Új hozzászólás Aktív témák
-
tomcsi23
veterán
válasz
SunMount3r #12835 üzenetére
Szerintem a 4,2V-os Li-Ion akkukra gondolt (pl ledes lámpákhoz)
Az AA-AAA 1,2V-os NiMH akkukhoz az opus BT-C700 teljesen megfelelő töltő. -
Alex91
félisten
válasz
SunMount3r #12827 üzenetére
Ha nem kell a Lithium, akkor Opus BT-C700-as is mehet kinabol, az valamivel olcsobb...
-
kugyu21
senior tag
válasz
Ez amásik IKEÁ-s töltő sem egy nagy ász, csak akkor érdemes vele foglalkozni, ha akkora felhasználó vagy, hogy egyszerre 12 alsit kell töltened (bár amilyen lassan tölt, négyenként, egymás után is megvan annyi idő alatt).
Az OPUS és a Litokala is messze jobb töltő, állítható töltőárammal, lítium töltési lehetőséggel, kisütés és regenerálási funkciókkal. Én a kettő közül az OPUS-t vettem, de sokakat zavar a hűtőventilátorának a hangja (nem az éjjeli szekrényen kell tölteni).
Ha a lítium aksik töltése (még) nem szempont nálad, akkor az IPC1 vagy klónjai (BC700 és a többiek) is számításba jöhetnek. Kintről szintén olcsóbb, de vannak olyanok akiknek az egyszerűbb gariztatás fontosabb szempont.
Nyugodtan rendelhetsz a Banggoodtól, de ha csak kicsivel drágább én inkább a Gearbest-tet választom, mert a BG újabban elk..vult kicsit, és keménykedik a reklamációkezeléssel. -
And
veterán
válasz
Szerintem ezeket az Ikeá-s töltőket nem érdemes erőltetni - ahogy régebben az eneloop-ok gyári töltői sem voltak túl kifinomultak. A másik Ikea-típusnak, amit itt linkeltél az egyetlen előnye, hogy 12 rekeszes. A töltőárama alig nagyobb az előzőénél, AA-mérethez 250 mA-es, vagyis ezzel is 8..12 órás lehet a teljes töltési idő. Ehhez képest nem olcsó. A Lii-500 ugyan csak négycellás, de jóval sokoldalúbb darab nagyobb töltőárammal és Li-ion támogatással. Banggood-ról rengeteg dolgot rendeltem már, sosem volt gond (persze - ettől a töltőtől függetlenül - tudni kell a filléres vacakokról, hogy annyi pénzért mit várhat az ember).
blattida: A 'Vinninge' esetén az elvi -dV-támogatás valószínűleg tényleg adott, de a NiMH-kémiára amúgy is elég kicsi -dV érték (< 2mV) jellemző, ez pedig alacsony töltőáram és főleg kicsi belső ellenállású LSD-cella esetén simán el is maradhat. Ezért nem jó önmagában erre bízni a töltés végének detektálását, bár ennyire nyamvadt, C/10 körüli áramnál (meg biztonsági időzítő mellett) végülis majdnem mindegy. A Storhögen-töltő leírása pl. külön kiemeli a -dV mellett a 0dV / zero-delta detektálást is. -
kugyu21
senior tag
válasz
SunMount3r #12818 üzenetére
Ha egy kicsit is érdekel az akkumulátoraid "lelkivilága", és az üzembiztonság fontos, vagy nem akarod újabb és újabb akkumulátorok vásárlásával eltapsolni ugyanazt az összeget, akkor pedig ajánlatos egy komolyabb töltőt megvenni.
Egyébként egy Opus vagy Lii kintről, akciót kivárva, már bőven 10 alatt megszerezhető. -
jozsi252
veterán
válasz
SunMount3r #12820 üzenetére
Elég buta töltő, illetve kis árammal tölt nagyon.
-
And
veterán
válasz
SunMount3r #12821 üzenetére
Vannak erős korlátai: a tesztek szerint az árama 200 / 100 mA (AA- / AAA-mérethez), és hiába ígér -dV lekapcsolást, ezt nem teljesíti. Vagyis nem egy drága szerkezet, cserébe nulla intelligencia szorult belé. Na jó, van egy biztonsági időzítője, ami közel 12 órás, ez limitálja a töltést.
-
SunMount3r
nagyúr
válasz
SunMount3r #12820 üzenetére
Szóval, ez nem felelne meg a célnak? Vagy túl olcsó ahhoz, hogy "szép és igaz" legyen?
-
jozsi252
veterán
válasz
SunMount3r #12818 üzenetére
Árulnak töltőt is, viszont csak egy sima kis egyszerűt.
-
jozsi252
veterán
válasz
SunMount3r #12803 üzenetére
Én a helyedben IKEA-ból vásárolnék be akkukat elemeket. Olyan mint falióra meg távirányító bőven jó az IKEA Alkalisk elemek. Van belőle AAA 1.5V illetve AA 1.5V is. 10db 750ft-ért bőven jó ár érte. Én is ezeket használom az időjárás állomásba, távirányító, órákba. Ezekbe semmi értelme tölthetőt venni.
Fényképező egér billentyűzetbe viszont már annál jobban érdemes, oda pedig én ezeket ajánlanám neked.
LADDA AAA 1,2 V valamint LADDA AA 1,2 V. Ennél jobb áron jó minőségű akkut sehol nem fogsz találni.
IKEA Soroksári áruházból lehet rendelni online is, ha jól emlékszem akkor a kisebb dolgok ezer pár száz ft összesen, szóval átlagos futáros szállítási díj.Töltő terén én a helyedben rendelnék Banggood-ról vagy Aliexpress-ről egy OPUS BT-C3100 V2.2 töltőt, vagy Liitokala Lii-500 töltőt. Ha itthonról akarsz venni akkor tudom ajánlani az Xtar-nak a töltőit. Én itthon egy Xtar SV2 Rocket-et használok, illetve egy Xtar Dragon VP4 Plus-t. De persze vannak olcsóbb kijelző nélküli Xtar töltők is.
-
Nagya21
addikt
válasz
SunMount3r #12805 üzenetére
Lidl akku, de számolnod kell a 3/1 hibaaránnyal.
Üdv Nagya -
Nagya21
addikt
válasz
SunMount3r #12803 üzenetére
HAli!!
Lidl-s, Aldis töltő.
Ikea Ladda akkuk.
Üdv Nagya -
Kernel
nagyúr
válasz
SunMount3r #10517 üzenetére
Különbséget kell tenni a kis vagy közepes áramú (200-250 mA) töltők és a gyorstöltők között (400-500 mA és felette).
Kisebb áramon egy 15 órás (14-16) timer védi az akkut, de ezek a töltők nem is nagyon tudnak kárt okozni a 2000 mAh körüli akkukban, mivel csak a kapacitás tizedrészének megfelelő áramról beszélünk.
Ezek az egyszerű töltők soros kapcsolásban töltenek 2 vagy 2x2 akkut. Soros kötésben azonos áram folyik mindkét cellán, míg a timer le nem kapcsol. Ezt LED szokta jelezni, a működés arról is felismerhető, hogy mindig ugyanannyi ideig tölt.
Ez a fajta töltés eleve túltöltéssel jár sok esetben, hiszen C/10 árammal, 15 óra alatt egy teljesen lemerült akkut lehet feltölteni. De nem tudhatjuk, hogy az teljesen le volt merülve. A 15 órás töltés mégsem okoz problémát, mert a relatív kis áram miatt az akku nem bír túlmelegedni, a felesleget elfűti.
Tehát ilyen értelemben ezek a kisebb / olcsóbb töltők sem nevezhetők különösebben kártékonynak, sőt sokan elvannak vele.
Egyrészt maga a töltés időbeni elnyúlása lehet zavaró, valamint az is elképzelhető, ezek az akkuk jobban "kedvelik" a lassú töltés helyett a gyors (de nem túl gyors) töltők impulzusáramát, ami kicsit jobban odapörköl neki.
A fent említett timeres töltők félhullámú szinuszjellel töltenek (diódával egyenirányított 50 Hz), ami lágyabb felfutással jár. Nem véletlenül említem mindezt, saját tapasztalatom is volt már a témában, amikor ilyen gyengébb töltéssel használt akkut, végül impulzustöltéssel sikerült jobb kondícióba hozni.
Gyorstöltőknél is létezik olyan típus, ami 2 vagy 2x2 akkut sorosan tölt, ez már viszont ellentmondásosabb kérdés, vagy inkább kártékonynak nevezhető, mert a töltés végét érzékelő, -dU elven működő processzoros áramkör tévedhet, nem egyforma állapotú akkuk esetén. Ezeknél a kezelési utasításban elő is írják, hogy kettesével minél egyformább akkut kell bele tenni. Biztonsági időzítőt egyébként ezek is tartalmaznak, de az itt csak másodlagos védelmi lépcső, olyankor már gond van, ha az időzítő állítja meg, a -dU áramkör helyett.
De ez talán nem is olyan gyakori ma már. Úgyhogy gyorstöltőből inkább olyat kell venni, ami cellánként felügyeli a folyamatot.
-
válasz
SunMount3r #10519 üzenetére
nem, a másik töltődik mellette 110%-ra, az károsodik
tehát a párhuzamos töltés egy halva született ötlet, vagyis hamarabb veszel új akkukat, több bevétel, nagyobb profit
-
llaszlo
veterán
válasz
SunMount3r #10517 üzenetére
Mert nem cellánként tölt, hanem kettőt tölt egyszerre. Viszont két cella sosem töltődik egyformán és a kapacitásuk is csak ritkán egyezik mA-re pontosan. Így ha az egyik már feltöltött a másik meg még csak 90%-on van, akkor is lekapcsol a töltést, így jóval hamarabb tönkre mennek a cellák. Azért nem jó.
Amelyik meg cellánként tölt az mindet külön-külön figyeli és tölti. Plusz kijelzi, hogyha az egyik cella már rossz, a másiknál ezt nem veszed észre legfeljebb csak azt, hogy hamarabb nem tudod használni az eszközt. 5-6000-ért már van BM-100-as és az IPC-t is meg lehet kapni kb 6-7000-ért kínai webshopból. Itthon drágább. -
llaszlo
veterán
válasz
SunMount3r #10514 üzenetére
Eneloop és itt jóval olcsóbb [link]
Töltő meg minimum egy BM-100-as vagy egy IPC. Ez a minimum!!
-
Nagya21
addikt
válasz
SunMount3r #10513 üzenetére
HAli!!
Akksik O.K.
De ha normális akkutöltőt akarsz, akkor a neten olyan 7-8k-tól indul, kinából picit occobb.
Üdv Nagya -
Kernel
nagyúr
válasz
SunMount3r #10510 üzenetére
A féltartósnak is nevezett R6 szén-cink elem belső ellenállása túl nagy, ezért nem bírja a nagyáramú terhelést. Bár jó esetben legalább rövid időre bekapcsolhatna, de ezt bizonyára tetézi a gagyi minőség is.
Ha jól tudom, ezt csak azért nevezik féltartósnak, mert kifolyásgátló védőburkolattal van ellátva. De már nem is nagyon látni olyat, ami burkolat nélküli volt, vagyis csak a címke volt rátekerve, a cinkházra közvetlenül.
LR6 az alkáli elem, ami tartós néven szokott futni.
Egy kisrádió áramfelvétele csak néhányszor 10 mA nagyságrendű. Alacsony hangerőn 100 mA alatt elmegy. Fényképezőgép kb. tízszer annyi, vagy több is, főleg induláskor.
-
Nagya21
addikt
válasz
SunMount3r #10510 üzenetére
HAli!!
Akkutöltő "occon" most volt a Lidl-be, vedd azt.
Akku is van most ott hozzá, de ez nem a long life változat nem ajánlott, hanem ha occon akkor az IKEA-s Ladda akku 4db/1300-ért.(alacsony önkisülésű), vagy a netről a Sanyoo eneeloop akksik.
Üdv Nagya
UI: az általad ajánlott oldalról a GP Recyko akkuk, vagy a sanyo eneeloop akkuk a jók.
A töltők felejtősek.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook U758 - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I HDMI I 15,6" FHD I W11 I Garancia!
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9700X 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Dell Inspiron 15 3511 - i5-11GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 15,6" FHD I Cam I W11 I Gari
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged