- Yettel topik
- Samsung Galaxy S22 Ultra - na, kinél van toll?
- Magisk
- Mobil flották
- Egy szenzor, két zoomkamera: újraírta a Huawei a mobilfotózás történetét
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Xiaomi 11 Lite 5G NE (lisa)
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy A55 - új év, régi stratégia
-
Mobilarena
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
ivivan
tag
Hmmm... De akkor nem értem, hogy miért csak a mi oldalainknál? Más oldalakon még soha nem tapasztaltam, de a mienknél néha valóban előjön (és olyankor az apache "szaggat", amit visszább már írtam, de senkinek nem volt ötlete)
De azért holnap megnézem az fprot-ot, hátha... Soha nem lehet tudni!
-
brazso
tag
Örülök, hogy nem csak a Trident videokártyákkal van gond linux alatt
ATI kártyám még nem volt, de a leírt háttérlámpa kapcsolgatás elég merdeken hangzik, sajnos nem tudok segíteni benne.
Visszatérve a Trident tv-kimenet küzdelmeimre. Megnéztem Gentoo 2008-as LiveCD-vel, ott sem tudom a notebook video kimenetét kapcsolgatni az fn+f5 billentyűkkel, míg a 2007 LiveCD-vel tökéletes (a tv képe is, igaz csak 800x600-as, valószínűleg többet nem tud a hardware). Nem a video driver-rel van gond, azt ellenőriztem. Beleástam magam az ACPI rejtelmeibe, köszi a tippet! -
VladimirR
nagyúr
a gentoo az egy masik gepen van, ez egy debian sid (apt-get altal leszedett kernel - 2.6.25-2-486), az alaplap pedig egy lucky star 5i-vx1, ami lehet azt sem tudja, mi fan terem az acpi
dmesg-ben ilyenek vannakACPI: Core revision 20070126
ACPI Exception (tbxface-0629): AE_NO_ACPI_TABLES, While loading namespace from ACPI tables [20070126]
ACPI: Unable to load the System Description Tables
[...]
ACPI: Interpreter disabled.
[...]
pnp: PnP ACPI: disabledamugy miota megcsereltem, hogy melyik legyen az eth0 es melyik az eth1, az eth1 dobal hibakat is (vonatkozo munin plugin alapjan, mi a /proc/net/dev-bol olvas)
ezt nem irtam ugyan, de elotte az eth0 csinaltanem tudom, szamit-e, de a /proc/interrupts ilyet mond:
CPU0
0: 10627497 XT-PIC-XT timer
1: 2 XT-PIC-XT i8042
2: 0 XT-PIC-XT cascade
6: 2 XT-PIC-XT floppy
7: 1 XT-PIC-XT parport0
8: 2 XT-PIC-XT rtc
9: 5516735 XT-PIC-XT eth1
10: 5771455 XT-PIC-XT eth0
11: 0 XT-PIC-XT uhci_hcd:usb1
14: 82800 XT-PIC-XT ide0
NMI: 0 Non-maskable interrupts
LOC: 0 Local timer interrupts
TRM: 0 Thermal event interrupts
SPU: 0 Spurious interrupts
ERR: 0
MIS: 0(most az intel az eth1)
dmesg halokartyakra vonatkozoan ennyit mutat:
e100: Intel(R) PRO/100 Network Driver, 3.5.23-k4-NAPI
e100: Copyright(c) 1999-2006 Intel Corporation
e100: eth0: e100_probe: addr 0xe0100000, irq 9, MAC addr 00:90:27:79:52:ad
3c59x: Donald Becker and others.
0000:00:0f.0: 3Com PCI 3c905C Tornado at c4822000.kozben meglett a masik driver neve: eepro100
-
Anakin007
aktív tag
Az nem jó
A via-s driverrel el sem indul, viaarena-s volt eddig. Bár nálam ahogy elnézem 2007.06.11-i a driver. A legújabbat, source-ból meg nem tudom lefordítani, mert ócska az is és Xfree86-hoz van tervezve, nem xorg-hoz.
A viaarena.com-on van bináris is kifejezetten erre a mandrivára, de az is leáll, mondván csak gyári kernellel működik (2.6.9). Idióták, telepítés után a 2008.0-ás mandriva is amint meglátja a netet, első körben frissíti a kernelt 2.6.19-re. Downgrade-olni meg nem fogok emiatt.Vicces volt, mert annak ellenére, hogy 600hiba után sem állt le az installer szkript, elindította a telepítőt, keresztbe-kasba symlinkelve az egész /usr alatti világot rég kihalt (kb. 5éve deprecated állapotú) könyvtárakat létrehozva. Fél órámba telt kiírtani a telepítő által szétfosott működésképtelen állományokat úgy,hogy nehogy régi cuccokat is kitöröljek.
De hagyjuk, vesa driverrel szépen ketyeg, az alaplapi VGA 3D-s teljesítménye nem ér annyit, hogy miatta szétszögeljem az egész konfigot.
Azért kössz az erőfeszítéseket! -
Anakin007
aktív tag
Sux, nem jött be, nem fagyott. Lehúztam egy új drivert a a viaarena.com-ról és annak a util-ja vágta haza, ha rákattintottam az Overlay fülre. Az ajánlott parancsaidtól nem fagyott meg (fura módon), de vannak gondok, pl:
$ glxinfo
name of display: :0.0
X Error of failed request: BadAlloc (insufficient resources for operation)
Major opcode of failed request: 145 (GLX)
Minor opcode of failed request: 3 (X_GLXCreateContext)
Serial number of failed request: 16
Current serial number in output stream: 17Viszont! Mandriva fórumon awilliamson mondott egy működő trükköt:
mplayer -vo x11 somefile.avi
Nah így már jó, megy full screenben is.
Sajnos úgy tűnik, naon nem egyedi ez a probléma ezeknél a VIA-s alaplapi VGA-knál és a disztró is tökmind1, ratyik a driverek.
-
GD
őstag
ójeah! bejött a tipp, kiegészítve azzal, hogy a biosban állítottam a com1 irq-ján..
tehát most van egy elvileg jó lircd.conf-om
lircd.conf GD sajátmilyen alkalmazást próbáljak meg vezérelni?
van egy csomagos audacious egy guis mplayer + smplayerelvileg az home/.alkalmazás/.lircrc file-ba kell pakolnom az alkalmazásnak megfelelő parancsokkal?
húdeizgi
-
VladimirR
nagyúr
igazabol semmit, mert az acpi=ht - mint irtad - eddig is letiltott mindent, kiveve a ht-t (az meg nincs a p3-ban)
annyit csinaltam, hogy kivettem a kernelbol az energiagazdalkodast teljes egeszeben, illetve leszedtem az acpi, acpid csomagokat
a korabbiakhoz kepest nem igazan tapasztaltam valtozast, halt ugyanugy nem lovi le a gepet, de ezzel egyutt tudok elni -
VladimirR
nagyúr
neked is koszonom
amiket irtatok, azok alapjan egyre inkabb azt hiszem, kiirtom a geprol
szerver feleseg a gep, megy 7/24, fentebb irtam, nem is sokmindenen lehet energiagarazdalkodni
a fordulatszam es feszultsegmeres megy enelkul is, sensors (lm_sensors) ketfelekeppen (smbus es isa) olvassa az ertekeket -
GD
őstag
nah, van infó dögivel, már csak agyban kellene összerendeznem
azért nekem kicsit fura 2008-ban, hogy valami ilyen barkács... még a linux-tól is..
vagy csak elkényelmesedtem mostanság..
ha nagy lesz a kavar továbbra is, akkor csinálok egy partícióra clean install-t és ti szülői felügyeletetek mellett faragom :-) egyszer ha meglesznek a jó configok írok saját howto-t és akkor 100helyre mentem magamnak.. -
GD
őstag
köszi!
a 4.-7.-ig rész már google-val nagyjából tiszta, az 1.-3. meg hasznos volt
még azt nem tudom, hogy a /etc/lirc/hardware.conf igényel e szerkesztést, ha igen mit hová?
lircrc rögzítés már ment valamikor irrecord-al, csak többféle leírás alapján követtema lirc témát, csöppet kusza a rendszer... ebben próbálok most visszafejteni a megoldásig..a 2-eshez majd hozzászólok ha a gépem előtt leszek..gyanítom, hogy azon kellene még fésülni, megköszönöm, ha még erre jársz mostanság
-
Major Major
senior tag
ha ezt a sorrendet követem
sudo rmmod irtty_sir sir_dev irda
sudo setserial /dev/ttyS1 uart none
sudo modprobe lirc_sir io=0x02f8 irq=3akkor nem fagyasztja le a cuccot
viszont a mode2 így sem lát semmi jelet
ez az nsc_ircc meg nem tudom mi, lsmod nem adja ki
bár van ilyen a dmesgben[ 27.992000] nsc_ircc_pnp_probe() : From PnP, found firbase 0x2F8 ; irq 3 ; dma 3.
[ 27.992000] nsc-ircc, chip->init
[ 27.992000] nsc-ircc, Found chip at base=0x02e
[ 27.992000] nsc-ircc, driver loaded (Dag Brattli)
[ 27.992000] nsc_ircc_open(), can't get iobase of 0x2f8
[ 27.992000] nsc-ircc, Found chip at base=0x02e
[ 27.992000] nsc-ircc, driver loaded (Dag Brattli)
[ 27.992000] nsc_ircc_open(), can't get iobase of 0x2f8 -
zoltanz
nagyúr
Kösz a tippet.
Mindkét kernel 2.6.2x -es az Ubuntu RT73 -nak ismeri fel, de valmi nem stimmel mert megtalálja hálózatot kapcsolódik is, de valami nincs rendben nem megy. IP címet mintha nem fogadná el, pedig már sokat kipróbáltam Puppy alapján is. Végeredményben így is megfelelő és biztonságosabb is mivel memóriából Live-CD fut a Puppy. -
Okés, próba képpen kipróbálom, de hosszútávon nem megoldás, mert nem egy konkrét file jelenti a gondot, hanem az a helyzet, hogy semelyik torrent, és DC++ kliens nem hajlandó normális sebességgel tölteni, pedig pont ezek miatt állítottam üzembe egy külön gépet (meg azért, hogy megtanuljak linuxul.
).
Az már más kérdés, hogy a lassúságot tapasztalom pl. Opera alatt is, de feltételezem, hogy ha az opera megjavul, akkor a többi is menni fog rendesen.
A másik, hogy nem hiszem, hogy a GUI-s progik a szarok, hiszen akkor sokan sírnának emiatt, és nem csak én.Amúgy a FF majdnem jó.
Köszi azért, este kipróbálom!!
-
Hali!
Átállítottam, úgy, ahogy le volt írva, de semmi sem változott.
Pedig megváltoztak az értékek a kérdéses fájlokban, úgyhogy sikeres volt az átállítás. És újra is indítottam a gépet utána. Esetleg még kell valamit újra inicializálni, vagy ilyesmi?Amúgy megfigyeltem egy grafikonon a pontos jelenséget:
- megindul az adatfolyam normális sebességgel
- megáll egy kis időre (0 Kbit/sec)
- megint elindul.Általában akkor sűrűsödnek be a leállások, ha a file végéhez kezdünk érni.
Már 200KByte-os file-nál is megáll kétszer, de 50-60 KByte alatt nem vettem észre ilyet.A firefox továbbra is közel tökéletes sebességgel hasít...
Majd este megnézegetem a router beállításait, hátha.
Ha van egyéb ötlet, akkor szívesen fogadom. -
Köszönöm!
Amint hazaérek, kipróbálom.
Elötte két kérdés, csak okosodás céljából:
- Miért van az, hogy az előre telepített Firefox minden esetben hozza a névleges érték 90%-át, és csak az utólag felrakott progik lassúak?
- Miért nem kell kikapcsolni teljesen a window scaling-et? Miért jobb, ha részlegesen bekapcsolva marad? /elolvastam a wikipedián az ide vonatkozó írást, de nem értem pontosan, hogy az én helyzetemben mire is jó/Köszi!
-
dabadab
titán
Szamitogepnek nincs IP cime.
IP cime interface-nek van.Fontos kulonbseg.
Egyebkent nem valoszinu, hogy barmiben is bezavarna az, hogy epp' melyik interface cimevel van tarsitva a hostname, ha meg megis, akkor csak olyan esetekben, amikor a sipipc konkret szerverkent mukodik (pl. vannak olyan szolgaltatasok, amik defaultbol a 127.0.0.1-re bindelnek (hogy kivulrol ne lehessen elerni oket), ezeket csak olyan hostname-mel tudod elerni, amikbol 127.0.0.1 lesz, a kulso v belso halozati interface cimevel nem, annak ellenere, hogy egy gepen van mindharom)."Neem, neve sipipc, doménnek megadtam a szolgáltatóét (hadd örüljenek)"
Igazabol annyira nem jo otlet, mert hat ez tenyszeruleg nem igaz, hasznalj inkabb vmi igazabbat, local, sipinetwork, ilyesmi.
Infraval most nincs kedvem bohockodni
-
dabadab
titán
"Nem tudom berakni a hosts-ba a saját nevét, mert ppp-vel kapja a szolgáltatótól a címet, az pedig dinamikus..."
De miert a kulso interface cimet akarnad berakni oda?... Rakd oda a belso interface-et, azt, amit a DHCP DNS-kent kioszt (oke, a dnsmasq.conf-ban valoszinuleg 0.0.0.0 van, de ebbol a dnsmasq kiszamolja, hogy a klienseknek 192.168.1.1-et v vmi hasonlot kell kapniuk) mar csak azert is, hogy akkor is mukodokepes legyen a halozat, ha az ADSL lehal.
"A hosts-ban most csak sipipc 127.0.0.1 szerepel, ennyi fix infó"
Van ennek ertelme? A 127.0.0.1 maradjon csak localhost, a sipipc meg legyen a 192.168.1.1.
-
dabadab
titán
De te azt irtad, hogy "[m]ár csak az nem megy, hogy a DHCP-vel kiosztott kliensek az otthoni DHCP/DNS szerver nevét is ismerjék", amibol arra kovetkeztettem, hogy a DHCP szerver nevet nem ismerik, az meg nem szokott percenkent valtozni
Vagy lehet hogy felreertettem vmit, de ha szepen, lassan elmagyarazod, akkor biztos megertem
es talan segiteni is tudok, mert nalam is dnsmasq-val (meg resolvconf-fal) mennek a helyi halozatok es minden normalisan mukodik bennuk.
-
dabadab
titán
Nekem Debianom van, ott a resolvconfnak van egy /etc/resolvconf/resolv.conf.d/head nevu file-ja, amit automatikusan a resolv.conf elejere biggyeszt.
Meg van olyan is, hogy /etc/resolvconf/interface-order, valoszinuleg az is segitene.Persze az elkepzelheto, hogy a gentoo gagyi es ott nincs ilyen
-
GD
őstag
a pppoeconf config file-ban ki lehet szedni hogy ne vegyen fel dns-t a szolgáltatótól hanem saját bind-et használja, volt egy bug a pppoe csomagban debian alatt hogy hiába állítottam neki hogy ne, akkor is lekérte és beleírta a resolv-ba
ha kiszedtem a confból akkor végre meghagyta a localhostot és minden jól ment
-
Sipi
addikt
Egyik felére megoldás, ha a /etc/resolv.conf-ba első nameserver-nek a 127.0.0.1-et veszem fel. Ezzel csak az a gond, hogy mivel ppp-vel kapcsolódik a dekstop, automatikusan kapja a szolgáltató nameservereit, a resolv.conf automatikusan jön létre. A boot végén kézzel kellene belebarmolnom a plusz bejegyzést?
Furcsa, ha Win-t indítok a kliensen, megkapja DHCP-n keresztül a desktop server nevét is, működik a névfeloldás.
Sipi
-
GD
őstag
köszi, belerágom magam, bár mára már elég volt, 3 kernel forgatás
további project, mivel a libatával nem dolgozik együtt a cd-rom-speed frontend (legalább is nekem nem sikerült éleszteni), hogy python-al megpróbálok egy sajátot heggeszteni ami paraméterezi (mivel így már működik) a hdparm-ot
hdparm -E 4 /dev/cdrom
a szám lenne a változó amit egy ablakba beírok és egy "set" gomb.. szóval komoly programozói meló, biztos jót röhög aki olvassa és ért hozzá
így lassítani lehetne a dvd olvasót pl filmnézéskor, hogy ne legyen orkán erejű süvítése..bár katasztrófa filmek alatt jól jöhet mint térhatás..
-
GD
őstag
nem...
*gonosz vigyor*biosban a drive-nál az auto-t cdrom-ra raktam át
ez meg egy nforce sírás elleni trükk:
ugyan is találtam a logban ilyet is
"Clocksource tsc unstable (delta = -300030909 ns)" stb..acpi_use_timer_override mint kernel param.. mondjuk, nem néztem utána mit csináld, de a hatása jó
-
GD
őstag
üdv!
2-6-23
szóval: Device Drivers
ATA/ATAPI/MFM/RLL support :minden off gyökérből
SCSI device support: minden modul bentvan (cd, disk,stb..)és van egy olyan: Serial ATA (prod) and paralell ATA (experminetal) drivers
itt van AHCI sata, nvidia sata és nvidia pata..stb.. is.. ezek kellenek?
nem értem ez a kategória a scsi, libata stb alrendszer vagy ebben vegyesen van pata, sata is? mert akkor ismét bekeveredik a történetbe a pata ami nem kellene.. -
GD
őstag
kigyomláltam a kernelben az ide cuccokat, csak scsi maradt, addig oké ,látja a vigyót, de a /dev/s* alatt semmi optikai drive-ra utaló jel nincs, dmesgben sem..
szóval azt kellene tudni libatával hogy lehet pata optikai drive-ot elővadászni vmi /dev/s* akármiként..
eddig csak vakvágányokon mozogtam google-n..
ötlet?ps: /etc/modprobe.d/blacklist-ben hatástalanok voltak a modulok tiltásai..
-
Na igen, nem baj az ha van szívás, csak lehessen rá megoldást találni, viszont ati kártyánál az a gond, hogy a megoldás még nem létezik, így aztán keresheti az ember.
Kezdőként elég sokat szívtam/szívok a Linux-al, de előbb-utóbb mindent sikerült megoldani, csak ezt az egyet nem. -
GD
őstag
-
GD
őstag
mainpc, amd64, default 2.6.18-5 debian kernel, no para, igaz mindent belevágtak modulba de amíg nem csinál bajt, érezzék jól magukat
ha elé keveredek, akkor a notimnak is kitálalom a belső életét, ott kicsit izgibb a történet, mert ugye amd turion, nforce chipset, kétféle disztro, egy ubuntu 7.10 meg egy debian aktuális testing /sid/, majd oda is kérek egy rátekintést hogy kiderüljenek a disznóságok
a deb az tuti még a stable kernel 2.6.18-5 (686-bibmem), mert csak arra tudtam 3D-t húzni
az ubi meg az éppen kiadott ubuntus (486)
még hagyom kicsit sunnyogni, ha fagyás van akkor komoly számonkérés lesz -
GD
őstag
main pc: nekem 1Ghz és 1,8Ghz módot sikerült kihozni, és a debian i386-os kernel gyári default módjával megy, amit hirtelen még nem tudok mi
2.6.18-5-486ehhez a driver módhoz (x) a govenor két féle üzemet lát:
cat /sys/devices/system/cpu/cpu0/cpufreq/scaling_available_governors
userspace performancea modules -be ezeket raktam egy google okosság alapján:
cpufreq-userspace
powernow-k8így jelenleg cat /sys/devices/system/cpu/cpu0/cpufreq/scaling_governor
userspace #-ként fut
a tálcás gnome "CPU frekvenciaváltozás-figyelő 2.14.3" alapból 1Ghz-et mutat, mikor vmivel húzatom a rendszert akkor ugrik magasabbra 1.8-ra, ha csillapodik a küzdelem akkor vissza 1Ghz-re
processor : 0
vendor_id : AuthenticAMD
cpu family : 15
model : 47
model name : AMD Athlon(tm) 64 Processor 3000+
stepping : 2
cpu MHz : 1000.000
cache size : 512 KB
fdiv_bug : no
hlt_bug : no
f00f_bug : no
coma_bug : no
fpu : yes
fpu_exception : yes
cpuid level : 1
wp : yes
flags : fpu vme de pse tsc msr pae mce cx8 apic sep mtrr pge mca cmov pat pse36 clflush mmx fxsr sse sse2 syscall nx mmxext fxsr_opt lm 3dnowext 3dnow pni lahf_lm ts fid vid ttp tm stc
bogomips : 2016.23és ő a proci
ezeket csak a saját info/okosodásom miatt írtam le :-) nem akarok semmi újat feltalálni
majd mutatom a laptop dolgát is
-
GD
őstag
köszi a tőled megszokott minőségű és mennyiségű segítséget
powernowd likvidálva
cpufreqcuccos felrakva, induláskor egy saját script-el
(mivel nem láttam át hogy indul amikor csináltam még) ondemand-ba kapcsolom init5-önmost árgus szemmekel figyelem, ha fagyni mer, átnyúlok a kijelzőn mint neo és megkeresem az igazságot
ps: intelnél is vannak ilyen bajok, vagy csak én húztam magamra az amd pártisággal?
-
GD
őstag
majd különböző feltételek alapján megadod, mikor melyik fusson
az a szimpatikus a powernowd-ben, vhogy magától, a meghívott alkalmazások függvényében intézte a frekit.. nem igazán akarok kézzel feltétel rendszereket kitalálni..
elég sokféle szituációt kellene összeszedni.. van amikor csak pár pillanatra szükséges a nagyobb erő, pl lejön pár frissítés és telepíti.. ilyenkor kézzel piszmogni, mire utólérem, észreveszem, már lekéstem.. vagy megnyitok egy sokoldalas doksit, elindítok egy filmet, akármi..az energiatakarékosság ritkán szempont, mindig van egy konnektor 90%ban a közelben..
inkább a csendes működés és a fel-fel pörgő venti zaja-szele nem hiányzik, illetve a melegedés ha arra nincs szükségennek tekintetében: közülük ki lehet a powernowd alternatívája:
cpudyn, cpufreqd, cpuspeedy, ncpufreqd, powersave ?ps: az egész csak 90% gyanu mellesleg a powernowd-hez, mert megugráskor szokott előfordulni ritkán fagyás, ettől függetlenül bosszantó, de mivel nvidia és amd, az általad már említett ACPI problemek is lehetnek, bár kernelparaméterként a noacpi és noapic bent vannak.. sajnos ilyenkor a logba semmi nem kerül..elég vakon vagyok az ügyben
-
GD
őstag
az lett a workarond hogy dist-upgrade-eltem, most testing van de egyenlőre nincs vele baj..
meg is jött szépen a Fn() gomb ahogy kell, még kis splash is van pl a hangerőhöz..
viszont megtartottam a stable kernelét 2.6.18-5 mert nvidia drivert ahhoz backportból egyszerű rakni, a testinghez még nincs apt-oselőtte megpróbáltam még azt hogy asus_acpi modult töltöttem de nem volt hatása, illetve a /usr/lib/hal-t felülírtam egy ubuntuéval, de ez sem jött be..
köszi a helpet
-
.mf
veterán
Sajnos egy CelM ellen még az is kevés lesz (intel legalább vmi lebutított speedstepet hagyhatott volna).
Ez a laptop-mode-tools csomag jól hangzik.
~12GB helyet hagytam linuxnak, de abba még egy kis virtuális win-gépet is bele szeretnék préselni. 512MB ram és egy Core Solo/Yonah-magos CelM ketyeg benne, tehát bár mai mértékkel már nem erős, de annyira nem is gyenge.
Kösz a megerősítést Gentoohoz, belenézek. -
bambano
titán
A pam nem kezeli a DISPLAY-t. Ez architekturális tévedés. Ergo nem kellene belepiszkálni és pláne nem kellene rossz tanácsokat osztogatni.
Van helyette jó megoldás, itt is elhangzott. Ne szoktassuk rá a kezdőket téves megoldásokra.
Most pl. ráklikkeltem a menüre és két lehetőséget is találtam:
- nested X szerver, teljes root sessionnal
- rendszergazda terminál, minden trükközést megold a menü
Minek kell kotorászni a pamban, ahol esély van rá, hogy porbadöntöd a rendszert, mikor kész megoldás van a gépen, kettő is??? -
ngabor2
nagyúr
ööö... nehezen bírom elképzelni, hogy otthoni gépen _akkora_ biztonsági rés lenne. oké, egy nyilvános szerverre én se nyitnék ilyet, de gondolom otthon nem fogjaák a vérkrekkerek a linuxot keresni, hogy kinek tudnak a graf. felületére lópornót dobni.
ami előny (vagy hátrány? megítélés kérdése) az xhost + esetén, az az, hogy 1x kell kiadni, utána bármely frissen nyitott root konzolból ki klehet dobni bármit a képrenyőre.
esetleg xhost localhost
(még nem próbáltam, de elvielg jó is lehet...)
mod: nem megy, se a local, se a localhost, se a 127.0.0.1... -
GD
őstag
ööö jah, felugrok az övedre és egy gumicukorral átvágom a nyakad
nvidiától csak a vga drivert szándékozom benyelni vmi automatix2 vagy backport formában, remélem az nem ránt magával kéretlen dolgokat
többit rábíznám a gyári disztro kernelre, ha nem megy valami akkor jönnek a forgatások és egyéb trükkök
ami miatt aggódom, mert jelenlegi notin is van, hogy a mikrofon nem éled se a külső se a mic jack részen hiába váltogatom a mic1-2 -őt, remélem legalább az egyik megoldás működni fog..
ha vételre került a sor és bajok vannak úgyis itt nyafogok nektek
köszi a helpet -
GD
őstag
hm, tehát beüzemelhető? így már meg merném venni a cuccot..
pár fórum említi hogy intel modul-al fordítva megy..
újabb alsa, gondolom legjobb ha leszedem és fordítom, hacsak nem a debian etch vagy az ubuntu 7.04 alapból felismeri telepítve, ha a modul betöltve.. tehát, meg merjem venni a gépet linuxra? -
Windows NT
tag
Na ebben igazad van mert erőforrásigénye kicsi, de nem éppen annak való aki nem ért hozzá.
Épp most próbáltam ki ubuntu alatt sima ubi elérem és írni is tudom a floppyt, úgyhogy a debi röpül, itt kiírja, hogy nem lehet megváltoztatni a jogosultságokat, de legalább elérem gond nélkül minden meghajtót.
Egyébként én inkább szeretnék fapadosat mert kicsi az erőforrásigénye, a windowsból még a luna témát is kiírtom. A KDE Kubuntu szép, de az már jobban zabizik, ráadásul nembírok a médialejátszójába kodekeket tenni. Kár, hogy inkább a játékok helyett nem kodekeket raknak bele.
Üdv -
bambano
titán
Ezzel szemben a fapados debianban van dbus és hal, udev-vel, meg gnome volume manager. kioslave is volna benne, de még sose használtam kde-t, így ezt nem teszteltem. A debian valóban fapadosnak tűnik, főleg, ha az 5-6 éves verzióit nézzük.
Az lvm2 pedig kezelhető windows alól: [link] -
Windows NT
tag
Aha köszi most már értem.
Viszont kérdezném, hogy lehet az, hogy ami debianba nehéz pl: mountolás az ubuntuba látja, de most tettem fel a xubuntut és azzal se a floppyval se a többi vinyóval nincs gondom? Minden változat más szerintem így egy kicsit, pedig érdekes mert az ubuntut részesítik előnyben a xubuntuval szemben. -
ngabor2
nagyúr
nem nfs-szerver. legalábbis legjobb tudomásom szerint web- és ftp-szerver, esetleg p2p. hogy furcsát mondok, ha shutdown lett volna, akkor azt mondom, oké, valszeg túlmelegedés. de restart volt
a legutolsó ilyen üzenet után azért akadt jópár -MARK- is, tehát annyira nem kellene vészesnek lennie a helyzetnek.
-
bambano
titán
No, hogy ne hiedelmek meg mítoszok alapján beszéljünk, csináltam most egy mérést. A feltételezés ugye az, hogy minél ócskább a gép, annál lassabb a naplózó filerendszer az ext2-höz képest. További feltételezés még, hogy ez a lassulás akár 40-50%-ot is elérhet.
Itt egy izompacsirta gépen, bonnie++-szal mérve az ext2 98243K/sec-cel írt, az ext3 88054 K/sec-cel, az xfs 82827K/sec-cel, a reiserfs pedig 87764 K/sec-cel (ez utóbbi gondolom reiser3 lehet, a debian csak reiserfs-nek hívja, viszont van külön reiser4 csomag).
98243/82827=1.18612, tehát az eredeti feltételezés majdnem fele megvan. Ez egy két diszkes raid1 volt, ami az átlapolódó műveletek miatt szerintem gyorsabb, mint a gyalog diszk, illetve ez a gép sokkal jobb hardver, mint amit otthon használok fájlok tárolására. Az egy 233Mhz-es p1, 128M rammal, 250Gs samsung pata diszkekkel, ez egy 930D, 2G ddr2/800-as rammal, wd400ks sata diszkekkel. A p1-es gép nem hibás, hanem simán régi.
Nincs most kéznél önálló diszk, pedig lehet, hogy volna értelme nem raid0-n hanem egy darab diszken is tesztelni ugyanezt.
Úgy gondolom, továbbra is maradok annál a véleménynél, hogy minél ócskább gép, annál inkább lassú a naplózó filerendszer az ext2-höz képest. -
bambano
titán
A system map arra jó, hogyha valami kernel programozási hiba miatt összeborul a kernel és szeretnéd bejelenteni a fejlesztőknek a hibát, akkor a system mapra szükség van ahhoz, hogy kideríthessék, merre járt a kernel, amikor eldobta az agyát. Régebben mintha a ps is használta volna, de ez nem mostanában volt.
-
bambano
titán
Ez így egy kicsit tág kérdéskör. Én pl. cat-ot meg néha mc-t használok.
Persze parasztos a dolog, mert van hozzá hw tömörítő kártya. Szóval jó lenne tudni, hogy mi a hw.
Van a transcode-hoz is grafikus felület. avifile gondolom akkor kell, ha olyan codec-cel tömöríted és olyan konténerbe teszed, amit az ismer. Lehet, megnézném az mplayert, mencodert, hogy le lehet-e fordítani a te gépeden.
Esetleg nézd meg a mythtv-t is. -
VladimirR
nagyúr
7.1.0-5 a xorg verzioja, ne tudom, ez reginek szamit-e
amlc nincs, videogen van, ezzel talan sikerult is megszerezni a megfelelo sorokat
de nem akarom elhinni, hogy ez (vagy az, hogy te, vagy mas megcsinalja nekem) az egyetlen mondja a felbontas megvaltoztatasanak
azt hol tudnam megnezni, hogy mi az aktualis felbontas? ha csak logban, ott mit keressek? -
VladimirR
nagyúr
ez a gtf paranc merre talalhato?
mert egyreszt command not found, masreszt apt-get install sem talal hasonlot
a problema az, hogy a monitor tud 1280*xxx felbontast is, igy azok alapjan, amit irtal valoszinuleg ebbe tette (ezt - marmint az aktualis felbontast - meg tudom nezni valahol?), viszont az osd tanulsaga szerint csak 58Hz-en megy a monitor
p.s.: eddig nem irtam, talan szamit: debian etch, 2.6-os kernel, icewm (amiben gyakorlatilag meg semmi nincs), a vga egy tseng et6000, a monitor egy mag xj500t (amit elvileg fel kellene ismernie)
[Szerkesztve] -
GD
őstag
igen, van ilyen win-re cryptex, win-en belül jól is működik
[link]
csak ezzel nem vagyok átjárható a rendszerek között, továbbá az érdekes kiterjesztését a cd író programok és az ftp helyek nem nagyon szeretik..
nyomorult ez a képfeltöltés oldal link megadása...
ui: menj le alfába és találd meg
[Szerkesztve] -
GD
őstag
hm, nah pont ez a progi példa arra hogy konténereket csinál, egyféle rejtett partíciót,ami viszont kb 20%-50%-a az eredeti lemez sebességének, nyilván a titkosítás ára
ha túl méretezed, használaton kívüli lemezrész marad, ha közben mást is titkosítanál akkor meg újra kell kezdeni az egészet..
ellenben fizetős és ha lehet még otthon is a free dolgokat preferálom -
ngabor2
nagyúr
mivel a /sys és a /proc az indulás után ''keletkezik'' (mármint a tartalma), ezért igen, 100%-os. pontosabban sok esetből 1x nem volt hajlandó összejönni a dolog, máig se tudom, miért.
és igen, ha a /home külön partíció, akkor azt külön kell átmásolni, ha azt is költöztetni akarod.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- SD-kártyát vennél? Ezért ne csak a GB-ot nézd! – Tech Percek #9
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Gaming notebook topik
- Atomenergiával dübörögnek tovább az Amazon adatközpontok, SMR-ek is jöhetnek
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Plazma TV topic
- Háztartási gépek
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- További aktív témák...
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Gyermek PC játékok
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- LG 65B4 - 65" OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready
- Xiaomi Redmi 10 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Turbózd fel géped a jövő RAM-jával!
- Beszámítás! Apple Mac mini 2023 M2 Pro 16GB 512GB SSD számítógép garanciával, hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! ASRock Z370 i5 8500 16GB DDR4 512GB SSD 2060 Super 8GB Zalman Z9 Plus Enermax 750W
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged