- iPhone topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Honor 400 Pro - gép a képben
- iPhone 16e - ellenvetésem lenne
- Honor 200 - kétszázért pont jó lenne
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Mobil flották
- India felől közelít egy 7550 mAh-s Redmi
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
-
Mobilarena
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
CPT.Pirk #34319 üzenetére
Windows alatt a mappákban van egy olyan lehetőség, hogy a hálózati mappát hozzá tudod adni. Tudsz neki betűjelet adni, bejelentkezési adatokat megadni meg ilyenek.
[link] Ezt találtam hirtelen.
Nálam mondjuk a 11 tudja alapból. Lehet azért mert a NASomnak van drivere hogy keresse hálózaton a mappákat. -
Hali
A linux egy Q4os és nem jutok vele dűlőre hogy a hálozaton elérjem a NAS néhány mappáját.
Samba fent van, el is érem, van olyan mappa amit meg is tudok nyitni, meg is tudom nézni mi van benne, ha van benne videó azt el is tudom indítani. De, vannak olyan mappák amiket látok de ha megnyitnám akkor kéri a felhasználót. Megadom neki és nem lép be...
A felh.név és jelszó is jó.
Múlthéten egy WattOs-t raktam fel a műhelygépre és ott csont nélkül elérem a nas mappáit a felh.név és próbált jelszóval. Az asztali gépen Fedora van ott is elérem a nas-t.
Windows alatt is elérem a nast és mappáit is.
Egyszerűen nem tudom hogy ez a q4os miért szopat így le.
Valakinek ötlet?
A nas jól van beállítva mert akkor semmilyen rendszer alól nem érném el a mappákat.
Sőt ez még csak nem is sima vendég userként lépnék be, ha nem rendszergazdaként (ami megy fedora és wattos alatt is).
Szóval mi lehet a Q4os-ben ami miatt a samba így szopat.
Próbáltam már a smb.conf-ot írni, hogy a client min protokol core, vagy smb1 legyen. Úgy sem lett jó. A workgroup az jó, azt nem bántottam.
Nnem értem az adott pár mappákat miért nem tudom elérni, mikor minden mappám a nas-on ugyan úgy van beállítva és az írás/olvasás is meg van adva neki.
-
Srácok kis segítség kellene!
Azt szeretném elérni Fedora 38 alatt, hogy ha beállítom a LAN alatt hogy WOL működjön, akkor első bekapcsolás után ne álljon vissza tiltásra.
Ez az alapbeállítása.
Ez meg a beállított WOL.
De ha kikapcsolom, majd be, akkoor visszaálll alaapértelmezett d-re (gondolom denied lesz) és újra be kell állítani ha használni szeretném.
Valami ötlet hogy tudnám egyszer beállítani és úgy maradjon -
válasz
tasiadam #33252 üzenetére
Szerintem meg lesz a hiba.
Eddig virtual boxban néztem meg a rendszereket és próbálgattam óket. Ott ment ez a samba beállítás. Most a gépek (talán így van magyarul) amúgy boxes a szoftver neve, itt egyik rendszerrel sem működik. Sem ubuntu alatt sem fedora alatt.
Virtual boxban meg olyan jól ment. Ott vagy 4 rendszeren is kipróbáltam és jó volt. -
Hali!
Virtual boxban tesztelgetem a Fedorát (38) és az smb megosztással nem bírok.Ezt megcsináltam.
sudo dnf install samba
sudo systemctl enable smb --now firewall-cmd --get-active-zones
sudo firewall-cmd --permanent --zone=FedoraWorkstation --add-service=samba
sudo firewall-cmd --reloadMeg ia lett az smb fájl és hiába írom be a sort, hogy az smb1-et lássa, nem teszi. Mit nem csinálok jól?
-
Hi!
Manjaro linux alatt hogy állítsam be a rendszert, hogy zárt képernyőre váltson úgy, hogy ne kapcsolja ki a kijelzőt?
Hiába próbálok ki mindenn lehetőséget de csak 2 működik.
Vagy kikapcsol és zárolásin van, vagy kikapcsolom hogy a kijelzőt ne állítsa le de zárolási legyen, de akkor meg nem adja be a zárolási képernyőt és marad az asztalon működ kijelzővel. -
válasz
SunyaMacs #33238 üzenetére
Igazad van! A vvégén egy q betű és írja a kérdéset amit vártam.
Érdekes, mert Elementary os, Ubuntu, PopOS alatt nem kellett q nyomni.Beadta magától.
De ezt köszönöm szépen! Szerintem a hétvégén fel is rakom élesbe a Manjarot.
Mondjuk még a Fedorát próbálgatom, de az nem annyira bejövős... -
-
válasz
fatpingvin #33064 üzenetére
Hogy mi?
-
válasz
fatpingvin #33062 üzenetére
POP OS.
-
válasz
fatpingvin #33042 üzenetére
Linux alatt nekem így néz ki egy nyomtató szerver. Édesanyám windows alatt is tud nyomtatni a szerevren keresztül. Oda is meg kell adni a nyomtatót hogy szerveren keresztül nyomtasson. Egy TP-link az eszköz. Annyi a gond vele, hogy olyan 28-30 nap után újra kell indítani mert nem nyomtat. Ha ez megvan, megy minden tovább probléma nélkül.
-
Köszönöm a tippet! A Q bejött. De még így sem jó. A listába nem rakja be a drivert a nyomtatónál. Ami nem jó, mert csak ezzel a driverrel képes működni az istenverte nyomtató...
Egyelőre talomba rakom a rendszert. Kell egy működő rendszer. Így megy fel egy Pop OS és live rendszer alatt fogok szenvedni továbbb a fedorával. Ha meg tudok rajta mindent csinálni ami kell nekem, akkor megy fel élesbe majd.
Köszi a segítséget!Olvasom tovább a dolgokat hozzá.
-
válasz
f_sanyee #32862 üzenetére
Bejön az Eula,, azt végig görgeted és a végén lenne egy sor, hogy elfogadja? Ott y/n.
De ez nem jön be. Csak végig megyek a 10 ponton és kiírja hogy END.
Most egy Manjaro-t is felraktam egy pendrive-ra és ott próbálkoztam vele, de ott is ugyan úgy adja ki.#32863bambano: Próbáltam azzal is, meg chmod +x(gugli irta) és ott is ugyan az. Nem adja végig a telepítést. Jah manjaro alatt persze. Holnap ránézek reggel fedora alatt is. Remélem nem csak a live szívat.
Az END helyén kellene a kérdést feltennie, hogy elfogadom az EULA-t... De nem. Ez most fedora alatt van.
-
Jövök bénázni megint.
Fedora alatt hogy telepitek .sh fájlt?
Mert a sudo ./install.sh nem jó, vagyis csak félig jó.
Egy M2026w Samsung nyomtatónak a driverét kellene telepítenem. Végül fedora lett a rendszer. Az egyik. -
Srácok a két linux közöl melyik a jobb?
Fedora 37 vs Big linux? -
Bár nem feltétlen module param, config time is ki lehet herélni belőle. zcat /proc/config.gz | grep CIFS_ALLOW_INSECURE_LEGACY + samba configból is ki lehet lőni.
Fogalmam sincs miről beszélsz. De egyelőre nem kilőni akarom, hanem valahogy elérni majd a nast-t, ami smb1-et használ. Majd windows 11 alatt is be kell kapcsolnom mert az sem fogja látni. Legalább ott egy kattintás meg egy restart.
Az hogy elavult, meg el kell felejteni, pont leszarom. Azért nem fogok most egy nas-t venni, hogy ne kelljen ezzel szopnom az smb1 buzisággal. Ubuntu alatt megcsináltam. De ennél a linuxsznál nem tudom hogy működik ez. Azért kértem itt segítséget.
Jah és nagy hekker sem vagyok, mert amit tudok, azt magamtól kukáztam össze netről, meg innen, úgy hogy ne diplomás rendszergazda nyelven nyomjátok a segítséget ha kérhetem, mert igen szegény a tudásom linuxszal kapcsolatban. Köszönöm. -
Srácok kérdésem lenne.
A jövőhéten egy NUC-ra költözök át és az ubuntu alapú rendszert kicsit mellőzném és Manjaro linuxra, vagy Biglinuxra váltanék. Mindkettőből csináltam live rendszert és a NAS-t szerettem volna elérni. Mivel még az SMB1-et használ, meg amit google kiadott rá nem értem el a NAS-t. Valaki tudna ebben segíteni hogy tudnám elérni? Legalább live alatt.
Amit megnéztem. - > [link]
Ez valahogy nem jött be. Kiírta, hogy a legújabb van fent és nem értem el. Valakinek ötlet?
Még egy lenne.
A sztereó jelet fel kellene cserélnem, hogy a bal a jobb, a jobb meg a bal oldal legyen.
Pop OS alatt a fájlt átírtam működik. Ezen a rendszereken hogy tudnám megoldani?
A nyomtató hogy kell telepíteni, arra majd jövőhéten visszatérek, mert egyelőre ez a két dolog lenne a fontos, hogy nálam jól működjön a rendszer.
Aki tud segíteni annak köszönöm! -
-
-
Elementary os alá kell tűzfal? Tudom hogy van benne alapból, de alapértelmezetten be sincs kapcsolva.
-
Srácok valahogy el lehet érni, hogy ssd kiszerelés (m.2) nélkül úgy felrakni egy ubuntut hogy ne legyen dual boot és ne rakja a windows 11 bootjára (nem tudom hogy van linuxul) magát az ubuntu? Biosban nem tudom már tiltani az m.2-őt, kiszedni nem szeretném (macera mert a lap hátulján van) és nem is szeretnék dual boot-ot mert alapértelmezetten a 11 kellene hogy bejöjjön. Kérdezem, mert eddig hiába adtam meg neki, hogy mi legyen a rendszerindító ő a windowst választotta és utána macera volt szétszedni őket.
Azért kell így mert csak egy vésztartalék rendszert telepítenék amit csak akkor akarok elérni, amikor kell. -
Srácok, van olyan linux (ubuntu alapon) ami képes secure boot-tal dolgozni? Már mint hogy nem rinyál hogy be van kapcsolva.
-
válasz
Frawly #31266 üzenetére
Cleart azt most láttam először de nem jön be. Az elementary jó, tetszik, de inkább kipróbálnék mást. Nem a pár ezer Forint a döntő, de volt egy nagy szívásom most a win update-tel és inkább a linux felé hajlanék. Amúgy rég linuxon lennék, ha a játékok többsége nem winen futna. Tudom, ott az nvidia megoldása de na.
Szóval mindenképpen linuxot tervezek kintre. Szóval a befutó az MX lesz. Egyelőre.
Ha esetleg lesz más akkor felkerül rá másik. -
válasz
Frawly #31264 üzenetére
Olvasom hogy December 31-én vége.
Ránézek kíváncsiságból, hogy milyen. Legalább látok ilyet is.
De szerintem az MX lesz a befutó. Arra amire kell elég. Kedden jön meg a rendelésem a nuc-hoz, memória, monitor, ssd, feli tartó, vezetéknélküli egér plusz bill. is. Még ebayről kell hogy megjöjjön egy fém lap, hogy a nuc meg a falitartót is fel tudjam csavarozni és akkor mehet majd ki hamarosan a műhelybe. Elkalandoztam... -
válasz
Frawly #31261 üzenetére
Igen, egy Kingston 2400-es 8 gigás modul lesz benne.
Most próbálgatom az egyik laptopon live pendrive-ról a linuxokat és az MX és az Ubuntu mate jön be. Az elementary az asztalin fent van másodlagos rendszernek a w10 mellett.
Eddig a clear, peppermint, mx, ubuntu mate-t próbáltam ki. Most a Garuda linuxot nézem és utána még egy Zorint is rápróbálok.
Linuxot akarok, mert nincs kedvem venni még egy w10 kulcsot.
Gtk, Qt-s passz. Annyira nem vagyok benne. Leginkább Firefox menne rajta, Libreoffice, meg zene lejátszó. A műhelybe elég ennyi. Az ff a net és net rádió miatt, a libreoffice ha netán szerkeszternem kell valamit excelben, de arra meg ott netes excel. A zene lejátszó meg Audacious lenne mert Elementary alatt is ezt használom. -
Sziasztok!
Clear linux, Ubuntu mate, mx linux.
Egy 2 magos celeron, 8 giga rammal és ssd-vel szerelt intel nuc alá szerintetek melyik lenne a legjobb választás?
Egy műhelybe menne majd, netezés meg zene menne majd róla. Netet elvileg majd kábelen kapna. -
-
Van hasonló program linuxra mint a windows beépített képszerkesztője?
Sima, egyszerű és könnyen lehessen képet átméretezni. A lényeg a méretezés lenne nekem.
Azt hiszem egyszer mint alatt használtam valami hasonlót de az istenért sem tudom a nevét. -
válasz
#63718632 #29856 üzenetére
Legalább műlödik, mert az ubuntu nem hajlandó nálam menni.
Kérdés! Kell nekem most radeon drivert telepítenem?
Olvastam az összefoglalót ahol írják, hogy nem kell, de azért felteszem a kérdést.
Rx590 van alatt.
Jah és azzal mit lehet csinálni, hogy a vlc ne akadjon (csak piciket) mikor nagy mkv fájlt játszok le nas-ról. Windows alatt nincs ilyen gondom pot playerrel. Csak itt van linux + vlc alatt.
Esetleg a Kodi jobb lehetne erre a feladatra? -
Sziasztok!
Tudnátok ajánlani linuxot?
Az adatlapomon a gépem, arra kellene egy.
Felhasználás az alap lenne, videó nézés, zene, net, hálózati nyomtatás, nas elérés kevés office.
Az ubuntut próbáltam, de valamiért nem bírja a gyűrődést, mert kihal gyorsan.
Az elementary os meg bírta jó darabig. A linux mint olyan mint a windows 10, olyan nem igazán kellene, de azt is használtam.
Valami jó kis kinézetűt tudtok mondani? Egy külön ssd-re menne, szóval se dual boot, semmi nem lesz. Ez csak ilyen hobbi feéhasználás lenne, ha néha egy kis változatosság jól lenne, mert a 10 hülyeségeitől náha kivagyok. -
-
válasz
tvamos #19614 üzenetére
13-as ubuntu féle, nem debian.
(#19615) bob.zxr:
Igen.
Az ubuntu nem jött be, pedig szerettem. Volt olyan hülyesége, hogy nem volt wifi, de még a laptopét sem ismerte fel.
A mint meg tetszik, eddig ez a nyerő és most megpróbálnám. Megint win7 mellé, mert zenére a linux verhetetlen, jobb mint 7 alatt. -
Hali!
A linux mint 13-at dobnám fel laptopra. Van egy 100-as a win7 bootnak, egy 100 gigás a 7-nek, egy 800-as az adatnak, meg egy rejtett partíció, amin a lenovo recovery van. A mintnek, levágok 50-et a 800-ból, amire fel is tudom dobni. Mikor újraindulna telepítések után, nem indul el a linux, pedig a merevlemeznél jól van a grub állítva. Vagy boot, mikor a hdd-t kell megadni. Nincs dual boot-om. Ötlet? Ubi alatt rájöttem, hogy 1 partíció kell neki és felkúszott. Itt nem működik.
-
Manjaro linux van fent, abban van csomagkezelkő, mint ubuntuban? Mert nem találom. Talán a 13.10-et raktam fel. Valaki tud segíteni?
-
Üdv!
Van egy 2 magos intel cetkám, mellette meg 512 ram, milyen linuxot ajánlotok rá?
Szerk: Ubuntu 32 bit igen eszi, nem az igazi.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- DELL PowerEdge R640 rack szerver - 1xGold 6138 (20c/40t, 2.0/3.7GHz), 64GB RAM,4x1G RJ, HBA330, áfás
- Csere-Beszámítás! RGB Számítógép PC játékra! R5 5600X / RTX 3060Ti 8GB / 32GB DDR4 / 500GB SSD
- TELJES KÖRŰ IT BESZERZÉS
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad E550 - i5-5GEN I 8GB I 256SSD I DVDRW I 15,6" HD I CAM I W10 I Garancia
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest