek, nem figyeltem, hogy pontosan milyen házba rakta a kártyát, de egy 5k-s ház minden 200W TDP feletti kártyánál gondot okozhat. Csak had mondjam el nekem mi a véleményem az ASUS DC2 hűtés igényeiről. Nálam az alábbi házikóban, és hűtéssel(ventik max fordulaton mentek mindig) volt jelen a 290 DC2OC, és elégedetten használtam, alapfeszes tuningal, performance módban 82-85°C-os volt a GPU, VRM 100 alatt tudott maradni. Ez szerintem még teljesen rendben van, nem is volt vele gondom, de azért elég komoly hűtést kapott a kártya, és halknak se mondanám így a rendszert. (Ugyanebben a konfigban a Lightning 75°C.-os volt visító ventikkel.) na a lényeg, hogy havernak eladtam a DC2-őt, és bepattintotta egy viszonylag jól szellőző CM házba, ami bőven 10k fölötti kategória, és a kártya tök alapon folyamat 90°C felett throttlingolt, és egy tartósabb BF4 multi után piros halállal eldobta magát. Ezek után elég cikiben voltam, és jöhettek a mindenféle tanácsok, de végül az lett a megoldás, hogy lecserélte egy 780Ti-re, és azóta nincs gondja. Most ezzel nem az AMD-t akarom fikázni, de ez az ASUS kártya arra nem alkalmas, hogy beteszed, és használod, és a legtöbb felhasználó egyrészt nem is tudja, hogy mit kellene csinálni, másrészt nem is akar vele foglalkozni, mert nem azért vette.
És ASUS ide, vagy oda, ami most következik, azt egyetlen Hawaii-al(de még a Tahiti-vel sem) sem tudtam megcsinálni, pedig kipróbáltam jópár megoldást. Jelenleg nálam ugyanebben a konfigban a 980 alap ventivel, feszelt 1500+mhz-es tuningal, és 50%-ra leszabályzott ház ventikkel, full némán max 71-72°C-os. Szerintem óriási a különbség...
-
daveoff
veterán
válasz
sixpak #25265 üzenetére
Szerintem az sem user error, hogy melegszik a kártya, az alvó állapotos faszság meg mégúgy sem, sőt a játék bug sem valószínű, hogy az, mert eredeti játék, friss rendszer, friss driverről van szó. Én csak a srácot szeretném megvédeni, mert sajnos jogos a dühe. Nem szabadott volna ASUSt venni, de Ő ezt honnan tudta volna? Hol van ráírva a kártya dobozára, hogy jól szellőző ház kell neki? Nem mindenki ilyen guru, mint mi, sőt a nagy többség nem az. De egyébként az sem gáz, ha 95°C-on teker, mert baja nem lesz tőle elvileg, csak hangos lesz, meg throttlingolni fog, mint a barom....
A linkelt topikot tényleg nem tudom miért kell idekeverni, egyébként is 780-at mondott, annak meg aztán végképp nincs köze hozzá....
Tudod hány ilyen felháborodott ember lehet, akikről nem tudunk, mert a közelébe nincsenek a PH-nak....
-
lowzor
veterán
válasz
sixpak #25285 üzenetére
DP-vel meg HDMI-vel elvileg nincs ZC. Ezért gondolom, hogy akik ilyen portokat használnak, azoknál nincs ez a probléma. Főleg olyanok szokták írni, hogy ők ezt nem tapasztalják, akik a 2 közül használják valamelyiket.
Kipróbálni még nem tudtam DP-vel, mert sajnálom rá az a 2k-t, de kíváncsi lennék. -
fatal1ty1984
őstag
válasz
sixpak #25265 üzenetére
ahogy irtad,az a ház egy öskövület és anno mikor kiadták is csak a megjelenése mitt vette pár ember,mikor a karácsonyfa style volt a divat a pc-ben.nekem az a véleményem,hogy akinek telik ilyen komoly perifériákra az ne azon a k.rva házon meg sok embert ittis tisztelet a kivételnek akik a töbség a tápon soroljon.megvesz egy értelmes szellözö házat és évekig jo.nemkell azt mindig cserélni.bár ezt pont én mondom akinek kicsit ház fétise van
(#25269) sixpak erösen gondolkodom még egy vapor beszerzésén,joformán csak bf-el játszom ott meg hibátlan a cf támogatás mantle alatt
-
Milka 78
nagyúr
válasz
sixpak #25032 üzenetére
Az összes karira értettem a fentieket. Persze ettől el lehet térni,de szerintem a te hőfokaid teljesen jók.Volt olyan kari ami 90 fok környékén is dobálta az órajelet,így ezt beleszámítva a 85 már teljesen jó lehet.
Persze ez egyén függő és ha akarsz hűvös karit akkor a hang rovására azt megteheted.Ugyan ez a vrm-re is igaz.Nálam pl 90 fok a felső inger határ,de ezt agyon feszelve,nyáron is tudnia kell.Ami aggasztó az inkább az,hogy barmira felfűti az egész nyákot és akörnyékén lévő alkatrészeket.Ez utóbbiaknak uti nem tesz jótaz extra hő (ram chipek).Nem kell semmi extrát állítanod csak a venti profilt saját ízlésednek megfelelően belövöd...jézusom,de töri a szemem ez az AB skin,totál zavaros a régihez képest
-
Joshi
titán
válasz
sixpak #25032 üzenetére
Azt a részét értettem hogy jobb lenne CCC-ből megoldani, ezek szerint a Sapphire Trixx-es dolgot értettem félre.
Különösebben nem kell semmire figyelni főleg ha nem tuningolsz és nem adsz +feszt.(#25033) Tails111 idézem magam:(#25031) Joshi: Egyébként mindkét progi működik minden 290-es kártyával gyártótól függetlenül.
-
Joshi
titán
válasz
sixpak #25030 üzenetére
"Értem én, csak jobb lenne ezt külső program nélkül megoldani."
Miért, szerinted a Sapphire Trixx program mi ha nem külső program?Az Afterburner az MSI sajátja ahogy a Sapphire Trixx a Sapphire-é.
A különbség ott van a két program között, hogy az AB legalább működik Win8.1 alatt.
Egyébként mindkét progi működik minden 290-es kártyával gyártótól függetlenül.
-
mike710
aktív tag
válasz
sixpak #24984 üzenetére
1900 a max azon már van hangja azért elvileg 18db de bőven jó, pont a hang miatt vettem be quiet ventiket!
Most kísérletezek vele hogy lehet elég csak 65% on járatni azon meg nem hallani semmit,csak nem nagyon volt időm tesztelgetni munka mellett sajnos
Daying Light-Al amúgy sikerült felvinni 70fokra, de bevallom nem a legjobb a hazám hűtése mert nem lehet a belsejét értelmesen elrendezni
Proci985: Igen elég durva nincs egy éves a kártya.. Én csalódtam az Asus-ban a supportjukban is de ez egy másik történet.
Miklosss2012: Köszönöm szépen!
Ghoula: Köszönöm a tippet valószínűleg megrendelem!
Azért csak jobb lenne ha a vga vezerelné a ventiket. -
2thletme2day
őstag
-
2thletme2day
őstag
válasz
sixpak #24837 üzenetére
Tudom, hogy nem passzol hozzá.
Ez egy elhamarkodott döntés volt. Bementem az első számtek boltba ami nyitva volt még dec 24-e délelőtt és megvettem az első házat..
(megjegyzem nem volt választék)
Sajnos azóta is csinálja. 20-30 perc játék után mindig elkezd beszaggatni..
-
-
BullKoxa
őstag
válasz
sixpak #24479 üzenetére
Nálam segített Win7-n.
Nálam most azt játssza a Win8.1, hogy be van állítva AB-ben 1050/ 1350 és nem mindig indul el a Win, fekete kép. ( mindegy mekkora feszt adok a kártyának) . Csak a bekapcsoló gomb nyomása ( 10 másodperc mondjuk) tesz rendet. (14.11.1 Beta, újabbakkal is ez volt a helyzet ) . Ha bejön az OP akkor meg az istenért sem megy az OC pedig minden be vam állítva AB-ben. Mindegy maradt a manual OC , játékok előtt. ( Többször újra húztam már a rendszert )
A Kártyámon lévő kapcsolóra gyanakszom, nem tudom elhúztam-e a másik irányba mikor nem volt tápom és pihenni ment a kari a dobozába.
-
HSM
félisten
-
fatal1ty1984
őstag
válasz
sixpak #24473 üzenetére
tegyél fel 8-enterprise-t x64-et. sosem volt semmilyen problémám vele.beszerzést rádbizom vagy dobj rám egy privátot
majd jön pár okaos,hogy 8.1 az isten de én több rosszat mint jot hallottam eddig+haver is pont most küszködik vele.nekem beta ota fentvan a gépen és furcsa modon sose volt baja.asdxv örülük neki,hogy bizonygatod az igazadat,de szerintem senki nemkiváncsi rá.tudod azt szokták mondani aki sokszor állitja ugyan azt az már csak magával probálja elhitetni az igazát.neked zörgött másnak nem,ennyi nemkell ezt 2 naponta felhoznod mert már unalmas kicsit.ez pont olyan mint a házas topicban,vannak emberek akik havonta feltolják ugyanazt a képet a házukrol semmi változás nélkül és várják a dicsérö szavakat.
Pug ebben annyira nvagyok biztos,anno az msi gtx670-em pontosan ezt csinálta,pár másodpercig visszafelé pörgette a por miatt,és gyárilag volt igy megoldva(szerintem elég okosan.)
-
ffodi
veterán
válasz
sixpak #24389 üzenetére
Ha valami "kazán", akkor az definíció szerint általában azt jelent, hogy nagyon meleg, befűt mindent a környezetében, és általában nem lehet tisztességesen lehűteni a gyári megoldással, és sokszor az aftermarket mókákkal sem. Ha innen közelítjük meg a dolgokat máris máshogy néznek ki a dolgok, de szerintem legyen ennyi elég itt, most...
Kbhont:
Ez érdekes, valószínű valami bug lesz. Próbáld meg a telepítős verziót használni, vagy meglesni a HWInfo-val.
-
ffodi
veterán
válasz
sixpak #24387 üzenetére
Ha a GPU-Z-re gondolsz, akkor az azért van, mert a GTX-eken általában olyan VRM controller van (NCP 81174), amivel nem lehet beszélgetni (pl. I2C-n), tehát nem tudod belőle kiolvasni a VRM tempet. Amelyik kártyán "okosabb" van, azt meg nem kezeli rendesen a GPU-Z (HWInfo igen, és AB is okosítás után). Továbbá ott nincs külön VRM1 és VRM2 mint itt....
Egyébként sok esetben ott is 80-90 °C (vagy több) a VRM temp, más kérdés, hogy ott elég halkan, alacsony ventifordulatok mellett kordában lehet tartani a hőfokokat akár 15-20%-os tuning mellett is.
-
Joshi
titán
válasz
sixpak #24030 üzenetére
Van egy cikk róla hogy miért megy rosszul a Dying Light.
-
zimi1991
aktív tag
válasz
sixpak #23916 üzenetére
Egészség
én nem fogom ennyire kicentizni a tápomat inkább egy kicsit dobok rá...
Jelenleg egy 750-es antecem van, de crossfire-t nem igazán bíznám már rá igaz egy i7-et hajtottam szénné vele...
Azért azt se felejtsük már el, hogy egy fx fogyasztása jóval több mint egy i5/i7 nek ami csak 4.4-en megy... -
TTomax
félisten
válasz
sixpak #23903 üzenetére
Speciel nem,hiszen nem csak te vágtad rá.
az 625W-os 3rail rail/25A ami 300W... most már csak az a kérdés,el lehet-e tekerni egy 290et 300W fölé,mert akkor ha véletlen egy ágra dugta a vga-t akkor bizony restart lesz... ha ez egy single rail táp lenne akkor én is rávágnám zokszó nélkül hogy simán... és akkor még lehet egy régebbi enermax is...
-
fatal1ty1984
őstag
válasz
sixpak #23843 üzenetére
bf4.64fös serveren.full gyári hütés,még venti profil sincs bekapcsolva.ahogy megy alapon ez annyi.a hömérsékleteek 40perc bf4 után löttem.felesleges 2 orát játszani emiatt,mikor 20perc alatt is beállnak a höfokok.a gépemben most csak az i7 3820 van hütva mert az 5.2-n járatom
-
odorgg
addikt
válasz
sixpak #23353 üzenetére
Ilyet is kereshetsz, ezzel is tehet felűről,oldalról,alulról is fújatni ha van egy slotnyi hely. 14-es ventit is lehet aggatni rá, csak legyen helyed.
-
Habugi
addikt
válasz
sixpak #23298 üzenetére
Használd egészséggel
, a VRM-el csodát tesz és nem feltétlen kell rá második venti se, nálam csak a GPU és a körülötte levő vramok miatt duplás.
TZ-TB között elvileg csak fordulatszámban van különbség, fogalmam sincs melyik-melyik.Játék előtt 50%-os fordulatra állítom, majd a VGA-nak is hasonlóan fix fordulatszámot állítok be (a tunning profil része..
), mivel amikor a PCB hűtés "aktív", a kártya saját hűtése nem pörögne fel odáig ameddig PCB hűtés nélkül amúgy elmenne, gondolom érthető miért és ilyenkor gyakorlatilag veszít a hatásfokából. 50-50% (VGA/PCB rpm) egyébként, a tunning mértékétől függetlenül.
Páran azok közül akiknek ajánlottam és vettek hangosnak találták, így vettek rá minőségibb/halkabb ventit, de ez attól is függ ugye hogy TZ vagy TB, hol van a gépház, nyitott-e vagy zárt, fejhallgató vagy hangfal stb.
-
Sanya1981
tag
-
Habugi
addikt
válasz
sixpak #23282 üzenetére
Ilyen megoldás is létezik [link], ráadásul egy 8centis venti árából megvan (meglenne.., ha lehetne még itthon kapni, tavaly nyár után valamiért eltűnt), érdemes azért néha rákeresni. Szabályozható a ventik fordulatszáma, a sín mereven tartja őket.
Így használom bő 8-9 hónapja:
VRM-ről lefúj 20-25 fokot, GPU-ról csak párat.
-
-
HSM
félisten
válasz
sixpak #22946 üzenetére
De tényleg nincs értelme 70 fok alá nyomni a GPU-t. Én méregettem infrás hőmérővel, és a GPU mögötti hőfok alapján a 290-ek olyan 15 fokkal mutatnak többet a 7900-asoknál, mikor ugyanolyan meleg a környezete a GPU-nak. Nyilván a magasabb tranzisztorsűrűség vagy a máshogy elhelyezett hőmérő szenzor miatt. Gondolom, ha egy 7970-et akarna valaki 55 fokon tartani terhelés alatt, akkor azért furán néznél rá. Na, pont ilyen, ha 70-en akarod tartani a 290-et.
Nem véletlen, hogy hagyták 94 fokig felmenni a refin, míg mondjuk a 7970-eket 80 körül fogja meg a vezérlés.
Bőven elég, ha 80 alatt tartod a hőfokokat.(#22944) fanti: Szerintem ez csak attól függ, mennyire zavarja az illetőt a zaj. engem is zavar a legkisebb felesleges zaj is a gépből, így komoly házat, passzív tápot, SSD-t meg hasonlókat tettem bele. Nekem megérte, hogy eltűnt a zaja. Akit nem zavar a hang, annak nyilván ez pénzkidobásnak tűnik. Nekem meg az tűnik egészségtelennek, hogy valaki egy zajos gép mellett töltse a gépezéssel töltött idejét.
-
-
Milka 78
nagyúr
válasz
sixpak #22572 üzenetére
Nem az a baj,hanem az ágankénti terhelhetőség.Valószínű,hogy az eggyik ágon van az alaplapi korbács,míg a másikon a pcie csati(cstik).Azt a 24A-t egy 290x-el ki lehet fektetni és akkor indul is az ágvédelem.Sokat CF-eztem,megtanultam,hogy az egyben hagyott ág aranyat ér és milyen cumi a több 12v-s ág.Persze átalakítókkal ki lehet ezt kerülni hogy két külön ágról kapja a vga a naftát,csak türelem kell hozzá (nincs feltüntetve melyik korbács melyik ágba van bekötve).
-
HSM
félisten
válasz
sixpak #22566 üzenetére
Azt merem javasolni, amit én is csináltam. Nálam a gyári 947Mhz-ről 900Mhz-re csökkentve, és -20mv voltage offsetet beállítva durván 50W-al csökkent a fogyasztásom +50% power limittel. Úgy már bőven jó lennél. HWiNFO-ban a GPU fogyasztást mutató mezőben is látni a változást, ha esetleg nincs fogyasztásmérőd.
Sebességben nem vesztessz semmit kb. viszont a tápnak jelentősen megkönnyíted a dolgát.(#22568) idoawc: Jó, hát a tápkalkulátorok... Szerintem amúgy a winyók esznek fejenként kb. 10W-ot (de az adatlapjukon találsz tuti infót), a ventik fejenként kb. 3-at, szóval barokkos túlzás lenne az a 750W-os táp.
-
X Factor
addikt
válasz
sixpak #22550 üzenetére
Nem egészen, ez ennél jóval komplexebb, csak most lusta vagyok leírni ^^
Egyéni tapasztalat, h. nálam az FX-el, egyszerűn jóval nagyobb a cpu load( 20-30% különbség), mint sima dx esetén. Igaz ez 4 modul (8 mag) és 4.4ghz. Valahogy a frametime-k is "simábbak". Nem jelentősen, de grafikonon látható.
Igen, azt nem írtam win8.1 user vagyok magam is.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topicban tilos bármilyen offtopic hozzászólás írása!
Ilyen célra használjátok a Lokál fórumban található offtopicot.
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Steam Deck
- Autós topik
- Amazfit Active 2 NFC - jó kör
- Motoros topic
- Opel topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Kerékpárosok, bringások ide!
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! ASUS VivoBook X1504ZA notebook - i3 1215U 16GB DDR4 RAM 512GB SSD Intel UHD IGP WIN11
- AKCIÓ! HP ZBook Firefly 14 G9 üzleti notebook- i7 1255U 32GB RAM 512GB SSD nVidia T550 4GB Win11
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B650M R7 7700 32GB DDR5 1TB SSD RTX 5070 12GB BE QUIET! Pure Base 500DX 650W
- Azonnali készpénzes Intel i3 i5 i7 i9 12/13/14 gen processzor felvásárlás személyesen / csomagküldés
- Apple iPad Air 4 64GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest