- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Egyszerre legnagyobb és legkisebb is a Garmin Venu X1
- Magyarországon is kapható a Moto G85 5G
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Motorola Edge 40 - jó bőr
- Yettel topik
-
Mobilarena
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
_Dumber_
őstag
válasz
dabadab #20821 üzenetére
Ezt én kipróbáltam és ez az eredmény:
A Dokuments mappám egy symlink:
lrwxrwxrwx 1 dumber users 42 júl 21 13.07 Documents -> /home/dumber/adatok/data2/Gábor/Documents/
navigáláskor ez történik:
[dumber@Acer] ~ % cd Documents
[dumber@Acer] ~/Documents % cd ACN
[dumber@Acer] ~/Documents/ACN % cd ..
[dumber@Acer] ~/Documents % cd ..
[dumber@Acer] ~ % -
Vladi
nagyúr
válasz
dabadab #20675 üzenetére
erre nem tudok neked korrekt választ adni. Lényeg, hogy hiányolta a csomagot.
A fedorában van ilyen csomag: mesa-vdpau-drivers
Na ebben van olyan fájl, ami kell.Viszont meglett a workaround
Mindjárt írom be az eljárást a centos topikba.
mod: ez a csomag.
-
Jester01
veterán
válasz
dabadab #20542 üzenetére
Csak a skype miatt nem raknám fel, plusz van némi support tapasztalatom vele ami egybevág egy másik sorstársam véleményével:
From the huge experience of the Linux communities, most of the audio bugs in Linux are usually cleared by uninstalling PulseAudio and installing Alsa instead (and ideally, pinning PulseAudio as “never install”)
-
bambano
titán
válasz
dabadab #20348 üzenetére
"egy komplett X server, sok szempontból hozza azokat az előnyöket": mint pl. a memória zabálás, ami egy rpi-nél kritikus kérdés.
"akkor könnyebb VNC klienst szerezni, mint X-et.": már van X-e. ráadásul valószínűleg egyszerűbb pc-re Xet szerezni, mint málnára vnc szervert. -
Apollyon
Korrektor
válasz
dabadab #20072 üzenetére
Ehh, erről igazán leadhattak volna egy cikket az ITCafén.
Én csak ritkán használtam Operát, inkább windózon, mert ami FF-ban nem nyílt meg (a sok tiltás miatt) az operában tuti. Amióta linuxot használok azóta a másodlagos böngészőm a Chromium mert az nem annyira kémprogram mint a Chrome.
De amúgy azt észrevettem hogy két általam használt Opera verzió között valami nagyon éles váltás volt funkcionálisan is, és olyan szinten belassult hogy kb használhatatlan lett. Meg egy konkurens oldalon olvastam hogy van már Chrome alapú Opera, de csak és kizárólag fejlesztőknek és csak Ubuntura. Tehát akkor ennek is csak a fele igaz...
-
válasz
dabadab #20058 üzenetére
Határozott megállapítás, bár azt, hogy cc. 2500 éve mi történt, Lao Ce valós személy volt-e vagy legenda csupán, mondhatott- e ilyet vagy kizárt? Az általad jelzett korszakában biztosan nem, a többi időszakáról meg nincsenek feljegyzések. Az ilyen emberek, ha léteztek, hajlamosak egyszer csak megvilágosodni, gyökeresen másként szemlélni a világot. Buddhánál is megfigyelhetünk bizonyos változásokat a világ dolgainak szemlélésében.
Ha ennyire zavar, módosíthatom a jelzett idézetet bármire.
-
bambano
titán
válasz
dabadab #20013 üzenetére
annál, hogy rakjon fel magának squidet, minden ötlet jobb.
"mert az csak akkor allitodik be, amikor bejelentkezik": természetesen nem, bármikor beállíthatod.
ha grafikus programhoz akarsz előbb környezeti változót állítani, akkor írsz egy két soros wrapper scriptet, amiben beállítod a változót, majd utána elindítja az eredeti programot és berakod egy olyan könyvtárba, ami előrébb van a keresési úton, mint az eredeti.másrészt annyiból igazad van, hogy egy olyan beállítást, ami a hálózat állapotától függ, akkor kell elvégezni, amikor a hálózat állapota változik. tehát ha mindenáron proxyzni akar, akkor két út lehet:
1. csinál két példányt az apt konfigjából, és az if-up.d/if-down.d-be rakott scriptekkel eldönti, hogy melyiket kell élesíteni és azt berakja a helyére.
2. hagyja az egészet a pokolba, nem az aptot konfigurálja át, hanem tűzfalból csinál transzparens proxy redirectet vagy nem redirectet.és a legszebb megoldás az, ha a kijárati routert üzemeltető csinálja meg a transzparens proxyt úgy, hogy a kliens gépeknek semmi köze ne legyen hozzá. ez a legutóbbi lenne az a megoldás, amikor a kalapáccsal ténylegesen a valódi problémára ütünk és nem mellé, az ujjunkra.
-
Speeedfire
félisten
válasz
dabadab #20007 üzenetére
Gyors feldobtam a tinyproxy-t (ezt többé kevésbé ismerem openwrt korszakból), beállitottam a reverseproxyurl-t.
szabi@thinkpad-t430 ~ $ cat /etc/environment
http_proxy=http://localhost:8888
https_proxy=http://localhost:8888
szabi@thinkpad-t430 ~ $szabi@thinkpad-t430 ~ $ cat /etc/apt/apt.conf
Acquire::Check-Valid-Until "false";
Acquire::http::Proxy "http://localhost:8888";
Acquire::https::Proxy "http://localhost:8888";Nem akar menni valami miatt.
-
atesss
addikt
válasz
dabadab #12021 üzenetére
Par hete kerdeztem mar errol a temarol itt, akkor az derult ki, ha az egyik hibernalva van a swap-ra, es arra rainditom a masikat, abbol lehet gond.
de ha mountolni akarod Ubuntu alol a Mint particiojat
Igen, akarom majd, de ugye ne telepitsen oda semmit se most, kb. csak ugy hasznalnam ay Ubuntu alol, mint egy ures "adat" particiot.
Es ugyanezt visszafele, Mint alol az Ubuntu particiojara.Ha nem adok meg csatolasi pontot ra, akkor azt irja ki figyelmezteteskent a telepito:
"Ha a particionalo menuben nem adsz meg egy csatolasi pontot, a particio hasznalatlanul marad."
Akkor ez igy jo lesz, aztan majd ha mar fent van mind2 rendszer, majd csatolom ahogy leirtad ? -
Jester01
veterán
válasz
dabadab #10389 üzenetére
A grub is a BIOS-t használja ... minden a BIOS-t kénytelen használni aminek nincsennek saját alacsony szintű driverei.
int
rawread (int drive, int sector, int byte_offset, int byte_len, char *buf)
...
bios_err = biosdisk (BIOSDISK_READ, drive, &buf_geom,
read_start, read_len, BUFFERSEG);(grub-0.97/stage2/disk_io.c)
@bambano: biztos, hogy a jumperelést fel tudja oldani a linux?
-
-
válasz
dabadab #9063 üzenetére
amikor létrehozom az új usert, akkor meg fogja kérdezni, hogy milyen userid-t szánok neki? mert akkor nem probléma
fstabban ugyanígy kell valami --bind szerű parancs, vagy csak simán beírom, ahogy a többit is?
gondolom a legaljára, hogy be legyen mountolva a főkönyvtár, mire erre sor kerül -
-
-
válasz
dabadab #8314 üzenetére
250GB-s Samsung HD250HJ SATA-II
a pontos életkorát nem tudom, de annyira azért nem öregBIOSban nem emlékszek, hogy találkoztam volna ilyen opcióval, de kétlem, hogy le lenne tiltva, mert a másik winchesterem (500GB Samsung HD501LJ) mindenféle SMART adata hibátlanul kiolvasható
-
icemad
nagyúr
válasz
dabadab #8049 üzenetére
Hát úgy unblock minden. Egy ablak megnyitása kb. 8-10 mp. Videó betöltése 20mp. Másolások pendrive-vinyó között. A bootolás mondjuk aránylag gyors, kb. 25mp. Képek nézegetése (5-6 megapixelesek) kb. 3mp/kép. Pedig nincs leterhelve, egyszerre max 2-3 ablak van nyitva.A beállításoknál a legjobb teljesítmény van belőve. (Semmi effekt)
-
ivivan
tag
válasz
dabadab #7970 üzenetére
Hát ez egy etch Debian 2.6.18-6-686-bigmem kernellel, és resize2fs 1.40-WIP (14-Nov-2006) verzióval.
Szerintem egyébként itt mondja meg, hogy mi a baj:
old desc_blocks = 3, new_desc_blocks = 4Szerintem valami méretet kellene növelnie (nem tudom mi az a desc blocks), amit már nem tud online megtenni...
-
ivivan
tag
válasz
dabadab #7954 üzenetére
Húúú, ez engem most nagyon érdekel!
Van egy szerverünk, amiben a vinyó - jó Linux szokás szerint - szanaszéjjel van partícionálva (azóta minden szervert egyetlen hatalmas partícióval csinálok): külön van a /home a /boot a /tmp a /usr és a /var, mindez LVM-el.
Nomármost telepítéskor fogalmunk sem volt, hogy melyik partíció lesz a nagy - akkor még úgy volt, hogy a /home-ban lesz egy nagy samba megosztás, de aztán arra lett külön szerver - ezért kihagytunk a partícionálásból 60G-t, mert hogy az LVM-ben majd ahhoz csapjuk hozzá, amelyikhez akarjuk.
És el is jött az idő, amikor betelt a /var és a /usr, hát gondoltam átméretezem, mi az nekem? Az lvextend paranccsal sikeresen át is méreteztem a /var-t 40G-ról 60G-ra és itt jön a gond: a df szerint a partíció még mindig 40G-s, az lvs szerint viszont 60G.
Némi google használat után rátaláltam az resize2fs parancsra, de ha kiadom a
resize2fs /dev/mapper/sys-var 60G
parancsot, akkor a következő üzenetet kapom és nem történik semmi:
Filesystem at /dev/mapper/sys-var is mounted on /var; on-line resizing required
old desc_blocks = 3, new_desc_blocks = 4
resize2fs: Filesystem does not support online resizingVan valami ötlete valakinek?
-
bambano
titán
válasz
dabadab #7944 üzenetére
Szerintem akár a debian installer netbootos fejezetéből, akár a neten fellelhető millió debian alapú terminál projektből ki lehet nézni, hogyan bootol egy debian netről, utána oda kell tolni neki a live cd-ről átmásolt könyvtárstruktúrát nfs-en. Nem hinném, hogy nagyon bonyolult lenne. Ki kell szedni a cd-ből a kernelt meg az initramfs-t és azt bootoltatni pxe-vel.
-
-
-
válasz
dabadab #6956 üzenetére
Szerintem azért ennyire régi működőképes gépeket már nem nagyon találsz
Az 5-ös Debian valószínűleg elindulna, de azt még az asztali, lényegesen nagyobb teljesítményű gépemen is sokáig tartott - igaz virtuális gépben - telepíteni. Most az következik, hogy felpróbálom a laptopra a 3-ast, meg a 4-est, meg az 5-öst. Amelyikkel a legjobb használható teljesítményt kapom, az marad.
-
-
-
-
fsb1000
nagyúr
válasz
dabadab #6919 üzenetére
Aszem azt írta ki, hogy ERROR: Nincs file a mappában.
De majd megnézem este megint.Aztán G4L-t csak beüzemeltem... kissé fapados, ráadásul a partimage-t használja.
[link] - nem volt egy egyszerű menet mire rájöttem hogy müxik és hova menti a backupját
(+kiterjesztés problem..., mert ugye 000-at ad a kezdő file-nek)G4L-vel is akadt gondom, ezt csináltam
- particiók törlése
- Ubuntu szerver Install (particók Rendszer, DATA, MENTES)
- G4L rendszer_particó mentése [-> MENTES particióra u1.000]
- OK!!!
- Midnight Commander telepítése (sudo get-apt install mc)
- MC indítása - OK
- Másolgatás, állítgatás rendszer particón MC-vel (probaképp)
- OKRestore:
- G4L rendszer_particó Restore [MENTES partició u1.000 -> /]
- Restart, ubuntu szerver bootol - minden OK-nak látszikpróba:
- MC nem indul - OK (hiszen eredetileg sem volt rajta)
- MC install(sudo get-apt install mc) azt mondja már instalva van. ehh.. miért?
- MC megint indit : aszongya MC nincs installva, de installjam.Következtetés:
- nem sikerült visszaállítanom 100%-an a rendszert.
- lehet hogy a /var [DATA] particomra is rakott infokat? -
fsb1000
nagyúr
válasz
dabadab #6903 üzenetére
OK, köszi!
Mégegy (2) kérdés:/var -on hoztam létre a shared foldereket.
Az mindegy hogy root-ként vagy userként hozom létre az alfoldereket, ez nem befolyásolja a hozáférést/irhatóságot?A másik: fix ip cimmel beraknék egy hálózati nyomtatót.
A samba-ban kell valamit konfigolni a [printer] részben?
cpus-ról nem sok infom van... vagy legyen önnáló a hálósprinter és a nyomtatási feladatok ne szaladjanak át a linux szerveren.Elvileg az XP munkaállomás "pufferelhetné" a nyomtatási feladatot amig a printer felszabadul, bár mláttam már egymásra nyomtatott szöveges doksikat.
-
bambano
titán
válasz
dabadab #6619 üzenetére
azt, hogy kifelejtetted a make oldconfig parancsot.
ha átmásoltál bárhonnan egy konfig file-t, akkor utána ez kell, majd a szokásos kernel fordítás.b verzió: amikor kicsomagoltad a kernelt, make menuconfig, abban van egy load alternate config pont, azzal töltöd be a máshonnan szerzett konfigot.
A kernel headersben szerintem nincs rendes config, felrakod azt a kernelt, amit patkolni akarsz és a /boot alá szokás tenni a konfigját, vagy, rendesebb kernelekben, a /proc/config vagy /proc/config.gz-ben is benne van a konfig.
Ja, és mostanában csinálnak olyat a kernelek, hogyha kimented alternate konfigba a beállításokat, akkor a .config-ba már nem teszik bele. A 2.6.26.5 pl. csinált ilyet. Úgyhogy két menetben tudtam menteni.
-
VaZso
senior tag
válasz
dabadab #6342 üzenetére
Köszönöm a válaszod.
A task managerrel kapcsolatban éreztem, hogy nincs minden rendben (azért is írtam oda, mire gondolok konkrétan), csak nem jutott eszembe jobb szó...Az xstartup filet megtaláltam.
Viszont volna még egy problémám...
A VNC felületén keresztül nem tudok wine-t indítani. Helyette egy hibaüzenetet ad ki és nem tudom, mit kezdjek vele.
Közvetlenül a gépen, ugyanazzal a felhasználóval elindul.xstartup default állapotban van, ha "kézzel" elindítok egy másik ablak menedzsert, nem változik a helyzet. Root és normál felhasználóval is ugyanez van, viszont wine-t szeretném használni.
Mit tegyek?
-
VaZso
senior tag
válasz
dabadab #6340 üzenetére
Köszönöm szépen bambano és dabadab válaszát, mostmár elindul a vnc-kiszolgáló.
Végülis dabadab megoldását használtam, egyedül egy dolgot nem értek csak benne...
Olyan szépen néz ki ez a ciklus, valamiért mégsem sikerült nálam elérnie a célját.Ha külön beírom az egyes felhasználókhoz a sorokat, akkor rendben elindul, tehát végsősoron semmi gondom, csak fura, hogy szerintem működnie kéne, de nem teszi...
A for USER in rész után következő sztringek helyére természetesen a felhasználókat írtam, de csak az egyik vnc-jét indította el (az viszont ment).
Lehet, hogy közrejátszik a lustaságom is, mert próbaként az egyik felhasználó maga a root volt...Lehet, hogy ezért nem futott le rendesen? - Mondjuk így hirtelen belegondolva elég furán hangzik a su - root stb. bootkor...
- egyébként a root része ment, a másik nem.
Szerintem holnap megpróbálom mégegyszer normálisan, most már túl késő van hozzá...
Egyébként ez a su-dolog elég evidens, de eszembe sem jutott volna...
--
...szóval a lényeg, hogy mostmár megvan, amit szeretnék, már csak a vnc over ssh-t kell beállítanom hozzá és már félig boldog is vagyok.
Köszönöm a sgítséget!
Ami még izgat kicsit, hogy a vnc által feldobott puritán képre talán fel kéne raknom egy afféle task-managert. (Minden egyéb, tehát menü és egyéb dolgok nélkül - esetleg egy pár programos indítópulttal.) - Tehát arra a sávra gondolok, ahol a futó programok helyet foglalnak.
A Gnome menüjét nem szeretném használni hozzá, vagy legfeljebb lecsupaszítom kicsit.A lényeg az lenne, hogy a többnyire egyetlen futtatandó programot el lehessen indítani, de legalábbis lekicsinyítés után visszahozható legyen valahonnan.
Milyen kis gépigényű programot tudnátok javasolni a feladatra?
Talán érdemes lenne Gnome helyett is valami mást feltennem, pl. xfce vagy más alacsony gépigényűt, bár nem tudom, ezt az alapjában véve csupasz felületet mennyire befolyásolná (gépigény szempontjából)...Szerintetek?
-
VladimirR
nagyúr
válasz
dabadab #6245 üzenetére
ha minden igaz, ez kell neked::
screen -dmS proba
screen -S proba -X screen -pa masodik sort n-szer ismetelve lesz n+1 ablakod az proba session-ben
arra viszont nem sikerult rajonnom, hogy a -S -p -X hogyan mukodik, legalabbis az alabbi nalam nem akar csinalni semmit:
screen -S proba -p 1 -X mc -
bambano
titán
válasz
dabadab #5904 üzenetére
Imho nem mondják első körben, hogy x év munka meg péz után első körben kihajítjuk a linuxot, hanem először kis helyet szorítunk a vistának, felrakjuk rá a lomot dualbootban, majd később, nicsak, senki nem linuxozik, akkor nem is kell már linux. Szépen kivitelezett meghátrálás, lehetőleg minimalizál presztízsveszteséggel.
De szerintem ne offoljunk itt, van most arra kéznél másik totyik
-
-
GD
őstag
válasz
dabadab #5651 üzenetére
gd@mainpc:~$ ircat mplayer
mplayer: unknown token "name" in /home/gd/.lircrc:17 ignored
mplayer: unknown token "flags" in /home/gd/.lircrc:18 ignored
mplayer: unknown token "eps" in /home/gd/.lircrc:19 ignored
mplayer: unknown token "aeps" in /home/gd/.lircrc:20 ignored
mplayer: unknown token "ptrail" in /home/gd/.lircrc:22 ignored
mplayer: unexpected token in line /home/gd/.lircrc:23
mplayer: unknown token "gap" in /home/gd/.lircrc:24 ignored
mplayer: bad file format, /home/gd/.lircrc:26elég cifrán indul a történet..
-
válasz
dabadab #5520 üzenetére
Én hallottam kettőről is: Direct Connect Pro, és a másiknak nem tudom a nevét... A DC Pro-t 2002 óta nem fejlesztik, és állítólag nem műxik a mai hubokon, a második meg hibázik a többszálú letöltésnél, és olvashatatlan lesz a file.
mod: Vladi: igen a másik a valknut, arról írták, hogy hibázik. De sztem kipróbálom...
-
VladimirR
nagyúr
válasz
dabadab #5517 üzenetére
multkor, mikor ajanlgattad feltettem, gondoltam vetek ra egy pillantast
a szandek megvolt
egyfelol nekem folosleges, mert tobbnyire csak torrent-ezek, nagyon ritka az, hogy mas protokolhoz nyulnek
masfelol szinte csak szetetet dobott keresesre (tipikusan mar-a-neven-latszik-hogy-fake cuccokkal volt tele a kereses eredmenye)
eroforrasbol is tobbet evett meg, mint a fentebb emlitett rtorrent, s ez a p1-esemen igen sokat szamit valasztaskorezek miatt, illetve mivel csak torrentezem, nekem pl tobb, mint folosleges
-
zoltanz
nagyúr
válasz
dabadab #5484 üzenetére
Én is az XFS -rõl olvastam, hogy nem volt probléma vele, de lehet inkább aról van szó relatív kevés helyen használják és még nem állt elõ bonyolult szituáció ahól hiba történt volna.
Az adat titkosítás nézegetem akár EXT3 EXT2 fájlrendszeren létre lehet hozni titkosított fájlrendszert (több eszközre is kimenthetõ a kulcs, ha az egyik elveszik pl.) ez a LUKS féle algoritmus 2.6 os kerneltõl támogatott (épp mérhetõ teljesítmény csökkenéssel operál). Lényegesebb, akár felfogható egy online check eljárásnak is, (igaz csak adategyezésre alkalmas és persze elötte az integritást ellenõrzni kell) azaz elfogadható biztonságban tudhatjuk adatainkat egyszerre mindkét szinten.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- NJOY Aster 3K 3000VA/2700W Rack Szünetmentes Táp
- Csere-Beszámítás! Sapphire Pure RX 7700XT 12GB GDDR6 Videokártya! Bemutató Darab!
- Kingmax 1x2GB DDR2 800 RAM eladó
- AKCIÓ! MSI B365M i5 8600 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700XT 8GB CM MASTERBOX Q300L Zalman 600W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest