- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- iPhone topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Netfone
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Magisk
- VoLTE/VoWiFi
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
-
Mobilarena
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
tusi74
őstag
válasz
ubyegon2 #38066 üzenetére
Kedves vagy! No én feladtam, ma visszatettem a Windows 10-et. Nekem csak tényleg arra kellene a laptop, hogy este leülünk, és nézünk youtube-ot, vagy filmeket VLC palyerrel. Ehhez képest ma már a bluetooth egér sem indult magától, újra kellett csatlakoztatni, persze keresni másik egeret, hogy belépjek a bluetooth menübe. Nekem sajnos így nem buli. Pedig azért akartam Ubuntut, mert ez egy 8 éves laptop, és hogy gyorsan bootoljon, és induljon minden, ne kelljen sokat várni. Erre csak ma negyed óra bütykörészés volt, míg neki kezdtünk. Ennyi időnek a fele alatt a Windows bebootol, és minden megy azonnal. Pedig adni akartam az Ubuntunak egy esélyt.
-
tusi74
őstag
válasz
ubyegon2 #38060 üzenetére
Köszi, sajnos egyik sem segített, van amikor már bootolás közben elmegy alvó módba. A másik érdekesség, hogy direkt azt választottam, hogy jelszó nélkül engedjen be, hiszen ezen semmi fontos adat nincsen, és mégis már bootoláskor kér feloldó kulcsot. Hogyan lehetne azt megcsinálni, hogy ezt a feloldó kulcsot is kiiktassam?
-
Marcsello31
őstag
válasz
ubyegon2 #38044 üzenetére
Szia! Meglepődésemre találtam egy nagyon jó coreelec verziót a neten a h96max x3mamhoz, pendriveról be tud bootolni, van rá kernel van rá minden, gyorsabnak tűnik mint a droid alatt. Jelenleg ezt a verziót tesztelem nightly_20201028-Generic.img.gz link: [link]
Azért ez alatt jobb valahol a dolog, nem terheli le a gépet annyira és nem melegszik fel, mint mikor android9 alatt indítom el a kodit, Filmnézés folyamatos nincs fagyás, körbenézek a neten hol tudom ssh "terminal alatt feltelepíteni magára a gépre. Semmi fagyás nincs vele.
Szerintem a linux sem lehetetlen de nem értek/angolul/hozzá, hagyom is, csak írom akinek van ilyen gépe nem csak android futtatható rajta. na mindegy, csak szólok hogy minden ok. -
Marcsello31
őstag
válasz
ubyegon2 #38044 üzenetére
Valahol ilyesmi válaszra számítottam
. Köszi a reagálásodat, marad akkor így ahogy van, jó ez így is.És igen akkor ennél a típusnál ez vakvili,"vágány" az ügy. Annyit meg nem ér hogy tönkre vágjam, Gyors stabil, android 9 szinte jobban megy a videózás vele mint a pcmen. A fullhd videó meg szinte káprázatos a boxon keresztül nézve. Libreelec nem megy ezen a boxon, a coreelec igen, de vannak hiányosságok, bugosnak érzem a dolgot, akadozik léptetéskor, android alatt meg nem. Igy hagyom ezt szerintem. Most azon toprengek,hogy hogy csinálhatnék ubuntu szervert zajmentes gépen kisfogyasztással, a filmek tárolására letöltésére végett, amit a boxon érnék el (:. köszönöm mégegyszer a segítségedet. amúgy megérte a box vásárlása, 20alatt volt. 50megás netet lát 2,4ghz wifin keresztül
.
-
Marcsello31
őstag
válasz
ubyegon2 #38042 üzenetére
Szia! Köszi a válaszodat meg hogy foglalkoztál vele! Közben sikerült elérnem azt, hogy bebootoljak pendrivealól a coreeleccel. De lényeges változást nem tapasztaltam az android és a coreelec között, engem maga linux érdekelt volna, de hagyom, könnyebben rontom el a gépet mint hogy ezt megtudjam csinálni, nekem is kínai az egész művelet. Már találtam elvben rávaló linuxot, img formában amit pendrivera kell ki írni, de, hiába van meg a ténylegesen jó dtb fájl a h96max x3mamra, a beállításokat a betöltési parancsot nem ismerem, Már arra is gondoltam hogy a működő coreelecnél a system fájlt letörlöm a pendriveról és helyére linuxot teszek fel hogy azt bootolja be, na mindegy, marad az android, csodálkozom hogy nincs rá még android 10. némelyik tvboxon már van. Na mindegy köszi mégegyszer! nem zavarlak vele
. Lényeg nem értem a beállítás menetét, a konfigolást, linuxban. Addig nincs értelme csesztetni a gépet. Jó ez így.
-
Marcsello31
őstag
-
Marcsello31
őstag
válasz
ubyegon2 #38039 üzenetére
Szia! Köszi a segítséget! Megnézem a linkeket, és meg írom hogy hogy jártam vele, itt a linux lenne érdekes, elvileg hasonló elvben működne az ubuntu is, köszi mégegyszer, délután megnézem, ha nem akkor nem, na meg nem tudom hogy mit nyernék vele, mivel lenne jobb.. nemsokára válaszolok, köszönöm mégegyszer!
-
válasz
ubyegon2 #38019 üzenetére
Pontosan ez van, idézlek:
"*mondjuk ehhez BIOS-ban kellett indítandó eszközt váltani"
A kollégának ez a megoldás tökéletes lenne.
Nekem is így megy két külön meghajtóról a W10 és a Kubuntu.
Kubuntu van az első booteszközre beállítva a biosba, ha kell a win akkor a 2-3 másodpercig megjelenő képernyőn nyomok egy F11-t, nálam ez a bootválasztó kis menü.
Viszont ez csak az első komolyabb linux update-ig van így mert a frissített grub ilyenkor azonnal felismeri a másik meghajtón lévő, számára eddig láthatatlan windowst is és beteszi a saját választó menüjébe.
Ezt én kézzel kigyomláltam belőle. -
válasz
ubyegon2 #37999 üzenetére
5. napja tökéletes minden boot, a két lpgin manager tehetett keresztbe egymásnak vagy a KDE nem komálja a LDM-et.
Mégegyszer köszönöm a tanácsokat.Más,
egy blogbejegyzésemben fél évvel ezelőtt rendesen leminősítettem a Linux rendszereket, oka is volt, 2 év folyamatos szívással telt.
Megoldás született az ügyben, azóta több hónapja a legnagyobb megelégedéssel nyúzik egy Ubuntut.
A blogbejegyzésemet kiegészítettem egy nyilvános bocsánatkéréssel amiben a Linux rendszerek insatbilitása és magbízhatatlansága miattai kirohanásaimat negáltam.
Ha valakinek van kedve olvasa el az Update részt,
és ha valaki tudja a végén feltett kérdésemre a választ az ne tartsa magába hanem ossza meg velem.Ezt közzéteszem a Linux kezdőknek topikba is mert ott kaptam a blogom miatt a legtöbb ampert.
Így illik szerintem, hibáztam, bár nem mondanám hogy csak én voltam a hunyó de illik megkövetni a témát.
Így fair. -
válasz
ubyegon2 #37995 üzenetére
És májkimiki,
igazatok lesz mert amikor a KDE Plasma felment, valóban megkérdezte melyiket akarom használni, a KDE hozta a SDDM-et magával.Köszönöm a kezdő lökést, ezután keresgéltem és ez az oldal segített
Beállítottam a leírás alapján a SDDM-et alapértelmezettnek, ha jó lesz így akkor hurrá, ha néha így is kéri a jelszót akkor jelentkezek további tanácsokért.Ezzel lehet lekérdezni az épp aktív login managert,
systemctl status display-manager
és ezzel lehet aktívvá tenni az SDDM-et:
sudo dpkg-reconfigure sddm
Gui alól nem lehet, legalábbis én nem találtam ilyen lehetőséget, -
törölt tag
válasz
ubyegon2 #37995 üzenetére
A LightDM-et le kéne szedni, vagy a Plasma-ét defaulttá tenni. Lenni kellet volna a Plasma telepítéskor egy login manager választónak. Azzal a kérdéssel, hogy maradjon-e a LDM vagy legyen a Plasma loginmanagere a default.
Legalábbis, ha Xubuntu desktop csomagot húzok egy másik DE-re. Akkor biztos van ilyen kérdés. Ellenben ha csak xfce4, xfce4-goodies van húzva. Az önmagában nem hozza a light dm csomagot.
Kérdés Tibi plasma csomit telepített vagy kubuntu dedktop csomagot. Utóbbi hozza a saját login managerét. -
Synaptic
senior tag
válasz
ubyegon2 #37940 üzenetére
Való igaz
, azonban szerintem gyári Nvidia driver-t nem a PPA (vagy mifene) ból kell telepíteni , és nekem biza az a problémám. Az szép meg jó hogy minden ok driver nélkül , de az sem állapot hogy mikor játszani támad kedvem akkor felrakom a drivert , ha filmet nézek vagy csak simán olvasgatok akkor meg leszedem
-
Synaptic
senior tag
válasz
ubyegon2 #37909 üzenetére
Egy szaggató videóhoz biztosan kell a TB számom is ?
Ám legyen :
Kicsit rövidítve..
System:
Host: Sulaco Kernel: 5.4.0-48-generic x86_64 bits: 64 compiler: gcc
v: 9.3.0 Desktop: Cinnamon 4.6.7 wm: muffin 4.6.3 dm: LightDM 1.30.0
Distro: Linux Mint 20 Ulyana base: Ubuntu 20.04 focal
Machine:
Type: Desktop Mobo: ASRock model: X570 Steel Legend
serial: <superuser/root required> UEFI: American Megatrends v: P3.30
date: 07/13/2020
CPU:
Model: AMD Ryzen 9 3900X bits: 64 type: MT MCP arch: Zen
L2 cache: 4096 KiB
flags: avx avx2 lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 sse4a ssse3 svm
bogomips: 124569
Speed: 3793 MHz min/max: 2200/3800 MHz boost: enabled Core speeds (MHz):
driver: nvidia v: 450.66 bus ID: 07:00.0 chip ID: 10de:1b06
Display: x11 server: X.Org 1.20.8 driver: nvidia
resolution: 1920x1080~60Hz
OpenGL: renderer: GeForce GTX 1080 Ti/PCIe/SSE2 v: 4.6.0 NVIDIA 450.66
direct render: Yes
Audio:
Device-1: NVIDIA GP102 HDMI Audio vendor: CardExpert driver: snd_hda_intel
v: kernel bus ID: 07:00.1 chip ID: 10de:10ef
Device-2: AMD Starship/Matisse HD Audio vendor: ASRock
driver: snd_hda_intel v: kernel bus ID: 09:00.4 chip ID: 1022:1487
Sound Server: ALSA v: k5.4.0-48-generic
Network:
Device-1: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet
vendor: ASRock driver: r8169 v: kernel port: f000 bus ID: 05:00.0
chip ID: 10ec:8168
IF: enp5s0 state: up speed: 1000 Mbps duplex: full mac: a8:a1:59:13:3c:e6
Device-2: Qualcomm Atheros AR3011 Bluetooth type: USB driver: btusb
bus ID: 3-2:2 chip ID: 0cf3:3005
Drives:
Local Storage: total: 1.83 TiB used: 38.20 GiB (2.0%)
ID-1: /dev/nvme0n1 vendor: Silicon Power model: SPCC M.2 PCIe SSD
size: 238.47 GiB speed: 31.6 Gb/s lanes: 4 serial: 200071930050368
rev: ECFM22.6 scheme: GPT
ID-2: /dev/sda vendor: Kingston model: SKC600512G size: 476.94 GiB
speed: 6.0 Gb/s serial: 50026B76837C24CA rev: 0104 scheme: GPT
ID-3: /dev/sdb vendor: Corsair model: Force LE200 SSD size: 223.57 GiB
speed: 6.0 Gb/s serial: 1743809700012537008C rev: 71.1 scheme: GPT
ID-4: /dev/sdc vendor: Samsung model: HD103SI size: 931.51 GiB
speed: 3.0 Gb/s serial: S24DJ9JB901673 rev: 1118 scheme: MBR
Partition:
ID-1: / size: 219.06 GiB used: 24.79 GiB (11.3%) fs: ext4 dev: /dev/sdb1
Sensors:
System Temperatures: cpu: 44.2 C mobo: N/A gpu: nvidia temp: 36 C
Fan Speeds (RPM): N/A gpu: nvidia fan: 20%
Info:
Processes: 375 Uptime: 4h 11m Memory: 15.57 GiB used: 2.14 GiB (13.8%)
Init: systemd v: 245 runlevel: 5 Compilers: gcc: 9.3.0 alt: 9 Shell: bash
v: 5.0.17 running in: gnome-terminal inxi: 3.0.38 -
Synaptic
senior tag
válasz
ubyegon2 #37907 üzenetére
tamas@Sulaco
Kernel: x86_64 Linux 5.4.0-48-generic
Uptime: 3h 33m
Packages: 2302
Shell: bash 5.0.17
Resolution: 1920x1080
Cinnamon 4.6.7
Muffin
Theme: Numix-Cinnamon-Semi-Transparent (Mint-Y-Dark)
GTK Theme: Mint-Y-Dark-Red [GTK2/3]
Icon Theme: ubuntu-mono-dark
Font: Ubuntu 10
Disk: 39G / 419G (10%) -
Synaptic
senior tag
válasz
ubyegon2 #37904 üzenetére
A kubuntuban és a manjaro ban a kompozitor összes lehetséges beállítását kipróbáltam. Talán az Xrender volt a legjobb , de ott is akadt minden.
Ami viszont furcsa , hogy steam proton alatt kubuntuval röccenés nélkül futottak a játélok. Most mint alatt meg azok akadnak
Konklúzió. Duál boot-ot kell használni . Manjaro játszani , mint videót nézni , vagy back to the windows
-
Synaptic
senior tag
válasz
ubyegon2 #37897 üzenetére
Már ki is hajtott
. Addig hajtott a kiváncsiság , hogy telepítgettem össze-vissza. A vége az lett , hogy ha nincs kde , nincs hiba. Ubuntu ok Kububtu rossz
. Xfce és gnome alatt nincs baj , tehát nem rakom fel rosszul a drivert .
Most Mint van fent , nézem a House sokadik évadát , nyitogatok-csukogatok és nem akad. Bódottság
-
sonar
addikt
válasz
ubyegon2 #37889 üzenetére
Úgy is lehet, túrni kell kicsit a man oldalakat és az ember pikk pakk rájön ha érti a logikát.
Itt egy újabb működő minta amit a nagios-hoz csináltam
Itt az nrpe usernek kellett root jogot adni a storcli-hez, hogy a raid tömbök állapotát le tudja kérni.nrpe ALL = NOPASSWD:/opt/MegaRAID/storcli/storcli64
Az nrpe ráadásul technikai user shell nélkül a sudo-val meg szépen hozzá tud férni ahhoz amihez kell.Egyébként meg a sudoers-ben benne vannak a path-ok szóval akár működhetne is ha a ddcontrol ott van valamelyikben.
Defaults secure_path = /sbin:/bin:/usr/sbin:/usr/bin
-
sonar
addikt
válasz
ubyegon2 #37887 üzenetére
Az ALL-ok jók (saját működő mintáimból ollóztam), de lehet, hogy a ddcontrol helyére full elérés kell.
Pl nálam így van megoldva a mountolás, és hasonló van az apt-re istouch /etc/sudoers.d/mysudoers
Cmnd_Alias MOUNT = /usr/bin/mount
sonar ALL=(ALL)NOPASSWD: MOUNT
Cmnd_Alias UPDATE=/usr/bin/apt
# Allow members of group sudo to execute any command
sonar ALL=(ALL)NOPASSWD: UPDATE -
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #37864 üzenetére
Olvastam én is a blogot, de nem bántom miatta. Ez a véleménye, rossz volt a Linuxszal a tapasztalata. Nekem a blogból úgy jött le, hogy pont az a személete nem érett meg rá, amivel téged is csesztettelek folyamatosan az OFF topikban, ezeket a köröket nem is akarom lefutni a kollégával, sem ebben a topikban, sem a blogposztja alatti hsz.-ekben, mert eléggé unom már én is mindig ugyanazokat leírni.
Igaz nálad azért érett valamit a szemlélet, csak megakadtál ebben a fejlődésben, a kolléga viszont mintha el sem tudta volna kezdeni ezt a folyamatot. Ez az a szemlélet, ami fokozatosan alakul ki magától, és nem lehet senkire térítéssel megerőszakolni. Ez egy folyamat, amiben az ember szép fokozatosan vetkőzi le a windowsos megszokásokat, és türelem és nyitottság kell hozzá, kísérletezési kedv, konfigurációs-utánaolvasós munka beletétele. Akinél ez nincs meg, az semmit nem fog fejlődni, nem lehet ráerőszakolni, csak megutálja, meg elkönyveli, hogy ez így szar, és pattan vissza a Windows.
Egy dolgot furcsállok a kollégánál. A blogja szerint 2 év után adta fel a Linuxot, ami elég ritka, hogy valaki ilyen hosszú idő után dobja. Akinek nincs türelme hozzá, az már az első pár napban vagy hétben dobni szokta. Aki viszont 3-6 hónapot kibírja, hogy Linux a fő rendszere, az meg szokta szokni, és minél többet használja, annál kisebb valószínűséggel dobja. Vagy lehet 2 évet foglalkozott vele, de nem volt a fő rendszere, csak mellékhobbiként tolta, és amiért lehetett, mindig visszabootolgatott Windowsra. Ez utóbbi a fejlődést jól le szokta lassítani, ha menekülőutak vannak hagyva, és mindig-mindig visszatérés van Windowshoz.
Egyébként meg a Linux nem való mindenkinek. Nem is kell, hogy legyen. Attól senkinek nem lenne jobb, ha lenne 30-60% részesedése, és ebből is egy windowsos jellegű, bloat, zárt rendszert csinálnak. Maradjon csak az elterjedtsége 2-5%-on, de az a felhasználói tábor tudja használni, életben tudja tartani, és a minőséget tartsák, ne a népszerűséget, meg a számokat, meg a windowsos szemléleti felhasználók igényére butítás legyen a fő fejlődési cél. A Linuxnak már így is rosszat tett a népszerűsödés, egyre inkább viszik multik (Red Hat, Canonical) a bloatosodás, windowsosodás irányába, lásd Snap, konténerizált univerzális csomagformátumok, systemd, pulseaudio, Elektron-alapú bloatok, Gnome-KDE és nagyobb DE-k, tabletesített, butított felületek, flat dizájn, egyéb káros tendenciák. Nem, ne legyen népszerű, legalábbis ne ilyen áron. Ott van már a Windows, semmi értelme a Linuxból is n+1. Windowst csinálni, mert az a tömegelvárás. Aki ilyet akar használni, annak már ott a Windows, mai gépeken mindegyiken fut normálisan, hiszen kellően erősek és megfizethetőek hozzá a modern hardverek, 5 dolláért megvehető az eBayen egy kulcs hozzá, nem akadály gyakorlatilag senkinek. Azzal nem tesz senki szívességet a Linuxnak, hogy szenved vele.
-
-
válasz
ubyegon2 #37850 üzenetére
Neked fáj hogy én élek?
és bátorkodtam itt kérdezni?
A blogom látom mély nyomokat hagyhatott, vagy azóta is naponta elolvasod, akkor viszont tetszik..?Hónapok óta békésen együttélek egy XUbuntuval amit hülyére hekkeltem, gyilkolom, direkt szadizom, ráhúztam egy teljes KDE Plasmát és hibátlanul teljesít, a blogomat updatelni fogom mert meglett az oka a 2 év Linuxos szívásaimnak.
NEM ÉN voltam az oka, mert ezt megkaptam többek között tőled és sok mástól is hogy aki született hülye az maradjon Winen, nem kell annak Linux hanem hardveres probléma volt.
Nem kell Windiszkréten halvány betűvel célozgatnod, naponta használom és ezt sose titkoltam sehol.A keyringeket mindegyiken ki lehet kapcsolni, Debian alatt a gnome-keyring-daemont kellett meghekkelni és még volt valami, már nem emlékszem.
A Chrome az külön állatfaj, erre is halványan emlékszek valamelyik fórumról hogy ezt mondták.
Én Operázok, az a kikapcsolás uán soha nem kérte.Szerk, köszönöm a "védelmet"
, meg tudom védeni magamat de nagyon jólesett.
-
törölt tag
válasz
ubyegon2 #37850 üzenetére
Ubi! Ne bántsd Tibit, légyszi!
Speciális felhasználói igényei vannak mind Linuxon és mind Windowson.
Nem csak itt, máshol is látom a ténykedését. A problémáinak az összhalmazát teljesen megértem. Sem Linuxon, sem Windowson nincs default megoldási javaslat az igényeire. Ettől fogva Mi, Ti, Te és sokan mások hiába próbálunk meg segíteni neki. Ha a specifikus környezeteivel Mi nem vagyunk kompatibilisek.
Elméletileg tudnánk, hogy elméletileg hogyan kéne működni a dolgoknak, csak hát pont ott Ő nála teljesen más szitu van.
Azt sem lehet elmondani, hogy tátott szájjal várja a sült galambot. Mert utána megy a dolgainak rendesen. -
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #37803 üzenetére
Hihetetlen, hogy még mindig ezzel szopatják az egyszeri felhasználókat. Mivel a Mintnek és az Ubuntunak felhasználóbarátnak kéne lennie, alapból nem kéne ezt a feature-t bekapcsolni, vagy ha telepítéskor fel is lenne kínálva, akkor rábízni a felhasználóra, hogy bekapcsolja-e, külön figyelmeztetve, hogy ha be van kapcsolva, akkor egy csomó alkalmazás indulása előtt jelszókéréssel lesz nyaggatva, biztosan akarja-e. Azt is beszéltük, hogy ezt a Chrome húzza be függőségnek, meg erőlteti, de akkor is ki kéne gyomlálják a rendszerből.
Félre ne érts, tudom hogy ki lehet kapcsolni, neked meg nekem nem probléma, de a Mint tipikusan ilyen Windowsról frissen jött felhasználóknak lett kitalálva, akik még semmit nem tudnak a Linuxról. Épp ezért se Seahorse, se semmilyen kulcstartó, se Timeshift, sem semmi hasonlóval nem kéne őket szivatni, ennek a felhasználói rétegnek alacsonyabb az ingerküszöbe, már attól kitérnek a hitükből, hogy az ikonok nem úgy néznek ki, meg nem ugyanott vannak, ahol Windowson, és szépen pattintják is vissza, és nem fognak weboldalakon utánaolvasgatni a megoldásnak.
Egyébként az Archnak, pálcika WM-eknek pont ez az előnye, alapból semmi ilyen szutyok nincs hozzájuk feltéve, így eleve rendszerinduláskor egy csomó ilyen sallang be sem töltődik, így ezeknek a sallangoknak a függőségei, mint shared library sem töltődnek be. Ez pedig nem csak a bootidőnek tesz jót, de a memóriahasználatnak is, és a frissítések letöltésénél is előny, és nem lesz, ami az embert bosszantja, meg nem kell szutykokat lefelé szedni a rendszerről, meg azokat minden frissítésnél feleslegesen frissíteni.
És még mielőtt jönnétek, hogy megint blogolok, meg hülyeségeket írok, csak mondanám, hogy most pont átnézve a Linux Mint topikba, ott is ez a probléma, a kérdező nem akarja, hogy a Brave kulcstartós jelszót kérjen. Ez a téma rendszeres visszatérő a mintes és ubuntus topikokban, szóval nem csak én gondolom, hogy ez kezdőnek nagy gondot okoz, hanem ténylegesen is van rá bizonyíték.
-
v.attis
őstag
válasz
ubyegon2 #37816 üzenetére
Egyébként KDE-ben utólag is könnyen tudom automatikus csatolásra beállítani az adat partíciót
Persze, az FSTAB-ban bármikor felcsatolhatod.
Még az sem kell, grafikus felületen 5 kattintás a beállításokban.Lassan mindenre rájövök ami nekem kell, addig még párszor meghülyítem a rendszert. Most például elkezdett nem elindulni a plasma... Nem is izgat, ha mindent kitapasztalok kap egy új telepítést és a már megtanult dolgokat, kísérletezés nélkül be tudom állítani. Remélhetőleg akkor már stabil marad.
-
v.attis
őstag
válasz
ubyegon2 #37814 üzenetére
Jaj, neeem! Tévedés!
A külső meghajtót csak arra írtam, hogy az adat partíciómat teljes egészében le tudom menteni egy usb vinyóra, egyébként ezt nemigen használom. Egy rakás zene, koncertek és a Marvel moziverzum van rajta...Csak azt akartam jelezni ezzel, hogy a belső ssd teljes átvariálása nem gond, mert nem kell az adataimat féltenem, úgy és olyan partíciót tudok csinálni, amilyet csak akarok.
Egyébként KDE-ben utólag is könnyen tudom automatikus csatolásra beállítani az adat partíciót, szóval még az sem kell, hogy a rendszer telepítésekor adok meg egy csatolási pontot. Vagy van ennek jelentősége? Most is ez van, csak annyi a különbség, hogy még nem ext4...
-
v.attis
őstag
válasz
ubyegon2 #37809 üzenetére
Ne is mondd, ntfs-en van a google drive mappám is amit szinkronizál, mire első alkalommal megnyitja vagy fél perc. Látom, hogy van nagyon nagy letöltés, kissebb feltöltés, gondolom szinkronizál, vagy nem tudom mit tölt le olyankor, hiszen az ocamlfuse percenként szinkronizál a háttérben. A lényeg, hogy az ntfs-en van egy közel 9 GB-os drive mappa, szóval tetű lassú.
Ha ezt a jelenlegi ntfs adatpartíciót ext4-re alakítom (van külső hdd-m, mentés megy) akkor hova csatoljam? Gyakorlatilag teljesen mindegy? Vagy van valami elentősége, hogy közvetlenül a gyökérbe, vagy máshova csatolom? Vagy Media, esetleg mnt?
-
v.attis
őstag
válasz
ubyegon2 #37801 üzenetére
Köszönöm mindkettőt, keysoft-ot kipróbálom, a partíciót illetően, pedig ez a megoldás a leg szimpatikusabb, amit Te írtál, valami ilyesmire gondoltam.
Az szabályos egyébként, hogy sokkal lassabb az ntfs kezelése most a rendszernek? Ssd-m van, de valami borzalmasan tetű lassú.
-
v.attis
őstag
válasz
ubyegon2 #37801 üzenetére
Korábban a gnome-os jelszókezelőre írta egy topiktárs, hogy egyszer kérte tőle a jelszót. Hát tőlem minden gép indulás utáni első Chrome indításkor kéri.
Készítettem egy .sh fájlt az ocamlfuse indítására. A fájl működik, ha elindítom, akkor elindul a google drive szinkronizáció és fut a háttérben amíg ki nem kapcsolom a gépet. De hogy tegyem ezt automatikussá rendszerindításkor?
A fájlt betettem az automatikus indításba a rendszerbeállítások menüben, de nem teszi a dolgát.A fájl helye és neve: /media/Dokumentumok/ocamlfs.sh
A helyes parancs ami benne van:
google-drive-ocamlfuse -o nomedia /media/Dokumentumok/ocamlfs.shValami még hiányzik. Ha az rc.local -ba ugyanezt a sort beteszem, nem működik. Ha a parancsfájl elérési útját beteszem nem működik. Valami hiányzik. De mi?
-
v.attis
őstag
válasz
ubyegon2 #37772 üzenetére
Köszönöm a tippeket, Mint Cinnamon első látásra nagyon nem tetszett, de van itthon 2 gép, lehet bepróbálkozom még vele.
Kicsit bele kóstoltam a Kubuntu 18.04.5-be, stabilnak tűnik nem volt vele bajom, csak annyi, hogy nehezebb volt a nyomtatómat telepíteni. Szóval jelenleg a 20.04-es Kubuntu nagyon instabilnak tűnik, szerintem hagyom még fejlődni.
Ma délben a Manjaro Kde ment fel, stabil, gyors, nincs gond vele. Kicsit nehezebb volt a wifit és nyomtatót beizzítani, de megy minden amit eddig próbáltam.
Leállás, hibajelentés egyik rendszeren sem volt.
Manjaro-n nem lehet úgy beállítani a panelt (tálca), mint a windowsban és a kubuntuban is van? Írja ki a megnyitott ablakok neveit és csak ha megtelt, akkor vonja össze kis gombokká. Nem jöttem rá eddig. -
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #37671 üzenetére
Az A10 le tudja játszani. Az A4-A6 szerintem nem, az A8 ki tudja. De tényleg az is lehet, hogy én tévedek desktop fronton, mert sokáig laptopot használtam, és a mobilprocik kb. 2× gyengébbek, eleve a fele annyi teljesítménykeret miatt, amiből még a nem épp a legjobb hűtés is levehet.
Stream kedvéért sem kell feliratot égetni. Ha valakinek felirat kell, nézi normális natív lejátszóval, veszi azzal a streamet. Minden nagyobb lejátszó tud már feliratot megjeleníteni, stream alatt is, ki-be kapcsolhatóan. A ráégetett feliratnak az a baja, hogy zavaró, nem leszedhető, és rosszul skálázódik a felbontással. Értem, hogy sok embernek fontos a felirat, de ne égessék rá. Egyszerűen gányolás.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #37665 üzenetére
Igen, 4K-ról volt szó, de aztán én hoztam fel, hogy nálam az FHD desktop is köhögött. Igaz csak külső monitoron, de akkor eGPU-val is. Nem is azért írtam, hogy az FHD-t is ragozzuk, hanem itt valaki ugyanilyen korú hardvertől a 4K-t akarta elvárni.
Feliratot meg nem kellett égetned, maradjunk annyiban. Sőt, ha megtudom, hogy ilyet gányolsz, ráégetett felirat, neked annyi. Az ilyen feliratégetőknek meg moziba kamerázóknak, meg állóban filmezőknek már régen is mondtam, hogy meg ne lássam, mert ezért ütök. Gyorsan. Elsőként. De akkor nagyon nagyot.
-
Tutu7030
veterán
-
válasz
ubyegon2 #37569 üzenetére
Pedig de, tetszik ez a minimalista design. Amire nekem kell elég. Vagyis ha a win10 bekrapál és nincs kedvem szöszölni vele, csak átmegyek és használom. Amúgy böngészőn kívűl nem nagyon kell más rá. Raktam fel azért libreoffice-t meg film lejátszót stb, de nem mindennap használom. Amúgy meg nézegettem meg annó arch linuxokat is, de nem jönnek be. Nem tanultam sose linuxot, nem tudom a parancsokat sem hozzá, úgy gyűjtögettem ki néhány fontos terminál parancsot.Ez az ubuntu vonal nekem "egyszerű" ahhoz képest, hogy nem tanultam róla. Amúgy még a másik rendszer a Mint ami tetszik.
A gépedhez Ubuntu alapon sem kéne drivereket telepíteni szerintem. Vagy valami nem működött megfelelően?
Ubuntuval is próbálkoztam annó, de érdekes, mert bármelyik verziója fent volt, (14, 16, stb) egy idő után fagyott, Az elementary meg nem. Hogy miért, passz. Ha meg elszállt, akkor meg ment rá a Elementary vagy a Mint ami nem csinált ilyet. Mindegy, hogy gyári driver volt fent, vagy telepítettem hozzá.
Mondjuk játszani sem játszok rajta, bár az Old Blood talán linux alatt van, az max grafon ment driver nélkül is. Vagyis ami volt fent. -
válasz
ubyegon2 #37380 üzenetére
Nálam valamiért a snap-et is mellé akarja csapni.
$ sudo apt install chromium-browser -s
[sudo] password for skywalker:
Reading package lists... Done
Building dependency tree
Reading state information... Done
The following additional packages will be installed:
snapd squashfs-tools
The following NEW packages will be installed:
chromium-browser snapd squashfs-tools
0 upgraded, 3 newly installed, 0 to remove and 0 not upgraded.
Inst squashfs-tools (1:4.4-1 Ubuntu:20.04/focal [amd64])
Inst snapd (2.44.3+20.04 Ubuntu:20.04/focal [amd64])
Conf squashfs-tools (1:4.4-1 Ubuntu:20.04/focal [amd64])
Conf snapd (2.44.3+20.04 Ubuntu:20.04/focal [amd64])
Inst chromium-browser (81.0.4044.129-0ubuntu0.20.04.1 Ubuntu:20.04/focal-updates [amd64])
Conf chromium-browser (81.0.4044.129-0ubuntu0.20.04.1 Ubuntu:20.04/focal-updates [amd64]) -
growler
őstag
válasz
ubyegon2 #37387 üzenetére
A natív felbontás mindvégig 3840x2160
Scale: 100% [link] ... 200% [link] ... 300% [link] ... 400% [link]
Fractional Scaling: 100% [link] ... 125% [link] ... 150% [link] ... 175% [link] ... 200% [link]
Vagy a "Scale", vagy a "Fractional Scaling" opciót választhatom - a kettőt nem lehet
keverni egymással. -
stopperos
senior tag
válasz
ubyegon2 #37380 üzenetére
Az a deb verzió csak a snap verziót teszi fel. Így oldották meg a váltást, hogy mindenkinél átálljon snap-re. Nézd meg, hogy mekkora a mérete. Az okokról itt írnak.
-
gyulank
addikt
-
gyulank
addikt
válasz
ubyegon2 #37330 üzenetére
De úgy mondod, mintha lenne nem snap csomag, és mással is fel lehetne tenni... Plusz tényleg egyszerűbb beírni azt mondjuk, hogy snap install p7zip-desktop, sudo p7zip-desktop, mint amit te írtál. És általában nem kis szövegeket ír ki a terminál, ha grafikus programot indítunk belőle.
-
gyulank
addikt
válasz
ubyegon2 #37320 üzenetére
Az alapból települt, jobb híján keresgéltem is, próbálkoztam is, és végül sikerült kitömörítenem amit akartam, de az nem a desktop. És nekem mint mondtam, az a problémám, hogy vannak amik nem látják az ntfs partíciókat, volt már ilyen több program is, és nem indulnak sudo-val, mert GUI-k. Szóval megoldást keresek arra, hogy hogy lehet úgy elindítani bármelyik hasonló gonddal kűzdő alkalmazást.
-
törölt tag
válasz
ubyegon2 #37309 üzenetére
Hát figyelj, hűtés terén elég sike-bóka vagyok, szívem szerint levettem volna. De hallgattam a jó szóra, így rajta hagytam. Azóta itt van a noti használom, tesztelem. Semmi melegedés, igazából az SSD-t nem ismerem melegedés szempontjából. De végül is még kidobhatom belőle, megy már becsukott szemmel is az adott típus szétszerelése.
-
törölt tag
válasz
ubyegon2 #37306 üzenetére
No, hát az úgy van, hogy lassan 2 éve ott hagytam minden közösségi médiát. Csak olyan szűk csoportban kommunikálok, ami relevánsan érinti az érdeklődési körömet. Elolvasok, megnézek sok mindent. Abból szűröm le a nekem fontos dolgokat. Nem próbálom senkire erőltetni az egyéni álláspontomat és másoké sem igazán érdekel.
Így nem szállok vitába sehol, mert időpocsékolásnak tartom. Meg van a személyes meggyőződésem a világról és ez stabil. Nem nagyon kell külső megerősítés benne.Szerintem hagyd a p.......ba a felesleges konfrontációkat és inkább tesztelj disztrókat, progikat. Azt meg oszd meg a közösséggel, had okuljanak belőle.
-
válasz
ubyegon2 #37292 üzenetére
Engem érdekelnek
Te max második lehetsz
Én dzsunkázok, nem Te
Egyelőre amúgy tesztelem, később lehet Lubuntu-ra váltok( aztán tán lightos), egy irodában csak böngészőnek kell valami egyszerű rendszer, semmi extra.
4 db gépet vettünk pár éve, Core2Duo, ebbe 2 éve vettem 4 db 16GB-os m.2-es SSD-t adapterrel, akkor herélt Win-nel mentek, de problémásak, és a Linux kézenfekvőbb megoldás, plusz tetszik is, de sose ástam mélyre magam benne.
-
-
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #37239 üzenetére
2,4-re nem vált át, ha kézzel állítod be 5 GHz only-ra. Egyébként irigylem a luxus helyzeted, gigabites dual band Asus router, meg mikor olvasok itt a fórumon, hogy valakinek a Digi netjével nem megy a 100 meg az 1000 Mbit, akkor sárgulok be az irigységtől.
Én meg itt a „fejlett” „nyugaton” nyomhatom ADSL-es ócska, szolgáltatói modem/router kombóvan, Sky netben, nyüves 10 Mbit (amin 3 ember osztozik ráadásul), vörös téglás házak, amik rohadtul lefogják a Wi-Fi jelet, főleg, hogy a háznak a routerrel ellentétel oldalán vagyok, lófasz jelerősség, akár 2,4, akár 5 GHz-en, lakástulaj kábelt sem enged kihúzni, és szenvedhetek ezzel a szarral, lagolnak a YT videók, Netflix, stb., nagyobb linuxos rollingos frissítésekbe is kezdek beleőszülni, mire 500-1400 KB/sec-kel leérnek végre.
Lakástulajt palizza be mindig ez az angol Sky szolgáltató, pedig pár évig rábeszéltem egy Vodafone netre, hogy fizetem azt, amivel drágább, az is ADSL alapú volt, mint itt minden, de legalább 40 Mbit volt, meg a szolgáltatói routerük volt egy kicsit normálisabb, de mivel kakarágó ghánai fekete fószer, ilyen Fekete Pákó szintű kulturáltsággal, ezért állandóan ehhez a Sky-szutykához ragaszkodik, mert ez csomagban rásózza a szolgáltató hűségre minden 1-2 évre, a műholdas tévéje mellé, amin nézi az afrikai, fűszoknyás, törzsi tűz-körbentáncolós sámán ×4rjait
Előbb-utóbb egyébként albérletet akarok váltani, de míg nem megy le ez a koronalezárásos cirkusz, nem áll helyre a gazdaság, meg nem tisztázódnak a Brexitnek a részletei, addig most jó pár hónapig még nem tudok pattogni.
Már ez a netkérdés annyira kezd frusztrálni, hogy már azon vagyok, hogy rendelek magamnak egy ilyen műholdas netes cumót, ami kilógatok az ablakon, és nyomatom arról, vezetékkel, valami legalább 50 Mbites megoldást, amit tudok kábellel használni, meg nem kell rajta senkivel osztozni.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #37236 üzenetére
Ja, ez meg a másik, hogy 10 emeletes panelben, ahol van 60 AP, és azok 95-99%-a 2,4 GHz-es, ott van csak igazán értelme az 5 GHz-nek.
Egyébként én kábel only hívő vagyok. Itt külföldön az albérletben muszáj ócska Wi-Fi-jal szenvednem, de amúgy ahol laktam, ott mindig megpróbáltam UTP kábelt kihúzni. Ilyen Wi-Fi-n otthon csak telefonon használtam lényegében, meg táblagépen van értelme. Már egy laptopot is inkább felcuppantanék Ethernetre.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #37234 üzenetére
Igen, és pont erről is pofázik, hogy az 5 GHz hiába csak 77%, meg 10-20% mindössze, akkor is érdemes preferálni a 2,4-hez képest, még ha azon sokkal nagyobb jelerősség is látszik. Azt hiszem ebben a videójában volt.
Egyébként ja, értelmes csávó, de elég rossz híre van a YouTube-on, mert a korai videói trollvideók voltak, ilyen kamu hogy töltsél le több RAM-ot, hogy duplázd a netsávszélességed ingyen tutoriálok, szándékosan hihetőre forgatva, komolyan előadva, olyan kamu dolgokat mutatva, amivel nem okoz kárt magának a laikus. Ezeket sokan elhitték, és emiatt nagyon utálják a csávót
-
ROBOTER
addikt
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #37037 üzenetére
Nem marhaság, majd meglátod. Ami miatt a Mint még nem veszi át, az az, hogy nem akarnak az Ubuntutól függeni, pont ezért izmoznak LMDE-vel, meg snap helyett flatpakkal is, így függetlenek maradnak.
Mondom, önmagában a Snap-pel nem lenne nagy baj. Pont ezen a topikoldalon segített a kérdezőnek felrakni a bluez-t, ami kódforgatós script-ből nem akart neki felmenni. Szóval nagyon atom kezdőknél lehet haszna, hogy a disztró tárolóján felül elérnek disztrófüggetlen, univerzális csomagokat. Így ha nincs meg valami a tárolóban, vagy megvan, de túl régi verzióban, akkor fel lehet könnyen tenni helyette valamit, nem kell nagy linuxos gurunak lenni. De! Ez addig hasznos, ami a disztrótárolókon FELÜL érik el, mint kisegítő lehetőség. Viszont a ló túloldalára nem kéne vele esni, hogy mindenkinek a torkán lenyomják, ha kell, ha nem, és már a disztrócsomagok kárára történik mindez.
Ráadásul az a Canonicalnak se jó, ha az Ubuntuból Snapuntut csinálnak, mert onnantól a snap-osoktól fognak függeni, ha utóbbiak behúznak valami gáz dolgot, akkor az ubuntusoknak be kell nyelniük, nem tehetnek mást. Hiszen akkor a snap-osok kezében a döntés, hogy melyik alkalmazás hogy, milyen verzióban, milyen beállításokkal lesz csomagolva, és az Ubuntu kezéből kikerül szépen a kontroll, ilyen marionettként lesznek mozgatva.
Fordítva viszont igaz, a snap-osoknak megérné saját disztrót csinálni. Az ő szempontjukból nem lenne hülyeség egy ponton megpróbálni, ha más nem, egy Ubuntu-alapú forkkal.
Az SSD árak meg igaz, hogy emelkedőben vannak, de gazdasági válsághelyzet miatt, ami miatt nem csak az SSD-k, hanem minden drágulni fog. Meg jelenleg a kisebb SSD-t (120-256 giga) csak ilyen 2-3 ezer forinttal drágultak, az azért még nem olyan diffi, hogy valaki emiatt ne tudjon SSD-t venni. Egyedül 500 gigásoknál jelentősebb a drágulás, ahol majd jobban érezni. 1 tera, meg afölött sose volt olcsó.
-
-
growler
őstag
válasz
ubyegon2 #36759 üzenetére
Indítottam a 19.3-as rendszeremet - nálam tegnapelőtt frissült 1.8.21p2-3ubuntu1.2-re.
A jelszó karaktereket ez is *-al mutatja - tehát lev258 információi szerint ez is sérülékeny.
Mindenesetre, erre is felteszem az 1.8.31-et - biztos ami biztos alapon.
(Lehet hogy ezzel megelőzök egy hivatalos frissítést.) -
törölt tag
válasz
ubyegon2 #36699 üzenetére
No, nem túl hosszú barátság után a Mint repült, helyette Xubuntu (mindkettő a 18.04)..
Viszont az Nvidia elvileg használatban van
$prime-select query
nvidiaaz nvidia-settingset viszont nem tudom rávenni, hogy dolgozzon, azaz hogy látszódjanak benne az infók.
Mit tegyek? Köszi. -
RexpecT
addikt
válasz
ubyegon2 #36692 üzenetére
Szerintem ott van nálam is a második sorban(ha kitörlöm a docker-ce.list file-t akkor ez nem jelenik meg):
Hit:2 https://download.docker.com/linux/ubuntu disco InRelease
Ma már próbáltam egy csomószor, mindig ugyanez volt az outcome.
Azért köszönöm mindkettőtöknek a helpet.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Nyaralás előtti hardverszemle
- iPhone topik
- Előrendelhető a OnePlus Pad 3
- Kettő együtt: Radeon RX 9070 és 9070 XT tesztje
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Azonnali informatikai kérdések órája
- További aktív témák...
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- ALIENWARE Area-51 R6 Threadripper Edition 1920X
- Bomba ár! Dell Latitude E5570 Touch - i5-6300U I 8GB I 256SSD I 15,6" FHD I HDMI I CAM I W10 I Gari
- 3DKRAFT.HU - 3D NYOMTATÁS - AZONNALI ÁRAJÁNLAT - GYORS KIVITELEZÉS - 480+ POZITÍV ÉRTÉKELÉS
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Apple iPhone 12 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest