Hirdetés
- Bemutatkozott az Oppo kamerás csúcsmodellje
- Honor 600 – kezes, kitartó, költséges
- iPhone topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Google Pixel topik
- Bőszen utal a hajlítható kijelzős iPhone-ra az iOS 27
- One mobilszolgáltatások
- Xiaomi 17T Pro – korábban érkezik a siker?
- Jolla és SailfishOS tapasztalatcsere
- Telekom mobilszolgáltatások
-
Fórumok
Mobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
-
Frissítve: 2026-03-12 13:41 Téma összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
Kbali
nagyúr
Gondolom ez akku és töltő nélkül. Akkor inkább már OBI saját márkás szettben vagy asszem a Bauhaus is hirdet szettet 50-ért.
-
kk831228
addikt
jahh ,meg addig úgyis elhagyja mindenki a blokkot , meg eltűnik róla minden.
Egyébként hiába a 3 év gari nekem ha elromlik valami PS , elmegy tőle a kedvem, és nem veszek ugyanolyan cuccot megint . Egyre jobban hanyagolom már a PS-t legalábbis ha kicsit is precízebben kell valamit csinálni , vagy számit az ergonómia legtöbb PS felejetős. Fűnyírós dolgokban valószínűleg gagyi -sz..r mind ebben a kategóriában legyen az Makita vagy akármi ott mindegy , és a gari az elsődleges.
-
IMGM6
tag
A Parkside-nak nem a minősége jó, hanem a 3 év nagyon könnyen érvényesíthető garancia a lényeg, ugyanis ezek a fűnyírók kb. 2-4 évet bírnak (mindegyik!).
-
batazs
csendes tag
Sziasztok. Hirtelen, azonnal alap elektromos fűnyírót kellene vennem és éppen nincs a helyi Lidlben Parkside.
Az Euronicsban árusított Fieldmann elérheti a Parkside "minősègèt"? Jelenleg 23000 Ft
Köszönöm a válaszokat -
Kbali
nagyúr
Sajnos egyiket sem tudtam élőben megnézni. Mivel az asszony azt mondta, jó lenne, ha ő is elbírná, így a műanyagvázasra esett a választás.
AKKUS FŰNYÍRÓ 43.6 LI COMFORT (SET)
Hát sajnos nagyon gagyi, pedig élőben meg tudtam nézni a kisebb testvérét, a 38-ast, de mint kiderült, mindegyik modellnél eltér a kormányrész. Talán ennek a leggagyibb, egyáltalán nem kelt stabil érzetet.
A Makita ELM4120-hoz tudom hasonlítani: az szerkezetileg erősebb volt. Hiába műanyag a váza, például volt benne lemezerősítés, a kormányrésze is stabilabbnak érződött fogásra. A fűgyűjtés is nagyon béna: nincs műanyag nyelv, így ha sok van benne, simán kiesik a fű, és nehezebb is zsákolni, mivel felénk nincs zöldhulladék-elszállítás. Ahhoz képest ez egy játékszer.
2 × 5 Ah-s akkuval adták, és meglepő módon elsőre le tudtam vele nyírni a kertet (~360 m²), igaz, 6 cm-re. Ahol rendben van tartva a kert, ott már a 14 cm-es füvet is simán visszavágta 6 cm-re. Ez olyan 200 m² volt. Kétszer is megnövelte a fordulatszámot. Ezenkívül csendes volt, és mivel nem kellett kábellel bajlódni, szerintem gyorsabb is.
Illetve a hozzá adott kés is meg volt élezve, és nem csorbult ki egyből, mint a Makitáé.
Remélem, ha elromlik, lesz annyi szerencsém, hogy még garanciaidőn belül teszi, és nem úgy, mint a Makita.
Az AL-KO valahogy ezt a fűgyűjtést nem igazán tudja megoldani, a gyepszellőztetőjük is ilyen.
Más: jövő héten lesz a 2 akksis Parkside a Lidlben ha valakit érdekel (én eldöntöttem végre, hogy beleugrom). -
kk831228
addikt
-
dik
őstag
-
bogabi
őstag
El kell szomorítsalak, de nem vettem meg. A motor és a ház oké, de a műanyagok és a tologató rudazatot rögzítő elemek elég hitványak. A kerekek rögzítése is elég gyatra. Így nem mertem elhozni….
-
dik
őstag
-
pigmeus
tag
Kb annyi a nyírandó terület, igen. Gondozottnak nem mondanám, ami éppen nő, nem gyep minőségre kell gondolni, viszont viszonylag sűrű. Ezeket a leírásokat mindig fenntartással kell kezelni. Általában, legalábbis itt az AL-KO esetén úgy fogalmaznak, hogy pl maximum lenyírandó terület 5Ah akkuval 500 m2. Ezt nem szó szerint kell venni, inkább úgy, hogy ideális körülmények között, amikor alig kell vágni valamit, vagy csak 1-2 centit nyírsz a fű magasságából, és sietve csinálod. De ha nálad nem sűrű és sok helyen nincs is fű, akkor sietve talán elég lehet az 5Ah a 400 m2 nyírandóra. Ahogy gondolod, később is vehetsz hozzá még 2 db 18V akkut, ha esetleg mégis sűrűbb lesz a fű és mégsem elég, csak akkor 4 akkuval kell majd vacakolni.
Igen, az jó, ha nagyok a hátsó kerekek. Viszont ettől még nehéz, és a súlyából kifolyólag valószínűleg használni fogod az önjárót, nyilván ha már van rajta miért ne, az egy jó dolog, viszont az akkut nyilván jobban fogja fogyasztani, mint alapjáraton.Sajnos egyiket sem tudtam élőben megnézni. Mivel az asszony azt mondta, jó lenne, ha ő is elbírná, így a műanyagvázasra esett a választás.
AKKUS FŰNYÍRÓ 43.6 LI COMFORT (SET)
Hát sajnos nagyon gagyi, pedig élőben meg tudtam nézni a kisebb testvérét, a 38-ast, de mint kiderült, mindegyik modellnél eltér a kormányrész. Talán ennek a leggagyibb, egyáltalán nem kelt stabil érzetet.
A Makita ELM4120-hoz tudom hasonlítani: az szerkezetileg erősebb volt. Hiába műanyag a váza, például volt benne lemezerősítés, a kormányrésze is stabilabbnak érződött fogásra. A fűgyűjtés is nagyon béna: nincs műanyag nyelv, így ha sok van benne, simán kiesik a fű, és nehezebb is zsákolni, mivel felénk nincs zöldhulladék-elszállítás. Ahhoz képest ez egy játékszer.
2 × 5 Ah-s akkuval adták, és meglepő módon elsőre le tudtam vele nyírni a kertet (~360 m²), igaz, 6 cm-re. Ahol rendben van tartva a kert, ott már a 14 cm-es füvet is simán visszavágta 6 cm-re. Ez olyan 200 m² volt. Kétszer is megnövelte a fordulatszámot. Ezenkívül csendes volt, és mivel nem kellett kábellel bajlódni, szerintem gyorsabb is.
Illetve a hozzá adott kés is meg volt élezve, és nem csorbult ki egyből, mint a Makitáé.
Remélem, ha elromlik, lesz annyi szerencsém, hogy még garanciaidőn belül teszi, és nem úgy, mint a Makita.
-
hami85
aktív tag
Sziasztok!
Husqvarna akkus fűnyíró vásárláson gondolkozom: LC 347IVX
Akkum van hozzá más eszközökhöz 2 db 9 amperes.
1000-1100m2 területet kellene vágni, de nem katalógus kinézetű gyepet, vannak göröngyös részek a telken. Akkusban gondolkozom mindenképpen. Van erről tapasztalat milyen? 250 lenne most akcióba a gép.
Köszi előre is. -
bogabi
őstag
Ma beújítok egy ilyen Honda motorost a SPAR-ból anyósoméknak, amúgy is kell nekik valami, meglátjuk, hogy milyen. Ez egy jobb kép:

-
Dorian
félisten
Sajnos manapság ennyit bírnak ezek az elektromos fűnyírók... szomorú. Úgy látom Parkside-al nem (sem) kell sokáig számolni, nem meglepő. Itt a nálam jobban hozzáértők azt mondják, hogy mindegy milyen elektromosat veszel. Hát fene tudja, nem tudom, van-e, amivel 5+ évre lehet számolni. Anyáméknak van egy akkus, de mellette van egy ~20 éves MTD elektromos is, ami gond nélkül megy a mai napig. De az még egy másik világból jött... nem csodálkoznék, ha az utóbbi tovább élne, mint a tavaly vásárolt akkus.
bogabi: jó áron van ezzel a Honda motorral, az biztos. Ha amúgy nem egy kalap sz.r a gép ránézésre, akkor bőven megéri. Amúgy szerintem is önjáró a kép alapján, bár elég gyenge minőség a kép. Ha rákeresel a Honda GCV200 motorra, akkor látod, hogy csak maga a motor közel ennyibe kerül, mint ez a komplett fűnyíró.

gariztatáshoz küldenek érte futárt, csak be kellene dobozba tennem. Még nem tudom honnét szdek ekkora dobozt, nyilván nem tartottam meg 3 éve az eredeti dobozát
-
Darth_Revan
veterán
-
den89
tag
Sajnos manapság ennyit bírnak ezek az elektromos fűnyírók... szomorú. Úgy látom Parkside-al nem (sem) kell sokáig számolni, nem meglepő. Itt a nálam jobban hozzáértők azt mondják, hogy mindegy milyen elektromosat veszel. Hát fene tudja, nem tudom, van-e, amivel 5+ évre lehet számolni. Anyáméknak van egy akkus, de mellette van egy ~20 éves MTD elektromos is, ami gond nélkül megy a mai napig. De az még egy másik világból jött... nem csodálkoznék, ha az utóbbi tovább élne, mint a tavaly vásárolt akkus.
bogabi: jó áron van ezzel a Honda motorral, az biztos. Ha amúgy nem egy kalap sz.r a gép ránézésre, akkor bőven megéri. Amúgy szerintem is önjáró a kép alapján, bár elég gyenge minőség a kép. Ha rákeresel a Honda GCV200 motorra, akkor látod, hogy csak maga a motor közel ennyibe kerül, mint ez a komplett fűnyíró.

-
salieri.
őstag
-
bogabi
őstag
Sztem nem önjáró (de mintha 2 karja lenne, szóval még az is lehet, hogy az, de a leírása elég sovány), ha az lenne, lehet megvenném az AL-KO melle…

-
bogabi
őstag
Ma láttam a SPAR-ban Honda GCV200 motoros gépet 149.000-ért. Méretre 50 cm-es vagy nagyobb volt. Nem tudom, milyen márka volt a gép, de a Honda motorral ennyiért jó vétel LEHET. Amúgy maga a gép elég bizalomgerjesztően nézett ki.
-
zsoca29
tag
-
Dorian
félisten
2x Parkside 1x Makita
Elektromos kábeles.Vegülis a 3-ból 2 gariidőn belül szrt be, szóval nekem így is jó, De azért szörnyű, hogy szemetet gyártanak. És heti 1-nel többször nem volt használna és nem is 30 centis fűben gyilkoltam őket
-
den89
tag
-
Morris
Topikgazda
-
Dorian
félisten
Ez elég szomorú... inkább meg kéne próbálnom megjavíttatni a 20 éves fűnyírómat akkor?

Kvázi szart se költöttünk rá 20 év alatt, amióta megvan. Csak működött.... De egy ideje azt csinálja már, hogy túlmelegszik vagy nem tudom. Tehát vágok vele füvet 20 percig, akkor csak úgy leáll. És várni kell 1 órát, hogy kihűljön és utána újra bír 20 percet. De szerintem csapágyas is lehet (nem értek hozzá, csak gyanítom), mert kézzel ha megpróbálom megforgatni a kését, akkor gyakorlatilag nem lehet. Annyira szorul és annyira brutálisan nehezen mozog alapból, hogy szinte semmi. Persze, ha ráindítok, akkor a saját motorja megforgatja simán, csak túlmelegszik eléggé a nehéz mozgástól szerintem....
Én úgy voltam vele, hogy megszolgálta ez már sokszorosan az árát 20 év alatt és engedjük el. De ilyen kilátások mellett lehet, hogy inkább jobban járunk ha meg lehet javíttatni valahogy ....
Elektromos ez is. De olyan brutál anyag van benne, hogy van vagy 20 kiló az önsúlya. Asszony nem is tud vele vágni, mert azt mondja, hogy letörik a csuklója tőle. (Egyébként tényleg fárasztó tologatni, mert kb vasból van az egész és ha elindítom, akkor olyan veszélyes hangja van, mint valami helikopternek. Olyan erő van benne mint az állat, annak ellenére, hogy elektromos.
) Az egyetlen hátrányának azt tudnám felsorolni, hogy nem lehet valami magasra felállítani a vágási magasságot. Szívem szerint nem vágnám ilyen kicsire a füvet. 
Épp ma szrt be a fűnyíróm. 7 év alatt ez a 3. ez nem hiszem, hogy normális dolog.
Mondjuk még pont ebben a hónapban benne vagyok a gyári időszakban. -
den89
tag
Nekik a 400 m2 az teljesen füves, gondozott? Leírás alapján a 10Ah-as aksival kellene tudni vágni 800m2- én emiatt gondolom, hogy nálam a 5Ah-as is elég lenne, hiszen fele a terület és jelenleg a nagyobb részen nincs igazán fű sem. Csak ami kinő, itt csak kb végig kellene rohanni nálam, hogy ami nő is ne nőjjön magasra. De persze értem, hogy miért írod, hogy nagyobb aksi a biztosabb, csak fogyasztás tekintetében nem ad meg adatokat, így nehéz kitalálni, főleg, hogy egyedül a műanyag házasnál írja, hogy 5Ah 500m2-re elég.
46.6 LI SP vs 4.65 Li SP EASY
Lehet, hogy nehezebb, de a kereki nagyobbak, így gondolom könnyebb is vele manőverezni.Kb annyi a nyírandó terület, igen. Gondozottnak nem mondanám, ami éppen nő, nem gyep minőségre kell gondolni, viszont viszonylag sűrű. Ezeket a leírásokat mindig fenntartással kell kezelni. Általában, legalábbis itt az AL-KO esetén úgy fogalmaznak, hogy pl maximum lenyírandó terület 5Ah akkuval 500 m2. Ezt nem szó szerint kell venni, inkább úgy, hogy ideális körülmények között, amikor alig kell vágni valamit, vagy csak 1-2 centit nyírsz a fű magasságából, és sietve csinálod. De ha nálad nem sűrű és sok helyen nincs is fű, akkor sietve talán elég lehet az 5Ah a 400 m2 nyírandóra. Ahogy gondolod, később is vehetsz hozzá még 2 db 18V akkut, ha esetleg mégis sűrűbb lesz a fű és mégsem elég, csak akkor 4 akkuval kell majd vacakolni.
Igen, az jó, ha nagyok a hátsó kerekek. Viszont ettől még nehéz, és a súlyából kifolyólag valószínűleg használni fogod az önjárót, nyilván ha már van rajta miért ne, az egy jó dolog, viszont az akkut nyilván jobban fogja fogyasztani, mint alapjáraton. -
kk831228
addikt
Ha csak fű ès nincs benne vastagabb szárú , akkor kör vagy csavart a legkisebb lègellenállású. Ha vannak vastagabb fásszárú növènyek akkor szögletes.
-
pigmeus
tag
Szia!
Írtam korábban az AL-KO 4.05 LI Easy-ről, szüleim is kb ekkora területen használják, mint te. Szerencsére rábeszéltem őket, hogy 36V 8Ah akkuval vegyék (mondjuk én nagyobb vágószélességű gépet vennék ilyen közel 400 m2-re, ha nem kell túl sokat forgolódni, akkor 46 cm jobb, szerintem). Így kb végig lehet vele érni. Itt az akku nélküli ár: [link] , alul megtalálod a töltőt és a 8Ah akkut. Szerintem ekkora akkukapacitás alá ne menj, ha szeretnél egy nekifutással végigérni. Én egy időben ebben a gépben gondolkodtam: 4.65 Li SP , de nekem nagyobb a terület, 2 db 8Ah kellene hozzá alsó hangon. Egyelőre maradtam a benzinesnél. A másik két általad linkelt gép új széria, 2x18V 5Ah akkuval szerelt, nem biztos, hogy végigérsz ekkora akkukkal. Ha azok közül választasz, próbáld megkeresni őket akku nélküli változatban, pl: [link] és 2x18V 8Ah [link] akkuval venni. Legalábbis én ezt tenném. Ja és igen, a 46.6 LI SP, ami az általad linkelt 3., az elég nehéz, 32-33 kg, egy benzines fűnyíró súlyát verdesi. Többi azért jóval könnyebb.
Nekik a 400 m2 az teljesen füves, gondozott? Leírás alapján a 10Ah-as aksival kellene tudni vágni 800m2- én emiatt gondolom, hogy nálam a 5Ah-as is elég lenne, hiszen fele a terület és jelenleg a nagyobb részen nincs igazán fű sem. Csak ami kinő, itt csak kb végig kellene rohanni nálam, hogy ami nő is ne nőjjön magasra. De persze értem, hogy miért írod, hogy nagyobb aksi a biztosabb, csak fogyasztás tekintetében nem ad meg adatokat, így nehéz kitalálni, főleg, hogy egyedül a műanyag házasnál írja, hogy 5Ah 500m2-re elég.
46.6 LI SP vs 4.65 Li SP EASY
Lehet, hogy nehezebb, de a kereki nagyobbak, így gondolom könnyebb is vele manőverezni. -
Lord Dragon
senior tag
-
den89
tag
Sziasztok, próbáltam végignézni, hogy pontosan mik a lehetőségek, de a döntésben egyelőre elakadtam, ezért szeretnék segítséget kérni abban, hogy szerintetek melyik lenne a legjobb választás.
Nekünk egy közel 370 m²-es kertünk van, de ez több részből áll:
a ház előtt 3 × 20 m²-es rész van, három kisebb négyzet formájában, ahol van egy kis gyom, fa stb. – kb. 60 m²a ház mellett 2 × 50 m²-es rész van, körülbelül 2–3 méter széles és 20 méter hosszú szakaszokkal – kb. 100 m²illetve van egy 18 × 12 méteres rész, ami kb. 212 m², itt viszont 4 fa is van, és ez egy egybefüggő terület
Eddig egy Makita ELM4120-szal vágtam a füvet, de sajnos elromlott. Mivel sok idő megy el a kábellel való bajlódásra, ami a vágási sebességet is lassítja, végül az akkumulátoros megoldás mellett döntöttem.
AL-KO márkában gondolkodom, és három típust néztem ki. Abban nem tudok dönteni, hogy kell-e az önjáró funkció, illetve hogy érdemes-e fémházas gépet választani. Arra is kíváncsi vagyok, hogy ekkora területre elég-e az adott akkumulátor, vagy rögtön venni kell mellé plusz akkut is.
A három kiszemelt modell:
1. AKKUS FŰNYÍRÓ 43.6 LI COMFORT (SET)
2. AKKUS FŰNYÍRÓ 4.05 Li EASY
3. AKKUS FŰNYÍRÓ 46.6 LI SP COMFORT (SET)
A 212 m²-es rész locsolt és tápozott, ezt gyakran kell nyírni, és igazából ezt a részt szeretném megtartani. A többi részen még vannak kavicsok, dudvák, de ezeket a részeket szeretném valahogy kiváltani, hogy ne kelljen nyírni őket. Viszont jelenleg még azokat is vágni kell.
Őszintén szólva én a harmadik modellt választanám, csak nem tudom, mennyire lenne overkill, illetve hogy az alapból hozzáadott akkumulátor elég lenne-e, vagy érdemes-e rögtön venni mellé egy plusz akkut is. Eddig a kábeles géppel sok idő elment, mire ide-oda húztam, ezért jó lenne, ha a nyírás időben is gyorsulna, mert jelenleg ez sajnos sok időt visz el.Szia!
Írtam korábban az AL-KO 4.05 LI Easy-ről, szüleim is kb ekkora területen használják, mint te. Szerencsére rábeszéltem őket, hogy 36V 8Ah akkuval vegyék (mondjuk én nagyobb vágószélességű gépet vennék ilyen közel 400 m2-re, ha nem kell túl sokat forgolódni, akkor 46 cm jobb, szerintem). Így kb végig lehet vele érni. Itt az akku nélküli ár: [link] , alul megtalálod a töltőt és a 8Ah akkut. Szerintem ekkora akkukapacitás alá ne menj, ha szeretnél egy nekifutással végigérni. Én egy időben ebben a gépben gondolkodtam: 4.65 Li SP , de nekem nagyobb a terület, 2 db 8Ah kellene hozzá alsó hangon. Egyelőre maradtam a benzinesnél. A másik két általad linkelt gép új széria, 2x18V 5Ah akkuval szerelt, nem biztos, hogy végigérsz ekkora akkukkal. Ha azok közül választasz, próbáld megkeresni őket akku nélküli változatban, pl: [link] és 2x18V 8Ah [link] akkuval venni. Legalábbis én ezt tenném. Ja és igen, a 46.6 LI SP, ami az általad linkelt 3., az elég nehéz, 32-33 kg, egy benzines fűnyíró súlyát verdesi. Többi azért jóval könnyebb.
-
pigmeus
tag
Sziasztok, próbáltam végignézni, hogy pontosan mik a lehetőségek, de a döntésben egyelőre elakadtam, ezért szeretnék segítséget kérni abban, hogy szerintetek melyik lenne a legjobb választás.
Nekünk egy közel 370 m²-es kertünk van, de ez több részből áll:
a ház előtt 3 × 20 m²-es rész van, három kisebb négyzet formájában, ahol van egy kis gyom, fa stb. – kb. 60 m²a ház mellett 2 × 50 m²-es rész van, körülbelül 2–3 méter széles és 20 méter hosszú szakaszokkal – kb. 100 m²illetve van egy 18 × 12 méteres rész, ami kb. 212 m², itt viszont 4 fa is van, és ez egy egybefüggő terület
Eddig egy Makita ELM4120-szal vágtam a füvet, de sajnos elromlott. Mivel sok idő megy el a kábellel való bajlódásra, ami a vágási sebességet is lassítja, végül az akkumulátoros megoldás mellett döntöttem.
AL-KO márkában gondolkodom, és három típust néztem ki. Abban nem tudok dönteni, hogy kell-e az önjáró funkció, illetve hogy érdemes-e fémházas gépet választani. Arra is kíváncsi vagyok, hogy ekkora területre elég-e az adott akkumulátor, vagy rögtön venni kell mellé plusz akkut is.
A három kiszemelt modell:
1. AKKUS FŰNYÍRÓ 43.6 LI COMFORT (SET)
2. AKKUS FŰNYÍRÓ 4.05 Li EASY
3. AKKUS FŰNYÍRÓ 46.6 LI SP COMFORT (SET)
A 212 m²-es rész locsolt és tápozott, ezt gyakran kell nyírni, és igazából ezt a részt szeretném megtartani. A többi részen még vannak kavicsok, dudvák, de ezeket a részeket szeretném valahogy kiváltani, hogy ne kelljen nyírni őket. Viszont jelenleg még azokat is vágni kell.
Őszintén szólva én a harmadik modellt választanám, csak nem tudom, mennyire lenne overkill, illetve hogy az alapból hozzáadott akkumulátor elég lenne-e, vagy érdemes-e rögtön venni mellé egy plusz akkut is. Eddig a kábeles géppel sok idő elment, mire ide-oda húztam, ezért jó lenne, ha a nyírás időben is gyorsulna, mert jelenleg ez sajnos sok időt visz el. -
Szevam
senior tag
Sziasztok!
3mm-es damilt szeretnék venni. Mi az ami ajánlott? A szögletes damillal kinek milyen tapasztalata van?
Előre is köszönöm! -
Lord Dragon
senior tag
Igen gyakorlatilag nem lehet kapni olyan elektromosat, amit időtálló. Az egész ott kezdődött, amikor a kínaiak elkezdtek réz helyett alumíniummal tekercselni, és létre hoztak egy olyan elektromos motor családot, ami annyira nevetségesen olcsó, hogy - minden hátránya ellenére - teljesen leuralta a piacot. Egyébként ezek a motorok néhány helyen egész jól használhatóak, de fűnyíróba teljesen alkalmatlanok, de az akkumulátoros technológia előretörésével ez már senkit nem érdekel. Elektromos fűkasza meg ugyanaz pepitában, néhány egyéb hátránnyal nehezítve.
Ez elég szomorú... inkább meg kéne próbálnom megjavíttatni a 20 éves fűnyírómat akkor?

Kvázi szart se költöttünk rá 20 év alatt, amióta megvan. Csak működött.... De egy ideje azt csinálja már, hogy túlmelegszik vagy nem tudom. Tehát vágok vele füvet 20 percig, akkor csak úgy leáll. És várni kell 1 órát, hogy kihűljön és utána újra bír 20 percet. De szerintem csapágyas is lehet (nem értek hozzá, csak gyanítom), mert kézzel ha megpróbálom megforgatni a kését, akkor gyakorlatilag nem lehet. Annyira szorul és annyira brutálisan nehezen mozog alapból, hogy szinte semmi. Persze, ha ráindítok, akkor a saját motorja megforgatja simán, csak túlmelegszik eléggé a nehéz mozgástól szerintem....
Én úgy voltam vele, hogy megszolgálta ez már sokszorosan az árát 20 év alatt és engedjük el. De ilyen kilátások mellett lehet, hogy inkább jobban járunk ha meg lehet javíttatni valahogy ....
Elektromos ez is. De olyan brutál anyag van benne, hogy van vagy 20 kiló az önsúlya. Asszony nem is tud vele vágni, mert azt mondja, hogy letörik a csuklója tőle. (Egyébként tényleg fárasztó tologatni, mert kb vasból van az egész és ha elindítom, akkor olyan veszélyes hangja van, mint valami helikopternek. Olyan erő van benne mint az állat, annak ellenére, hogy elektromos.
) Az egyetlen hátrányának azt tudnám felsorolni, hogy nem lehet valami magasra felállítani a vágási magasságot. Szívem szerint nem vágnám ilyen kicsire a füvet. 
-
IMGM6
tag
Tehát gyakorlatilag nem lehet kapni olyan elektromosat, amit időtálló lenne?

Akkor mit javasolnál, ami jó minőségű? Ne mondd már, hogy semmi az ég adta egy világon nincs a piacon, ami még jó lenne....
Elektromos fűkaszák megbízhatóbbak mint az elektromos fűnyírók?
Üdv! L.D.
Igen gyakorlatilag nem lehet kapni olyan elektromosat, amit időtálló. Az egész ott kezdődött, amikor a kínaiak elkezdtek réz helyett alumíniummal tekercselni, és létre hoztak egy olyan elektromos motor családot, ami annyira nevetségesen olcsó, hogy - minden hátránya ellenére - teljesen leuralta a piacot. Egyébként ezek a motorok néhány helyen egész jól használhatóak, de fűnyíróba teljesen alkalmatlanok, de az akkumulátoros technológia előretörésével ez már senkit nem érdekel. Elektromos fűkasza meg ugyanaz pepitában, néhány egyéb hátránnyal nehezítve.
-
Morris
Topikgazda

Akkor mit javasolnál, ami jó minőségű? Ne mondd már, hogy semmi az ég adta egy világon nincs a piacon, ami még jó lenne....
Üdv! L.D.
Fogyasztói társadalom. Nem cél a tartós, jó minőség.
-
Lord Dragon
senior tag

Üdv! L.D.
-
IMGM6
tag
Pont azért akartam magasra állíthatót, hogy ne kaszáljam el a túrásokat, hanem elmenjek fölöttük....
Azt mondod az elektromosak nagyobb esélyre meghibásodnak mint a benzinesek úgy általánosságban?
Csak a vakondtúrások szaporodni és nőni szoktak, és egy idő után elég érdekes lesz kerülgetni és érdekesen fog kinézni.
Az elektromosokról a #9526-ben írtam, de az olcsó benzinesek sem sokkal jobbak. -
Lord Dragon
senior tag
Pont azért akartam magasra állíthatót, hogy ne kaszáljam el a túrásokat, hanem elmenjek fölöttük....
Azt mondod az elektromosak nagyobb esélyre meghibásodnak mint a benzinesek úgy általánosságban?
-
IMGM6
tag
Sziasztok!
Segítséget kérnék fűnyíró vásárláshoz. Totál analfabéta vagyok a témában. Annyit döntöttem el eddig, hogy elektromos fűnyírót szeretnék. Amik fontosak ellenének nekem:
- Jó minőségű, időtálló legyen, mert hosszú távra terveznék vele
- Jó lenne, ha lenne "fűgyűjtő tartálya" hogy ne kelljen újra végig menni gereblyével az egész területen ahol levágtam
- Az árnál fontosabb lenne a jó minőség..... de azért fél milliót nem tudok rászánni. És nem kell ilyen böhöm nagy beleülős gép. Tehát a hagyományos "tologatós" fűnyíróra gondoltam alapvetően, semmi különös extrára nincs igényem.
- És ami még fontos lenne, hogy legyen magasra állítható a vágási magasság, mert a hátsó kertben sok a vakond túrás, plusz semmiképpen sem szeretném túl alacsonyra vágni a füvet
- Ne legyen akkus, nem akarok semmi olyan extra dolgot bele, ami csak a hibalehetőséget növeli hosszú távon....
- kb 1300 m2-t kéne időnként levágni vele.Előre is köszönöm a visszajelzéseket!
Üdv! L.D.
Jó minőségű, időtálló, (különösen olyan, ami még a vakondtúrásokat is bírja), elektromos fűnyíró nem létezik, benzinesből még lehet találni, de az nem lesz olcsó. #9526
-
Lord Dragon
senior tag
Sziasztok!
Segítséget kérnék fűnyíró vásárláshoz. Totál analfabéta vagyok a témában. Annyit döntöttem el eddig, hogy elektromos fűnyírót szeretnék. Amik fontosak ellenének nekem:
- Jó minőségű, időtálló legyen, mert hosszú távra terveznék vele
- Jó lenne, ha lenne "fűgyűjtő tartálya" hogy ne kelljen újra végig menni gereblyével az egész területen ahol levágtam
- Az árnál fontosabb lenne a jó minőség..... de azért fél milliót nem tudok rászánni. És nem kell ilyen böhöm nagy beleülős gép. Tehát a hagyományos "tologatós" fűnyíróra gondoltam alapvetően, semmi különös extrára nincs igényem.
- És ami még fontos lenne, hogy legyen magasra állítható a vágási magasság, mert a hátsó kertben sok a vakond túrás, plusz semmiképpen sem szeretném túl alacsonyra vágni a füvet
- Ne legyen akkus, nem akarok semmi olyan extra dolgot bele, ami csak a hibalehetőséget növeli hosszú távon....
- kb 1300 m2-t kéne időnként levágni vele.Előre is köszönöm a visszajelzéseket!
Üdv! L.D.
-
pigmeus
tag
Megjelent két új akkus fűnyíró az AL-KO kínálatában 2x 18/36 V-os kettős teljesítményű lítium-ion akkumulátor rendszerrel. 46, illetve 51 cm vágószélesség, önjáró és acélházas, cserébe jó nehéz (kb mint egy benzines 30-32 kg) :
46.6 LI SP COMFORT (SET)
51.6 LI SP COMFORT (SET)2 db 18V akku megy bele, úgymond akkor összeadódik a teljesítmény. Külön is meg lehet venni másik akkuval. Szerintem ár-érték arányban elég korrekt. ~500 m2-ig jónak tűnik. 500-600+ m2-re viszont szerintem már kellene a 2x2 akku.
Mennyire lehet tartós, hogy az önjáró rész fogaskerekei műanyagból vannak?
-
kk831228
addikt
Hát...
Első beindításnál szivatóval indult, behúztam a kart akkor jó volt. Utána le lett állítva cca 5 perce, szivató nélkül indítottam újra és ment is egy majdnem egy percet magába. Ahogy behúztam a kart leállt. Volt olyan felvetés, hogy kihűlt a motor és azért.Mi okozta Nálad a leállást?
Nekem melegen munka közben is megállt, random . Ha munka közben melegen nem állt le egyszer sem, akkor valószínűleg nem szèriahibás. Hidegen , meg szivatvóval , stb nem mèrvadó, olyankor "torpanhat" stb.
-
Szevam
senior tag
Hát...
Első beindításnál szivatóval indult, behúztam a kart akkor jó volt. Utána le lett állítva cca 5 perce, szivató nélkül indítottam újra és ment is egy majdnem egy percet magába. Ahogy behúztam a kart leállt. Volt olyan felvetés, hogy kihűlt a motor és azért.Mi okozta Nálad a leállást?
-
kk831228
addikt
Makita RBC 250 (26 éves) vs. STIHL 461 (új)
Random bolti fülvédő (van benne szükre szivacs) vs. Stihl DYNAMIC GPA arc- és hallásvédő5 évig a Makitát használtam, és már igencsak lassan tudtam haladni vele. Végül a STIHL 461-re esett a választás.
Amiben jobb lett:
- Szintidő: 500 nm-en próbálva 40 p alatt végeztem, eddig 1,5-2 óra volt. Ezennel vége a 8 órás fűvágásnak :)
- A szarv: fogása sokkal egyszerűbb, csavarható/forgatható
- A rezgés: A rezgés csillapító valóban használ, szinte semmi nem jön át. Makitánál nap végére, ha összeérntettem az ujjaim, vagy hozzáértem a kezemhez, akkor áram szerű szúrásokat éreztem, minden érintésnél (ezt soha nem is értettem miért van, biztos az idegeimre megy), és bizsergést érintés nélkül is.
- Zaj: Sokkal hangosabb mint a Makita, DE! fülvédővel nem zavaró hosszútávon sem. Sajnos (vagy nem sajnos), azonban azt állapítottam meg, hogy a random bolti fülvédő is kb. ugyanolyan mint a STIHL fülvédő. Ha csak fülvédőt vesz az ember, felesleges több pénzt kiadni márkás cuccokra. Arra kell figyelni, hogy legyen egy belső szürke szivacs. Talán ez az esszenciája a hallásvédelemnek.
- Tömeg: Sokkal nehezebb amikor fel kell vennem, vagy vinnem kell heveder nélkül.
- Heveder: Makitánál, mint a képen is látható, csak egy féloldalas heveder volt. Ehhez képest a STIHL sokkal nagyobb ugrás, mind kényelem mind súly eloszlatás tekintetében.
- Arcvédelem: Most már az is van
Sajnálom a kisöreget, jó szolgálatot tett, de most megy pihenni. Majd, ha a STIHL összetojja magát, ismét előveszem
.

Na , szép , nem állt le egyszer sem?
-
Szevam
senior tag
Makita RBC 250 (26 éves) vs. STIHL 461 (új)
Random bolti fülvédő (van benne szükre szivacs) vs. Stihl DYNAMIC GPA arc- és hallásvédő5 évig a Makitát használtam, és már igencsak lassan tudtam haladni vele. Végül a STIHL 461-re esett a választás.
Amiben jobb lett:
- Szintidő: 500 nm-en próbálva 40 p alatt végeztem, eddig 1,5-2 óra volt. Ezennel vége a 8 órás fűvágásnak :)
- A szarv: fogása sokkal egyszerűbb, csavarható/forgatható
- A rezgés: A rezgés csillapító valóban használ, szinte semmi nem jön át. Makitánál nap végére, ha összeérntettem az ujjaim, vagy hozzáértem a kezemhez, akkor áram szerű szúrásokat éreztem, minden érintésnél (ezt soha nem is értettem miért van, biztos az idegeimre megy), és bizsergést érintés nélkül is.
- Zaj: Sokkal hangosabb mint a Makita, DE! fülvédővel nem zavaró hosszútávon sem. Sajnos (vagy nem sajnos), azonban azt állapítottam meg, hogy a random bolti fülvédő is kb. ugyanolyan mint a STIHL fülvédő. Ha csak fülvédőt vesz az ember, felesleges több pénzt kiadni márkás cuccokra. Arra kell figyelni, hogy legyen egy belső szürke szivacs. Talán ez az esszenciája a hallásvédelemnek.
- Tömeg: Sokkal nehezebb amikor fel kell vennem, vagy vinnem kell heveder nélkül.
- Heveder: Makitánál, mint a képen is látható, csak egy féloldalas heveder volt. Ehhez képest a STIHL sokkal nagyobb ugrás, mind kényelem mind súly eloszlatás tekintetében.
- Arcvédelem: Most már az is van
Sajnálom a kisöreget, jó szolgálatot tett, de most megy pihenni. Majd, ha a STIHL összetojja magát, ismét előveszem
.

-
bargeszt
tag
Hali! Segítséget kérnék! adott egy 1000 négyzetméteres telek, enyhén lejtős, dimbes-dombos, néhány fa, nem pázsit inkább igazi vegyes gaz, van benne lucerna, fű, vastagabb lágyszárú. A tologatóst elvetném a talaj egyenetlensége miatt. Áramot nem tudok ki vinni a kert végéig. A füvet viszont vágni kell. Mit ajánlotok? Hajlok az akkumulátoros felé a súlya és az alacsony fenntartása miatt, de nem ismerek semmit. Melyik a jobb benzines vagy aksis? Az anyagi keret 150 ezer jó magyar forint körül. Konkrét típus ajánlásokat örömmel veszek! Köszönöm!
-
IMGM6
tag
A rossz használaton elsősorban, nem megfelelően beállított magasságot, egyensúlyt, fogantyút, a rossz tartásban/szögben való használatot értem. Régen ez sokkal egyszerűbb volt, a kézi kaszánál azonnal látszott/érezhető volt a legkisebb beállítási/tartási hiba is, így akinek volt egy kis affinitása, (egy kis segítséggel) egyedül is ki tudta kísérletezni a helyes használatot. A motoros kaszánál, meg legfeljebb a motort terheled feleslegesen, amit általában nem vesz észre senki, és sokan úgy intézik el, hogy vesznek egy (jóval) nagyobb kaszát, de az is igaz, hogy mostanában nem könnyű olyat találni, aki megtudja mutatni a helyes használatot. A nagyon gyors damil fogyást, általában az állandó felesleges talaj érintés okozza, amit nagyban elősegít, hogy mostanában a tömeges "amatőr" használók miatt túl gyenge rúgót raknak a damil fejekbe, ami a legkisebb ellenállásra is azonnal feleslegesen elkezdi adagolni a damilt.
-
IMGM6
tag
A gépet nem magadhoz kell méretezni, hanem a feladathoz. A 400-as sorozatra, igazából csak a több éve nem vágott, fás szárú növényekkel benőtt területhez van szükség. A rendszeresen (akár csak évente 1-2-szer is) vágott területhez, bőven elég egy jó közepes gép is.
-
IMGM6
tag
-
pigmeus
tag
Kis kertbe kell ami tagolt, kb olyan 400 m2 amit nyírni kellene, ennek egy része tápozott, de nem gyep minőségű kb 200 m2. Többi olyan semmilyen. Eddig egy Makita ELM4120-t használtam, ami méret, fordulékonyság, fűgyűjtés terén jól muzsikált, de sajnos, 3 évet bírt..... Maradnék az elektromosnál, de ahogy látom itt a beszélgetés alapján nincs igazából jó elektromos. Al-ko 34.4 E Comfort, illetve a HECHT 1802S -t néztem ami nem szíjas, de ezekről kb alig találok valami infót.
-
Szevam
senior tag
Akkor miért nem mindjárt az 561-t ajánlod? Nálunk, régen az erdészetben, ez úgy működött, hogy először a dolgozó elvégzett egy tanfolyamot, levizsgázott, és megkapta a legkisebb fűrészt, kaszát..., és csak akkor kapta meg a nagyobb teljesítményűt, ha megszerezte a megfelelő gyakorlatot. Nálad ez nyilván hiányzik, és ezért (teljes joggal) nem mered használni a kést, és ezért mindenféle elméleteket gyártasz, nagy teljesítményről, meg "csoda" damilokról, pedig nem a (semmilyen) fű eszi a damilt, hanem a helytelen használat és a "rossz" damilfej. És én pedig egy olyan (olcsó, piaci) damilt használok, ami mindenhova jó, és amit valamikor tavaly raktam be, és még mindig tart, pedig volt használva rendesen. Csak sajnos itt is eluralkodott a fogyasztó társadalom, minél nagyobbat, drágábbat, többet vegyél, még ha nincs is rá szükséged, és igazából megfelelően használni sem tudod, és te csak erre erősítesz rá.
Ezt mondjuk jó tudni, hogy van tanfolyam egyáltalán.
Esetleg tudsz tanácsot adni hogy mi a rossz használat? Nekem gyorsan fogy a damilom (általában kínai damilt használtam) 1x stihlt hasznaltam a makitához az meg gyorsabban fogyott
.
Szóval ha van bármi jótanács szívesen fogadom
-
Szevam
senior tag
Én is ezért választom a nagyobbat. Most 25 cm3-s van ehhez képest előre lépés lesz.
-
kk831228
addikt
Akkor miért nem mindjárt az 561-t ajánlod? Nálunk, régen az erdészetben, ez úgy működött, hogy először a dolgozó elvégzett egy tanfolyamot, levizsgázott, és megkapta a legkisebb fűrészt, kaszát..., és csak akkor kapta meg a nagyobb teljesítményűt, ha megszerezte a megfelelő gyakorlatot. Nálad ez nyilván hiányzik, és ezért (teljes joggal) nem mered használni a kést, és ezért mindenféle elméleteket gyártasz, nagy teljesítményről, meg "csoda" damilokról, pedig nem a (semmilyen) fű eszi a damilt, hanem a helytelen használat és a "rossz" damilfej. És én pedig egy olyan (olcsó, piaci) damilt használok, ami mindenhova jó, és amit valamikor tavaly raktam be, és még mindig tart, pedig volt használva rendesen. Csak sajnos itt is eluralkodott a fogyasztó társadalom, minél nagyobbat, drágábbat, többet vegyél, még ha nincs is rá szükséged, és igazából megfelelően használni sem tudod, és te csak erre erősítesz rá.
Az erdészetben van lehetőség cserélgetni a gépet de ha valaki alul méretezi magát , az a legnagyobb bukás ha cserélni kell . Nagyobb géppel is meg lehet tanulni szerintem , de lehet tévedek.
561 minden tekintetben "sok".
-
kk831228
addikt
Igen ez mind csak elmélet ...
Leírtam hogy a kés miért nem jàtszik sokszor , de valószínűleg az értő olvasást nem tanították az erdészetben a kis fűkasza kezelés közben.
-
Dani0504
tag
Fűnyírót akarok venni 50cm körüli vágószélességgel. Mivel a kedves feleségem fogja javarészt használni ezért az elektromos indítást preferálnám, továbbá önjáró funkció és többfunkciós(gyűjtés, mulcsolás, oldalraszórás) készség jó lenne. Kb. 1000nm lesz a max terület amit nyírunk vele.
A keret 150-200 lenne.
Ahogy körül nézten nagyjából mind kínai csak az egyik ebben vacak a másik abban. Kisgépszervizes ismerős a Hecht-et ajánlotta abból is az 554 SXE típust. Elmondása szerint a környékben több önkormányzat is használja gond nélkül ennek a típusnak a berántós változatát évek óta, pedig ott mindig más fogja meg a végét és nem legkörültekintőbb a munkaerő. -
Dani0504
tag
Ugyanezen dilemmáztam tavaly és a Husqvarna 545 RXT lett. Nem bántam meg nekem elég erős és mellesleg árban lényegesen olcsóbb volt mint a stihl, ahogy nézem most is. A különbséget damilra és benzinre költöm. Földjeim körül, árokpartok kaszálása térdig érő gazban, mulcskéssel szedres írtása, eddig nekem bejött. A hozzá való hám kényelmesebb nekem mint a Stihl féle.
Nekem eddig a legjobban a Husqvarna saját damiljai jöttek be azon belül is Core Cut névre hallgató, a Whisper Twist tényleg halk - átverésnek gondoltam, de nem az.
Sok félét összevásároltam kis kiszerelésűből, Hybrid Twisted Alucut szakad folyamatosan erősebb fűben. -
IMGM6
tag
Kicsinek tűnik a teljesítmény különbség , addig amíg nem próbàlsz ki egy ilyen gépet , utàna ràjön az ember hogy mennyit számít , sokkal nagyobb nyomaték stb...Az hogy hàzi körüli munka megint olyan , hogy nem egyforma van ahol szegélynyírónak használják a fűkaszát oda elég a legkisebb gép is , én is "hàzkörül" hasznàlom , akàc/súrjàn/ sűrű fű , beton , vasak a fűben stb.
Azt is akkor tudja meg az ember hogy mennyit számít a damil, és mekkora különbség van egy 2.7 vs 3-as damil között. Most pl olyan volt hogy felraktam a 2.7 -cf3 pro-t és úgy ette a növényzet hogy vissza kellett raknom a 3 -as szögletest, azt meg nem bírja ha sűrű a fű, kés nem játszott , mert ki tudja mi vár a fű alatt. Ha kicsit erősebb lett volna lecsaptam volna a 3 -as szögeltessel az egészet és nem kellett volna cserélgetni semmit. Persze nincs olyan damil ami mindenhova jó , de elhagyatottabb helyeken az a lényeg minnél kevesebb legyen a ba...kodás , és ne etesd le fölöslegesen a vékonyabb "drága" damilt. Van aki ráér egész nap kaszálni, meg damilt cserélgetni , nekem nincs rá időm, mert nem fizetnek érte. 
-
kk831228
addikt
Lehet visszatèrek majd a 3-as cf3pro- ra mert a 2.7 többször beolvadt .
-
kk831228
addikt
Köenyezetbarátabb a kès...
Áztatgasd a damilokat előtte vízben , hátha segít valamit. 
Majd legközelebb valamelyik Oregont próbàlom ki , azokat sokan dicserik.
-
kk831228
addikt
Rengeteg fajta damil van , nekem cf3pro van , sokkal kisebb a lègellenállása mint a sima szögletesnek , viszont szerintem nem annyira bírja mint a szögletes "olasz" . Túl sokat mèg nem próbáltam , a cf3 pro egy jó mindenes , kisebb lègellenállás , viszonylag tartós dúrvább gazban is. Sűrű fűhöz valószínűleg a kör profil a legjobb. 2.7-3-ig èrdemes. Most 2.7 cf3 pro-t vettem , előtte 3-as cf3 volt , azt is bírja mèg valamelyest. Nem tudom, amiben acèlhuzal van mennyire jó a szórásvèdő kèsnek , biztos elvágja de szerintem nem a legjobb a vágókèsnek.

Ha megvan egyből próbàlgasd , ha leáll bármikor kaszálás közben egy pillanatra is , egyből vidd vissza gariban.
Nekem azt csinálta hogy egy idő után megállt , egyből indult egy rántásra , megint ment valameddig , ès megint megállt . Kalibrálást sem tudta vègig csinálni , közben megállt mindig. -
Szevam
senior tag
Kicsinek tűnik a teljesítmény különbség , addig amíg nem próbàlsz ki egy ilyen gépet , utàna ràjön az ember hogy mennyit számít , sokkal nagyobb nyomaték stb...Az hogy hàzi körüli munka megint olyan , hogy nem egyforma van ahol szegélynyírónak használják a fűkaszát oda elég a legkisebb gép is , én is "hàzkörül" hasznàlom , akàc/súrjàn/ sűrű fű , beton , vasak a fűben stb.
Azt is akkor tudja meg az ember hogy mennyit számít a damil, és mekkora különbség van egy 2.7 vs 3-as damil között. Most pl olyan volt hogy felraktam a 2.7 -cf3 pro-t és úgy ette a növényzet hogy vissza kellett raknom a 3 -as szögletest, azt meg nem bírja ha sűrű a fű, kés nem játszott , mert ki tudja mi vár a fű alatt. Ha kicsit erősebb lett volna lecsaptam volna a 3 -as szögeltessel az egészet és nem kellett volna cserélgetni semmit. Persze nincs olyan damil ami mindenhova jó , de elhagyatottabb helyeken az a lényeg minnél kevesebb legyen a ba...kodás , és ne etesd le fölöslegesen a vékonyabb "drága" damilt. Van aki ráér egész nap kaszálni, meg damilt cserélgetni , nekem nincs rá időm, mert nem fizetnek érte. 
461 lesz. Stihlnél mondták, hogy most akciós, de valószínűleg emelni fognak árat és a normál árhoz képest lesz magasabb áron.
Ha már damil. Van ez a rdótos
damil. Mennyire éri meg megvenni? Tényleg kevesebbet kopik? Amúgy van valami környzetebarátabb cucc a műanyag damilnál? -
Graphics
Jómunkásember
Annyira általános a kérdésed, hogy erre nem lehet válaszolni.
50-500ezer forint között bármit találsz...

-
pigmeus
tag
Sziasztok, elektromos és benzines fűnyíróból mi az ajánlott ami bevált? Vagy minden ipari hulladék már?
-
kk831228
addikt
Ha jól értem az lehet a probléma, hogy azért az áremelkedésért ami a 461 és 491 között van, úgy gondolhatja, hogy nem éri meg a kapott funkció és teljesítmény növekedés. Ezzel én is így vagyok. Alapvetően 411-ben gondolkoztam, de nem sokkal feljebb van árban a 461 viszont itt nagyobb a kapott érték ár-érték arány tekintetében. Mások is erről számoltak be, hogy megvették a 411-et de hosszabb távon jobban jártak volna a 461-gyel. Ennél feljebb csak annak van értelme menni aki ezzel dolgozik + durva terepen. Én is túl lőttem az alapvető célon (235, de többen meggyőztek hogy hosszabb távon jobb a 411, a 461 pedig csak pici ugrás.
-
Szevam
senior tag
Ha jól értem az lehet a probléma, hogy azért az áremelkedésért ami a 461 és 491 között van, úgy gondolhatja, hogy nem éri meg a kapott funkció és teljesítmény növekedés. Ezzel én is így vagyok. Alapvetően 411-ben gondolkoztam, de nem sokkal feljebb van árban a 461 viszont itt nagyobb a kapott érték ár-érték arány tekintetében. Mások is erről számoltak be, hogy megvették a 411-et de hosszabb távon jobban jártak volna a 461-gyel. Ennél feljebb csak annak van értelme menni aki ezzel dolgozik + durva terepen. Én is túl lőttem az alapvető célon (235, de többen meggyőztek hogy hosszabb távon jobb a 411, a 461 pedig csak pici ugrás.
-
Intruder2k5
MODERÁTOR
Ezt passzolom, sosem volt mulcsozós fűnyíróm, így ilyen tapasztalatom nincs. De nagy valószínűséggel igen, hisz ez a mulcsolás lényege.
-
kk831228
addikt
-
Intruder2k5
MODERÁTOR
-
zolikaDB
veterán
Sziasztok!
A Parkside PRMA 40 E3 modellnél a képen látható fűkidobo nyílás helyére betehető műanyag betét tkp mire jó?
Mulcsolas lenne a cél?
-
IMGM6
tag
-
diablo1984
veterán
Sziasztok.
Fűkaszát szeretnèk vásárolni. Jelenleg egy Al-ko 1,2 LE-s gèpet használok. Nagyon gyengènek tűnik. Leküszködöm kèssel, de az nagyon lassú.
Elèg nagy területről van szó, kb 3000nm
Vegyes , sűrű szálas fű, gaz stb. Nèhol tèrdig èr.
Oleo Mac márkát nèztem, talán ár/teljesitmènyben elèg jók.
Kèrdès hogy milyen teljesitmènyű lenne számomra megfelelő. Egy 2,8LE már levinnè, vagy legyen a legnagyobb 3,3LE ?
Ettől az Al-Ko - tól már agyvèrzèst kapok...
Egy megfelelő teljesítmènyű gèppel mennyi idő alatt lehetne levágni ezt a ~3000nm-t?Tudom nem egy kategória, de a lidl-ös parkside benzines fűkaszát tudom ajánlani, igaz fizikálisan nagy motor van rajta, de bírja a gyűrődést. Én a meder szélén szezonban 2 hetente gyékényt és nádat csapatok vele és gazt kb 800nm-es, de szögletes damillal és a késévek is bírja, pontosan nem tudom hány lovas, de 100as benzinnel és husqvarna olajjal nekem évek óta megy és eddig kutya baja! Valami 29 vagy 39ezer volt pár éve, 3 év garivak, úgy voltam vele, hogy ha nem bírja, akkor visszaviszem de ez bírja!
-
kk831228
addikt
-
Szevam
senior tag
Mivel tud többet a 491 az erején kívül?
-
kk831228
addikt
545 -ből "rxt -t" nèzz, ahhoz fullos hàm van gyárilag , 461 sem rossz , nekem az van , bár gyári problèmás a gyújtásmodul, gariban cserèlik , ismert problèma. Jó gèp de utólag már 491-et vennèk , ha Stihl akkor inkább vedd a 491-et.
(gyújtásmodul ott is lehet problèmás ) -
bogabi
őstag
Sziasztok.
Fűkaszát szeretnèk vásárolni. Jelenleg egy Al-ko 1,2 LE-s gèpet használok. Nagyon gyengènek tűnik. Leküszködöm kèssel, de az nagyon lassú.
Kèrdès hogy milyen teljesitmènyű lenne számomra megfelelő. Egy 2,8LE már levinnè, vagy legyen a legnagyobb 3,3LE ?
Egy megfelelő teljesítmènyű gèppel mennyi idő alatt lehetne levágni ezt a ~3000nm-t?3000 m2 fűkaszával? Biztos megoldható, de én inkább néznék egy önjáró gépet, vagy kis trakit.
-
Zolabol
tag
Sziasztok.
Egy megfelelő teljesítmènyű gèppel mennyi idő alatt lehetne levágni ezt a ~3000nm-t? -
IMGM6
tag
Biztos. Bár lehet nem jól emlékszem és valójában az 535-öst próbálgattam Husquarnából.
Elbírni elbírom mind a 2-t. Csak 8 óra (havi 1-2 alkalom) fűkaszáláshoz már kevés a kis 26 éves 25 cm3-s Makita fűkaszám. Nyugdíjaznám, és vennék egy hatákonyabbat.
+ előfordul, hogy vállalok majd a környéken kaszálást.Én nem vagyok annyira biztos, a 461 egy nagy teljesítményű, nehéz, profi kasza profiknak, nem ház körüli munkára való. Az 535 már egy kisebb, könnyebben használható, de ha eddig a Makitá-val elvoltál, akkor még ez is ágyúval verébre tűnik nekem. Én egy Husi 135R-t vennék, viszonylag nagy teljesítményű, könnyű, jó rezgés csillapítású kasza.
-
Szevam
senior tag
-
Szevam
senior tag
Biztos. Bár lehet nem jól emlékszem és valójában az 535-öst próbálgattam Husquarnából.
Elbírni elbírom mind a 2-t. Csak 8 óra (havi 1-2 alkalom) fűkaszáláshoz már kevés a kis 26 éves 25 cm3-s Makita fűkaszám. Nyugdíjaznám, és vennék egy hatákonyabbat.
+ előfordul, hogy vállalok majd a környéken kaszálást. -
IMGM6
tag
-
Szevam
senior tag
Sziasztok!
Motoros fűkaszából Stihl 461 vagy Husquarna 545?
Előre is köszönöm a segítséget

-
Intruder2k5
MODERÁTOR
-
Intruder2k5
MODERÁTOR
Sajnos passz! Azt tudom, hogy Veresegyházán tegnap volt még fűkasza, de azt is csak véletlenül láttam, a kasszánál az előttem álló vett. Elvileg a lidl.hu oldalon AI bot, talán Lia vagy mi, tud segíteni készletinformáció ügyben.
-
wandor0930
senior tag
-
Graphics
Jómunkásember
Az app-ban a kuponok között
Azt tudom.

De üzletben hol, de a helyben sajnos elkelt 1 nap az összes...
-
wandor0930
senior tag
-
Graphics
Jómunkásember
Azt lehet tudni, hol érhető el, mert újságban nem láttam viszont?
Ennyiért érdekelne a benzines fűkasza. -
mexel
veterán
-
Aaron14
őstag
Akkor mindegy melyiket tartom meg, kb mindegyforma. Befogtuk a ferrex-et, anyukámnak tetszik, idős és játék módon fűgyűjtő nélkül csak kitolja, ahol akarvág ki csit és visszaviszi, nem kell vezteék, nem kell rákészülni, nagy segítség lesz. Ha tönkremegy akkor rohadjon meg az az ocsmány fogyasztói rendszer hogy mindent ilyen tré minőségben gyártanak( legyen szó bármiről, moulinex baromi drága robot dgasztó tökömtudja mi 4 alkalom után reccsent, szétszedtem és a legfontosabb részen ótvar minőségű műanyag fogaskerék.... Megcsináltam más kerékkel jobbra mint volt)
Ha 3 éven belül tönkremegy, akkor újat kaptok. Mi ma kaptuk meg az újat. Ez a tök átlagos, gyomos gyepre jó lesz.
-
mexel
veterán
Nekünk egy akkus Parkside van 2 éve. 2 hete meg is halt, ma jön vissza a szervizből. Nem egy ajánlott darab sajnos.
Néztem helyette egy Stiga 136e típust. Ez már két akkus, de csodát ettől se várok. Ha fontos, hogy pici, jól manőverezhető legyen, akkor ez még opció lehet.
Esetleg még Stihl RMA 235, de az már egy jóval dragább kategória.
Akkor mindegy melyiket tartom meg, kb mindegyforma. Befogtuk a ferrex-et, anyukámnak tetszik, idős és játék módon fűgyűjtő nélkül csak kitolja, ahol akarvág ki csit és visszaviszi, nem kell vezteék, nem kell rákészülni, nagy segítség lesz. Ha tönkremegy akkor rohadjon meg az az ocsmány fogyasztói rendszer hogy mindent ilyen tré minőségben gyártanak( legyen szó bármiről, moulinex baromi drága robot dgasztó tökömtudja mi 4 alkalom után reccsent, szétszedtem és a legfontosabb részen ótvar minőségű műanyag fogaskerék.... Megcsináltam más kerékkel jobbra mint volt)
-
Intruder2k5
MODERÁTOR
Megvettem tegnap a fűnyírót, első vágás után nagyon tetszik. Egyedül a lábát nem értem, bármilyen erősen csavarom be, egy idő után kioldódik és leesik.
Ezt szerintem menetrögzítővel fogom orvosolni.Remek! Reméljük legalább olyan tartós és megbízható is lesz mint az enyém. Nekem nagyon bevált. Mondjuk azt hiszem az 69900 volt 4 éve.
-
Zoli-bácsi
senior tag
Megvettem tegnap a fűnyírót, első vágás után nagyon tetszik. Egyedül a lábát nem értem, bármilyen erősen csavarom be, egy idő után kioldódik és leesik.
Ezt szerintem menetrögzítővel fogom orvosolni. -
Aaron14
őstag
Sziasztok. Dilemmában vagyok.
Anyukámnal az egyszerű használat miatt vettem Akkus fűnyírót. Egyszerűt, kicsit könnyűt.
A LIDL Parm 20 A1-et vettem először. mert jókat olvastam róla, ( de kiderült az Pram 20Li A1) és amit kaptam teljesen más. A mulcsozás kellett volna, de sajnos ebben nincs benne.Tegnap az Aldiban megláttam kb azt a verziót ami Pram 20-Li A1 kategória, olcsóbban, igaz akksikkal ugyanannyiba jött ki.
Ez mulcsozós, 1-2cm szélesebb, örültem.
De ma kibontottam és összehasonlítottam mindkettőt. Az csak egy dolog hogy a mulcsozós és nem mulcsozós közötti különbség alulról kb semmi, illetve a kivezető rés a mulcsozósnál magasabb pár cm-el. De ha beraknék egy olyan kb 10 ft-os terelőlapátot ami a mulcsozósban van szerintem a LIDL-is nem mulcsozós is ugyanazt tenné. Vagy rosszul sejtem és van valami kis olyan eltérés ami ééppen kellehhez?
De ez a kisebbik gondom.A lidl-is gép alja a motor felé teljesen zárt. Egy kis fémházban van egy csapágyszerűség erre van goatva a kés, de a burkolat zárt. ( ahol használva lesz van por bőven)
A másik, a Ferrex viszont nyitott a motornál és elöl is egy kis szívaccsal, az elektronika felé.
Na ez zavar jobban. Félek hogy ez a byitás pillanatok alatt telemegy porral és a motor mindenestől kuka lesz.
Vajon melyiket kellene megtartani?
Most vinném neki de ahogy ezt a nyitott rész megláttam a sok műanyaggal elment a kedvem a Ferrex-től.
van egy elektromos Gardenám, az is ez az önygilkos hajszárítómotoros ami áttéttel-ékszíjjal hajt, már gariidőben minden csapágya meghalt, a műanagház megolvad a csapágynál és ha cserélem a csapágyat kb 1-2 fűnyírást bír ki. Lomtalanításkor ki is vágom. Pedig az Gardena és nem is volt olcsó. Mi lesz ezekkel?
Nekünk egy akkus Parkside van 2 éve. 2 hete meg is halt, ma jön vissza a szervizből. Nem egy ajánlott darab sajnos.
Néztem helyette egy Stiga 136e típust. Ez már két akkus, de csodát ettől se várok. Ha fontos, hogy pici, jól manőverezhető legyen, akkor ez még opció lehet.
Esetleg még Stihl RMA 235, de az már egy jóval dragább kategória.
-
mexel
veterán
Sziasztok. Dilemmában vagyok.
Anyukámnal az egyszerű használat miatt vettem Akkus fűnyírót. Egyszerűt, kicsit könnyűt.
A LIDL Parm 20 A1-et vettem először. mert jókat olvastam róla, ( de kiderült az Pram 20Li A1) és amit kaptam teljesen más. A mulcsozás kellett volna, de sajnos ebben nincs benne.Tegnap az Aldiban megláttam kb azt a verziót ami Pram 20-Li A1 kategória, olcsóbban, igaz akksikkal ugyanannyiba jött ki.
Ez mulcsozós, 1-2cm szélesebb, örültem.
De ma kibontottam és összehasonlítottam mindkettőt. Az csak egy dolog hogy a mulcsozós és nem mulcsozós közötti különbség alulról kb semmi, illetve a kivezető rés a mulcsozósnál magasabb pár cm-el. De ha beraknék egy olyan kb 10 ft-os terelőlapátot ami a mulcsozósban van szerintem a LIDL-is nem mulcsozós is ugyanazt tenné. Vagy rosszul sejtem és van valami kis olyan eltérés ami ééppen kellehhez?
De ez a kisebbik gondom.A lidl-is gép alja a motor felé teljesen zárt. Egy kis fémházban van egy csapágyszerűség erre van goatva a kés, de a burkolat zárt. ( ahol használva lesz van por bőven)
A másik, a Ferrex viszont nyitott a motornál és elöl is egy kis szívaccsal, az elektronika felé.
Na ez zavar jobban. Félek hogy ez a byitás pillanatok alatt telemegy porral és a motor mindenestől kuka lesz.
Vajon melyiket kellene megtartani?
Most vinném neki de ahogy ezt a nyitott rész megláttam a sok műanyaggal elment a kedvem a Ferrex-től.
van egy elektromos Gardenám, az is ez az önygilkos hajszárítómotoros ami áttéttel-ékszíjjal hajt, már gariidőben minden csapágya meghalt, a műanagház megolvad a csapágynál és ha cserélem a csapágyat kb 1-2 fűnyírást bír ki. Lomtalanításkor ki is vágom. Pedig az Gardena és nem is volt olcsó. Mi lesz ezekkel?
-
Intruder2k5
MODERÁTOR
Engem pont érdekel. Ezen az áron nyilván nem kell csodát várni, de 3 év garancia elég tetszetős. Néztem most gyorsan teszteket, de viszonylag pozitív vélemény van vele kapcsolatban. Te mióta használod?
4 éve. [link]
-
Zoli-bácsi
senior tag
Engem pont érdekel. Ezen az áron nyilván nem kell csodát várni, de 3 év garancia elég tetszetős. Néztem most gyorsan teszteket, de viszonylag pozitív vélemény van vele kapcsolatban. Te mióta használod?
-
Intruder2k5
MODERÁTOR
-
Zoli-bácsi
senior tag
Parkside ment most tönkre, előtte amúgy talán AL-KO volt. Az nagyon sokáig bírta, de már hullott szét. Szóval igen, nyilván nem akarok 150ezerért benzinest venni, de ha van normális alternatíva, akkor érdekelne.
-
IMGM6
tag
Sziasztok,
kb 100nm-re keresek fűnyírót, mert jelenlegi elektromos felmondta ma a szolgálatot. Viszonylag sima terep, nincs emelkedő de hepehupás azért. Nem gyep, hanem sima fű és gyom, ami kb. havonta lenne vágva.
Már a 2. kicsikínaiolcsó elektromos megy tönkre, ezért benzinesre gondoltam. Erre a felhasználásra melyik lenne ajánlott, vagy mire érdemes odafigyelni a vásárlásnál? Akár konkrét tipp/link is jöhet.
üdv,
ZoliHa benzinesből is a kicsikínaiolcsó-t veszed, valószínűleg az sem fog tovább tartani, mint az elektromos, pedig ilyen apró területre, nem nagyon érdemes nagyobbat venni. Az olcsók közül még a Parkside az amelyik viszonylag megbízhatóbb.
-
Zoli-bácsi
senior tag
Sziasztok,
kb 100nm-re keresek fűnyírót, mert jelenlegi elektromos felmondta ma a szolgálatot. Viszonylag sima terep, nincs emelkedő de hepehupás azért. Nem gyep, hanem sima fű és gyom, ami kb. havonta lenne vágva.
Már a 2. kicsikínaiolcsó elektromos megy tönkre, ezért benzinesre gondoltam. Erre a felhasználásra melyik lenne ajánlott, vagy mire érdemes odafigyelni a vásárlásnál? Akár konkrét tipp/link is jöhet.
üdv,
Zoli -
IMGM6
tag
Nem ismerem a Parkside-t, de a damilfejnél csak a menet mérete számít, és nem szokott olyan nagy variáció lenni, légszűrőt sem nehéz barkácsolni egy hasonlóból. A többiről meg csak annyit, hogy kb. 30 éve használok kaszát, de még nem láttam olyat, hogy tankot/sapkát hamarabb kellett cserélni, mint ahogy karburátorhoz/motorhoz kellett hozzányúlni.
-
IMGM6
tag
Akkor lehet ezek felejtősek.
Bár ez jóval drágább mint amennyit szánnék rá de azért megkérdezem ezt is.
Makita DUR368APT2
Ez mennyire alkalmas fűkaszálásra? A fű is már eléggé megnőtt, de vastag gyomnövények csak egy kettő van csak.
Egy fokkal jobb, de ami (egyelőre?) nagyon hiányzik az akkus kaszákból a benzineshez képest, az erő (nyomaték). Egyébként a megerősödött hajlékony szívós (sűrű) füvet nehezebb vágni, mint a félkemény szárú gazt. Ha nem hagyod megnőni (pláne ilyen esős időben) akkor el lehet vele szórakozni. Nekem is van akkus kaszám, de elsősorban szegély nyírásra használom, és 1-2 helyen az út szélére (40-50 nm), mert kicsi, könnyű, és szét szedve csak úgy be lehet dobni a csomagtartó sarkába, de eszembe se jutna vele (még ha nem is olyan nagy a fű) egy nagyobb területen fél/1 órát szórakozni vele, amikor azt a benzinessel 10-15 perc alatt lenyomom.
-
csernak75
senior tag
Makita DUR368APT2
Ez mennyire alkalmas fűkaszálásra? A fű is már eléggé megnőtt, de vastag gyomnövények csak egy kettő van csak.
Szia.
Nekem Obi lux A-FS-2x20/35 kaszám van, nagyon hasonló az általad linkelt metabo hoz.
800nm vágok vele egy-egy 6-4 Ah akku párom van hozzá ha nem hagyom 40cm től nagyobbra a füvet töltés nélkül végig érek és simán bírja.Képek az idei első vágásról május elején:
-
Psychopeti
senior tag
Makita DUR368APT2
-
Zolius_
csendes tag
Szia!
Nem is akartok motort szerelni, olyan alapvető alkatrészekre gondoltam a Parkside esetében, hogy szórásvédő, damilfej, tank, tanksapka, légszűrő...
Nagyon körülményes és drága is beszerezni őket... -
IMGM6
tag
Sziasztok! Egy benzines mulatozós/oldalkidobós fűnyírót keresek, és mivel kocsival kell cipelnem, legyen könnyű is 20-25kb, és min 46cm vágási szélesség
Több márkánál is találtam ilyet, de nem nagyon ismerem őket.
Melyik az a márka, ami megbízható, és az alap egyértelműen passzoló alkatrészek is könnyen reális áron beszerezhetőek.
Nézetem, Hecht, Riwall, Villager
Az "márkásak" sajnos dupla annyiba kerülnek, annyit most nem szánok rá,
(A Parkside fűkaszámhoz, lehetetlen alkatrész normális áron beszerezni, és semmi nem kompatibilis a kínaiakkal. Pedig amúgy nem rossz masina...)
Köszönöm.Nem tudom milyen alkatrészre gondolsz, amikor te magad írtad le, hogy semmi nem kompatibilis a kínaiakkal. Egyébként a #9397-ben leírtam, hogy miért halott ötlet pl. az olcsó kínai motorok javítása.
-
Zolius_
csendes tag
Sziasztok! Egy benzines mulatozós/oldalkidobós fűnyírót keresek, és mivel kocsival kell cipelnem, legyen könnyű is 20-25kb, és min 46cm vágási szélesség
Több márkánál is találtam ilyet, de nem nagyon ismerem őket.
Melyik az a márka, ami megbízható, és az alap egyértelműen passzoló alkatrészek is könnyen reális áron beszerezhetőek.
Nézetem, Hecht, Riwall, Villager
Az "márkásak" sajnos dupla annyiba kerülnek, annyit most nem szánok rá,
(A Parkside fűkaszámhoz, lehetetlen alkatrész normális áron beszerezni, és semmi nem kompatibilis a kínaiakkal. Pedig amúgy nem rossz masina...)
Köszönöm. -
IMGM6
tag
Sziasztok!
Ezek mennyire használhatóak? Max. 500nm területre kellene.
Metabo FSB 36-18 LTX BL 40
Hitman - HT-Bgt-1598RSAttól függ. Rendszeresen karbantartott, vágott (1-2 hét) területen, sok türelemmel és (nagyon) sok akkuval el lehet vele lenni, de komolyabb gazban esélytelen.
-
Psychopeti
senior tag
Sziasztok!
Ezek mennyire használhatóak? Max. 500nm területre kellene.
Hitman - HT-Bgt-1598RS -
modflow
veterán
Ez szerintetek mennyire ajánlott?
-
Aaron14
őstag
Végleg bedöglött az egy akkus Parkside fűnyírónk, így cserélném, de egy erősebbre. Szeretnék szebb vágásképet is, ami nem tépi a füvet állandóan.
Ezt néztem ki: AL-KO Comfort 40.4 E
Úgy láttam ajánlott típus. Ugyanez akkus verzióban ha jól láttam 2x ennyi lenne. Van más típus, ami ajánlott vagy kategóriájában ez a best-buy?
Tudom, tudom, nem hengerkéses, de 5,5cm-t szeretném tartani, a hengerkéses meg nem erre van. -
kk831228
addikt
Sziasztok!
Fűkasza vételen gondolkodom egy körülbelül 500 négyzetméteres füves területhez, ami kicsit egyenetlen és kerülgetni is kell sok tereptárgyat, szóval a hagyományos, tologatós fűnyírással már a f@szom kivan.
Ezt ajánlotta több ismerősöm is, miszerint bőven jó egy ekkora területre: [link]
Egyetértetek az ajánlássa?Ha kifogod bármelyik ócsó tudhatja azt amit szeretnèl, viszont irgalmatlan sz...ás is lehet vele folyamatosan. De nyugi az új Sthil-t is vittem vissza gariban pedig az majdnem fèl milla volt...😅
-
diablo1984
veterán
Sziasztok!
Fűkasza vételen gondolkodom egy körülbelül 500 négyzetméteres füves területhez, ami kicsit egyenetlen és kerülgetni is kell sok tereptárgyat, szóval a hagyományos, tologatós fűnyírással már a f@szom kivan.
Ezt ajánlotta több ismerősöm is, miszerint bőven jó egy ekkora területre: [link]
Egyetértetek az ajánlássa?én inkább parkside-ot ajánlanám a lidl kínálatából, 3 év gari van rá és bírja.
Nekem olyan van, 2 hetente használom 1-2 órát, de eddig még nem volt vele gond, nehéz, hangos, de cserébe tavasszal is indul és megbízható, az enyém asszem most volt 3 vagy 4 éves, a fene tudja, de husqvarna kék olajjal elvan, nem füstöl. Előtte próbáltam tesco-s noname(grasshopper vagy valami hasonló) akármit, az első használatnál darabokra hullott a damilfeje, konkrétan a műanyag rész nem bírta a pörgést(de hisz damilfej)
-
IMGM6
tag
Sziasztok!
Egyetértetek az ajánlássa?A szokásos alja minőségű kínai zsákbamacska, ha szerencséd lesz, ilyen kis terheléssel 2-3 évet kibír.
-
ImACeltic
őstag
Sziasztok!
Egyetértetek az ajánlássa? -
-cobra-
aktív tag
Sziasztok!
Tanácsot szeretnék kérni fűnyíró váltással kapcsolatban.
Eddig 100-150m2-t nyírtam egy Makita 3720 vezetékessel, amivel alapvetően meg vagyok elégedve immáron 5 éve.
Nemrég költöztünk, most már 200-250m2-t kell nyírjak 3 oldalon, így 3-szor kell átdugnom a kábelt, és bizonyos területeken kicsit macerás is a zsinórral dolgozni.
Milyen vezeték nélküli gépet ajánlotok? Én egy kicsi benzinesre gondoltam, önjárós se kell, mert teljesen sík a terep.
Amik hirtelen fenn akadtak a rostán:
AL-KO PM 4018 P (113911)
HECHT 5406
Riwall PRO RPM 4234 P (PM11B2001077A)
Scheppach MP 132-42 (5911248903)
Riwall PRO RPM 4235 (PM12B2001003B) (önjárós)
AL-KO Easy 4.2 P-s (113794)
+Parkside??Mennyire vállalhatóak ezek?
Nézegettem akksis gépeket, de gondolom kellene min 2db 4Ah akksi is, így árban jóval 100 fölött állna meg a dolog.
Egy kis update a Makita 3720-al kapcsolatban.
Nemrég írtam, hogy ez lesz az ötödik szezonja gond nélkül, erre valamelyik nap elkezdett ingadozni a fordulata. Gyorsan leállítottam mielőtt leégne. Szétszedtem, és azt láttam, amire minden szíjhajtásos géptulajdonos panaszkodik: tönkre megy a csapágy, túlhevül majd megolvastja maga körül a csapágyfészket és végül teljesen beáll.
[kép] [kép] [kép]
Nekem most talán sikerült megmentenem, vettem új csapágyat hozzá a csapágyboltban és sikerült kihézagolni a fészket, így most talán kapott újabb pár évet.Viszont szerintem aminek hasonló kontrukciós gépe van annak érdemes akár évente szétszedni, kitakarítani és ellenőrizni a csapágyak futását, mielőtt késő lesz.
(Nyáron jön mellé egy robot, ezt meghagyom másodlagos gépnek, szegélyezni illetve karbantartó nyírásra.)
-
Ferike81
senior tag
Lenne egy pánikszerű óvatos kérdésem esetleg valaki csinált már FS 235 fűkasza bowden olajzást? Miként kell szétszedni a markolatot hogy ne hulljon szét? Sosem csináltam még ilyet így előtte érdeklődöm. Lehet egyszerű és nem hullik persze szét ,de nem látom bele így érdeklődöm.
Esetleg ha lenne videó róla valahol az is jó lenne nagyon de nagyon....
Kb. 6-7 éves korára kezdek kicombosodni mellette olyan nehezen kezd járni benne...
Szia!
Nekem egy 20+ éves stihl van. Logikusan van megoldva, így nem volt nehéz összerakni, viszont van a karburátor előtt egy íves kis vezető a bowdennek. Azt is érdemes megtakarítani, mert azért is szorulhat. Igaz csak 55-ös, de hasonló mindegyik stihl. A legelején és olyan 35 perctől is szó van a bowdenről. Jó videó de már régen néztem. -
dik
őstag
Lenne egy pánikszerű óvatos kérdésem esetleg valaki csinált már FS 235 fűkasza bowden olajzást? Miként kell szétszedni a markolatot hogy ne hulljon szét? Sosem csináltam még ilyet így előtte érdeklődöm. Lehet egyszerű és nem hullik persze szét ,de nem látom bele így érdeklődöm.
Esetleg ha lenne videó róla valahol az is jó lenne nagyon de nagyon....
Kb. 6-7 éves korára kezdek kicombosodni mellette olyan nehezen kezd járni benne...
-
Morris
Topikgazda
-
IMGM6
tag
Nem csak a fűnyírótól függ, hanem attól is, hogy milyen fejlődési szakaszban van, és persze a vágási sebesség sem mindegy.
-
Morris
Topikgazda
Annál a magasságnál nem feltétlenül fogja tépni. Szintén ugyanilyen füvem van, viszont nemrég vettem egy robotot és azt vettem észre, hogy a robi egyáltalán nem tépi. Kint az utcán ugyanaz a fű, rámentem a benzinessel azonos magasságban és full megtépte.
Ekkora területre én elektromosat vennék. Nagyobb fordulattal dolgozik és szvsz szebben vág. Nálam a benzines alap fordulata 2600rpm, míg az elektromosé 3200 rpm körüli. Hiába emeltem a benzines motor fordulatán, még így is tépi néha.
-
Aaron14
őstag
Sziasztok,
Nádképű csenkesz túlsúlyos állomány 5,5 cm-ra való nyírására keresek fűnyírót. 90k lenne max, amit rá tudok költeni. Van olyan ennyiért, ami nem tépi a füvet?
140 m2 a terület, szóval nem nagy. Lehet kisebb vágási szélesség.
-
bogabi
őstag
Szomszédnak elszakadt a hajtás bóvdenje a Husi fűnyíróján. Kölcsönkérte a Mcculloch fűnyírómat. Utána áradozott, hogy mennyivel könnyebb tolni az enyémet, meg szerinte 2x olyan nehéz az ő Husija (nyilván túlzott). Mondjuk ezt mintha már itt fórumon is írta volna valaki, hogy nehéz tolni a Husi fűnyíróját (meg nem mondom milyen típus, de a hátsó kerék ugyanolyan kicsi, mint az első). Ennyit jelenthet, hogy az enyémen nagyobb a hátsó kerék? Nem hiszem, hogy annyival nehezebb lenne az övé, az enyém is 33 kg körül van. Valamiért jóval nehezebb tolni az övét, szoktam látni mennyire megszenved vele.
-
den89
tag
Mindegyik önjàróst nehèz ha sz..r az önjàrója...😂🤣 Egyèbkènt igen , a kerèk nagyon sokat szàmít , egyik ismi tuningol mindent , ès múltkor làttam nàla egy tuning fűnyírót , beszèlgettünk ès odapillantottam , csak az új Honda 200 -as moci tűnt fel, utàna nèzegettem, hogy rakott alà kb duppla akkora kereket mint a normàl fűnyírókon van . Nem tudom minek a kerekei voltak, de ha már nincs önjáró , akkor azzal lehet könnyíteni😬
Hehe.
Ezt nyilván úgy értette, hogy a (még) működő önjáróval is nehezebb az övével dolgozni. -
kk831228
addikt
Szomszédnak elszakadt a hajtás bóvdenje a Husi fűnyíróján. Kölcsönkérte a Mcculloch fűnyírómat. Utána áradozott, hogy mennyivel könnyebb tolni az enyémet, meg szerinte 2x olyan nehéz az ő Husija (nyilván túlzott). Mondjuk ezt mintha már itt fórumon is írta volna valaki, hogy nehéz tolni a Husi fűnyíróját (meg nem mondom milyen típus, de a hátsó kerék ugyanolyan kicsi, mint az első). Ennyit jelenthet, hogy az enyémen nagyobb a hátsó kerék? Nem hiszem, hogy annyival nehezebb lenne az övé, az enyém is 33 kg körül van. Valamiért jóval nehezebb tolni az övét, szoktam látni mennyire megszenved vele.
Mindegyik önjàróst nehèz ha sz..r az önjàrója...😂🤣 Egyèbkènt igen , a kerèk nagyon sokat szàmít , egyik ismi tuningol mindent , ès múltkor làttam nàla egy tuning fűnyírót , beszèlgettünk ès odapillantottam , csak az új Honda 200 -as moci tűnt fel, utàna nèzegettem, hogy rakott alà kb duppla akkora kereket mint a normàl fűnyírókon van . Nem tudom minek a kerekei voltak, de ha már nincs önjáró , akkor azzal lehet könnyíteni😬
-
den89
tag
-
kk831228
addikt
-
IMGM6
tag
-
flash-
veterán
-
Psychopeti
senior tag
Köszönöm!
Egy kicsit módosítanám a fent írt terület nagyságát!
Kb. a fele lenne inkább, mert a másik felén majd tartanék haszonállatot, ezért a fű kaszálást ők végeznék majd.
Ehhez a Performance fűkaszához gondolom ez teljesen kompatibilis ugye?
Az meg majd 05.04-től lenne akciós.
[link]Helló mindenki újra én vagyok!
Hitman - HT-Bgt-1598RSA kettő közül melyik lenne még alkalmas? A Metabo éppen átlépi a 100.000FT-os határt.
-
kk831228
addikt
Mondjuk ez lehet sza..abb mint egy normális műanyag...😬🙃 Milyen trè anyagból lehet ez...😏
-
KunEmber
senior tag
Én megmondom őszintén, a Dewalt szerszám(ok) után/helyett beruháztam egy Makita-szettre a DUR189-es szegélynyíróhoz, és ha 2-3-5-8 év után eljön az ideje, ugyan ettől a gyártótól fogok erre a kis területre akksis fűnyírót venni. És értelemszerűen innentől kezdve minden új gép innen lesz. Aztán vagy így lesz, vagy nem
-
Morris
Topikgazda
Az akksik rendszerszemléletét amúgy nagyon adom, és egy méltatlanul alulértékelt, de fontos pontja szerintem a fűnyíróknak is, főleg, hogy 1. db "nagymárkás" 5Ah töltőszett+töltő önmagában 65-90.000 Ft. De az sem utolsó szempont, hogy nagyon jó gépeket csinál a Stihl, de akksis fúrócsavarozójuk nem lesz, mikor "anya" képét tegnapra kellene felfúrni a nappaliban, és bár Parkside-ból lesz, de az meg épp csak 6 hónap múlva lesz újra kapható.
Mindenképp az ujjunkba kell harapnunk. A kérdés, hogy melyikbe.
-
KunEmber
senior tag
Az akksik rendszerszemléletét amúgy nagyon adom, és egy méltatlanul alulértékelt, de fontos pontja szerintem a fűnyíróknak is, főleg, hogy 1. db "nagymárkás" 5Ah töltőszett+töltő önmagában 65-90.000 Ft. De az sem utolsó szempont, hogy nagyon jó gépeket csinál a Stihl, de akksis fúrócsavarozójuk nem lesz, mikor "anya" képét tegnapra kellene felfúrni a nappaliban, és bár Parkside-ból lesz, de az meg épp csak 6 hónap múlva lesz újra kapható.
-
den89
tag
Sziasztok!
Kicsi, max. 100 m2-es, viszonylag sima és frissen ültetett területre mi lehet a megfelelő választás? Mivel a terület kisebbik fele a ház előtt van, ahol nincs konnektor (ablakból tudnám megoldani), ezért kacsingattam az akkus fűnyírók felé.
Mivel erre a zsebkendőnyi területre nem terveztem drága gépet venni első körben az egy akkus Parkside-ban gondolkodtam. Azt hallottam elég sokat visznek vissza.
A B opció egy kisebb egy akkus (pl. Bosch Rotak 18V 32) lenne, de ezekről sem fényesek a vélemények.
Esetleg amit még találtam az AL-KO 38.2 Comfort Li egész jó áron van, de két akkuval már ez is 80 közelébe megy. Kérdés, hogy megéri-e egy ilyen "drágább gép", vagy nem fog annyival többet adni?
Esetleg van valami tartósabb akár kábeles kisebb gép, ami tuti nem esik szét 2-3 szezon után?
Szia! Akkus. Főleg ha már említetted, hogy macerás lenne a kábelezés. Ha csak minél olcsóbban megúsznád, akkor Parkside 32 centis most lesz csütörtöktől a Lidl-ben. De ha egy fokkal megbízhatóbbat vennél, akkor Bosch, AL-KO, Makita. Amelyik szimpi és árban úgy gondolod, hogy belefér. Én azért egy 36-38-as vágószélességig felmennék.
-
Morris
Topikgazda
Sziasztok!
Kicsi, max. 100 m2-es, viszonylag sima és frissen ültetett területre mi lehet a megfelelő választás? Mivel a terület kisebbik fele a ház előtt van, ahol nincs konnektor (ablakból tudnám megoldani), ezért kacsingattam az akkus fűnyírók felé.
Mivel erre a zsebkendőnyi területre nem terveztem drága gépet venni első körben az egy akkus Parkside-ban gondolkodtam. Azt hallottam elég sokat visznek vissza.
A B opció egy kisebb egy akkus (pl. Bosch Rotak 18V 32) lenne, de ezekről sem fényesek a vélemények.
Esetleg amit még találtam az AL-KO 38.2 Comfort Li egész jó áron van, de két akkuval már ez is 80 közelébe megy. Kérdés, hogy megéri-e egy ilyen "drágább gép", vagy nem fog annyival többet adni?
Esetleg van valami tartósabb akár kábeles kisebb gép, ami tuti nem esik szét 2-3 szezon után?
Én erre a területre mindenképpen akkusat vennék. Érdemes olyat venni, aminek az akkuját később egy esetleges mini háztáji szerszámparkban is tudsz használni.
-
Lj23
csendes tag
Sziasztok!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
Mobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- Tesla topik
- Meghozta a Windows 11 programgyorsítóját a Microsoft
- Autós topik
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Interactive Brokers társalgó
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Még két évnyi memóriaparát jósol az AMD globális alelnöke
- E-book olvasók
- További aktív témák...
- Xbox Series S 1 TB + kontroller 6 hó garancia, számlával!
- 27% - Samsung S49CG954SU OLED Monitor! 5120x1440 / 240Hz / 0.03ms / FreeSync
- Samsung Galaxy S22 / 8/128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
- Dell Precision 7550,15.6",FHD,i7-10850H,16GB DDR4,512GB SSD,Quadro T2000 4GB VGA,WIN11, 2 KAMERA
- Újszerű Dell Latitude 5420 - i5 1145G7, 16GB RAM, SSD, jó akku, számla, 6 hó gar
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest
Egyébként hiába a 3 év gari nekem ha elromlik valami PS , elmegy tőle a kedvem, és nem veszek ugyanolyan cuccot megint . Egyre jobban hanyagolom már a PS-t legalábbis ha kicsit is precízebben kell valamit csinálni , vagy számit az ergonómia legtöbb PS felejetős. Fűnyírós dolgokban valószínűleg gagyi -sz..r mind ebben a kategóriában legyen az Makita vagy akármi ott mindegy , és a gari az elsődleges.

damil. Mennyire éri meg megvenni? Tényleg kevesebbet kopik? Amúgy van valami környzetebarátabb cucc a műanyag damilnál?
Nekem azt csinálta hogy egy idő után megállt , egyből indult egy rántásra , megint ment valameddig , ès megint megállt . Kalibrálást sem tudta vègig csinálni , közben megállt mindig.