- Xiaomi Redmi Note 5 Global
- Motorola Moto G84 - színes egyéniség
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- 7000 mAh fölé lőne a következő OnePlus Ace
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- iPhone topik
- Xiaomi 11 Lite 5G NE (lisa)
- Jolla és SailfishOS tapasztalatcsere
- Sony Xperia XZ1 Compact - izomkocka
-
Mobilarena
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
VladimirR
nagyúr
válasz bambano #7399 üzenetére
reprodukalhato, mikor irtam ide, addigra mar ketszer sikerult megolnom igy a gepet
kozeben azt hiszem sikerult rajonnom mi okozza a hibat es egybeesik azzal, amit te is irsz: a hdd egy kisebb hiba miatt csak pio modban hajlando uzemelni
ez tobbnyire nem okoz gondot, nem vegzek tul surun, tartosan io igenyes dolgokat (legfeljebb torrent-ek hash-elese ilyen, de az meg nem surun van es nem is tartos), legutobb akkor volt gondom vele, mikor glibc-t forditottam
azt gyanitom, akkor is is most is az okozza a gondot, hogy megno a memoriahasznalat es sokat kellene swap-olni, amit viszont nem bir eleg gyorsan csinalni a pio mod miattamit meg nem ertek egeszen, hogy miert no meg a memoriahasznalat
maga a john nem eszik sokat, az apache zabalja fol a memoriat, mert egyre tobb process-t indit, viszont nem vagom miert, hiszen 2 procim van, smp kernellel es a john csak az egyiket fogja le, azt is 39-es (vagy +19, vagy hogy kell irni linux alatt) prioritassal, szoval a maradek egy proci ki kellene hogy tudja szolgalni a webszervert
munin szerint atlag 50% a cpu terhelesem (system+user+nice, ami az egyik proci felet jelenti, szoval ha a john lefogja az egyik procit teljesen, akkor sem lenne 150% fole mennie (mint ahogy a fagyas elotti idoben nem is megy fole,beall 130-140% korul es a load is csak 2-4 mozog, neha egy 6-os tuskevel) -
bambano
titán
válasz VladimirR #7396 üzenetére
Kérdés, hogy reprodukálható-e a hiba, tehát meg tudod-e csinálni, hogy ripperjohnnal bármikor megborítod a rendszert.
A leírás alapján az látszik, hogy megállt a diszk io a gépben. Megnézném, hogy a cd-t és a diszkeket dma-san vagy pio-ban kezeli-e a gép.
Azt is kipróbálnám, hogyha úgy állítod be ripperjohnt, hogy ne akarjon cddb-t vagy freedb-t használni, megjavul-e. Vagy egyszerűen kihúzni addig az ethernetet.
Szerk: memóriafogyás: általában nem az okoz gondot, hogy az alkalmazások által használt memória elfogy, ezért nem javul az apacs lelövéstől a dolog, hanem az, hogy az ilyenolyan pufferek (diszk block cache, network io pufferek) és egy-két ezek nyilvántartására szolgáló táblázat helye fogy el. Van, amit ezekből az alsó 1M-ba rak a kernel, van, amit az alsó 16M-ba, mert nem minden dma tud magasabb címre dma-zni.
[ Szerkesztve ]
Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
VladimirR
nagyúr
válasz ngabor2 #7397 üzenetére
tesztelgetem a hw hibat eppen, most fut (3 oraja) egy burnMMX es egy burnBX a cpuburn csomagbol, majd ha tudom nelkulozni egy napra a gepet, raeresztem a memtest-et is (bar az osszerakasakor is futott egy napot, minden hiba nelkul)
memoriaelfogyast amellett, amit te irsz, en meg azert zarnam ki, mert az apache kilovese utan (ami a rendszer memoriajanak kb negyedet eszi meg) sem valtozott a helyzet
illetve korabban volt egy gcc bug miatt memoriaelfogyos problemam, es akkor valoban kilotte a rendszer a memoriaigenyesebb progikat (apache, mysql, etc)[ Szerkesztve ]
-
VladimirR
nagyúr
masik problemam, ez ma jelentkezett
adott egy gentoo hardened, 2.6.25-os kernellel, alatta a vas asus p2d-bs, p3 2x450mhz, 224 mb memoria
minden tokeletesen mukodik, azaz mukodott a mai napig
elinditottam egy john the ripper-t, ami normalis modon lefogja az egyik procit 100%-ra
a gond az, hogy egy ido utan a gep, mintha megallna: ssh-n keresztul reagal, mc-ben lehet navigalni, screen session-ok kot tudok valtani, viszont nem tudok uj programot inditani, cron job-ok leallnak, de meg a rendszerido is megall
syslog-ban semmi bejegyzes nincs, a helyzet a john kilovese utan sem valtozik
van valakinek barmi tippje, hogyan tudnek utanajarni, mi baja van a gepnek? -
VladimirR
nagyúr
válasz bambano #7391 üzenetére
van egy shell script-em, abban vannak a szabalyok, az meg igy kezodik
iptables -t filter -F
iptables -t filter -X
iptables -t filter -Z
iptables -t nat -F
iptables -t nat -X
iptables -t nat -Z
iptables -P INPUT DROP
iptables -P FORWARD ACCEPT
iptables -P OUTPUT ACCEPTha modositok, akkor a script-en es lefuttatom
-
-
bambano
titán
valaki tud nekem url-t, magyarázatot, egyebet adni arra nézve, hogy miért nem akarják, hogy 4.3-as gcc-vel fordítsak 2.6.16-os sorozatú kernelt?
-
bambano
titán
válasz ZCoyote #7388 üzenetére
valaki olyan gombot nyomogat a klavin, aminek van scankódja, de nincs hozzárendelve billentyű evenet. tipikusan a hangerőszabályzó gomb a klavin, vagy nekem hasonlókat produkál az umpc-men, ha alt+f2-vel ki-be kapcsolgatom a wifit, vagy más notebookokon pl. a tft-külső monitor váltogatás is ilyet mond(hat).
-
ZCoyote
őstag
Van nékem egy Smoothwall nevű linux alapú tűzfalam-routerem.
A /var/log mappában a messages nevű logfile-ben az alábbi üzenetek futnak folyamatosan.
Valaki tudná nekem ezt értelmezni, hogy ez hiba-e vagy sem?A kiemelés nem direkt van illetve bocs a minőségért de csak így tudtam megcsinálni
[ Szerkesztve ]
Romani ite domum.
-
VladimirR
nagyúr
hi
megint iptables-sel kapcsolatban lenne kerdesem:
jol tudom, hogy ugy mukodik a dolog, hogy elkezdni nezni sorban a szabalyokat es ha talal olyat, amit tud az adott csomagra alkalmazni, akkor azt alkalmazza es nem nezi tovabb?
ha igen, akkor hogy lehet a kovetkezo szitu:
van egy szabaly (csak hogy -L kapcsolval lassam, jott-e valami):iptables -t filter -A INPUT -i eth0 -m udp -p udp --dport 123
utana egy masik, ami mindent beenged, ami a helyi halozatrol jon:
iptables -t filter -A INPUT -i eth0 -s 192.168.0.0/24 -j ACCEPT
illetve van ezek utan egy harmadik, ami naploz:
iptables -t filter -A INPUT -i eth0 -m udp -p udp --dport 123 -j LOG
kerdesem az, hogy hogyan kerulhettek az alabbi bejegyzesek a log-ba:
IN=eth0 OUT= MAC=00:04:75:7a:f8:40:00:d0:b7:16:56:0d:08:00 SRC=192.168.0.110 DST=192.168.0.100 LEN=76 TOS=0x00 PREC=0x00 TTL=64 ID=0 DF PROTO=UDP SPT=123 DPT=123 LEN=56
IN=eth0 OUT= MAC=00:04:75:7a:f8:40:00:50:8d:4c:a4:93:08:00 SRC=192.168.0.200 DST=192.168.0.100 LEN=76 TOS=0x00 PREC=0x00 TTL=128 ID=26292 PROTO=UDP SPT=123 DPT=123 LEN=56valaszaitokat elore is koszonom
-
VaZso
senior tag
válasz bambano #7385 üzenetére
Ismerem lspci-t, csak sajnos nem fértem hozzá a géphez.
Egyébként ez az:
00:0a.0 Ethernet controller: Intel Corporation 82557/8/9/0/1 Ethernet Pro 100 (rev 0c)Mondjuk ez a router nem az az igazi Cisco dolog, meg viszonylag "butának" találom. Bár tulajdonképpen mindent tud, ami kelleni szokott, szóval nem tudom, ezt miért írtam.
- a menürendszere nem tetszik, hülye logikán alapul szerintem... mondjuk a "rendes" Cisco termékek esetében más kifogást lehetne emelni.(Egyébként még mindig a saját routerem tetszik leginkább, aminek hozzá lehet férni a Linuxához, pl. wshaper nagyon jótékony rajta. )
Nekem tg3 (BCM5788) a notimban van. Sokat nem használom, de szerencsére nem volt vele eddig gond. Milyen probléma szokott lenni ezekkel?
Szerinted mit cseréljek a gépben?
Most itt van nálam, de holnap megy vissza.Lehet, hogy a második vinyója vacakol, bár az nem volt még bemountolva (bár nem vagyok 100%-ig biztos benne, lehet, hogy az egyik partíció kézzel fel lett csatolva és bent maradt, de amúgy nem használta semmi).
Egyik RAM modult lehet, cserélem azért benne.
Ja, az extrém tápfesz. értékeket a sensors találta ki.
[ Szerkesztve ]
-
bambano
titán
lspci mindig megmondja, milyen hálózatikártya van benne.
én intel kártyát nem szoktam bántani, némely broadcomokat igen, amihez tg3-as driver kell.nekem a cisco cuccok (nem a home router kategória) nem mindig jönnek be... van olyan cisco cuccom, amivel elégedett vagyok, van, ami kétséges, és van, amit régen kihajítottam. de ez egyedi vélemény.
-
VaZso
senior tag
válasz bambano #7383 üzenetére
1. Ettől én is félek.
2. Könnyen lehet, hogy más a ludas, de tápot biztosan cserélek. Nem túl jó minőségű táp van benne, mert más nem volt kéznél, amikor össze lett rakva a gép.
3. Szűrési gondot valóban nem fogok tudni diagnosztizálni, ezért is cserélem inkább. Az viszont jellemző, hogy az elektrolit kondenzátorok szépen kiszáradnak, ami idővel egyre több problémát okoz. Arról viszont nincs információm, hogy mennyit és milyen körülmények között ment előtte maga a tápegység.
Multimétert csak azért írtam, mert cáfolni/ellenőrizni szeretném a sensors állítását.
Hálókártyát most nem tudom megmondani, mert fáradtan csináltam egy kis "hülyeséget" [jó kifogás ], így majd a helyszínen férek hozzá a géphez, de leírom majd a típust (egy kártya van benne). Ha jól rémlik, valami Intel.
Cserélhetem RTL8139-re is akár.A router viszont Linksys, úgyhogy a tippel közel jársz hozzá.
Mire gondolsz a routert illetően?[ Szerkesztve ]
-
bambano
titán
1. nem fog kibukni a hiba.
2. szerintem annak, hogy más a ludas, nem a táp, nagyobb az esélye
3. ha a tápnak szűrési gondjai vannak, azt nem hiszem, hogy simán ki lehet mérni, multiméterrel biztosan nem. Ahhoz valami spéci oszcilloszkóp kellene.Ezt csak azért írom, hogy ne keseredj el, ha nem találod meg a hibát.
Azt megírhatnád, hogy milyen hálózati kártyái vannak a gépnek és milyen routerbe csatlakozik? Egy sört tennék rá, hogy cisco.
-
VaZso
senior tag
válasz Jester01 #7381 üzenetére
Köszönöm az ötletet, megpróbálkozom vele. Így talán kibukik hamar a dolog.
Azt hiszem, előtte viszont ki fogom cserélni a tápegységet benne, ma arrafelé járok.Memóriát egyelőre nem merek cserélni, mert összeszerelés után memtesttel nem adott hibát, utána pedig nem lett piszkálva. Attól félek, ha megtenném, beletennék mégegy "hibalehetőséget", mivel csak "elvileg jó" RAM-om van, tesztelt (különösen abban a lapban tesztelt) nincs.
Pedig arra jutottam, hogy legvalószínűbb a RAM vagy táp probléma. Egy memtestet azért rövid ideig talán lesz lehetőségem futtatni, annyi idő alatt viszont az nem ér semmit...
A táp nem "mai gyerek", így simán lehetnek szűrési és egyéb gondjai... mindenesetre mérek majd rajt feszültségeket, bár kétlem, hogy helyes értékeket adott a sensors (az is igaz, -5 és -12-t nem sok eszköz használja)... szóval azt cserélem másikra.Remélem, sikerül megfogni a dolgot.
-
VaZso
senior tag
Segítségeteket szeretném kérni...
Adott egy gép, Debian etch-vel, 2.6 GHz Celeron procival és 1 GB RAM-mal.
A következő történt:
- 13 nap uptime után este nem lehetett belépni rá.
- ssh-val jelszót bekérte (illetve Winen Puttyval felhasználónevet és jelszót korrekten kérte), de annak beírása után nem kaptam shellt.
- az apache-ben nem jelent meg minden tartalom, de volt olyan "oldal", amit behozott rendesen (Drupal rendszer).
- addig "barangoltam" ezen az oldalon ill. annak admin felületén, amíg egyszercsak nem válaszolt tovább.
- ssh továbbra is ugyanazt csinálta- van olyan folyamat, amit elég gyakran lefuttat a crontab, log szerint tegnap 12:38 és ma 6:43 között ez egyáltalán nem lett vérehajtva.
Utána viszont másodpercenként többször is egészen 7:07 percig.
- a gépen lévő dhcp szerver újraindítás előtt utoljára ma 6:44-kor adott IP-t.
- 6:45-kor látszik, hogy újra lett indítva a router, amin lóg (link down, link up).
- utolsó bejegyzés 7:43:42-kor volt: -- MARK --
- A gép log szerint 11:07-kor lett újraindítva.
Azóta fut.Ezek alapján úgy látom, valami nagyon nincs rendben a géppel...
Megnéztem S.M.A.R.T.-ot, látszólag minden rendben.
RAM tesztelve lett ugyan előtte, mégis futtatnék rajta némi memtest-et, de ezt távolról nehéz azért. Hogyan lehetne mégis megoldani? (Nyilván így mindent nem lehetne tesztelni, de azért mégis...)Kernel 2.6.18-6-686, memóriafogyasztás kb. 300-400 MB szokott lenni az 1 GB-ból (+cache).
Mit tudnék még ellenőrizni?
Sensors jelenleg ezt írja, de nagyon irreális adatok is vannak benne:
VCore 1: +1.52 V (min = +4.08 V, max = +4.08 V) ALARM
VCore 2: +2.56 V (min = +4.08 V, max = +4.08 V) ALARM
+3.3V: +3.23 V (min = +4.08 V, max = +4.08 V) ALARM
+5V: +5.00 V (min = +6.85 V, max = +6.85 V) ALARM
+12V: +12.10 V (min = +16.32 V, max = +16.32 V) ALARM
-12V: -19.38 V (min = +3.93 V, max = +3.93 V) ALARM
-5V: -8.65 V (min = +4.03 V, max = +4.03 V) ALARM
Stdby: +1.26 V (min = +6.85 V, max = +6.85 V) ALARM
VBat: +3.18 V
fan1: 2860 RPM (min = 0 RPM, div = 8)
fan2: 0 RPM (min = 0 RPM, div = 8)
fan3: 0 RPM (min = 0 RPM, div = 8)
M/B Temp: +30°C (low = +127°C, high = +75°C) sensor = thermistor
CPU Temp: +35°C (low = +127°C, high = +75°C) sensor = diode
Temp3: -55°C (low = +127°C, high = +75°C) sensor = thermistorEzeket a feszültség értékeket megmérném szívesen, műszerrel...
A proci egyébként egymagos.
A Temp3-mat fogalmam sincs, mi szolgáltatja.Örülnék, ha adnátok tippet, ez így "kicsit" idegesít...
Nem számítottam rá, hogy közel két hét üzem után bezsong... -
Jester01
veterán
válasz VladimirR #7377 üzenetére
Nem tudom, nekem simán megy, igaz nem apache hanem egy másik programba épített web szerver (vdr). Illetve netcat-tal is ellenőriztem. Tetszőleges ip címet át tudok irányítani.
iptables -t nat -A PREROUTING -i eth0 -p tcp --dst 66.66.66.66 --dport 8001 -j DNAT --to-destination 192.168.100.100
Itt 66.66.66.66 volt a tetszőleges ip cím és 192.168.100.100 a gép saját címe.
Még pluszba lehet szűrni, hogy a forrás tényleg a belső hálón legyen.MOD: ja látom, ez nem egészen olyan topológia. Na mindegy
[ Szerkesztve ]
Jester
-
VaZso
senior tag
válasz _Petya_ #7375 üzenetére
Kipróbáltam, újra is indítottam a gépet, de sajnos hiába... most sem jó.
Mondjuk a psnup man oldala szerint az alapértelmezett papírméret A/4.
Valami mégsem stimmel... pedig ez jó lenne, ha működne. (Inkább talán olyan az egész, mintha a lap alsó/felső margója lenne elcsúszva...Feltettem egy alap Ghostscript nyomtatót, szintén A/4 papírmérettel és azzal dolgoztam fileba nyomtatva, de ugyanazt produkálta vele... így tanácstalan vagyok.
-
VladimirR
nagyúr
válasz bambano #7376 üzenetére
ezt nem igazan lehet, mert egy, a webszerver is a router mogotti gepen van, igy nem tud a publikus ip-hez bind-elni
meg az dinamikus ip (adsl), igy minden ip valtozaskor kellene egy apache restartvalahogyan meg lehet csinalni, volt egyszer egy ilyen router-em, ami tudta ezt (ha minden igaz, nat loopback a neve annak, ami nekem kellene)
[ Szerkesztve ]
-
_Petya_
őstag
Ötlet:
Just change the default paper size. In the file /usr/share/ghostscript/8.15/lib/gs_init.ps or similar, uncomment the following line.
% /DEFAULTPAPERSIZE (a4) def
http://consodoc.com/psnup2/
Petya
Fontos feladatot soha ne bízz olyan gépre, amit egyedül is fel tudsz emelni!
-
VladimirR
nagyúr
van egy router-nek hasznalt debian-om (a.b.c.100, illetve dinamikus publikus ip az adsl kapcsolathoz), meg van mogotte egy masik gepen (a.b.c.110) egy webszerver
kivulrol gyonyoruen elerheto a webszerver, es belso ip-t hasznalva beulrol is, viszont hogyan tudnam megoldani azt, hogy belulrol (a.b.c.200) is el lehessen erni az adsl ip-jet hasznalva?google tobbek kozt egy ilyet dobott, de ez nekem nem akar mukodni, mitobb, a 200-as gepen levo ethereal azt mondja, hogy bar az elso tcp csomag a publikus ip-re megy, a valasz ra az a.b.c.110-es ip-rol jon (es van egy olyan sejtesem, hogy ez nem jo)
-
VaZso
senior tag
Már másodszor állok neki FinePrinthez hasonló eredménnyel nyomtatni Linux alól, de még mindig valami nem klapfol...
...vagyis psnup -2 befile kifile elvileg megcsinálja a .ps filet, amit nyomtatni tudnék.
Meg is tudom tekinteni, teljesen tökéletesnek látszik KGhostview-val (1.kép).
Ellenben, ha ezt kinyomtatom, esetleg ps2pdf-fel átalakítom, egyaránt elcsúszik a lap széle és lelógnak róla a feliratok (2. kép).Mi lehet ennek a megoldása?
Pedig nézegettem a psbook-ot is pl. (ehhez Win alá saját megoldást kellett készítenem FinePrinthez) és egész jó lenne az eredmény, ha nem akarná mindig más méretben nyomtatni az anyagot... próbáltam variálni a papírméretet, de alapvetően törekedtem mindenütt A4-et megadni.
Ennek ellenére a nyomtató (lézer) kiírta, hogy letter formátumot szeretne nyomtatni. Ezt különösen furcsának találom.
A kezdeti .ps filet úgy állítottam elő, hogy a fileba nyomtatást választottam... HP LaserJet III a nyomtató, itt is A4 volt megadva.
Mi lehet a gond?
Fórumon írt más is ugyanerről a jelenségről, de megoldást nem találtam... A psnup előtti filet minden további nélkül nyomtatni ill. pdf-fé tudom alakítani.
[ Szerkesztve ]
-
Lamellus
tag
Sziasztok,
a szerveremen, amin Debian van, futtatok Ventrilo szervert, hogy az ismerősökkel tudjuk használni. Amióta frissítettem Lenny-re, azóta az új változatra (3.0.*, mi ezt jobban kedveljük a Speex codec miatt) nem lehet csatlakozni (MSG: Synchronizing.), még a belső hálózaton se. A Ventrilo Server browser látja a szervert, megkapja tőle az adatokat. Kipróbáltam, a régi verzió (2.1.2), gond nélkül megy.
Próbáltam keresgélni a témában, de csak ilyeneket találok. Valami blokkolhatja a portot? Nade a belső hálózaton? Akkor a régi változattal, esetleg más programokkal miért nincs gond? (Nem csak Ventrilo fut a gépen, más dolgokat is próbálgatok, tesztelek)
[ Szerkesztve ]
-
Vladi
nagyúr
válasz TazLeacher #7344 üzenetére
Persze, mert nem ott keresi. Hanem a tárolókban.
Sajnálom, hogy így alakult.
Azt azért hadd mondjam, hogy nem egészen követted itt a tanácsokat. Meg nem is válaszoltál mindenre. Így nehéz.Egyébként most vagy félúton. Most jönne, hogy vegyünk fel tárolót.
(#7348) dr_strange Ebben a hsz-ben lévő linken a leírás amúgy ugyan azt írja le. Ha azt pontosan követed, akkor egy fél óra alatt meg lehet csinálni a dolgot.
il sole non sorge più ad Est!
-
-
VladimirR
nagyúr
válasz Jester01 #7365 üzenetére
keves gep van, azok is fix ip-vel, szoval az a resze nem gond, csak valahogy ez a megoldas nekem kicsit barbar modszernek tunik, ezert kerdeztem, van-e erre valami jobb modszer, esetleg kimondottan ilyen progi/script, vagy marad az iptables szabalyok alapjan torteno meres
-
VladimirR
nagyúr
sajnos, ez nem megoldas, ket okbol sem:
1: ha jol tudom, ilyen modon nem lehet megkulonboztetni az A geprol a szinten a router mogott levo B gep fele meno forgalmat az A geprol az internet fele meno forgalmat (en pedig csak ez utobbit szeretnem merni)
2: a kliensgepekhez nem szeretnek (nem mindig tudok tudok) nyulni -
dr_strange
senior tag
válasz bambano #7362 üzenetére
nem egeszen ertem a megjegyzest, marmint hogy miert nekem cimzed azt szerintem vilagossa tette minden hozzaszolo a kerdezo szamara, hogy ezt a szerkezetet ezzel az operacios rendszerrel alapvetoen nem arra szantak, hogy windowsos alkalmazasokat eroszakoljanak ra; valoszinuleg meg lehet oldani, de nem trivialis
nyilvan egyszerubben megoldhato, ha windowst telepit ra, de az meg penzbe kerul, viszont lehet, hogy megeri, megelozendo a kesobbi frusztraciokatJRR Tolkien nyelvei - aglardh.middangeard.org.uk
-
bambano
titán
válasz dr_strange #7350 üzenetére
nem akarok flamelni, de azt valaki magyarázza már el nekem, hogy miért akartok egy lekönnyített, lecsupaszított, leegyszerűsített mobil internetezésre szánt terminálon még emulátorral is súlyosbított helyzetben dolgozni?
ennyire azért nem jó egyik oprendszer sem. ez olyan, mintha anno, amikor a fickó (bocs, most nem keresem ki) épített egy ultrakönnyű gépet, hogy pedálmeghajtással át tudjon repülni a La Manche csatornán, felszállás előtt kapna két-két siklóbombát, egy durandallt, két mavericket, sidewindert, meg még mellé két egy-egy mázsás postazsákot levéllel, ha már úgyis arra megy...
Egyébként az a vélemény, hogy arra, amire én/ő használni akarja/akarom, nem alkalmas, az korrekt és el kell fogadni. Csak nehogy az legyen belőle két hét múlva, hogy a linux sz.r. Vannak anyagok, amiből nem lehet várat építeni.
-
bambano
titán
válasz TazLeacher #7351 üzenetére
az .exe azóta windowsos fájltípus, mióta minden rendes unix a fájl tartalmának eleje és nem a kiterjesztése alapján dönti el, hogy mi van a fájlban. Sőt, továbbmegyek, azóta minden fájltípus windowsos, ami .hárombetű formátumú.
-
VaZso
senior tag
Mindenképpen érdemes wine alól próbálkozni először...
A fenti leírás jónak tűnik, szerintem azzal fel fog menni a wine.Ha másképp' nem, esetleg a wine oldaláról letöltött .deb filet is megpróbálhatod feltenni dpkg -i filenév megadásával.
Ha már fent van a wine és mégsem indul a program, próbáld meg konzolból indítani
wine filenév formában, mert akkor látszanak az esetleges hibaüzenetek.
pl. ha hiányzik valami file neki (akár vbrun[xx] vagy MFC42.dll, stb), akkor megpróbálkozhatsz feltenni ezeket az állományokat számára.
(A ~/.wine/drive_c/windows/system32 könyvtárba másold be pl.)
Ez sok program esetében segít.Amúgy szerintem a kresz programnak működnie kéne, már ha nem írták meg túl kacifántosan... Nekem úgy rémlik, sikerült futtatni valamiféle KRESZ-tesztet wine-vel.
.EXE:
DOS alatt és Windowsban is a kiterjesztés (vagyis [utolsó] pont mögötti characterek) alapján azonosítja a futtatható állományokat a rendszer.
Mivel DOS-ra már jellemzően nem írnak programot, ezért a .EXE fileok valamely Windowsra írt program futtatható állományai.Linux esetén nem a kiterjesztés dönt egy pogram/file futtathatóságáról, hanem van rá egy külön "bejegyzés" ami megmutatja, hogy végrehajtható.
Ezért Linuxban nincsenek .EXE-k. Lehetne ilyen a nevük, de mivel nem szükséges, senki nem használ ilyen filenevet, fölösleges characterekkel a végén... MAC-cel is ez a helyzet.
...viszont van pl. .run elnevezés, ami bárki számára informatívabb lehet. -
BemAnyó
senior tag
válasz dr_strange #7358 üzenetére
Köszi szépen megnézem őket
-
BemAnyó
senior tag
válasz dr_strange #7356 üzenetére
Köszi, eddig én is erre jutottam, és linux ból melyiket ajánlanád a lenti feltételekhez ? nagyon nem vagyok képbe Linuxilag
-
BemAnyó
senior tag
Sziasztok, össze kéne rakjak egy irodai gépet és keresem az olcsó szoftver alternatívákat, a kérdésem az lenne létezik-e olyan linux csomag ami irodai alkalmazásokban bővelkedik és rendelkezik vagy beszerezhető hozzá olyan program ami windows office 2007 formátumokat is tud kezelni? (exel word és photoshop alkalmazások linuxos megfelelőjére lenne szükségem)
-
dr_strange
senior tag
Ne haragudj, de te voltal, aki forditva ulte meg a lovat: vettel egy eszkozt, anelkul, hogy elotte tajekozodtal volna rola, tudja-e azt, amire hasznalni akarod. Aligha az Asus ill. a Xandros linux hibaja, hogy a Kresz-program keszitoi csak windowsos verziot adtak ki az alkalmazasukbol.
Sok sikert egyebkent a gep hasznalatahoz; hiszek benne, hogy ha raszantok egy kis idot a rendszer megismeresere, a Linuxszal is ugyanolyan jol fogtok boldogulni, mint a Windows-zal.
JRR Tolkien nyelvei - aglardh.middangeard.org.uk
-
rollins
őstag
válasz TazLeacher #7349 üzenetére
Lehet félreértem, de miért kéne egy windowsos programnak mindenáron linuxon futnia? Windowson is futtatsz linuxos programokat? Amúgy dpkg -L wine*, ha nincs, akkor apt-get install wine. Wine nem garancia arra, hogy minden windowsos program menni fog.
[ Szerkesztve ]
-
dabadab
titán
"az .exe mióta windows-os fájltípus?"
Miota a DOS-os MZ .exe-ket felvaltottak a windowsos PE .exe-k Vagy mi lett volna a kerdes lenyege?
DRM is theft
-
TazLeacher
nagyúr
válasz dr_strange #7350 üzenetére
Most fogok nekiállni. Egyelőr sajnos (számomra) használhatatlan. Elképzelhető egyébként, hogy visszafele is így sűlne el a dolog, de egyelőre a világ 95%-a Billi bácsi kezében van...de mindenképp kipróbálom. Ha nem megy, akkor felrakok rá XP-t. (Valahonnan kerítek egy Home-ot).
Mod.: egyébként már akartam kérdezni, hogy az .exe mióta windows-os fájltípus?
[ Szerkesztve ]
-
dr_strange
senior tag
válasz TazLeacher #7349 üzenetére
Honnan tudod, hogy hasznalhatatlan? Feltelepitetted a wine-t a leiras alapjan? Utana kiprobaltad vele a Kresz-alkalmazast? Lehet, hogy siman futni fog.
Egy XP-s Eee-n feltehetoleg hasonlo erofesziteseket kellene tenned, hogy egy nativ linuxos alkalmazast tudj futtatni rajta.JRR Tolkien nyelvei - aglardh.middangeard.org.uk
-
TazLeacher
nagyúr
A segítséget köszönöm természetesen midenkinek. Ez viszont nem változtat a tényen: használhatatlan arra, amire szeretném. Ennyi. Ezitán a világ legkirályabb rendszere is lehet felőlem...
-
dr_strange
senior tag
nezd, ez egy linuxos netbook, linuxszal; valoszinuleg ugy gondoltak, hogy aki windowsos alkalmazasokat akar hasznalni a netbookjan, az XP-vel telepitett Eee-t vasarol
de foldhoz vagas helyett te is nyulhatnal a google utan, rovid kereses utan:
Tehat van wine Eee-re, csak az alapertelmezett tarolokban nincs benne, de a linkelt leiras alapjan telepitheto.
-
bambano
titán
Benne van a menüben, minek neki ikon. Az a sejtésem, hogy .deb végű fájlt kell a synapticnak adni (ritkábban rpm-et).
Én azt javaslom, windowsos programot windowson kell futtatni, kevesebb gonddal jár.Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
GD
őstag
-
VaZso
senior tag
válasz Jester01 #7332 üzenetére
Köszi szépen, ezekszerint működő dologról van szó.
Elindulok ezen az úton, remélem, sikerül összehozni.jer1cho:
Általában van neki ikon ill. bent van a "start" menüben (elvileg nálad is megtalálható kell legyen valahol), csak biztosabb így elindítani, ha sötétben tapogatózik az ember. (Nem ismerjük az eee-gépen lévő Linuxot, ezért ez a legjobb támpont.)Nem sokszor használtam synapticot, ezért nemigen ismerem, de szerintem bal oldalt az általad írt szűrési feltétel jelenik meg, jobb oldalt pedig a találatok.
Előfordulhat, hogy valamiért nincs bent a csomagkezelőben a wine.
Jól látom, hogy ez is Debian alapú? (Egyáltalán mindegyiken ez a Xandros fut?)
Ha igen, akkor a Wine oldaláról is lehetne talán próbálkozni a .deb csomagokkal.[ Szerkesztve ]
-
TazLeacher
nagyúr
komolyan, mostmár kezdem magam totál hülyének érezni. Mintha életembennem nyúltam volna géphez. De nézd meg ezt a képet. Ott van, látszik, ő mégsem találja. Komolyan mondom...ki élvezi, hogy ilyenekkel foglalkozhat 2 kattintás helyett? Ezt direkt szo*atósra csinálták annak, aki unatkozik? Vagy miért jó, hogy egy csomagkezelőhöz is ctr+alt+t és egy sudo synaptic kell? Olyan nehéz lett volna egy rohadt ikont csinálni neki? Komolyan minjárt földhöz vágom az egézet...
[ Szerkesztve ]
-
Vladi
nagyúr
válasz TazLeacher #7342 üzenetére
Na hát akkor haladsz lassan de biztosan. Tehát megvan a csomagkezelő. Ha van internet kapcsolata a gépnek, akkor lehet telepíteni. Először keress rá a wine kulcsszóra, majd jelöld ki telepítésre. Aztán alkalmaz. Ha végzett és minden ok, akkor terminálban
wine
parancsot próbálhatod.
-
Vladi
nagyúr
válasz TazLeacher #7340 üzenetére
Na hát legalább a terminál már megvan.
Akkor add ki:sudo synaptic
Jelszó után elvileg indul a csomagkezelő. Ha internetre fel van csatlakoztatva, akkor ott tudod telepíteni a wine-t.
[ Szerkesztve ]
-
TazLeacher
nagyúr
Már ott elakadtam, hogy azt se tudom, hogy mit kellene csinálni ezzel a wine-vel. A konzol megvan, de gondolom, mielőtt használnám a programot, az előtt a wine-t fel kell tenni. Ez nem megy. Letöltöttem valamit, wine-1.1.13.tar.bz2 ebbe belelépvevan egy mappa wine-1.1.13. és egy file pax_global_header. A mappában van egy Configure file, azt elindítva történik valami (mintha telepítene?) de gyors és nem látom. beírtam a konzolba a /home/user/wine drive_d/KRESZ/setup.exe parancsot, de a bash: wine: command not found eredményt kaptam...sry de én windowson nevelkedtem.
Nem tudom milyen program, mert a suliba kapta...
Re.: (#7339): nem akarok én ezen kívül semmit telepíteni rá. Képet nézegetni, netezni, néha egy kis szöveget szerkeszteni tökéletes. Erre vettük...no meg a KRESZ progihoz.
-
dr_strange
senior tag
válasz TazLeacher #7337 üzenetére
A wine egy olyan linuxos alkalmazas, amely "elhiteti" a rajta keresztul futtatott windowsos programokkal, hogy valojaban windowson futnak. Ha ugy tetszik, emulator (bar technikailag nem az). Viszont nem fut vele minden windowsos program tokeletesen, ugyhogy ilyen szempontbol proba-szerencse kerdese).
De azert nagyon ajanlatos lenne alaposan utanaolvasni annak a Xandros linuxnak, ami az Eee-n van, megerne a faradsagot. Ha a KRESZ programot nem is, valoszinuleg sok mas mindent tartalmaz, amire egyebkent win alatt zsigerbol telepiteni akarnal valamilyen programot.
-
Vladi
nagyúr
válasz TazLeacher #7337 üzenetére
A wine egy wines programok futtatására kitalált program. Nem emulátor, de ez most lényegtelen.
Hogy elindítsd a telepítőt, erre lesz szükséged. Indíts egy terminált, és ott add ki a wine /útvonla/afájlrendszerben/aprogramhoz/setup.exe parancsot.
(Ahová elmentetted. Szerintem /home/user/valami lesz, sose láttam eee-t.)Majd feltelepül a /home-on belül. Megint indítod a programot wine-vel.
De lehet, hogy menübe is berakja, akkor könnyebb.
Milyen desktop van azon? Mert úgy tudom van ilyen szép nagy ikonos, meg rendes menüs is.Mod
Ja terminált asszem: Ctrl-Alt-t kombóval lehet kérni. Legalább is azt írják az általam nemrég linkelt oldalon.Megnéztem. Nálam a wine-s programok a
/home/user/.wine/drive_c/Program Files/program
Útvonalra települnek.De először odáig juss el, hogy van egy terminálod, és megvan a setup elérési útja.
Még valami: mi az a program pontosan? Kipróbálnám, hogy megy -e.
[ Szerkesztve ]
-
TazLeacher
nagyúr
Húha! Ezt nem teljesen értem...
Letöltöttem ezt a progit. Addig eljutottam. Meg még nem néztem, mert inkább előtte kérdezek. Feltelepítem, aztán lényegében ezen keresztűl elindítom a setup.exe-t. Aztán vagy megy, vagy nem. Utána a futtatásához is kelleni fog?
wine /valami/telepito.exe - ezt nem igazán értem...
-
Vladi
nagyúr
válasz TazLeacher #7335 üzenetére
Huhh, az már keményebb dió. Ahhoz wine-t kell használni. Tedd fel a wine programot, és úgy indítsd a telepítőt:
wine /valami/telepito.exe
Ha felmegy, utána ugyan így próbáld indítani a programot. Aztán vagy fut, vagy nem.il sole non sorge più ad Est!
-
Vladi
nagyúr
válasz TazLeacher #7333 üzenetére
Szia!
Csomagkezelőt kell használni. Viszont azt nem tudom, hogy az eee-n milyen Linux van, és az milyen csomagkezelőt használ.
Volt már ez kérdés sokszor, de még ezt nem találtuk meg..exe-t és wines programokat ne telepíts. Nagy nehezen talán elindul, de sokkal egyszerűbb saját Linuxos programokat használni. Milyen program kellene?
mod: Ezt találtam. Itt írja, hogyan kell használni a csomagkezelőjét. De szerintem innen kiválasztva a programot megnyitással felteszi neked.
[ Szerkesztve ]
-
TazLeacher
nagyúr
Segítséget szeretnék kérni: Van egy eeePC-m, eddig használtam, ahogy volt. Most fel szeretnék rá rakni egy programot, elindítosm a Setup.exe-t, erre megkérdezi, hogy melyik programmal akarom megnyitni...mint a win, amikor ismeretlen a fájltípus. HOgy lehet LINUX-ba programot telepíteni?
-
VaZso
senior tag
Hirtelen felmerült bennem a kérdés, hogy vajon megoldható-e, hogy a gépet automatikusan felébresszem egy, a Linux alól megadott időpontban (akár standby, akár hibernálási állapotból).
Olyasmire gondolok, mint amit be lehet állítani az egyes alaplapok CMOS setup-jában, de szoftverből vezérelve (esetleg notebookon).
Vezérelhető ez vajon, illetve hogyan oldható meg? -
VladimirR
nagyúr
válasz bambano #7329 üzenetére
snmp-vel, ha jol tudom, csak a router gepben levo egyes interface-ek forgalmat tudom merni (ezt tudja a munin is, csak szebben), nekem pedig arra lenne szuksegem, hogy a router mogott levo gepek mennyit kommunikalnak a net fele, mindezt anelkul, hogy a routeren kivul masra is telepiteni kelljen
-
VladimirR
nagyúr
Hi!
egy debian lenny-t hasznalok itthon router-nek, iptablessel, dnsmasq-kal (dhcp nincs), 3 gep log rajta, statikus ip-kkel, es egy adsl kapcsolatot osztok meg vele
a kerdesem az lenne, hogy hogyan tudnam egyszeruen* monitorozni, hogy melyik gep mennyit kommunikal a net fele?*: nem egyszeru megoldas lenne pl az, hogy iptables-be minden ip-hez adok uj szabalyt (sima accept-es szabaly az ip-re ki is, be is), amivel merni tudom a forgalmat, majd ezt munin-nal kirajzoltatom, viszont ennel az esetnel barmilyen valtozas utan at kellene irno az iptablest es a monin plugin-okat is
Udv: VladimirR
-
Core2duo6600
veterán
Hello
Mit és mire állítsak be a mandriva powerpack ban, hogy ugyanúgy nézzenek ki a weboldalak, mint a Windows alol a Firefoxal, linux alatt is a firefoxot használom
Gigabyte Z390 Aorus master , Core i9 9900K, Asus RTX2070, 64 GB DDR4, Dell Latitude 6430
-
VaZso
senior tag
Játszadoztam kicsit az apache beállításaival.
Létrehoztam egy saját ssl "minősítést", hogy lehessen https-t használni.
Be van állítva néhány "oldal", ami mellé szeretnék https eléréssel másikat is beállítani.
Alapvetően ez meg is van.Ugye a gépnek egy darab IP-címe van, és hostnév alapján "találja ki", hogy melyik oldalt kell előadnia.
A külső elérésem "wilcard" dyndns módon alapul.
Úgy látom, ha "ismeretlen", tehát nem előre definiált címet adok meg a böngészőben, akkor a legelső weboldalt adja be, ezért csináltam neki egy "alapértelmezett" oldalt, hogy szimplán az IP-címet beírva ne jelenjen meg semmi különös.Ugyanezt meg kellett külön csinálnom a https protokollal is, mert egyébként a beállított oldalt hozta be a 443-as porton.
Viszont van olyan oldal, amit csak sima http eléréssel szeretnék nézni, ezért létrehoztam neki külön egy bejegyzést https-hez is a rewrite modul használatával, ami https-ről átirányít sima http-re:
RewriteEngine On
RewriteRule ^/(.*) http://domain.com/$1 [R=301,L]Szeretném viszont ezt automatikusan megcsinálni minden oldalra, amit nem akarok https-sel elérni.
Ezért arra gondoltam, hogy az "alapértelmezett" oldalhoz be kéne írni egy olyan rewrite szabályt, ami be tudja helyettesíteni a következőket: http://"a böngészőbe írt szöveg" (https helyett)
Ez megoldható vajon, mit kéne csinálni hozzá?
-----------
Más: SSH bejelentkezésnél lehet figyelni, milyen domaincímet írt be a belépő?
ill. ez alapján a belépést engedni vagy korlátozni?pl. user1 domain1.hu-ról, user2 domain2.hu-ról léphet csak be, de az IP azonos.
-----------
Van mégegy hülyén hangzó kérdésem: át lehet irányítani bizonyos esetekben a 443-as portot ssh-ra?
Tehát amellett, hogy a https-t használó weboldalak működnek, bizonyos feltételek mellett (pl. ssh.dyndns.com cím esetén) a 443-as porton folyó kommunikációt az apache átadja pl. a szerver 4543 portján futó ssh daemonnak?
Tehát kívülről 443-as porton érem el, de amúgy a gép 4543-as portján lévő ssh szerverez kapcsolódom.
Elnézést a hosszúra sikerült üzenet miatt.
Remélem, tudtok segíteni. A fentiekre még nem találtam választ.[ Szerkesztve ]
-
gyurmanc
tag
sziasztok!
van egy asus eee 701-es netbook-om amin eredeti gyári linux van telepítve.
tud nekem segíteni valaki abban, hogy hogy tudnék feltenni rá codec-et. most jelen pillanatban nem játszik le semmilyen filmet, gondolom hogy a codec hiánya miatt.
nem ismerem a linuxot, ezért kérnék segítséget tőletek.köszönöm
-
_Petya_
őstag
válasz bambano #7321 üzenetére
Persze, ez világos. És jó is lenne, ha csak egy adott gépen szeretném használni az olvasót, ott beállítom a cseréket, és kész. De mint mondtam, vegyes környezetben használnám, tehát az lenne a cél, hogy mind windows, mind linux rendszereken is menjen. Ez a "közös pont" pedig az ALT-kód, mert ezt a Windows alapból tudja, és a Linux is, legalábbis parancssoron biztosan.
Tehát a cél: egy linuxos gépet búgy eállítani, hogy elfogadja az ALT-kódot, tehát ha odamegy az r=1 user, lehúzza az illető gépről az olvasót, és átdugja a saján win-es laptopjára, akkor az ott menjen mindenféle trükközés, és kódtábla állítgatás nélkül.
(jelenleg ez úgy van megoldva, hogy mindenki állítgatja a kiosztást...)
szerk: a két bill-re két külön kódlap témát már olvastam egy másik fórumban, ott a fickó angol és orosz bill-t akart egyszerre használni, nem tudták megoldani...
Petya
[ Szerkesztve ]
-
bambano
titán
válasz _Petya_ #7319 üzenetére
Azért ír 0 helyett ö-t, mert a 0 scan kódját tolja be és ezt az x input driverei a megfelelő beállítások hatására ö betűre fordítják. De ezt a fordítást lehet szabályozni, azt nem tudom, hogy minden hidre külön is, vagy csak egységesen. Ennek kellene szerintem utánanézni, szerintem mindegy, hogy milyen kódot ad be maga az eszköz, úgyis fordítva lesz.
-
Ja, néztem, csak kérdés mit szólna a 10-es SuSe-hez, az azért már nem mai darab.
Egyáltalán nincs kedvem újralőni az egész gépet, és ráadásul nincs is neten (anyám modemmel levelezik, arra elég, de hogy otthon csomagokat töltögessek, az inkább ne...)
Mindenesetre meg leszen próbálva, mert ez a legegyszerűbb megoldás.
Mutogatni való hater díszpinty
-
_Petya_
őstag
válasz bambano #7318 üzenetére
Az a baj, hogy angol kiosztás szerint küldi a kódokat, vagy pedig ALT-al (lehet állítani).
Az ALT nélküli beállítással az a baj, hogy a 0 helyett ö-t ír, y helyett z-t, z helyett y-t. Vegyes Windows-linux környezetben lesz használva, és nem szeretnék midnig kiosztást állítani a gépeken.
Petya
-
_Petya_
őstag
Sziasztok!
Tudja valaki, hogyan lehet xorg alatt beállítani, hogy műkódjenek az úgynevezett "windows alt keycode"-okat? Azaz alt lenyom, numpadon: 0 6 5, alt felenged => "A" karakter begépelése. (ASCII kód alapján)
Windows-on, és linux CLI-ben gond nélkül működik, de X alatt nem. Azért lenne fontos, mert van egy USB-s vonalkódolvasóm (USB keyboard-nak mutatja magát), amely csak így képes normális magyar billentyűzet kezelésre.
Petya
-
-
Hello!
Mplayeres topicbanmár kérdeztem, de ott nem nagy a forgalom hogy ha az mplayer nem nagyon akarja az igazságot a DVD menükkel kapcsolatban, akkor mit lehet csinálni?
Szóval az mplayer szépen visz minden filmt, csak a menüs DVD-k (eredeti, nem másolt) menüi nem működnek, ill. működnek, csak nem a menü feliratira kattintva, hanem valahol a környékén levő pontokon...
Valaki tud ilyenre megoldást?
Mutogatni való hater díszpinty
-
ngabor2
nagyúr
válasz bambano #7311 üzenetére
a vlc-t nézegettem, de nem igazán derült ki számomra, hogy ez csak lanon megy, vagy interneten keresztül is. ki lesz próbálva.
a kiinduló formátum leginkább avi (divx), vagy egyéb olyan, amit a vlc elvisz. egyelőre még csak felületesen volt időm átfutni a vlc stream leírását (ami szerint a vls elavult, helyette inkább a vlc-t használjuk), eddig elég bíztató.
az ssh x forwardról meg épp azt írtam, hogy az nekem nem jó.
[ Szerkesztve ]
-
bambano
titán
válasz ngabor2 #7304 üzenetére
A video stream megkívánt formátuma dönti el szerintem a dolgot, meg az, hogy mivel akarják lejátszani. Az mplayer pl. simán lejátszik http-ből is, de lehet dlna meg mpeg cuccot is csinálni. Mpegre ott van a vlc párja, a vls.
Sikítok ettől a távoli asztaltól. Az ssh X kapcsolatokat forwardol, nem távoli asztalt csinál. Szerintem az távoktatásra nem jó. Ezt találtam kis guglizással.
-
dFactor
tag
Ez a link azt mondja, hogy XPre is felmegy.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ I mean if my show does not make people vomit and have an erection at the same time, then I've let my audience down.
-
dFactor
tag
hi!
bocsi, igazad van, 11es Suse van fenn :-)
a win7 a 7000es build...de arról nincs tudomásom, hogy nem megy fel, csak Vistára...ez tuti???
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ I mean if my show does not make people vomit and have an erection at the same time, then I've let my audience down.
-
Vladi
nagyúr
válasz dFactor #7305 üzenetére
Szia!
Nem! A win kérdezés nélkül felül fogja írni a mostani rendszerbetöltődet. (grub)
Viszont nem kell az egész süsüt újrarakni, csak a grubot. link Nem régi már az a 10.3?
[Azt ugye tudod, hogy a w7 nem megy fel közvetlenül, csak vistára telepítve?][ Szerkesztve ]
-
dFactor
tag
Üdv Uraim!
Van egy laptopom. Felraktam rá egy XP-t, aztán egy SuSe 10.3-t. Induláskor a GRUB menüben kiválasztom a kívánt oprendszert.
Most le akarom cserélni az XP-t Windows 7re.
Az lenne a kérdésem, hogy ha a cserét megcsinálom és a win partícióra felrakom a W7-t, akkor érintetlen marad-e a GRUB és a SuSe? Röviden, megcsinálhatom-e az átállást anélkül, hogy a SuSe-t is újra kellene raknom?------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ I mean if my show does not make people vomit and have an erection at the same time, then I've let my audience down.
-
ngabor2
nagyúr
videó stream szervert kellene csinálnom, pontosabban segítenem kellene csinálni. kb. 0 tudásom van e téren. google barátomat még nem kérdeztem, gondoltam előbb megkérdezem itt, hogy van-e valakinek tapasztalata e téren.
másrészt távoli asztal elérés kellene, ami gyorsabb, mint a vnc. van ilyen linux alá? mert legjobb tudomásom szerint az ssh x forwarddal csak egy új asztalt nyit a távoli géphez, de nem "annak a gépnek" a képernyőjét hozza be, egerét/billentyűzetét hozza elő. távoktatáshoz kellene.
a stream-elendő videók pillanatnyilag ntfs fs-ű raid-en vannak, ha ez számít. ez számomra mindössze annyit jelent, hogy a linux tudja olvasni (meg írni is, de ez most kevésbé számít).
[ Szerkesztve ]
-
VaZso
senior tag
Óriási gondom van.
Adott egy notebook Mandriva 2008.1-gyel, tőlem vagy kétszáz kilométerre.
A gond: "kihúzták" a talajt a rendszer lába alól és nem indul, keletkezett valami hiba a filerendszerben.
Kérdésem: hogyan lehetne egy fsck-t futtatni rajt?
"Failsafe" módban nem indul, runlevel 1 nem segít.
Van a gépen még egy Windows XP is.
Mivel lehetne a legegyszerűbben helyrehozni? (Számít a minél kisebb fileméret, ha letölteni kell.)
Esélytelen így belépni a rendszerhez?
Ja, esélyes, hogy JFS a rendszerpartíció.
Bármi ötletet szívesen fogadok.
Új hozzászólás Aktív témák
- Xiaomi Redmi Note 5 Global
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Milyen videókártyát?
- Elektromos (hálózati és akkus) kéziszerszámok, tapasztalatok/vásárlás
- Óra topik
- Motorola Moto G84 - színes egyéniség
- Viccrovat
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- További aktív témák...
- Játékkulcsok a legjobb áron: Steam
- Game Pass Ultimate előfizetések 1 - 19 hónapig azonnali kézbesítéssel a LEGOLCSÓBBAN! AKCIÓ!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- AKCIÓ! Microsoft szoftverek, vírusírtó szoftverek, egyéb szoftverek széles választéka!
- Indiana Jones and the Great Circle - Digital Premium Edition - beváltás: 2025.1.30 - RTX 40XX
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest