- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Egyszerre legnagyobb és legkisebb is a Garmin Venu X1
- Fotók, videók mobillal
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Egy hét múlva érkezik a Honor Magic V5
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Xiaomi 13 - felnőni nehéz
-
Mobilarena
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
lev258
veterán
válasz
floatr #35142 üzenetére
Mint írtam, az Intel-lel gond nélkül elvagy addig. Még játékra is jó, kisebb megszorításokkal. Csak a Mesa-t kell frissíteni.
Mentem bug report-ot olvasni.
A Grub-ot még módosítsd meg ezzel, kíváncsi vagyok rá: modprobe.blacklist=amdgpu (csak ezzel, a korábbiak nélkül).
Esetleg majd csatlakozhatsz te is a hibafeltáráshoz, ha van rá időd és kedved. -
lev258
veterán
válasz
floatr #35132 üzenetére
A ki kavarodik mibe kérdéses. Simán lehet, hogy az AMD-sek által beküldött PCI listába csúszott hiba. Nehéz megmondani. Nálam nagyon hasonló gép van, kissé eltérő videókártyával (de az is HD8000-es sorozatú). És minden jó. Az amdgpu-t idővel alapértelmezetté teszik ezekhez a kártyákhoz is, de ahhoz frissebb kernel kell javításokkal.
Az biztos, hogy jelenleg nem a jó drivert használja a rendszered.
Ha egy próbát megér, indításnál a Grub-ba betehetnéd ezt: radeon.si_support=1 radeon.cik_support=1 amdgpu.si_support=0 amdgpu.cik_support=0
Kikapcsolásnál, újraindításnál elvész, így nem okoz gondot, ha nem sikerül. -
lev258
veterán
válasz
floatr #35130 üzenetére
Akkor szerintem rossz módon azonosítja be.
A cuccod a HD8000-es sorozatra épül, ahhoz ennek a kernelnek a radeon drivert kellene használnia, nem az amdgpu-t. Talán rá tudjuk erőltetni, de ma már nem.
Ez a sok átnevezés a fejlesztőket is megzavarhatta. Szerintem várd ki a 18.04.2-t, ha azzal sem javul, akkor pakold fel a 5.0-s kernelt.
Senki sem mondta, hogy a Gnome-os Ubuntuhoz ragaszkodni kell. Ha nem tetszik, van még bőven választék. pl. az aláírásomban is látsz egyet
Jó éjt. -
lev258
veterán
válasz
floatr #35128 üzenetére
Egyrészt használd a Padoka Mesa stable ppa-t, másrészt talán a kerneled frissítése is segíthet. Ha vársz még egy kicsit, hamarosan jön a 18.04.2 frissebb komponensekkel (vagy frissítheted a jelenlegit erre).
Te nyomtad át amdgpu-ra radeon-ról? Mert ebben a kernelben még biztos nem engedélyezték ehhez a kártyához. -
almi
senior tag
-
Dhampir
félisten
válasz
floatr #31121 üzenetére
Apropó, network-manager.
Mit ajánlanátok a vezetékes net wifin történő alkalmi elosztásához (hotspot funkció) Gnome-ra (Unity)?
Régen Gnome alatt a kde-nm-connection editor segítségével szerkesztettem a hálózatot, de ennek ugye az a szépséghibája, hogy a fél KDE letöltődik vele.
Létezik hasonlóan könnyen beállítható program Gnome-hoz? -
válasz
floatr #31114 üzenetére
Nem valószínű ilyesmi, amit említesz, de nézd meg az ebben lévő terminal parancsokkal az utóbbi frissítéseket, hátha valami kiderül belőle.
(#31115) tomtyi
Ubuntuéknálaz Iceweasel megszűnt létezni? Mert a Firefox ESR-t telepíti, és azt is indítja.
Helyesebben Debianéknál.Amúgy is FF ESR volt, csak valami névhasználati mizéria miatt a Debian átnevezte, de már egy ideje újra Firefox néven fut. Gyakorlatilag az IW sosem volt, de megszűnt végleg.
-
válasz
floatr #30876 üzenetére
- VBoxot szerintem hagyd a fenebe
- nagyon valoszinu,hogy a VPN Dockeren belul privilegizalt kontenert igenyel, erre figyelj
- ipsec/l2tp es az OpenVPN is megy Dockerrel. Az, hogy a ketto kozul melyiket akarod, szerintem a klienstol fugg, de Bambano majd felvilagosit -- pl. Windowsos kliensek eseteben van beepitett IPSec kliens, OVPN meg nincs. Biztonsagosnak mindketto eleg biztonsagos. -
devil-k
nagyúr
válasz
floatr #30103 üzenetére
És mi a helyzet a Microsoft Office-szal? Csak ez tart vissza, hogy feltepítsem a laptopomra...
(#30104) ubyegon2
Nagyjából/kicsit ismerem a Linuxot, pl. a Mint-ot nagyon szeretem. S valahol tudom, hogy jobban is járnék vele, mint a Windowssal.Mindenkinek köszönöm a válaszokat!
-
Dévacsen
senior tag
válasz
floatr #29723 üzenetére
Canonical Kernel Team nevű tárolóba botlottam használtam is egy ideig,minden reggel,új kernel jött,nem csinált szerencsére problémát,nem tudom normállis e ez,no mindegy leírás alapján feltettem a 4.10 est,az is jó volt,időközben levettem a C.K.T tárolót,jobb a békesség alapon,de kíváncsiságból visszatettem hátha jött a 4.10 hez uj frissítés,és ez hamarabb felteszi,erre,a 4.8 nak rakta fel a 40 es verzióját,ezután kérdeztem,nehogy majd a jövőben baj legyen,inkább nem piszkálom.
-
Dhampir
félisten
-
lev258
veterán
válasz
floatr #28435 üzenetére
Mint írtam, elég komoly változás van AMD téren, aminek az eredménye egy, az eddigieknél sokkal jobb teljesítményű és megbízható driver lesz. Csak még várni kell rá néhány videókártyánál. Egyébként ez nem a disztribúción múlik, hanem az AMD-n. És az utóbbi 1-2 évben kezdtek el nagyon komoly lépéseket tenni.
Sokan most még visszasírják az fglrx-et, pedig azzal is voltak gondok, még az AMD berkein belül is. -
lev258
veterán
válasz
floatr #28433 üzenetére
Az elmúlt napokban próbálkoztam egy "fresh" disztró összehozásával 16.04 alapon, friss kernellel és grafikus csomagokkal. Sajnos sikertelenül. Az ilyen telepítő valamiért nem eszi meg az olyan kernelt, ami nincs benn eleve a csomagok között, gondolom valami még hiányzik neki.
Így aztán csak azt tudom tanácsolni, várj türelemmel, idővel talán a 16.10-es kernelén is lesznek még szükséges javítások.
Illetve valószínűleg év végén kijön a 17.04 első fejlesztői verziója, azt érdemes lehet megnézned.
(Másképp csak úgy tudsz frissebb kernelt használni, ha előbb lesz valahogy egy működő rendszered.)
Megpróbálkozhatsz még Arch vonalon is. -
lev258
veterán
válasz
floatr #28427 üzenetére
Na most az infók alapján az AMD videókártyával is rendben vannak a dolgok, de ez nem is számít, mivel az Intel-t használja. Nálam is Haswell van, bár egy kicsit eltérő típus. A 16.04.1-et próbálod? Az ISO-t ellenőrizted már?
Ha van kedved/időd, ránézhetsz a 16.10-re is Live-ban. -
lev258
veterán
válasz
floatr #28421 üzenetére
Egyszerre csak egy videókártyát használ. Dinamikus váltás pedig nincs, csak manuálisan lehet váltani. Nézz szét a te oldaladon, mert valami nem kerek.
A 16.04 mérföldkő az AMD Linuxos stratégiájában és egyben átmenet is a régi és az új között. Arch vonalon (ahol igen sűrűn frissül minden komponens) már az előnyei is vitathatatlanok a fejlesztésnek. -
Tutu7030
veterán
válasz
floatr #28417 üzenetére
Ugrás vissza 3.1x.x kernelre (14.04).
Közben tuti volt valami frissítés a nyílt driveren is, mert a 3.1x.x kernel + nyílt amd driverrel is fagyott/újraindult a gép. Pedig már teljes újratelepítés is volt (jelenleg Linux Mint 17.1), de ennél is újraindult. Bekapcsoltam az fglrx-update drivert, rögtön jó lett minden. -
-
-
-
-
-
-
floatr
veterán
-
-
-
Syl
nagyúr
-
-
floatr
veterán
Megjegyzem egyébként h persze a deb letöltése is teljesen tökéletesen működik, de a kolléga annyira erőlteti a külső tározót, mintha az élete múlna rajta.
Az első sor a tároló felvétele a szisztémába, a második a digitális aláírásának az importálása, a harmadik a szoftverlista frissítése, a negyedik a tényleges telepítés. Szóval nem varázslat, ijedelem, csak ezt egyszerűbb leírni, mint körbekattingatni a fél világot, és ahhoz útbaigazítást adni. -
Syl
nagyúr
Mindent most hozok létre. A win7.iso is frissen lett létrehozva az ultimate lemezemről. A Vbox-ot már feldobtam deb fájlból, el is indítottam. Ugyanaz mint a win verzió
Sajna csak estére tudok vele foglalkozni, most mennem kell.
Addig is egy újabb kérdés. A vbox tud olyat, hogy fizikai partíciót használ, nem pedig virtuális hdd fájlt? (A vmware tuti kezel ilyet) Mert van egy 500 gigás vinyóm usb3 dokkolóban, arra menne a virtuális gép.
Ha csak ilyen hdd image fájlokat tud, akkor a vinyót, amire a vdi kerül, mire formázzam? ext3? -
-
-
God Vazzeg
veterán
Szerintem újabb hw-re van csinálva x-el együtt, azért bugzik régebbi cuccokkal. Nekem fullosan megy a kubi, és volt már radeon 3650, majd geforce 8600gt, most meg egy geforce gt 240 van
Minddel ment, mentek a zárt meghajtók is, bár nyílttal is működött minden, de így gördülékenyebb
-
-
-
-
eternam
tag
https://help.ubuntu.com/community/BinaryDriverHowto/ATI
hcl
A legközelebbi gép amit veszek, egy hackintosh lesz 330-ért.
-
-
PuMbA
titán
A driver is bejátszhat, de Unity-ben is vannak gondok, hiszen sokaknál nagy teljesítményugrást jelentett az előzetes patch. Már nemsoká kint is lesz a javítás quantal-hoz aztán meg precise-ben is gondolom:
"unity (5.12-0ubuntu2) quantal; urgency=low"
Fix 3D apps running much slower under Unity (LP: #987304)
- Reduced number of calls to ResultViewGrid::QueueDraw
- Reduced number of calls to BGHash:: RefreshColor"A VDPAU probléma se lehet driver gond, mert más felület alatt meg kifogástalanul megy illetve 10.04 alatt én ugyanazt a driver használom ami a 12.04-ben van és jó
aag: Ez még mindig nem túláram, csak felesleges dolgok terhelik a gépet, de a 10.04 támogatásának lejártakor (még 11 hónap) biztos, hogy ki lesznek javítva. Nem akartam addig várni a váltással, de muszáj lesz
Fooler89: Hát nem új dolog, de azért előbb fel kellett volna ismerni, hogy lassú ez az egész.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Egyre csak fejlődik az AI, emberek tízezreit rúgja majd ki a BT
- Kettő együtt: Radeon RX 9070 és 9070 XT tesztje
- Vicces képek
- Kerékpárosok, bringások ide!
- PlayStation 5
- Drum 'n' bass
- Micro Four Thirds
- Milyen RAM-ot vegyek?
- Fortnite - Battle Royale & Save the World (PC, XO, PS4, Switch, Mobil)
- További aktív témák...
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Gyermek PC játékok
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Epson Workforce DS-530II Dokumentum szkenner
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max/
- BESZÁMÍTÁS! 6TB Seagate SkyHawk SATA HDD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- Xiaomi Redmi 9A 32GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest