- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Az Oppo Find X8 Ultra lett a legvékonyabb kameramobil
- Motorola Edge 60 és Edge 60 Pro - és a vas?
- iPhone topik
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Xiaomi 15 vagy Samsung S25
- Fejlődik az okosóra piac, csak visszafelé
- Átlépi végre az iPhone az 5000 mAh-t?
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Kernel
nagyúr
A töltés közben mért feszültség abszolút értéke számodra nem túl lényeges, függ az akku egyedi tulajdonságaitól. A töltési csúcsérték számít, de az sem neked érdekes, hanem majd a processzor fogja detektálni. Amikor érzékeli a csúcs után a megfelelő mértékű esést, befejezi a töltést, illetve csepptöltésre vált. Hiszen ezért nevezik -dU érzékelésnek.
Annyit érdemes még tudni, hogy a pontos érzékeléshez állandó értékű, vagyis stabilizált áram szükséges, mivel a töltőáram maga is befolyásolja a kapocsfeszültséget. Ezért az áram "zavaró" hatását ilyen módon ki kell zárni.
A feszültségletörés oka pedig, hogy amikor az akku már nem képes több töltést felvenni, a bevitt energia teljes egészében hővé fog alakulni, ezért hirtelen megemelkedik a cella belső hőmérséklete. A hirtelen belső hőfokváltozás az elektrolitra nézve olyan hatással jár, ami a görbe szerint így nyilvánul meg a kapocsfeszültségben, hogy az lefelé mozdul. Hogy ezt az elektrolit ellenállásának megváltozása okozza, vagy más, akármilyen vegyi folyamat, gyakorlati szempontból nem túlzottan lényeges és persze nem is vennék rá "mérget".
A képen többcellás töltő görbéje látható, ezért többszörös a feszültség (2/4 soros cella).
-
MrBean55
aktív tag
Nagyon jól teszed hogy "csak" 200 mA-rel töltöd az aksikat még akkor is ha tovább tart. Én eleinte 700-zal vagy 500-zal töltögettem és utána csodálkoztam hogy miért nem bírják szegény aksik addig amíg szerintem kellene ... Nem volt nagyon rossz, de túl jó se. Majd áttértem 200-ra és azóta jobb mint vártam.
Én mindig kivárom a "full" jelzést és utána is igyekszem még rajtahagyni csepptöltésen legalább 1-2 órácskát. Nekem van olyan aksim ami 1.5V fölé is felmegy, de van olyan is amelyik nem, rábizom a töltőre.
-
ottkar
addikt
A lemerülés után kisütés töltésre kellett volna tenni mert az akkuk egy gépben soha nem merülnek le egyformán és a kisütés egyforma szintre hozza őket és arra tölt majd. (Az akkukban mindíg marad töltés amikor a gép már nem megy vele, mégpedig annál több minél nagyobb a gép áramfelvétele.) Minden töltést kisütéssel kell kezdeni, az csak használ az akkunak.
-
And
veterán
"Most megy 11 órája lassan, és átlag 196mAh-t tol bele a töltő, ami nemtom mennyire számít jónak [..]"
Épp nemrég volt szó róla: a töltőáram mA, nem mAh. Ha az akkujaid 2000mAh-sak, akkor 200mA-es (c/10) árammal töltve kb. 14-15 óra töltési időre számíts. Ekkora áram nem számít se jónak, se rossznak, mivel azt Te állítod be a töltés elején, az IPC pedig a folyamat befelyezéséig állandó értéken tartja. Ettől 'áramgenerátoros' a töltés. 1,4V körüli ill. valamivel e feletti kapocsfeszültség töltés közben teljesen normális. Milyen hőmérséklet-változásra gondolsz, és hogy jön a képbe az ellenállás? A töltés vége előtt lehetőleg ne vedd ki az akkukat a töltőből, mert (főleg ha ezután ki is sütöd a pakkot) az ilyen használat melegágya a memóriaeffektus kialakulásának, az akkukapacitás átmeneti csökkenésének.
Az aktuális töltöttséget nem fogod úgy megtudni, hogy ráteszed az akkut a töltőre, és az rögtön kiírja. Ilyen nincs: az akkuban tárolt töltésmennyiség megméréséhez sajnos mindenképp le kell meríteni azt. Ezt kisütés, frissítés v. teszt módba kapcsolt IPC-vel tudod megtenni. (Kisütési módban nem ajánlott akkukapacitást mérni, mert a merítés végén rögtön töltésre vált az IPC, és akkor már ismét a betöltött kapacitást méri.) -
RefeeZ
tag
Sziasztok ismét!
Megjött az IPC1-L töltőm a hozzá adott akkukkal. Kipróbáltam gyári töltéssel a gépet, és már tovább bírta, mint az előtte kölcsönbe kapott akksikkal. Utólag olvastam, hogy azt írják rajta, hogy charge first..sajnos ez elmaradt, de remélem nem bánja majd az akksi. Lemerült így 3 nap nem túl aktív, de mégiscsak használat után
Feltettem délután töltőre, semmi kisütés vagy ilyesmi, hagytam alapcsomagban, hadd szóljon. Most megy 11 órája lassan, és átlag 196mAh-t tol bele a töltő, ami nemtom mennyire számít jónak, de gondolom nem lehet nagy baja...elvégre vadi új
Fesznek ilyen 1,41V körül-t ír (már), ez normális? Van ennek köze a hőmérsékletváltozáshoz (amit érezni nem érzek, mivel nem tapogattam..de tudom,hogy nem konstans az ellenállása semminek, mondjuk talán ilyen kis hőmérséklettartományon elvileg csak lineárisan és minimálisan változhat)? Hirtelen ennyi..javítsatok ki könyörtelenül, még amíg lehet, nehogy tönkrevágjam a karrierrjét az akkuknak, vagy a konnektoroknak a környéken..
szerk.: Ha korábban veszem le töltőről a dolgokat az mennyire árt neki? Aktuális töltöttséget csak teszt módban tudok nézni? (Vagy ott sem?
)
Köszi előre is!
-
ottkar
addikt
"1. Szállítási határidő a megrendelés beérkezésétől számított 5-7 munkanap vagy 24 óra (ez utóbbi feltételeiről a 3. Pont alatt tájékozódhat)
Nagy kereslet esetén egyes termékeknél a CONRAD ELECTRONIC központi raktárában is hiány keletkezhet, így előfordulhat, hogy a megrendelt terméket csak később tudjuk szállítani"Nénikét nem ismerek a Conrad lapján található. Amit te leírsz az a 24 órás házhozszállítás és dupla díjat kell fizetni.
-
Dtomi
őstag
Én a lidl-be vettem az utolsó szettemet 800-azaz 800 magyar forintért Tronic Energy fantázia névvel 2500Mah és nagyon designos kinézettel grammra pontosan megegyezik a súlya a duracell 2300-as akkuéval és tovább bírja az 580EX II-ben, mint a duracell és az enengizer akkujaim.
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Autóápolás, karbantartás, fényezés
- Formula-1
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- iRacing.com - a legélethűbb -online- autós szimulátor bajnokság
- Vélemény: nem úgy tűnik, de Lip-Bu Tan most menti meg az Intelt
- Az Oppo Find X8 Ultra lett a legvékonyabb kameramobil
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Autós topik
- Synology NAS
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B760M i5 14600KF 64GB DDR4 512GB SSD RTX 3080 10GB Corsair 4000D Airflow 1000W
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9700X 32/64GB RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- 4 év gari - magyar bill. - Lenovo ThinkPad Z13 G1 - AMD Ryzen R7 Pro 6850U, 13.3" 2.8K OGS érintő
- IPhone 15 Pro 128GB Szép Állapot! Akku:88% Jótállás: 2026.04.09.-ig
- Xiaomi Redmi 10 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest