- Samsung Galaxy S24+ - a személyi asszisztens
- Telekom mobilszolgáltatások
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Jolla és SailfishOS tapasztalatcsere
- Google Pixel topik
- iPhone topik
- Végre bemutatkozott a Google Pixel 4a
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
-
Mobilarena
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
nagyúr
válasz Frawly #31266 üzenetére
Cleart azt most láttam először de nem jön be. Az elementary jó, tetszik, de inkább kipróbálnék mást. Nem a pár ezer Forint a döntő, de volt egy nagy szívásom most a win update-tel és inkább a linux felé hajlanék. Amúgy rég linuxon lennék, ha a játékok többsége nem winen futna. Tudom, ott az nvidia megoldása de na.
Szóval mindenképpen linuxot tervezek kintre. Szóval a befutó az MX lesz. Egyelőre.
Ha esetleg lesz más akkor felkerül rá másik."Ha egyedülállóval találkozunk, mindegy, mit mond, de biztos, hogy nem azért van egyedül, mert élvezi a magányt, hanem mert már megpróbált beilleszkedni a világba, de az emberek újra meg újra kiábrándítják."
-
nagyúr
válasz Frawly #31264 üzenetére
Olvasom hogy December 31-én vége.
Ránézek kíváncsiságból, hogy milyen. Legalább látok ilyet is.
De szerintem az MX lesz a befutó. Arra amire kell elég. Kedden jön meg a rendelésem a nuc-hoz, memória, monitor, ssd, feli tartó, vezetéknélküli egér plusz bill. is. Még ebayről kell hogy megjöjjön egy fém lap, hogy a nuc meg a falitartót is fel tudjam csavarozni és akkor mehet majd ki hamarosan a műhelybe. Elkalandoztam...[ Szerkesztve ]
"Ha egyedülállóval találkozunk, mindegy, mit mond, de biztos, hogy nem azért van egyedül, mert élvezi a magányt, hanem mert már megpróbált beilleszkedni a világba, de az emberek újra meg újra kiábrándítják."
-
nagyúr
válasz Frawly #31261 üzenetére
Igen, egy Kingston 2400-es 8 gigás modul lesz benne.
Most próbálgatom az egyik laptopon live pendrive-ról a linuxokat és az MX és az Ubuntu mate jön be. Az elementary az asztalin fent van másodlagos rendszernek a w10 mellett.
Eddig a clear, peppermint, mx, ubuntu mate-t próbáltam ki. Most a Garuda linuxot nézem és utána még egy Zorint is rápróbálok.
Linuxot akarok, mert nincs kedvem venni még egy w10 kulcsot.
Gtk, Qt-s passz. Annyira nem vagyok benne. Leginkább Firefox menne rajta, Libreoffice, meg zene lejátszó. A műhelybe elég ennyi. Az ff a net és net rádió miatt, a libreoffice ha netán szerkeszternem kell valamit excelben, de arra meg ott netes excel. A zene lejátszó meg Audacious lenne mert Elementary alatt is ezt használom."Ha egyedülállóval találkozunk, mindegy, mit mond, de biztos, hogy nem azért van egyedül, mert élvezi a magányt, hanem mert már megpróbált beilleszkedni a világba, de az emberek újra meg újra kiábrándítják."
-
nagyúr
-
törölt tag
válasz Frawly #31223 üzenetére
Huh, jó lenne a Rar jelszó törés. Már csak azértis, mert a két archivum között kevés idő telt el, sanszos hogy ugyanazt a jelszót használtam a zip-nél is vagy valami kombinációját, mint a rar esetében.
Tuti, hogy 3.8x. Na, akkor keresgélek valami hasonló névvel cracker-t.(sok-sok évvel ezelőtt egyszer járt a kezeim között valami univerzális cd, amivel word, excel, windows és még jópár program, köztük talán rar jelszókat lehetett visszafejteni. már nincs meg, de most az is jól jönne.)
-
törölt tag
válasz Frawly #31213 üzenetére
Annyira emlékszem, hogy a zip-et még windows-on a total commander-en belül aes256-al titkosítottam. A rar pedig winrar 3.x verzió volt. Talán 3.80, de nem biztos. Ha érdekes, akkor elő tudok bányászni régi dvd-t amin az install volt.
Esetleg valamelyiket lehetne célirányosabban visszafejteni?[ Szerkesztve ]
-
Predatorr
őstag
válasz Frawly #31179 üzenetére
Köszönöm szépen. Én "experimental support"-ot találtam Leadtek kártyára, Avermediara meg annyit, hogy támogatott. De egyelőre marad a Windows partíció is.
"Amely probléma nem megoldható, azt meg kell szüntetni."
-
Predatorr
őstag
válasz Frawly #31168 üzenetére
Köszi, azt hittem, írtam. Igen, egy bő 2 éves RTX2080, elég elavult már. Csodálkozom, h nincs támogatása alapból. TVtuner egy ósdi Leadtek PxDVR2000 és van egy Avermedia VolarTV 2 TD110, támogatási oldalon egyikhez sincs linux meghajtó. Egyéb helyen még nem kerestem.
"Amely probléma nem megoldható, azt meg kell szüntetni."
-
Lenry
félisten
válasz Frawly #31148 üzenetére
Zoom text only plugin Chrome-hoz
Gvella Glan! | There are two types of people: Those who can extrapolate from incomplete data
-
totron
addikt
válasz Frawly #31143 üzenetére
Fájrfox párti voltam, mióta csak megjelent. Jóideje már videókban kifejezetten fostos teljesítményt nyújt, kifejezetten le van maradva bennük, mindegyik rendszeren. A mai webezés szerves része a mozgókép, úgyhogy elengedtem. Fájó, de ez van. A marha nagy előnyök már papíron sem állják meg a helyüket.
-
Frawly
veterán
válasz Frawly #31091 üzenetére
Már megvan némileg a másik fele is, az alock nevű progi tudja az alábbi paraméterekkel:
alock -b none -c blank -i noneEzzel megmarad a kép, eltűnik az egérkurzor, és látszólag nem reagál a progi, mikor a jelszót kéri be.
Az viszont még mindig nincs megoldva, hogy ha konzolt hagyok ott, akkor abban a zárolást hogy lehetne automatizálni.
-
Frawly
veterán
válasz Frawly #31073 üzenetére
Itt valami az Artix Linuxszal lesz mégis, mert az ntp nevű SNTP progi se tudja korrigálni az időt, pedig meg lettek neki adva kapcsolók, hogy akármekkora időkorrekciót csinálhat, nem csak időlassítással, de konkrét időbeállítással is. Prioritást is legmagasabbat kapott, sudo-val futtatom, nem tudom mi a bánatot tehetnék még, hogy a gép óráját állítsa, továbbra is 34 mp.-et késik. Ilyet még nem pipáltam.
Szerk.: végül a sudo hwclock -s parancs helyretette. Valami miatt hiába állította a rendszerórát, az nem vezetődött át a tényleges hardverórába. Csak azt nem értem, hogy ezzel a 2020-ban miért nekem kell kézzel ×4rakodni, mi a fészkes bánatért nem tudja az NTP kliens megcsinálni, ha egyszer rá van parancsolva, hogy állítsa azt a genya órát a bránerbe.
[ Szerkesztve ]
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz Frawly #30878 üzenetére
Igen, lossless-ek, a konverternek csak kényelmi szempontokon kell átmennie nálam. Régen, lossy zenéknél, mp3 fénykorában még ügyeltem arra, melyik konvertert használom, az vajon lame library-t használ-e vagy valami egyebet, szórakoztam ogg-al, mpc-vel, stb, de mára már lényegében csak lossless-em van, így az igazi. Nagyon rég hallgattam már mp3-at. Van pár egzotikum, amit még használtan vadászgatok itt-ott, mert képtelenség fellelni online lossless-ben, de ezek 'rarities' kategória.
Kígyó vére, béka hája, pók levedlett ruhája.. kondéromban lepke sül, kívánságom teljesül !
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz Frawly #30874 üzenetére
Na, az Aimp konverter része is hasonló.. DeadBeefre ránézek akkor kicsit jobban újra. Köszi a leírást. (Simán elfér haladó Linuxban, why not?) Ez is csak egy Linuxos program Ritkán konvertálok amúgy, csak Wavpack, Ape, ALAC-ot néha, FLAC-ba, illetve ha DTS 5.1/FLAC 2.0 MKV/MKA, akkor abból a 2.0 FLAC részt külön kiveszem.
[ Szerkesztve ]
Kígyó vére, béka hája, pók levedlett ruhája.. kondéromban lepke sül, kívánságom teljesül !
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz Frawly #30867 üzenetére
Meglátom, mi lesz, már hétvégén nincs időm újrarakni az OS-t, de jövő héten meglépem. Viszonylag gyorsan belakom, nincs ezermillió progim.
Snap-ről köszi a részletes beszámolót, lejövök a szerről, végülis az AIMP-ot is Wine alól futtatom (a lejátszó részét nem használom, viszont a konverter szekció valami beteg jó lett szerintem).
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz Frawly #30853 üzenetére
Ha bármelyik lejátszó a piacon tudja csak messziről is ezt a fajta két vizualizációt 1 képernyőn, akkor megvett kilóra.
Deadbeef-et próbáltam, 10 percig bírtam. Lehet nekifutok mégegyszer majd.
Snap-el mi baj ? Ubuntu, de nemsokára újrarakom másik bloatware ikertesójával a rendszert (Kubuntu). Sajnos a Debian Stable nagyon hátul van, be-be ugatgat 1-2 .deb csomag, ha valami nem a legfrissebb, a testingje meg amikor egy frissítés után elcseszi az nVidia DKMS környékén a grafikámat, az úgy erősen no-go nálam. (Pedig szívem szerint tenném a jó kis debil minimált ismét). Bár Ubuntuk is Deb. Testingből jönnek, azért egy fokkal jobban teszteltek, ez látszik. Grafika pl. mióta élek, nem fosta még össze magát nálam alattuk, Debianon meg már vagy 100x. (Proprietary-val).
Erős Debian-hívőként kénytelen voltam desktopra megalkudni az Ubuntu törzs tagjaival és tök oké eddig. Persze ízlések és pofonok, csak ha már megjegyezted a Snap szemetet.. nálam nagyon kerek és túrásmentesen megy minden most, ez nagyon jó feeling, és annyira még azért nem érzem "intrusive"-nak az automatizációit itt-ott, hogy idegesítsen.
Béke.
[ Szerkesztve ]
-
-
válasz Frawly #30815 üzenetére
"...De ilyen reallocated-es HDD-t már szerveres felhasználásnál nem szoktak megbízhatónak minősíteni..."
Ez egészen konkrétan nem így van. Nem véletlenül használnak a szerverekben RAID-et, az operátorok meg nem ugranak minden SMART hibára, akkor lépnek közbe, ha a monitoring közli, hogy egy diszk döglött, vagy rossz a kondíciója. Ilyenkor vagy automatikusan, vagy manuálisan egy spare egység kerül a helyére, rebuild a RAID-re és ennyi.
https://www.coreinfinity.tech
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz Frawly #30811 üzenetére
Szerintem ugyanazt beszéljük, mert én végig ezt mondom... HDD hiba, LUKS adatvesztés, ZFS meg resilver és kész, illetve ha pont rámegy, elvileg még auto-healing is, de nyilván resilverezem, ha épp úgy jön ki, hogy meglátom. (HD Sentinelre néztem rá, 1 bad volt 2 hete vagy 3-4 napig, 100/99, aztán visszajött 100/100-ra. Na mondom mi ez ? Resilver, checksum hiba, javítva. Megköszöntük neki, vállvonás. Csak egy LUKS-ot közbeékelve -integrity kapcsoló nélkül (dm-integrity), mivel a ZFS pont erre való, akartam megtudni, vajon mi lenne, ha.
Akkor lényegében értve vagyunk.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz Frawly #30791 üzenetére
bambano találta fején a szöget, de én fogalmaztam hiányosan lehet.
ZFS raid-ezek, csak ott ezt nem raid-nek hívják, hanem raidz-nek, mirrornak és stripe-nak, de lényegében user szemszögbôl mint funkcionalitás, raid.
Nem akarom egyelôre a zfs beépített encryption-jét használni, azt szeretném, ha random szemétnek látszana minden HDD tartalma, erre a LUKS2 képes, ha a titkosítás header-öket máshol tároljuk.
Szóval:
1. HDD-k LUKS2 titkosítása
2. Az elôállt mapper device-okkal (amire a fájlrendszer kerülne) ZFS pool-ok építése.Az érdekelt, hogy fizikai HDD hiba, bad sector esetén mit lát az ember a mapper device-on. Bad-ként megjelöli, vagy mi lesz pontosan. A zfs legfelsô layerként ezt lekezeli szépen (mirrorom és raidz1-em egyaránt van).
-
Jester01
veterán
válasz Frawly #30668 üzenetére
Eszközt nyilván csinálhatsz hozzá (meg gondolom van is), de a /proc/cpuinfo nem túl kifinomult mivel csak egy egyszerű kernel információs szolgáltatás. Minden magon lefuttatja a megfelelő cpuid utasítást és egyebeket az eredményt pedig megkapod. Kódnév, foglalat, csíkszélesség sose lesz benne mivel ezeket nem jelenti le magáról a processzor. llyesmiket csak a vendor, family és model ismeretében egy táblázatból lehetne hozzánézni ami nem a kernel dolga.
Az, hogy a model névben benne van a @ órajel az az intel döntése. Az én AMD procim nem írja csak a modell számot (AMD Ryzen 7 1700X Eight-Core Processor).
[ Szerkesztve ]
Jester
-
válasz Frawly #30649 üzenetére
Ja, a fejlesztői account nincs ingyen, paff, azt tudom.
Szűrőbe nem tudom, miért esne, mert semmi olyat nem csinál (Logout oldalamon olvasható).
De hogy szívás lesz, az tuti
És hogy akkor bizonyos appok hogy kerülnek oda, az még nagyobb rejtély[ Szerkesztve ]
Mutogatni való hater díszpinty
-
válasz Frawly #30647 üzenetére
" Google nem megbízható, tele a boltjuk ellenőrizetlen fingóappal"
Hamarosan megpróbálok feltölteni majd hozzájuk egy szögegyszerű appot, kíváncsi leszek, mennyire szívatnak szét, miközben a Protect ellenére tele vannak kártékony cuccokkalMutogatni való hater díszpinty
-
félisten
válasz Frawly #30641 üzenetére
Ez a PDF viszont így másodszor belegondolva nem tűnik hülyeségnek! Először nem tetszett az ötlet, de most, hogy belegondolok, a PDF formátum is támogat AES titkosítást, és a PDF-et minden platformon megnyitja egy valamilyen tetszőleges pdf olvasó
O bazz, te PDF alatt a dokumentumformatumra gondoltál? A szövegkörnyezet elég egyértelműen mutatja, hogy a password-based key derivation-rol van szó.
while (!sleep) sheep++;
-
-
félisten
válasz Frawly #30628 üzenetére
"Ezt az openssl-t meg is próbálnám, de így, hogy írod, hogy valami komolytalan, PDF-es megoldás"
PDF mindenképpen kell, csak megfelelő algoritmust kell választani.
"Azzal, hogy egy esetleges támadónak segítség, hogy mi van benne."
Az AES praktikusan törhetetlen, tehát teljesen oké, hogy tudja a támadó, hogy AES titkosított tartalmat lát.
Én GPG-t használnék.
while (!sleep) sheep++;
-
félisten
válasz Frawly #30626 üzenetére
"Az általa titkosított fájlokba túl feltűnő headert tesz, ami egy esetleges támadónak felhívás keringőre:
AES... CREATED_BY... aescrypt 3... majd csak ezután jön a titkosított bináris tartalom"És ezzel mi a gond?
Egyébként
gpg --cipher-algo AES256 -c fajlnev
Vagy
openssl aes-256-cbc -in fajlnev -out titkosfajlnev
Az a gond, hogy pl az openssl ilyen esetben valami total naiv PDF-et használ.
[ Szerkesztve ]
while (!sleep) sheep++;
-
Jester01
veterán
válasz Frawly #30597 üzenetére
Amit ti írtok, az a megoldás azt csinálja, hogy bekéri az előre rögzített fájlinput mellé az én felhasználói billentyűzetinputomat, de mikor azzal végeztem, csak UTÁNA indítja a programot
Nem, egyből indítja mielőtt bármit is begépelnél. Ha nálad nem így működik akkor ott valami gubanc van, esetleg a kpcli maga ellenőrzi, hogy nem terminál a bemenet és máshogy működik.
[ Szerkesztve ]
Jester
-
bambano
titán
-
vicze
félisten
válasz Frawly #30549 üzenetére
Semmilyen formában nem kioktatásnak számtan, nem tudhatom, ki mivel van tisztában.
Abban teljesen igazad van, hogy Netflix sokkal transzparensebb lehetne a le és felkerülő tartalommal, ez egy abszolút valós probléma. A többi szolgáltató ezt jobban csinálja, bár ott sokkal rövidebb ideig vannak fenn a tartalmak. Upflix-et használom erre a problémára.
Lassan 6éve használom Netflixet napi szenten nem kevés letöltéssel, és 1x találkoztam szerver oldali hibával, az egyik legstabilabb szolgáltatás amit valaha használtam.
De ha ilyen problémáid vannak Netflix-szel, a Prime Video-val lényegesen több problémád lesz, kezdve a rengeteg fizetős tartalom arcodba tolásával.
Jelenleg a jogrendszerrel nem lehet túl sokat kezdeni. A vége az lesz, hogy minden tartalom gyártó saját szolgáltatással rendelkezik majd és mindre előfizethetsz, ez a "végjáték".
A Linux támogatottság sajnálatos (főleg hogy Android is csak egy Linux), de részben érthető a piac mérete miatt. Bár nekem is működik az említett plugin és megy 1080p. Passz.
[ Szerkesztve ]
-
leviske
veterán
válasz Frawly #30549 üzenetére
Igazából a dolgok többsége, amit írsz az inkább a törvényhozás sara. Az egész licencelési rendszer a média piacon kaotikus és cseppet sem vásárlóbarát.
A Netflixnek max az róható fel, hogy nem hajlandó létrehozni olyan Linuxos natív klienst, ami megfelel a partnerei által támasztott DRM követelményeknek. Bár lehet, hogy ezt csak Wayland alapon tudnák elkészíteni(?).
-
vicze
félisten
válasz Frawly #30547 üzenetére
"elmozgatnak azokból a tartalmakból is, amik korábban legalább elérhetőek voltak az adott régióban"
Nézz utána egy kicsit hogyan működik a audiovizuális tatalom jogrendszere. Netflix csak azt tudja örökre megtartani ami a sajátja, minden más egyszer lejár. És ez országonként más."lementett (értsd előre letöltött) videókat próbáltam ingázás közben nézni telón, és behányta rendszeresen az 1043-as hibát"
Letöltött videókra 7naponta meg kell újítani a licencet, ha már elkezdted nézni akkor 48óra után. Ez annyit tesz hogy rábök arra hogy renew és kész.
Egészen mellesleg egy tartalom csak akkor letölthető, ha a jogtulajdonos ezt engedélyezi, vagy oszt rá ilyen jellegű licencet."Amazon Prime-ra, de azt mondják az se jobb"
Mivel Amazon is pontosan ugyan azon jogszabályokhoz van kötve mint minden más streaming szolgáltató.
Amazon Prime előfizetésben nézhető tartalom kb. hetente naponta változik, és borzasztó dinamikus, kivéve nyilván saját tartalom."HBO-t utálom"
Megsúgom, hogy HBO sincs UK-ben. Sky a WB tartalmak jogtulajdonosa UK-ben, és NowTV a szolgáltatásuk. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz Frawly #30545 üzenetére
Az a Netflix 1080p plugin működik, jelenleg is használom Firefox alatt. Hidd el, 1440p 82-es monitoromon elég hamar kiszúrnám, ha nem menne. De a Netflix test patterns videó is azt írja, hogy 1080-ban megy a műsor.
A viwedine dolog meg nyáron mikor ránéztem, csak Edge alatt működött, így a 4K videókhoz kénytelen voltál Edge-t használni Windows alatt.
A telefon dolog egyébként jah, már a nyitott bootloader is problémát okoz a drm szintekben. A mostani telefonom is ilyen, de érdemi romlást nem okoz a képben, pedig elég jó felbontása van.Az anticheat dolgok meg ring-0 hozzáférést igényelnek, hogy működni tudjanak. Nem szánt szándékkal Linux ellen csinálják ezt, egyszerűen csak kényszerből, mert a csalások is rámentek a ring-0 hozzáférésre.
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz Frawly #30540 üzenetére
Nem magát a platformot, hanem a böngészőt kötötték hozzá a Netflixhez, ami talán még kreténebb megoldás. A maximum minőséghez Windows alatt is Edge böngészőből kell Netflixezned... Viszont van Firefox kieg, ami Linux alatt is engedi a 1080p-t Netflixen, csak keress rá a "netflix 1080p" kiegre.
Az anticheat dolgok meg szintén javulnak, nem rég került be az 5.7-es Linux kernelbe egy olyan hívás lekezelése, amit a wine szintjén már nem lehetett implementálni, mert nem a normális Windows hívásokon keresztül működött. Jött erről hír a wine csapatától, aztán nem sokkal később már jött rá az implementáció a kernelbe.
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
Lenry
félisten
válasz Frawly #30463 üzenetére
szerintem te csak meg akartad írni azt a hsz-t, mert a PH motorja nem számozza újra a hsz-eket törlés után. ha hiányozna hozzászólás, akkor láthatnád, hogy a számozás nem folytonos, most viszont nem hiányzik egy se
Gvella Glan! | There are two types of people: Those who can extrapolate from incomplete data
-
válasz Frawly #30454 üzenetére
Naa....
Évtizede, vagy kettő, a fix.tv-n volt számítógéppel támogatott zenélés powermac és windows pc között. Zenészek játszottak a gép által biztosított alapritmusra, elmondták, hogy macre jobb volt, mert ott a 120 bpm pont annyi, míg windowson "lötyögött"- hol 119.6, hol 120.2 és semmilyen buffer nem volt képes kisimítani.
https://www.coreinfinity.tech
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz Frawly #30455 üzenetére
Ez más, mert nálad a stub-ok olyan nem implementált dolgok, amik ált. nullával térnek vissza.
Ez amivel foglalkozom most ez már 2018 vége óta meglévő bug és reportolok is oda, csak nem igazán halad a történet. Igazából a framework-ös üzi a különösen érdekes, mert arra nem wine-s találatokat dob a google, hanem .net-es MS oldalakat hoz.
A te esetedben friss wine, meg a wine-staging lehet a megoldás, nem tudom most mit használsz.
[ Szerkesztve ]
-
bambano
titán
válasz Frawly #30450 üzenetére
az milyen remek ötlet már egy zenész számára, hogy adjon mondjuk 5 másodperc buffert a zenéhez, így amit aktuálisan hall, az már 5 másodperce elmúlt a sequencerben, és ha rányomja a billentyűt az aktuális sávban, az majd 5 másodperc múlva lesz hallható...
Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
-
vargalex
félisten
válasz Frawly #30407 üzenetére
A testdisk/photorec tökéletesen visszaállítja NTFS-ről is, amit csak lehet. Felesleges ezért windows-t telepíteni. Hibás (kattogó) HDD-n is eredményesen használtam. Sőt, fiam FAT32-re formázott, majd arch linux telepítővel dd-vel felülírt pendrive-járól is sikeresen visszaállítottam a még elérhető adatokat.
Alex
-
inf3rno
nagyúr
válasz Frawly #30383 üzenetére
Talán olvasd el, ami a képhez van írva, "1 bit flipped". Teljesen mindegy, hogy ez HDD, SSD vagy RAM esetében történik, az eredmény ugyanaz lesz. Ha annyira érdekel milyen sűrűn van, akkor keressél tudományos cikket a témában, van egy jó pár, ami foglalkozik a gyakoriságával. Ezen kívül a row hammer miatt is erősen ajánlott az ECC, mert annak a többségét is kivédi. Szerintem egyáltalán nem hype, de senki nem kötelez rá, hogy használjad. Megszoktuk már, hogy szeretsz különcködni.
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
válasz Frawly #30377 üzenetére
Nem bitflipről beszéltem, hanem hibás a memóriáról. A bitflip általában csak bitrotot okoz, pl recsegős lesz egy zene fájl vagy szétmegy néhány pixel egy képfájlon.
[link]
Ez is lehet gond, de nem akkora, mint a hibás memória. Ha a lemezen történik, akkor ha van redundancia a ZFS vissza tudja állítani az eredeti képet. Ha a memóriában történik mielőtt kiírnánk, akkor esetleg backupról lehet visszaállítani, de a változtatások elvesznek, és csinálhatjuk újra. Viszont elég ritka ahhoz, hogy ezzel komolyan számolni kellene. Talán egy emberöltő alatt elvisz 1 napi munkát.
Az oprendszer működésénél szerintem nagyon szerencsétlennek kell lenni, hogy valami komoly hibát okozzon.[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
ivana
Ármester
válasz Frawly #30374 üzenetére
Simán képes "összefirkálni" a fájlrendszert amikor kiíródik a page cache. Nem véletlen, hogy minden szerverben és kritikus rendszerben ECC ram van. Arról nem is beszélve, hogy a kernel képes lapokat hibásnak jelölni, így hibás RAM esetén is biztosítható a folyamatos működés.
-
inf3rno
nagyúr
válasz Frawly #30373 üzenetére
Nem ajánlás, mert ténylegesen vezethet adatvesztéshez, ha hibás memória marad a rendszerben valahogyan. Indulásnál volt már, hogy átment a memória teszten nekem rossz memória. Utána csak az OS tudja megfogni, de ahhoz azt hiszem az kellene, hogy kernelt vagy ilyesmit töltsön rá, amit ténylegesen ellenőriz. Ha sima fájlok mennek bele pl másolásnál, akkor a másolat köszönőviszonyban sem lesz az eredeti fájllal. A ZFS-nél még ott van az automatikus javítás, amit azt csinálja, hogy checksumot ellenőriz, aztán felülírja a hibás blokkot a jóval. Itt is kaphatsz hibás checksumot egy blokkra, aztán ha talál jó checksumosat, akkor felülírja a blokkodat ugyanúgy szeméttel. Ami miatt redundanciát vesztesz. Elvileg van valami threshold, hogy egy lemezen mennyi hibás checksum lehet, de gondolom jó magas, úgyhogy el tudsz lenni redundancia nélkül egy jó darabig. Meg írhatod ugyanúgy a hibás backupokat is egy másik lemezre. Aztán amikor elszáll a lemezed, ami az egyetlen jó másolatot tárolta az adatról, akkor csak pislogsz, hogy mi van. Nyilván ehhez az kell, hogy ne vedd észre egy darabig, hogy nyüzsögnek a checksum errorok, és valami gond van. Azt nem tudom, hogy az egyetlen jó checksumos blokkot is felül tudja e írni hibás memória miatt. Erre a triviális mód egy checksum collision lenne. ZFS alapból fletcher2-t használ, amiről kb. semmit nem tudok, de valszeg messze nem collision mentes. Át lehet állítani, hogy sha-256-ot használjon, azzal biztosan nem írja felül a jót, de jóval lassabb lesz. Ezen felül viszont nem ismerem eléggé a fájlrendszer felépítését, hogy tudjam máshol milyen károkat okozhat a hibás memória. Elvileg minden blokk felett van valami szülő blokk, ami tárolja a checksumot hozzá, és legfelül van valami über block, amiről több másolat készül. Ha az über block és a másolatai átírásra kerülnek, akkor az egészet lehet kukázni jó eséllyel. Szóval szerintem valós veszélyt jelenthet a nem ECC memória. De nagyjából annyi a tudásom a témáról. Valaki biztos meg tudja magyarázni, hogy megéri a kockázatot az olcsóbb alaplap és processzor, ami nem támogatja az ECC-t, mert az adatok amúgy sem érnek annyit.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
-
b3Ro
senior tag
válasz Frawly #30354 üzenetére
fent van. kdenlive alatt megy rendesen, es vainfo alapjan is minden jo.
Kozben probaltam a kovetkezovel:ffmpeg -hwaccel vaapi -hwaccel_output_format vaapi -vaapi_device /dev/dri/renderD128 -i INPUT -c:v h264_vaapi -profile:v high -level 41 -vf "format=nv12|vaapi,hwupload,scale_vaapi=w=2560:h=1440:format=nv12" -c:a copy OUTPUT
De ezt kapom vissza:
[h264_vaapi @ 0x55b7251877c0] No quality level set; using default (20)
[h264_vaapi @ 0x55b7251877c0] Driver does not support some wanted packed headers (wanted 0xd, found 0)
[h264_vaapi @ 0x55b7251877c0] Driver does not support packed sequence headers, but a global header is requested.
[h264_vaapi @ 0x55b7251877c0] No global header will be written: this may result in a stream which is not usable for some purposes (e.g. not muxable to some containers).
Could not write header for output file #0 (incorrect codec parameters ?): Invalid data found when processing input
Error initializing output stream 0:0 --
Conversion failed![ Szerkesztve ]
-
vzozo
senior tag
válasz Frawly #30337 üzenetére
Köszi mindkettőtöknek. Qrva sok szívás van az USB-SATA miatt, de az SBC-knek ez a borzasztó hátrányuk, már ezerszer megbántam, hogy ebbe vágtam a fejszémet. Ugyanakkor a lakásban jelenleg nincs olyan zug, ahová elrakhatnék egy "rendes" x86 alapú vasat, asszony meg nyilván nem szeretné se a nappaliban, se a háló- vagy gyerekszobában látni. Paff.
Itt (https://forum.manjaro.org/t/solved-trim-not-working-on-a-usb-3-0-drive/45585/33) azt állítják hogy a JMS 578 támogatja a trimet.
Ami érdekes az fstrim-mel, hogy amikor először futtattam 19-én a posztolás után, akkor trimmelt kb. 220 gigát. Majd pár órára rá néhány megát.
Most délelőtt újra futtattam, és:
root@odroidn2:/home/vz# fstrim -a -v
/var/log: 39.3 MiB (41156608 bytes) trimmed on /dev/zram0
/media/mmcboot: 56.7 GiB (60854341632 bytes) trimmed on /dev/mmcblk1p1
/: 226.8 GiB (243520970752 bytes) trimmed on /dev/sda1
kb. fél órával később:
/: 69.3 MiB (72646656 bytes) trimmed on /dev/sda1
Volt a hétvégén néhány restart, lehet amiatt trimmelte újra az egész SD-t és az SSD-t is? Fura...
-
Krystal_s
addikt
válasz Frawly #30195 üzenetére
Ubuntu Live alatt vagyok. Ott elvileg nem kell jelszó, de azért csináltam, mert hibát írt ki.
ubuntu@ubuntu:~$ sudo passwd root
New password:
Retype new password:
passwd: password updated successfully
ubuntu@ubuntu:~$ su
Password:
root@ubuntu:/home/ubuntu# systemctl stop NetworkManager
root@ubuntu:/home/ubuntu# ip link set wlp2s0 down
root@ubuntu:/home/ubuntu# iw dev wlp2s0 set channel 11 HT40+
kernel reports: (extension) channel is disabled
command failed: Invalid argument (-22)
root@ubuntu:/home/ubuntu# ip link set wlp2s0 up
RTNETLINK answers: Operation not possible due to RF-killSuccessfully initialized wpa_supplicant
root@ubuntu:/home/ubuntu# iw dev
phy#0
Interface wlp2s0
ifindex 4
wdev 0x1
addr xx:xx:xx:xx:xx:xx
type managed
txpower 15.00 dBmValami nem jó, de most nem a 40 MHz lesz a gond, mert megnéztem úgy is, hogy a Routerben átállítottam 20 MHz-re és a csatornát is megváltoztattam. Sajnos akkor sem lett jó. Térerő továbbra is max, de a sebesség sokszor 1 Mbit/s, aztán 54, 134, random változik, instabil.
A leírások szerint a gksudo gedit /etc/NetworkManager/conf.d/default-wifi-powersave-on.conf
Code: wifi.powersave = 2
segítene, de mivel Live linuxon vagyok, ezért elvesznek a beállítások restart után.
vagy
Code: echo "options iwlwifi 11n_disable=8" | sudo tee /etc/modprobe.d/iwlwifi11n.conf Press Enter, give your password and press Enter again.
Reboot.[ Szerkesztve ]
-
inf3rno
nagyúr
válasz Frawly #30113 üzenetére
Jó, de a kérdés nem ez volt. Én simán kikapcsolom a dedupot az itthoni gépen, hogy ne kelljen emiatt ramot vennem, az élesen meg úgyis lesz, ha szükség van rá. A kérdés, hogy mennyi az annyi? 2GB elég neki pl 1TB tárhelyen, vagy több kell, esetleg kevesebb?
Buliban hasznos! =]
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz Frawly #30104 üzenetére
Ezt itt és most azonnal megvétóznám, egyrészt így tanultam ki magam is a zfs-t anno, mielőtt élesben elcsesznék valamit, (nem, nem kell alá tenger memória, a közhiedelemmel ellentétben), másrészt 1 szem vCPU-val és 1-2G RAM-al simán lehet php-zni, node.js-ezni és megannyi akár architekturális, akár backend és middleware fejlesztést és szimulációt csinálni. 8G RAM mellett ne mondd már, hogy nem tud az ember lecsípni némi RAM-ot és valami hasznosat alkotni, mert most azonnal magamhoz nyúlok és neeem akart megfulladni semmi, hogy nincs alatta 100 CPU mag..
Szerintem kicsit bőkezűen osztod az erőforrásokat, vagy csak nagyon egy irányba akarsz lőni ágyúval verébre. Értem én a nagyszerveresdit, de azért van a lónak túloldala is (ezt leírtam) + nyilván ki milyen jól lovagol, e kettő között még rengeteg lehetőség és tudnod kellene, melyik fázisban vagy éppen.
De egy webshopot, egy társkeresőt (nem azt, de hasonlót, mindegy), egy mittomén milyen dolgot, sok-sok egyéb komoly pénzcsináló projektet simán összerakok egy ilyen laptopon, egyet meg konkrétan a haverommal közös cégünknek rakott össze egy külsős fejlesztőbrigád és az egész motyó elfutna ezen az említett laptopon lazán, legalábbis a mostani 30-40 user-el (ha felfutott, az egy más téma, de itt már nem is csak DEV, hanem egyenesen UAT-ról beszélek).
Egy BSS stack-et már nem rakunk össze ezen, az igaz. Meg számlázórendszert sem, meg SAP gigainterfészeket sem. De az azért pont a ló túloldala, meg az ágyúval griffmadár kategória, itt most verébről volt szó végig.
És de, pont az InnoDB HA a másik, amit itthon teszteltem ki és paramétereztem mikor hogyan szénné, 3 kis VM-ben, előtte meg próbálgattuk a cégben még anno három másik soványka VM-en szintén, úgy kellett sírni a kapacitásért... de az MSSQL a másik akkor, ne csak szerencsétlen MySQL legyen mindig, itt sincs semmi dráma 3 ekkora VM-en egy Always On-t összelökni. Nem egy nagy sztori az egész, sem erőforrásban, sem konfigolásban, de igen, 3 csöpp VM-ben is elindul és tesztelhető, így tettük mi is. Tudod, írtam is, hogy PROD-ra semmiképp, de előtte.. na .. feltételezem, tisztában vagy a szoftverfejlesztés főbb állomásaival és az egyes állomások erőforrás igényével, szerintem nem kéne csodálkoznod, hogy tesztelésről van szó, igen, fejlesztői teszt DEV-en, egy ilyen laptopon, lazán. Előző munkahelyemen egy pénzügyi startup-nál giga portál tesztelődött ugyanígy lokál laptopon 8G RAM-al és ment fel utána a nagyvasakra következő fázisba, végül állt élesbe felhőben és csattantak rá többszázezren. Nincs ebben semmi különös, pedig ott azért nem a snake-et írogatták.
No offense, csak ne dobálózz már olyanokkal, hogy én dobálózok, egyrészt nem dobálózás, másrészt direkt hozok ilyen példát, mert mindenki - lásd, még egy szakmabéli is - azt gondolja, ezek ilyen ördögtől való boszorkánykonyha "atyaúristen" elérhetetlen szupertechnológiák, amiket ne lehetne ledemózni 3 csoffadt kis VM-en. Dehogynem lehet, röhögve, nekünk powerpoint helyett élesben ment az főnökök előtt, hogy kirúgtuk az egyik lábát és néztük, mikor hogyan viselkedik melyik node, később ugyanez durvább teljesítmény teszt alatt, meg még több tucat egyéb..
Most mi is 150+ magos dedikált farmon futtatjuk a motyót elképesztő mennyiségű RAM-al, de ez már más tészta. És 3 fentebb említett szaros kis VM juttatott minket oda, hogy elkezdjük ezeket tisztességesen kitesztelni, megnyúzni, agyonhajtani, használni, meg az én hajnalba nyúló óráim itthon az akkor még csöpp konfigomon, nem a consulting cég jött csillióért megmondani nekünk a tutit. Ja bocs, de, de ők azt se tudták, mi ez még tavaly és hoztak egy olyan megoldást elsőre, ami ugyan HA-t adott, de konzisztenciát nem, meg még pár egyéb dolgot sem.
Ne dobálózzunk olyanokkal, hogy mit lehet és mit nem, mert csak kreativitás és odafigyelés kérdése és nagyon sokmindent lehet.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz Frawly #30102 üzenetére
Hát feszegettem szerver célra, a környezet laptop volt mindvégig. Nem írta meg a kérdező, milyen CPU végül. Vt-d nélkül sok esély nincs, vt-d-vel is csak szolídban, kicsiben (i5 és fentebb az ő esetében, új vasaknál már az i3 is 4-magos + vt-d-s).
Na közben meg is van a Deb10 testing friss install egy 1 magos 512 RAM-os VM-be.
root@debian:~# free -h
total used free shared buff/cache available
Mem: 482Mi 56Mi 350Mi 0.0Ki 75Mi 413Mi
Swap: 509Mi 0B 509MiLehet ezzel bohóckodni sokat Kérdés, mit akar virtualizálni. 8G fizikai RAM-al még egy 4G-s W10-et is tud, igaz, mire bejön, elmehet vacsizni közben
Mindig a "mire" a kérdés.
[ Szerkesztve ]
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz Frawly #30098 üzenetére
Öööö, szerintem ne nekem De nagyjából kifejtetted kicsit részletesebben, amire én is utaltam a kérdezőnek.
@bambano: +1, igazából attól függ, mire kell. Ilyen alap logikai izolációkra, hogy semmi durva teljesítményelvárás, csak ül 1-2 buta szerver démon a maga kis elzárt homokozójában, néha kiszolgálva 1-2 kérést, még 2 fizikai mag is bőőőven oké. De újabb i3-ak 4 fizikaival pláne, igen.
De Frawly-nak is igaza van, csak lehet, félreértett engem (vagy én fogalmaztam nemjól), eszem ágában nem volt i3-azni szerverbe, de kérdés, mit tekintünk szervernek. A home lab, vagy egy fejlesztő kezében egy sima laptop is lehet "szerver" arra a pár órára, míg beröffenti a dolgokat, mert miért ne lehetne. (Legalábbis nálam ez tipikusan ilyen kis szerver / nagy szerver kategória, ma már bármi lehet szerver, egy Raspberry Pi is.. meg ugye környezet függő, DEV-nek jó lehet, PROD-nak nyilváááán SOHA)
Még mindig a fejlesztéshez vissza, mert pont ebben vagyok én is mostanság: HAProxy-s pacemaker-es loadbalancer-es felállást meg minden ilyen "ökörséget" kicsiben tökéletesen el lehet játszani Virtualboxokban is egy Windows host-on, én így csináltam pár éve, igaz gamer laptop volt 4 maggal, de 1 szálat kapott minden és miután beboot-oltak a VM-ek, idle-ben ott üldögéltek kb. az idő 99%-ában, viszont konfigolgatni, demózni, próbálgatni ezt-azt nagyon hasznos volt a kis mini-lab. A 8G RAM elég sokmindenre, egy Debian "standard" installer iso pedig desktop nélkül 1 vCPU-val és 512 RAM-al elég jól tud hasítani, valami 80 MB az alap RAM igénye az első friss telepítés után, de mindjárt lepróbálom egy netinst-en.
[ Szerkesztve ]
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz Frawly #30043 üzenetére
Nnnna, közben sikereket értem el: van egy olajozottan viselkedő W10 guest-em. Vééégre.
Virtio full driver pack-et feltettem, a storage-ot már telepítéskor (2 CDROM-ot kapott, egyik a Windows telepítő volt, másik pedig a virtio drivereket tartalmazó iso).. network-öt utólag, QLX grafika utólag, minden egyéb utólag. Van egy exe az iso-ban, ami felpakol kvázi mindent.Fedora munka, van stable és latest, én bepróbáltam a W10 guest-en a "latest"-nek az iso-ját és gyönyörűen műx Pattog a W10 VM-ben is mint állat, tudtam is egy jót fullscreen-ben használva (mint natívban) Photoshop-ozni egy jót.
Gondoltam, leírom. Aki esetleg hasonlókkal küzd, vagy hasonlóan perverz, hogy otthon is desktop gépen Linuxozik és VM-ben futtat egy W10-et, annak melegen ajánlom: [link] , a lap 3/4-ede körül lent, Stable és Latest "virtio-win iso" fájlok egyike lesz az.
A drivereket ha kézzel tolja fel az ember, a rendszer nem találja meg, tehát rá kell erőszakolni, viszont úgy nem fog hibát dobni, hanem megeszi szépen.
A "Balloon" driver feltétele után nem kell megijedni, ha az üres, nyugalmi állapotú W10 rendszer ~95%-ig foglaltnak-használtnak jelzi a memóriát, az normális innentől. (Elég morbidul néz ki, de direkt lesz ilyen).
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz Frawly #30043 üzenetére
Igen, ezeket ismerem, de nincs két VGA-m, viszont hogy ENNYIRE betetűsödjön a guest VM grafika, nem gondoltam volna. Nem szerver volt a cél ezzel, de egyelőre le is tettem róla, hogy VM-ben "grafikázok".
Azaz az IOMMU lesz ez, csak előtte még vennem kell egy nagylevegőt (Meg egy 2. VGA-t a GF GT710 mellé). Ezt a fícsört az alaplapnak is tudnia kell (tudja), a CPU-nak is (tudja), és a VM-nek exkluzívban odaadott hardvernek is tudnia kell (nemtudja). Szóval nagylevegő, de legalább már irányba álltunk.
-
inf3rno
nagyúr
válasz Frawly #29925 üzenetére
Van rajta Wine én úgy tudom, de azért nem teljesen bug mentes. A wiki szerint is van, de ott még 2.1-es Wine-t írnak 2013-ból. [link] Gondolom azóta nem frissítették a wikit. Ettől függetlenül asztalinak nem sokan ajánlják, inkább szervernek való OS. Driverek terén azt mondják, hogy vagy stabilan működik, és sosincs vele bajod, vagy annyira megrogyik már az elején, hogy esélyed sincs. Majd még írok róla, én hajlandó vagyok rászánni az időt, és nem akkora probléma, ha valami nem megy out of the box, ha némi kereséssel találok rá megoldást. Nem annyira komplikált ami most kell, hogy ne lehetne megoldani vele.
Buliban hasznos! =]
-
bambano
titán
válasz Frawly #29925 üzenetére
a freebsd-t azért is lehet utálni, mert ők is fejlesztik a maguk systemd szemetjét rá. tehát azért váltani linuxról freebsd-re, mert linuxon van systemd, freebsd-n meg nincs, hamarosan csalódást hozó döntés.
én nem éltettem a debiant, azt mondtam, hogy én azt tettem vissza. mindenki olyan disztrót használ, amilyen szerencsés vagy szerencsétlen csillagzat alatt született, oszt jónapot.
Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
-
-
Frawly
veterán
válasz Frawly #29819 üzenetére
Persze lehet DVI csatit és HDMI-t is átalakítózni DP-re, de az bajos lehet, főleg, ha magasabb felbontások kellenek.
Sapphire AMD Radeon RX 5xx kártyákon viszont van két DP port, meg az én Gigabyte AMD Radeon RX570-emen is van. De lehet van ilyen NV kártyán is, de nem találok újabb szériákból ilyet.
-
Dißnäëß
nagyúr
Új hozzászólás Aktív témák
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Samsung Galaxy S24+ - a személyi asszisztens
- Assetto Corsa Competizione
- CES 2025: közeleg az AMD és az NVIDIA CES előadása
- Egérpad topik
- Spórolós topik
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Milyen cserélhető objektíves gépet?
- Milyen program, ami...?
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest