- Xiaomi Redmi Note 5 Global
- Motorola Moto G84 - színes egyéniség
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- 7000 mAh fölé lőne a következő OnePlus Ace
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- iPhone topik
- Xiaomi 11 Lite 5G NE (lisa)
- Jolla és SailfishOS tapasztalatcsere
- Sony Xperia XZ1 Compact - izomkocka
-
Mobilarena
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
VladimirR
nagyúr
egy masik topic-ban feltett kerdesemet tennem be ide is, de hogy ne ugyanazt kerdezzem tobb helyen, itt arra lennek kivancsi, hogy hogyan tudom megnezni, probalt-e irni az adott konyvtar-ba a progi, s ha igen, akkor miert nem sikerult neki, valamint ha nem, akkor miert nem?
valami olyasmi lenne idealis, mint win-re a process monitor, ami figyel minden filemuveletet
a rendszer hardened gentoo, grafikus felulet nincs
-
Vladi
nagyúr
Nem kell gyilkolni! A szakik mondanak majd bevált tippeket. Hajszárítóról hallottam már.
Memtestet futtathatsz a legtöbb disztró telepítő cd-jéről. Talán ubuntuban van.
Hőmérés linux alatt egyszerű, írtam róla: link
Táp legyen normális.ng2: igen, ez a hardver hiba keresés alap rutinja.
il sole non sorge più ad Est!
-
ngabor2
nagyúr
- memtest86 futtatás pár órán át. ha hibás: csere.
- mint írták: procihőmérséklet. ha magas,akkor hűtőcsere egy jobbra.
- táp milyen? mert ha vargáné és tsa minőségű, akkor lehet, hogy annak a melegedése miatt hal meg. ha hülyeséget írtam, javítson ki egy hozzáértő. mindenesetre a tápon sen érdemes spóroli, különösen, hogy egy középkategóriás normál táp nem is kerül túl sokba. -
k810
aktív tag
Jajj istenem, egyre cikibb a szőkeségem a témában. Ezeket hol tudom megnézni, megcsinálni...?
Ha progi kell hozzá, per pé Linux alól vagyok.szerk: hihi, azért hirtelen felindultságban elkövetni nem szeretnék alaplapgyilkolást. A gép munkaeszköz és csak ez az egy van.
[ Szerkesztve ]
Huawei P30 Pro/Galaxy S24 Ultra
-
Vladi
nagyúr
Jah, nézd át a hőmérsékleteket. De ha már ott vagy, futtass egy memtestet is.
"Ez akkor alaplap+proci cserét jelent? Merthogy nem lehet erről a nyavalyás alaplapról levakarni a procihűtőt, anno próbáltuk, de fix, hogy letörtük volna."
Nem feltétlenül. Kérdezősködj procis/alaplapos topikokban. Le lehet azt vakarni róla. Nekem mondjuk már sikerült a processzort is "kitépni" az alaplapból a hűtővel együtt. Ragaszkodott hozzá na. Semmi baja nem lett.
[ Szerkesztve ]
-
k810
aktív tag
Köszönöm szépen, megy!
Még egy kérdés, bár ez inkább általános gond. A gépem állandóan fagy.
Intel cerka, 2,4 Ghz, 2x160 új vinyó, 2x512 DDR ram, új táp.
PCChips M950 alaplap.
Állandóan kifagy, akár XP-t, akár Ubit használok. 30 percnél tovább nem nagyon bírja az Ubi sem, XP bírta már akár 4 órán át is.Van esetleg valakinek bármi tippje, hogy mi lehet a gond?
Eredetileg táphibára gyanakodtunk meg a régi vinyóim is rosszalkodtak, ezrét cseréltem le őket alig 4 hete. A hiba továbbra is fennáll.Huawei P30 Pro/Galaxy S24 Ultra
-
törölt tag
válasz Danielson93 #6289 üzenetére
az exe telepito sztem a wubi.
neked innen kell ubuntu 8.04a geped bios-aban beallitod h cd-rol bootoljon es futas. hatarozottan nem exe a telepito.
-
Danielson93
csendes tag
válasz #25954560 #6288 üzenetére
Na figyu persze hogy addig kipróbálok minden karbantartást a rendszernek ( ubuntu )
És ha minden teljesen jól megy rajta akkor fogom unokatesom gépére felrakni és utána már ő fogja karbantartani....
Am letöltöttem a hivatalos lapról az ubuntut de enm tudom elindítani mert .exe telepítő indító és bootolásnál tovább megy a régi suseba és ügye a régi suse nem ismeri fel az exe filet és ezért nem tudom telepíteni.Erre is tudsz valami magyarázato utána megpróbállak békén hagyni!!!
-
törölt tag
válasz Danielson93 #6287 üzenetére
akkor legegyszerubb dolog: beteszed a regi gepbe az ubuntu install cd-t es elfujod vele a regi suse-t. lesznek azert kulonbsegek a ket oprendszer kozott. es persze mentsd el elotte, ha van ott vmi fontos.
a karbantartast azert kerdeztem, mert irtad h unokatesodnak keresed... -
Danielson93
csendes tag
válasz #25954560 #6286 üzenetére
Na jó akkor most már végkép leírom mi a helyzet!
Van két számítógépem az egyik egy régebbi inteles a másik egy vadonat új amd-s gép ezen szoktam tölteni a linuxokat a másik gépen kiőpróbálni nem akarom hoy megosztva legyen a visztával két külön gépről van szó! a régebbire szeretnék linuxot tenni egy ubuntut a suse helyére!
Szóval a régire akarom csak a linuxot.
Karban tartani frissítteni? hát ki más mint én fogom...[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz Danielson93 #6285 üzenetére
szerintem ne csinald. ha fel is teszed, ki fogja azt karban tartani? firssitesek? ujabb csomagok/installok?
egyebkent igy kene kinezzen:
szerzel ket install cd-t: Vista, Ubuntu (8.10 desktop)
felteszed akarmennyi helyre a vistat (ok, ok, ok, done)
felteszed a maradek helyre az ubuntut (ok, ok, done)
es orulsz. az ubi bootloader-enek grub-ot valasztod, felismeri a vindozt is, beteszi opcionak. innen kezdve dual-boot-os a geped. megguglizhatod azt h 'dual boot vista ubuntu' 850000 talalat. -
törölt tag
válasz Danielson93 #6283 üzenetére
ezen meg dolgozz picit. mi az, hogy suse9-re akarod tenni az ubuntut?
-
Danielson93
csendes tag
Bocsánat!
Ezt elfelejtettem hozzá tenni, hogy unokatesomnak keresek linux fajtákat és próbálok velük kinlódni mert ő nem hajlandó többet windowst használni!
De játszani azt szeretnee és ezért nézegetem a linuxokat!
Igazatokvan ilyen téren az xpvel kevesebb a kinlódás.
És amúgy SUSE linux 9.0ára akarom rakni az ubuntut.
Én Windows Vista párti vgyok amúgy.[ Szerkesztve ]
-
bambano
titán
válasz Danielson93 #6280 üzenetére
Két esetben van esélyed arra, hogy pár hét után ne töröld le undorodva a linuxodat:
1. nem akarsz többet játszani
2. hajlandó vagy sokat olvasni és konfigokat turkálni.Ha ezek rád nem teljesülnek, akkor mindenkinek, köztük magadnak is, megspórolsz egy halom kínlódást, ha maradsz az xp-nél.
Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
törölt tag
válasz Danielson93 #6280 üzenetére
1.) az xp egy hasznalhato oprencer. foleg, ha jatszani akarsz, mint irtad
2.) lehet inkabb a linux kezdo topikban kene kerdezoskodnod
3.) mi bajod a suse9-cel, azon kivul, hogy regi?
4.) xp melle vagy helyette akarod az ubuntut? -
Danielson93
csendes tag
válasz bambano #6279 üzenetére
Bocs!
De én linux szeretnék használni 4 év windows után!
Amúgy meg az xp egy rakás sz*r!Linuxos profikhoz lenne megint egy kérdésem!
Nekem most suse linux 9.0van tom tudjátok de enm baj!
Rá szeretném telepíteni az ubuntu linuxot!
Nekem exe indítós az ubuntum és bootolásnál tovább megy szóval mint ha nem lenne rajta boot! ( cd-n nincs is )
Szóval várom az tleteket hogyan tudom lecserélni a Suse 9.0-át Ubuntura? -
bambano
titán
válasz Danielson93 #6277 üzenetére
Microsoft windows xp.
-
Vladi
nagyúr
válasz Danielson93 #6277 üzenetére
Én meg a Bem téren.
Őőőő, ha ennyire nem vagy képben, javaslom olvass egy kicsit. Innen indulj.
Aztán irány az ubuntu.hu. Úgyis mindig ez van.
-
Danielson93
csendes tag
Sziasztok!
Kezdő téren vagyok!
Nincs kedvem átolvasni az egész forumot
Mondjatok 3 vagy 4 Linuxot ami végkép működik minden rajta és használható!
Még egy kivánság olyasmi linuxot mondjatok amivan valami wine vagy cedega, hogy lehessen játszani egyéb játékokkal és nem túl bonyolult a kezelése!
És ha tudtok akármilyen linuxot akkor küldjetek hozzá letöltés linket is pls!
A segítségeteket előre is köszönöm!
-
Nkboy
senior tag
Eszközök >>> Beállítások >>> Haladó >>> Tartalom
Beépülő beállítások >>> Új útvonal
Ebben az ablakban Neked elvileg két sor található. Ezekből töröld ki a /usr/lib/mozilla ......... kezdetű sort. Okézd le! Indítsd újra az operát, és próba!A fekete kormánylégzsák a bézs utastérben felér egy őszinte vallomással
-
Vladi
nagyúr
Nah alakulunk. Szerintem mindkét flash fenn van.
Mindegy. Tiltsd le a felsőt operából szerintem:[angol verzióm van]
Tools - preferences - advanced - Content - plug in options - plug in path
Innen törlöd a /usr/lib/mozilla/plugins útvonalat, hogy ott ne keressen.
Opera restart tesztelés.Mod: Most nézem: change path is kell és pipa ki.
[ Szerkesztve ]
-
Vladi
nagyúr
Megnéztem neked: opera 951 és flash 9.r124 működik együtt.
Ne kapkodj!Nézd meg a synapticban (csomagkezelő) hogy a flash kulcsszóra milyen találatokat kapsz! Olvasd át a leírását. (pár tudnivaló a program telepítésről 1 2) Ha fenn van a free változat - ki fog derülni egyértelműen a leírásából - akkor szedd le! A nonfree - megint csak leírás - meg fenn akkor már jó úton jársz.
Ha ezzel megvagy, nézd meg a ff-ben, hogy megvan -e a plugin. Leírtam fentebb. Utána jöhet a youtube.
Következő lépés az opera.Lássuk!
-
Nkboy
senior tag
Opera címsorba beírod: opera:plugins
Itt láthatod milyen pluginok találhatók
valami ilyesmit kell látnod:
application/futuresplash spl
application/x-shockwave-flash swf
/usr/lib/opera/plugins/libflashplayer.so[ Szerkesztve ]
A fekete kormánylégzsák a bézs utastérben felér egy őszinte vallomással
-
k810
aktív tag
Annyi a bajom, hogy full kezdő vagyok Linuxban és nemtom mi az a free alternatíva, hogy hol kell megnézni és hogy, azt tudom, hogy ahogy fentebb írtam 1 hsz-szel, hogy a nonfree fenn van. Operát használok, nem FF-et, bár FF-fel se megy a videonézés.
szerk: jaja Opera és azt se tudom, hogy kell egy ilyen tar.gz cuccot telepíteni.
meg asse tom, hogy kell megnézni hogy operában van-e flash vagy mi.[ Szerkesztve ]
-
Vladi
nagyúr
Na azért ne keverjük meg a kérdezőt.
k810!
Nézd meg akkor, hogy biztos le van szedve a free alternatíva! Aztán meg, hogy fenn van -e a csomag. Mert a flash playerhez van ubuntu csomag. Azt tudod feltenni a nonfree tárolóból. (Vagy hogy hívják )
Ha fenn, akkor nézd meg az firefoxban, hogy meg van e a bővítmény:
Eszközök - kiegészítők - bővítmények.
Aztán ff újraindítás után nézd meg, hogy mi történik youtube videók alatt.Ha még mindig nem megy, gyere vissza és írd le a tüneteket.
Áááá anyám!!!
Csak most mondod, hogy operában nem megy!!!
Akkor egész más a dolog.[ Szerkesztve ]
-
ngabor2
nagyúr
válasz #25954560 #6258 üzenetére
nem, csak nekem kellett volna elolvasnom a megfelelő oldalt. mindenesetre kész a firmware, megpróbálom fellőni a cuccra. sajnos az mc már nem fért bele a 4M-s korlátba, de remélem az usb-t életre lehet kelteni host-ként, és vinyót lehet rá aggatni. sajnos sehol nem lehet erről a jó kis cuccról nem-német leírást találni, és a német se túl bőbeszédű
-
k810
aktív tag
Sziasztok!
Meg tudjátok mondani, hogy mit kellene Synapticban felraknom, hogy a Youtube-os videókat nézni tudjam?
Köszi!
-
ngabor2
nagyúr
fordítanék egy firmware-t egy routerhez. össze is van szedve minden, elvileg önmagától meg kellene csinálnia, de egy csomagnál elakad:
az INSTALL-ban annyi van, hogy ./configure, make, make install. csakhogy nincs ./configure.
ngabor@lizard:~/usbip-0.1.6/src$ autoconf
configure.ac:10: error: possibly undefined macro: AM_INIT_AUTOMAKE
If this token and others are legitimate, please use m4_pattern_allow.
See the Autoconf documentation.
configure.ac:12: error: possibly undefined macro: AM_CONFIG_HEADER
configure.ac:17: error: possibly undefined macro: AC_PROG_LIBTOOL
configure.ac:92: error: possibly undefined macro: AM_CONDITIONALvan autogen.sh is, ugyan ezzel az eredménnyel...
please use m4_pattern_allow.
ezt hogyan? mert a man meglehetősen szűkszavú.
-
bambano
titán
válasz dabadab #6253 üzenetére
Az előzőhöz akkor pakol, ha jól olvasom a doksit, hogyha screenből indítod a többi ablakot. Esetleg próbáld ki, hogy egy scriptbe belerakod az összes screen ablakban indítandó progi indítását és magát a scriptet futtatod screenből.
-
ngabor2
nagyúr
lassítani szeretném a videokártyámat, hátha kevésbé lesz meleg. egy nvidia 7300gs van a gépnem, passzív bordával. az előző rendszer kiírta a hőmérsékletét, most valami miatt nem találja, akkor 77°C-ot írt rá.
régebben volt egy progi, amivel lehetett csökkenteni az órajelet, meg talán a feszültséget is, de most sehol nem találom. ráadásul a nevére se emlékszem.
mod: az nvidia-settings kiírja, hogy 82°C-os... nem hiszem, hogy túl egészséges hosszú távon, plusz ventit meg nem akarok beletenni.
[ Szerkesztve ]
-
VladimirR
nagyúr
válasz dabadab #6245 üzenetére
ha minden igaz, ez kell neked::
screen -dmS proba
screen -S proba -X screen -pa masodik sort n-szer ismetelve lesz n+1 ablakod az proba session-ben
arra viszont nem sikerult rajonnom, hogy a -S -p -X hogyan mukodik, legalabbis az alabbi nalam nem akar csinalni semmit:
screen -S proba -p 1 -X mc -
dabadab
titán
válasz bambano #6244 üzenetére
Gyakorlatilag a ^A^C parancsot szeretnem kiadni parancssorrol,igazabolittbukik el a dolog, mert letezo ablakban mar el lehet inditani barmit a -S -p -X komboval, viszont arra nem talaltam semmit, amivel uj ablakot lehetne letrehozni, csak uj sessiont (a -d -m kombinacioval, amit ngabor is irt).
DRM is theft
-
dabadab
titán
screenhez ert valaki?
Arra ra lehet valahogy venni scriptbol, hogy inditson el ket sessiont, amiben egy-egy program fut?
DRM is theft
-
törölt tag
válasz bambano #6237 üzenetére
aha.
muszaj ragaszkodni a kernel verziohoz, mert azon kell eloallitani egy hibat.
ugy gondolom h amikor az nfs sipakol h 'nfs server not responding, still trying' akkor megfogja magat a kernelt.
a bonding driverben meg van implementalva egy marker protokoll, ami 10/20/30 ms-enkent kene valaszoljon a madzag tulso vegen logo router-szerusegnek.
marpedig amikor elmaszik az nfs, ugy nez ki h kimaradnak a marker valaszok is.
a router masik vegen log az nfs server. a router maga generalja a marker-t. -
bambano
titán
válasz #25954560 #6236 üzenetére
Egyrészt a 2.6.16.27 az eléggé történelmi jellegű kernel, szerintem upgradelj 2.6.16.62-re, másrészt egy applikációs réteg beli alkalmazás hogyan tudna elnyomni egy hálózati réteg alatti cuccot? Meséld el bővebben.
-
törölt tag
hali,
ha van nekem kernel driverem (bonding) amit szeretnem, ha nem nyomna el egy masik (nfs), akkor tudok-e neki magasabb prioritast adni (nfs3 van hasznalva, nem a 4)?
2.6.16.27, nincs benne scheduler meg queue.
esetleg az nfs-t lejjebb venni (vagy lehet valamit csinalni a spinlock-okkal?)koszi,
&rew -
ngabor2
nagyúr
válasz Dr.Burn #6231 üzenetére
ne tudjon máshol turkálni... ez "csak" a többi user cuccaira, vagy a teljes fs-re vonatkozik? mert ha csak a többiekre, akkor mindenki home kt jogait 740-re kell venni (vagy 700-ra), akkor nem tud máséba belelépni.
ha más se... akkor az szebb, mert ha valamit futtatni szeretne, akkor nem árt, ha pl. az /usr/bin olvasható számára.
-
-
törölt tag
akkor mar keso ebben a rendszerben. az initrd-ben levo linuxrc.sh felhozza addigra az interfeszeket es szerezne is nekik ip-cimet.
megtudnam eppen irni bash-ban ha init script lennemod: csontvaz: hozd ugy letre az uj juzereket, hogy ne legyen jogosultsaguk a tobbi konyvtarra.
[ Szerkesztve ]
-
Dr.Burn
őstag
Keresnek valami nagyon egyszerü megoldast arra hogy az user a sajat dirjen kivül, ne tudjon maszkalni. Chroot jailra gondoltam, viszont nagyon p..ölös. De nem tudom hogy oldhato ez meg mashogy. Valakinek van valami ötlete?
"Later Nerd!"
-
-
DarkByte
addikt
válasz bambano #6222 üzenetére
Köszi, utánna fogok nézni.
Sajnos a Bash scriptről lemondtam, mert úgy tűnik ha a kapcsos zárójeles blokkban próbálok meg olyan parancsot végrehajtatni ami subshell -ben fut (pl. awk script-et futtatok ellenőrzéshez) akkor a buffer -elés megszakad és időközönként így nem kapok meg mindent. Jelenleg Python -al próbálkozom.
-
Dr.Burn
őstag
Hali!
Szeretnek quotaval megcsinalni az userek tarhelyet. Ezt el lehetne erni ftpvel es sshval is.
Valaki tudna valami leirast adni rola hogy hogyan lehetne ezt megvalositani? Kerestem a neten how to-kat, de nem igazan talaltam ilyet ami nekem kellene. Eleg lenne csak a tarhelyet korlatozni most meg igy az elejen, aztan majd kesöbb...."Later Nerd!"
-
DarkByte
addikt
válasz #25954560 #6218 üzenetére
Ööö.. nem pont erre gondoltam, de lehet hogy amit írtál is megfelelő, mert ha az echo eredményeként létrejövő fájl nem char típusú akkor csak szimplán letörlöm az echo utáni tesztben. Mindjárt ki is próbálom
Előtte nem jó nekem ha tesztelgetek mert még mindig fennállhat az az eset hogy a teszten túljutok, a modem pedig eltűnik az echo előtt a scheduler szeszélye miatt . Ezért hoztam fel példának a noclobber -t mert azzal tudok ilyet csinálni:
if ( set -o noclobber; echo "$$" > "$LOCK_FILE") 2>/dev/null;
then
# nálunk a lock!
else
# hát ez nem jött össze :(
fiA lock fájl tesztelése és a lefoglalás egy utasításban történik ha sikerül, egyébként a hibát is ő adja. Ugyan ez kellene nekem most itt is, hogy az echo ha van fájl beleírja az eredményt a ttyUSB1 -be, ha nem létezik akkor nem hozza létre és hibát ad.
Mod: úgy nézem jó lesz a megoldásod, köszönöm!
Ha valaki esetleg mégis tudna egy olyan megoldást amit itt feszegettem az természetesen továbbra is érdekel, ha másra nem hát fejtágításnak jó lesz.[ Szerkesztve ]
-
DarkByte
addikt
Sziasztok!
Lenne egy érdekes kérdésem sh -vel kapcsolatban . Saját mini linux -on munkálkodom már jó ideje, jelenleg ott tartok hogy 3,5MB -ban van egy rendszerem amiben benne van a kis VIA gépem összes fontosabb driver -e kernel -be forgatva, PPP, dropbear, dnsmasq, illetve egy rakás más segédprogram a busybox -nak köszönhetően, és már tudom vele osztani a mobilnetet (végre valahára rendesen látja az e220 -as modemet is ), jelenleg is azon keresztül pötyögök. Nagyon tetszik, mert többször gyorsabban boot -ol és kevésbé erőforrás igényesebb mint az XP Embedded, illetve végre elférek csak az alap 32MB -os DiskOnChip -en
Következő lépcsőfoknak egy szimpla modem felügyeleti programot szeretnék rá írni (ilyet már csináltam az Embedded -re), viszont mivel jelenleg C esetén állandóan virtuális gépben kellene kereszt fordítanom a kisgépre, átmásolni, utána ott tesztelni majd hiba esetén újra az egész, így úgy gondoltam tökéletesen megfelel nekem ha mindezt bash -ben írom (abban legalább van valamennyi tapasztalatom). Egész pontosan nem bash, mert ez csak szimplán sh és hiányzik is belőle pár hasznos dolog, például tömb kezelés, de kerülő úton ezeket már megoldottam. Egészen jól haladok vele, már az alap funkciók működnek, sőt a hónap eleji automatikus modem számlálók nullázása is megvan. A programról azt tudni kell hogy a modemmel társalgok a második soros porton, ez Windows felől a PC UI port amire a dashboard programja is ráül (nálam /dev/ttyUSB1). Van egy atcommand függvényem ami sablonosan így működik:
atcommand ()
{
# input paraméterek lekezelése
{
echo "AT_PARANCS_A_MODEMNEK" > /dev/ttyUSB1
read VALASZ_A_MODEMTOL -t IDO_TULLEPES
# kapott adat ellenőrzése, megfelelő visszatérés
} < /dev/ttyUSB1
}A kapcsos zárójelezésre azért van szükség, mert ha ez nem volna akkor az echo -ra kapott választ vagy elkapja a read vagy nem, mivel közte nincs semmi ami buffer -elné a portot, így viszont működik. A gondjaim ott kezdődnek ha teszem azt kihúzom a modemet működés közben. Ha ez a kapcsos zárójeles rész előtt történik akkor nincs semmi gond, nem lép be a belső blokkba hanem utánna a $? változó értéke 2 lesz így tudom hogy nincs modem. Bent a read paranccsal sincs gond, ez ugyanis sima időtúllépéssel kilép így utánna ha ellenőrzöm hogy van-e még modem (valahogy így: [ -e /dev/ttyUSB1 ]) akkor is tudom mi történt (a modem úgysem tér észhez ilyen gyorsan szóval ez nem okoz deadlock szerű gondot hogy két parancsban ellenőrzök). A gondom az echo -nál van. Ha ugyanis pont olyan szerencsétlenül tűnik el a modem, hogy a kezdő kapcsos zárójelt még túléli, viszont itt jön egy váltás, az mdev törli a dev fájlt, akkor így létrehozok egy fájlt ugye a dev mappában ttyUSB1 néven aminek a tartalma az echo kimenete. Ez pedig nem jó, mert amint megint rádugom a modemet a gépre akkor az mdev nem tudja létrehozni a megfelelő eszközfájlt. A kérdésem az lenne, hogy lehet-e úgy átirányítani kimenetet fájlba, hogy az csak akkor hajtódik végre ha a fájl létezik, egyébként hibát dobjon. Eddig nem nagyon találtam ilyesmit. Lock fájl létrehozásnál már találkoztam a
set -o noclobber
opcióval ami pont a fordítottját csinálja vagyis ha létezik a fájl akkor nem engedi felülíratni, de nekem nem ez kellene.
Kicsit paranoid lehet amit ki akarok védeni, mert nagyon ritkán fordulna elő, de ha már lehet akkor miért ne oldanám meg elegánsan.
Előre is kösz a segítséget.
-
törölt tag
GD es Vlad: koszi, az udev-vel megprobalom. egyelore primitiv modon beforgattam a tg3-at kernelbe, igy az elobb toltodik, az e1000-et meg hagytam modulban. viszont lehet h az udev mar tul nagy valtozas lenne (debuggolashoz kellett ez egesz, es nem valtoztathatok tul sokat)
bambano: koszi, megnezem ezt is. bar vinyo nincs benne, azon nem aggodom
halorol boot-ol, pont igy jott elo a problema[ Szerkesztve ]
-
bambano
titán
válasz Atti1112 #6212 üzenetére
Amennyire én ismerem ezeket a dolgokat, vagy ip címed van vagy pppoe-t használsz. A két konfig dolgot egyszerre nem szokás kiadni.
pppoe-nél az ip címek nem feltétlenül követik a normális címzési rendszert, gyakorlatilag mindegy, melyik cím micsoda, a default router meg a ppp interfész szokott lenni.Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
Atti1112
aktív tag
Sziasztok ! Egy olyan kérdésem lenne : Linux alatt nem tudok netre felmenni.
Hozzávalók : Tvnetwork-ös LAN-om van. PPPOE
Van IP címem : ezt tudom pontosan.
Van Primary DNS-em + Secondary DNS-em ,ezeket is tudom.
SUBNET MASK : ezt nem tudom.
Default Gateway : ezt sem tudom
Ubuntu alatt simán van egy PPPOE varázsló és ott csak az eth0-át kell megadnom és a felhasználó nevemet + jelszavamat és már megy is a net.
De sok linuxban nincs ez a varázsló (Slax stb.)és ott kéne hogy tudjam a subnetmask-ot meg a default gateway-t.Ha csak az IP címemet és a DNS-eket adom meg akkor kiírja hogy connetion estabilished ,de mégsincs net.Segítsetek mi lehet a baj ! A Windows alól kilestem a gateway-t de ott az megegyezik az IP címmel (?) A netmask meg 255.255.255.255. De ezeket, beírva linux alá nincs net Help me !Segítsetek, ha tudtok ! Köszi !
-
bambano
titán
válasz #25954560 #6206 üzenetére
Azt, hogy hogyan drótozhatnád be, nem tudom, de a kernel parancssori paraméterek között van olyan, hogy a pci detektálási sorrendje fordított legyen és akkor fordítva fogja megtalálni. Lehet, hogy egy próbát megér.
Viszont ettől borulhat a hdd detektálási sorrend is, úgyhogy csak óvatosan.
-
zed01
őstag
Sziasztok!
Én szeretném legyalulni a windows XP-t a számítógépről. Jelenleg dual bootos rendszerem van Ubuntu+Windows XP. Úgy szeretném leszedni az XP-t hogy a rendszerindító grubból is eltünjön örökre és az XP-s particiót szeretném hozzáadni az Ubuntuhoz. Szívből utálom m$-ot.
Az egésznek annyi az előzménye, hogy találtam a neten egy patchelt a wine-t, ami futtatja a CoD4-et, eddig azért tartottam meg a m$ híres oprendszerét, hogy tudjak játszani ezzel a játékkal. De már nincs szükségem az XP-re, mivel a CoD4 hibátlanul fut a wine-n.Tudnátok segíteni?
A választ előre is köszi.
“Amikor az emberek félnek a kormánytól, az önkényuralom. Amikor a kormány fél az emberektől, az szabadság.” Thomas Jefferson
-
törölt tag
sziasztok. elemi a problema:
ha forditok egy kernelt es modulkent kerul bele a tg3.ko es az e1000.ko (ethernet driverek, tigon3 es intel gigabit), akkor betolteskor felismeri eth0-nek es eth1-nek a tg3-as interfeszeket, es eth2-nek meg eth3-nak az inteleket. eddig jo.
viszontha beleforgatom a kernelbe oket, akkor eth0 es 1 az inteles cucc lesz. ezzel viszont borulnak a konfigok, ipcimek, stb.
hogyan lehet bedrotozni az initrd-be h mi legyen az interfeszek sorrendje?
nincs benne /etc/network/interfaces vagy ilyesmi.koszi,
&rew -
ngabor2
nagyúr
boot flag-et fdisk-kel is ki lehet tenni, gondolom. megmondom neki, hátha...
viszont most megint nekem lenne problémám, linuxszal. eee900, eee-ubuntu. azt már olvastam, hogy a wifit, meg a hangot nem lehet kapcsolgatni, nem lehet normálisan leállítani (), és egyéb "apróságok". de az eredeti linuxa nem igazán az én igényeimnek való.
viszont a touchpad... azt írja a log, hogy nem synaptics, tehát a görgetés nem fog menni.
valaki találkozott már a fenti problémákkal, esetleg tud rájuk gyógymódot is? nem bírom felfogni, hogy hogyan lehet megcsinálni, hogy egyik linuxban megy minden rendesen, a másikban meg nem.
-
Anakin007
aktív tag
Üdv mindenkinek, a köv. problémát kéne orvosolnom: lassú a lanom linux-linux esetben, 30-35mbit/s a plafon. Vasak ugyanazok, kliensen ha XP fut, 80-90mbit/s mindig van. Linux alól ugyanúgy smbfs-el érem el a szervert, mint XP alól. 3.x.x samba, kliensen 2.6.22.18-as kernel. 5let?
Ha Isten létezne, hinnék benne.
-
Anakin007
aktív tag
Keine panic, nem bánt senki, ez csak a hibás tűzfalbeállításaidtól van
Valamiért rosszúl működik az útválasztás/csomagfordítás. Attól lehet pl., ha átjárónak van konfigolva a gép, de nincs mögötte LAN. Ő meg saját magának próbál routingolni. Nézd át az iptables szkriptjeid és/vagy shorewall beállításaid.Ha Isten létezne, hinnék benne.
-
Vladi
nagyúr
Primary master az az első vinyót jelenti gyakorlatilag. Átmapolni elvileg csak akkor kell, ha 2 vinyó esetén a másodikról bootol a grub és az elsőn a win.
ng2: passz sajna. Illetve: hm... win install cd-vel próbáltad már bootloni? Lehet, hogy nincs boot flag kitéve, és így nem bír bootolni?
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- Rezsicsökkentés, spórolás (fűtés, szigetelés, stb.)
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Társasjáték topic
- Xiaomi Redmi Note 5 Global
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Milyen videókártyát?
- Elektromos (hálózati és akkus) kéziszerszámok, tapasztalatok/vásárlás
- Óra topik
- Motorola Moto G84 - színes egyéniség
- További aktív témák...
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - 1190 Ft-tól!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Újévi kedvező ár!
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest