- Realme GT Master Edition - mestermunka
- Milyen okostelefont vegyek?
- One mobilszolgáltatások
- Motorola Razr 60 Ultra - ez a kagyló könnyen megfő
- iPhone topik
- Mobilhasználat külföldön
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Azonnali mobilos kérdések órája
-
Mobilarena
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
Tim82
félisten
-
Tim82
félisten
válasz
Eastman #39310 üzenetére
Egy ennél régebbi, Pentium 3-as Thinkpadnál (másfajta, nem Insyde BIOS, mint a Te notidnál) úgy nézett ki az USB-ről bootolás, hogy a Hard Disk opciót kellett "kibontani" és az alatt "USB Hard Disk" megnevezéssel volt kiválasztható.
Nem tudom, a Te gépeden van-e valami opció BIOS-ba magába belépés nélkül bootsorrend választásra, pl. bekapcsolás után F2 vagy F12 gomb nyomkodása (ezek azok, amikkel találkoztam eddig, mint erre alkalmazott gyorsgomb).
-
Tim82
félisten
válasz
Eastman #39291 üzenetére
Ezzel sajnos nem lettünk sokkal okosabbak.
Pentium M 1,6 GHz-es processzorból volt több is (Pentium M procik listája). Ha ezek közül a Pentium M 730, akkor az támogatja a PAE kernelt tudtommal (ami kb. minden mainstream disztró alapja).
Ezt mondjuk egy HWInfo32 megmondaná.
Amúgy kiindulásnak egyelőre itt egy lista: [link]
cigam: ha az Pentium M 745, akkor áll, hogy non-PAE kerneles Linux disztró fog kelleni.
-
-
Tim82
félisten
Szerintem meg nagyon nem kóser valami ezzel a rendszerinfóval a fotón.
1600 MHz-es Pentium II elég komoly CPU-tuning eredmény lenne, mondjuk olyan "túl szép, hogy igaz legyen" órajel egy Pentium II-höz (úgy 3,5-4x-ese a gyári legnagyobb órajelű Pentium II procikhoz képest).
-
Tim82
félisten
válasz
Frawly #38965 üzenetére
Ha jól emlékszem így két ilyen kártya vásárlása után, DDR3 RAM-os verzió sose volt a GT1030-ból, SDDR4-es viszont igen és az a kerülendő, szemben a GDDR5-össel.
Megnézve, a gyári Nvidia oldalon (azért Google cache-ből, mert valamiért amúgy a holland nyelvü Nvidia oldalra menne tovább a találatról) is ezt írják: [link]
-
Tim82
félisten
Na, akkor ez megszűnt működni csak úgy magától Xubuntu 20.04 alatt, valószínűleg egy update vitte magával.
Azóta be sem lehet állítani újra ujjlenyomatot. Nem hardverhiba, mert maga az ujjlenyomatolvasó amúgy látható, sőt, BIOS alól tudom törölni az eltárolt ujjlenyomatokat. A csomag eltávolítása, majd újratelepítése sem segített.
Szerk.: magic! kb. 30. nekifutásra hajlandó volt újra elfogadni ujjlenyomat hozzáadást.
-
Tim82
félisten
Sziasztok!
Xubuntu 20.04 LTS alatt volt már valaki, akinek sikerült működésre bírnia notebook ujjlenyomatolvasóját? Bejelentkezést - és lehetőség szerint a root jelszó beírását - szeretném vele kiváltani. (Tudom, hogy kevésbé biztonságos, mint a jelszóbeírás, kényelmi szempontjaim vannak.)
Normál esetben a Fingerprint GUI-val próbálkoznék (18.04 LTS MATE alatt azt használom), de ahogy olvasom, egyrészt már nem fejlesztik, másrészt pedig a 20.04-et már nem támogatná a fejlesztő akkor sem, ha még foglalkozna a csomaggal.
Az rendben van, hogy az Ubuntu 20.04 LTS már alapból támogatja az ujjlenyomatolvasókat, de ha jól látom, ez kifejezetten csak a "'fősodor" Gnome DE-s disztróra vonatkozik, a többi variánsra még nem.
-
Tim82
félisten
válasz
Victor Súgó #34656 üzenetére
tim@tim-ThinkPad-R61:~$ dpkg -V
??5?????? c /etc/default/chromium-browser
??5?????? c /etc/init.d/keyboard-setup(Ezután még persze egy rakat dolgot néz és közli, hogy amúgy sudo-ként kellene futtatnom ahhoz, hogy megnyissa őket hash számításhoz, így megnéztem azzal is, is de ami a lényeges, hogy erre a két fájlra ugyanez maradt így is a kimenet.)
Környezet: Ubuntu 16.04 LTS Mate, csomagok frissítve és a rendszer a biztonság kedvéért újraindítva is volt a parancs kiadása előtt (meg még a csomagfrissítés előtt feltettem az Ubuntu szoftverközpontból a Chromium-ot).
Ha van még valami, amit meg kellene néznem és segítség lenne a probléma megoldásában, jelezd és meglesz.
-
Tim82
félisten
válasz
Victor Súgó #34690 üzenetére
OK, legkésőbb holnap délelőttig bezárólag megnézem és beírom az eredményt. (Bár Chromium-ot telepítenem kell előtte, de ez nem jelent gondot, csak hiányzik a képletből még - Vivaldit használok.)
-
Tim82
félisten
válasz
Victor Súgó #34656 üzenetére
Ha ez a kérdésed még aktuális, akkor most hétvégén meg tudom nézni (van végre időm leülni a 16.04-gyel futó második noti elé).
-
Tim82
félisten
válasz
Frawly #34303 üzenetére
Maga a chipset képes lenne kezelni többet: [link], a 32 bites memóriacímzési korlát miatt viszont ennek a chipsetnek is 3,2-3,5 GB körül lenne a maximum.
Ha nem csak 2 db DDR1 RAM foglalat lenne a szóban forgó alaplapon, hanem 4, akkor 2 x 1 GB + 2 x 512 MB vagy 3 x 1 Gb + 1 x 512 MB modulos felállással egészen használható lenne. Sajnos, DDR1-ből csak REG és/vagy ECC modulok léteznek 1 GB-osnál nagyobb méretben, amiket Intel oldalon szerverekbe szánt alaplapok, AMD oldalon meg a szintén szerverekbe szánt Opteron CPU-k memóriakontrollerei tudnak csak lekezelni.
Nyilván amúgy ez akadémikus kérdés persze.
-
Tim82
félisten
válasz
Lathronos #22907 üzenetére
2-3 éve nekem elhasalt a CloneZilla device-device funkcióval pont ezen (a forrás- és cél-HDD-k közötti méretkülönbségen). Lehet, hogy azóta fejlődött persze, nem kísérleteztem vele. Nyilván úgy is meg lehet oldani vele, hogy a 80 GB-os HDD-n lesz(nek) az átklónozott partíció(k), ami(k) 64 GB-ot foglal(nak) és 16 GB lefoglalatlan terület, amit később hozzá(juk) lehet adni igény szerint valamilyen lemezkezelővel; ez emlékeim szerint akkor is működött.
Nem hiszem, hogy SSD-ről HDD-re bármi gond lenne, a HDD-nek úgy rémlik, hogy nincsenek ilyen háklijai, mint az SSD-nek, amik külön figyelmet érdemelnének ilyenkor - alignálás-partíció kezdetének eltolása stb., amire gondolok.
-
Tim82
félisten
válasz
#93794560 #22878 üzenetére
A letöltési oldalon a megfelelő, 64 bites Ubuntuhoz való tar.gz változatot töltöttem le.
A letöltési oldalon nincsen .apt változat Ubuntuhoz? Mondjuk jó régi, 11.2-es...
De amúgy terminálban:
sudo apt-get install flashplugin-installer
vagy a Synaptic csomagkezelőben rákeresve (így: flashplugin installer) és telepítve nem próbáltad meg?
-
Tim82
félisten
Mondjuk az integrált GPU + 3 kijelző együttes kezelése csak a 3. generációs Core i-kben lévő GPU-któl van.
Se a Te T410-edben lévő 1. generációs Core i5, se az én X220-amban lévő 2. generációs nem tudja még.
-
Tim82
félisten
Az 1200 Ft-nak megfelelő árú "DP-VGA" tuti, hogy semmit sem ér. A DP csak digitális jelet ad ki, azt meg valamiféle konverternek át kellene alakítania analóg jelre. Ilyen konverter meg 100%, hogy nem lesz az olcsó kínai cuccban.
DP-DVI és DP-HDMI esetén nem kell a jelet átalakítani, ott nincs ilyen gebasz.
-
Tim82
félisten
válasz
Neil Watts #22586 üzenetére
libmtp csomag van telepítve? 1.1.8-1 a legfrissebb Ubuntunál, ha jól olvasom.
Kicsit régi infó még ez, de talán hasznos lehet.
-
Tim82
félisten
válasz
lugosi #22518 üzenetére
Bodz egyébként szerintem írta a DAC-os topikban, ha rákeresel, hogy neki Ubuntu Studio (vagy Linux Mint, nemtom, mit használt éppen) alatt plug'n'play volt. A Linuxos használat egyébként nekem kifejezetten szempont volt, ezért is lett X-Fi HD és pl. nem valamelyik Musiland DAC.
Amúgy a másik DAC, amin gondolkodtál, a Fiio E10K is működik Linux alatt, csak valamiért azzal szenvednem kellett, amíg rájöttem, hogyan kell beállítani. X-Fi HD-vel meg tényleg csak annyi volt, hogy csatlakoztattam, megjelent a lejátszóeszközöknél, kiválasztottam és onnantól azt használta a Linuxos noti.
-
Tim82
félisten
válasz
lugosi #22513 üzenetére
CentOS 7 alatt plug'n'play, szerintem más Linux disztró is hasonlóan kezeli. Kb. ugyanúgy viselkedik, mint driver nélkül Windows alatt, vagyis minden, amit próbáltam - fejhallgatókimenet, RCA kimenetek, hangerőszabályozás - teljesen jó.
Technikailag valószínűleg az a háttér, hogy teljesen az USB Audio standardnak megfelelő cucc. (Win alatt is azt hiszem, gyakorlatilag csak a Creative-os spéci effektek miatt kellene driver, Crystalizer meg egyéb medzsikek, amikre nekem semmi szükségem nincsen.)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Mielőbb díjat rakatnának a görögök az olcsó csomagokra az EU-ban
- Milyen videókártyát?
- OLED monitor topik
- WoW avagy World of Warcraft -=MMORPG=-
- Béta iOS-t használók topikja
- Autós topik
- Előrendelhető a OnePlus Pad 3
- Kevesebb dolgozó kell az Amazonnak, AI veszi át a rutinfeladatokat
- Realme GT Master Edition - mestermunka
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- További aktív témák...
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Új, bontatlan World of Warcraft gyűjtői kiadások
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Azonnali készpénzes Microsoft XBOX Series S és Series X felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- Apple iPhone 14 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! Logitech G923 kormány + Driving Force Shifter garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450 TomaHawk R5 5600X 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 XC 12GB Rampage SHIVA 600W
- Telefon felvásárlás!! iPhone 11/iPhone 11 Pro/iPhone 11 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged