- Apple iPhone 16 - ígéretek földje
- CES 2025: Megjött az Amazfit Active 2
- OnePlus 8T – fazonigazítás
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Samsung Galaxy A55 - új év, régi stratégia
- Telekom mobilszolgáltatások
- Xiaomi 13 - felnőni nehéz
- Realme GT 2 Pro - papírforma
- Sony Xperia 1 V - kizárólag igényeseknek
- CES 2025: A headset, ami megmentett egy házasságot
-
Mobilarena
Ez a topic épített vízhűtésekkel foglalkozik, kompakt vízhűtések topikja erre a linkre kattintva érhető el! [link]
Új hozzászólás Aktív témák
-
Laraxior
titán
válasz KAMELOT #47397 üzenetére
Nálunk is van
Szépek
Mondjuk az övé, pont egy XSPC radi.[ Szerkesztve ]
*** Dodge Challenger HEMI V8 ***
-
Grózi
Topikgazda
válasz rup1u5 #47393 üzenetére
"Ó a jó öreg Magyar ("dögöljön meg mert sikeres") mentalitás amiről már kezdek időnként elfelejtkezni!"
Ehhez semmi köze nem volt,de persze mindenki magából indul ki...
Egyszerűen azt reklámozza amiért megfizetik.Szakmai kérdéseket fórumon tedd fel légyszíves,ne privátban!!!!Így másnak is hasznos lehet. 475+3 pozitív 0 negatív
-
válasz rup1u5 #47393 üzenetére
Linus azért benne van, ért a dolgokhoz, a tesztjei is érthetők, kb. reálisak, nem tartom részrehajlónak. Nyilván amikor X terméket reklámoz, azt azért fenntartásokkal kell kezelni, hiszen reklám, vannak követelmények, és van az a pénz, amiért a negatívumokat nem emeli ki. A JaZ gyereket kevésbé bírom, amióta átfúrta az alaplapot a lefogató rögzítéshez... de nála is van néhány normális teszt, de oda ritkábban tévedek.
Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy ¤¤¤ Hirdetéseim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
rup1u5
nagyúr
A kérdésem viccnek szántam. Azt hittem átjön srácok!
stress test 49C°- GPU, 81C°- CPU azért nem rossz azon a kis helyen, attól a raditól! Kíváncsi lennék a hangjára.(#47392) mpierre:
Megnézted a videót? AIDA+Furmark kombonál is jobban fűtene az a render / archicad?(#47389) Grózi:
Ó a jó öreg Magyar ("dögöljön meg mert sikeres") mentalitás amiről már kezdek időnként elfelejtkezni! Nem egy különösképpen szimpatikus figura Linus de azért csak felhúzott egy millió $-os médiabirodalmat magának az a díszmajom!Why don't you knock it off with them negative waves!
-
mpierre
veterán
válasz rup1u5 #47387 üzenetére
Ehh. A mostani gépen elvan idle 6-7°C deltaT-vel, terhelve a duplája. Ehhez került be anyag, de csendben van. Mindig. Erről ezt nehezen tudnám elhinni...
Megnézném, mit csinálna egy maxxon cine renderrel archicad alatt (csak egy kis méretű családi házzal, két fával ). Csak simán a kép legenerálása alatt megfőne a renccer. (Klíma nem játszik! )
#### A hatalom nem egy jelvény vagy egy pisztoly. A hatalom az a hazugság: minduntalan hazudni, míg lassan az egész világ behódol neked. #### Eladó cuccok: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/mpierre/index.html #### https://youtu.be/CRaOpLyIDpk
-
proci985
MODERÁTOR
válasz rup1u5 #47387 üzenetére
nem hinnem. ha visszanezed nalam a 280x30+360x45 keves volt a 2x290X+3820ra. ill eleg volt, csak 58 fokos volt a viz tavaly nyaron.
eleg a slim radi, csak egyreszt kerdes, hogy 35 fokban 20 fokos headroom mellett is eleg, illetve mennyire kell hajtani a ventiket.
Don't dream it, be it. // Lagom amount.
-
rup1u5
nagyúr
Lehet, hogy tényleg csak mi parázzuk túl itt a dolgokat?
7700K + 1080Ti egy 240-es slim radin abban a szűk kis házban.
Why don't you knock it off with them negative waves!
-
proci985
MODERÁTOR
phobya G1/4es vizhomerot siman be tudod kotni a radiator / VGA egyik nem hasznalt G1/4es portjaba. nekem ket homero van a GPUkban es egy az egyik radiatorban.
vizhofoknal nalam 1.8liter vizzel max 5 fok a kulonbseg, ezzel egyebkent a topikban tudomasom szerint csucstarto vagyok, de a 290X OC CF eleg sokat eszik.
-
válasz #65675776 #47383 üzenetére
Vannak ilyen csodák. Én besétáltam borászati szaküzletbe és vettem csapot 1000 Ft-ért. Igaz ez nem fekete, de nem látszik, szal. kb. mindegy neki.
Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy ¤¤¤ Hirdetéseim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
Mate
nagyúr
válasz Frenky89 #47380 üzenetére
Köszi!
Akkor vagy felső radiba megy a dugós fajta, vagy a "toldó" fajta lesz.
(#47381) rup1u5:
Akkor lehet közvetlenül vga után cpu jön majd. Megnézem csövezés szempontjából melyik lesz az egyszerűbb.
Elülső radit nem tudom megfordítani. Csak így fér be. 0 mozgásterem van.
-
rup1u5
nagyúr
"Ha cpu-t közvetlenül a vga után kötöm be nem kap melegebb vizet, mintha előtte egy radi lehűti?"
Nem!
Fölösleges bonyolítani! jöhet a CPU közvetlen a VGA után, aztán felső radi -> első radi -> vissza pumpa.Annyi még, hogy én megfordítanám az elülső radit, hogy felül legyen a bekötés és akkor szebb lenne a csövezés is a két radi között.
[ Szerkesztve ]
-
Mate
nagyúr
válasz ViZion #47378 üzenetére
Merev csöves lesz a rendszer, úgyhogy a leeresztőt mindenképp beiktatom. Másképp kínszenvedés lenne leereszteni.
Ha cpu-t közvetlenül a vga után kötöm be nem kap melegebb vizet, mintha előtte egy radi lehűti?
Vízhőmérőn gondolkodom még, illetve áramlásmérőn. Utóbbit nehéz lenne normálisan bekötni, de előbbinek könnyen találok helyet.
2 fajta hőmérséklet érzékelőt láttam, ami szóba jöhet.
Ez az egyik. Ez nagyjából olyan vastag, mint egy sima lezáró? Mert akkor elől lévő radi alsó nyílásába simán mehetne. Nem látszana, könnyen el lehet vezetni a vezetéket.
Másik megoldás ez a fajta. Ezt simán elől lévő radi visszamenő ágához betéve szintén könnyen elrejthető.
Ezek simán venti csatlakozóra rádughatóak? Alaplappal lesz vezérelve minden.
T idomnak ezt néztem ki.
Csapnak pedig ezt vagy ezt. (nem ezen az áron) Amúgy nem is értem, hogy miért kerül az egyik 2x annyiba, mint a másik. Csak a márka miatt?
[ Szerkesztve ]
-
A leeresztő cucc jó dolog, nekem sincs, nem tudom miért. Mondjuk külső radi óra nem gáz a leeresztés, de jah. Másik, h nincs hűvösebb/melegebb víz. Akkora az áramlási sebesség, h mindenhol közel azonos lesz a vízhő. Úgy kötözd egybe, ahogy egyszerűbb, bár ennél is macerás lesz a légtelenítés a felső radival, de majd
"borogatod"döntögetedehh, megoldod.Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy ¤¤¤ Hirdetéseim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
Mate
nagyúr
Lassan eljutok az építéshez. A cuccok nagy része már megjött. Már csak a kiegészítőket kell megrendelnem.
Erre az elrendezésre gondoltam.
Tartály/pumpa-->VGA-->fenti radi-->CPU-->elől lévő radi-->T idom, melynek egyik fele csap a leeresztéshez, másik pedig megy tovább a pumpához.
Így elvileg a vga kapja a leghűvösebb vizet, és mire procihoz ér, már egy radi hűtött rajta.
-
Laraxior
titán
[link] Ez a MO-RA3 radi mennyire egyezik meg méretben a MO-RA2-vel?
Mert ugye a chilleres dolgot elvetettükTehát ha ezt a MO-RA3-at elédobnám a 4x18-as venti elé, akkor az több vizet is jelentene, nagyobb hőleadó felületet, a ventik elég erősek, hogy keresztül vigyék a huzatot.
125EUR-t adnék érte, nem vészes ár.Vagy, mivel van másik szippantóm, esetleg érdemes lenne megcsinálni két körösre? Csak elmélkedem, az időm úgyse engedi nagyon a megvalósítást
[ Szerkesztve ]
*** Dodge Challenger HEMI V8 ***
-
Weareus
addikt
válasz Tikakukac #47369 üzenetére
5 vga 3 táppal 2 lappal, az 30 db kombináció.
Ha hozzá veszzük a tuningot, feszültséget, akkor, hú...
Türelmes ember vagy.Soul of the mind, key to life's ether. Soul of the lost, withdrawn from its vessel. Let strength be granted, so the world might be mended. So the world might be mended.
-
-
Weareus
addikt
válasz hash99 #47366 üzenetére
Cicergésre, már ha a vga csinálja van esélyes gyógymód, persze nem minden esetben segít. (Játék órajellel, feszültséggel, másik táp...).
Soul of the mind, key to life's ether. Soul of the lost, withdrawn from its vessel. Let strength be granted, so the world might be mended. So the world might be mended.
-
Tikakukac
titán
válasz hash99 #47364 üzenetére
Volt csúcs-úcs procihűtőm is. Szemétrevaló volt az is. Nyilván mindenkinek más a szintje, nálam nem fér bele, VGA-nál mondjuk a coil-whine lehet inkább húzós, erősen szigetelt a házam, de még így is khm khm.
A fiatalok 50%-a optimistán tekint a jövőre. A másik felének nincs pénze drogokra.
-
hash99
senior tag
válasz Tikakukac #47363 üzenetére
Szerintem csak annyi történt hogy a viz leginkább gpu-nál volt hasznos mert baromira melegedtek a régebbi vga-k és léggel szép zajt csaptak. Én is ezért kezdtem el anno vizezni mert elviselhetetlenek voltak a radeonok léggel.
Most viszont ha meghallgatsz egy 1070 -et valami jobb léggel pl MSI se nem meleg se nem hangos.
Ettől függetlenül aki egyszer elkezdett vizezni az előbb utobb folytatni fogja pusztán a hobbi és a kinézet miatt.
[ Szerkesztve ]
-
-
válasz Weareus #47361 üzenetére
Kitárgyaltuk korábban is, h sok esetben nincs értelme (ram, HDD vizezésnek már rég nincs értelme), de ugye ez hobbi is, szép is... nem tudom, h visszamennék-e légre.
-
Weareus
addikt
Elérkezett a kis fogyasztású hardverek kora, állítólag.
Volt olyan kolléga is, aki ez miatt köszönt el a topikból, hogy lerakja a vizet, mert feleslegessé vált számára.Soul of the mind, key to life's ether. Soul of the lost, withdrawn from its vessel. Let strength be granted, so the world might be mended. So the world might be mended.
-
TaaT
nagyúr
válasz rup1u5 #47340 üzenetére
Azok a cpu és gpu hőmérsékletek nem semmik egy slim dual raditól.
(#47346) daa-raa: "Csak mert pl egy autóban is van alu vagy acélblokk, és bronz vagy réz radiátor."
Modern autókban alu (radiátor) és acél (blokk) van a vízkörben többnyire, más fémmel én nem igazán találkoztam. Zsigulinál volt pl réz radi.
Give them hell Ukraine!
-
Tikakukac
titán
válasz #65675776 #47357 üzenetére
Nagyon jól alkudozol még 8-ért a POM tetős DDC plus-bóll is kapsz egyet, csak fel kéne rakni már apróra megint.
Egyébként van, most nem tudom miként megy, de ha más nem veszel aliról elektornikát meg üres házat és tetőt, bár az is inkább már 10 ropi.
Egyébként a dupla ár még finom, a szivacsokat tripla meg ötszörös árakon is adnak el néha.
A fiatalok 50%-a optimistán tekint a jövőre. A másik felének nincs pénze drogokra.
-
Tikakukac
titán
válasz #65675776 #47346 üzenetére
Olyat, ami kellően tiszta és kellően minőségi is. Nem csak rá van írva xy brand és utána egy raklap fos az egész. Plusz zárt is a rendszer rendesen, szóval akkor ezt az egészet úgy is készítik, hogy nincs tele szeméttel a fele a blokk és sorja a radiban.
Az a baj, hogy a kocsi az tényleg sokkal-sokkal komolyabb. Lásd micsoda körülményekkel ment ez az UAZ is aminek a radija megvan. Szerencsétlen PC-s EK blokkom meg kicsit volt elkottázva és szakadt szét róla a nikkel.Ahogy nézem ez rotorban más. Meg ennyiért már tényleg rendes DDC is van.
-
Leon77
őstag
válasz Modst3R #47349 üzenetére
Kell egy hőlégfúvó, jó az olcsóbb fajta, de megálljon úgy az asztalon, hogy felette tudj melegíteni. Nézzél pár youtube videót, ott nagyjából meglátod, hogy megy. Én 12/10 es átmérőt használok. Ami jó dolog, az egy ilyen, vagy ehhez hasonló készlet nekem pont ilyen van . Szerintem csavaros fittinget vegyél, mert könnyebb vele dolgozni, mint a sima plug-in es megoldással. Amúgy hajlítani befőttes üveg körül is lehet. Kell neked egy szilikon zsinór is, ami a cső belső átmérőjénél 0,5-1mm el kell kisebb átmérővel rendelkezzen.
Én plexi csövet használnék, mert viszonylag olcsó és biztos elmegy egy kevés az első próbálkozásokkor. Egyenletesen kell melegíteni a csövet, forgatva és meg kell várni, míg kellően lágy lesz.
Én a csövet innen vettem. Szerintem jó móka, jó nézegetni utána. Lehet rendelni szép színes petg csöveket is, de azok nem olcsóak...
Mert van élet a halál előtt:P AMD Ryzen 7 3700x, Asus x370 pro, MSI GTX 1080 TI GAMING 11G, 16Gb(2*8) trident z f4-3200c16d-16gtzb, Samsung M2 960 evo 250GB épített vízhűtés és saját készítésű kuckó
-
Madn!ght
addikt
Sziasztok!
Az Alphacool VPP655T solo (D5) pumpa mennyire ajánlott? A teljesítményen kívül van egyéb különbség pl. a Laing, vagy az EK D5 pumpái között? (hang, megbízhatóság, élettartam, stb.)
Illetve az említett alphacool pumpára rászerelhető egy EK D5 X-RES Top 100-as?
Köszi a segítséget előre is!
üdv: mad
-
Weareus
addikt
Soul of the mind, key to life's ether. Soul of the lost, withdrawn from its vessel. Let strength be granted, so the world might be mended. So the world might be mended.
-
Modst3R
senior tag
Sziasztok!
Egy merev csöves custom loopot kértek tőlem, de ebben még nincs rutinom. Tisztelt kollégák segítségét szeretném abban h mi az ami ennek a buktatója, illetve milyen csatik, milyen átmérő javasolt, valamint beruháznék szerszámra is (melegítéshez és a hajlításhoz) - erre is szívesen fogadok ajánlásokat.
Köszönöm előre is mindenkinek!
️Anna (sajnos a felhasználó nevem nem tudom módosítani.)
-
Többnyire az a baj vele, h szennyeződik (pl. csiszolják olyan géppel, amivel előtte síma vasat csiszoltak, vagy megkarcolják, etc.). Idomoknál ez ritka, lemezeknél jobban előfordul, h szennyeződik. Másik az anyagminőség, ugye az átlag rozsdamentestől lehet menni a saválló, ill. hő- és saválló irányba. Élelmiszeriparban -ami érintkezik a termékkel- már sztem nem is nagyon van 1.4301, oda komolyabb kell. Otthoni vizes rendszerben nincs velük baj nálam, de a zöme már műanyag.
-
Weareus
addikt
A legegyszerűbb alubarát autós fagyállót tenni az alus pc-be, ha már valaki olyan elvetemült, hogy mindenképp keverni akarja az alut és a rezet ezen a fronton. Amúgy nem ajánlott. Eleve a glikolszármazékok már maguk agresszívak, támadják az alut, azután ott a galvánelem-hatás is. Autónál egy alublokk azért nem fogy el olyan hamar, mint egy néhány mm vastag pc-s alu hűtőblokk.
Az alubarát fagyálló hűtőfolyadékba valamilyen, közömbösített gyenge szerves sav sóját (pl 2-etil-hexánsav-Na-só) teszik, ami egyrészt közömbösíti a glikol "alucsámcsogó" hajlamát (elektrondonorként lép fel), másrészt a galvánelem-hatásban is ki tudja fejteni ezt a gátlást.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz Tikakukac #47345 üzenetére
Mit értünk nagyon spéci folyadék alatt? Csak mert pl egy autóban is van alu vagy acélblokk, és bronz vagy réz radiátor. Mégsem tipikus, hogy szétmenne az egész. Igen, elismerem, van bőven anyag a blokkban (vagy nem), de mindenhol azt hallom, hogy az alu rendszerbe kerülése a réz/bronz alkatrészek fokozott korróziójához vezet. Ergo a radiátornak kellene szétmennie. Mégsem jellemző. Szóval úgymond az autós hűtőfolyadékok már elég spécik.
A fenti pumpa gyakorlott szemmel egyébként kompatibilis a D5 vagy DDC fedelekkel?
ViZion: A koracélról túl sokat hisznek az emberek. Messze nem rozsdamentes. Tejiparban dolgoztam, ahol kb minden koracélból van. Nem kevés elrozsdásodott csövet, tartályt láttam.
-
Tikakukac
titán
válasz #65675776 #47343 üzenetére
Ha komplett alu a szett, akkor nincs para. Ha vegyes akkor vagy abban bíznak, hogy garin túl szakad össze az egész vagy nagyon spéci folyadék van benne és bírja a kiképzést.
Engem sosem tudtak megvásárolni ezzel, pedig sokat próbálkoztam. A vegyes blokk volt a legjobb, ott a csavarok úgy néztek ki, mint az Audi A2-n.
-
válasz rup1u5 #47340 üzenetére
Nem maga az alu a probléma. Hanem az, ha a rendszerben alu és réz is van. Full aluval szvsz semmi para nem lenne, még sérült oxidréteggel sem.
Érdekes dolgokat tud a kémia, nekünk az okos vízszerelő horganyzott és réz idomokat is használt, a horganyzottak 1,5 év alatt elrohadtak. Bumm. Most már csak műanyag és rozsdamentes idomokat használok, ahol nincs, oda esetleg réz.
-
Laraxior
titán
válasz jones965 #47336 üzenetére
Ha a Te 790W-os chillered 3-5 percenként bekapcsolt, akkor az általam kinézett szinte folyamatosan menne, ugyanis ez is 7700K-hoz és az 1080Ti-hez kellett volna.
Akkor ez a projekt felejtős. Köszi a helpet, megspóroltál nekem 370EUR-t, meg kétnapi kínlódást, amíg szétbontom a rendszert, beüzemelve a chillert, utána meg vissza, mert nem vagyok megelégedve vele*** Dodge Challenger HEMI V8 ***
-
rup1u5
nagyúr
-
törölt tag
Ez valami DDC utánérzés lenne?
-
DigitXT
nagyúr
válasz TESCO-Zsömle #47337 üzenetére
Legalább linkelted volna színesben.
-
TESCO-Zsömle
félisten
válasz jones965 #47336 üzenetére
Előbbihez egy szemléletesebb ábrázolás, a Mollier-féle páratartalom diagram.
[ Szerkesztve ]
Sub-Dungeoneer lvl -57
-
jones965
Modder
válasz Laraxior #47257 üzenetére
Egy kis segítség harmatpont meghatározáshoz.
A chiller témához: nekem már több éve van, igaz 1500-as (790W), amit jelenleg tesztelésekkor használok. A hatásfoka ennek is nagyban függ, mennyi a külső levegő hőmérséklete, másrészt mekkora hőmennyiséggel kell megküzdenie. A saját példámnál maradva legutóbb (1 napja) 1 GTX 1080Ti és 7700K cpu volt rákötve, 17C°-os vízhőmérséklettel 28°C külső levegőnél, és bizony folyamatos terhelés esetén 3-5 percenként bekapcsol a kompresszor. Utóbbi működéséről nem írnák bővebben, de nem minden esetben kapcsol be 1°C emelkedés esetén, van amikor 4-5°C is emelkedik a vízhőmérséklet mikor elindul, ez természetes a hűtési mechanizmus miatt.
Amit kinéztél típust, az elég karcsú lenne az általad írt hardverekhez, hiszen méretezésnél sohasem 100%-ra tervezünk, egyrészt a kompresszor sem tolerálná kondenzátor oldalról ezt a terhelést, másrészt az elfogyasztott energia sem lenne jó alternatíva tekintettel a hatásfokra. Ha komolyan gondolod, akkor legalább akkorát célszerű beszerezned mint az enyém, bár lakásban tartani nem éppen leányálom.
Egyszer kipróbáltam. Igazán akkor tud jól és hatékonyan működni egy ilyen hűtő, ha puffer tartályra dolgozik, ami miatt a felhasználási oldalon jóval kisebb a hőingadozás. -
Weareus
addikt
-
Tikakukac
titán
válasz proci985 #47330 üzenetére
Orosz átkísér bármin, nyugi. Max anyázik egy sort és megdobál krétával
Weareus: Ööö, hát eleveztünk gyártásos vizekre. Biztos van olyan, amit kihajtogatnak neked szépen meg drágán. Jellemzően nem így történik, főleg nem a megszokott be-brandelt cuccoknál.
"Elméletben nincs különbség az elmélet és a gyakorlat között, a gyakorlatban viszont van".
Ilyenkor hibás az elmélet vagy inkább eszmefuttatás. Azért ami fizikában le van fektetve, azokat nem itt a PH-n szokták cáfolni, főleg nem tucatjával
-
CMST2015
tag
rozsdás 10mm es belsőjü vascső játszik ? + aluradi + rézradi + réz blokkok mellett
[ Szerkesztve ]
-
Weareus
addikt
válasz Tikakukac #47324 üzenetére
Különben nem gondoltam át az előzőt...
Ha egy csövet meghajítasz, ami egyenes szakaszon belül mondjuk 1 mm, akkor ahhoz tartozik ugye egy kerület.
"Kanyarban" az átmérő lehet, hogy elmegy a levesbe, de amennyit szűkül az egyik ívszakaszon, a másikon annyival nagyobb lesz. Szvsz igazából a keresztmetszet nem fog változni és az áramlás szempontjából ez sokkal inkább releváns.
Ami talán fontosabb az a kanyar íve, ha nagyon szögletes, akkor turbulens lesz az áramlás, ami nem feltétlenül jó."Elméletben nincs különbség az elmélet és a gyakorlat között, a gyakorlatban viszont van".
[ Szerkesztve ]
-
proci985
MODERÁTOR
válasz Tikakukac #47326 üzenetére
Ha nagy a ház és könnyen szedhető nincs gond, gyorsan megy az.
Hat, nem hinnem, hogy a topikban tul sok embernek van nagyobb haza, mint az enyem, de ettol meg kinszenvedes szerelni (marmint ez relativ, ahhoz kepest, hogy pl az Xres mindket iranyban ket mmen mult, hogy elfer azert konnyen szerelheto meg vegulis benyelt egy HEDT rendszert ket 28 centis videokartyaval, 5 vinyoval meg negy radiatorral).Meg oke, konnyu szetszedni a rendszert, viszont sok sikert gyorsan szetszedni a jellemzoen 10+ csavarral rogzitett FC blokkot, majd lekapni a burkolatat ami jellemzoen meg egy olyan 20 csavar. Aztan csak ebbol van ketto. Meg a CPU blokk. Aztan lehet aztatni a radiatorokat. meg a konyokcsatikat. meg a pumpat.
How bout no.
(#47329) Tikakukac : na azert a BMEn amikor az ember eljut a fenyhez meg az optikai dolgokhoz a Giber bibliaban, az azert mar elegge ezoterikus* a gimnaziumi fakthoz kepest is.
*mmint a megvilagosodas soran emlekszem egy tobboldalas diffegyenletre.
[ Szerkesztve ]
-
Tikakukac
titán
válasz Weareus #47327 üzenetére
És azt hogy mérted le, szétfűrészelted?
Pontosan Volt egy csomó, egy hatalmas doboznyi vacakkal vettem és ez volt a leggyorsabb. Amúgy szilikon rúd és told végig. Plusz ha belenézel az egyenes felén is látod már.
És honnan tudod, hogy ugyanazzal a hajlítási technológiával készítették a Corsairéknél, az Asrocknál és a Te csatijaidnál?
Corsair kifejezetten imád olyan helyeken spórolni amit nem lát a paraszt, így erős a tippem. Nézz bele, mérd meg, meglátod. Még mielőtt: 3 raklap pénzt vertem el burtál drága Corsair cuccokra is, ismerem a táp-RAM-hűtő triót elég rendesen.
A fizikáról annyit, hogy amit Te és a többiek (talán valamennyit én is... ) ált. iskolában elméletileg megtanulsz, azt gyakorlatban azért jelentős százalékban nagy pofára esések fogják követni.
Igen? Nem tudom, azok az alap dolgok amik benne vannak a sima áltsulis és gimis könyvekben, azok működnek a fizika tanszéken is a BME-n. Az, hogy ki van egészítve és pontosítva az más kérdés. Hidd el, gyakorlatban is melegedni fog az ellenállás, nem csak elméletben.
A jelentős százalék nulla %. Ha elméletben működik valami a fizikában és gyakorlatban nem, akkor hadd ne mondjam ki a hülyeproci985: Ja, hát FC blokk, igen. Az nálam nem jön be a lakásba, azért nekem is vannak elveim No offense, az FC blokkos kollégáktól ezúton is elnézést kérek .
[ Szerkesztve ]
-
Weareus
addikt
válasz Tikakukac #47324 üzenetére
"...kanyarban meg 5-öt..."
És azt hogy mérted le, szétfűrészelted?
És honnan tudod, hogy ugyanazzal a hajlítási technológiával készítették a Corsairéknél, az Asrocknál és a Te csatijaidnál?
A fizikáról annyit, hogy amit Te és a többiek (talán valamennyit én is... ) ált. iskolában elméletileg megtanulsz, azt gyakorlatban azért jelentős százalékban nagy pofára esések fogják követni.Soul of the mind, key to life's ether. Soul of the lost, withdrawn from its vessel. Let strength be granted, so the world might be mended. So the world might be mended.
-
Tikakukac
titán
válasz proci985 #47325 üzenetére
Ha nagy a ház és könnyen szedhető nincs gond, gyorsan megy az. De ha szenvedés van, akkor valóban nem okés.
Nekem mondjuk az eleve necces Koolance gyorscsatik miatt tutira nem merném vállalni, kevesebbtől is elrozsdálnak szerencsétlenek.A fiatalok 50%-a optimistán tekint a jövőre. A másik felének nincs pénze drogokra.
-
proci985
MODERÁTOR
-
Tikakukac
titán
válasz Weareus #47323 üzenetére
Ha derékszög akkor a 7mm szeret nem annyi lenni a sarokban. Van itt pár csatim a dobozban amik 10-esek, belül 9,5mm-t tudnak, kanyarban meg 5-öt. Arányokat nem számolok, de szinte tuti, hogy egy 7-es szilikon rúd nem menne végig rajta
-
Weareus
addikt
to Tikakukac
Közben számolgattam kicsit.
Ha már elmentünk az átmérők felé: a deszkán lévő vizes fittingek belső átmérője 7 mm. Akkor most...
A Corsair 3/8"-os belső átmérőjű csöveket javasol az Ice T30 ram blokkhoz, az közel 10 mm...(9.5250).
A tygon csövekhez vett csatik belső átmérője 10 mm körül van, tehát remélhetőleg a ram-csövezésnél mégsem lesz annyira hangsúlyos a keresztmetszet-csökkenés, de mint írtam, ezt párhuzamosítással (ram, cpu, alaplap) esetleg ellensúlyozni is tudnám.
A segítséget köszönöm neked, azt hiszem érdemes lesz elmélyednem ebben az Aquaero-s témában, maga a cucc nyilván érdekes, utánatúrok még kicsit.[ Szerkesztve ]
-
Tikakukac
titán
válasz Weareus #47321 üzenetére
Ez az állítás implicite tartalmazza azt a kijelentést, hogy van olyan ember, aki a világ összes gyártója által gyártott ilyen venti-pumpa vezérlő kütyüket ismeri-próbálta.
Ilyen dolgot állítani én nem mernék, elég nagy falat.Áltsulis fizika kell hozzá, nem minden kütyü kipróbálása
Persze lehet, hogy ebben tévedek, de: csinálják meg úgy, hogy amennyi kütyüt rá lehet kötni, azt elbírja natívan és kész. Ennyi. Szerintem. Ilyen egyszerű. Lehetetlen? Nem.
Aki ilyet vesz csak ismeri már egy Ohm törvényt, esetleg más körmönfontabb dolgot ami eljuttatja oda, hogy ha odatekerem az ellenállást rendesen, akkor ott melegedni fog. Ha neki tonna feszes ventije van, akkor vezs rá bordát, ha nem, akkor nem. Ha rohadt meleg helyen van akkor igen, ha van aktív hűtés nem. Idióta-állóra tervezni elég nehéz mindent, programozható elektronikánál azért tartom azt, hogy ha már eljut oda az ember akkor szedje fel a tudást is mellé. A fizika az faja dolog, plusz sok pénzt is tud vele spórolni az emberfia.
AC annyiban hibás, hogy ezt nem kommunikálja le rendesen, hogy X wattig 25 celsius mellett elmegy natúrban, afölött vegyél rá bordát. Ha meg csontra hajtod vizezd le.
[ Szerkesztve ]
-
Weareus
addikt
válasz Tikakukac #47320 üzenetére
"Ilyen a fizika. Ha rákötsz egy rakat ventit amit lehúzol, melegedni fog. Itt is meg minden más gyártónál is..."
Hmmm...Ez az állítás implicite tartalmazza azt a kijelentést, hogy van olyan ember, aki a világ összes gyártója által gyártott ilyen venti-pumpa vezérlő kütyüket ismeri-próbálta.
Ilyen dolgot állítani én nem mernék, elég nagy falat.Persze lehet, hogy ebben tévedek, de: csinálják meg úgy, hogy amennyi kütyüt rá lehet kötni, azt elbírja natívan és kész. Ennyi. Szerintem. Ilyen egyszerű. Lehetetlen? Nem.
-
Tikakukac
titán
válasz Weareus #47319 üzenetére
Ellenben az, hogy egy venti-pumpa vezérlő izéhez kiadnak egy ilyen bigyót (+13 fontért) valahogy inkább tűnik tervezési hibából adódó jelenségnek, mintsem "fícsörnek".
Ilyen a fizika. Ha rákötsz egy rakat ventit amit lehúzol, melegedni fog. Itt is meg minden más gyártónál is Nyilván ha kettesével kötsz rá dolgokat semmi gond nincs, főleg ha nem rakod olyan helyre ahol nem kap levegőt. Ez kb. olyan tervezési hiba, mint az a csati azon a csoda ramos blokkon. Megérné a f.szkorbácsot rendesen a kitalálója. Én inkább ott lázadoznék
Persze ha azt mondom erre, mint vásárló, hogy belefér, meg kell, akkor a 45k-s árra még rájön nálam alapból a + 13 font, mert nincs rosszabb, mint + 1-2-3 hetet várni egy kiegészítő kütyüre, hogy a megrendelt cucc működni tudjon.
Átgondolandó.Esetedben konkrétan nem is kell rá a borda Plusz működik enélkül is. Ez arra az esetre van amikor 2*8 feszvezérelt ventit kötsz 2 csatornára a másikra meg 2*2 házventit. Na akkor kell. Semmi gondolkodás nincs itt, ez mind józan ész
Bíbelődni lehet, ha valakinek van prog és villanyos alapja nyilván.
-
Weareus
addikt
válasz Tikakukac #47317 üzenetére
Értem, hogy van hozzá gyári.
Egy válogatott chippekből összeállított, sorszámozott tuning ramhoz gyári peltier-víz hűtőblokkot építeni egy gyártónak és azt megvenni nekem, mint felhasználónak, azt mondom: nem biztos, hogy kell, de ha nekem igen és öröm, akkor ok. Belefér. Nem necces.
Ellenben az, hogy egy venti-pumpa vezérlő izéhez kiadnak egy ilyen bigyót (+13 fontért) valahogy inkább tűnik tervezési hibából adódó jelenségnek, mintsem "fícsörnek".
Persze ha azt mondom erre, mint vásárló, hogy belefér, meg kell, akkor a 45k-s árra még rájön nálam alapból a + 13 font, mert nincs rosszabb, mint + 1-2-3 hetet várni egy kiegészítő kütyüre, hogy a megrendelt cucc működni tudjon.
Átgondolandó.
Ami mellette szól, az a szoftver-támogatottság, jókat olvastam-hallottam róla. Szóval állítólag egész jól el lehet bohóckodni-bíbelődni vele.[ Szerkesztve ]
-
anubis6
aktív tag
Loctite 542 hidraulikus menettömítő.. ráküldöd a menetre a csatin, és úgy hajtod be..15 perc kötés után esély nincs a szivárgásra.. ha pedig elindul a plexin a repedés, akkor fúrd meg kis furóval a repedés legvégét, és töltsd ki 2 komponensű ragasztóval, abból is az 5 percest érdemes.. 24 óra kötés után, abból is műanyag lesz
Szűrésre, meg csapass bele egy szivacsot a kiegyenlítő tartályba.. nem engedi a kis bubikat se át, meg a szmötyiket is megfogja.. akvárium szűrőkben használnak ilyesmit, de egy mezei is megteszi.. csak időnként rá kell nézni.
[ Szerkesztve ]
https://www.youtube.com/@anubiszthedj https://soundcloud.com/anubiszthedj
-
Tikakukac
titán
válasz Weareus #47316 üzenetére
Mármint mi a házi barkács? Ez?
Párhuzamost passzolom, mire én eljutottam volna oda, hogy megérje, tehát 5-6 blokk, addigra kihűltek a HDD, RAM-ok meg chipsetek is, aztán 2-3 blokkra meg minek.
Mondjuk ezek a csatik valóban érdekesek. Falvastagságot leveszem és lesz ez belül vagy 3-4mm, az nem sok.
[ Szerkesztve ]
-
Weareus
addikt
válasz Tikakukac #47313 üzenetére
Értem, akkor nem tudom, érdemes-e venni ilyen cuccost. Házi barkács egy 40+-os hardverért. Nekem neccesnek tűnik.
A deszka bekötését azért kérdeztem, mert ott a csőátmérő kb. a fele a tygon csőnek és ugye a cpu-blokknál is kb. a felére szűkül a fittingeknél, ha ez a két cucc párhuzamosítva lenne, jelentősen tudnám csökkenteni az ellenállást.
Később ha jön egy ilyen:
akkor esetleg lehetne 3x-osan párhuzamosítani, a vga meg menne külön körre a táppal.
Ez csak egy közelítő elgondolás még, mert kérdés még az is, hogy a kétkörösre tervezett rendszer a pumpánál egyesülhet-e (saját elgondolás) vagy kétkörös víznél mindenképp két db pumpa szükséges-e.Elkészültek a fotók, tárhelyem nem sok, linkelek:
-
fuvi
senior tag
válasz Weareus #47312 üzenetére
aquaero temajahoz:
6os szeria inkabb PWMes cuccokra valo, ott pedig megoldhato, h kulso taprol menjenek, pl nekem van PWMes elosztom amit MOLEX-xal kell taprol etetni, meg a PWMes D5ok/DDCk is ilyenek
csak a PWM vezerlest vegzi ilyenkor az aquaero, ergo nincs szamottevo hotermelese
illetve nekem ra van kotve 4 db 3 pines venti egy csatlakozora (5 LTm van), de igy sem melegszik[ Szerkesztve ]
-
Tikakukac
titán
válasz Weareus #47312 üzenetére
Első részben passz, D5 ezekre is elég kell legyen.
Második: a passzív borda nem árt, ha kellő 3 pines ventit raksz rá akkor békességi oldalról nem tresz rosszat.
8 szenzort tudsz bekötni amúgy. Vezérelni meg bármit tudsz bármihez, gyakorlatilag programozás kérdése minden.
-
Weareus
addikt
Sziasztok!
Lenne egy kérdésem (vagy több ).
Pre-alfa fázisba érkezett a kettes számú víz-projekt, fél-konfig csere volt, és bár egyenlőre áthidaló megoldásokkal, de beüzemelődött a szisztem.
Amit kérdezni szeretnék az a jövő zenéje, de hát próbáljon az ember előre tervezni és kérdezni, mielőtt hülyeségek mellett dönt.
A rendszer alapja: 1150-es alaplap: Asrock Z 87 oc formula
Ezen a chipset gyárilag vizezhető a blokk által, a probléma az (nem tudom, mennyire látható a linknél a képeken), hogy itt a csőcsonkok átmérője lényegesen kisebb annál, mint ami amúgy a cpu-körben van.
(Később lesz vga-kör is...).
Arra gondoltam, hogy nem lenne talán halott ötlet párhuzamosan bekötni a körbe a cpu-blokk mellé, hogy inkább a keringő víz sebessége csökkenjen, mintsem hogy az ellenállás nőjön tovább. A ramok is vizezve lesznek, meg ha jön a vga, akkor már lehet, sok lesz a morával együtt a d5-nek a folytás.
Az első kérdés akkor az, hogy érdemesebb-e párhuzamosan bekötni az alaplapot a vízbe a kis csőátmérő miatt?
A második: volt már szó itt az Aquaero-ról, emlékszem valami házi "barkács" megoldások kellettek a melegedés kiküszöbölése. A kérdés az, hogy pl. ez a probléma erre a verzióra is valós-e még: [link]
Persze, gondolom, attól is függ, mi-mennyi van rákötve.
Gondolom a morán lévő 4 db ventit egyben is lehetne vezérelni vele, lenne még 1 db házventi és később egy olyan d5, ami ugye ráköthető. Ez mellett nem tudom, mennyire lehet inputként bevinni egy ilyen cuccosba a mb, cpu, gpu, vrm és egyéb hőfokokat és megmondani neki, hogy x hőmérsékletnél ezt csináld, stb. (venti fordulatszám, pumpa-sebesség, etc.)
Remélem, érthető voltam, ha valaki segit, előre is köszi.
Ha hazaértem, lövök pár fotót, bár nem lesz mérvadó, mert a pc-ház is még a jövő zenéje.[ Szerkesztve ]
-
Omli85
őstag
válasz Tikakukac #47305 üzenetére
Én lekopogom kop kop cirka 1 éve megy 0-24-ben g12+ioncserélt kombóval a reserator + réz cuccokkal (blokkok, radik) de szerencsére nem akar összeveszni senki senkivel nagyon jó barátságban töltik mindennapjaikat nekem már a "grafit szürke szerű" torony van nem az első szériás kék cuccos..
[ Szerkesztve ]
ASUS TUF GAMING X570-PLUS, AMD Ryzen 7 5700X , RX Vega 56@64, CRUCIAL 16GB Ballistix Sport LT DDR4 3200MHz CL16, Seasonic PRIME 1200W
-
Tikakukac
titán
válasz seniman #47304 üzenetére
Kértem, sőt magam is néztem. Aztán kiderült, hogy a tartály egyik meneténél volt egy köbö 0,5mm-es pötty. A szűrőn olyan dolgok indultak meg ami alatta volt, hogy olyat sose láttam. Utóbbi hülyeség, annyiból az elox sincs meg amennyiből meg veszel rendes tartályt.
Mivel van választék az alus kísérletezés azoknak valók akik bírják a kalandot és igazi férfiak. Én kislány vagyok, ugyanannyiból megveszem a plexis, üeges, rezes, POM-os verziót
-
Tikakukac
titán
válasz seniman #47300 üzenetére
Na és mi törtétnik ha nem makulátlan a bevonat? Ördögöd van, az, ami nálam. Indul a szopóroller extravaganza.
Mondjuk nekem mindegy, hogy ki mivel próbálkozik, csak utána ne legyen pityókadaa-raa: Legnagyobb kérdés, hogy mennyire van értelme ezzel rejszolni és otthon játszani a kísérleti bábut. Szerintem semennyire kb,
[ Szerkesztve ]
-
fuvi
senior tag
válasz seniman #47300 üzenetére
na azzal kezdtem az ipart, szép kék színben.
aztán kijött hozzá egy új, réz prociblokk.. persze hogy megvettem.... annyi trutyit én még nem pucoltam blokkból, mint amennyit generált fél év alatt...
de az alu részeknek semmi baja, mai napig használja öcsém[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
● Kompakt vízhűtések topikja erre!
● Olvasd el a Téma összefoglalót!
● Privát üzenetben szakmai kérdéssel ne zavarjátok a tagokat!
● A topik csak épített vizes rendszerekkel foglalkozik!
● A topik kiemelt témájú!
● Vízhűtés offtopik
- Gyúrósok ide!
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Kerékpársportok
- Xbox Series X|S
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Musk mellé állhat az USA az OpenAI elleni perben
- Ukrajnai háború
- Autós topik
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- További aktív témák...