- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Milyen okostelefont vegyek?
- Yettel topik
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- MIUI / HyperOS topik
- Fotók, videók mobillal
- One mobilszolgáltatások
- Nem minden Nothing Phone (3) születik egyenlőnek
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
Új hozzászólás Aktív témák
-
Kernel
nagyúr
válasz
andrade #5933 üzenetére
Jó lenne értelmezve is elolvasni, amit szerintem én logikusan megfogalmaztam. Egyszerű fizikáról beszélünk, az energiamegmaradás törvényéről, de ezt már sokszor említettem korábban is.
A töltővel energiát viszünk át egy cellába, ahol az energia folyamatosan átalakul a kémiai reakciókba, amiről még azt sem kell pontosan tudnunk, hogyan működik, mármint kémiailag. Egy biztos, valamikor elérkezik egy pont, amikor több már egyszerűen nem fér bele. A felesleg hová lesz szerinted? Valamivé lennie kell, tehát esetünkben hővé alakul. Persze, már töltés közben is van némi melegedés, de akkor még csak az energia kisebb része alakul hővé, míg a végén egyre több.
Amikor viszont megtelik a cella, relatív hirtelen "hőemelkedés" fog fellépni, ennek következménye a belsőellenállás megváltozása, amit a töltő úgy tud érzékelni, hogy töltőáramot végig fix értéken stabilizálja (áramgenerátoros táplálás), innen kezdve az Ohm-törvény szerint, a kapocsfeszültség változása alapján ki tudja mutatni a belsőellenállás változásait.
-
-
And
veterán
válasz
andrade #5722 üzenetére
"Nem! A FULL nem azt jelenti hogy az akku a kapacitásának megfelelő mennyiséget felvett [..]"
Ez a kijelentés Ottkar / Petzval kolléga szíve csücske volt, de attól még nem teljesen fedi a valóságot: ha egyszer az akku nem vesz fel több töltést, akkor az pontosan azt jelenti, hogy a pillanatnyi kapacitásának megfelelő töltés van benne, mivel annyit (+veszteséget) vett fel. Hogy ez miért annyi amennyi, memóriahatás, vagy végleges kapacitásvesztés okán, vagy hogy növelhető-e frissítéssel (a memóriaeffektus ugye kompenzálható többszöri lemerítéssel és újratöltéssel), az más kérdés. A pillanatnyi kapacitás változhat, átmenetileg vagy véglegesen csökkenhet, ennyi a titok nyitja. Aktuális kapacitás != névleges kapacitás. -
G@ben
addikt
válasz
andrade #5724 üzenetére
Csak tippelem, hogy arra vált. Kiírja, hogy full és mást nem. Most a teszt mód megy, ami teljesen feltölt, lemerít, aztán megint feltölt, ebből elvileg kiírja a végén a kapacitást is. Ami érdekes, hogy a full mellett 1,41V volt a max, most meg már 1,47V-nál tart. Meglátom, mi lesz a teszt mód vége.
-
drnet
aktív tag
válasz
andrade #5637 üzenetére
Csütörtök óta van meg az IPC-1L. Az eddigi tapasztalataim.
Először azok az akksik, amik évek óta (3-4) nem voltak töltve.
2 db Sony 4 Ahakksik 3 szori kisütés, újratöltés után 0,4 Ah (kukáztam)
2 db GP 1,6 Ah 3 x kisüt, feltölt 1,4 Ah
2 db Energizer 2,5 Ah 2x kisüt, újratölt 1,9 Ah
és végül a 2 db Pana Infinium, amit egyedüliként használtam 2,1 Ah 2x kisüt, újratölt 2,4 Ah. Az Infinium kb. 4 éve van meg. Egy kompakt gépbe használom, és nagyon meg vagyok vele elégedve. Az első kisütés feltöltés után még 2 Ah alatt volt, de a második után fölé ment a névleges teljesítményének.
Itt mindenki a Sanyo Eneloopot ajánlotta, remélem az is tényleg lesz ilyen jó. -
And
veterán
válasz
andrade #5602 üzenetére
Ki beszélt itt jóságról meg tartósságról? Ez mégis alig több, mint egy doboz cigi ára, úgyhogy itt ár / érték arányról van szó. Ha LSD, és - ahogy tomcsi23 utalt rá - van olyan jó, mint a Lidl-ben szinte ugyanennyiért kapható alacsony önkisülésű, akkor már megéri. Milyen 'eredeti' van neked, ami nem ez? Ez valami szuper Activenergy, óriási márka, nem eredeti eneloop, ránézésre sem, és nem is akar annak látszódni. Nyilván a helyén kell kezelni, és nem eneloop helyett használni fontos berendezésben. A Lidl-féle Tronic LSD megfelelt annak, amit annyiért vártam tőle, ezért nem minden alap nélkül feltételezem, hogy ez is rendben lesz. Jó ideig nem volt más LSD, csak a nagynevűek, drágán. Most meg nyugodt szívvel teszem be ezeket az olcsókat mondjuk ledes lámpába, meg kisméretű adóvevőbe, mert oda pont megfelel, hónapokig kitart benne.
-
Pluto69
tag
válasz
andrade #5590 üzenetére
Kösz, vicces volt
ha nem viccnek szántad, akkor én bocs
ha jól látom, akkor ez az ár nem emelkedett.
(#5591) PHM: kösz, én is ebben gondolkodtam.
A károsodásra semmi, akkor majd kiderül... -
tomcsi23
veterán
válasz
andrade #5602 üzenetére
Minimális kereskedelmi engedélye kell, hogy legyen, valamilyen minőségi szintnek megfelel. Az, hogy ez hol van egy "márkás" termékhez képest, pláne tartósságban, az más kérdés. Itt most - minden bizonnyal - egy olyan termékről van szó, ami ár/érték arányban jó lehet. Hogy ez a gyakorlatban mit jelent, ki kell próbálni, ahogy a piros lidlis Tronic-ok is.
-
And
veterán
válasz
andrade #5600 üzenetére
Egy szuper- vagy hipermarketbe (ahol nincsenek szakeladók, csak árufeltöltők) nem a szakmai hozzáértésért megyünk, hanem az árak miatt. A fordítók meg tuti nem műszaki diplomások, ráadásul az angolban legtöbbször battery az elem is meg az akku is. Itt árnyalja a képet, hogy a csomagolás fejlécére 'NiMH-Akkus' van írva, de ilyenen minek fennakadni? Örüljünk, hogy van ennyiért. Néha még szakirányú webáruházak oldalain is olyan műszakilag helytelen / magyartalan kifejezéseket látni, hogy csak.
-
PHM
addikt
válasz
andrade #5590 üzenetére
Most nem azért, de az nem sok előny a 9000 Ft-hoz képest.
Egyébként 2 lehetősége van az egyszeri usernak a spórolásra:
- Megpróbálja az áfát visszaügyeskedni.
(Nem szabályos, de sokan így tesznek.)
- Megpróbál olyan akciót kifogni, ahol adnak 4 akkut a töltőhöz.
Ezeket az akkukat pedig el is lehet adni, ha nincs rájuk szükség.
(Nekem például így lett olcsóbb az IPC 1L-em.) -
And
veterán
válasz
andrade #5552 üzenetére
Nézd, az AA-méretű eneloop-nak pont nem árt az 1A-es töltés. A számtalanszor linkelt adatlapja egyenesen 2A-es töltést említ, valamint a rajta szereplő töltési karakterisztika is ilyen áramú töltés mellett készült. Ezen felül számtalan teszt is bizonyítja, hogy hosszú távon sem ártalmas, pl. ez a 100 teljes ciklussal elvégzett vizsgálatot is 2A töltőárammal végezték: [link]. Végül van olyan hivatalos eneloop töltő is, amely közel 1,7A-t tol a cellára, ha egyet teszel bele, de még két darabot behelyezve is >1A-t ad (MQR06 típus).
Tehát az a kijelentés, hogy a 700mA-t sem szereti, egyszerűen nem igaz. Én is 700-on szoktam tölteni, mondjuk nem is annyira öregek, mint a te példányaid. Ami számíthat, főleg akkor, ha már sok-sok cikluson átestek, megnőtt a belső ellenállásuk, és a környezet amúgy is melegebb a kánikula miatt. -
Kernel
nagyúr
válasz
andrade #5540 üzenetére
Különböző fogalmakat nem lehet összehasonlítani, gyors mérésnek nem is célja a kapacitásmérés.
De ha én kézbe veszek egy akkut vagy elemet, gyorsan rámérek, pusztán az üresjárási feszültség is számomra már információt hordoz. Ezt az tudja, aki szokott így méregetni. Némi tapasztalat után egész jól lehet saccolni, hogy melyik elemet kell kidobni, melyik jó még távszabályzóba vagy akárhová, melyik akku, milyen szinten van stb.
Tisztában vagyok vele, hogy szakmai körökben a terheletlen mérést nem sokra tartják, mégis gyakran irányadó, ez tapasztalat.
-
Kernel
nagyúr
válasz
andrade #5526 üzenetére
Nemrég vásároltam csavarhúzóba Ni-Cd akkukat, nem ártott az neki, ahogy a frissítés során folyamatosan kúszott felfelé a kapacitás. Ilyen kezelés állítólag az akku egész életére kihathat, mármint pozitívan.
Vagy voltak régebbi és/vagy ritkán használt akkuk is, amit sikerült így feljavítani.
Forrfüles akkuhoz persze adaptert is kellett készíteni, amihez rossz (de nem kifolyós) AAA méretű alkáli elemeket használtam fel. Annyi a trükkje, hogy alkáli elemnél a ház oldala a pozitív, azt csak meg kell reszelni és forrasztható. A negatív végére pedig pillanatragasztóval rögzítettem egy rézlemezt, de közbeiktatva egy vékony, műanyag szigetelőréteget is, ami a képen nem látszik, de ott van.
Tehát ezt így be lehet rakni az IPC töltőbe és kiaknázni a képességeit, más célokra is:
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Milyen processzort vegyek?
- Milyen videókártyát?
- ldave: New Game Blitz - 2025
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Vicces képek
- Napelem
- OFF TOPIC 44 - Te mondd, hogy offtopic, a te hangod mélyebb!
- Házimozi haladó szinten
- További aktív témák...
- GOPRO Hero 11 BLACK akciókamera - különlegesség!!! Labs fw 01.20.70
- DJI POCKET 2 Standard kamera kiváló állapotban eladó, tartozékokkal!
- Sigma 18-50mm f/2.8 DC DN (C) Sony E objektív + Sigma 55mm WR CPL szűrő
- Manfrotto 055 magnézium fotó-videófej Q5 gyorskioldóval
- Eladó egy DZOFILM Pictor Zoom objektív szett: 20 55mm T2.8 és 50 125mm T2.8
- Apple iPhone 14 Plus 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- REFURBISHED és ÚJ - HP USB-C/A Universal Dock G2 docking station (5TW13AA) (DisplayLink)
- DELL PowerEdge R640 rack szerver - 1xGold 6138 (20c/40t, 2.0/3.7GHz), 64GB RAM,4x1G RJ, HBA330, áfás
- Azonnali készpénzes AMD CPU AMD VGA számítógép felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
- Lenovo Thinkpad L14 Gen 4 -14"FHD IPS - i5-1335U - 8GB - 256GB - Win11 - 2 év garancia - MAGYAR
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest