- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Telekom mobilszolgáltatások
- iPhone topik
- A Nothing Headphone (1) is a dizájnról szól
- One mobilszolgáltatások
- Magisk
- Fotók, videók mobillal
- Apple iPhone 13 Pro Max - őnagysága
- Friss koncepciót hoz a Nothing Phone (3)
- MiLi MiTag, MiLi LiTag bluetooth trackerek
Új hozzászólás Aktív témák
-
flegga92
senior tag
válasz
st6969 #12682 üzenetére
Sziasztok!
Nálam is ugyan ez a felállás, Ladda + li-500 töltő.
Pár hete vettem egy újabb adagot belőle, de tanácstalan vagyok.
Első lemerülés után csináltam egy gyors tesztet 900 mAh lett, majd újabb használat után csináltam egy teljes tesztet 300 mA-rel töltve de csak 1200-at tud. Később javul vagy kifogtam egy hibás szériát?
Előző csomag akku még kb 1,5 év után is 2100 mAh-t tud, színes tronic AAA akksit is minimális kapacitást vesztettek, az évek során. -
Nagya21
addikt
válasz
st6969 #12682 üzenetére
HAli!!
Ne fast test-en használd, hanem normal test-en.
Ha ez AAA akku akkor sok az 1000mA töltőáram, használd 500-on.
Úgy nézd meg, ha kirja az end-et, akkor a kijelzőn levő számnak közelében kell lennie az akkun levő számnak, akkor jó.
Ha túl kevés a szám, akkor futtasd le mégegyszer, ha úgy jobb lesz akkor mégegyszer etc etc, míg közel állandó értéket nem ír ki.(ezt tudja autómatán az ipc-1l)
Ha sokkal több, akkor az az akku kezd halódni.
Üdv Nagya -
-
Kernel
nagyúr
válasz
st6969 #11679 üzenetére
Ha 5 db akku van soros kötésben, de nem egyformán merülnek, a leggyengébb nem csak túlmerülhet, de még át is fordulhat rajta a feszültség, ami fokozottan káros, ugyanakkor nem tűnik fel rögtön, mert még működik a szerkezet.
Elképzelhető, hogy az akkuk védelme érdekében van ez az utasítás, esetleg a túl nagy leadható áramot tartják veszélyesnek, ha véletlenül zárlat keletkezne.
De én is bírom az ilyet, amikor egy kezelési utasításban pár szót nem bír odalökni, hogy mégis érthetőbb legyen, mi az oka valaminek. Egyrészt a spórolás a betűkkel (baromi drága egy betű), másrészt mintha hülyének néznék az embert (úgysem érted, nem tartozik rád).
Az akkuban maradó töltésről legjobban a töltő által mért kisütés árulkodik, de a mennyiség függ a kisütőáramtól is. Közvetve a feszültségből is lehet következtetni.
Főleg az új akkut célszerű párszor teljesen kisütni-tölteni, később lehet alkalmanként, de ellentmondásos infók is vannak erről.
-
maestro87
őstag
válasz
st6969 #11594 üzenetére
Charge módban mérted a kapacitást és mivel az akku már rossz, ezért lehet nem volt dV feszültségesés ami a töltés végét jelezte volna a töltőnek így ő csak pumpált tovább. Lehet, hogy időzítő kapcsolta le a töltést ha van benne ilyen védelem. A Mode választóval válaszd ki a NOR(mal) tesztet, az a valós kapacitást fogja neked mérni (kisütött kapacitás). Gondolom így is 8 órán keresztül fog szöszölni ezzel az "akkuval", de nem fog ilyen magas értéket kiírni. Ha tippelnem kellene olyan 100mAh-t fog mérni.
Fast teszt meg úgy szintén a betöltött értéket méri, mint a Charge mód, csak előbb kisüti az akkut.
És igen, ha többet tölt bele, mint a ráírt kapacitás akkor ott már nem stimmel valami. -
Kernel
nagyúr
válasz
st6969 #11594 üzenetére
Nem tudhatja a töltő, a környezetbe elszállt hőmennyiséget nem tudja kiszámítani.
Hasonló, mint a fogyasztásmérő, vagy hétköznapi nevén villanyóra. Megméri a rajta áthaladó energiamennyiséget, de azt már nem tudhatja, hogy a fogyasztó mit csinál vele, milyen arányban alakítja hő, fény, vagy mechanikai energiává.
Most az más kérdés, hogy az Ah önmagában csak töltésmennyiséget fejez ki, a fogyasztásmérő pedig Wh vagyis V*A*h, tehát tartalmazza még a feszültség paraméterét is, így ez már energiamennyiség.
Az akku elhasználódására a kijelzőn látható belső impedancia utalhat egyébként (mR)
-
Kernel
nagyúr
válasz
st6969 #11520 üzenetére
14500 vagy 10440 méretű Li-ion régóta beszerezhető.
Ezek az AA / AAA méret pontos megfelelői, de bizonyára azért is jelzik számokkal, hogy ne keverjék össze az emberek, miután 4,2 V végfeszültségével tönkretehet dolgokat. Úgyhogy ezeket arra alkalmas zseblámpákba lehet használni például.
Az előzményben linkelt USB-akkuk más téma. Ugyan LiPo cellát tartalmaz, de elektronikus konvertert is, ami 1,5 V-ra stabilizálja a feszültséget:
Vagy másik változata közvetlenül a LiPo-cella feszültségét adja le, a belső elektronika csak a töltést intézi. De ennek a mérete is nagyobb:
-
alex89
senior tag
-
kugyu21
senior tag
válasz
st6969 #11495 üzenetére
Ugyan a többiek nem írták, de szerintem az akkumulátorokat se a LIDL-be vegyed. Én abszolut Eneloop párti vagyok, de itt a fórumon olvasottak alapján (nekem még nincs vele tapasztalatom, mert az Eneloop-jaim jól teljesítenek) úgy néz ki, hogy most az IKEA-s LADDA a bestbuy, mert az is átcimkézett Eneloop, csak jóval olcsóbban.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Vezeték nélküli fejhallgatók
- Nintendo Switch 2
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Vélemény: nem úgy tűnik, de Lip-Bu Tan most menti meg az Intelt
- Telekom mobilszolgáltatások
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- HP notebook topic
- További aktív témák...
- Xiaomi Redmi Note 14 Pro 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- LG 48C3 - 48" OLED evo - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - A9 Gen6 CPU
- Bomba ár! HP EliteBook 2560P - i5-2GEN I 4GB I 320GB I 12,5" HD I W10 I Garancia!
- AKCIÓ! Intel Core i7 7700K 4 mag 8 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Samsung Galaxy S23, 8/128 GB, Kártyafüggetlen
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest