- Nagyot fejlődhet a Galaxy Ultra periszkópos kamerája
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Íme az új Android Auto!
- Végre bemutatkozott a Google Pixel 4a
- Poco F5 - pokolian jó ajánlat
- Friss rendereken a Galaxy S25 Slim
- Xiaomi 13 - felnőni nehéz
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Három új órát hozott a Samsung, a csúcson az Ultra
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
-
Mobilarena
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
VladimirR
nagyúr
most mondjam, hogy az xp 2002-es kiadas, mikor meg sokkal kevesbe voltak elterjedtek a sata lemezek, s ezt hasonlitjatok egy mai linux-hoz?
de igazad van, nem sata, scsi vezerlo eseteben volt, hogy xp egy driverbeadagolas utan ment, debian elso boot-nal behalt, uj krenel kellett neki
es igen, jobb is, ha csendben maradsz
a srac megkapta a (remelhetoleg hasznos) valaszt, miert nem tudtok elmenni mellette?
ettol vagytok faszagyerekek? -
VladimirR
nagyúr
-
-
-
BotaN
senior tag
Hali
Most vettem egy Acer Aspire laptopot amin alapból Linpus Linux van, azt nem is mondom hogy értelmes dolgot nem tudtam kihozni belőle mert nem értek a linuxhoz, de amikor bebootolok az eredeti Windows XP-s CD-ról, akkor a telepító elindul és azt írja hogy nem talált telepített merevlemezt, és csak F3-t tudok nyomni amivel meg kilép. Van egy másik XP-m is DVD-n aminek a boot menujében van Partició manager nevű program amivel látom a 80gigás vincsit, formázni is tudtam, csináltam FAT32-es kötetet ( nemjó ), NTFS-t (nemó), mindig azt a hibát kapom és nagyon idegesít. Nincs tippetek esetleg progitok hogyan tudnám megoldani hogy lássa a vincsit az XP telepítő???
http://www.flickr.com/photos/kristofkulcsar/
-
félisten
válasz VladimirR #5390 üzenetére
Igen, ez így igaz, de azért erősen gyanús a 10szeres előny a win javára, ráadásul állandóan és több file esetében, és több program esetén is.
Valami azt súgja, hogy ha az opera megjavul, akkor jó lesz a többi is, de legalábbis remélem.Vladi: Ezt kifejtenéd bővebben? Létezik, hogy az Opera más portom kommunikál, mint a Firefox?
(Nehezíti a helyzetemet, hogy a hálózatokról keveset tudok, pláne a beállításairól.)
A tűzfalban tudom variálni a portok engedélyezését, vagy a routerben matassak?
Ha a tűzfal fogna valami portot, akkor kikapcsolt tűzfallal jó lenne a sebesség, de mivel kikapcsolva is lassú, feltételezem, hogy nem ez a baj.
A Routeren be van állítva a DMZ host-ba a linuxos gép IP-je, mert a DC++ aktív módhoz kellett még win alatt, de gondolom ez linux alatt sem lehet baj, hiszen tudtommal csak a hardveres tűzfalat kapcsolja ki a beállított IP felé.Ha valami hülyeséget írtam, akkor javítsatok ki, hátha közelebb visz a megoldáshoz!
Köszi!![ Szerkesztve ]
Eladó régi hardverek: https://hardverapro.hu/apro/sok_regi_kutyu/friss.html
-
VladimirR
nagyúr
vedd figyelembe azt is, hogy p2p programok eseteben millio dologtol szamit a fel- es/vagy letoltesed, nem csak toled, a netedtol es a hasznalt progitol
legyen szo akar ugyanarrol a file-rol, ugyanabban az idoben is, hatalmas elteresek lehetnek azonos korulmenyek kozottpersze ez az opera lassusagara nem magyarazat
-
félisten
válasz ZCoyote #5383 üzenetére
egyelőre még nem, mert gyanítom, hogy meg lehet oldani a problémát, és csak én vagyok láma. És legalább ezáltal is tanulok.
Végső esetben az lesz, de előbb még utána akarok járni jobban.Vladi: Gondoltam, de mindegyikben? Direkt kipróbáltam Wine-al a uTorrent-et, és az is lassú volt, bár erre lehet mondani, hogy az emuláció miatt van...
Ezek szerint minden hibás, csak a Firefox nem?
Én valami beállításra gyanaxom. Persze, ez csak olyan láma megérzés.[ Szerkesztve ]
-
félisten
Okés, próba képpen kipróbálom, de hosszútávon nem megoldás, mert nem egy konkrét file jelenti a gondot, hanem az a helyzet, hogy semelyik torrent, és DC++ kliens nem hajlandó normális sebességgel tölteni, pedig pont ezek miatt állítottam üzembe egy külön gépet (meg azért, hogy megtanuljak linuxul. ).
Az már más kérdés, hogy a lassúságot tapasztalom pl. Opera alatt is, de feltételezem, hogy ha az opera megjavul, akkor a többi is menni fog rendesen.
A másik, hogy nem hiszem, hogy a GUI-s progik a szarok, hiszen akkor sokan sírnának emiatt, és nem csak én. Amúgy a FF majdnem jó.Köszi azért, este kipróbálom!!
[ Szerkesztve ]
-
Sipi
addikt
A /proc az nem más, mint a kernel kivezetése a fájlrendszerbe. Mindenhol ugyanaz - amit ide írsz, egyből megy a kernelnek és azonnal megváltoztatja a működését. Süsü alatt is ugyanúgy kell működnie.
Próbáld ki parancssorból, wgettel leszedni az adott fájlt! Lehet, hogy csak a GUI-s programok (Opera, FF) szarok. A wget menet közben pár infót ki is ír a letöltés menetéről.
Sipi
Mont-joie! Saint Denis! Je trépasse si je faiblis!
-
félisten
válasz bambano #5379 üzenetére
Ja értem. Köszi.
Közben hazaértem, és kipróbáltam amit mondtál, de nem használt.
Vagy nem itt kell kikapcsolni a Süsüben a window scale-t, vagy valami más a gond...
Pedig minden file-t megtaláltam, a helyén, úgyhogy feltételezem, hogy működnie kellene a változtatásoknak.
Ha jobban belegondolok, akkor nem is ez lesz a baj, hiszen akkor a Firefox sem lenne sokkal gyorsabb.
A 4MBit-es netem windows alatt (egy másik gépen), de ugyanazon a routeren keresztül 3700Kbit/sec-et tud FF, és Opera alatt is, süsüben a Firefox 3400 körül visz, az opera meg 1200 körül...ui.: szemre a linux alatt futó Opera esetén is ugyanolyan gyorsan indul el a letöltést jelző csík, mint a windows alatt, de linux alatt meg-megakad, és nyilván ez okozza a lassúságot...
Nem lehet valami buffer problma?[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz bambano #5376 üzenetére
Oks, otthon megnézem megint.
A linken, amit küldtél (meg be is ilelsztetted), két file tartalmát átíró utasítás van.
A parancsok futtatása után megnéztem, és átíródtak a fájlok, vagyis az ott leírt dolog sikeres volt. Rögtön utána próbáltam az operával a tesztet, és ugyanúgy lassú volt.
Ilyenkor a progik azonnal belenéznek a megadott fájlokba? Vagyis azonal érvényesül a változtatás?
Köszi!Eladó régi hardverek: https://hardverapro.hu/apro/sok_regi_kutyu/friss.html
-
Vladi
nagyúr
Pendriveról telepített uhun mit csinál az automount?
Fsbatról érdekességek.il sole non sorge più ad Est!
-
bambano
titán
Ha a /proc-ba írtál és újraindítottad a gépet, akkor nem nyert, mert reboot után nem marad meg az a fajta konfig. Az ilyen "megmozdult az egér, rebootolok, hogy érvényesíteni lehessen" stílus egy má$ik világ.
Én linuxot csak akkor szoktam újraindítani, ha kernelt vagy libc-t cseréltem.
A window scaling-ot debianon a /etc/sysctl.conf-ba írt
net.ipv4.tcp_window_scaling=0
sorral lehet fixre konfigelni.Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
félisten
Hali!
Átállítottam, úgy, ahogy le volt írva, de semmi sem változott.
Pedig megváltoztak az értékek a kérdéses fájlokban, úgyhogy sikeres volt az átállítás. És újra is indítottam a gépet utána. Esetleg még kell valamit újra inicializálni, vagy ilyesmi?Amúgy megfigyeltem egy grafikonon a pontos jelenséget:
- megindul az adatfolyam normális sebességgel
- megáll egy kis időre (0 Kbit/sec)
- megint elindul.Általában akkor sűrűsödnek be a leállások, ha a file végéhez kezdünk érni.
Már 200KByte-os file-nál is megáll kétszer, de 50-60 KByte alatt nem vettem észre ilyet.A firefox továbbra is közel tökéletes sebességgel hasít...
Majd este megnézegetem a router beállításait, hátha.
Ha van egyéb ötlet, akkor szívesen fogadom.[ Szerkesztve ]
-
Sipi
addikt
1. Gőzöm sincs.
2. A scaling jó dolog, enélkül egy éles rendszer nem működik hatékonyan. Működés közben kapcsolatba kerülsz helyi hálóval, közeli szerverrel, a világ túlfelével - mind más fizikai közeget használ, illetve a felhasználás módjától is függ, aktuálisan mi az optimális ablakméret. Úgy tudom, nagytávolságú, folyamatos átvitelhez nagyobb méret jobb, és vica versa.
Nem a módszer megléte a gond, hanem hogy egy ősrégi szabvány csak kismértékű változtatást engedett. Ezután jött egy újabb (szintén elég régi), de az eszközök egy része nem ismeri a teljes protokollt, nem tudja olyan finoman állítani az ablakméretet, mint ahogy a szabvány előírja. De valamilyen mértékben igen, tehát teljesen kikapcsolni felesleges - itt csak beállították olyan működésre, hogy a modernebb szabványt ne használják.Telepítésnél szerintem azért nem vacakolnak a részleges beállítással, mert úgyis csak egy géphez, egyfajta átvitellel kapcsolódsz (a Debian tükörszerveréhez csatlakozol ftp vagy http protokollal). Valószínűleg úgysem lesz window scaling a használat során, maradhat kikapcsolva.
Sipi
-
félisten
Köszönöm!
Amint hazaérek, kipróbálom.
Elötte két kérdés, csak okosodás céljából:
- Miért van az, hogy az előre telepített Firefox minden esetben hozza a névleges érték 90%-át, és csak az utólag felrakott progik lassúak?
- Miért nem kell kikapcsolni teljesen a window scaling-et? Miért jobb, ha részlegesen bekapcsolva marad? /elolvastam a wikipedián az ide vonatkozó írást, de nem értem pontosan, hogy az én helyzetemben mire is jó/Köszi!
[ Szerkesztve ]
-
Sipi
addikt
Buggy routers may cause network problems
If you experience network problems during the installation, this may be caused by a router somewhere between you and the Debian mirror that doesn't correctly handle window scaling. See #401435 and this kerneltrap article for details.
You can work around this issue by disabling TCP window scaling. Activate a shell and enter the following command:
echo 0 > /proc/sys/net/ipv4/tcp_window_scaling
For the installed system you should probably not completely disable TCP window scaling. The following command will set ranges for reading and writing that should work with almost any router:
echo 4096 65536 65536 >/proc/sys/net/ipv4/tcp_rmem
echo 4096 65536 65536 >/proc/sys/net/ipv4/tcp_wmemSipi
-
bambano
titán
Nem állítom, hogy amit mondok, minden lassulásra csodaszer, de nekem a linuxos klienssel való sima http letöltés windowsos tűzfalon keresztül 50-60kbyte/secről felgyorsult olyan 17-18MByte/sec-re, amikor a linuxban kikapcsoltam a tcp window rescale opciót.
Ez egy új szabványos kiegészítése a hálózatnak, amit tapasztalataim szerint a windowsos szerverek nem igazán jól beszélnek. Korábban ezzel nem volt ilyen gond, mert a windowsok nem tudták, így a protokoll egyeztetési fázisban kikapcsolásra került.
Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
félisten
Friss adat:
A Firefox - ami eredetileg telepítve volt - hozza az elvárt sebesség ~90%-át, ami megfelelőnek mondható.
Az utólag feltelepített Opera csak 25-30%-os sebességet produkál ugyanabban a teszben (minden esetben törlöm az átmeneti tárolót teszt elött)
Vagyis az említett lassulás nem csak a P2P protokoll esetén jelentkezik.
Kezd úgy festeni a dolog, hogy az előre telepített böngésző kivételével minden más lassan fér a nethez.
Az eredményeket nem befolyásolja a tűzfal ki- vagy bekapcsolt állapota.Minden ötletet várok.
Előre is köszönöm: BiciEladó régi hardverek: https://hardverapro.hu/apro/sok_regi_kutyu/friss.html
-
félisten
válasz VladimirR #5363 üzenetére
Csak próba képpen futtattam, mert gondoltam, hátha a linuxos kliens miatt lassú.
Amúgy linuxos kliensel próbáltam először.
A végeredmény, hogy linux alatt akérmilyen megoldással lassú.[ Szerkesztve ]
-
félisten
Sziasztok!
Egy olyan problémával állok szemben, hogy linuxból sokkal lassabbak a P2P letöltések, mint windowsból (ugyanaz a gép).
Kipróbáltam, hogy linuxon futtatok uTorrent-et/StrongDC-t Wine-al, de akkor is lassú.
Ugyanaz a file win alól stabil 50-70 kByte/sec-el jön, linuxból meg 3-4kByte/sec szintén stabilan. Nem csak egy file esetében tapasztaltam ezt, hanem minden esetben, és egyértelmű a nagy különbség.
Valami tűzfal probléma lehet? Alapbeállításon van (Suse 10.3), csak a VNC, és a Samba van engedélyezve pluszként).Előre is köszi a tanácsokat!
[ Szerkesztve ]
-
rdi
veterán
Üdv,
van egy pendriveról futó live linuxom , az UHU és bármit teszek nem tudom csak rootként elérni a bemountolt külső meghajtók és a másik pendrive könyvtárait.
Pedig már beállítottam a chmodokat , sőt a usert és a másik felhasználót elhelyeztem a root csoportba is.És kilépéskor nem felejtettem el menteni a beállításokat.
Mit csinálok rosszul?
Fej! Tor! Potroh!
-
04ahgy
nagyúr
Hello!
Tegnapi estém azzal telt, hogy szépen belaktam a notimon a Linuxomat! Még a WPA titkosítást is sikerült életre keltenem!
Mégis egyetlen aprócska probléma miatt fordulok a nagybetűs Közösséghez! Firefox: nem akarja megjegyezni, hogy én teljes méretűre tettem... Hogy lehetne ezt eszközölni rajta? Hogy megjegyezze az ablak méretét - pozícióját.
Köszönöm: HGyu
7855.94MHz CPU-Z valid \ Pulchra tibi facies, oculorum acies, capillorum series; o quam clara species! Rosa rubicundior, lilio candidior, omnibus formosior; semper in te glorior!
-
DeSanto
őstag
Még igencsak kezdő vagyok de ez mit takar ez a hibaüzenet?
Szeretném ha működne a 3D-s kezelőfelület de nem akarja az igazságot.
Suse 10.3 ATi driver fent van. -
Vladi
nagyúr
Gnóm: Rendszer - Beállítások - Megjelenés - Megjelenés
Fogod és szétkapsz egy témát tetszés szerint. Vagy megnyomod a telepít gombot és telepíted amit a gnómlúkról letöltöttél.il sole non sorge più ad Est!
-
dabadab
titán
-
gorlin
őstag
Sziasztok!
Nem tudna nekem valaki segíteni?
Valami jó kis témt szeretnék Fedora Core 8-as alá,de még a themeket sem találom meg
Milyen csomagot töltsek le?Maga a Desktop Effects tökéletesen megy.
Köszönettel:Gorlin[ Szerkesztve ]
-
oak
tag
Megjelent a legújabb ati driver linuxra ([link]), aminek a doksijában az alábbi részre lettem figyelmes:
The ATI Catalyst™ Linux software suite no longer provides precompiled Kernel Modules; all installations require GCC compiler and kernel-headers or kernel-source in order to enable 2D and 3D acceleration.
Ez akkor azt jelenti, hogy kiadták a forrást? Mert az nagyon jó hír lenne.[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz NoobLinux #5342 üzenetére
szia,
milyen 3d-t szeretnel?
elmeletileg sis M661 a video benne, ezt kell majd lasd azlspci | grep sis
parancs kimeneteben vhol.
amikor feltetted az xsis.rpm-et, mit mondott?
(lehet azt felesleges volt feltenni, osregi. az ujabb linuxok tamogatjak elmeletileg)
gyere at a kezdo-be[ Szerkesztve ]
-
NoobLinux
csendes tag
e-mailben is várok segítséget szabogabor18@freemail.hu
-
NoobLinux
csendes tag
Bocs hogy ide írok annyira kezdő vagyok hogy nagyon. Van egy Acer 2310es Laptopom beépített SiS 630 SVGA kártyával. Tettem fel SuSe Gnome 10.3 at és sehogy sem tudom beállítani a 3D gyorsítást. Már szedtem le a SiS hivatalos oldaláról xsis.rpm-et meg xsis.tgz-t de sehogy sem sikerül ezt az xgl-t vagy mit beállítani. Legyetek szívesek segítsetek! (a képernyő beállításnál azt írja hogy SaX2 nem ajánlja fel a 3D gyorsítás bekapcsolását mert azt a meghajtó vagy a kártya nem támogatja) Jelzem abszolúlt kezdő vagyok ma tettem fel a linuxot.
-
Laprasi991
aktív tag
Sziasztok!
Előfizettem egy Vodafone HSDPA netre, amihez Huawei E220 modem járt. Ubuntuval használtam volna, működött is 2 napig rendesen, de amikor legközelebb fel akartam csatlakozni, akkor olyat írt ki, hogy "SIM Failure". Itt én egyből modem hibára gyanakodtam, ki is próbáltam Windowson, ott ismeretlen hardverként jelent meg. Visszavittem a boltba, ott viszont közölték velem, hogy 100% hogy azért nem tudtam használni, mert a Linux "nemtámogassa". Mondtam hogy mi a helyzet XP alatt, nem nagyon izgatta őket. Mivel pont benne voltam a 3 napos próbaidőszakban, ezért bontattam a szerződést. Ugyanakkor szükségem lenne az állandó utazgatások miatt Internetelérésre, ezért kérdem, hogy megpróbáljak-e újra előfizetni, vagy tényleg a Linuxos támogatás körül lehet itt valami gond
-
dabadab
titán
Nem hiszem, ez minden bizonnyal sajat maga dekodolja az IR jelet (felteve, hogy egyaltaln IR es nem vmi radios cucc ) (Ill. arra is van esely, hogy - hasonloan az IrDA cuccokhoz - nem olyan frekvenciatartomanyban v miben mukodik, mint a taviranyitok, bar ez, az elozoek miatt, vegul is nem is lenyeges )
DRM is theft
-
GD
őstag
tnx dabadab, Sipi
-
dabadab
titán
Na, kb a kovetkezoket kell csinalni:
0. teszt: Meg mielott elinditanad a lircd-t, betoltod kezzel a lirc_dev es a lirc_serial modulokat, aztan kiadod a "mode2 -d=/dev/lirc/0" (v d=/dev/ttyS0 - momentan nincs ir vevo a gepemben, emlekezetbol irok ), aztan nyomogatod a taviranyitot es nezed, hogy tortenik-e valami. Tortennie kell Ha megsem, akkor valoszinuleg a kernel serial driverevel van utkozes, azt kell rmmodolni (aztan ugy visszatolteni, hogy ne drive-olja a vevo soros portjat).
1. Csinalsz egy lirc.conf-ot a az irrecord-dal, v letoltesz egyet, ha a konkret taviranyito-tipushoz van mar keszen.
2. Kitoltod az /etc/lirc/hardware.conf-ot a fentieknek megfeleloen, es elinditod a lircd-t.
3. Megcsinalod az alkalmazas-specifikus beallitasokat.
DRM is theft
-
Sipi
addikt
A lircrc-t viszonylag könnyű előállítani. Akár a doksihoz mellékelt példa alapján, akár pl. az mplayer, xine, stb. programokhoz weben található fájlokból.
A problémás a lirc vezérlője, ami a távirányító gombjait és kódjait tartalmazza. De leírás alapján ez is megcsinálható, van beépített program, ami érzékeli, mit nyomsz le, és megadod, ez melyik gomb. (Na jó, ez tényleg tré munka. )Sipi
-
Sipi
addikt
válasz dabadab #5329 üzenetére
Ihh, igazad van. Több évig egyszál gépem volt, mindig úgy használtam, hogy én gépem, én IP-címem.
Konkrét szerverként is működik, a belső hálóra mindenféle szemetet kiszór (samba, ntp, meg ami perverzió időnként eszembe jut). De értelek.Nem jó ötlet, de olymindegy, hiszen kívülről senki nem tud név alapján elérni, nincs regisztrálva. Postfix-szel meg szenvedtem régebben, és az össze-vissza mail server, mail client beállításaimnak az tett a legjobbat, ha eleve a szolgáltatóm doménjébe tartozom.
De győz az ego, lefgyen minden Sipi.Köszönöm.
P.S.: sima LIRC nem bohóckodás, egyetlen macera a távirányító beállítása, de pl. a Hauppauge-m megvolt már előre. Még kész lircrc-ket is le lehet tölteni innen-onnan, alkalmazásokra hangolva.
Sipi
-
Zalaymate
senior tag
Valaki HELP ME!!!!!!!!!!!!
Nagyon kellene a segitseg!!!!!!!1 [link]
(= Zala =)
-
dabadab
titán
Szamitogepnek nincs IP cime.
IP cime interface-nek van.Fontos kulonbseg.
Egyebkent nem valoszinu, hogy barmiben is bezavarna az, hogy epp' melyik interface cimevel van tarsitva a hostname, ha meg megis, akkor csak olyan esetekben, amikor a sipipc konkret szerverkent mukodik (pl. vannak olyan szolgaltatasok, amik defaultbol a 127.0.0.1-re bindelnek (hogy kivulrol ne lehessen elerni oket), ezeket csak olyan hostname-mel tudod elerni, amikbol 127.0.0.1 lesz, a kulso v belso halozati interface cimevel nem, annak ellenere, hogy egy gepen van mindharom)."Neem, neve sipipc, doménnek megadtam a szolgáltatóét (hadd örüljenek)"
Igazabol annyira nem jo otlet, mert hat ez tenyszeruleg nem igaz, hasznalj inkabb vmi igazabbat, local, sipinetwork, ilyesmi.
Infraval most nincs kedvem bohockodni
DRM is theft
-
VladimirR
nagyúr
válasz dabadab #5324 üzenetére
a letoltes tobb szalon tortenik egy file eseteben, igy gyorsabban jon le a cucc es cserebe egy masok elol zabalja fel a slot-okat (emiatt sokszor tiltjak is, mert unfair-nek tartjak)
az emlitett strongDC a nagy favorit windoze-ra, az file-onkent 10 szalat enged, ha jol emlekszem
-
Sipi
addikt
válasz dabadab #5326 üzenetére
Neem, neve sipipc, doménnek megadtam a szolgáltatóét (hadd örüljenek ).
Arra értettem, hogy egyes alkalmazások a gép nevét pingelni akarják, vagy lekérdezni, hogy él-e. Egy sima asztali gép esetén a hosts-ban nincs semmi, csak a localhost 127.0.0.1, a gépnév pedig a hostnamer-ben van megadva. Ergo ilyen esetben pingelheted a sipipc-t, hiszen az nem egy címmel rendelkező gép neve.Emiatt kellett anno betenni, hogy a sipipc is legyen 127.0.0.1, ekkor a KDE valasmilyen szolgáltatása nem állt le percekig a sipipc után kutatva.
Ha így átírom, akkor viszont 192.168.1.1 lesz a sipipc, a klienseknek is, a szervernek is. De a szervert, amikor használom, nem a belső háló érdekel, hanem az internet, az xmltv onnan kérdezi le az adást, stb. Ekkor bekavarhat-e valamit, hogy a sipipc nevű gép, ha pingeli magát, 192.168.1.1-et kap, holott az ő ip-címe inkább a ppp-s cím.
Infrát nem akarod kipróbálni? Távirányítóval vezérelt laptop...
Sipi
-
Sipi
addikt
válasz dabadab #5322 üzenetére
Mekkora ökör vagyok... Köszönöm!
Remélem, a szervernél nem kavar be, hogy saját neve a belső hálózat címe egyben. Mert papíron ugyan szerver, de egyébként erőteljesen dekstop-gép (meló, játék, tévé, videó, audió).localhost: rengeteg helyen azt láttam, hogy a hosts-ba 127.0.0.1 néven gépnév gépnév.domén localhost kell, hogy kerüljön. (Úgy emlékszem, a KDE-nek volt valami óhaja, ha nem így adtad meg, piszkosul belassult.)
Sipi
-
félisten
Na, felkerült a süsü, és torrent kliens is van már, de nem találok többszálú DC klienst.
Vagy csak nem tudom róla, hogy többszálú...Kösszi!
Ha tudtok ilyenről, akkor írjatok! Végső megoldás a Wine + StrongDC lesz, de ez nem túl jó sztem.
-
dabadab
titán
"Nem tudom berakni a hosts-ba a saját nevét, mert ppp-vel kapja a szolgáltatótól a címet, az pedig dinamikus..."
De miert a kulso interface cimet akarnad berakni oda?... Rakd oda a belso interface-et, azt, amit a DHCP DNS-kent kioszt (oke, a dnsmasq.conf-ban valoszinuleg 0.0.0.0 van, de ebbol a dnsmasq kiszamolja, hogy a klienseknek 192.168.1.1-et v vmi hasonlot kell kapniuk) mar csak azert is, hogy akkor is mukodokepes legyen a halozat, ha az ADSL lehal.
"A hosts-ban most csak sipipc 127.0.0.1 szerepel, ennyi fix infó"
Van ennek ertelme? A 127.0.0.1 maradjon csak localhost, a sipipc meg legyen a 192.168.1.1.
DRM is theft
-
ReJim
őstag
válasz #25954560 #5319 üzenetére
tudom ,hogy ahhoz az image-hez kellene. de szerintem nekem nem sima image-em volt, hanem X.virtual.disk-em. amit -o loop paraméterrel sem tudtam felmountolni... (cd-képeket szoktam felmountolni)
slax-hoz is lehet ntfs-3g passzítani, tudom. de annyit nem ért, hogy most még 3 szor bebootoljam a cd-t. meg elötte letöltsem, stb.
wubi-volt, marad is. csak nem nálam... (amúgy sem teccik az ubuntu vonal, nekem az túl használatkész)</end.?>
-
Sipi
addikt
Hm, ha már ThinkPades Linuxosok is felbukkannak itt, megkérdem.
A ThinkPadeken van infra port. Ez alapvetően IRDA-csatoló, teszteltem, az infrás telefonomat szépen kezeli.
Találtam azonban leírást, ami említi, hogy működtethető sima LIRC-es infraként is. A lirc-sir, esetleg lirc-serial modul kell hozzá. Minden leírás azt mondta, hogy ha betöltöm a lirc-sir modult és kiírja, hogy xy címen, helyen, megszakításon megtalálta az eszközt, és ez egyezik a BIOS-beállításokkal, onnantól menni fog.Én betöltöttem. Kiszedtem minden más modult, nincs serial, nincs irda, semmi. dmesg alapján felismerte az infraportot. De semmiféle jelet nem vesz, két távirányítóval is próbáltam.
Bár ami furcsa, sokszor totál rossz címen és IRQ-n leli meg az eszközt, olyanon, ahol sem infra, sem soros nincs. Időnként pedig, ha megadom a helyes értékeket, csontra fagy...Próbálta már valaki? Dühít, hogy ott van a gépen, elvileg ismeri és kezeli is a driver, csak használni nem tudom, mert nem érzékeli, hogy lenyomom a távirányító billentyűit...
Sipi
[ Szerkesztve ]
-
Sipi
addikt
válasz dabadab #5316 üzenetére
Közel jársz.
Szóval otthoni "szerver" dnsmasq, ez a DHCP és a DNS forward cache is. A dnsmasq osztja a netet a klienseknek. Egyszem kliensem jelenleg networkmanagerrel kapja az észt, elküldi a HOSTNAME-ben tárolt saját nevét, erre kap egy IP-t és minden egyéb hálózati beállítást. (Mondjuk alapban ez sem ment, a dhclient nem küldött nevet, de megoldottam.) Így a dnsmasq saját cache-ében benne lesznek a kliensek nevei, címei is. A szerver minden rácsatlakozott klienst ismer, és saját magát is. A klienseken be sem raktam a hosts-ba a saját nevüket, mert a DHCP úgyis leosztja az IP-címmel együtt.
A szerver azonban gázos. Nem tudom berakni a hosts-ba a saját nevét, mert ppp-vel kapja a szolgáltatótól a címet, az pedig dinamikus... A hosts-ban most csak sipipc 127.0.0.1 szerepel, ennyi fix infó. Ezt egyrészt nem adja át a klienseknek, másrészt ne is adja, mert minden kliensemnek ugyanaz lesz a localhost neve.
Sipi
-
ReJim
őstag
válasz #25954560 #5308 üzenetére
ntfs-t auto felmountolta. szerintem rw-nek nem is tudtam volna. (régi slax, akkor még nem volt támogatott az ntfs írása) meg ha -o loop paraméter adtam meg. akkor hibát írt ki. valami ismeretlen loop változó, vagy fene se tudja...
de letöröltem már. most majd ma-holnap nyesem le microsof-t.. megy vissza a slacki...csak még az usb-s wifimhez kell drivert keresni.
</end.?>
-
dabadab
titán
De te azt irtad, hogy "[m]ár csak az nem megy, hogy a DHCP-vel kiosztott kliensek az otthoni DHCP/DNS szerver nevét is ismerjék", amibol arra kovetkeztettem, hogy a DHCP szerver nevet nem ismerik, az meg nem szokott percenkent valtozni
Vagy lehet hogy felreertettem vmit, de ha szepen, lassan elmagyarazod, akkor biztos megertem es talan segiteni is tudok, mert nalam is dnsmasq-val (meg resolvconf-fal) mennek a helyi halozatok es minden normalisan mukodik bennuk.
DRM is theft
-
GD
őstag
válasz dabadab #5311 üzenetére
"rájöttem" hogy az mp3 nem fog szólni mind a 6 hangfalon.. win-ben is kipróbáltam..
van valami sorrund plugin winampra de ló&@#..
ac3-as vagy 5.1-es hangok mentek ahogy illik
mondjuk attól nem voltam boldog lhogy alsa-val és nem esd-vel, mert ha két alkalmazés is hangot akart gerjeszteni, egyformán hangosodtak, halkultak
továbbá a hangerő vezérlés tálcáról nem ment (gnome volume manager) a master hangerőt az adott progi uralta el..azt nem értem az mplayer hogy csinálja a fake mp3 sorrundot...
raid (kernel?) bug miatt ideiglenesen feldobtam egy zixpét..
várom a stabil ubi 8.04-et..
de addig kísérleti vinyón már képbe akarok keveredni a LIRC megoldással.. -
Sipi
addikt
válasz dabadab #5309 üzenetére
Rendes otthoni LAN-t szeretnék... Haver jön, win vagy lin, bedug, kap IP-t, a szerver tudni fogja, hogy az a nevű gép milyen IP-t kapott, tudja pingelni, és a csatlakozott kliensek is ismerik a szervert névről. Nem kérhetem meg gipsz jakabot, hogy írogassa át a host fájlt.
Sipi
-
GD
őstag
dabadab felkészültél a LIRC-re? :-)
-
Sipi
addikt
válasz dabadab #5305 üzenetére
Höhö, pont most jutott eszembe, hog ymant nézzek.
Az interface-ordert nem szeresse, csak az első sort veszi figyelembe. Ez a tail-head viszont tetszik, köszönöm!Mégsem gagyi, megnyugodtam.
Kis Reggeli Perverzióm kiélve.Sipi
-
dabadab
titán
Nekem Debianom van, ott a resolvconfnak van egy /etc/resolvconf/resolv.conf.d/head nevu file-ja, amit automatikusan a resolv.conf elejere biggyeszt.
Meg van olyan is, hogy /etc/resolvconf/interface-order, valoszinuleg az is segitene.Persze az elkepzelheto, hogy a gentoo gagyi es ott nincs ilyen
[ Szerkesztve ]
DRM is theft
-
Sipi
addikt
Nem.
Gentoo-m van, rengeteg jól működő automatizmussal. És nem hiszem el, hogy nincs rá "hivatalos" mód, hogy úgy működjön, ahogy azt elvárnám. Van egy resolvconf-gentoo csomag, az pont ilyenre jó, hogy a különböző resolv.conf-okat egybefésüli, származzanak bármilyen forrásból. Annyi gond van vele, hogy automatikusan az utolsó sorba teszi a localhostot, így nem sok értelme van, mert a névfeloldás során sosem kerül rá sor.
Sipi