- Fotók, videók mobillal
- Apple AirPods Pro (2. generáció) - csiszolt almaságok
- Xiaomi 13 - felnőni nehéz
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Az Oppo Find X8 Ultra lett a legvékonyabb kameramobil
- iPhone topik
- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- 45 wattos vezeték nélküli töltés jön az új iPhone-ba
- Google Pixel topik
-
Mobilarena
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
inf3rno
nagyúr
válasz
fatpingvin #32643 üzenetére
Igen az már stimmel. Mérési eredményeket hol lehet nézni erről? Kíváncsi vagyok mennyivel jobbak a szerver alkatrészek, de a google nem dob semmit.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
fatpingvin #32641 üzenetére
Nekem arról az a benyomásom, hogy hardver hibát jelent, de simán kifagyhat a gép szoftver hiba miatt is, és egy újraindítás után működik újra. Mondjuk egy memory leak-es kódú gépet időnként újra kell indítani, aztán mehet minden tovább egy hétig.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
fatpingvin #32625 üzenetére
Én is erre jutottam, én Odroid XU4-el próbálkoztam valami nano szervert fellőni, aztán elég hamar elengedtem. Gondolkodtam, hogy valami integrált processzoros lapot veszek én is, de aztán rendes x64 mellett döntöttem a méret rovására. Az AM4, amit idén vettem sem győzött meg, hogy kell nekem az mITX. Lehet kiszórom a házat, aztán veszek egy uATX házat neki, vagy erősen moddolom, de nincsenek szerszámaim lemez hajlításhoz meg vágáshoz, úgyhogy talán az még többe is kerülne. Az a bajom vele, hogy akarok rátenni két hálókártyát bifurkációval, és viszonylag széles a riser, úgyhogy nem férnek el egymás mellett a jelen állás szerint. Nem is tudom mi erre a standard megoldás, hogyan lehet belemókolni akár egy ATX házba ilyen riserrel a kártyákat.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
bambano #32624 üzenetére
Amd mindig is energia pazarlóbb volt, ha ez a fő szempont, akkor csakis Intel. Ja hát ez nem integrált, szerver CPU, Xeon E3-1230 v5 workstation lapon: MSI C236M Workstation. Ha lenne IGP, akkor még alacsonyabb lenne a fogyasztása. Volt előtte ARM, de nagyon gyenge volt a support hozzá, meg nem vagyok oda az integrált dolgokért, úgyhogy azt az ötletet elvetettem.
-
inf3rno
nagyúr
Annak írom, aki képes felfogni.
Ja én csak saját tapasztalatból indulok ki. Sima x64-es gépnél a video kártya driverrel szívtam, de azt is sikerült megoldani. A 10Gbps hálókártya meglepő, de ment out of the box. Azért mégse egy Linux életérzés, desktopra nagyon nem ajánlom, szervernek talán elmegy. Bányászatra vagy MI-re nem jó, nincs CUDA, valszeg soha nem is lesz és a ROCm-et sem akarják támogatni. Ennyi a tapasztalatom velük. A szerverrel kapcsolatban annyi aggályom van, hogy pl. node.js-nél 3 hónap elmaradásban vannak, aztán ha biztonsági frissítés ennyit késik, akkor simán feltörik a szervert annyi idő alatt. Inkább akkor Alpine. Valószínűleg a pfSense terén frissebb minden, és arra koncentrálnak, illetve elvileg az OpenBSD - OPNsense is jó routerre, talán jobb is, mint a pfSense.
-
inf3rno
nagyúr
BSD-nél a legtöbb Linux szoftver működik minimális módosítással. FreeBSD-re simán felment az xorg és az XFCE vagy KDE is. Nyilván portolni kell rá, de állítólag nem egy nagy munka, és a legtöbb portolva van, ahogy a DPDK is. [link] A driver támogatásuk is nagyon jó, régi eszközöknél talán jobb is, mint a Linuxnak, újaknál vannak elmaradások, mert kicsi a közösség, és nem győzik.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
lionhearted #32613 üzenetére
Kösz!
-
inf3rno
nagyúr
válasz
lionhearted #32611 üzenetére
Be tudnád linkelni?
-
inf3rno
nagyúr
Már milyen szempontból vicc? Létezik pl. olyan kernel, ami bizonyítottan csak hardver hibától dől be, mert nincs benne logikai hiba és nincs 1MB az egész. [link] Ha ez a fő szempont, akkor ehhez képest minden más vicc.
Ha a használhatóság, támogatottság a fő szempont, akkor meg ez a kernel vicc.
-
inf3rno
nagyúr
Információbiztonságban általában úgy megy, hogy megveszik a hardvert, ami tud annyi sávszélességet, aztán kalap. Hogy azon belül hogyan van megoldva, azzal kevesen foglalkoznak. Hogy otthonra ki mit mókol össze magának, az megint más kérdés. Én pl. simán OPNsense vagy pfSense megoldást csinálnék, de a Linux sem annyira rossz.
-
inf3rno
nagyúr
Agyaltam közben a kérdésen. Ahogy nézem valszeg az alapbeállítás az, hogy két ujjas húzásra scrollol, viszont nekem valszeg ez a touch screen csak egy ujjas gesztusokat támogat, azért nem működik.
-
inf3rno
nagyúr
Érintős dolgokkal van valakinek tapasztalata? Mint 20.3 + XFCE, aminél az érintőképernyőt be akarom állítani. Az a kínom vele, hogy Windows-nál megszoktam, hogy egy érintésre ha húzom, akkor scrolloz, kettőre meg lehet drag-dropolni ugyanígy vagy keretet húzni. Ha hosszan nyomom, akkor meg kijön a menü a fájlra. Valami hasonlót szeretnék elérni XFCE alatt is, de csak azt tudja, hogy egy érintésre klikkel ezerrel meg keretet húz, ami nekem teljesen alkalmatlan munkára vagy bármire. A touch pad-et sikerült beállítani a menüből, ott is ugyanez volt a default (nem tudom kinek a hülye ötlete volt ez), de ott sem találtam ilyen Windows-hoz közeli megoldást, ami működött, hogy "kattintás érintésre bepipálva" és "jobb oldalt scrollozzon". Tulképp nekem ez a touch screenen is elmenne talán, ha nem akarok nagyon a szélén kijelölni dolgokat. Már ha nem lehet az eredeti működését visszaállítani. Furcsállom, hogy aki ért hozzá annak ezt nem egy bonyolult dolog leprogramozni, talán pár nap lehet onnantól, hogy érzékeli a cucc az érintést, húzást, ezek időtartamát, és valahogy mégsem támogatott menüből a beállítása a Windows-al azonos viselkedésnek. Valami olyasmire gondolok, hogyha menüből nem is, de talán valami libinput konfig fájl írással esetleg megoldható. Tudtok ilyet?
-
inf3rno
nagyúr
válasz
ledgeri #32450 üzenetére
De van, pont social engineering-ről írok szakdolgozatot. [link] Rendesen hülyére veszed őket, vicces történet.
Ha rendőrségi ügy lesz belőle, valszeg akkor sem fogsz hallani semmit a fejleményekről, de végülis jó szórakozás. Léteznek social engineering auditok, jó lennél benne.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
ledgeri #32440 üzenetére
Hát nem tudok segíteni. Ennyire sosem ástam bele magam. Ha a legbiztonságosabb OS-t keresed, akkor OpenBSD, amiről tudom, hogy az, de messze nincs az a támogatottsága, mint egy Linuxnak. Én magam csak FreeBSD-t használtam desktopnak néhány hétig, de nagyon kényelmetlen egy Ubuntuhoz képest, azért a végén hagytam is a fenébe az egészet. Mintha visszamentem volna a 9o-es évekbe kb. olyan volt. Az OpenBSD még jobban le van butítva, szervernek jó, illetve routernek. Az egész BSD vonalra amúgy jellemző, hogy nincs CUDA támogatás, úgyhogy ha kriptozni akarsz, akkor ugrottak emiatt. Linux vonalon a hardened Alpine még amit docker containerbe szoktak tenni, mert minimál és nagyon biztonságos. Én nem tudom, hogy neked pontosan mire kell, hadd ne olvassak már vissza oldalakat.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
Mr Dini #32437 üzenetére
Nézem ezt a user.js-t, kb. IE5 szintjére juttatja a böngészőt. Minden modern dolgot kikapcsol benne. Azért a crypto része az jó. Megnézem majd a felépítését, hátha ki lehet ollózni belőle azt a részt, és a nem tetszőt elengedni. Ideális esetben csinálnak ezekhez ilyen összekattintható feature listát, aztán pipálhatod, amit szeretnél, a végén meg összerak neked egy scriptet a szerver.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
Mr Dini #32437 üzenetére
Ja tudom elég végignézni, hogy JS-ben, CSS-ben mi támogatott, de a legtöbben nem csinálnak ilyen tesztet, csak a böngészőt és főleg az oprendszert nézik. A legtöbb vírus Windows-ra íródik, amik hatástalanok erre a rendszerre, de ha befigyel egy Linux-os változat, akkor nem szeretném, ha azt küldenék el a HTTP fejléc miatt.
Köszi!
-
inf3rno
nagyúr
válasz
ledgeri #32433 üzenetére
Onnantól, hogy ő kezdeményez, mondd, hogy majd visszahívod miután csekkoltad a dolog hitelességét. Ennyi a történet. Aztán felhívod a szervezet hivatalos számát, vagy írsz a hivatalos email címükre. Ha nem ők kezdeményeznek, hanem te, és úgy akarsz csalókat kiszűrni, akkor maximum ügyfél vélemények, bejegyzett cég, ellenük indult eljárások, stb. alapján lehet megmondani. A legtöbb ilyen támadási és védekezési módot nem magánszemélyeknek találták ki, akik mindenkit elhajthatnak a csába, hanem ügyintézőknek, akiknek kötelességük foglalkozni mindenkivel. Náluk már keményebb dió kiszűrni a csalókat. A magánszemélyek általában könnyen felismerhető sablon leveleket kapnak csak. Ami esetleg veszélyes, ha valamelyik ismerősöd email fiókja vagy közösségi oldalas fiókja kompromittálódik, és onnan támadnak, arra könnyű rányomni.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
Mr Dini #32432 üzenetére
Ha már szóba került, Firefox-on van valami mód, hogy ne kürtöljé világgá, hogy milyen OS-t használok és milyen böngészőt? Manapság már az oldalak nagy része nem csúszik szét ezek nélkül az információk nélkül, viszont kb. mindent kiadnak a lehetséges támadóknak a sebezhetőségekről. Tudom, hogy van olyan böngésző, aminél állítható, de maradnék a Firefox-nál, már megszoktam.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
togvau #32429 üzenetére
Stringnek kell összerakni, nem számnak. Nem tudom bash-nál ez hogyan megy, gondolom idézőjelek közé kell tenni, esetleg lehet valami concat függvény, vagy alapból tudja a nyelv.
Talán egy year = "${year}" segíthet ezen. Gondolom alapból a range számként adja vissza, passz. Ja nézem valszeg a date_range() részen lehet a gond. Hát én elengedem, de általában ez a lényege, hogyha nem számot szeretnél, pláne nem ilyen oktál balfaszságot, akkor szövegre konvertálod. Hacsak nem kell léptetni +1-el, akkor ebből nincs gond. Ha meg kell, akkor a string-ben megnézed, hogy az első karakter nulla e, és levágod róla. Általában van slice() függvény vagy ilyesmi minden nyelvben.
Azt hiszem ez még egy megoldás, hogy 1o-es számrendszerben értelmezed: [link]
$ bar=0100
$ echo $((10#$bar))
100 -
inf3rno
nagyúr
válasz
gregory91 #32414 üzenetére
Az RPM-et DEB-re konvertálással és GDebi-val szoktad telepíteni? Mennyire megbízható ez az RPM - DEB konverzió?
Tulképp azt mondják most, hogy van valami ONYA, online nyomtatvány A. ami elvileg tudja, amit kell egyelőre. Úgyhogy öntökönlövés helyett inkább megpróbálom azzal.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
gregory91 #32414 üzenetére
Elvileg csak Oracle Java 1.8-al megy és csak azzal a felhasználóval, aki telepítette. Azt mondják root-al nem jó telepíteni pont emiatt. Hol látod the package managerben? Milyen verzió?
Amennyire értem a Java 1.8 valami JDK verzió, és nekünk a JRE verzió kell, ami 8-as (gondolom ami a másikban a minor version number, az itt a major). De nem értek java-hoz, csak gondolom a JDK buiild-eléshez való, a JRE meg futtatáshoz. Fura, hogy mégis 1.8-at írnak a NAV oldalán.
Itt van telepítési leírás AbevJava (ÁNYK-hoz), és még jobb oldalt is 3 féle, aztán döntsük el, hogy melyik a jó.
[link]
-
inf3rno
nagyúr
Sziasztok! ÁNYK telepítésére mi most az ajánlott módszer (Ubuntu). Nem szívesen futnék felesleges köröket...
-
inf3rno
nagyúr
Milyen disztrót rakjak fel most szervernek?
-
inf3rno
nagyúr
Ja valahogy így. Ez is egyetemi műszer volt, az előző hallgató tropára szétcseszte, aztán odaadták, hogy mérjek rajta. Utána egy mérés sem volt ismételhető, de azért csak csináljam. A végén már annyira ki voltam akadva és napi 16 órát mértem vele, hogy produkáljak valamit diplomához, hogy figyelmetlenségből én adtam meg neki a kegyelemdöfést. Utána adtak egy régebbi gépet, amin egy hét alatt lemértem amit ezzel 3 hónap alatt nem sikerült.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
bambano #31391 üzenetére
"(3) A kártérítés mértéke nem haladhatja meg a munkavállaló négyhavi távolléti díjának összegét. Szándékos vagy súlyosan gondatlan károkozás esetén a teljes kárt kell megtéríteni." - Ha mondjuk egy kezdő root jogosultsággal törli az összes fájlt, akkor simán rá lehet fogni, hogy súlyosan gondatlan károkozás történt szerintem. Mondjuk nem ő a hibás, hanem aki jogot adott neki, de attól még ő fogja elvinni a balhét.
Én mondjuk csak azt tudom, hogy állami és önkormányzati szervezeteknél az információbiztonsági szabályzatot meg kell ismertetni a munkavállalókkal, és alá kell iratni velük, hogy tudomásul vették, és hogy büntetőjogi felelősséggel tartoznak, ha nem tartják be, illetve ha elmennek a cégtől és adatot szivárogtatnak, akkor is. Illetve külön kihangsúlyozták, hogy erre figyeljünk oda, mert volt már, hogy emiatt nem lehetett felelősségre vonni valakit. -
inf3rno
nagyúr
Ez addig rendben van, amíg nem iratnak veled alá nyilatkozatot azzal kapcsolatban, hogyha ilyen módon kárt okozol a cégnek, akkor te állod a költségeket. Szerintem csak idő kérdése amúgy, hogy egy cég mikor kezdi el biztonsági szempontból egy kicsit komolyabban venni magát.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
bambano #31381 üzenetére
Nagyon jó, csak az overengineering egyáltalán nem ezt jelenti. Az overengineeringnél túl magas absztrakciós szintre teszel dolgokat, túláltalánosítod őket teljesen feleslegesen. Jelen esetben viszont két ugyanazt a dolgot csináló eszköz közül választom a számomra kényelmesebbet. A háttérben a unix parancssori eszközök meg amiket használt tök ugyanazt fogják csinálni, mint egy általam választott programnyelven berántott könyvtárak.
A tesztekkel kapcsolatban bárki ellenőrizheti a tesztelési módszereket és futtathatja újra a teszteket szemben a te szavaddal, aminél semmi info nincs arról, hogy hogyan tesztelted vagy hogy egyáltalán tesztelted e bárhogyan.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
sh4d0w #31375 üzenetére
Egyébként úgy rémlik, hogy komolyabb helyeken össze szokták szedni az ilyen üzemeltetői szkripteket, daemonokat is és dokumentálni szokták, hogy melyik mit csinál, mert azok is cégen belül használt szoftvernek számítanak, aztán ha a kolléga lelép, akkor ott fognak futni a háttérben olyan dolgok, amikről senkinek nincs fogalma, hogy mit csinálnak, de lelőni sem merik őket, nehogy valami eltörjön.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
sh4d0w #31375 üzenetére
Jó, innen nézve igaz, hogy nem rántasz be új függőségeket. Szóval akkor ez nekem csak egyéni kényelmi szempont, hogy más nyelveket jobban szeretek, mert jobban megszoktam őket, és akkor ebben igazuk van. A tesztelés része viszont megoldható bash-re is és az már biztonsági kérdés is lehet, hogy tesztelt e a kód, ami fut.
-
inf3rno
nagyúr
Ha megnézed az eredeti kérdést, semmi szó nem esik arról, hogy milyen fontosságú a dolog, hányan használják, milyen adatokról van szó: [link] Én továbbra is tartom, hogyha fontos az adat vagy a helyes működés, akkor tesztelni kell a kódot. Ha nem fontos, akkor azt csinálsz, amit akarsz. Hogy a kérdésre is válaszoljak, akkor éri meg ezeknek a tesztelése, ha egy elgépelés miatt lecsukhatnak x évre vagy rádvernek egy több milliós bírságot, de akár már akkor is megéri, ha csak otthon mókolsz valamin, és számodra pótolhatatlan adat veszhet el miatta. Szóval ez inkább biztonsági, mint üzemeltetői kérdés, bár van némi átfedés. Szoftverfejlesztői szempontból azért jó automatizáltan tesztelni, mert az utólagos tesztek nélküli hibakeresés sokkal tovább tart, de ez pár soros szkripteknél annyira nem szempont. Én mondjuk már megszokásból csinálom ebből a szempontból rövidebb kódnál is, mert rühellek debuggolni. No mondjuk én sem szoktam a unit tesztek szintjére lemenni, mert ott több lesz a teszt, mint a futó kód, de azért alapvető dolgokat mindig kitesztelem legalább néhány e2e vagy integrációs teszttel.
-
inf3rno
nagyúr
Természetesen jól működik, csak az egyik esetben erre a bizonyíték a te szavad, a másik esetben meg az, hogy átmegy a működést ellenőrző teszteken. Egyébként bash-t is lehet automatizáltan tesztelni, mint minden mást: [link] [link] Én csak azért szeretem a komolyabb nyelveket, mert ott több a nyelvi eszköz és a kód amit kapok is könnyebben megérthető, nem kell agyon kommentelni, plusz nem függ annyira a környezettől, hogy rendesen működik, mint egy bash scriptnél. De ez valamenyire ízlés, feladat kérdése. Ha nem tud nagy kárt okozni, akkor egy teszteletlen bash script is jó lehet, csak pl egy törlés tipikusan olyasmi, amit ha elcseszel, abból komoly károk lehetnek.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
Magnat #31350 üzenetére
Mi a rák az, hogy FreeBSD alapú Linux? Erre az egészre amúgy bash scriptet kell írni, és azt ütemezett feladatként futtatni vagy szolgáltatást kell írni, ami egy fokkal komplikáltabb, de az sem annyira nehéz. Szerintem néhány sorból meg tudod oldani, ha beletanulsz. Bash script helyett egyébként bármilyen programnyelven is megoldható ugyanez. Sőt ha fontos, hogy rendesen működjön, akkor én százszor inkább egy normális nyelven írnám automata tesztekkel.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
Speeedfire #31211 üzenetére
Vagy read-only mode-ban van mountolva a meghajtó, vagy esetleg lockolva van a fájl?
-
inf3rno
nagyúr
Köszi! Még tájékozódom akkor. Nekem úgy tűnt, hogy Alpine-ra is van valami. [link] Igazából amiatt aggódom Alpine-al kapcsolatban, hogy musl van nem gcc, bár utólag be lehet rakni, de nem tudom, hogy megzavar e ilyen dolgokat, mint python, tensorflow, java, nodejs, stb. Szervernek talán az Alpine jó lesz, van még egy rakás gépem, amin még Windows megy, azokra meg valami asztali disztro kéne, talán Void vagy Artix vagy ilyesmi lesz, az még ráér.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
bambano #31111 üzenetére
Nem azt kell nézni, hanem ezt: [link] Kernel modulként már régóta használják. Tavaly csak annyi történt, hogy lecserélték a kernelben is a régit, de ez nem egy hirtelen döntés volt. Amúgy aggódnak, hogy ellinuxosodik a ZFS is, de úgy látszik nincs náluk már kapacitás a fejlesztésére. Én most a CUDA hiánya miatt kacsintgatok inkább a Linux felé. Bár nem életbevágó, mert lecserélhetném AMD-re a kártyát, de fel akarok lőni egy rendszert zfs-el és tensorflow-al még ebben a hónapban.
-
-
inf3rno
nagyúr
Ahogy nézem van valami alternatív megoldás, ha teszek be boot loadert. Elvileg a GRUB tud ZFS-t mountolni és aláírást is ellenőrizni, de majd mindjárt jobban utána nyomozok.
-
inf3rno
nagyúr
Linuxnál van valami módszer arra, hogy a kernelbe tegyek ZFS támogatást? Leginkább azon erőlködnék, hogy ZFS native encryption és mirror legyen minden máson, a kernel meg alá legyen írva, és secure boot-al ellenőrizve. Amennyire én tudom csak BTRFS van kernelben, a ZFS meg OpenZFS projektben van, de meg lehet mégis valahogy ezt oldani?
-
inf3rno
nagyúr
válasz
GaezhyFeri #30902 üzenetére
Sokan nem értik a különbséget a pattern matching és a pattern mining között, az embereknél valamiért összefolyik a kettő, ha még nem foglalkoztak a kérdéssel.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
GaezhyFeri #30899 üzenetére
Sequential pattern mining-nak hívjják, van sokféle algoritmus rá, biztos találsz valamit a kedvenc nyelveden is. A helyedben nem betűkre, hanem szavakra vagy betű hármasokra, négyesekre csinálnám meg. Az egyes betűkkel rohadt lassú lesz egy csomó fals mintával.
-
inf3rno
nagyúr
Van egy Asus X551CA laptopom. Most win10 van rajta, az a kínom vele, hogy 6 óra az üzemidő vagy annyi sem. Szeretném feltornászni amennyire lehetséges, ehhez kéne valami minimál disztró. A Firefox (vagy valami értelmesebb böngésző) kell, hogy elmenjen rajta, WireGuard kliens, meg valami fapados jegyzetelő. Nagyjából ezek az igények. A HDD-t most cserélem SSD-re, remélhetőleg az is hoz valamit rajta. Na szóval a lényeg, hogy erre a célra milyen disztrót ajánlotok?
-
inf3rno
nagyúr
Igazából a BSD topik totál halott, azért írok ide. Az érdekel, hogy tapasztaltatok e már olyasmit, hogy fullscreen-ben kéne futni egy alkalmazásnak, és mégsem teszi? Konkrétan egy ET nevű Quake3 alapú játékról van szó, ami natív Linux-os, és a FreeBSD-t Linux compat mode-ban használom, úgy indítom. Az a bajom, hogy csak root-al teszi ki fullscreen-be. Most nem akarok emiatt feltenni egy Linux-ot, hogy kipróbáljam azzal is, csak érdekel, hogy szerintetek ez FreeBSD, Linux, xorg vagy valami egyéb hiba e, mert nem igazán találok róla semmit.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
Frawly #30383 üzenetére
Talán olvasd el, ami a képhez van írva, "1 bit flipped". Teljesen mindegy, hogy ez HDD, SSD vagy RAM esetében történik, az eredmény ugyanaz lesz. Ha annyira érdekel milyen sűrűn van, akkor keressél tudományos cikket a témában, van egy jó pár, ami foglalkozik a gyakoriságával. Ezen kívül a row hammer miatt is erősen ajánlott az ECC, mert annak a többségét is kivédi. Szerintem egyáltalán nem hype, de senki nem kötelez rá, hogy használjad. Megszoktuk már, hogy szeretsz különcködni.
-
inf3rno
nagyúr
Igazából ha megnézem a mostani lapokat már alapnak tűnik, hogy van ECC support. Néhány éve még azt hiszem nem ez volt a jellemző.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
I02S3F #30380 üzenetére
Már minek? A hibás memóriának vagy a bitflipnek? Kicsit is komolyabb helyen szerintem nem megengedhető, hogy csak úgy változzon, hogy mi van a memóriában, azért van ECC. Nem drágább, mint a normál, a CPU és az alaplap a drágább, ami tudja kezelni, de az se vészes. Én workstation lapot és egy Xeont vettem itthonra, teljesen jól megy, és megvoltam kicsivel 100k alatt ezzel a részével. Szerver lappal viszont húzós lett volna az ára, az tény.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
Frawly #30377 üzenetére
Nem bitflipről beszéltem, hanem hibás a memóriáról. A bitflip általában csak bitrotot okoz, pl recsegős lesz egy zene fájl vagy szétmegy néhány pixel egy képfájlon.
[link]
Ez is lehet gond, de nem akkora, mint a hibás memória. Ha a lemezen történik, akkor ha van redundancia a ZFS vissza tudja állítani az eredeti képet. Ha a memóriában történik mielőtt kiírnánk, akkor esetleg backupról lehet visszaállítani, de a változtatások elvesznek, és csinálhatjuk újra. Viszont elég ritka ahhoz, hogy ezzel komolyan számolni kellene. Talán egy emberöltő alatt elvisz 1 napi munkát.
Az oprendszer működésénél szerintem nagyon szerencsétlennek kell lenni, hogy valami komoly hibát okozzon. -
inf3rno
nagyúr
válasz
Frawly #30373 üzenetére
Nem ajánlás, mert ténylegesen vezethet adatvesztéshez, ha hibás memória marad a rendszerben valahogyan. Indulásnál volt már, hogy átment a memória teszten nekem rossz memória. Utána csak az OS tudja megfogni, de ahhoz azt hiszem az kellene, hogy kernelt vagy ilyesmit töltsön rá, amit ténylegesen ellenőriz. Ha sima fájlok mennek bele pl másolásnál, akkor a másolat köszönőviszonyban sem lesz az eredeti fájllal. A ZFS-nél még ott van az automatikus javítás, amit azt csinálja, hogy checksumot ellenőriz, aztán felülírja a hibás blokkot a jóval. Itt is kaphatsz hibás checksumot egy blokkra, aztán ha talál jó checksumosat, akkor felülírja a blokkodat ugyanúgy szeméttel. Ami miatt redundanciát vesztesz. Elvileg van valami threshold, hogy egy lemezen mennyi hibás checksum lehet, de gondolom jó magas, úgyhogy el tudsz lenni redundancia nélkül egy jó darabig. Meg írhatod ugyanúgy a hibás backupokat is egy másik lemezre. Aztán amikor elszáll a lemezed, ami az egyetlen jó másolatot tárolta az adatról, akkor csak pislogsz, hogy mi van. Nyilván ehhez az kell, hogy ne vedd észre egy darabig, hogy nyüzsögnek a checksum errorok, és valami gond van. Azt nem tudom, hogy az egyetlen jó checksumos blokkot is felül tudja e írni hibás memória miatt. Erre a triviális mód egy checksum collision lenne. ZFS alapból fletcher2-t használ, amiről kb. semmit nem tudok, de valszeg messze nem collision mentes. Át lehet állítani, hogy sha-256-ot használjon, azzal biztosan nem írja felül a jót, de jóval lassabb lesz. Ezen felül viszont nem ismerem eléggé a fájlrendszer felépítését, hogy tudjam máshol milyen károkat okozhat a hibás memória. Elvileg minden blokk felett van valami szülő blokk, ami tárolja a checksumot hozzá, és legfelül van valami über block, amiről több másolat készül. Ha az über block és a másolatai átírásra kerülnek, akkor az egészet lehet kukázni jó eséllyel. Szóval szerintem valós veszélyt jelenthet a nem ECC memória. De nagyjából annyi a tudásom a témáról. Valaki biztos meg tudja magyarázni, hogy megéri a kockázatot az olcsóbb alaplap és processzor, ami nem támogatja az ECC-t, mert az adatok amúgy sem érnek annyit.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
bambano #30364 üzenetére
"de nem ez számít, hanem az, hogy történhet-e memória hiba detektálatlanul, és az a sima ramnál sem fordulhat elő."
Ez jó, akkor kukázom a memtest-et, nem is értem a sok hülye miért futtatja mindig. Azt se vágom miért hangsúlyozza mindenki, hogy használjunk ECC memóriát ZFS-hez. Én is csak pár bejegyzést olvastam arról, hogy valakinek teljes adatvesztése volt belőle. Kicsi a kockázat.
Amennyire én tudom az ECC is csak single bit flip ellen véd, esetleg 2 bit flip ellen, de 3-nál már az is csődöt mond. Wikipedia szerint row hammer-nél volt már példa 3-as flipre, amit nem detektált.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
lionhearted #30304 üzenetére
Nem igazán jött össze a linkelés...
-
inf3rno
nagyúr
-
inf3rno
nagyúr
Fantasztikus. Amúgy nem értem, hogy 20 éve van UTF-8, és még mindig ilyen ASCII-val bohóckodnak sok helyen. Memória és lemez terület annyi van, mint a ... Valszeg a keresési sebesség sem indokolná. Én simán UTF-32-be tennék minden asztali OS-t, böngészőt, ilyesmit. Több memória, de egyszerűbb algoritmust írni vele mindenre.
-
inf3rno
nagyúr
Symlinkkel van valakinek tapasztalata? Van néhány fájlom, amiket ideiglenesen elérhetővé szeretnék tenni, és azon agyaltam, hogy csinálnék egy mappát, amit megosztok a hálózaton, és abba tennék ideiglenesen symlink-eket a fájlokra. Az érdekel, hogy ez így működne e, vagy valami jogosultsági problémák miatt nem lennének elérhetőek a fájlok? Azt szeretném elkerülni vele, hogy a fájlokat másolni kelljen egyik meghajtóról a másikra.
-
inf3rno
nagyúr
A 40 mit takar abban, hogy /etc/grub.d/40_custom? Láttam már több helyes is ezt a fájl számozást, de nem értem.
-
inf3rno
nagyúr
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RX 7700 XT 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R7 5700X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 12GB Rampage SHIVA Chieftec 600W
- Bomba ár! Dell Latitude 5310 - i5-10GEN I 16GB I 256SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T470 - i5-G6 I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged