- Redmi Watch 5 - formás, de egyszerű
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Google Pixel topik
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- Nem várt platformon a OnePlus Nord 5
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Megérkezett a Google Pixel 7 és 7 Pro
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Garmin Instinct – küldetés teljesítve
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
-
Mobilarena
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Frawly
veterán
Kösz szépen, ezekre rá fogok nézni. Tudtam, hogy rád számíthatok.
A többieknek szép sorban: tudom, kicsit nehéz, hogy spéci igényeim vannak. Azért a haladó topikban kérdeztem. Ha csak az kéne hogy letitkosítsak valamit valahogy, arra van már több multiplatform megoldásom is.
A Java, meg igen, bloat. Headert meg lehetőleg nem akarok, akkor se, ha az AES törhetetlen gyakorlatilag.
Ez a PDF viszont így másodszor belegondolva nem tűnik hülyeségnek! Először nem tetszett az ötlet, de most, hogy belegondolok, a PDF formátum is támogat AES titkosítást, és a PDF-et minden platformon megnyitja egy valamilyen tetszőleges pdf olvasó, nem kell hozzá spéci app meg szoftver. Igaz nem plain text megoldás, de végül is nem is annyira bloat, Zathurával terminálból meg tudom nyitni, nem egy nagy tétel. Szóval ki fogom próbálni, meg megköszönném emvynek is az ötletet, meg hogy foglalkozott a problémával. Még ha ebben a formában, amiben ő írta nem is jön be, de ötlet formájában hasznosulhat ez a megközelítés, és egyszerűbb és időkímélőbb lehet, mint nekem forráskódokba belenyúlkálni. Persze nem tökéletes megoldás, mert headerje meg figyelemfelhívó jellege van a tiktosított pdf-nek is, de a módszer egyszerűsége csábító.
-
Frawly
veterán
Akkor ezek szerint az 1)-es pont alá tartozol, akkor vedd úgy, hogy nem szóltam. Én általában hifistáknál olvasom, hogy tyűűá, asio, meg latency, hogy jól szóljon a FLAC, ez az, amit sose értettem. Ha tényleg szükség van a low latency-re valami spéci felhasználás miatt, akkor oké.
-
-
inf3rno
nagyúr
Néztem már DragonFly-t, de azt mondják, hogy nem igen van meg az emberanyag ahhoz, hogy komolyan lehessen venni. Amúgy tetszettek az elképzeléseik, de így nem vágnék bele. Nagyjából az a terv, hogy mindent áttelepítek rá asztali gépről, csinálok egy webes felületet, ahol lehet képeket nézni, pdf-et olvasni, videot nézni,, zenét lejátszani helyi hálózatról, meg mindent kereshetővé teszek, a bookmarkjaimat is, mert annyi van, hogy már évek óta nem igazodok ki köztük. Melós, de szerintem megéri. Ezen felül kell rá egy VPN szerver, hogy elérjem akkor is ha utazok, illetve amikor projekteken dolgozok, akkor is jól jön egy olyan szervernek, amin demot be tudok mutatni ügyfeleknek. Valószínűleg teszek rá gitea-t is, hogyha fejlesztek, akkor egyből mehessen rá, és ne feltétlen kelljen mindent feltennem github-ra, akár private repo-ba sem. Tuti még ezen felül is jó lesz valamire, de most nagyjából ezek a tervek. Már halogatom néhány éve amúgy, de most megvan a motiváció hozzá. Rendbe akarom tenni az asztali gépet is, és ahhoz jobb, ha nem ezen vannak az adatok.
-
Horvi
őstag
Nekem otthon Manjaro KDE van, próbáltam a dolgot Lutrison. Elvileg ugye ingyenes a régi StarCraft(nem a remastered) és le lehet tölteni Battleneten keresztül.
A lutrison keresztül próbálva felment a Battle.net, be is tudtam jelentkezni, el is indítottam a játék telepítését de valahol 10% környékén elhalt. Most meg nem mondom milyen hibával. Estefele megnézem megint aztán dobok be képet va hibaleírást hátha segít. -
Dißnäëß
nagyúr
Btrfs felejto, beszoptam vele meg onalloban is, raid amugyis bugos (0,1 stabilnak mondott, 5-6 gaz, de szvsz az egesz btrfs gaz).
ZFS csak ECC mellett, lasd elozo hsz-ek. De ha van ECC, ez egy rohadt jo filerendszer, de kicsit erteni kell hozza, kulonben a performancia nem lesz valami top. Backupra nem hasznalnam onallo meghajton.
Esetleg ext4-hez nezz egy dm-integrity -t is, bar van ahol kellhet es van ahol nem.
A 4T-s Seagate NAS HDD-m melle vettem meg egyet, tokugyanolyan parameteru WD40PURX-et.
A seagate-en van on-the-fly error correction, igy ott kisebb a valsege a rossz bit olvasasnak, mert mar hardver szinten korrigalja a HDD. A WD nem csinal ilyet (okkal, mert surveillance hdd), ergo annal mar felnek.
ZFS mirrort epitek, desktop lap, ECC RAM, igy ez sima liba, de backupra nincs sok ertelme a ZFS-nek, ha integritast nem tud szamolni 1 drive eseten: ha nem stimmel az adat es annak checksum-ja, mi alapjan donti el a ZFS, hogy melyik a szar, az adat vagy a checksum ?
Csak 2+ diszknel van ertelme ennek, ott el tudja mar donteni, es korrigal is. Szoval vagy ecc-s gepen zfs mirrort hasznalsz backup-ra ( = 2 diszk minimum), vagy elfelejted.
2 hdd + ecc = zfs es jol parameterezni a pool-t letrehozaskor, ne defaulttal.
1 hdd = ext4.
-
inf3rno
nagyúr
Dehogy, Alpine lesz, viszont az még nem állt össze, hogy a meghajtótitkosítás meg a btrfs raid hogyan fog felmenni rá. Én alapos vagyok, rendesen körbe szoktam járni a témákat. Azt hiszem mondjuk nem túl hatékonyan csinálom, többet érnék a manual elolvasásával ahelyett, hogy tutorialokat nézegetnék, de az előbbi baromi unalmas.
-
& (#26078) colomb2
Köszi a tippeket!
Fene se emlékszik már rá, de a régi FF-os sync-szerű volt, de akkor a javasoltak alapján ránézek majd!
Véletlenül nem tudjátok, van-e halott link jelző most a FF-ra, mert nem akarom mind a 60ezret átrakni, ha fele halott úgyis.
Mit mentesz ki html-be? konyvjelzok? Igazából minden kéne, amit csak át lehet hozni.
-
-
Sose hallottam róla. Nagyon jó a leírás is, és benne van, ami nekem érdekes: It covers creating and mounting btrfs file systems, resizing btrfs file systems online, adding and removing devices, changing RAID levels, creating subvolumes and snapshots, using compression and other things.
Te használod esetleg? Egyébként az általad linkelt SnapRAID oldalon szereplő összehasonlítás szerint a SnapRAID sem lehet rossz. Valaki azzal futott már köröket?
-
Oprendszer csere nem lesz.
Lubuntu van fent már évek óta, nagyon jól bekonfigoltam, nincs kedvem ennek újra nekifutni. Egyedül a owncloud hiányzik, az majd a RAID után jön.
Szerintem megpróbálom a RAID 5-öt, mert 3db 2 TB-os merevlemez olcsóbb, mint 2db 4TB-os, csak azzal nem vagyok tisztában, hogy ez mennyire terheli a processzort. -
bambano
titán
-
-
Santosh
tag
Windows alatt is ezt a portot használják. Egyébként Firefox-al is 8080-as porton csatlakozom.
Még az jutott eszembe, hogy firefox alól nem tudnék valahogy csomagokat telepíteni? Nem manuális telepítgetésre gondolok, mert a csomó függőség keresésébe és telepítgetésébe beleőszülök, ráadásul gyakran nem is tudtam megoldani egy-egy függőségi kérdést.
-
Santosh
tag
Nem, Ubuntun eddig sem ment. És nem is tudok olyat a cégnél, akinek ment volna már Ubuntun. Mindenki Windows-t használ, de nekem Ubuntu kell az egyik munkához. Köszönöm, hogy elolvastad a hozzászólásokat visszamenőleg is!
Mire gondolsz, mit csinálhattam rossz formátumban? Ugyanúgy adtam meg az online eszköznél (ami a kódot generálta az ngix-hez) a felhasználónevet és a jelszót is, mint ahogy Firefox esetében. És a Firefox képes bejelentkezni a proxy-ra, viszont a csomagkezelőt is használnom kellene.Szerk:
egyébként a 8080-as portról működik Firefox alatt. -
A nyílt driver van fent és egy AMD Kabini IGP-je a hardver.
Ennél gyengébb hardverrel (Brazos E350) simán ment régebben a Cinnamon, és a Gnome is folyamatosabb volt.mod: Ahogy nézem a Radeon feature matrix-ot, lehet, hogy a hiányzó EXA támogatás miatt nincs 2D gyorsítás? Használja ezt még valami? Tudtommal a glamor már kiszorította.
-
Kössz a tippet, de nem a Google Earth a lényeg, hanem, hogy sok hardveres gyorsítást használó progi nem (Cinnamon), vagy rosszul (Gnome) fut. ( [link] )
Ezen szeretnék változtatni, mert szinte biztosra veszem, hogy van valami probléma.
A Google Earth-öt csak példának hoztam. -
OddMan
őstag
F34R: hogy vagy megelégedve az XFS-el, látom egy ideje már használod? Mostanában én is azon töröm a fejemet, hogy ext4 vagy xfs legyen az új fájlszerverem fájlrendszere? Nekem a megbízhatóság és stabilitás lenne a legfontosabb és csak másodlagos szempont a sebesség. A rendszer alapja egy szoftveres raid5 tömb lesz, amire megy majd a fájlrendszer.
Ha valaki másnak is van tapasztalata XFS-el, akkor az nyugodtan adhat ám tanácsot. Köszönöm! -
tvamos
nagyúr
Nekem nem sikerult, de.... (sokminden mas sem, mert benazok folyton)
-
BoB
veterán
Miért ne lenne az? Azt hittem virtualbox-ba akarod klónozni a rendszert, nem Live USB-t akarsz, mert a linked azt taglalja.
A dd fullosan lemásolja a lemezt blokkról blokkra. A kész image-et pedig át lehet alakítani virtualbox disk image-é amit ugye használni tud már.
How to migrate existing Windows installations to VirtualBox
Igez itt most win-ről van szó, de:
"Either pull the drive from the windows machine or copy the data with a low level image tool (like dd) to a USB drive or other removable media."
"If you are converting from the image, the syntax is just"
VBoxManage convertfromraw ImageFile.dd OutputFile.vdiEnnyi.
bambano: majd keresek magamnak néhány beosztottat
-
_Dumber_
őstag
Az fstab paraméterezésénél ezek biztosan kellenek, és a user beállításait sem szivesen piszkálom.
Ennek az a magyarázata, hogy a környezet elég speciális, és sokáig tartott míg ide eljutottam . (kubuntu -samba3 - alatt a beállítások is egyszerűbbek, és ott mindig lecsatol) Most a munka alatt tökéletes a user és jogosultság beállítás.. csak a lecsatoláskor van gond. (ez most samba 4)Olyanra gondoltam, hogy ezzel a beállítással azonnal kiírja az adatokat a megosztásra?, és a filet is "elengedi", vagy lehet még "tuningolni" valami kapcsolókkal ezen részét?
-
buherton
őstag
Igen onnen töltöttem le. Elősnek szeretném kipróbálni, aztán ha sikerül mindent beállítani, akkor jön a váltás. Ami nagyon fontos nekem azaz, hogy legyen egy jó csomag adatbázisa, amit már megnéztem és le is döbbentem, hogy mennyi minden van benne, illetve mennyire friss! Az apt-get közel sem ennyire friss.
Mi a probléma a systemd-vel? Több helyen is olvastam, hogy nincsenek nagyon oda érte, de nem írták le konkrétan, hogy miért.
-
Arch a systemd-re átálláskor adta meg magát, meg untam, hogy többször nem működött, mint igen (bár az elején pont a fapadosság, meg a mókolás miatt tetszett)
A Fedorát azért váltottam le, mert nagyon nehézkesen kezelt csak két VGA-t.
A Debianban bíztam, hogy majd az... Hát az se, sőt, még annyira se. Eléggé lesz*rja a xorg.conf-ot, így meg nem olyan vicces, hogy bármit állítok be, az csak a következő újraindításig tart.Előbb-utóbb veszek egy másik VGA-at, ami kezel három kijelzőt, és utána remélhetőleg nem lesz ez a szopás, mint most.
Utána lehet, higy visszamegyek Archra. Kicsit hiányzik a mókolás
-
-
f_sanyee
senior tag
upstart? debiannal sysvinit a default, de ha arra gondolsz, hogy meddig lesz opcio, arra nem hiszem, hogy barki tud valaszolni.
nagyobb distrok kozzul az ubuntu aki a fejlesztoje is es a redhat hasznalta, akik mind a ketten valtanak systemd-re, igy kb halalra van itelve az upstart -
-
Próbálkoztam mindennel. OpenGL módban eszi a procit 100%-on.
Más disztrókon hibátlanul megy. Valami el van állítva a Chakrában, majd utánanézek, ha lesz több időm.
Egyébként kipróbáltam minden lejátszót (KMplayer, SMPlayer, VLC, XBMC).
A fura, hogy egyszer egy pár órára működött, amikor legelőször üzemeltem be, aztán újraindítás után megint nem, és azóta sehogy sem akar menni. Inkább Chakra beállítási gond (vagy bug?) szerintem, hiszem más disztrókon azonos gépen, azonos júzerrel minden simán ment. -
Én hazsnálom, jelenleg egy E350-nel amiben volt egy GF9300 is.
Az nV karival jobb volt a video lejátszás, mint AMD IGP-n, de Flash gyorsítás sokkal rosszabb volt (vagy nem volt?).
Az nV karival pár összeomlás volt ha kwin-t bekapcsoltam, de amikor ment, akkor hibátlanul.
AMD-n nincs összeolás, de kb. mindenhol vannak furcsa dolgok (tearing, képnézegetőben a képek közti animáció szaggat, ugrál, stb.). Chakra-n nem próbáltam nV karit, de az AMD driverrel nem műxik a GPU gyorsítás a HD filmeknél. -
-
-
F34R
nagyúr
Nah erre is meglett a megoldas [link]
Viszont lenne meg egy kerdesem akinek integralt video vezerlo van a CPU-ban (Intel HD 1st gen)
annak mukodik rendesen a driver ?ugyanis xf86-video-intel es intel-dri felrakva xorg-ba is atirtam amit kellett.
xrandr-al csak ket profil valaszthato a 640x480 es a 720x400 , miert nem szerepel a tobbi felbontas ?
21,5" FHD monitor -
Nevezett file nem erre való. Arra való, hogy egyes hostokhoz hozzárendelj IP-ket. Blokkolni legfejlebb úgy lehet őket, ha átirányítod localhostra, pl.:
127.0.0.1 nemagyereknekvalooldal.com
iptables-szel meg ilyesmi:
iptables -A INPUT -s nemagyereknekvalooldal.com -j DROP
iptables -A OUTPUT -d nemagyereknekvalooldal.com -j DROPUtóbbi esetben semmi nem jöhet a hostról és semmi nem mehet oda.
-
rt06
veterán
perpill ugyanezt csinalom, csak harom gepen
az asztalin win7, mert azon vagyok legkenyelmesebben asztalon, meg jatszani is szoktam, a szekreny alatt vagy egy proliant dl380, azon xen, meg nehany hardened gentoo guest (router, gameserver, webszerver, developer szerver, letolto gep), meg van egy akku nelkuli noti, azon xen, rajta win7 (mert visual studio-t en meg egyszer fle nem teszek olyan gepre, amit hasznalni is akarok utana), winxp (na ennek pl a webcam-ot akartam atadni, de mivel nem vt-d kepes, igy nem lehet atadni az usb hub-ot a guest-nek)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- PR-Telecom
- Redmi Watch 5 - formás, de egyszerű
- Elektromos cigaretta 🔞
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Autós topik
- BestBuy ruhás topik
- Torrent meghívó kunyeráló
- Vezetékes FÜLhallgatók
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Xbox Series X|S
- További aktív témák...
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Eredeti, új Lenovo 330W töltők - ADL330SDC3A
- Apple iPhone 14 Pro Max / 256 GB / 88% akkumulátor / 1év Garanciával / Gyári Független
- BESZÁMÍTÁS! Samsung Galaxy A34 5G 128GB mobiltelefon garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! MSI MAG321QR 32 165Hz WQHD 1ms monitor garanciával hibátlan működéssel - használt
- BESZÁMÍTÁS! Microsoft XBOX Series X 1TB SSD fekete játékkonzol extra kontrollerrel dokkolóval
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged