-
Mobilarena
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
Krystal_s
addikt
válasz
zoltanz #37266 üzenetére
Úgy néz ki sok olvasgatás és próbálgatás után megtaláltam a megoldást. Mivel most nincs telepítve Linux, csak Live rendszereket teszteltem, pont azt nem tudtam kipróbálni, mert restart kell hozzá.
Ez egy évek óta ismert probléma, szinte az összes Intel Wifit érinti. (ingadozik és max csak fele sebességgel megy, mint kellene)
2015-ben már volt róla bug report, nem értem miért nem javították azóta sem.
Beszéltem több emberrel is, akiknél szintén ez a gond...
Én korábban kb 4 éve találkoztam ezzel a jelenséggel egy másik gépemmel, amiben Intel Centrino 2230 volt.
A jelenlegi gépekben Intel Centrino 6300 és 6200 van.
A másik topikban írtam bővebben mire jutottam. -
Krystal_s
addikt
válasz
lev258 #37228 üzenetére
Ubuntu 18.04.4-et próbáltam utoljára. Nincs konkrét egyelőre, mert még nem vagyok rendszeres felhasználó.
Azt hittem ez itt egy ismert probléma lesz. Neten sok ilyenről olvastam, de majd keresek tovább.ubyegon2: Azért tettem oda az ártatlanul csodálkozva néző kis arcot
,nehogy félreérthető legyen. Úgy gondoltam már előtte 2-szer is teljesen érthető módon leírtam mi a gondom.
"ennyire azért nem kell lekövetni az avatarod"Igazán "kedves" tőled a célzás. Az avatarom az én saját fényképeim alapján lett megcsinálva. Szóval nem gond, ha olyannak gondolsz, még akkor sem, ha te azt nem jó szándékkal értetted.
gregory91: De én most is 2,4 GHz-en használom maximum előfizetői sebességgel Win-en....
-
Krystal_s
addikt
válasz
lev258 #37220 üzenetére
Pedig írtam. " az Intel (jelenleg 6300)". azt hittem ennyi elég, ennél pontosabban: Intel Centrino Ultimate-N 6300 AGN.
Ahogy olvastam a többi Intel wifi adapterrel is ilyen gondok szoktak lenni.
2,4 GHz, 40 MHz-en használom. A Routerben ez van beállítva, de úgy nem elég, Win7 alatt is még át kellett állítanom, különben csak fele sebességen ment a net. Esetemben 120 Mbit/s helyett 50-60 körül.
Linuxon is próbáltam többször, de ott is csak fele sebességgel megy a net. Nem tudom hol lehetne átállítani.
Elnézést a dual-band említés miatt, valahol téma volt, amikor 20 MHz helyett 40-et állítottak be és ott említették ezt, az tévesztett meg.120 Mbit/s netünk van, a Router (szolgáltatói Technicolor tc7200) 2,4 GHz, 20 Mhz-en nem tudja ezt a sebességet, csak, ha 40-re állítom.
Tud 5 GHz-et is, de azon sokkal rövidebb a hatótáv és érzékenyebb. Szóval nekem jelenleg a 2,4 GHz, 40 Mhz-en a jó.Dave™: Tavaly próbáltam, akkor még nem volt jó. :\
-
Krystal_s
addikt
Sziasztok, néha tervezem, hogy Win7 után esetleg Ubuntura térnék át. Bár nem lenne könnyű, mert hosszú évek tudása veszne el. Sajnos Winen nőttem fel és azon mindenre megtaláltam a megoldást úgy, hogy közben mindig tudtam pontosan mi mit állít. Néha ránézek Linuxra, de hiába szép külsőre, a komolyabb beállításokat parancssorosan kell elvégezni.
Ami már évek óta zavar és érthető megoldást sem találtam, az a lassú (Intel) Wifi sebesség. Alapon fele sebességgel megy. Az elérhető beállításokban nincs olyanra lehetőség, ami Winen 2 kattintás. Alap 20 Mhz-ről auto-ra, vagy 40 Mhz-re (dual banding) lehessen beállítani.
Sokan a Power management kikapcsolását írják, de szerintem nem az lenne a megoldás.Nekem az Win alatt sem segített soha.
Érdeklődnék, hogy ezt az Intel Wifi sebesség problémát még nem javították a rendszerben?
Routerben hiába van 40 Mhz-re állítva az Intel (jelenleg 6300) driverben alapból 20 Mhz-re van állítva és nekem 40 kellene. -
Krystal_s
addikt
Köszi, szeretek előre felkészülni, hogy ne érjen meglepetés.
és inkább tanulok, jegyzetelek.
hcl: és Penge_4: nagyon köszi, ezeknek is utánanézek.
Amiket a centerből lehet telepíteni az még megy, de most még a tar.gz fájlokkal nem biztos,hogy boldogulok. Úgy olvastam, hogy a 7zip kitudja majd tömöríteni, de elindítani nem biztos ,hogy tudom.tomtyi: Sosem lehet tudni a mai világban már bármi lehet, de remélem működni fog.
Kendek: Így már világos
, csak most a Live cd-n, gondolom a rossz felbontás miatt nekem a Dash az egész képernyőn van így teljesen eltakarja az asztalt.
-
Krystal_s
addikt
Még annyit szeretnék tudni, (igyekszem keveset kérdezni, de eddig Win-hez voltam szokva és elsőre picit nehéz
) hogy a felsorolt programokhoz, milyen alternatívák lennének, ami a legjobban hasonlít.
Linux alatt bármit telepíthetek pl a Centerből és ha nem tetszik simán törlöm, nem hagy szemetet úgy, mint a Wines programok ?
Gondolom majd nem árt egy vírusirtó, a többi gépen CIS-t használok.
Közben én is keresgélek, csak nem szeretnék 10 félét kipróbálni.
-WinAmp + SreamRipper helyett van olyan, amivel feltudom venni az online zenéket is.
-PotPlayer helyett - SMPlayer vagy KMPlayer ?
- Videószerkesztő Avidemux itt a .tar.gz-t kell letölteni ? Dupla klikk és telepíthező a .gz ?
-Aida64
-TotalCommander -
Krystal_s
addikt
Próbálkozom, lehet, hogy a Live ubuntunak nincs annyi funkciója, mintha telepítve lenne, mert bármit próbálok az oldalsávról az asztalara húzni nem mozdulnak és hiába jobb klikkelek ahogy sh4d0w írta, nem látok olyat, hogy Move és nem tudom állítani a sorrendet sem.
csixy: Értem és neked is köszönöm.
"De ha úgy sikerült , hogy kikapcsolta a WIFI hálózatot , akkor megoldás lehet egy a linux által kedvelt USB-s WIFI adapter NDIS wrapperes installációja"
Hát igen, csak nem igazán tudom, hogy kell telepíteni...Azt tudom, hogy nem .exe, hanem .tgz kiterjesztés van. Letöltöm a .tgz fájlt, jelen esetben a Intel® Centrino® Wireless-N 2230 - iwlwifi-2030-ucode-18.168.6.1.tgz és csak elindítom, mint Win alatt egy .exe-t, vagy a hálózati beállításoknál kell betallóznom ? -
Krystal_s
addikt
Köszi, az oldalsáv ok.
Az asztalra amikor ráhúzok valamit pl egy képet, akkor úgy látom, hogy nem ikont hozott létre, hanem az egész képet odamásolta. Jobb klikk az adott képen és van olyan, hogy Make Link, ez lenne az ikon ?Tehát itt először Make Link, majd azt kell kimásolni az asztalra és egyszerre nem lehet ? Programokat pedig csak az oldalsávra teszi ki, az asztalara nem tudok ikont kitenni pl Firefox, SMplayer...azt is csak úgy lehetne, ha külön megkeresem a program mappájában az indítófájlt és Make Link ?
Bízom benne, hogy minden működni fog, csak pár helyen írták, hogy amikor 12.04-re frissítettek, akkor kikapcsolt a wifi és nem tudták visszakapcsolni, ezért gondoltam rákérdezek, hogy ez általános hiba, vagy csak egyedi esetek voltak.
pl: Dell Inspiron wifi probléma 12.04
Ubuntu 12.04 | Lenovo S12 | Wifi probléma -
Krystal_s
addikt
Amíg nem érkezik meg a gép, addig egy Live verziót kezdtem el próbálgatni.
Látom oldalt található az eszköztár és a megnyitott programokat, mappákat is odateszi, de amikor bezárom az adott programot, akkor eltűnik. Hogyan lehet rögzíteni őket, hogy mindig ott maradjanak ?
Asztalra is szeretnék pár dolgot, ikonokat kitenni, eddig csak parancssoros leírást találtam a neten, de talán van annál egyszerűbb megoldás is.
Lenne itt olyan fórumtárs, aki segítene 1-2 alapbeállításban privátban, msn stb ?
Közben nézek Youtube videókat és olvasgatok, de azért jó lenne valakivel beszélni. -
Krystal_s
addikt
Sziasztok, rendeltem egy notebook-ot (Dell) és alapból Ubuntu Linux 12.04 van telepítve.
10 éve Windows-t használok és jól ismerem már, de a Linux-ot csak látásból...Gondoltam egy ideig fent hagynám, amíg tesztelem, hogy minden eszköz jól működik-e stb. Viszont elég sok helyen olvastam, hogy a 10.04-nek gondjai lehetnek a wifivel. Ez mennyire gyakori ? Egy előtelepített rendszernél is lehetnek gondok ? Amennyiben igen, akkor mit kell tennem ?
Fura érzés ilyen kezdőnek lenni, de tényleg nem tudom (még), mit hogyan kell majd telepíteni.
A leírás szerint Intel Centrino 2230 wifi van benne.Láttam már kijött újabb Ubuntu, bekapcsolás után, (ha lesz net) akkor jelezni fog és magától frissít ?
Előre is köszönök minden segítséget.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Autós topik
- Nagyrobogósok baráti topikja
- Milyen okostelefont vegyek?
- AMD Radeon™ RX 470 / 480 és RX 570 / 580 / 590
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Yettel topik
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Elemlámpa, zseblámpa
- Delta Force (2024)
- Jövőre az Apple megérkezhet 2019-be
- További aktív témák...
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- AKCIÓ! Gigabyte B650M R7 7700X 32GB DDR5 1TB SSD RTX 3080Ti 12GB Cooler Master H500P WHITE 750W
- Csere-Beszámítás! Felsőkategóriás számítógép PC Játékra! I9 13900KF / RTX 4080 / 32GB RAM / 1TB SSD
- Telefon felvásárlás!! Apple iPhone 16, Apple iPhone 16e, Apple iPhone 16 Plus, Apple iPhone 16 Pro
- Samsung Galaxy S22 Ultra 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- 124 - Lenovo Yoga Pro 7 (14IMH9) - Intel Core Ultra 9 185H, RTX 4060 (48 hónap garancia!) (ELKELT)
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest