- Telekom mobilszolgáltatások
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Jolla és SailfishOS tapasztalatcsere
- Google Pixel topik
- iPhone topik
- Végre bemutatkozott a Google Pixel 4a
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Samsung Galaxy Z Fold4 - egyre megy, honnan nézed
-
Mobilarena
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Madize
csendes tag
Sziasztok,
Gondoltam itt sok mindenkit érdekelne egy ingyenes online oktatás WiZiQ virtuális tanterem segitségével.
Nemsokára egy Linux guru fog tartani órát, ha gondoljátok csatlakozzatok. Az órán való részvétel teljes mértékben téritésmentes. Ha csatlakoztok, mindenképpen állitsátok be a mikrofont, fülhallgatót, mert lehet akármilyen kérdést nekiszegezni.
Itt tudsz csatlakozni a Getting started with LINUX sessionhoz. -
VaZso
senior tag
válasz Zalaymate #5798 üzenetére
Nem tudom, hogy vannak fenn a partícióid, de gondolom, a Win előbb volt fenn neked.
Vista-t nem ismerem, de XP telepítőjéből lehetett futtatni egy fixmbr nevű programot, ami visszaírja az eredeti boot-menüdet.
Szerintem ezt járd körbe: kattHa ezzel megvagy és visszaállt minden a "rendes" kerékvágásba, utána próbálhatod törölni a partíciókat ill. használatba venni a winnel.
Ha bármiben nem vagy biztos, inkább kérdezz. Óvatosan kell bánni ezekkel.
[ Szerkesztve ]
-
Zalaymate
senior tag
Hali!
A kérdésem az lenne, hogy nekem Vista mellett van fent az Ubunt.
Viszont annyira nem használom, hogy csak a prtíciót foglalja, így szeretnék megválni tőle.
Dde ugye az Ubi létrehozott egy boot képernyőt és így nem lehet csak Vista alól formázni a partícióját!
Tehát hogyan lehetne tőle és a bootképernyőjétől barátságosan megválni?
(= Zala =)
-
Sanyix
őstag
Látja különben nem menne ha fix ip-t állítok.
Interfaces:
# This file describes the network interfaces available on your system
# and how to activate them. For more information, see interfaces(5).
# The loopback network interface
auto lo
iface lo inet loopback
# The primary network interface
iface eth0 inet dhcp
address 192.168.1.3
netmask 255.255.255.0
gateway 192.168.1.2
iface dsl-provider inet ppp
provider dsl-provider
pre-up /sbin/ifconfig eth0 up # line maintained by pppoeconfszövegértelmezés, az ÉRTELMEZÉS a fontos, mert az olvasás mindenkinek megy, de az ÉRTELMEZÉS már komoly probléma a magyaroknál. Gondold ezt át mielőtt marhaságot írsz...
-
Sanyix
őstag
interfaces? Ifconfigban meg csak a 127.0.0.1 loopback adapter látszik, ha nem állítom be manuálisan a hálót.
Ha hazaérek újrarakom, de nem értem mitől kezdett csak úgy nemműködni?
[ Szerkesztve ]
szövegértelmezés, az ÉRTELMEZÉS a fontos, mert az olvasás mindenkinek megy, de az ÉRTELMEZÉS már komoly probléma a magyaroknál. Gondold ezt át mielőtt marhaságot írsz...
-
Sanyix
őstag
Van egy ubuntu 6.xx-es gép, van egy hálózat routerrel, ami dhcp szerver is. Szépen oszt is ip, kivéve az ubuntu 6.xx-esnek, aminek egyébként tegnapig szintén osztott. Vagy nemtudom hogy mitől van, de nem kap ip, ha egyáltalán próbál. ifconfig szerint ilyenkor csak localhost loopback van. Hálózat megy, ha a hálózatnál a dhcp lekérdezés helyett fix ip-t állítok be, és a router ip címét, akkor is megy a net. De jó lenne ha újra magától kapna ip-t. Ez mitől van?
Meg még egy gond van vele, fogalmam sincs hogy hogy, de az elindított programok egyszerűen nem jelennek meg egy ideje a "tálcán". Nemtudom hogy mitől, de olyan, hogy elindítok egy firefoxot, és ha kis méretbe teszem, eltűnik. De persze még fut a háttérben, de nem látszik.
szövegértelmezés, az ÉRTELMEZÉS a fontos, mert az olvasás mindenkinek megy, de az ÉRTELMEZÉS már komoly probléma a magyaroknál. Gondold ezt át mielőtt marhaságot írsz...
-
bambano
titán
plz plz valaki súgja meg, hogy az a hálózati kártya (broadcomm netxtreme2), ami 2.6.18.6-ban bnx2 driverrel ment, a 2.6.24-ben milyen driverrel megy?
thxEgy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
mAtech
aktív tag
Sziasztok!
Olyan linux disztó iránt érdeklődök (grafikus felületű), ami még kisebb gépen is elmegy. Mondjuk egy 6-700 Mhz-es CPU és 128-256 MB memória igényszintet nézve mik a lehetőségek?
Xubuntu-ra írták, hogy kis gépigényű...Ha nem vigyázunk a természetre, ő se fog mi ránk...; De hát ugye aki akar az a betonba is beleköt...
-
rii
nagyúr
válasz dabadab #5782 üzenetére
WÁÁÁÁOWWWW
mûködik
amin csak azért vagyok meglepôdve, mert az OS/X finder-e például nem szereti a * joker karaktert, de persze itt maga a find, vagy mi kapja meg
vagy 500 gigát nyálaz most át a lelkem
kernel task: 10-30% CPU meg 180 mega MEMköszönöm!!!!!
piros-kapszula: https://www.youtube.com/watch?v=oW-VZVYohRg
-
dabadab
titán
find /konyvtar -iname '*.tiff' -exec grep -lF '<tiff:Compression>1</tiff:Compression>' {} \;
Ez vegigbogarassza az adott konyvtarat .tiff (vagy .TIFF (v .tIfF (v egyeb variaciok ))) file-ok utan, es mindegyik lefuttat egy grepet, ami kiirja a file nevet, ha ott van benne a keresett string.
[ Szerkesztve ]
DRM is theft
-
rii
nagyúr
hello
adott egy hálózati meghajtó OS/X alatt
és a TIF file-okban szeretném megtalálni a<tiff:Compression>1</tiff:Compression>
karaktersorozatot
hogy kell átadni az LS -R kimenetét a GREP-nek, hogy keresse meg benne?
ha nem írtam hülyeséget..piros-kapszula: https://www.youtube.com/watch?v=oW-VZVYohRg
-
GD
őstag
ha jól google-ztam, ez vmi ncq és libata problem..
egyenlőre próbálom ezt:
echo 1 > /sys/block/sda/device/queue_depth -
GD
őstag
üdv! szerintetek itt mi várható? vinyó halál?
May 25 21:48:57 mainpc kernel: [ 1844.144703] ata1.00: exception Emask 0x50 SAct 0x7fffffff SErr 0x400800 action 0x6 frozen
May 25 21:48:57 mainpc kernel: [ 1844.144709] ata1.00: irq_stat 0x08000000, interface fatal error
May 25 21:48:57 mainpc kernel: [ 1844.144712] ata1: SError: { HostInt Handshk }
May 25 21:48:57 mainpc kernel: [ 1844.144717] ata1.00: cmd 61/18:00:8f:8b:dd/00:00:01:00:00/40 tag 0 ncq 12288 out
May 25 21:48:57 mainpc kernel: [ 1844.144718] res 40/00:1c:df:ca:dd/00:00:01:00:00/40 Emask 0x50 (ATA bus error)
May 25 21:48:57 mainpc kernel: [ 1844.144721] ata1.00: status: { DRDY }
May 25 21:48:57 mainpc kernel: [ 1844.144725] ata1.00: cmd 61/08:08:57:8c:dd/00:00:01:00:00/40 tag 1 ncq 4096 out
May 25 21:48:57 mainpc kernel: [ 1844.144726] res 40/00:1c:df:ca:dd/00:00:01:00:00/40 Emask 0x50 (ATA bus error)
May 25 21:48:57 mainpc kernel: [ 1844.144728] ata1.00: status: { DRDY } -
Vladi
nagyúr
Üdv!
Van egy kis gond:
fancontrolt akarom beállítani, de a pwmconfig végén ezt közli velem:Saving configuration to /etc/fancontrol...
/usr/sbin/pwmconfig: line 468: tempfile: command not found
/usr/sbin/pwmconfig: Cannot create temporary file
[root@localhost 9191-0290]#Nincs tempfile parancs. Mér nincs? Egyáltalán mi az és honnan szerezhető be?
CentOS 5 az alany.
Igen, a csomagkezelő megvolt, sőt a rpm.pbone is. Találatnak kaptam egy R csomagot.il sole non sorge più ad Est!
-
zed01
őstag
Én egészen addig azt hittem hogy a windows xp a legjobb oprendszer, amíg három hete ki nem próbáltam az ubuntu linuxot. Már nem is akarok mást használni, csak ubuntut.
Miért jobb a linux, mint a windows?
1. Ingyenes. A legolcsóbb fapados vista 35.000 ft.
2. Kernel szinten tartalmazza a tűzfalat.
3. Az ext3 fájlrendszer fejlettebb mint az ntfs.
4. Biztonságosabb. A vírusok 99 %-át windowsra írják. Sokan még vírusirtót sem használnak linuxon, mert minek?
5. Rengeteg ingyenes nyílt forráskódú alkalmazás van linuxra. Ha szükségem van valamilyen programra, csak letöltöm az ubuntu szoftvercsatornából, nem kell vadászni a neten a különféle alkalmazások után. Olyan alkalmazások vannak ingyenenesen mint a windowsban a fizetősök. Pl. windowsos xilisoft dvd ripper? Ott van az ingyenes linuxos acidrip, ami ugyanazt tudja.
6. Egyre több játék készül linuxra. (Nekem fenn van vagy 15 játék, nem ám csak ingyenesek, hanem pl. Quake 4, vagy az Enemy Territory Quake Wars)
4. Kevesebb a rendszerigénye mint a vistának.
7. Vannak professzionális fizetős alkalmazások is, pl most vettem meg a MainConcept MainActor video editáló alkalmazást, ugyanazt tudja mint a Pinneacle Studio.Bár én még kezdő linuxos vagyok, de már beleszerettem az ubuntuba. Az igaz hogy állandóan sudozni kell, de szerintem ez a kezdőknek való könnyen használható linux.
“Amikor az emberek félnek a kormánytól, az önkényuralom. Amikor a kormány fél az emberektől, az szabadság.” Thomas Jefferson
-
GD
őstag
közben rájöttem hogy a 0 a jó megoldás..
-
GD
őstag
köszönöm mindenkinek a help-et a témában! készül majd egy ubuntu lirc howto ha lesz időm
-
dabadab
titán
A buttonnal az a nev van, amit az /etc/lirc/lircd.conf-ban megadtal. Ha ott a hangositogombhoz ( ) azt irtad, hogy volup, akkor azt ird be, ha azt, hogy VOLUME_PLUS, akkor azt.
Kellene lennie lirc supportnak (ugye nem kapcsoltad ki az ~/.mplayer/config-ban azzal, hogy "nolirc = 1"?), indulaskor a CPU autodetect utan ir rola.
[ Szerkesztve ]
DRM is theft
-
GD
őstag
-
GD
őstag
ójeah! bejött a tipp, kiegészítve azzal, hogy a biosban állítottam a com1 irq-ján..
tehát most van egy elvileg jó lircd.conf-om
lircd.conf GD sajátmilyen alkalmazást próbáljak meg vezérelni?
van egy csomagos audacious egy guis mplayer + smplayerelvileg az home/.alkalmazás/.lircrc file-ba kell pakolnom az alkalmazásnak megfelelő parancsokkal?
húdeizgi
-
Anakin007
aktív tag
-
bambano
titán
lécci segítsetek. tudtok olyan ethernet interfészről, ami:
- valakinek már volt a kezében és használta
- egyszerűen beszerezhető (nem baj, ha pl. drága mm-ben)
- usb-re csatlakozik
- default debian kernel ismeri?thx
Szerk: előfordulhat, hogy ugyanez megfelel wifi-ben is.
[ Szerkesztve ]
Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
zoltanz
nagyúr
Mi ma a legfissebb w32codecs dátumra és verzióra? Köszike!
w32codecs_20071007-0.1_i386.deb ez régi?
[ Szerkesztve ]
-
fredx
csendes tag
Ezzel az emeralddal lehet skinezni a kde-t... gondolom az emerald --replace-t csak simán kell beírni az rc.locasl fájlba, vagy kell elé más is? lehet hülye a kérdés, na de még kezdő vagyok, köszi a válaszokat Anakin007
[ Szerkesztve ]
x
-
GD
őstag
nah ,jöttem vergődni
íme:dmesg |grep lirc
[ 50.404250] lirc_dev: IR Remote Control driver registered, major 61
[ 50.411198] lirc_serial: no version for "lirc_unregister_plugin" found: kernel tainted.
[ 50.906216] lirc_serial: auto-detected active low receiver
[ 50.906276] lirc_dev: lirc_register_plugin: sample_rate:lsmod |grep lirc
lirc_serial 16148 0
lirc_dev 15604 1 lirc_serialirrecord /tmp/lircd.conf
irrecord - application for recording IR-codes for usage with lirc
Copyright (C) 1998,1999 Christoph Bartelmus(lirc@bartelmus.de)
irrecord: could not get file information for /dev/lirc
irrecord: default_init(): No such file or directory
irrecord: could not init hardware (lircd running ? --> close it, check permissions)root@mainpc:~# ls /dev/lirc*
/dev/lirc0 /dev/lircdls /dev/ttyS*
/dev/ttyS0 /dev/ttyS1 /dev/ttyS2 /dev/ttyS3ls /dev/input/
by-path event0 event1 event2 event3 event4 event5 mice mouse0 mouse1hm, mit mutassak még a tisztelt szagértőknek?
[ Szerkesztve ]
-
ngabor2
nagyúr
válasz Anakin007 #5745 üzenetére
hááát, ha nagyon akarod, talán be lehet, de egy soros infravevőt összedobni egy 5x5 lyukas próbapanel meg kb. 350Ft értékű alkatrész kérdése, amiből 200 a 36kHz-es infravevő ic... a többi asszem egy 5V-os stabilizáló, egy dióda, egy ellenállás, egy elkó, meg a csatlakozó. én jó közelítéssel 0 előképzettséggel pakoltam össze vagy 5 darabot, 2 még mindig itt kolbászol nálam a lomban, sose került igazi használatra a sor.
ha kell, elővadászom a címet, csak dobj rám egy pü-t.
-
-
Anakin007
aktív tag
Ha nem tudsz közvetlenül root-ként belépni az azért van mandiván, mert 3-as fölé állítottad a secure level-t telepítéskor v. a vezérlőpultban az msec beállításainál (tiltott közvetlen root login). Ilyenkor login sima userként, aztán "su" (kötőjel meg minden nélkül), majd a root jelszó, ahogy feljebb írta a kolega. Ehhez persze feltétel, hogy az usered a wheel csoport tagja legyen. Ha ez teljesül, akkor enegdi a su-t használni és root vagy.
Nem biztos, de nem árt, ha hagysz egy üres sort az utolsó bejegyzés után, hátha hártlis a sorvége karakterre.Nem tom, mi ez az emerald, de nem lehet, hogy az ablakkezelő elindulása után kéne végrehajtatni ezt a parancsot?
Ha Isten létezne, hinnék benne.
-
GD
őstag
ubuntu hivatalos fórumon láttam olyat, hogy kicsi szöveges file-t lehet csatolni a hsz végére, így ha hosszabb kód vagy log van, nem túrja szét a fórumot.. a PH! nem tervez valami ilyesmit?? hol kell ezt igényelni, javasolni?
[ Szerkesztve ]
-
fredx
csendes tag
Szóval sikerült megszerkeszteni az rc.localt emacs-al, de nem megy...
Lehet rossz helyre írtam? A sorvégére raktam az emerald --replace-t, de nem, vagy más a gond?
Köszix
-
fredx
csendes tag
válasz Anakin007 #5729 üzenetére
Szia!
Bocs, de eléggé kezdő vagyok, jogosultsági problémám van, nem tudom szerkeszteni az rc.local. Ill. sikerült a kwrite-al az asztalon, de nem engedte felülirni...
Root-ként meg nem tudok bejelentkezni mandrivába, lehet nem is lehet (ubuntu)
Konzolból kellene szerkesszek SU ként, csak nem tudom hogyan? Van még mit tanuljak...
Köszi[ Szerkesztve ]
x
-
Sipi
addikt
Tudtommal a setserialnak mindegy, modul vagy beleforgatott. Tekintve, hogy nem a modulparaméterekkel variál, hanem szimplán lekapcsolja.
És nálad ez tutira sikerül, mert különben be sem tudod tölteni a lirc-serialt, leállna device busy hibával.A dmesg nem ártana. Ha a modul betöltése után olyasmi van csak benne, hogy lirc-serial loaded, meg pár adat, akkor okés. Az irw-t felejtsd el, ahhoz a lircd-nek is működnie kell, plusz lépés - irrecord vagy mode2, ennyi kell, a lircd ne is fusson. Ez közvetlenül a modul által fogott nyers jelet veszi.
Ha semmit nem kapsz, akkor vagy nem működik a ketyere , vagy rossz IO-portot, megszakítást használ. Én a lirc-sir-t be tudom tölteni a legváltozatosabb paraméterekkel, ha éppen nem foglalt az adott tartomány, akkor úgy tesz, mint ami fut. Csak persze jelet nem vesz sosem.
Sipi
Mont-joie! Saint Denis! Je trépasse si je faiblis!
-
GD
őstag
válasz Anakin007 #5734 üzenetére
hm, több okból sem jó a leírás nekem:
nem gentoo-t használok, nem i2c-s modult hanem serialt, és kb a google által adott lirc, lirc howto stb kódszavak első 50 találatán már túlvagyok..
ha a biosban kikapcsolom a soros portot, attól a kernel még betöltődik.. és ott van benne a serial..
azért köszi...[ Szerkesztve ]
-
Anakin007
aktív tag
válasz dr_strange #5730 üzenetére
Nem.
#!/bin/sh
#
# This script will be executed *after* all the other init scripts.
# You can put your own initialization stuff in here if you don't
# want to do the full Sys V style init stuff.Gyárilag van kicsillagozva az "after". Mandriván így van, neki meg az van
-
fredx
csendes tag
Sziasztok!
Tud nekem valaki abban segíteni hogy Mandrivában indításkor elinduljon az emerald --replace parancs? E nélkül nem megy megfelelően az Emerald...
[ Szerkesztve ]
x
-
Vladi
nagyúr
Öööö mi az, hogy doa?
A minden ami rendelve lett gondolom a hardver és szoftver kiépítés. 4 egyszerű terminál paranccsal le tudod ellenőrizni, hogy minden hardve az -e ami:
/sbin/lspci
Ez kiírja az összes pci(pci-e, agp) csatornán talált eszközt.
/sbin/lsusb
Ugyan az csak az usb eszközöket nézi meg.
cat /proc/cpuinfo
Ez kiírja amit a cpu-ról tudni érdemes.
cat /proc/meminfo
Ugyanaz, memóriával. Mit hagytam ki?
Felhasználóval - szerintem - a következő a helyzet:
Mivel előre telepített a rendszer, így lehet, hogy eleve van user. Azt a fiókot használhatod. Úgy is működnek a parancsok.
Vagy nincs user, de root passzt azt megmondják. (Illene.) Akkor ahogy VladimiR is mondja, root felhasználó névvel lépsz be.
Esetleg auto log inre állítják. (Csúnya dolog, az uhukat így telepítik. )
A végfelhasználónak pedig felhívod a figyelmét, hogy változtasson jelszót. rootnak és usernek is.Telepített programokat a menüben megtalálod. Vagy a yastnak van csomagkezelő része. Persze ahhoz már root jelszó kell.
Mondjuk ezt a bezárás dolgot még mindig nem értem. Felhasználót akarsz létrehozni?
Jah még egy trükk: ha a rendszerbetöltő (grub) nincs jelszóval védve, indíthatod 1-es futási szinten. e betüt nyomsz és akkor szerkeszthető a menü. A kernel kezdetű sor végére raksz egy 1-est. (vagy a single szót) Akkor úgy indul a gép, hogy kapsz egy terminált és root jogot.
Asszem ennyi.il sole non sorge più ad Est!
-
Bash
addikt
Nem kinevetni, teljesen laikus vagyok Linux-ügyben.
Ki akarom próbálni, hogy nem-e DOA, meg akarom nézni, hogy minden benne van-e, amivel rendelve lett, kb. ennyi. Kipróbálásnál gondolom be kell jelentkezni a rendszerbe, meg kell adnom egy felhasználónevet... és úgy szeretném visszazárni, hogy ezt inkább a végfelhasználó tegye meg majd magának, amikor kézhezkapja a notit.
Ezzel kb. el is mondtam, hogy mire való a sysprep Windows rendszereken.http://bashtravel.com/
-
Bash
addikt
Üdv!
Van nálam egy noti SUSE Linux Enterprise Desktop 10-el, ki kellene próbálnom. Az lenne a kérdésem, hogy van-e valami sysprep-féle tool, amivel vissza lehet zárni a rendszert a gyári állapotába?
http://bashtravel.com/
-
GD
őstag
elképzelhető hogy a serial-t csak úgy tudom lebeszélni hogy a com1-et engedje át a lirc_serial-nak, hogy ha a kernelben nem static, hanem modul?
végigolvastam pár 10 oldalt google-val és ezt találtam mint lehetséges megoldást...
setserial-ra oda se b@szik.. eszköz van, modul van, csak az irw meg az irrecord nem vesz semmi jelet.. meg van is vmi a dmesg-ben erről, de most nem vagyok a gépem előtt.. -
Anakin007
aktív tag
válasz bambano #5704 üzenetére
Nem nyert, nincs beragadt ghostscript
Ez látszik a beragadás után (most pl. egy pdf):processing since Sun May 18 16:15:30 2008
"Sent print file, 252095 bytes..."A következő egy jpg lenne, ez már csak várakozik:
pending since Sun May 18 16:16:53 2008
"Sent print file, 252095 bytes..."Cancelezem az elsőt és egyből kiköpi a másodikat. Nem vágom...
-
rdi
veterán
Üdv,
az a kérdésem, hogy hogyan tudnám a webcamomat beizzítani úgy a html oldalamon, hogy linux alatt is látható legyen a kamera képe?Fej! Tor! Potroh!
-
VladimirR
nagyúr
igazabol semmit, mert az acpi=ht - mint irtad - eddig is letiltott mindent, kiveve a ht-t (az meg nincs a p3-ban)
annyit csinaltam, hogy kivettem a kernelbol az energiagazdalkodast teljes egeszeben, illetve leszedtem az acpi, acpid csomagokat
a korabbiakhoz kepest nem igazan tapasztaltam valtozast, halt ugyanugy nem lovi le a gepet, de ezzel egyutt tudok elni -
VladimirR
nagyúr
neked is koszonom
amiket irtatok, azok alapjan egyre inkabb azt hiszem, kiirtom a geprol
szerver feleseg a gep, megy 7/24, fentebb irtam, nem is sokmindenen lehet energiagarazdalkodni
a fordulatszam es feszultsegmeres megy enelkul is, sensors (lm_sensors) ketfelekeppen (smbus es isa) olvassa az ertekeket -
Sipi
addikt
válasz VladimirR #5709 üzenetére
Az eszközök kezelése (pl. IRQ-kiosztás) az ACPI-vel igazán hatékony. Enélkül kb. egy ISA PnP szintjére esik. Ha egyszer belőtted, hogy minden eszköz menjen, okés, csak ne változtass semmit a gépben.
A másik a komplett energiagazdálkodás.
És ACPI nélkül kb. a teljes absztrakt hardver-megjelenítést elveszted. Laptop esetén pl. semmiféle plusz funkció (LED, lid, open-close, elem-állapot), illetve egyes esetekben hőmérséklet-, fordulatszám-figyelés sem lesz.
Szimpla szerver esetén, ami műgyantába öntve áll a sarokban, nincs pitiszka, kikapcsolható. Desktopként viszont szerintem elég gáz így használni.
Sipi
Mont-joie! Saint Denis! Je trépasse si je faiblis!
-
VladimirR
nagyúr
energiagazdalkodni nem sokminden tudna, nincs a gepen monitor (sot, vga sincs), csak 2 proci (katmai p3, ami nem igazan tud meg skalazni), meg egy halokartya
stabilitassal szerencsere nincs gondom, se fagyis, se reboot nem volt az en aktiv kozremukodesem nelkul (azzal mar volt mindketto ^^)
a logok meg hiznak enelkul is, csak lusta vagyok raszanni fel napot (selinux problemazik)kosz a valaszt
-
GD
őstag
válasz VladimirR #5707 üzenetére
kb amit én tudok erről:
az acpi szabványnak van vagy 600oldalas specifikációja.. lényeg hogy ez egy szabványt rögzít, pl hogy a 2.0-ás verzióknak mit kell tudnia.. ha az alaplapod adatai között szerepel hogy acpi 2.0-ás, akkor mindent tudnia kell amit ez a szabvány előír.. mert különben nem írhatná ki a gyártó a minősítést a termékre
más kérdés ,hogy a linux és vagy vs bios féle megvalósítása mennyiben hozza ezeket..tehát a kérdésre: veszíthetsz energiát, pl nem kapcsolnak takarékos módba cuccok, vagy nincsennek kényelmi funkciók, esetleg elsőre megmagyarázhatatlan fagyás, újraindulás, továbbá jobban hízó log-ok
[ Szerkesztve ]
-
VladimirR
nagyúr
inkabb atjovok ezzel ide, mert mint kiderult, a problema nem gentoo specifikus
a kernelben van egy kitetel, hogy ha ilyen alaplaprol van szo, akkor az acpi keruljon letiltasra (egeszen pontosan a /arch/x86/kernel/acpi/boot.c-ben)
arra vonatkozoan, hogy miert, kb annyit talaltam, hogy "bogus irq routing", mast nem igazan (bar ez csak p2b-s alaplaprol szol, s a /drivers/acpi/blacklist.c file-ban van)
mindezek ellenere acpi=force hasznalataval sikerul acpi-val inditani a gepeta kerdesem az lenne, hogy mit veszithetek/nyerhetek, ha hasznalom/nem hasznalom az acpi-t?
hogyan tudom leellenorizni, hogy ha engedelyezem az acpi-t, minden ugy megy, ahogyan kell?ami igazan szembeotlo, hogy jelenleg a halt parancsra csak a hdd-k allnak le, a gep bekapcsolva marad (acpi=force mellett leall rendesen), de ez nem okoz kulonosebb gondot, nem surun allitom le a gepet (cpu homeres miatt kellett volna, de idokozben rajotem, azt nem tudja a lap/proci)
-
GD
őstag
üdv!
ismer valaki olyan ftp klienst ami tud hasonló hdd és fülkímélő dolgot mint pár torrent kliens, hogy, x adatot ramba gyűjt, majd aztán írja lemezre.. az x mennyiségét a user tudja megadni..
-
bambano
titán
válasz Anakin007 #5701 üzenetére
meg kellene nézni, hogy a ghostscript paraméterei között benne van-e, hogy lépjen ki, ha készen van.
régebben volt olyan gond, hogy ott maradt a gs> prompt.Próbáld ki, hogy telerakod a queue-t képpel, amikor megakad, akkor ps -ax|grep gs
és küldessz egy hup szingált a gs-nek. Ha ettől kinyomja a következő képet is, akkor ez a baja.Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
bambano
titán
válasz VladimirR #5696 üzenetére
Erre sok féle válasz lehet, környezettől függően.
Ha udev-et vagy hald-t vagy ilyeneket használ a kiadásod, akkor egyszerűbb mindent modulba.Egyébként szerintem root eszköz meghajtója, root filerendszer drivere meg elsődleges ethernet kártya drivere bele a kernelbe, a többi modulba. Én az initrd-s cuccokat nem szeretem, de most már túl nagy meló lenne kigyalulni a debianból. Sok lúd lustát győz
Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
Anakin007
aktív tag
Világért sem akar erre járni egy CUPS szagértő?
Új hozzászólás Aktív témák
- Telekom mobilszolgáltatások
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Hibákat orvosol az új Arc meghajtó
- Ukrajnai háború
- Lakáshitel, lakásvásárlás
- EA Sports WRC '23
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Politikai mémek
- Azonnali informatikai kérdések órája
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- További aktív témák...
- AKCIÓ! Microsoft szoftverek, vírusírtó szoftverek, egyéb szoftverek széles választéka!
- EREDETI JÁTÉK KULCSOK - STEAM, EA, UBISOFT, EPIC GAMES - LEGJOBB ÁRON
- Microsoft Office Home & Business 2024 PC/Mac EP2-06638
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Játékkulcsok a legjobb áron: Steam
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest