- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Egy szenzor, két zoomkamera: újraírta a Huawei a mobilfotózás történetét
- Magyarított Android alkalmazások
- Redmi Watch 5 - formás, de egyszerű
- Google Pixel topik
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- Nem várt platformon a OnePlus Nord 5
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Megérkezett a Google Pixel 7 és 7 Pro
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
-
Mobilarena
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
whYz
őstag
hali
van egy emachines E520-as laptopom és az a gondom, hogy kubuntu alatt nemtudom beállítani a wlant
valami foxconn cucc van benne de ugye senki nem mondaná meg mi... tiszta noname
a wlanhoz először is be kéne kapcsolni egy gombot ami persze megint csak szoftveresde most hiába nyomogatom nem kezd el világítani...
a kubuntu hadrware keresője meg talált valamit de persze az se megy
valami 5let? -
Kommy
veterán
Sziasztok!
Valaki tudna nekem ebben tundna segíten? -
Sanyix
őstag
ezt nembírom... kikészít ez a szar ubuntu.
8.04-es minimál telepítés. Több hónapja próbálgatok (mondjuk nem túl gyakran) egy retkes nvidia drivert telepíteni, hogy legalább a flash videok ne szaggassanak. De mindig hiányzik valami, nem úgy működik ahogy kell, nem lehet úgy megcsinálni ahogy írva van. Most megint megpróbáltam, olvastam az ubuntu wikin hogy pont a 8.04-hez hogy kell. sudo apt-get linux restricted server akártmi. Feltelepül, kész reboot. Nem történik semmi ugyanúgy szaggat minden DE DE legalább már hang sincs, az alsamixer meg már azt írja hogy nem talál hangeszközt, ezzel eddig nem volt baj....
-
VaZso
senior tag
Próbálkozom USB flash-ről bootolni a következő rendszereket:
- Linux
- Hiren CD
- MiniPEElőbbi kettő működik (bár Hiren boot lemezén majd még módosítok, mert B: -ként látja a floppy-t).
MiniPE-t viszont még nem sikerült működésre bírni.
Alapvető probléma: hogy adjam át az irányítást a betöltőjére.Próbáltam grub-ból chainloaderrel, syslinux alól chain.32-vel, sikertelenül.
Találtam példákat grub4dos-ra, ezt - jobb híján syslinux-ból - így hívom meg:
LABEL MiniPe
MENU LABEL MinPe
KERNEL /boot/grub4dos/grub.exe
APPEND --config-file="find --set-root /ntldr; chainloader /ntldr; savedefault --wait=2"
TEXT HELPPróbáltam némileg más paraméterekkel is, de nem teljesen ok.
A notebookomon elindul (legalábbis betölti és a rendszer hibaüzenetét kapom, tehát elvileg továbbmegy), másik P4-es gépen pedig cmain() üzenet után a Grub képernyőjét kapom, tehát nem jó.Gondolom, nem tökéletes a P4-es gép BIOS-a USB boot szempontjából.
Hogyan tudnám mégis rábírni (akárhogy), hogy adja át a vezérlést az NT boot folyamatának?Nem hangzik olyan bonyolultnak a dolog, lehet, hogy nem lehet megoldani?
Ja, grub chainloaderrel "Invalid or unsupported executable format" hibaüzenettel bombáz.
-
VaZso
senior tag
válasz
bambano #6989 üzenetére
Végülis beírtam a sysctl-be a ...window_scaling = 0 sort.
Ezzel valamivel gyorsabban volt lassú a tightvnc, wine-vel UltraVNC jobbnak tűnt.Csomagkezelőben lecseréltem a tightvnc-t a sima vnc nevezetűre, ez most gyorsan működik tunnellel és anélkül is.
Tehát megoldódott a probléma.
Köszönöm a segítséget és az ötleteket.
-
törölt tag
Sziasztok!
Lenne egy kérdésem.
Létezik olyan linux disztribúció amelynek tulajdonságai:- Könnyű kezelni, nem kell 8 tanfolyamot elvégeznem, hogy használhassam.
- Az interneten belül mindent kezel
- Film, zene és képformátumok jó támogatása.
- Egyéb fájlformátumok jó támogatással. Pl .rar
- Esetleg gyors felállás. Sőt ez lenne a legfontosabb. Főleg azért, hogy ha csak netezni akarok, akkor gyorsan bekapcsoljon. Játszani windowson játszanék ugyebár.
- Normális hardvertámogatás.
- MSN kliens féle támogatása
- Openoffice-t gondolom mindegyik támogatja.
-
bambano
titán
echo 0 > /proc/sys/net/ipv4/tcp_window_scaling
ez jó, de ennek megvan a megfelelő sysctl-es formája.
a legegyszerűbben úgy találod meg, hogy
sysctl -a| grep scalingez ki fogja írni, hogy mit kell belepakolni a /etc/sysctl.conf-ba. (gondolom annyi lesz, hogy net.ipv4.tcp_window_scaling = 0
)Én azt tudom, hogy a cégben wingagyi tűzfal van, valami isa (=internetet sose adunk?) és a linuxos kliensek 50-60K/sec-cel tudtak http-n letölteni. Kikapcsoltam a kernelben ezt és azóta simán ki lehet sámfázni a teljes bérelt vonalat is.
-
VaZso
senior tag
válasz
bambano #6985 üzenetére
Közvetlenül a kernel config-ban kell kikapcsolni?
...mert ott nem találom. Lehet, hogy rossz helyen keresem.A kikapcsolásra, ill. beállításra máshol ezeket találtam:
echo 0 > /proc/sys/net/ipv4/tcp_window_scaling
+
echo "4096 16384 131072" > /proc/sys/net/ipv4/tcp_wmem
echo "4096 87380 174760" > /proc/sys/net/ipv4/tcp_rmemill.
vi /etc/sysctl.conf
és a következő sorok hozzáadása
net.ipv4.tcp_wmem = 4096 16384 131072
net.ipv4.tcp_rmem = 4096 87380 174760
sysctl -p -
VaZso
senior tag
válasz
bambano #6985 üzenetére
Érdekes, amit mondassz.
Ha kikapcsolom a kernelben, az mennyire befolyásolja az egyéb (linux-linux) kommunikációmat? Milyen hátrányai lennének?Windows-Linux irányban nem tűnt lassúnak a kapcsolat, bár ezt nem tesztelgettem.
Linux-Linux is gyors.Windowson viszont nincs FTP-m jelenleg, csak ez a VNC...
Viszont az feltűnt már korábban, hogy ugyanarra a gépre SSH-zva (azon CygWin fut) szemmel láthatóan lassú a kapcsolat, a bejelentkezés pedig kifejezetten lassú (utána nem tűnik fel annyira). - Ja, tehát nem csak VNC van rajt...
Ez lehet a gondom, köszi... fordítok akkor egy másik kernelt.
Remélem, utána jó lesz végre. -
-
VaZso
senior tag
Miért van az, hogy VNC-t linuxos gépen keresztül SSH tunnellel áthozva a VNC program Windowsból putty-val tökéletesen működik, gyors. Linux alól viszont vncviewer használhatatlanul lassú. Úgy tűnik, működik ugyan, de kezelhetetlen.
Tehát mégegyszer:
Adott egy Debian szerver. Létrehoztam SSH-n egy tunnelt rajta keresztül egy másik gépre, amin VNC szerver fut.
Megpróbáltam bejelentkezni rá Windows és linux alól is.
- Win alól gyors és jól működik, putty-val beállítva a tunnelt.
- Linux alól bejelentkezve lassú és használhatatlan a VNC, tunnelt az ssh programmal ill. csomagkezelőből letöltött "putty" nevű programmal egyaránt próbáltam, azonos eredménnyel.
A szerverrel ez alapján semmi gond.
A kliensen Mandriva fut, egyelőre ezt még másik Linuxszal nem próbáltam.
A vnc kliens tunnel nélkül szintén működik.Mi lehet a gond?
-
Jester01
veterán
Mi voyage linuxot használunk cf-es gépekben.
A hangkártyás probléma ez alapján bármi lehet. Akár az is, hogy nem olyan formátumot kap amit szeret (pl. fordított bitsorrend). "Csendet" (/dev/zero raw módban) lejátszik? Feltehetsz friss alsa-drivert, hátha az segít vagy kipróbálhatod valami újabb live cdvel. Meg persze gugli, hogy volt-e ilyen probléma.
-
ReJim
őstag
sziasztok
olyan adódhat, hogy egy régebbi slax (2.4es kernel) egy régebbi notebookon (toshiba tecra 8100) a hangkártyát (yamaha) nem kezeli le tökéletesen?
felismeri, meg is szólaltatja, de a hangok... nem hangok. csak reccsenés, kattanás, zaj.vagy lehetséges a hardware-es hiba?
valamint:
megoldható, hogy a rendszerem ne írjon merevlemezre? tehát gyakorlatilag egy live rendszer, de mégsem RO ként felmountolva.
(CF-et akarok a hdd helyére.) -
Jester01
veterán
válasz
ngabor2 #6974 üzenetére
Nekem a dmidecode mond valamit, ami azt hiszem azt jelenti, hogy az első 2GB az dual channel, a maradék 1GB meg single channel (ennek így lenne is értelme):
Handle 0x1401, DMI type 20, 19 bytes
Memory Device Mapped Address
Starting Address: 0x00000000000
Ending Address: 0x0007FFFFFFF
Range Size: 2 GB
Physical Device Handle: 0x1100
Memory Array Mapped Address Handle: 0x1301
Partition Row Position: 1
Interleave Position: 1
Interleaved Data Depth: 8
Handle 0x1411, DMI type 20, 19 bytes
Memory Device Mapped Address
Starting Address: 0x00080000000
Ending Address: 0x000BFFFFFFF
Range Size: 1 GB
Physical Device Handle: 0x1100
Memory Array Mapped Address Handle: 0x1301
Partition Row Position: 1Vagy futtathatsz memória sebességtesztet, talán abból kiderül.
Illetve a chipset alapján esetleg ki lehet olvasni akár a pci config space dumpból is. -
ngabor2
nagyúr
ki lehet deríteni linux alatt, hogy a memória dualban megy-e, és milyenek az időzítései? a bios se írja ki (lenovo noti), win meg addig nem lesz a gépen, amíg én vagyok a tulaj,
-
-
Szakik: köszönöm, most ez ad acta, de van még bajom bőven, pl. nem találom, hol vannak meghatározva a betöltendő kernelmodulok; az etc/modules fileban csak egy "loop" entry van, semmi több.
A másik bajom, bootolás során ilyet tapasztalok (részlet a dmesg-ből):
[ 60.251559] cs: IO port probe 0x100-0x3af: excluding 0x220-0x22f
[ 60.253612] cs: IO port probe 0x3e0-0x4ff: excluding 0x4d0-0x4d7
[ 60.254633] cs: IO port probe 0x820-0x8ff: clean.
[ 60.255484] cs: IO port probe 0xc00-0xcf7: clean.
[ 60.257732] cs: IO port probe 0xa00-0xaff: clean.
[ 210.042651] Adding 465844k swap on /dev/hda5. Priority:-1 extents:1 across:465844k
[ 211.192326] EXT3 FS on hda1, internal journal
[ 212.385273] loop: module loadedMi a búbánatra vár a 60 - 210-es időintervallumban?
-
VaZso
senior tag
Hogy tudnám esetleg beállítani, hogy a betöltött image (fd0) legyen, tehát DOS nyelven "A:"? Nem találtam paramétert hozzá, pedig biztos van valami rá...
Chainloaderrel boot szektort tudok betölteni, vagy azt kéne megadnom neki, hogy a bootsector mit töltene be? ...vagy hülyeséget beszélek?
title mobileos
map --read-only [bootable device]/forgrub.img (fd0)
map --hook
chainloader (fd0)/ntldrEhhez hasonló betöltési mód miért nem megy? ...vagy csak én írtam volna el?
a map nem tetszett neki (ezt most egy fórumból másoltam ide). -
-
dabadab
titán
Ezek a mai fiatalok, mar X-et se tudnak konfiguralni kezzel
Valami olyasmi kell bele meg, hogy:
Section "Monitor"
Identifier "Configured Monitor"
# HorizSync 31.47 - 60
# VertRefresh 55 - 75
Option "DPMS"
EndSectionElvileg DPMS-bol meg kellene tudnia az adatokat, de ha valamiert nem, akkor a ket kikommentezett sor segitsegevel kezzel is megadhatod az ertekeket.
Aztan meg kell egy ilyesmi a Screen sectionbe:DefaultDepth 24
SubSection "Display"
Depth 24
Modes "1152x864" "1024x768" "800x600" -
Vladi, dabadab, bambano: hallgattam a nálam okosabbakra, így feldobtam a Debian 5 RC1-et XFCE-vel... de csak 800x600-ban megy, dpkg-reconfigure xserv-xorg meg csak a billentyűzet jellemzőit kérdezi, semmi mást. A kijelző tud 1024x768-at, hogyan tudnám rábírni a cuccot a magasabb felbontásra?
xorg.conf:
sh4d0w@sh4dbook:~$ cat /etc/X11/xorg.conf
# xorg.conf (X.Org X Window System server configuration file)
#
# This file was generated by dexconf, the Debian X Configuration tool, using
# values from the debconf database.
#
# Edit this file with caution, and see the xorg.conf manual page.
# (Type "man xorg.conf" at the shell prompt.)
#
# This file is automatically updated on xserver-xorg package upgrades *only*
# if it has not been modified since the last upgrade of the xserver-xorg
# package.
#
# If you have edited this file but would like it to be automatically updated
# again, run the following command:
# sudo dpkg-reconfigure -phigh xserver-xorg
Section "InputDevice"
Identifier "Generic Keyboard"
Driver "kbd"
Option "XkbRules" "xorg"
Option "XkbModel" "pc105"
Option "XkbLayout" "hu"
EndSection
Section "InputDevice"
Identifier "Configured Mouse"
Driver "mouse"
EndSection
Section "Device"
Identifier "Configured Video Device"
EndSection
Section "Monitor"
Identifier "Configured Monitor"
EndSection
Section "Screen"
Identifier "Default Screen"
Monitor "Configured Monitor"
EndSection -
VaZso
senior tag
Szeretnék létrehozni egy bootolható PEN-driveot.
A legalkalmasabb rendszernek eddig a Slax-ot találtam erre, el is indul rendesen a flash-ről.
Viszont szeretnék mellé más rendszert is feltenni, de eddig nem jártam sikerrel.Amin elakadok:
Hogy tudnék floppy image-et bootolni akár Grub, akár Lilo alól?A Slax eredendően Lilo-t rak fel, illetve ez hamarabb beadja a boot képernyőt (USB 1.1-en is), így elsősorban ezt szeretném használni hozzá, de felraktam most a Grub-ot is próbaként, viszont eddig egyikkel sem sikerült az image-et bebootolni.
Milyen paraméterek, esetleg image fileok kellenek hozzá?
pl. ezen az oldalon van egy ilyen bejegyzés:
title Memtest86+ (1.60)
kernel /boot/kernels/memdisk
initrd /boot/images/memtestp.binill. ez:
title HP nx5000 F0.d BIOS Upgrade
kernel /boot/kernels/memdisk
initrd /boot/images/hpnx5000f0d.imgGondolom, ez utóbbi egy normál floppy image.
memdisk file-t viszont sehol nem találok külön, amúgy a Memtest-et be tudom tenni a menübe.A boot floppy-ról image-et dd-vel csináltam, amit be is tudok mountolni -loop-pal.
Remélem, tudtok segíteni ebben.
Szerk.: A Slax mindegyik boot managerrel rendesen elindul, illetve elvileg bármely más Linux is...
Esetleg érdekelne még, hogy szintén ezen boot managerekbe lehet-e ilyen opciót tenni:
- Bootolás CD-ről
- Bootolás USB-ről -
-
válasz
dabadab #6956 üzenetére
Szerintem azért ennyire régi működőképes gépeket már nem nagyon találsz
Az 5-ös Debian valószínűleg elindulna, de azt még az asztali, lényegesen nagyobb teljesítményű gépemen is sokáig tartott - igaz virtuális gépben - telepíteni. Most az következik, hogy felpróbálom a laptopra a 3-ast, meg a 4-est, meg az 5-öst. Amelyikkel a legjobb használható teljesítményt kapom, az marad.
-
Nagyon ősi. Kicsit bővebb a RAM (160 MB) és HDD 20 GB.
-
bambano, dabadab: köszönöm. Mai napot azzal töltöttem, hogy átnéztem milliónyi helyet, hogy lehetne találni régebbi Debiant. Hupról ajánlottak is sarge-ot, de 20 K-nál nem jött nagyobb sebességgel. Bambano mostani linkjéről jól jön a matéria
Egyébként azért kutattam ilyen régi darab után, mert a mai modern Linuxokkal nem birkózik meg az ősi laptopom.
-
bambano
titán
-
-
-
-
-
dabadab
titán
Ugy tunik, itt meg van belole egy mirror:
http://sunsite.mff.cuni.cz/MIRRORS/ftp.debian.org/debian/dists/oldstable/Egyebkent ha kell, most rendrakasnal talaltam Woody CD-ket is
-
Valaki tudja, honnan lehet még letölteni Debian Sarge-t? (3.1)
-
bambano
titán
Az, hogy először linuxot telepíted és utána a xen-t, csak a fájloknak a lemezre juttatási sorrendjét határozza meg. Utána (nézd meg a grun menu-jét) a xen töltődik először és ő húzza magára a dom0-ba az első linux guestet, ami csinálja a hw adminisztrációt a többi domainnek is.
Pici os-t nem irkált az intel. A pici os-nek egyébként el kellene osztania a hardvert a többi oprendszer között, ami nem triviális (pl. hogy egy vinyó szektor ne legyen két os-ben egyszere cache-lve.).
-
OddMan
őstag
válasz
bambano #6933 üzenetére
"Az egyik lehetséges megoldás, hogy xen hypervizort használsz..."
Utánanéztem ennek a xen-nek, de ehhez is telepíteni kell egy linuxot és utána arra a rendszerre lehet telepíteni a virtuális rendszereket.
Igazából én azt hittem, hogy az intel csinált valamiféle nagyon egyszerű OS-t az új virtualizációt ismerő processzoraihoz, ami annyira képes, hogy futtatja az arra telepített különböző vagy ugyanolyan rendszereket egymás mellett párhuzamosan.
-
bambano
titán
válasz
zoltanz #6932 üzenetére
Szóval anno elkezdték faragni a unixot az AT&T Bell laboratóriumában. Később ezt kezdték terjeszteni forrásszinten. A Kaliforniai Állami Egyetemen, Berkeleyben meg csináltak az innen-onnan összekapart forrásokból meg a forrásban terjedő kernelből egy telepítésre alkalmas kiadást. Az elején egy cucc volt az egész.
Később a két fejlesztési irányvonal szétvált, és lett az at&t eredeti verzió a system néven jelzett sorozat, most van a system 5 release 4 vagy valami ilyesmi, amit rövidítve svr4-nek hívnak, meg van a bsd irány, ami 4.4 körül jár most. Ezek ugyanolyan unixok, csak bizonyos parancsok baraméterezése más, meg a libc-ben egyes függvényeket másképp kell kezelni.
Ezért lehet mondani, hogy valami bsd szerű, ha azt az elvet követi, mint a bsd. A linuxokban van pár bsd szerű dolog, de erősen kopik ki belőle, pl. a shutdown -h now leállítás az bsd örökség, szemben az svr4-es shutdown -i0 -g0 -y -nal. Vagy bsd-n ps -ax a processzlista, svr4-en meg ps -ef.
-
bambano
titán
Az egyik lehetséges megoldás, hogy xen hypervizort használsz és azon elfut linux meg windows is, guestként. A másik, hogy linux hoston qemu-val tudsz hw virtualizált domaint futtatni, amin elfut egy módosítatlan xp.
Directx meg ilyenek nem lesznek rajta, arra készülj fel, de normál munkára alkalmas.
xen-t rakni egy debian alá nem annyira kemény meló, de ha nem vagy feketeöves kocka, akkor a xen-windows guest meglepetéseket fog okozni
-
A probléma az, hogy ezt jelenleg nem tudod megcsinálni. Én is jobban szeretném, ha natívban futna egymás mellett párhuzamosan a két rendszer, de szerintem a PC jelenlegi felépítése erre alkalmatlan. Mainframe-eken fut egymás mellett néhány OS/390, meg 390-es Linux, de az egy fullra más felépítésű szerkezet.
-
kem
addikt
válasz
zoltanz #6927 üzenetére
Az OSX is BSD alapú ha jól tudom. A BSD-ből készült Free BSD, ami olyan mint a Linux, de nem az. A BSD egy UNIX verzió, amit a Californiai Barkley egyetemen hoztak létre.
Az OS/2 a Microsoft és IBM által fejlesztett operációs rendszer, melyet később az IBM maga folytatott. A név az "Operating System/2" kifejezés rövidítése, és azért kapta, mert az IBM "Personal System/2 (PS/2)" nevű második generációs személyi számítógépek előnyben részesített operációs rendszere volt. Ma már nem árulja az IBM az OS/2-t, és a támogatását is fokozatosan meg fogják szüntetni.
-
dabadab
titán
válasz
zoltanz #6927 üzenetére
"az OS/2 oprendszer az UNIX szerű?"
Nem, semmi koze hozza.
A BSD az az eredeti Unix egyik aga (meg a hetvenes evekben valt kette BSD meg AT&T (SysV) agakra, amik aztan tovabb bonyolodtak, osszefonodtak, ujak keletkeztek, meg minden, ez vegul is tok lenyegtelen).
Az Apple Mac OS X a melyben tenyleg BSD, de ez mondjuk egy iPhone eseteben abszolut nem latszik.
-
OddMan
őstag
Lehet, hogy nem pont ebben a topikban kellene kérdeznem, de egyelőre jobbat nem találtam.
Nemrég vettem egy intel core 2 duo e8400 cpu-t, ami képes virtualizációra.
Abban kellene segítség, hogy hogyan tudok telepíteni egy Linux-ot és egy Windows-t úgy, hogy kihasználjam az intel virtualizáció technológiáját.
Szóval nem csak egy egyszerű dual-bootos rendszert szeretnék.
A lényeg, hogy így egyszerre futhatna mind a két rendszer párhuzamosan. -
zoltanz
nagyúr
Itt vannak szakértők azért kérdezem az OS/2 oprendszer az UNIX szerű? Nem nagyon értek hozzá, de mostanában mindenhol ezt hallani BSD szerű ez az, Ipone telefonok oprendszere BSD szerűek és milyen szuper.
Kicsit leírhatná valaki egy szegény halandó nyelvére is mit jelent ez.
-
kem
addikt
válasz
dr_strange #6925 üzenetére
Köszönöm szépen a kielégítő és gyors választ!
-
kem
addikt
válasz
dr_strange #6923 üzenetére
bocs
ofice féle.
nincs net ott ahol a gép van. ha odamegyek és megnézem, attol nem lesz rajta.
ha odamegyek és van, akkor max nem teszem fel. érted -
kem
addikt
válasz
dr_strange #6889 üzenetére
Sziasztok!
Ezt tettem föl végülis, de nem emlékszem,h van-e benne valami pfiszféle, és most nem is tudom megnézni már. Ha nincs, akkor honnan szedjek le, és hogyan kell telepíteni? egyszerü? windowsban elboldogulok, ha nem bonyolult akkor megtudom csinálni, csak ne kelljen kernelt fordítani, meg scriptelni mertz azt a vizsga óta elfelejtettem
-
Jester01
veterán
válasz
fsb1000 #6920 üzenetére
Azért kaptál hibaüzenetet, mert lusta voltál tar-t használni
Amivel te próbáltál tömöríteni, az nem az eszköz fájlt akarta elrakni, hanem az eszköz tartalmát, ami jelen esetben nagyon nem jó. Arról nem is beszélve, hogy vigyázni kell a jogosultságok helyes mentésére. Szóval tar. -
fsb1000
nagyúr
válasz
dabadab #6919 üzenetére
Aszem azt írta ki, hogy ERROR: Nincs file a mappában.
De majd megnézem este megint.Aztán G4L-t csak beüzemeltem... kissé fapados, ráadásul a partimage-t használja.
[link] - nem volt egy egyszerű menet mire rájöttem hogy müxik és hova menti a backupját
(+kiterjesztés problem..., mert ugye 000-at ad a kezdő file-nek)G4L-vel is akadt gondom, ezt csináltam
- particiók törlése
- Ubuntu szerver Install (particók Rendszer, DATA, MENTES)
- G4L rendszer_particó mentése [-> MENTES particióra u1.000]
- OK!!!
- Midnight Commander telepítése (sudo get-apt install mc)
- MC indítása - OK
- Másolgatás, állítgatás rendszer particón MC-vel (probaképp)
- OKRestore:
- G4L rendszer_particó Restore [MENTES partició u1.000 -> /]
- Restart, ubuntu szerver bootol - minden OK-nak látszikpróba:
- MC nem indul - OK (hiszen eredetileg sem volt rajta)
- MC install(sudo get-apt install mc) azt mondja már instalva van. ehh.. miért?
- MC megint indit : aszongya MC nincs installva, de installjam.Következtetés:
- nem sikerült visszaállítanom 100%-an a rendszert.
- lehet hogy a /var [DATA] particomra is rakott infokat? -
fsb1000
nagyúr
válasz
Jester01 #6917 üzenetére
Megvan a (fél)megoldás Ghostolásra.
Live CD -> terminál -> sudo -s --> root jogosultság.
nautilus indítása (mert lusta vagyok a tar-t használni.)nautilus filebrowser root jogokkal indult, igy elvileg mindent tud írni/olvasni
(pl tudom szerkeszteni/menteni a smb.conf-ot is nagyon kényelmesen)mountolom a szerverem két particióját (SZERVER_SYSTEM és SZERVER_DATA)
Ahhoz hogy archiválni tudjam el kell menni a "filerendszer/média" mappába, mert ide mountolódtak.Na akkor arhiváljunk....
SZERVER_DATA - csontnélkül archiválódik MENTES particióra
SZERVER_SYSTEM - nem megy, pedig ez lene a rendszerparticio.nem baj... megpróbálom mappánként, tehát belépek a SZERVER_SYSTEM mappába.
Sajna a "dev" és a "lib" mappákat nem lehet archiválni, hibaüzenettel leáll a tömörítés.Probálom GHOSt for Linux-va!
ehhh....
g4l (0.27 ISO) letöltve, kiírva CD-re (winXP alatt) és nem butul... csak kifagy.
Most akkor csináljak egy Norton Ghost full DISK mentést?????
Azért az durva lenne kb. 1GB linux rendszer particó miatt..... -
fsb1000
nagyúr
válasz
Jester01 #6914 üzenetére
Ebbe beletört a bicskám....
Szép a grafikus felület, de nem sokat tudtam csinálni (nyilván ehhez kevés az ismeretem)- Létrehoztam egy új particiót [MENETS, ext3]
- Mountoltam az UBUNTU_RENDSZER particiót.
- Probáltam archiválni, de azt mondja nincs jogosultságom...- Probáltam az általam létrehozott MENTES particion új mappát csinálni, de az sem ment.
Hogy tudnék hozzáférni a UBUNTU_RENDSZER particiómhoz Live CD-ről?
Még root-nak sem sikerült átjelentkezni...Most próbálom a 4GL-t... a Live CD-s tetszett volna az egyszerűsége miatt.
-
Jester01
veterán
válasz
fsb1000 #6912 üzenetére
Linux "ghostolásban" semmi varázslat nincs, bebootolsz live cd-t és simán fájl szinten lemented az egészet mondjuk tar.gz-be. Visszaállítás hasonló. Ha a boot loadert is elcseszed (de ez nem jellemző) akkor azt macerásabb visszarakni. Persze csinálhatsz igazi blokk szintű mentést is (man dd), csak az lementi az üres helyet is. Cserébe viszont a boot loadert is
-
VaZso
senior tag
válasz
fsb1000 #6912 üzenetére
Szerintem a dd nevű progival tudod lementeni, valahogy így:
dd -if /dev/?da? -of filenévpl. hda1
Gondolom, tömöríteni is lehet, majd valaki biztos megírja a módját.
...tehát -if után a bemenő file, -of után a kimeneti file kerül, a vinyó pedig elérhető fileként a /dev/ könyvtárban.
hda1 a primary master IDE eszköz első partíciója, hda az egész vinyó.
SATA esetén ugyanez sda1. -
fsb1000
nagyúr
Köszönöm!
Nagyon sok hasznos tranácsot kaptam itt és 2-3 nap alatt meg tudtam oldani a dolgokat alsó hangon úgy hogy elötte még sosem telepítettem egyedül linux szervert.
(15 éve novell-t igen.....)X-edszer rakom újra és már megy fejből, de sajnálom rá az időt.
Próbáltam Nortonnal ghostholni a linux particókat, de visszaállítás után nem müködött.Van valami okos dolog amivel ghostolhatnám? Akár pendrájvról? (de CD-s boot is ok)
Ezzel rengeteg időt nyernék...
Persze ha értenék rendesen a linuxhoz, akkor tudnám az elcseszéseket javítani, de addig igy egyszerübb lenne.És a perc6 raid még mindig nem megy... ha van kernel szintű SW raid akkor beüzemelném. Nagyon "ciki" lenne a hw-val szemben?
-
-
fsb1000
nagyúr
válasz
Jester01 #6906 üzenetére
Köszi!
MC ok, felidézi a régi szép időket...dosemu nem indul... biztos elbénáztam valamit, de ez hagyján, mert ha jól olvastam utána akkor ehhez még kell DOS OS.
DosBox-val is nyüglődtem, de az eredmény ugyanazGD: Kezdem érteni a kétszintű jogosultsági dolgokat. legalábbis remélem.
-
fsb1000
nagyúr
...nagyon jó ez az ubuntu szerver!!!!
De kéne néhány kényelmi szolgáltatás.
Mostmár putty-val állítgatom egy távoli gépről, helyi hálózaton SSH telepítés után. Ez OK.
De megpróbálnám neten keresztül is, csak nem tudom hogy érjem el.Putty-hoz hasonlóképpen szeretnék egy DOS ablakot is nyitni rajta, tehát egy távoli gépről (azon lehet linux vagy XP, mindegy) bejelentkeznék LAN/WLAN-on és magán az UBUNTU szerveren futtanám a DOS programot. Pl. karakteres ügyviteli programokat.
Csak a bill és képernyő adatok menének ide-oda, mint a win távoli asztalnál, vagy logmein proginál.Nem találtam parancssorból (ubuntu szerever! nincs grafikus felület) futtatható file kezelőt, van valamilyen tippetek?
Olyasmi kéne mint a Norton Commander... ez még karakteres filekezelő volt. -
fsb1000
nagyúr
válasz
dabadab #6903 üzenetére
OK, köszi!
Mégegy (2) kérdés:/var -on hoztam létre a shared foldereket.
Az mindegy hogy root-ként vagy userként hozom létre az alfoldereket, ez nem befolyásolja a hozáférést/irhatóságot?A másik: fix ip cimmel beraknék egy hálózati nyomtatót.
A samba-ban kell valamit konfigolni a [printer] részben?
cpus-ról nem sok infom van... vagy legyen önnáló a hálósprinter és a nyomtatási feladatok ne szaladjanak át a linux szerveren.Elvileg az XP munkaállomás "pufferelhetné" a nyomtatási feladatot amig a printer felszabadul, bár mláttam már egymásra nyomtatott szöveges doksikat.
-
dabadab
titán
válasz
fsb1000 #6902 üzenetére
"writable helyett megteszi a chmod 777"
Ket kulonbozo szintrol van szo: a samba.conf-ban a writeable azt mondja meg, hogy az smb daemon egyaltalan foglalkozzon-e smb-s irasi kerelmekkel, a chmod meg azt, hogy ha mar egyszer atjott az irasi kerelem, akkor az teljesul-e. Ha egy sima chmod eleg volt, akkor valoszinuleg defaultbol be volt allitva a writable.
-
Ubuntu 8.03 Hardy-t tettem fel a Toshiba notebookra A200-1IW
Szükségem lenne a Hotkey-ekre (FN+...)
Például monitor fényerő csökkentés,növelés Monitor váltás..
Van erre valamilyen megoldás? Vagy mondjak le az Ubuntu-ról?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- BestBuy topik
- Apple Music
- Motoros topic
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Rezsicsökkentés, spórolás (fűtés, szigetelés, stb.)
- EAFC 25
- Philips LCD és LED TV-k
- Honda topik
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- További aktív témák...
- Bomba ár! HP ProBook 430 G8 - i5-1135G7 I 16GB I 256GB SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Gari!
- Gyors, Precíz, Megbízható TELEFONSZERVIZ, amire számíthatsz! Akár 1 órán belül
- ÚJ HP EliteBook 840 G8 - 14"FHD IPS - i5-1145G7 - 32GB - 512GB SSD - Win10 - 6 hónap Garancia
- Xiaomi Redmi Note 10 Pro 128GB Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RTX 5060 Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest