-
Mobilarena
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
Frawly
veterán
válasz
kenguru99 #37606 üzenetére
Problémamentesnek kéne lennie a Ryzen Vega IGP-nek Linux alatt, egy a titka, ne olyan disztró alól próbáld, amiben régi kernel és régi csomagverziók vannak. A 20.04-es Ubuntu már teljesen jól kell támogassa, akár még a 18.04-es is, ha felteszed rá az összes frissítést a legutolsóig.
(#37607) Dave™: a 4K minden OS alatt problémás, ha csak egy IGP-d van. Akinek 4K-ra van igénye, vegyen rendes dedikált GPU-t, ami ki tud nyomni ilyen nagy felbontást.
-
duo
addikt
válasz
en majdnem ryzenre váltottam, de aztan annyifelet olvastam itt meg toms hardvaren meg redditen, meg phoronixon, hogy elbizonytalanodtam, es inkabb egy régebbi skylake+nvidia htpct építettem.
van akinek problemamentes, es ezek is sokan (egyre tobben) vannak, de van akinek meg vagy ez vagy az nem megy. (energiagazdlkodas-suspendbol visszateres) , sima kikapcsolas nem megy neha. stb. amilyen az en formám, belefutottam volna a problemakba. igy nem kockaztattam. jo lesz az a ryzen majd de meg -
Dave™
nagyúr
válasz
A topikjában úgy rémlik Windows alatt a 4K-val akadtak bőven gondok, nem tudom ez Linuxon jelentkezik-e, illetve megoldódott-e már. Lehet célszerű lenne ott is rákérdezni, hátha van olyan aki Linuxon használja. Nekem eddig az jött le, hogy nem teljesen problémamentes de már piacon vannak jó ideje és nem követem a helyzetet egy ideje.
-
Frawly
veterán
válasz
kenguru99 #37076 üzenetére
Általában /home/felhasználónév/.mozilla/firefox/zagyvaprofilnév/ mappában vannak a dolgok. Chrome-nál meg a /home/felhasználónév/.config/google-chrome/default/ mappában. Valószínű azért nem találtad, mert ezek pont-tal kezdődő mappákban vannak, amik miatt rejtettnek minősülnek, és a legtöbb fájlkezelő default elrejti ezeket, külön be kell kapcsolni, hogy mutassa őket.
-
törölt tag
válasz
kenguru99 #37078 üzenetére
A telepítéskor csináltál külön / és /home partíciót? Ha igen, akkor gond nélkül telepítheted újra. Ha nem, akkor előbb a telepítés előtti particionálásnál vagy a mostani előtt, vagy mögötte csinálsz akkora partíciót, amekkora kell a rendszernek (10 GB alatt is elvan, de ha sok mindent akarsz telepíteni, akkor 20-30 GB, vagy akár nagyobb is), az új részen létrehozol megfelelő partíciót, csatolod / alá, a régi teljes rendszert meg /home alá formázás nélkül. Amikor kész a telepítés, akkor meg takarítasz.
(Ha hülyeség, akkor javítsatok!) -
Frawly
veterán
válasz
kenguru99 #37074 üzenetére
Lenyitsz egy konzolt Ctrl+Alt+F2-vel vagy F3-mal, vagy amire előjön, ott bejelentkezel felhasználói név, jelszóval. És szöveges felültről vagy parancsokkal, vagy sudo apt install mc feltétele után mc-vel (Midnight Commander) vagy hasonlóval kimásolod a vonatkozó mappákat valami célmeghajtóra, amit először fel is kell csatolni a sudo mount /dev/akármi /cél paranccsal. Igaz ilyen sudo-s felállásban kell a sudo az mc elé is, különben nem enged rá írni.
Persze lehet a mount parancsot -o umask=777 opcióval is hívni, akkor nem kell rendszergazdai jog, hogy írhass a felcsatolt meghajtóra.
Vagy ha még egyszerűbb kell, akkor bebootlsz egy Live Linuxot, és ott grafikus felületen mented ki a kérdéses mappákat.
-
Frawly
veterán
válasz
kenguru99 #37072 üzenetére
Ez egy bug volt a 16-os verzióban, valami kernelbug vagy X.org vagy GPU driver bug rémlik. Frissítsd a rendszert. 18.04-esre, de még inkább 20.04-re. De az is elég, ha a 16.04.sokadik legújabb verzióra felfrissíted.
20.04-nél ne zavarjon meg, hogy bétának van hívva, nem béta már, hanem egyfajta Release Candidate, 12 napon belül megjelenik. Semmi baja nincsen, teljesen stabil, csak azért nincs véglegesnek vagy stable-nek nevezve, mert még nem jelent meg, nem járt le rá ez a türelmi idő. Ez amolyan hivatalos minősítgetés csak, nem a tényleges stabilitására vonatkozik.
Annyi, hogy a 16.04-et első lépésben mindenképp csak 18.04-re lehet maximum felfrissíteni, és csak utána 20.04-re. Ezért én azt javaslom, hogy frissítgetés helyett telepítsd újra 20.04-re. Két LTS főverzióváltás amúgy is gubanccal járhat, kockázatos. De nyilván, így sem maradhat ilyen állapotban, még akkor sem érdemes így hagyni, ha jövő áprilisig még támogatott. Nem érdemes az időt húzni, 1 év haladékért, előbb-utóbb úgyse lehet megúszni a frissítést. Most ha baj van úgyis a rendszerrel, lezavarod karbantartásként a frissítést vagy újratelepítést is, így le lesz a gond róla újabb 5 évig, és nem kell újabb 1 év múlva újra vergődni vele.
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- AKCIÓ! Lenovo Thinkpad P15 Gen1 15 FHD notebook - i7 10750H 16GB RAM 512GB SSD Quadro T1000 W11
- BESZÁMÍTÁS! MSI Crosshair 17 HX Gamer notebook - i7 14700HX 64GB RAM 1TB SSD RTX 4060 8GB WIN11
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 9600X 32/64GB RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! Apple MacBook Pro 14 M4 Pro 24GB RAM 512GB SSD garanciával hibátlan működéssel
- Intel X540-T2 dual-port 10GbE RJ45 hálózati vezérlő (10Gbit, 2 port, áfás számla, garancia)
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged