- Google Pixel topik
- Átlépi végre az iPhone az 5000 mAh-t?
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Magisk
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- Fotók, videók mobillal
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Ár-érték bajnokot avatott a Poco?
- Google Pixel 8a - kis telefon kis késéssel
Új hozzászólás Aktív témák
-
And
veterán
válasz
Nagya21 #8432 üzenetére
Tény, hogy a gyári DSLR-akkuk és töltők eléggé túlárazottak, viszont továbbra is javasolható a meglévő példány belső pucolása, mert nem veszít vele semmit. Ha újat rendel, az is minimum több hét, mire a Távol-Keletről ideér.
#8431: "A tartósságról meg csak annyit, hogy csak amit itt a fórumon (meg a Conrad oldalán) olvastam IPC-1L és hasonló töltőkről (10.000ft) jó pár nem működik már"
Mindannyian tudjuk, hogy ez pont annyira nem reprezentatív, mint az egyéni ismeretségi körben végzett 'felmérés'. Én is több példányt vettem, kollégákat, családtagot és ismerőst (meg valószínűleg közösen sok fórumtagot) is rábeszéltem / rábeszéltünk, és a sok év alatt egyetlen meghibásodott példányról tudok, de azt speciel a gazdája nyírta ki, mikor rossz dugasztápot csatlakoztatott rá. Mi következik ebből? Az égvilágon semmi. Én sem hiszem azt, hogy ezek örök életű, soha el nem romló darabok, és csak azért, mert kifogtál anno egy hibásat, neked sem kellene azt gondolnod, hogy biztos rejtett hibával rendelkezik mindegyik vagy minden ötödik, és az a hiba pont a garancia után egy héttel jön elő. Kár időnként erre célozgatni. Ha egy adott gyártmányból, típusból rengeteget eladnak, akkor az esetlegesen elhalálozott példányok darabszáma megnő, már csak statisztikai alapon is. -
Gondwana
addikt
válasz
Nagya21 #8346 üzenetére
Nem, ezt állítgatni lehet, de default 500mA töltéssel kezd, és ha lexarod a cellák várható ciklus-élettartamát, 2A-es töltéssel tényleg "gyorsan" kész, ráadásul ha merítés+töltés ciklust csináltatsz vele, itt azt is megnézheted, melyik cellából mennyit tudott még lemeríteni.
Egyetlen szopacs ezzel a töltővel egy értelmezésbeli dolog: a DISCHARGE funkció az tényleg csak lemeríti az akkukat. Ha merítés+töltést akarsz indítani, a CHECK nevű opciót kell választanod, ráadásul itt még olyan xarakodás sincs, mint az IPC-1(L) verziókkal, hogy valamit hosszan kell nyomni, miközben szerinte meg letelt a beállításra szánt idő, és akkor húzhatod ki-be belőle a tápt, hogy mégis beállítsd. -
superg
senior tag
válasz
Nagya21 #8283 üzenetére
Akkor jó.
"A Nicd akkumlátorokatle kell meríteni feltöltés elől...A NiHM akkulátoroknál nem lép fel memory effektus.A készülék automatikusan vezérli ezt a folyamatot."
Ez idézet a haszn.utasításból innen gondoltam.De valóban ezt a kisülésre írják ,a regenerációnál nincs megemlítve.
Csak azt nem tudom honnan tudja mikor kell regenerálni,nekem eddig (2 napjamindig csak töltött.De biztos ilyen okos elvégre aldis
-
Petyus87
aktív tag
válasz
Nagya21 #8103 üzenetére
Nem probléma, ha jók ezek a 2200 mAh-s Endurance akkuk, akkor garitól független még meg is éri.
Kíváncsi vagyok, hogy az Xbox 360 kontroller gyári akkutartójába belemennek-e, mert a TS akkukat sehogy se tudtam beletuszkolni, meg is lepődtem, de valószínű a borítás lehet rajta a vastag. Vettem is gyorsan egy hozzávaló utángyártott kínai töltőt, ami USB-n keresztül tölt, 4800 mAh van ráírva, gondolom a negyedét se tudja(olyan 8-9 órát bírhat számításaim szerint), de mivel bedugva is tudom a joyt használni és a laptopom velem szemben van az asztalon, így nem érdekel. Gyárilag egyébként duracell volt bennük és azok szépen jártak ki/be. -
-
TeeJay
félisten
válasz
Nagya21 #7051 üzenetére
természetesen tudom hogy nem LSD akku de nem is kell hogy az legyen
ha pár hétig bírja már nem lehet gond
de mivel 2012/10 gyártásúak és volt IPC-be rakva még mindig 1,25V feszültség volt benne
szerintem az is elég jónak számít így 5-6hónap után.
kiderül első körre hány Ah süthető ki belőle és abból már látható mennyire hajlamos az önkisülésre -
Kernel
nagyúr
válasz
Nagya21 #6671 üzenetére
AA és AAA tokozású akku között nem lehet különbséget tenni, tisztán elektronikus méréssel. Belsőellenállás alapján sem. Nincs akkora különbség, átfedések vannak, típus-és állapotfüggő. Még Ni-Cd és Ni-MH között sem mindig egyértelmű a különbség, pláne ha egy kiskapacitású Ni-Cd és egy nagykapacitású Ni-MH akkut próbálunk összehasonlítani. Azonos kémiájú cellákról nem is beszélve.
http://www.produktinfo.conrad.com/datenblaetter/200000-224999/202600-an-01-HU-P600_LCD_tolto.pdf
Itt azt írják, hogy a negatív közös, a pozitív meg gondolom attól függ, melyik érintkezőpogácsához tud hozzáérni, ez pedig a cellaátmérő függvénye, hogy hová fekszik fel a fészekben.
-
csiga8
senior tag
válasz
Nagya21 #6664 üzenetére
Én úgy gondoltam, - lehet rosszul - hogy a feltöltött akkut meg tudja különböztetni a félig merült, vagy majdnem lemerült akkutól, hisz "teszteli".
Hogy miként, hogyan, nem is érdekel, nem vagyok elektro mérnök.
Hamár teszteli, akkor meg merítse előszőr.Automatika ide, vagy oda, a régebbi gombnyomásra merítő töltő - számomra - biztosabb.
-
ArGab
őstag
válasz
Nagya21 #6227 üzenetére
Én úgy találtam Vartánál pár éve jelentette a ready to use az LSD-t, majd gondoltak egyet és mindenre ráteszik azóta, és csak a Longlife szócskával ellátottak a valódi LSD akkuk, a többinél csak "van benne töltés mikor megkapod"-ot jelent már. Legalábbis erre a témára keresgetve akadtam a topicra 2 napja.
Ezért is kérdeztem, hogy legyen megerősítve ez a Tronic milyen, mert nekem nem egyértelmű. Pont te írtad, hogy LSD akku, de korábbi hozzászólásokban azokra "pirosként" hivatkoznak, ezek meg a katalógusban bizony elég feketék. Mert ha sima, az ár akkor sem rossz ugyan, de én akkor inkább nem veszek. -
betyarr
veterán
válasz
Nagya21 #6173 üzenetére
nem érintkezés miatt van az tuti,mert ha átteszem másikba,akkor is null.illeve volt már ilyen aa és aaa akkuval is.az aaa nem túl régi,keveset használt,az aa meg kb 4-5x volt töltve.először én is azt hittem,hogy kampec az akkunak,már majdnem kidobtam,csak hirtelen 5lettől vezérelve kipróbáltam szingliben töltve és minden rendben volt.mind az aa mind az aaa esetében.
na erre varrjatok gombot...ja,és csak akkor van ez ha 3 db-t akarok tölteni. -
andrade
senior tag
válasz
Nagya21 #5760 üzenetére
De atyafi! Az nem szórakozás ha egy 2100-as akkunál kiíratom hogy mennyi van benne! Most képzeld el hogy egy akkuban 350mA van csak.Fel van töltve és semeddig nem tart nem tud áramot szolgáltatni.Amelyikkel nem lehet kiíratni csak azt észleli hogy fel van töltve de nem működik semeddig.Ilyent tapasztaltam már nem egy akkunál és márkásaknál.
-
Andrewhouse
aktív tag
válasz
Nagya21 #5380 üzenetére
Mé egy kérdésem lenne!
Erről a töltővel kapcsolatba (mert van egy ilyenem):
Valahol azt írják hogy:
MIN 15Ah MAX 80 A akku töltésére ami ólom savas
(valahol tök mást írnak min 12Ah, 20Ah stb.....szóval nemtudom)Természetesen az enyém VARTA (YB9-B) 12V 9Ah olóm savas..
Ettől független fel fogja tölteni nem??
üdv. köszönöm a segítséget......
-
And
veterán
válasz
Nagya21 #5315 üzenetére
Ja, ez tipikus példája annak a gépnek, amit valójában ugyan Li-ionhoz terveztek, de az akku fizikailag 2*AA méretű. Aztán meg ráírták az adatlapjára, hogy két AA-méretű (nyilván Ni-xx vagy szárazelem) cellával is megy, mintha ez valami valós feature volna. A felhasználó meg csodálkozik, hogy a gyakorlatban mégsem.
-
And
veterán
válasz
Nagya21 #4892 üzenetére
Na ezzel kapcsolatban vannak kétségeim. Ahogy korábban írtad: "(gondolom ellenállatot néz, meg hogy millen tipusu az akksi, meg feszültségesést, meg kezdeti feszültséget, meg mittomém)"
Nézzük, valójában mi az, amit egy rövid 'akkuteszt' során meg lehet vizsgálni:
- Üresjárási feszültség és kisütőárammal terhelt kapocsfeszültség. Ezzel nincs semmi gond, csak éppen a normális érték közelében kapott eredményből nem sok minden következtethető ki. A polaritás vizsgálatával mondjuk reteszelhető a fordítva behelyezett cellák töltése, 1V alatt meg kijelenthető, hogy a cella merült, nem igényel további kisütést.
- Belső ellenállás: ezt az előző pontban írt mérésekből is ki lehet számítani, hiszen Rb az adott kisütőáram hatására bekövetkező feszültségesés és az áram hányadosaként is értelmezhető. A kérdés újfent: ha ez meg is van, honnan tudjuk, hogy ezt a cella jó / rossz állapota, típusa (alacsony Rb-vel rendelkező LSD vagy hagyományos), a fizikai mérete (AA vagy AAA), netán a kémiája (NiCd-ké sokkal kisebb lehet, mint a NiMH-ké) eredményezte?
- Hőmérséklet: ez megint legfeljebb reteszfeltétel lehet.
Valamint azok a jellemzők, amelyeket nem lehet kideríteni egy gyors teszttel:
- Töltöttség (névleges feszültség közelében) vagyis az adott állapotból kisüthető maradéktöltés. Ennek a méréséhez teljesen ki kell sütni a cellát.
- Valós kapacitás: mint az előző, azzal a különbséggel, hogy előtte a cellát fel kell tölteni, hogy a kisütés ne akármilyen állapotból induljon. A névleges kapacitást sem fogja tudni a töltő, hiszen az a cellára van írva, és kémiától ill. mérettől függően majd' nagyságrendi különbségek is előfordulhatnak az egyes példányok között.
- Kémia (NiCd / NiMH): a belső ellenállás ugyan utalhat rá, de az az előzőek alapján sokmindentől függhet, vagyis nem egyértelmű. A töltési vagy a kisütési karakterisztika jellege is árulkodó (pl. a -dV konkrét értéke), de ezt sem lehet pár másodperc alatt meghatározni.
- Kialakult memóriaeffektus, öregedés, megélt ciklusok száma, relatív gyors önkisülés: ezek szintén meghatározhatatlanok gyors vizsgálattal, ugyanakkor fontos kiindulópontjai lehetnek a helyes töltési módszernek és töltőáramnak.
Tehát szép az a gondolat, hogy a töltő majd kitalálja, mi a jó nekünk (pontosabban a celláinknak), csak sajnos túlságosan is eszményi. A töltő egy rakás tényezővel nem tud mit kezdeni, mert túl sokáig tartana kideríteni, vagy éppen lehetetlen a számára. Olyan ez, mint a fotózás: tömegek vannak meggyőződve róla, hogy megnyomják a gombot, és a fotó jó helyre fókuszált, zajtalan, helyesen kiexponált és megfelelő színvilágú lesz. Tudjuk, léteznek olyan körülmények, amikor a full automatikus módszer beválik. Csakhogy messze nem minden esetben, ezért sokan nem elégednek meg ennyivel, és őket sem szoktuk hibáztatni a hóbortjuk miatt.
#4893: Már többször megfogalmazott kérdés / válasz: mivel a Ni-xx akkuknak nincs határozott töltési végfeszültsége, ezért - természetesen értelmes határok között - nem érdemes ennek túlzott jelentőséget tekinteni. A töltés végére kialakuló feszültség függ a cella típusától, hőmérsékletétől, belső ellenállásától, állapotától, meg természetesen a töltőáramtól. Az automatika a feszültség-jelleggörbe elemzésével (az állandó nagyságú töltőáram mellett mért kapocsfeszültség a cellán már nem emelkedik tovább, vagy egyenesen csökken néhány millivoltot) állítja le a töltést, nem pedig adott célfeszültséggel hasonlítja össze a mért értéket. -
And
veterán
válasz
Nagya21 #4872 üzenetére
(Lehet, hogy ők tudják, de az alapprobléma még mindig ugyanaz: nincs olyan gyors mérési módszer, amellyel egy névlegeshez közeli, akár áramterhelés mellett mért feszültségű cella állapota vagy aktuális töltöttsége /a szélső értékek kivételével/ meghatározható lenne. Ilyenkor az a biztos módszer, hogy a töltőn kisütést indítunk, ami után töltésre vált. Ha viszont a korábbi tapasztalatainkból tudjuk, hogy a gépből kivéve a cellák maradéktöltése már elegendően kicsi, akkor indíthatunk rögtön töltéssel, de ilyen esetben amúgy is csak minimális időt vesztenénk a kisütéssel. Tehát hiába tudjuk, mi volna a teendő, a kiindulási állapotot mi esetenként jobban ismerhetjük, mint a töltő, amely semmilyen pár pillanat alatt lezajló méréssel nem tudja ezt kitalálni /ha az akkuk teljesen le vannak merülve, az természetesen más lapra tartozik/. Ezért jobb, ha a döntés a mi kezünkben lehet. Ha nem ismerjük az előéletét, akkor kisütés, ha igen, és tudjuk, hogy le van merítve, akkor töltés. Regenerálást meg aztán végképp ne kezdjen 'csak úgy' egy töltő: az IPC tulajok tudják, hogy az mennyi idő, a töltő meg ugyan ne kezdjen bele egy esetenként több napig tartó folyamatba a megkérdezésünk nélkül.)
-
TeeJay
félisten
válasz
Nagya21 #3651 üzenetére
magadnak is meg tudod rendelni mert "free shipping" van
megadod a pontos címedet és házhoz hozza a postás
elég egy olyan bankkártya amivel lehet neten vásárolni (nekem pl VISA Electron van és az tökéletes oda)nagyon ajánlott eladó --> whatuneed4baby
[link]viszont úgy látom már csak az új fejlesztésű Eneloopokat árulja
lehet koreában már leálltak a régivel ami kár mert az is bika akku és pár dollárral olcsóbb volt
azt hiszem 25$ körül volt 8darab AA méretű az új Eneloop meg 30$ körül lesz -
And
veterán
válasz
Nagya21 #3013 üzenetére
Azt terhelheti: ha jó a töltöttsége és alacsony a belső ellenállása, akkor a kapocsfesz nem nagyon fog csökkenni. Természetesen van rá kapcsolástechnikailag korrekten kivitelezhető megoldás, csak az szvsz. az 'erősen meggondolandó / ésszerűtlen' kategóriába tartozik. A legtisztább a cellákkal soros áramfigyelő ellenállásokon (minden fészeknél vagy 8..10 db., kábé 1Ω-os ellenállás párhuzamos kapcsolása) eső feszültség figyelése, amely gyakorlatilag a cella áramával arányos. Csakhogy ez egy rakás külső alkatrészt, 1-1 körülépített komparátort (op-amp), és időzítőt (vagy ezek helyett egy külön kis kontrollert) jelent, ha azt szeretnénk, hogy a sípolás ne 'örökké' tartson. Persze mindezt az összes csatornára, így kapnánk egy akkora dobozt az IPC-1L mellé, amely legalább akkora volna, mint maga a töltő (mert mondjuk nem smd-vel szerelnénk), csak azért, hogy csipogjon
.
-
And
veterán
válasz
Nagya21 #3010 üzenetére
"megmutatja mennyi töltés van az akksiban,mikor behelyezik"
Na ez az, amit nem igazán tud megtenni, csak óriási hibával. Rámér a feszültségére (másra hirtelen nem tud), látja, hogy pl. 1,22V, aztán döntse el, hogy ehhez épp milyen töltöttség tartozik, 95% vagy csak 20%. Persze a 'négypálcikás' kijelzésnél amúgy sincs túl nagy szerepe.
#3011: Az a baj, hogy nem nagyon tudnád mire elindítani a 'vége' jelzést. Ha a cellafeszre hagyatkozol, az ugye frissítésnél többször is végigmegy a teljes lehetséges tartományon. A 'Full' jelzéshez tartozó állapotot meg valószínűleg (annak megfelelő ismerete és a hozzáférhetősége híján) elég nehezen tudnád kilogikázni az áramkörből, ráadásul minden cellához külön-külön. -
TeeJay
félisten
válasz
Nagya21 #2925 üzenetére
ez hova vonatkozik?
megnéztem az akciós újságokat spar és interspar résznél is de semmi ilyet nem találtamközben rájöttem hogy ez ilyen 3 napos akció lehet abból meg március 8-tól van fent a kép, szóval elképzelhető hogy most péntek szombat vasárnap él a dolog.
be is nézek ide és veszek egyet mert ennyiért megéri -
pitman
őstag
-
TeeJay
félisten
válasz
Nagya21 #2411 üzenetére
valszeg nálam is ez lesz a hiba...
mindig úgy töltöm a 4 Sanyo2700-as akksit hogy kisütés előtte és kb. egyszerre szokott végezni a feltöltéssel is de valahogy mégis bibi van mert nem hiszem hogy frissen kivett akksival már villogna a gép.
szerintem én is megveszem ezt az IPC-1L töltőt és kiderül gyorsan melyik akku van elöregedve
az Ansmann meg majd marad akkor ha gyorsan 8 akksit kellene töltenem és nem lesz időm tökölni.u.i. Conrad-ba ha bemegyek teréz körúton kapásból lehet venni IPC-1L-t vagy csak rendelésre és utána vehetem át?
-
RefeeZ
tag
válasz
Nagya21 #1639 üzenetére
Szia!
Köszönöm a tanácsot, de napokon belül itt az ottkar által már ajánlott töltő+akku készlet, úgyhogy addig nem vennék 'fölösen' elemet. Tegnap kipróbáltam másik akkukkal, és jobban bírta lényegesen, mint azelőtt, úgyhogy bizakodó vagyok, hogy nem a gépben van a defekt
Amint meg is bizonyosodom róla majd megírom, hogy de jó is nekem! -
Batman2
őstag
válasz
Nagya21 #1587 üzenetére
Az bizots, hogy egy jó NiCd akku, az nagy kisütő áramokat is elvisel és le tud adni, nagyobbat mint a NiMH, de ugye kisebb a kapacitása, ez vitathatatlan és sokkal inkább érvényes rá a memória effektus, bár hangsúlyozom, hogy tapasztalataim szerint az NiMH-k is elég instabilak ilyen téren, azoknak is jó a teljes ciklus, legalábbis időnként mindenképpen.
Szóval alkalmazás függő, hogy melyiknek hol látjuk az előnyösebbik oldalát !
Üdv.:
-
Degeczi
nagyúr
válasz
Nagya21 #1587 üzenetére
a NiCd energiasűrűsége max félakkora a NiMh-hez képest - nem véletlen, h kb. 1000 mAh körül voltak a legnagyobb kapacitású példányok
a Li-Ion pedig más feszültségű - bár valszeg a legtöbb vaku elviselné a 6V helyett érkező 7.2-t (a Nikon SB-800 biztosan, hiszen ott opcionálisan egy 5. elemet is föl lehet rakni, amivel már 7.5V lesz a táp)
-
*Ropi*
félisten
válasz
Nagya21 #1363 üzenetére
Tényleg sok idő kell hozzá, anno a frissen vett 2700 mAh-s Varta cellákat több, mint 1 hétig
formázgattam.
Rájöttem a trükkre:
mindig a kisütés a 2x lassabb a feleakkora áram miatt, hát kisütni átrakom a CM2020-ba, az 3x gyorsabban meríti le őket, majd vissza az IPC-be tölteni.
Az IPC-nek az a baja, hogy lassú a kisütése, a CM2020-nak meg az, hogy gyors a töltése.
Így aztán mindegyikből egy kicsit, a megfelelő funkciót kell csak használni.
Mi van abban a Pentaxban, hogy egy Shaft akkku nem bír vele? Paks II.?
-
ottkar
addikt
válasz
Nagya21 #1213 üzenetére
Ezzel nem szabad foglalkozni. Ha csatornánként 300mAáll rendelkezésre akkor abból hogy lesz 150? Aki ki akarja nyírni az akkuit az vegye. Az akkuknak kisütési lehetőségre is szüksége van. Ennél jobb töltők is tönkretették már az akkukat.
Amikor csatornánként rendelkezésre áll párhuzamosan az áram akkor az nem eshet le.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Törött, Hibás iPhone felvásárlás!!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RX 9070 XT GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i3 10105F 16/32/64GB RAM RX 6600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Azonnali készpénzes félkonfig / félgép felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest