- Fotók, videók mobillal
- Amazfit Active 2 NFC - jó kör
- Azonnali mobilos kérdések órája
- Google Pixel 8a - kis telefon kis késéssel
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Google Pixel topik
- One mobilszolgáltatások
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Milyen okostelefont vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
PHM
addikt
válasz
Nagya21 #13123 üzenetére
A Li-ion akkuk névleges kapocsfeszültsége 3,6 és 3,8V között van, kémiától függően.
(A 3,2V-os celláktól most eltekintek.)
A töltési végfeszültség pedig zömében 4,2V, de van amelyiknél ez 4,35V, sőt, létezik
4,1V-ig tölthető akkucella is. Biztosat az adott cella adatlapja alapján lehet mondani.
A legtöbb gyártó egyébként 2,5V-ot ad meg kisütési végfeszültségnek, ami valóban
irreálisnak tűnik, hiszen a tapasztalat szerint a Li-ion akkukból 3V alatt már alig
vehető ki energia. -
pilsner
aktív tag
válasz
Nagya21 #13061 üzenetére
Szevasz,
akkor csere? Az előbb töltöttem vele két újonnan vásárolt 20700-as Efest akkut, amelyek a csomagból kiszedve kb. 50%-on voltak. Az egyiket helyesen belőtte ~47% köré, a másikat 99%-ra írta és mindkettőt töltötte vagy egy óráig. Nem állt meg, nekem már gyanús volt, kiszedtem, 100%-ot írt töltöttségre a készülékben, ahova szántam. Ja, meg a 4 csatornából ugye kettőben voltak az akkuk, 1 zölden világított, hogy nincs ott semmi, a harmadik - szintén üres - helyen meg töltötte az étert kitartóan.
Kár érte, jó volt nagyon eddig.
Köszi a választ! -
Tibicsucsu
aktív tag
válasz
Nagya21 #12918 üzenetére
Koszi!
Lehetne egy kicsit engedekenyebb vagy lehetne benne vmi par perces probatoltes is, de mindegy.
Viszont van meg kerdesem. Egyik LADDA akkut sem toltotte 2000mAh-g sem, sot vmelyikre kb 1300-at ir feltoltve. Csinaljak rajtuk egy refresht? Egyebkent lehet a LADDA-kat 200 mA-nel nagyobb arammal tolteni. Az akksin a felirat szerint 246mA / 16h a toltes, de ha nem hal bele az 500mA-be, akkor inkabb ugy toltenem. -
teper
csendes tag
válasz
Nagya21 #12806 üzenetére
a tronicokat egyertelmuen betiltanam, mert nemhogy a 3/1 hibaaranyt nem hozzak es mellette a tarolt kapacitast sem, de meg a fizikai meretei sem stimmelnek, mert normalis tolto fel sem ismeri, papirlapokkal kell alatrukkozni.
gazdasagi megfontolasbol, hosszutavon egyelore csakis az ikeas laddakban erdemes gondolkodni pont
ha penz nem tema, akkor pana eneloop.
-
i-sti
senior tag
válasz
Nagya21 #12780 üzenetére
Érdekes ez az 500mA. Ha jól emlékszem a Ladákon is és Panasonic elemeken is 200-250 mA van megadva mint töltési sebesség.
Sőt, AAA-hoz több helyen láttam 100mA-t.
Sajnos az én OPUS 3100 töltőmnek 200 a legkisebb így AA/AAA azzal töltök.Más kérdés:
18650 mennyivel kell tölteni? Azokat 300-al toltam eddig. Éjszaka van ideje feltöltődni elven. -
flash-
veterán
válasz
Nagya21 #12742 üzenetére
voltcraft ipc-1l, max vagy közepes töltési sebességgel, lemerülni biztos nem merültek le mert 2 hete lettek feltöltve és csengőben esélytelen hogy ennyi idő alatt merültek volna...
akkor ladda, (bár ikea nekem kerülő, ikeánál van esetleg csomagautomatás átvétel? ugytudom a házhozszálitás 3-4 ezer vagy 6 nemtom valami horrror ár)
-
nyikszi
őstag
-
-
Piftuka
veterán
válasz
Nagya21 #12561 üzenetére
"A fényképezőgép azért kapcsol ki, mert 1,5V-ra van hitelesítve.
Az akkuk meg max töltésen 1.4V-ot ad le, Üzemszerüen meg 1.2v."Ne haragudj, de ezt nem értem... A fényképezőgép azért kapcsol ki, mert az aksik már semmit nem bírnak teljes töltéssel sem.
Új korukban 300-400 fotót tudtam készíteni velük. Feltételezem, hogy a max. töltésük akkor is ennyi volt. Vagy tévedek?
"De ha 3-4 éves akkor ne csodálkozz."
Nálad is csak ennyi ideig bírták ezek?
Olyan IKEA aksit mindenképpen veszek... lehet webáruházukból is rendelni? (Budapestre felutazni 3-4 csomag aksi miatt nem volna gazdaságos...
)
-
Piftuka
veterán
válasz
Nagya21 #12555 üzenetére
Köszi a választ!
Egyébként, sajnos nem, nem!
A rendszeresen használt aksik sem bírják. Tök mindegy, hányszor töltöm fel, rátöltök...
Feltöltött állapotban, ha nincsenek használatban pár nap alatt teljesen lemerülnek. A kis kompakt digitális fényképezőgépemben pedig már 10-20 fotó elkészítését követően jelzi a gép, hogy az aksi lemerül.
Az AAA méretűek közül pedig a vadonat újakat ~1 hete töltöttem "csutkára", és egy tévé távkapcsolójában volt használva. Már lemerült...
Ezek bizony úgy rosszak, ahogyan vannak. (A kérdés persze, hogy a töltő miatt, vagy az rendben van, és "csak" az aksik ennyire használhatatlanok pár év távlatában...!?)
-
-
kugyu21
senior tag
válasz
Nagya21 #12257 üzenetére
és Beginnerguz
Én nagyon szeretem a LIDL-t, de sem az akkumulátort sem a töltőt nem onnan venném (nekem nem jöttek be). Aksinak jó a fehér LADDA, mivel töltőre hajlandó többet áldozni, komolyabbat ajánlanék, NiMH és NiCd AA, AAA-hoz IPC-1L illetve klónjai, ha lítiumos is képbe jöhet, akkor OPUS BT-C3100 vagy a LiitoKala Lii-500 az én javaslatom.
-
pibácsi
senior tag
válasz
Nagya21 #12091 üzenetére
Szia!
Az igazság az, hogy az Aldi töltőnél nemigen lehet tudni, mikor mit csinál - esetleg a LED villanásból valamelyest - mivel teljesen automatikus. Még nem vettem a fáradságot, hogy egy ciklust külső mérővel végigkövessek. Az biztos, hogy hamar rááll a töltésre, mintha a kisütést nagyon ritkán alkalmazná. Az Lii-500-nál viszont egyértelműen látszik, mikor mit csinál. Kár, hogy nincs delta rajta. Sajna, már vettem észre, hogy egyszerűen alul tölt NOR állásban is. pl. 2500 mAh-ás akku 890 mAh-ra, vagy 1270 mAh-ra tölt, pedig Eneloop (bár másokat is) és még nincs kihervadva. Lehet, hogy túlfordúl a töltés és ekkor már csökkenőbe megy? Egyáltalán itt mi állítja meg, mivel kiírja, hogy "Ende"? Vagy csak elér egy feszkót és abbahagyja a töltést? Tehát én nem vagyok túlzottan megelégeve vele.Üdv. Pibácsi
-
SunMount3r
nagyúr
válasz
Nagya21 #10511 üzenetére
Lidl, IKEA nem játszik sajnos. Akkor ez már normális akku: [link]? Vagy akkor ez a GP Recyko: [link] -ehhez adnak egy Wall-e figurát is
... Bár nem tudom, mert akkor azok az akkuk már legalább 7 éves gyártásúak...
Töltőre továbbra is várom a javaslatokat!
Köszönöm!
Kernel: OK, akkor megnyugodtam, hogy nem a géppel van a baj...
-
kugyu21
senior tag
válasz
Nagya21 #9756 üzenetére
Na az külön is megér egy misét, hogy néhány márodperc alatt mit tud megállapítani, mert kapacitást vagy állapotot azt biztosan nem tud. Ilyen rövid idő alatt üresjárási és terhelt kapocsfeszültséget mérhet, meg hogy mekkora áramleadásra képes. Ebből nagyjából látszik, hogy tele van-e, vagy le van-e merülve, de hogy frissítésre van-e szüksége, azt szerintem nem.
Ehhez képest akkor mi alapján kezd el frissíteni?
Bár nem értek hozzá, de a memóriaeffektust és a frissítést úgy tudom elképzelni, mint egy méteres csúszkapályát aminek ha mindig csak az első 10centijét használják, akkor a többi része be fog rozsdásodni.
Ha néhányszor megjáratod teljes hoszban, akkor az a rész is bejáratod azt a részt is, így könnyebben járható az is.
A gyors ütemben történő töltés-kisütés nálam olyan mintha 1miliméteren mozgatnád előre és hátra. Na ez biztosan nem járatja meg a teljes egy métert, és nem járja le róla a rozsdát.
De lehet, hogy én gondolom rosszul, majd a hozzáértők megmondák, de az IPC féle refresh eljárás alapján bennem ez a kép alakult ki. -
kugyu21
senior tag
válasz
Nagya21 #9753 üzenetére
"Az én ismereteim szerint a refreshing egy gyors töltő-kisütő üzemmód, amivel az akkuk (öszerintük) tökéletes karbantartására szolgál."
.....de 10 perc alatt? És mit csinál ilyenkor?
Az IPC refresh-je teljesen kisüti, majd teljesen feltölti, és ezt csinálja többször egymás után addig amig úgy nem találja, hogy már nem növekszik a kivehető kapacitás jelentősen, az előző ciklushoz képest. Ez azonban több napot vesz igénybe. Ezt nyílván nem lehet 10 percbe belesűríteni, tehát a LIDL/ALDI-s töltő valami mást csinál, de mit?
És hogy erre szükség van-e, azt vajon vizsgálja-e valamilyen módon, vagy minden töltést ezzel kezd?
És ha vizsgálja, akkor azt hogyan, úgy hogy még a vizsgálat is benne van a 10 percben? -
And
veterán
válasz
Nagya21 #9753 üzenetére
Csak a szokásos: itt állunk ezekkel az egy kaptafára készülő áruházi töltőkkel, amelyek több éve a piacon vannak, és még mindig csak találgatjuk, hogy valójában mit is csinálnak kisütés vagy frissítés címén. Még szakmabeliek is csak pislognak a teljesen ellentmondásos működési leírást tanulmányozva, a laikusok meg esetleg visszaviszik, hogy valami nincs rendben vele.
A használati útmutatóból ilyen információk deríthetők ki (idézve):
7.2. Automatikus kisütés
"Az akkuk először automatikusan kisülnek, azután töltődnek fel. A NiCd ak-kukat feltöltés előtt ki kell sütni, nehogy bekövetkezzen a memória-hatás: a nem teljesen kisütött akkuk csak az utolsó kisütési pontig tartják meg a kapacitásukat. Az NiMH akkuknál nincs memória-hatás. Ezt a folyamatot a készülék automatikusan vezérli."
8.1. A következő kijelző/LED kombinációk fordulhatnak elő
Itt szó nem esik arról, hogy volna kisütés üzemmód. Regenerálás-módot említenek, de utóbbit fogalom ezen kívül mindössze egyszer kerül még elő:
8.2. NiMH- és NiCd akkuk töltése
"A készülék a tulajdonképpeni töltési folyamat megkezdése előtt tesztet végez az akkukon. A készülék először előtöltést/regenerálást végez az akkuk kímélése érdekében."
"Az akkuk vizsgálata pár percet vehet igénybe. Mintegy két másodperc múlva a készülék érzékeli a behelyezett akkumulátor töltöttségi szintjét, és elindítja a töltési, ill. kisütési folyamatot."
12. Műszaki adatok
Nincs említve semmilyen adat - legfőképp az áram - a kisütéssel kapcsolatban.
Az említettek alapján rengeteg kérdés felmerül: Történik-e valójában kisütés a töltés megkezdése előtt? Ha igen, mekkora árammal, milyen jelzéssel és van-e időlimitje? A regenerálás ugyanaz-e, mint az előtöltés, és mit értsünk alatta? (A kímélő előtöltés és a regenerálás alapjában totálisan eltérő dolgokat kellene hogy jelentsen). Az akkuvizsgálat végül is pár percet vagy csak két másodpercet vesz-e igénybe és mit takar? A vizsgálat után automatikusan (mi alapján) indított kisütés megegyezik-e a regenerálással?
Nagyon szomorú, hogy egy töltőről ilyen szinten nem lehet megtudni valamit, a leírása pedig ezekről összevissza beszél: fogalmi keveredések, ellentmondások, hiányzó műszaki adatok.
Lehet találgatni, hogy mi és miért történik, de amíg valaki egyszer le nem méri, hogy mit is tesz a töltő ezekben a kérdéses állapotokban, addig nem leszünk okosabbak, ez pedig nagyon visszatetsző egy ilyen műszaki eszköznél. -
And
veterán
válasz
Nagya21 #9599 üzenetére
(Igen, az akkuáramot valóban a telefon belső töltőköre vezérli, de az USB-csatlakozóról való okostelefon töltés azon ritka esetek közé tartozik, amelynél a tápegység képes jelezni, hogy normál 0,5A-es vagy nagyobb áram leadására képes. Normál tápegység és fogyasztó esetén ugye nincs ilyen, a fogyasztó annyi áramot vesz fel, amennyire szüksége van, és nincs tudomása a táp terhelhetőségéről. Ja, a töltőáram pedig továbbra is mA
).
-
Piftuka
veterán
válasz
Nagya21 #9568 üzenetére
"A kijelzős tronic abból a szempontból nem tetszik, hogy csak frissítés van rajta (eladó lesz 2k-ért), ezt csak LSD akkukhoz ajánlanám."
Ez pontosan melyik típus? Be tudod linkelni a LIDL honlapjáról? (Csak mert tudtommal az utóbbi 1-2 év akcióiban mindig olyan töltőt forgalmaztak, ami kisütni is tud.
)
-
törölt tag
-
Piftuka
veterán
válasz
Nagya21 #9145 üzenetére
"Ready to use-t csak arra irják, ami lassú önkisülésü.
Használd, meritsd le, aztán töltsd fel."Köszönöm a megerősítést!
Ez igazán jó hír! Lehet, hogy vásárolok még 1-2 csomaggal, mert ennyi pénzért tényleg nagyon megéri.
Sajnos nincsen olyan töltőm, amivel meg tudom nézni, hogy valójában milyen kapacitású, de bízom benne, hogy a 2300 mAh értéket hozza!
Ha esetleg közületek vásárolt ilyet valaki, kimérte az értékeket, és megosztaná az adatokat, a tapasztalatait, azért hálás lennék!
-
Piftuka
veterán
válasz
Nagya21 #9128 üzenetére
Köszi!
Biztos, ami biztos alapon vásároltam 2 csomag AA, és 1 csomag AAA akkut.
Furcsa, hogy bár a honlapon alacsony önkisülésűnek írják, de a csomagoláson erre vonatkozó információ nincsen. Hacsak az "EXTRA LONG LIFE" felirat nem arra utal. (Az utalhat az egyeszeri töltést követően megtartott energiára, de utalhat arra is, hogy sokszor újratölthető.)
Mi az igazság?
Emellett a holnapon "azonnal használhatónak" (ez van ugyebár a csomagoláson - "Ready-to-use/Sofort Einsatzbar" - is) jellemzik, a csomagolás hátulján, a magyar nyelvű ismertető mégis azt írja:
"Kérjük, hogy az első használat előtt töltse fel az akkumulátorokat."Akkor most fel kell töltenem, vagy rögtön használhatom?
-
Piftuka
veterán
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Lenovo magyar laptop billentyűzetre van szükséged? Akármelyik verzióban segítünk!
- VÉGKIÁRUSÍTÁS - REFURBISHED - Lenovo ThinkPad 40AC Thunderbolt 3 docking station
- Eladó szép állapotban levő Huawei P30 Pro kék 6/128GB 12 hónap jótállással!
- Bomba ár! HP ProBook 450 G6 - i7-8GEN I 16GB I 256SSD I HDMI I 15,6" FHD I Cam I W10 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest