- Youtube Android alkalmazás alternatívák reklámszűréssel / videók letöltése
- iPhone topik
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Apple iPhone 16 - ígéretek földje
- Foreo FAQ 202 – LED it be!
- Milyen okostelefont vegyek?
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Hetekig bírják töltő nélkül a Huawei sportórái
- Realme GT 2 Pro - papírforma
-
Mobilarena
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
F34R
nagyúr
Nah meg is talaltam Frawly-kam.
[link]
-
F34R
nagyúr
válasz
lionhearted #30458 üzenetére
Mivel a Reaper mar megnyitaskor rinyalt a jack-re, igy rogton felraktam utanna, persze kissebb lett a latency is, viszont valamiert a GUI laggy.. nem azt mondom hogy idegesitoen, de ha sokat dolgozna vele az ember akkor tuti bosszantana. Kossz amugy.
-
F34R
nagyúr
Sracok szeretnek hasznalni Reaper-t linuxon, ahhoz hogy low-latency-m legyen Rt kernelt kell hasznaljak? illetve Pulseaudio vagy mi mi ajanlott zeneirashos?
-
F34R
nagyúr
válasz
bambano #29932 üzenetére
Az nem FreeBSD-re van, tegnap meg homalyban voltam... ma eszembe jutott, OpenBSD-re csinaltak ilyet. de elvileg ez nem teljesen atvett systemd, csak ahhoz hasonlo inint rendszer.. [link]
FreeBSD-re egyebkent OpenRC aplikalhato.
En ilyen gepre nem tennek BSD-t.... Alpine -al probalkozhatsz, de inkabb Devuan..
-
F34R
nagyúr
válasz
inf3rno #29927 üzenetére
FreeBSD van ellatva a legjobban a driverek tekinkteteben, meg talan a Dragonfly BSD. Utobbi jobban szerverre valo. Egyebkent en hasznaltam mar FreeBSD-t desktopon is.. El lehet vele lenni de nem alomszeru, ezt is kell baszogatnod hogy elegedett legyel vele. A lassu fetching rakfeneje a nagyon szornyu mirrorok, de ha egyet eltalasz akkor marha gyorsan tudsz csomagot telepiteni es frissiteni.. A masik hatranya a filerendszer inkompatiblitas. Linuxos filerendszert csak read-only-ba tudod ext2 folott, nativan. Onnantol meg fuse. [link]
Mi az elkepzelesed egyebkent? mi a celod a szerverrel?
-
F34R
nagyúr
válasz
#92691712 #29850 üzenetére
Ez inkabb linux kezdo topikba valo.. [link]
External sub vagy internal? elobbi nem art ha megegyezik a videofajl nevevel es .srt vagy .sub kiterjesztesu. A tobbit nem valoszinuleg hogy tamogatja. Internalnal meg adott, lejatszon keresztul tudod valtani a feliratsavot. -
F34R
nagyúr
Haliho, offline backupnak melyik volna jobb BTRFS vagy ZFS? a compresssed data annyira nem erdekel.
-
F34R
nagyúr
Halihol...
Ext4-t hogy lehet ugy megformazni, hogy ne foglaljon tobb GB-t uresen a meghajton, de megis biztonsagosan hasznalhato maradjon es ne menjen a sebesseg rovasara??
-
F34R
nagyúr
sracok ket dologra lenne szuksegem:
az egyik: mivel mar freetype 2.7 ota nincs szukseg az infinality patch-re keresem ennek a sima fontconfigos valtozatat. Vagyis szeretnem a ttf fontokat "elesse" varazsolni. Sajnos nem talaltam olyan presetet ami megfelelo lenne. Terminalhoz is es UI fontra is ertendo.
a masik: szeretnek egyszeruen pdf-t csinalni akar .tex-bol peldaul ugy hogy realtime szerkesztem vim-ben.
Ezzel szeretnem megkerulni a libreoffice hasznalatat. vim-tex kivul kell meg mas dolog? -
F34R
nagyúr
-
F34R
nagyúr
válasz
Jim Tonic #22980 üzenetére
janos666-nak elesben van btrfs raid-je ha jol emlekszem, en is baratkoztam vele, de kicsit macerasabb lenne atmozgatnom mindent. (igen a root fajlrendszert is szeretnem btrfs-nek)
Illetve a gentoo forumon is van egy tag aki SSD-ket rakott raid5-be btrfs fajlrendszeren. -
F34R
nagyúr
válasz
Jim Tonic #22969 üzenetére
raid1, amennyiben bsd-s rendszered van akkor erdemes zfs-ben osszeraknod. zfs-ben talan meg a gentoo a legjobb linux distro, van is livecd-s build belole. hasonlo a btrfs, nem sokat probalt hup-on phoronix-en olvashatsz utanna (szepen feljodik, es ott van a main fs-ek kozt.) talan annyi hogy ehhez friss kernel build-ek szuksegesek.
-
F34R
nagyúr
válasz
Rimuru #22961 üzenetére
En amikor Archon voltam, akkor a Thunar is es a pcmanfm is szeretett megdoglodni. Valami bug volt a libfm-ben, es eszrevettem ha kikapcsoltam a thumbnail nezetet akkor mintha nem crashelt volna. Teljes gyogyir nekem a spacefm volt, utanna a megteljesebb pedig a ranger.
-
F34R
nagyúr
válasz
bambano #22955 üzenetére
Nem hiszem hogy osoreg X van alatta. Osoreg a BSD-kben van meg az oldschool linuxokban mint a Slackware (bar ok is egyre ugyesebben jonnek fel a szisztemara.)
(#22942) emvy
Mennyire ersz ra?
mert nekieshetsz pl egy voidlinuxnak is, de megjobb ha olyan distrot hasznalsz amik megfontoltabb csomagfrisstessel jonnek ki.
Urxvt perl extension-el tudsz clipboardozni rendesen (felrendesen) xclip-el meg meg rendesebben.
Compositor minek? szerintem ott inkabb korul kellene nezni a rendes driver/beallitasok teren. -
F34R
nagyúr
válasz
Santosh #22931 üzenetére
de ha ott jo akkor valamit elrontottal megiscsak, ha siman nezed az /etc/apt/apt.conf-t [link]
es meg mindig ott vagyunk hogy bambano-nek van igaza.alap esetben igy nez ki:
Acquire::http::Proxy "http://yourproxyaddress:proxyport";
ide kell a cim:port paros.majd probaj proxy-ra csatlakozni:
http_proxy=http://username:password@yourproxyaddress:proxyport
ha usernev-ben van @ akkor oda is azt kell megadnod
http_proxy=sanyika@topaz.hu:12345@146.156.121:8080
-
F34R
nagyúr
-
F34R
nagyúr
válasz
Santosh #22927 üzenetére
conzolos feluleten nezd meg a tcpdumpot verbose kapcsoloval.
[link]ntml http authentikacio is kell gondolom azert hogy atengedje a apt-t is. Azt ne kerdezd hogy csinald mert nem vagyok Windows guru. Google-l ide jutottam. [link]
Lepesrol lepesre eloszor kezd a tcpdumpal es nezd meg hol van elakadva. ha a http-n nem enged ki mert valami gyikja van akkor allitsd be a user policy groupban a ntml autentikaciot.
-
F34R
nagyúr
válasz
DrojDtroll #22917 üzenetére
elinksel es lynx-el lehet irni uzenetet, eleg nehezkes, de lehetseges.
-
F34R
nagyúr
válasz
DrojDtroll #22911 üzenetére
Ha massal nem a lynx, w3m vagy links-el probalkozz.(ebbol mondjuk egy sem engedett belepni sem.)
-
F34R
nagyúr
válasz
DrojDtroll #22905 üzenetére
Irni nem tudom, de probald meg.
pip install git+https://github.com/michael-lazar/rtv.git
-
F34R
nagyúr
Korbeneznek a hardveres gyorsitas korul, mert elkepzelheto ha nem opengl alapjan csinalja akkor megfekszik.
Milyen driver van fent a Catalyst vagy a open-source ? Nekem is erthetetlen okokbol nem megy semmivel.
De en ha ilyen esetben nem rendelkezel megfelelo hardverrel akkor kerulnem az osszes DE-t ha csak lehet. -
F34R
nagyúr
Esetleg ha Iptables-s meg ipsec-el elboldogulsz akkor van SystemrescueCD ott megtalalod mindkettot, es live modban is indul.
-
F34R
nagyúr
Nem akar semmit sem telepiteni hanem live-installer-el akar firewall policy-t alligatni. En meg nem taltam olyan preinstalled livecd-t ami ezt a fajta tuzfalat tartalmazna.
-
F34R
nagyúr
Sziasztok XFS fajlrendszeren hogy tudom kiolvasni az error logokat? (read error)
-
F34R
nagyúr
Fajlrendszer kerdesem lenne.
Az elsodleges disken ext4-sek vannak meg, hdd-n tarolasra es vegyes felhasznalasra XFS-t hasznalok egy ideje. Torrentezni is szoktam ra foleg linux kepfajlokat
, viszont Virtualis rendszerek miatt megnott a belso toredezettseg. Es kicsit lassabban olvas vissza rola a rendszer. Ext4 volt valaha ezt megelozoen, de az nem jott be, naplozasra meg eleg sok helyet lefoglalt. Egyebkent tervezek JFS-t az ext helyere tenni SSD-n is, talan ha valaki meg tud gyozni Btrfs mellett arrol is meghallgatnek eszszeru erveleseket.
-
F34R
nagyúr
Sziasztok ujra, aki csinalt mostanaban gentoo + encryptes luks telepitest az megdobna egy leirassal?
ahany bloggal, wikivel talalkoztam mindenhol mas volt a leiras. Meg nem artana erthetobben elmagyarazva mit jelentenek az opciok.
-
F34R
nagyúr
Most kellene egy kis segitseg, szoval wine + quakelive megy is rendesen de nekem valahogy a wineprefixet at kellene rakni a masik meghajtomra. valahogy meg tudom en ezt tenni. A leiras ami alapjan felraktam a quake-t
-
F34R
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #19914 üzenetére
fuck bro I'm drunk. nem jol mondtam, nem kell semmit atnevezni ez az en peldam volt, sajnos a libudev helyett archon es forkjain libsystemd- van, persze visszateheted a sysinit V-t de ott ganyolni kell eudev-el pedig visszakapod a szeparalt udev-t. Sajnos Arch es igy minden bizonnyal a Chakra is hianyolni fogja ezt a libet jo sok csomagnal, ezeket manualisan kell ujraforgatnod.
Vagyis ha megvan a jatek forrasa, akkor kell szerkesztened benne hogy ne a libudev.so-t hivja meg.
-
F34R
nagyúr
Nehany napja ujra frissitettem a bitbucket repomat, unlimited privat repositories es uj felulet elerheto.
Github-m is volt regebben de az annyira nem jott be. megneztem a blogjukat es latom hogy lett ilyen funkcio is : [link]nem tudom lehet hogy github-ra at kellene koltoznom, annyiban roszabb csak a bitbucket hogy nincs annyi project.
-
F34R
nagyúr
(#19778) bob.zxr
mert nemfogja, az UUID-ek jok sima dev kent is probaltam fstab-ba akkor sem megy.
SystemRescue discel van olyan opcio hogy a kernel imagebol betolt a linux ugy is ha nem a boot manager leptet tovabb, csak az a rohadek udev elkezdi ellenorizni a lemezeket es nem tudja felcsatolni. Meg meprobalom fstab-ba a systemd.automount opcioval felcsatoltani ha ez sem megy en nem baszakodok vele tovabb. Snapshotot en a rendszerrol gondoltam, de csak olyat talaltam ami full backup tar-al vagy LVM-el.(#19779) bambano
mert nem szimplan sda2-n van a boot hanem az sda1-n igy meg a boot manager-ig sem jut.
-
F34R
nagyúr
válasz
bambano #19751 üzenetére
Azt azert nem akarom mert valamit amugy is el akarok barmolni.
"Raw hard disk access is for expert users only. Incorrect use or use of an outdated configuration can lead to total loss of data on the physical disk."
(#19750) bob.zxr
dd-vel lehet csak az nem igen lesz bootable live. szerintem a VB nem is ertelmezne.
En ezt talaltam [link]
-
F34R
nagyúr
Hogy tudnek en a mostani mukodo linux rendszeremrol virtualisan futatthato image-t kesziteni amit virtualboxba is bebigyeszhetek ? (aka live cd )
-
F34R
nagyúr
válasz
buherton #19207 üzenetére
igy, vagy:
sudo systemctl enable netctl
sudo netctl enable enp3s0 (vagy eppen amilyen adaptered van)sudo systemctl enable wicd (wicd csomag kell hozza, de ez kezeli a vezeteknelkuli halozatot is.)
A harmadik harmadik pedig a systemd ujitasa volna a networkd , ezt viszont konfig fajlban kell megadni mi legyen a csatolod es a dhcp-t hogy hasznalja. majd ezek utan
sudo systemctl enable networkd
-
F34R
nagyúr
válasz
kemotox #19193 üzenetére
En annyira nem eroltetnem az uj rendszert, nincs uj vasad ergo felesleges is midnig az ujat vadaszni.
egy jo bevalt stabil kernel. 3.10.xx vagy a 3.12.xx . En igy meg talan megneznem a slackware-t is. Nezd meg a LiveDVD-t mennyire adja a rendszer. [link] dvd iso innen. -
F34R
nagyúr
válasz
kemotox #19183 üzenetére
en neked az Archbang-et ajanlom, ettol nagyon sokkal kisebb hardverigenyu dolog mar csak a dynamic/tiling wm lenne. Olyan nincs hogy driver cd stb. nem kell , a kernel modul vagy tartalmazza vagy nem, amit furcsallanek korul kell nezni a changelogban mert meglehet hogy valamit kukaztak benne, vagy kernelt kell forditanod a legvegso esetben.
Attol fugg milyen vezeteknelkulid van (desktopon okorseg hasznalni nem madzagosat) bluetooth-hoz kell a bluez es a bluez-utils majd be kell tolteni a kernelbe. -
F34R
nagyúr
válasz
buherton #19181 üzenetére
irtam mar ebbe a topikba valahol azt hiszem nehany oldallal visszabb is. flamet nem akarok kelteni ezert nem irom le hosszadalmasan. aptitude csak a csomagkezelo, sok van aur-ba es sajnos
bekerul olyan is amit ritkan ellenoriznek, nem friss, orphan stb. Friss mert rolling release testingbol hamar atkerulnek a csomagok. Debian testing is hasonlo ha nem megy fel az Archlinux. -
F34R
nagyúr
válasz
sh4d0w #19175 üzenetére
slackware meg attol igen csak messze van. Meg akarja ismerni a linuxot arra ott a gentoo meg a lfs.
slackware konzervativ, lassu a csomagfejlesztes es az ujjatasok, regi rendszere van es nem szeret az updatek rengetegeben elveszni akkor neki talaltak ki. Fedorat en sem javaslom. Archlinuxot miert nem ajanlja senki sem? Debian sem lesz jobb egy fokkal sem mikor majd bekerul a systemd a 8-s verzioba. -
F34R
nagyúr
válasz
Speeedfire #19159 üzenetére
-
F34R
nagyúr
Jah amilyen utemben halad a systemd en nem kerek belole. bekerul a testingbe utanna harom nap utan mar megy is elesen a core-ba. Eloszor beszippantotta az udev-et, majd befogja a polkitet es egy halom dolgot integral majd. Olyan dolgokat rak default-ra amit csak a kesobbi systemd frissites tesz opcionalissa.
[link]nem is nagyon lesz mar olyan distro ami a sima sysvinit vagy valamilyen valtozatat hasznalja majd
(#19143) Iscariah
reszben igaza is van.
#19148) bambano
elmeletileg a systemd service scriptjei jok minden distro-n, habar irhatsz magadnak is egyet azert nem osszemerheto a sima shell init-el ugye?
-
F34R
nagyúr
ki tudja meddig marad meg Debiannal az upstart ?
Lenry ha olvasod ezt a postot akkor valaszolnal miert mentel Arch > Fedora > Debian ?
Csak nem a systemd elol menekulsz te is?
Új hozzászólás Aktív témák
- Nem, nem szünteti be a grafikus vezérlőinek fejlesztését az Intel
- Youtube Android alkalmazás alternatívák reklámszűréssel / videók letöltése
- ASUS ROG Ally
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Borderlands 4
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Nintendo Switch
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Synology NAS
- iPhone topik
- További aktív témák...
- Lenovo ThinkPad T14 Gen1 Intel I7 10610U
- iPhone 13 128GB Pink -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3430, 91% Akkumulátor
- ÁRCSÖKKENTÉS Menő retró konfig: Q9550, Gigabyte P43, 4GB RAM, ASUS GT730
- Bomba ár! HP EliteBook 820 G2 - i5-5GEN I 8GB I 256GB SSD I 12,5" FHD I Cam I W10 I Garancia!
- OPCIONÁLIS: 2 részletben is elviheted Razer Naga V2 Pro Gamer egér (RZ01-0440100)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest