- Térerő gondok, tapasztalatok
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Na! Ez egy JÓ utólagos autós fejegység - Minix CP89-HD
- Samsung Galaxy A34 - plus size modell
- Új térképfunkciók érkeztek az Amazfit T-Rex 3-ba
- Google Pixel topik
- One mobilszolgáltatások
- Nem várt platformon a OnePlus Nord 5
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- Milyen okostelefont vegyek?
-
Mobilarena
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
ngabor2
nagyúr
lehet, hogy őt se a szépsége és az íze érdekli, csak az, hogyha betesz egy cd-t, amin van egy divx-es film felirattal, azt teljes képernyőben le tudja egyszerűen játszani. amellett, hogy neked is teljesen igazad van, az ő álláspontját is megértem.
most, hogy megszoktam az automountot, kezd hiányzani, hogy sikerült valahogy kilőnöm
hogy hogyan, arra nem jöttem rá.
-
GD
őstag
válasz
Core2duo6600 #4698 üzenetére
a szépsége a konzol mögött van, amikor a guin nincsennek meg a finom beállítási lehetőségek, ha ezt az ízt nem érzed akkor sokat kihagysz a linuxból
-
GD
őstag
válasz
Core2duo6600 #4690 üzenetére
beírod a böngészőbe hogy java, letöltöd, elolvasod a howto-ját a weblapon..
java.com
introductions... -
Core2duo6600
veterán
Most tettem fel az opensuse 10.3 64 bitest
és nincs java támogatásom a böngészés alatt a kaffeine is nagy nehezen volt hajlandó feltenni a codecjeit
HOgyan tudnék java támogatást csinálni a böngészőre?, A Firefoxot használom -
Vladi
nagyúr
Akit érdekel a műsor, letöltheti erről a címről.
-
Vladi
nagyúr
Hallgatni Petőfi!
Épp a linuxról van szó benne a Netidők című műsorban.
Részletek később. -
GD
őstag
jó persze, mindenhol és mindenre a minimálisan szükséges jogokat adjuk, alap biztonsági kérdés, de egy otthoni süsü linuxra amin feltehetően nem is ment fel a progi csak a gui-s előtét, nem sok rizikót látok :-) ellenben ha vmi jogosultság problem lett volna akkor ezzel kiderül mert írni tudna bele a cucc
-
GD
őstag
xorg reconfigure-nál van vagy 3 féle egér beállítási lehetőség, pl egy usb egér melyiken érzi legjobban magát?
-
GD
őstag
kérdés hogy van e a süsüben annyi iq hogy a csomagkezelő magával rántsa a frontendhez a programot is, vagy legalább felajánlja..
vagy a user képes e a feltelepített/felrakható csomagok között a protfpd-re rákeresni?
hogy tudnak a kezdők suse-val linuxozást kezdeni? ennyire jó a suse marketing? a lehető legjobban eltávolítja őket a linux valódi lényegétől..abszolút nem kényszeríti rá a gondolkodásra -
Vladi
nagyúr
Naa! Már majdnem jó a kérdés!
Valóban a Gproftpd az csak egy felület ami segít beállítani a proftpd nemű ftp szerver programot. Tehát ez utóbbit is fel kell tenned.
íme egy rövid ismertető: http://wiki.hup.hu/index.php/ProFTPDDe! Ha adatmozgatásra kell, érdemesebb más módszert alkalmazni.
Pl: linuxok között nfs windowsos hálózatban samba. -
ngabor2
nagyúr
1: elég szomorú, hogy cross-postolsz, ahelyett, hogy egy helyre írnád be a fórumban.
de a hiba valszeg az, amit a hibaüzenet ír: nincs feltéve a proftpd. hogy suse alatt hogy kell feltenni, azt nem tudom. talán a yast2-ben találsz valami segítséget.
amit feltettél, az egy frontend, tehát kell mögé a valódi program.
-
Marty8
tag
hello!
ez lenne a bajom:
köszi -
GD
őstag
iptablesben kellett kicsit faragnom, vannak még hiányosságaim
hogy mondom iptables-ül hogy:
a belső hálón a nem 192.168.1.0/24--ről outputra menő kapcsolatok drop és log?iptables -A OUTPUT -p tcp -s !192.168.1.0/24 -j DROP
iptables -A OUTPUT -p udp -s !192.168.1.0/24 -j DROP
iptables -A OUTPUT -j LOG --log-prefix „OUTPUT_DROP: ”
korrekciót kérek ha baromság, köszi
?ps: ha van vkinek vállalati/otthoni szigorú iptables scriptje, tanulás céljából szívesen belenéznék ha kicsit megjegyzésekkel fel van tuningolva,az sem baj..
-
bambano
titán
Full opfftopic:
volt egy Géza nevű évfolyamtársam, fogalmazzunk úgy, hogy nem ő volt az osztályelső matekból. Egyszer kihívtál felelni, kapott egy bazi nagy törtet, hogy egyszerűsítse le. Géza állt-állt a táblánál hosszú percekig, a tanár biztatta, nógatta, korholta, stb.
Mígnem egyszercsak Géza felvéste a hibátlan végeredményt. Tanár elképedve kérdi: ezt hogy számoltad ki? Gézva válasza: sokáig néztem...nyilván az történt, hogy a jobb matekosok az első padban megoldották közben és lesúgták, de azért ez a fapofával benyögött duma elég meredek volt
Azóta minden, amit saját szemmel ellenőrizni kell vagy minden, amit szemmel ellenőrés segítségével is meg lehet tenni, az Géza féle ránézéses módszer nálunk
-
GD
őstag
zavaros fórumokat találok és nem egyértelmű a válasz:
cliens1---)))--> wol magic packet--)))->wifiAP--)))-->cliens2
tehát: pusztán wifi hálózaton AP-n keresztül lehet e másik wifi-s gépet éleszteni?
illetve, hogy derítem ki tutira hogy az adott kártya\bios\stb keresztmetszetek támogatják e a WOL-t? -
GD
őstag
válasz
bambano #4660 üzenetére
hobbi szinten, később ki akarom próbálni az LTSP dolgot is vmi PXE lan indítással a kliensek részéről, jelenleg doksikat olvasgatok, elég részletesen leírták benne, meglátom hogy boldogulok majd vele
(Linux bevetés közben - második küldetés /Kiskapu kiadó/)kigooglezom az általad javasoltat is, köszi
-
bambano
titán
Szerintetek mivel lehet legjobban word doksit latex-be konvertálni? gyakorlati tapasztalat érdekelne, a gugli nekem is adott egy kosár elméleti találatot... thx
-
GD
őstag
üdv!
távoli X belépéssel, xdmcp-vel ismerkedem (mindkettő gnome és gdm) mostanság
ubuntu és debian között, többnyire sikeresen
így nyitom a kapcsolatot gnome-terminal alól:
X -query host :1lehet nem ez a legjobb mód.. de
ekkor a CTRL+ALT+F8-on beloginol a gdm-el a másik gép Xserverére
kérdésem: hogy lehet szakítani a folyamatot ha fagy?
a ps aux és a who mintha nem mindig értene 1et abban, hogy most még bent vagyok vagy sem..tehát kliens és/vagy server oldalról kellene az adott xdmcp-vel nyitott X leállítása egyszerűen amikor nincs mód a szabályos kiloginolásra
remélem érthetően fogalmaztam meg a bajom, köszi
-
Core2duo6600
veterán
-
Vladi
nagyúr
válasz
Core2duo6600 #4655 üzenetére
Te is szoktál észnékü kattyingatni?
Radikál: keresd meg a ~/.kde vagy valami könyvtárban a beállításit és töröld. (Persze így minden beállítás elvész.)
-
Core2duo6600
veterán
erre valaki ?
-
Nagytalp
senior tag
Tedd fel az ntfs3g csomagot meg mindent amit magával húz.
Fstabba pl:
# /etc/fstab: static file system information.
#
# <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass>
proc /proc proc defaults 0 0
# /dev/sda1
UUID=bde88c8e-814e-4bf5-9dbf-8ef7bf09626b / ext3 defaults,errors=remount-ro 0 1
# /dev/sda5
UUID=0bddadb4-a3cd-4b39-ad99-96b1cfa2b000 none swap sw 0 0
/dev/hda /media/Lg udf,iso9660 user,noauto 0 0
/dev/hdb /media/Pioneer udf,iso9660 user,noauto 0 0
#/dev/fd0 /media/floppy0 auto rw,user,noauto 0 0
/dev/sda1 /media/divx ntfs-3g rw,nosuid,nodev,umask=222,utf8 0 0
/dev/sdb1 /media/dvd_iso ntfs-3g rw,nosuid,nodev,force,umask=222,utf8 0 0
/dev/sdc1 /media/dvd ntfs-3g rw,nosuid,nodev,umask=222,utf8 0 0
/dev/sdd1 /media/metal ntfs-3g rw,nosuid,nodev,umask=222,utf8 0 0
/dev/sdf1 /media/series ext3 rw,defaults 0 0
/dev/sdg1 /media/mp3 ext3 rw,defaults 0 0
#/dev/sdh1 /media/mp3 ext3 rw,noexec,nosuid,nodev 0 0#Example for hungarian locale#
#
#/dev/hda1 /mnt/windows ntfs-3g silent,umask=0,locale=hu_HU.utf8,no_def_opts,allow_other 0 0
#
#Na ezt megmondtam
Szóval ez a saját fstabom. Ntfs csatolás és írás hibátlanul megy linux alatt egy ideje. Nem tudom suse alatt hogyan is van ez. De KDE alatt kwikdisk -et használok csatolásra. Tehát ha beírtad a megfelelő sort az fstabba akkor a kwikdiskben jelentkezik is. -Ha nem akkkor idítsd újra a csatoló alkalmazást. Ha mindent jól írtál be akkor halkan csatolja is. Ha nem akkor kapod a hiba üzenetet.
A meghajtó "betűjelének" felismerésére segítséget nyújt az fdisk -l parancs.
Üdv., Nagytalp.
-
04ahgy
nagyúr
Azon csodálkozom, hogyhogy a SuSe-nek nincsen alapból engedélyezve az automatikus mountolás támogatása? Mert az esetben egyből látnia kéne a FAT32 partíciót, nem?
A Mandriva (ex. Mandrake) nekem mindig szépen felismeri az ilyesmit, pedig ntfs-sel is gyakran bíbelődtem a win alatt... Asszem a 2006.0 óta nincs ilyen gondom. A korábbiaknál sem hiszem, de arra nem emlékszem bizonyosan.
HGyu
-
Vladi
nagyúr
-
Marty8
tag
hello
Suse linux 10.3 van fent a gépemen, és egy ntfs particiót akartam vele felismertetni.
találtam egy leírást, ezt... itt nem tiszta ez teljesen.
ha valaki segítene, megköszönném.hup-on olvastam:
Gondolom ntfs particióról van szó.
Több megoldás is van:
1. Létrehozol egy fat32-es particiót adatcserére, mert azt tudod windows és linux alól is írni/olvasni.
2. pendrive-ot használsz, bár ebből már a fél gigásnak is rendesen megkérik az árát.
3. Elméletileg létezik megoldás arra is, hogy ntfs-t írj linux alól, de nem ez nem teljesen biztonságos. Szóval inkább az első kettő valamelyikét ajánlom.persze a pendrive kilőve
, és csináltam egy fat32-t windóz felületről, ezt hogyan kell felismertetni vele?
-
GD
őstag
http://www.brennan.id.au/20-Shared_Address_Book_LDAP.html
találtam egy ilyet, de LDAP-hoz szaglásom sincs, gondolom ez alapján meg lehet csinálni?
-
GD
őstag
üdv!
milyen workaround vagy már kitaposott út lenne arra a problémára, hogy:
egy 20-30 xp kliens outlook címjegyzékét egymás közt látni tudják ha van egy linux server?
azaz, egy központi címjegyzék "szinkronizálódna" minden esetben ha vki új címet vesz fel a saját outlookban, az megjelenni a többieknél ismég az is járható lenne hogy: a kliensek outlook tároló mappája sambás könyvtár lenne, ezeket vmi script leszedi, kifejti, összefésüli, és generál belőle valami adatbázist vagy webes felületet ami egy html mailto kattintással megnyitná a megcímzett üres levelet..
mondjuk a lehető legkevesebb programozói tudás (php és társai) némi bash script-el
bocs ha zavaros voltam, csak vakon vagyok a témában, bármi életképes ötletet szivesen fogadok ami nem az hogy vegyenek 2k3servert meg exchange-t + kitudja hány licencet
-
korcsi
veterán
Másvalaki?
Előre is köszi! -
bambano
titán
A bootp szerver által generált válaszcsomag mérete túl nagy a bootp szervernek. Lehet, hogy nem dhcp szerver fut abban a cuccban, hanem bootp.
Debiant lehet hálózaton telepíteni... Az még egy kérdés, hogy ilyen cuccot rá tudsz-e venni a pxe bootolás kiszolgálására (szerintem nem).
-
szatocs
őstag
Hi Mindenki!
Az lenne a problémám, hogy feltettem egy Feroda linuxot a win xp mellé. Ezzel nem is lenne gond, viszont a monitort állandóan nagy felbontásra lövi be (2xxx szer 1xxx - re), és sehogy nem tudom átváltani, mert amikor váltanám, akkor minden csíkos lesz, és semmire nem reagál. Leszedtem egy elvileg a videokártyámhoz tartozó drivert 32 bites linuxra, de nem akarózik feltenni. Hogyan tudok feltenni egy ilyen drivert, vagy mi lehet a megoldás erre? Előre is köszi!
-
ngabor2
nagyúr
nem sd kell bele. csak azt nem tudom, hogy hova... ha megtalálnám, akkor tudnám bővíteni.
esetleg ha ethernet-kártyát is találnék hozzá, ami passzol a foglalatába (amilyet még nem igazán láttam, jelenleg egy modem csücsül benne, az lspci szerint winmodem), akkor hirtelen lecsapnék rá.
-
04ahgy
nagyúr
válasz
Nagytalp #4621 üzenetére
Hát jah. A múltkor böngésztem a wikipédiát egy kicsit. Azóta a dd a kedvenc parancsom. Ha egy-két alap csomag fenn van, az aztán mindenre jó. Pl. CD / DVD írás konzolban.
Adott egy A64, MSI VIA K8T800 chipsetes lap, ATI 9600AGP. Nagyon alapfelahsználó szintű ismerősöm használná a gépet, net, multimédia, irodai munka, (pasziánsz
) a feladatkör. Ingyenessége, stabilitása folytán rábeszéltem egy Mandriva disztribre. A VGA-t nem jól ismeri fel, csak 800*600 a felbontás (KDE-ben, állítani sem lehet), xorg.conf manuális szerkesztésével sem orvosolható. Anno ilyennel találkoztam a notebookomon, egy i915resolution nevű csomagot kellett telepíteni. Annak a manualja valami olyasmit írt, hogy betöltődés után a VGA BIOS-ból kiolvasott felbontások egy szabványos értékét kicseréli a nekem kellőre, így ment az 1280*800-as felbontás. Nincs valami hasonló a Radeon 9600-hoz is? Vagy itt szerintetek más eredetű a gond.
HGyu
-
04ahgy
nagyúr
Sziasztok!
A következőben van-e valakinek tapasztalata: Windoze Server 2003 rendszer, AD, file sharing, és printszerver funkciókkal, ~egy tucat XP-s klienssel nagyjából milyen szinten migrálható át egy Samba szerver alá? Egyelőre csak a mértékek érdekelnének, néhány kulcsszóban.. Pl.: igen / nem / kicsit / nagyon / reménytelen.
Köszi: HGyu
-
doc
nagyúr
válasz
ngabor2 #4629 üzenetére
abba még EDO kell, ugye?
anno jártam én is a boltokat ilyen ramért, aztán osztottam-szoroztam, és kijött hogy olcsóbb ha veszek másik gépet
esetleg bontóban érdemes körülnézni, vagy itt a ph-n az apróhirdetések között is szokott lenni
bár ha jól megy, akkor nincs nagy gond_cirmos_:
hát, ahhoz sajna nem értek sokat, max. az xorg.conf szintjéig
dtp proggi van Linuxra (normálisabb)?
azért ha elkészülsz, szerintem szívesen vennénk ha nyilvánossá tennéd, érdekesség is meg a Linuxnak is jót tesz ha ilyen komoly felhasználási területről készül róla szakdoga. -
Core2duo6600
veterán
Opensuse 10.3 asra feltettem a verylt vagy compus fusiont vagy hogy hívják most épp, forog a kocka szépen
De a tetejére és az aljára hogyan tudok tenni egy képet, vagy bármi mást ?
Háttérbe, hogy tudok tenni képet, a térbeli kocka hátterére gondolok...Miért van az, hogy néhány képernyővédő satura kiakasztja a rendszert, ha mukodik a compus
a glxinfo szerint megy a 3 D gyorsításom
A sax2 ben azt mondja, hogy nem megy
Úgyanezek a képernyővédök, ha nincs használatban a compuz, akkor gond nélkül mennekVárom az 5leteket
-
ngabor2
nagyúr
bx440 chipset, úgyhogy valszeg memet elég macerás lenne bele találni, ráadásul semmi hangulatom porrá bontani, hogy a bővítés helyét megtaláljam (a hátlaok leszedésével nem lehet, ezt már végignéztem). de ha ilyen sebességű és ilyen jól viselkedő marad, akkor nem is bántom. telepítés során kevesebbet kérdezett, mint egy win
ja, és természetesen mindent elsőre felismert. cska kicsit sokáig tartott a teljes telepítés (700 csomagot még lekapott a netről...)
-
zsoi
senior tag
Adott egy "desktop" PIV, és hozzá Suse Linux EnterPrise 9. -lehetséges távolról telepíteni a rendszert?
//az install cd-vel való boot talán még megoldható...
Egy alhálózaton van minden. A gépben van pxe komp. hálókártya.
&rew segítségével próbáltam működésre bírni egy bootp szervert: Cabletron
(windows 2000 prof. sp4, fsec client security 7.1-inaktív tűzfal-)
A probléma az hogy a gép kártyája nem hajlandó felvenni dhcp-n az ip címet.
A Cabletron ilyet logol le a dhcp kliens kérésére:
[I]Bootp error: [10040] Erro reading from socket. (2 gépen is próbálva)google ezt írja erre:
Message too long.
A message sent on a datagram socket was larger than the internal message buffer or some other network limit, or the buffer used to receive a datagram was smaller than the datagram itself.[/I]
5let hogy merre induljak el a megvalósítás terén? -
doc
nagyúr
válasz
ngabor2 #4624 üzenetére
én a mai napig WindowMakert használok már jópár éve az otthoni gépen
bármilyen más ablakkezelő feszélyez, nem áll kézre, nem elég testreszabható, lassú, stb
WM a király
melóhelyen Gnome megy a notebookon, de nyomába sem ér a windowmakernek
pedig időnként próbálkozom ismerkedni (gnome, kde, fvwm, enlightenment, xfce, stb) de mindig visszatérek -
Nagytalp
senior tag
Kár ezen vitázni. Van téma ami telepítés után pl. gtk alkalmazásokat qt-vell használ (KDE). Úgy vettem észre egy ideje már arra törekszik mind, hogy gond nélkül fusson az egyik ablakkezelő cucca a másik alatt.
Egy jó példa: FVWM-Crystal-k3b
-
Nagytalp
senior tag
válasz
zoltanz #4614 üzenetére
Bármit feltehetsz..Csak kapcsoldd be a kde és gnome szolgáltatások indítását a beállításokban. k3b-t használok én is.De X-CD roast vagy bármi megteszi. Manapság meg simán elnidul a gtk-s cucc qt-vel és viszont. Amúgy meg írtam már DVD-t terminálból is.
.
De ahogyan ngabor2 mondta xfce csak ablakkezelő. -
_cirmos_
őstag
Sziasztok!
a szakdolgozatomhoz próbálok anyagot gyűjteni. címe "színmenedzsment linux platformon", és a baj az, hogy egyáltalán nem értem a linuxhoz...
szóval ha valaki tudna online/offline magyar/angol szakirodalmat ajánlani azt nagyon megköszönném! linux alapok és disztribúciók összefoglalója is hasznos lenne, szóval ha belinkelitek a kedvenc linuxos oldalatokat akkor azt is átnyálazom, csak nem tudom merre induljak! előre is köszönöm!
-
ngabor2
nagyúr
válasz
zoltanz #4614 üzenetére
most kötözködni fogok
progik oprendszerre, esetleg környezetre vannak, nem ablakkezelőre. az xfce pedig "csak" egy ablakkezelő. tehát akár a k3b-t is felteheted, húzza maga után a kde-s libeket, amik önmagukban nem lassítják a rendszert, viszont kapsz cserébe egy nagyon pöpec cd/dvd-író progit. mikor a gnome-ot nyomtam, akkor is k3b-vel írtam dvd-t.
-
zoltanz
nagyúr
XFCE -re milyen CD/DVD író progi van még?
-
Core2duo6600
veterán
Nyomtatással kapcslatos a kérdésem :
Openoffice szövegszerkesztőjéből akarok nyomtatni, úgy, hogy 1 oldalon 4 A4 es képe látszodjon kis méretben, puskát akarok nyomtatni
No és ezt hogyan
Az penoffice ban nem találtam erre vonatkozó beállítást, holott a nyomi drivere képes erre, mert pl ha pdf et akarok nyomtatni, akkor felkinálja és mukodik is
Most csinálhatnám úgy hogy kimentem a pdf be és úgy nyomtatom ki de jobb szeretném a Write ból, hasonlóképpen mint a Wordből .... -
zoltanz
nagyúr
Nálam az XFCE Linux Mint -nek a Brasero CD/DVD író szoftvere tetszik a legtöbb asztali és számítógépes lejátszó boldogúl a megírt anyaggal. Írtam már vele CD DVD képből és adat lemezt is támogatja a többszakaszos írást így nem kell lezárni a lemezt az írás végén lehet folytatni káésöbb is. Mondjuk és a Philips Verbatim, TDK lemezeket használok leginkább CD 12x és DVD 4* es en írom.
-
korcsi
veterán
Sziasztok!
Lenne egy kérésem.
Akinek 10-esnél nagyobb szorzójú A64-e vagy x2-je van és használ c'n'q-t az megadná nekem a "cat /sys/devices/system/cpu/cpu0/cpufreq/scaling_available_frequencies" parancs eredményét. Ez adja meg hogy milyen processzor szorzókkat próbál beállítani az energia gazdálkodás.Előre is köszönöm.
-
Nagytalp
senior tag
Sziasztok!
Következőt szeretném megoldani. Lenne egy szerver amit csak operációs rendszerszámára tartanék fenn. Ergo a kliens gépben nincs rendszervinyó. Van-e rá lehetőség, hogy a két gép -kliens és szerver- teljesítménye összeadódjon. A kérdés az : hogyan oldhatnám ezt meg? Továbbá az is érdekel, hogy egy gigabit háló elegendő-e az oprendszer -linux- folyamatos eléréséhez?
És még egy nagyon ronda kérdésem van : Megoldható ugyanez window$ alatt is?
-
Nagytalp
senior tag
-
GD
őstag
válasz
bambano #4607 üzenetére
olyat olvastam, hogy belső host kéréseket a külső trace-ra váltogat a két wan között talán..nekem az is bőven elég, meg ha az egyik ledöglik, attól még van net és kézzel nem kell adhock utána állítgatni..
b verzói mindkettő vpn-zik egy 100megás szerverre de akkor a szerver ip látszik kifelé, akkor van ciki ha reccsen a szerver és vagy a vpn, arra meg talán lehet vmi emergency script..
illetve, láttam olyan dlink routert aminek két wan portja van olyan ~180$-ért
mivel azok is linux alapon mennek, gondolom ezt egy p2-es kiszolgálná linux-al
tehát ha nem is lesz dupla sebesség, de lesz dupla biztonság,és vagy fele terheltség/vonal
még körberágom a témát, egyenlőre nem éles de a közeljövőben az is lehet -
bambano
titán
A bgp-hez autonóm rendszerré kell válnod, autonóm rendszer számmal tudtommal. Ehhez optimális esetben provider independent ip címtartományt kell kapni, de ilyet az én tapasztalatom szerint gyakorlatilag lehetetlen keríteni (hacsak nem vagy bazira nagy isp). Elméletileg provider aggregateable címekkel is megy, de azt nem hiszem, hogy egy isp-t rá tudsz beszélni arra, hogy routolja a másik isp címtartományait. Szóval ez a dolog nagyon szép műszakilag, de a magyar isp viszonyok útvesztőiben kivitelezhetetlen (pontosítok: nekem 2-3 év alatt nem sikerült leverni nagy magyar isp-ken).
Több asdl-t úgy lehet kihasználni, ha valamilyen metódussal fel tudod osztani a forgalmat. Például protokoll szerint (az egyik dróton jön be a webes forgalom, a másikon a többi), vagy a kliensek ip címe szerint (a páros végű ip-ket az egyik drótra natolod, a páratlant a másikra).
De ezek nem igazán teljes értékű load balancingok, a semminél azért jobbak.
-
GD
őstag
válasz
bambano #4605 üzenetére
valahol pedig olvasta már egy doksit adsl megoldásban a témára de nem raktam el a linket..
"Abban az esetben, amikor a network load balance több internet kapcsolat (például több bérelt vonal több különböző ISP-hez) ugyan abban a zónában végződtetését jelenti, [[BGP|Border Gateway Protocol]-t kell használni. Ez load balance-ot tesz lehetővé a bejövő és kimenő kapcsolatok között, valamint ha az egyik kapcsolat valamiért megszakad, a kliensek automatikusan átkerülnek a másik kapcsolatra (fail-over). Hátránya, hogy csak statikus IP címekkel működik, és az ISP-knek BGP-t kell szolgáltatnia - ez bérelt vonal esetén csak némi plussz adminisztrációt jelent, *DSL vonalak esetén általában az ISP-k nem szolgáltatnak BGP-t". -
GD
őstag
hogy is hívják az külföldiül mikor 2 wan-os netet összefésülnek és a sávszélességek összeadódnak egy NAT mögött?
erről akarok vmi howto-t keresni, köszi
tehát 2 fajta külső netkapcsolat egy linux gépen összefűzése majd tovább natolása
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Antivírus szoftverek, VPN
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X250 - i5-5GEN I 8GB I 128GB SSD I 12,5" HD I Cam I W10 I Garancia!
- MacBook Air 15 M3 8 / 256GB dobozos 12 hónap garancia
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 9900K 8 mag 16 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- AKCIÓ! Intel Core i7 7700K 4 mag 8 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RTX 4060Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest