- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Google Pixel topik
- Most a Galaxy S25 FE megjelenésére tippelnek
- Realme GT 2 - aláírjuk
- Szakít a OnePlus és a Hasselblad?
- Samsung Galaxy Buds3 Pro - szárat eresztettek a babok
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Motorola Edge 40 - jó bőr
-
Mobilarena
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
gyulank
addikt
Igen, egyszer több mint egy fél éve valahol megtaláltam ezt, és szerintem így volt, de már elfelejtettem. De most megtalálta. Mindenesetre ki kellett kapcsolnom a secure bootot, különben ugyanúgy visszaugrik az uefis boot menübe. És ha nem rufussal csináltam volna a telepítőt, valószínűleg nem tudtam volna telepíteni a 11-et közvetlenül.
-
gyulank
addikt
Jó, lehet, hogy először nem, de az előbb leírtam, hogy megcsináltam amit leírt, és arra írta hogy nincs release. A lista meg az oldalon lévő lista egymás alatt a 3 verzió.
Ezt írta a ppa után, és az update után is:
Mellőz:5 https://ppa.launchpadcontent.net/xtradeb/apps/ubuntu mantic InRelease
Hiba:6 https://ppa.launchpadcontent.net/xtradeb/apps/ubuntu mantic Release
404 Not Found [IP: 2620:2d:4000:1::3e 443]
Csomaglisták olvasása... Kész
E: A(z) „https://ppa.launchpadcontent.net/xtradeb/apps/ubuntu mantic Release” tárolónak nincs Release fájlja.
N: Az ilyen tárolóból való frissítés nem végezhető el biztonságosan, így alapesetben ki van kapcsolva.
N: Lásd az apt-secure(8) kézikönyvoldalt a tárolólétrehozással és felhasználói beállításokkal kapcsolatos részletekért.
Install után meg:
avidemux csomag nem elérhető, de egy másik hivatkozik rá.
A kért csomag hiányzik, elavult vagy csak más forrásból érhető el
E: „avidemux” csomagnak nincs telepítésre jelölt verziója -
Novics
senior tag
Köszi a tippet. Ha csak ez lenne a gond, akkor simán mennie kellene a csatolásnak a sudo mount -a paranccsal is, nem? Viszont akor is eldobja magát. Valahogyan a hitelesítési adatokat kellene beleszerkeszteni, de azt eddig csak SMB-s csatoláshoz találtam.
Sajnos nagyon nincs most időm próbálkozni, de ha jutok valamire, majd megírom. De ha valakinek tuti tippje, az is jöhet. -
-
airsoftpro
csendes tag
Ezekre sajnos nem tudok válaszolni, nekem kínai! Amit tudok: egy másik sima usb-c külső HDD-t tudok mountolni, látom is a listában. A leírások alapján csináltam, ott nem említették ,hogy macOS alól működne a NAS-ból kivett diskek elérése, se Windows alól. Linux lehet, ahhoz sem értek sajnos!
Pánikolok, sajnos 4TB adatom volt csak másodlagos HDD-ken mentve a Synologyn pedig csak SHR1 volt beállítva(1 disk tolerancia), nem gondoltam, hogy még a volume is összedőlhet épp egyidejűleg... Tanul az ember, megrendeltem a 6TB tárhelyet, ami a fiókban fog csücsülni a másik 4TB mellett, ha a jövőben ilyen történne a NASsal...
-
gyulank
addikt
Csak a hardveres problémát gondoltam, hogy nem. Bár amúgy se régi telepítés volt. De viszont most telepítettem újra. És ugyanazt kezdi. Azzal kezdődött, hogy kiírta, hogy intelligens frissítés. Majd ezeket a hibaüzeneteket, mint most is, csak most csináltam róla képeket. Egy, Ketó. Akkor is jó volt még, aztán újraindítottam, Windowsoztam, aztán lewgközelebb már csak az volt. Szóval új telepítés, formázott partícióra. Amúgy meg 23.04-et telepítettem, nem tudom mit akar rajta disztribúciófrissíteni.
-
kpityu2
őstag
Szétkutyulja. Nekem egy desktop próba után feszt dobálja a rendszerhiba történt, küldjek-e logot a fejlesztőnek üzit. Mert ugye még ha a minimál csomagot is teszed fel, viszi magával a rendszerbeallitó progikat és szolgáltatásokat, munkamenetinditókat, démonokat amelyek részleges átfedésben lehetnek a régi desktoppal. És már nem fogod tudni kitakaritani teljesen. Meg ha esetleg dockerbe menne.. de jobb a békesség.
-
Nemtom, nekem szinte sosem működött jól a plusz felület, amit rátettem bármire.
Viszont.
Utoljára akkor kellett, amikor még nem volt divat a ****ubuntu-desktop metacsomag. Márpedig ha minden igaz, az nem pont azt csinálja, mint amikor az adott kiadást telepíted, mindent belő hozzá? -
kpityu2
őstag
Szétkutyulja a rendszert. Amikor betölt az egyik desktop, a menüben ott lesznek a másik által behozott programok is és azok vagy normálisan működnek az adott környezetben, vagy nem. Ráadásul,ott vannak a háttérben induló szolgáltatások is...
De ha próbálkozni akarsz, nem kell telepítened. Csinálsz egy Ventoy USB-t, arra annyi Live iso-t raksz amennyi ráfér és csak bebootolsz az USB-ről. -
Nálam nagyobb guifan ritka de a customizert nem használom, képes összekócolni sokmindent.
Vilmaboy,
az bootképernyőn megszámolod hányadik a Windows.
Az első rendszer az a nulladik!! így számolj.
Pl:
0-Linuxod
1-Linuxod recomenüje
2-memtest
3-WindowsMegnyitod szerkesztésre a /etc/default/grub fájlt, amivel akarod, amelyik szövegszerkesztő neked kedves és tud emelt joggal menteni.
Pl. terminálba Nano, KDE alatt Kate stb.Ilyesmit látsz:
GRUB_DEFAULT=0
GRUB_TIMEOUT_STYLE=hidden
GRUB_TIMEOUT=4
A legelső sorba kitörlöd a nullát és helyette beírod a Windows sorszámát, eggyel csökkentve ahogy az előbb leírtam.
Viszont. Ajánlanám azt hogy azzal a rendszerrel induljon amivel legutóbb, én azért használom ezt mert mikor a Linux volt az alapértelmezett, és a Wint használtam és altattam akkor nemegyszer ráindítottam az alvó W10-re, nem kevés kalamajkát okozva ezzel.
Ha így szerkeszted a fájlt akkor mindig az utoljára indított rendszered fog indulni következő bootoláskor, megjegyzi:GRUB_DEFAULT=saved
GRUB_SAVEDEFAULT=true
GRUB_TIMEOUT_STYLE=hidden
GRUB_TIMEOUT=4
ezután terminálba kell egy
sudo update-grub
mert ekkor érvényesíti a beállításaidat amiket az előbb beleírtál a fájlba. -
-
-
Alu
senior tag
Igen. Utánna újraindítottad (a szervízt?)
Igen. Előtte stop, conf módosítása és utána start.Mindkét gép kábelen csatlakozik? Fizikailag megpróbátad felcserélni?
Na itt van különbség, mert a sambás gép kábelen, az eddig működő gép szintén kábelen, a problémás gép viszont wifi -n (ultrabook szerűség, rj45 -re már nem tellett a gyártónak...) csatlakozik a routerhez. Most kipróbáltam, hogy az eddig működő gépből kihúztam az ethernetet és gyönyörűen csatlakozott wifiről, úgyhogy ezt kizárnám. A problémás gépen is látszódik, hogy loginolás után vakarja a fejét egy darabig és utána jön vissza, a hibaüzenet. Ha rámegyek a diagnosztikára, akkor írja konkrétan, hogy nincs engedélyem a megosztás eléréséhez. És ilyenkor írja be a samba log -ba a következőt:Bad SMB2 signature for message
Esetleg külső gyártó biztonsági/pimpelő programja a Windowson(registry buhera, szolgáltatások ki/be kapcsolása, külső tűzfal, stb)?
A problémás gépen lévő windows 2 hetes, teljesen szűz. Ma nézegettem az SMB beállításokat, próbálkoztam kikapcsolni az SMB1 -et a szolgáltatásoknál, de nem túrtam bele mélyebben. Mivel semmi se vezetett eredményre hagytam mindent úgy, ahogy volt.
A Windows "otthoni hálózat"ra van állítva?
IgenUbuntu tűzfal, smb.conf-ban eszköz korlátozás?
Tudtommal nincs. Tűzfalat ha jól emlékszem engedélyezni kellett első alkalommal, a confban pedig default minden, csak a megosztott mappát adtam hozzá. -
Alu
senior tag
No és ha hármasra emeled a minimum SMB verziót?
Mármint samba oldalon a conf -ban?
Elvileg már eredetileg is azt írtam be hcl javaslata alapján.User/pass -al érem el.
A bosszantó, hogy egyik gépen megy, a másikon nem és bármit csinálok, hatástalan. -
-
-
Ablakos
őstag
A belinkelt kódsor kicsit félrevezető, mert nem így néz ki terminálban. (nem tudtam jól belinkelni)
A probléma az volt, hogy Notepad++ ban hoztam létre a beszúrandót és az így (paste to terminal) nem ment. Beleszerkesztettem a libacsőrőket is.
Az utolsó EOF elé nem kell csőr. -
-
laszlohu
addikt
Atheros a wifije,
Hol működött a wifi, hol nem , a letöltési sebesség ugrált
425 , 400, stb. aztán lecsökkent 0 - ára, majd pl. 3 percig egyáltalán nem volt wifi, majd visszajött, egyébként az angol nyelvű forumon mások is jeleztek hasonlót, de neki pl. Lenovo - ja volt, de azt ne kérdezd melyik típus.míg ugyanezzel a wifi - vel egy okostelefonon semmi probléma nem volt, így kizártam, hogy a routerrel lenne gond,
de ugye megvan, hogy amióta frissítettem 5.17 - es kernelre, azóta megszűnt a probléma.
-
-
Nem. Arról van szó, hogy az 5.9-es kernel utáni frissebb kernelekben x@r a gyári fw támogatás az RTL88xx akármilyen wifi kártyákra.. Ami a live usb-n múkodik az jó, de amit felrak attól utána bex@rik a rendszer. Nekem konkrétan csontra fagy. Tegyél be az USB lukba egy ócska biztosan támogatott WIFI dugót, és úgy telepítsd, újraindítás után is ezt használd, ne nyúlj az rtl8821ce wifi kártyádhoz. Telepítés után szedd le ezt: [https://github.com/tomaspinho/rtl8821ce/archive/refs/heads/master.zip] és tömörítsd ki. Majd terminálba ezt: sudo nano
/etc/modprobe.d/blacklist.conf
, és ezt tedd bele a blacklist.conf -ba:blacklist rtw88_8821ce
; és mentsd el (ctrl o ; enter ctrl x ) . Ezután ubuntu és társai esetén :sudo apt install bc module-assistant build-essential dkms . sudo m-a prepare
Most lépj be a kitömörített rtl8821ce.master mappádba és add ki a :sudo ./dkms-install.sh
parancsot és ezután indítsd újra a vasadat és közben szedd ki az másik ócska eddig használt wifi kártyádat és győztél !!!!!Magyarán a blacklisttel kitiltod a x@r gyári támogatást és felraksz egy DKMS jól múködő modult, ami minden egyes kernel újításkor fel fogja rakni magát.
[https://github.com/tomaspinho/rtl8821ce]
Ezt már egyébként kb 3x leírtam , ez van.
Hajrá
-
A képeden látható ablakot megelőző ablakban nyilván az Egyéb opciót választottad, szerintem csak az első opciónál formáz EXT4-re, az persze kicsit megtévesztő, hogy belső lemeznek írja(de nyilvánvaló a miértje), de felőlem írhatná lilafülú kisnyúlnak is, ha az az opció formáz EXT4-re.
Amúgy épp most formáztam egy külső házban lévő SSD-t így:
-
afi0903
aktív tag
Boot Option Priorities alatt törlődött közvetlenül a Windows telepítése után az ubuntu kezdetű opció.
És jelenleg már a Windows-t se listázza ki.Még van egy biztonsági mentésem a Windows telepítés előtti Ubuntumról, de onnan meg Grubnak kéne a Windows megmutatni. Az egyszerűbb lenne, mint live USB-ről felrakni a Grubot?
-
ace05
senior tag
Köszönöm, enyhén rossz topikba vagyok, de nem találtam neki itt megfelelőt.
Annyi a sztori, hogy van egy régi nasom D-link dns323 ez smb1-es. Ezt lecseréltem egy Dell szervergépre, amin Freenas fut. Még nem frissítettem Truenas-ra. Biztonsági mentenék a dlinkre és ezt rsyncel szeretném csinálni. Mindkét hálózati meghajtón megy az ékezetes karakterek.
Felcsatoltam a dlink-et egy mappába a Dell-en. így tudok rsync-el kommunikálni a régi nasommal. És itt elakadtam. Az iconv megoldást megtaláltam én is, de ugyanúgy elrontja az ékezeteket. -
afi0903
aktív tag
-
Nem errol beszeltem. Hol volt itt rendszerparticio emlitve?
Vettem egy kulso 500 gigas usb lemezt, a haverokkal filmeket csereberelunk majd. Vagy meg ez se kell, mivel en vagyok az uberkiraly linuxos manusz, a pendrajvomat is ext-re formazom. Es pislogok mint hal a szatyorba mert nem tudom hasznalni.
Szo se volt a felhasznaloi fiokokrol. Mezei lemezek, meghajtok, kulso tarakrol irtam. -
" Pl. a mai napig nincs megoldva a jogosultságkezelés."
Hála a jó Istennek!
Windows mentéseknél live Linuxról aranyat ér.
Meg, nem a kötözködés végett de a Linuxokon falra mászok hogy Én létrehoztam épp most egy ext fájlrendszert, az én gépemen, az én vinyómon, az én Gpartedemmel ami bekérte az én rendszergazdai jelszavamat és a kész partíció nem az enyém, egy bájtot nem írhatok rá ...?
még sudozni meg chmodozni kell?
Ezt egy marhaságnak találom és nem csak én hanem nagyon sokan mások is.
Kezdő linuxosok hülyét kapnak ettől és szerintem jogosan.
Aztán, ha ez egy hordozható tár, akkor a szomszédba megint szórakozni meg mindenhol.
Emiatt én minden nagyobb hordozható tárat ntfs-re formázok.
Miért nincs ez úgy megoldva hogy az elkészült fájlrendszerhez mindenkinek joga van, és ha valaki sajátnak akarja AKKOR kelljen molyolni meg pilótavizsgázni? -
afi0903
aktív tag
A formázás lemaradt, arra már rájöttem. Éppen az zajlik már egy ideje. A 4-es enddel 3.6T lett a mérete, ami megegyezik egy másik 4TB-os merevlemezem méretével, szóval jónak tűnik.
Elsősorban nem használnám Windows-os környezetben (Raspberry Pi-ről lenne megosztva), de aztán bennem van, hogy hátha mégis jól jönne valami miatt, ha Windows-os gép is felismerné, ezért választottam az NTFS-t.
Mitől függ, hogy megfelelő lesz e a Windows-nak? -
afi0903
aktív tag
Na jó, akkor leírom a lépéseket mielőtt megcsinálom.
Eddig meg van:
A Raspberry-s imagerrel kiírtam az SSD-re a az Ubuntu Server-t, megváltoztattam a jelszót.Amit szeretnék, hogy egyszer beállítom és utána automatikusan történjen:
-Ventillátor beállítás
-torrent szerver beállítás
-külső merevlemez csatolása
-Emby szerver beállítás
-FTP szerver beállítás
-SMB szerver beállításAz eltervezett lépések:
1. sudo apt-get update && sudo apt-get -y dist-upgrade
2. sudo reboot-Ventillátor beállítás
3 .sudo curl https://download.argon40.com/argon1.sh | bash
4. rm argon1.sh
5. sudo reboot
6. argonone-config-torrent szerver beállítás
7. sudo add-apt-repository ppa:qbittorrent-team/qbittorrent-stable
8. sudo apt install qbittorrent-nox
9. qbittorrent-nox
10. sudo nano /etc/systemd/system/qbittorrent-nox.service
Ezt beírom:
[Unit] Description=qBittorrent Command Line Client After=network.target [Service] #Do not change to "simple" Type=forking User=ubuntu Group=ubuntu UMask=007 ExecStart=/usr/bin/qbittorrent-nox -d --webui-port=8080 Restart=on-failure [Install] WantedBy=multi-user.target
11. sudo systemctl start qbittorrent-nox
12. sudo systemctl daemon-reload
13. sudo systemctl enable qbittorrent-nox
14. systemctl status qbittorrent-nox-külső merevlemez csatolása
15. sudo mkdir /media/WDP
16. sudo lsblk -f
17. sudo nano /etc/fstab
Ezt beírom:
UUID=16C4E7074506D876 /media/pi/WDP ntfs uid=1000,gid=1000,umask=007 0 2
18. sudo mount -a
19. sudo reboot
20. sudo chmod -R 777 /media/WDP
21. sudo chown -R ubuntu:ubuntu /media/WDP-Emby szerver beállítás
22. sudo wget "https://github.com/MediaBrowser/Emby.Releases/releases/download/4.6.4.0/emby-server-deb_4.6.4.0_arm64.deb"
23. dpkg -i emby-server-deb_4.6.4.0_amd64.deb
24. rm mby-server-deb_4.6.4.0_amd64.deb-FTP szerver beállítás
25. sudo apt install vsftpd
26. sudo nano /etc/vsftpd.conf
Ezt átírom:
anonymous_enable=YES
27. sudo usermod -d /media/WDP ftp
28. sudo systemctl restart vsftpd.service-SMB szerver beállítás
29. sudo apt install samba
30. whereis samba
31. sudo nano /etc/samba/smb.conf
Ezt beírom:
[sambashare]
comment = Samba on Ubuntu
path = /home/username/sambashare
read only = no
browsable = yes
32. sudo service smbd restart
33. sudo ufw allow samba
34. sudosmbpasswd
-a ubuntu (itt az smbpasswd helyett a jelszavamat írom)
35. sudo rebootEbben van hiba?
Esetleg más lépéseket is meg kéne csinálnom? -
afi0903
aktív tag
Ezt csináltam:
griffin@ubuntu:/media$ sudo mkdir teszt
sudo: unable to resolve host ubuntu: Temporary failure in name resolution
[sudo] password for griffin:
griffin@ubuntu:/media$ ls
pi teszt usb usb0 usb1 usb2 usb3 usb4 usb5 usb6 usb7
griffin@ubuntu:/media$ sudo chmod 777 teszt
griffin@ubuntu:/media$ sudo chown griffin:griffin teszt
griffin@ubuntu:/media$ mount -t ntfs -o rw /dev/sda1 /media/teszt
Mount is denied because the NTFS volume is already exclusively opened.
The volume may be already mounted, or another software may use it which
could be identified for example by the help of the 'fuser' command.
griffin@ubuntu:/media$ sudo umount pi/WD
griffin@ubuntu:/media$ mount -t ntfs -o rw /dev/sda1 /media/teszt
Error opening read-only '/dev/sda1': Permission denied
Failed to mount '/dev/sda1': Permission denied
Please check '/dev/sda1' and the ntfs-3g binary permissions,
and the mounting user ID. More explanation is provided at
http://tuxera.com/community/ntfs-3g-faq/#unprivileged
griffin@ubuntu:/media$ sudo mount -t ntfs -o rw /dev/sda1 /media/teszt
griffin@ubuntu:/media$ ls
ls: cannot access 'teszt': Transport endpoint is not connected
pi teszt usb usb0 usb1 usb2 usb3 usb4 usb5 usb6 usb7
Meg az fstabben javítottam ntfs-re. -
-
afi0903
aktív tag
Előző üzenetben írni akartam, hogy sudo mount -a nem írt ki semmit.
De szerencse, hogy nem írtam, mert újrainditás után már ír:sudo: unable to resolve host ubuntu: Temporary failure in name resolution
Indításnál ír ki fail-eket a service-eknél. Ezt nem tudom, hogy hol tudom vissza nézni, de hostname service is fail. Lehet ez a gondja?lsblk -f kimenete:
NAME FSTYPE FSVER LABEL UUID FSAVAIL FSUSE% MOUNTPOINT
loop0 squashfs 4.0 0 100% /snap/core18/2002
loop1 squashfs 4.0 0 100% /snap/core18/2127
loop2 squashfs 4.0 0 100% /snap/core20/1084
loop3 squashfs 4.0 0 100% /snap/lxd/20039
loop4 squashfs 4.0 0 100% /snap/snapd/11584
loop5 squashfs 4.0 0 100% /snap/lxd/21400
loop6 squashfs 4.0 0 100% /snap/snapd/12886
sda
└─sda1 ntfs 16C4E7074506D876 /media/pi/WD
sdb
├─sdb1 vfat FAT32 system-boot 492B-6CB8 126.4M 50% /boot/firmware
└─sdb2 ext4 1.0 writable df0f4049-f404-4bcb-b221-80e3ad073ea6 45G 55% /Nem tudom, hogy mi az az EFI partíció. És nem tudom, hogy miből tudnám, hogy azt próbálom e csatolni.
-
törölt tag
Biztos találnál rá még példát.
Csak Te azt terjeszted, hogy minden Arch user és a rendszere mindig eltörik és állandóan bütykölni kell a rendszerét.
Nekem három Arch installom van különböző hardveren. Még egyik sem tört el és nem bújom az archwikit. Szóval már nem igaz az állításod.
Ugyanazon hardvereken van Ubuntu és Debian is, azokkal sincs semmi baj. Ezt hová sorolod?A véleményem hadd mondjam el és tartsam hülyeségnek a több lépcsős dist-upgrade-t. Egyszer végig szenvedi a user, utána soha az életbe nem lessz rá szüksége desktopon. Sokmindent nem tanul vele, csak copy-paste a terminálba.
-
vadkörte
addikt
"Az emberek többségének épp elég, ha működik. Nem is akarják megérteni mitől és hogyan."
Kb. ezek közé sorolom magam, de még semmi problémám nem volt abból, hogy rolling rendszert használok. Ha ajánlást kérnek, elsőnek én is valami Debian (Ubuntu) alapút ajánlok, mivel "linux-szűz"nek nem biztos, hogy jó választás egy rolling, nekik egy "hülyebiztos"abb kiadás alapú valószínűleg jobb választás. -
stopperos
senior tag
Én nem tudok készen ilyen megoldást.
Amikor én hoztam létre így felhasználókat, akkor egy excel táblázatból csináltam egy csv-t, és futtattam rá egy bash script-et, amiben kb volt egyuseradd -D -m -p [pass] [user]
és egychage -d 0 [user]
(bár lehet a passwd -e [user] is működik). Az utóbbi parancsok az alap jelszó cseréjét tették kötelezővé.A useradd parancs -p paramétere után emlékeim szerint a titkosított jelszót tudod megadni ( erre a
$(perl -e 'print crypt("pass", "pass")')
-t használtam generáláshoz, de neked gondolom erre nincs szükséged). Egyawk -F: '{print $1, $2}'
kiszedi a kettőspontok közül neked a titkosított jelszót. -
I02S3F
addikt
"Mutass egy olyan operációs rendszert, aminek nem azt az alap beállítása hogy a neki felkínált lemezt teljes egészében lefoglalja magának." - Hát nem nagyon emlékeztem, de valóban! A w10 is ilyen.
"Miért a mi felelőségünk ha nem olvas? Miért a mi felelőségünk, hogy nincs legalább 2-3 különböző mentése?" - Igazad van! Én szeretem rá felhívni a figyelmet. Persze "sose a gép a hülye", de ha már hibázott, akkor én elmagyarázom, hogy mi volt a gond. Igen! Ha nem fogad meg tanácsot valaki, akkor az a hibázást nem teszi elkerülhetővé!
"Nem mellesleg véletlenül sem az ajánlott rendszert telepítette volna, hanem az egyik legnagyobb étvágyút. Szóval azt a kevés tanácsot sem fogadta meg." - Vagy tanul belőle valaki, vagy elkönyveli, hogy "a Linux szar". De ez utóbbi nem veszteség, mert úgyis energiát, újratanulást igényel egy Linux-ra váltás. Aki ezt nem fekteti be, az nem lesz felhasználó úgysem. ( Ezt most nemis tvamos fórumtársra írtam, hanem általánosságban!)
-
Nem tudtam hogy itt divat utálni/mellőzni a konténeres megoldásokat, nem azért írtam róluk enyhén negatívan mert utálom, hanem nekem nem nagyon jöttek be, csupán ennyit szerettem volna leírni.
Feltelepítettem 8-10 ilyen alkalmazást és több GB helyet foglalnak, ezt is megértem, mindegyikbe minden benne van ami kell a futtatásához.
És nekem speciel ezzel sincs semmi bajom mert 1 terán garázdálkodhatnak.
De vannak sokan akik minimalisták/mazochistákés egy 20-30GB méretűre szabott partíció igen hamar betelik.
Ami viszont engem zavar hogy ezek mint meghajtók vagy partíciók, lemezekként jelennek meg némelyik programban, először igen elcsodálkoztam hogy 7 helyett egy rakás partíciónak látszó tárgyat mutatott.
Winen és Wine alatt 10-20 éves portable programokat használok, ha már konténeres megoldás akkor inkább appimage. Szerintem. -
tvamos
nagyúr
-
Erre en csak annyit hogy,
a konteneres csomagoknak nagyon meg van nyirbalva a jogosultsaguk, alig latnak ki a sandboxukbol.
Pl egy snapes vagy flatpakos Vibernel futottam bele hogy kepet csatolni csakis a /home alol lehet, nekem meg mindenem a hattervinyon van. Ergo nalam hasznalhatatlan volt. Allitolag megvan a modja hogy tovabb lasson az orranal de a fene se bibelodik vele. Ment helyette a normal Viber es azota beke es nyugalom van.
Nem azt mondom hogy ugy sz....ar ahogy van mert atlagusernel minden a home alatt van ergo hasznalhatoak de ahol elter az atlagtol ott nyekk. Biztonsag szempontjabol vitathatatlan a konteneres megoldas, ez igaz. -
Frawly
veterán
De, parancssorban is meg lehet találni a config fájlt, man proginév is írja általában, meg find paranccsal is fel lehet kutatni. De általános elvek menték is meg lehet találni, felhasználói programoknál ~/.config/programnév/akármi vagy rendszerszintű programoknál, service-eknél /etc/ vagy /etc/conf.d/ vagy hasonlós, esetleg /usr/share/proginév. Tehát nem tűt kell keresni a szénakazalban. Ráadásul a terminálos megoldások kimenete szépen szűrhető, hogy áttekinthetőbb legyen, meg automatizálhatók a terminálos parancsok.
A GUI-nak meg az a baj hogy ha minden beállítást kivezetsz, akkor meg a kezdők a sok grafikus opcióban vesznek el, és nem találnak meg semmit. Meg minél több funkciója van, és minél többet lehet rajta állítani, annál bloatabb.
Eleinte én sem hittem el kezdő koromban veteránoknak, hogy a terminál hatékonyabb. Aztán fokozatosan jöttem rá, hogy de. Az is igaz, hogy aki keményvonalas terminálos, az nem default beállításokkal használja a terminált, meg shellt, hanem eleve valami nagyobb tudású, nem default terminált állít be, jobb betűtípussal és színsémával, egy csomó shell hack-kel, completion scripttel (Tab-os kiegészítéshez), alternatív shellel (pl. zsh, fish), mindenféle alias-szal, és terminálos csodaprogrammal (vifm, lf, ranger, nnn, stb.), saját fzf/find/fd-s megoldásokkal, vim/Emacs editorral és readline móddal, stb., így nem a maga natúrságában használják a terminált, hanem minden úgy van az ujjaik alá készítve, hogy 2-3 billentyűnél többet nem kell nagyon megnyomjanak, hogy egy adott progit, mappát, konfigfájlt, fontos gyakori funkciót elérjenek, egyáltalán nem kell gépelgetniük, meg keresgetniük semmit.
Egyébként meg a GUI nem istenkáromlás, de ha az ember elér egy szintet, akkor belátja, hogy 1) felesleges, 2) nem hatékony, 3) csak erőforrás-növelésre jó. Nálam is voltak idők, amikor a GUI-k felsőbbrendűségében hittem, persze ehhez hozzá kell tenni, hogy akkor frissen váltottam én is windowsról, és sok berögződés még bennem volt. Sőt, ma már azt is látom, hogy ez a grafikus felületezés, MacOS, Windows, GeOS, stb., mind visszafejlődés az IT-ben, amik anno úgy tűntek, hogy előrevisznek, de igazából nem. Az átlag laikus ugyan közelebb hozták az IT-ben, hogy különösebb tanulás nélkül tudnak használgati a gépen alap dolgokat, de összességében visszalépésnek tekinthetők.
#38314 tordaitibi: ez, amit írsz rendben van. Ezen én is átestem kezdőként, hogy fejben kellett tartani parancsokat, meg nehéznek tűnt. De aztán ez az érzés megszűnik, ahogy ismered meg a terminálos megoldásokat és egyre többet használod. Pl. a jövőben már emlékezni fogsz, hogy ha valami USB-s eszközzel baj van, és infó kell egy USB-s eszközről, már reflexből pattan fel a terminál, bele meg kezded csapatni az lsusb parancsot, de még azt se kell végigírni, hanem lsu + Tab + Enter, és már olvashatod is a kimenetet, nem kell a grafikus indítómenü századik bugyrában mindenféle grafikus panelt elővenni, meg előtte egy csomó szutykot feltelepíteni mindenféle függőséggel, amik ráadásul egy csomó felesleges dolgot is írnak GUI-n, mikor neked csak egy adott infó kell, egy adott USB eszközről, és egy terminálos paranccsal sokkal gyorsabban megleszel.
-
Frawly
veterán
De nem minden oldható meg grafikusan. De ez nem hátrány, ha egy ideje linuxozik az ember, akkor rájön, hogy a konfigfájlok szerkesztgetése, és a terminál az jóbarát, sokszor egyszerűbb terminálban kiadni egy sor parancsot (végig sem kell írni, mert Tab billentyűkre kiegészíti), meg terminálban átírni egy sort egy konfigfájlban. Közvetlen módosítás, nem kell keresgetni, hogy hol vannak a beállítások, disztró és grafikus felülettől függetlenek, ráadásul a terminálban látszani fog, ha van valami hibaüzenet, vagy warning.
Grafikus felületen meg telepíteni kell mindenféle GUI-s szart hozzá, amiben a 4. beállítóikonra előjövő ablak 5 menüjének, 7. almenüjek 99. füléből Advanced gombra lenyíló rejtett beállítóablakban checkboxra feloldható csúszkájával állítható, ezt ember legyen a talpán, aki 99 screenshot alapján megtalálja, hogy hol kell állítani, főleg, ha nem olyan grafikus felületet vagy disztrót vagy nem ugyanazt a verziót használja, mint ami a leírásban van. Ráadásul minden újratelepítéskor el kell játszani ezt a sok kattintgatást. Míg terminálban visszahúzol egy .conf fájlt, vagy kiadsz egy sor parancsot és máris újra működik az egész, nem kell semmit keresgetni meg 99-et kattintani hozzá. Ráadásul a GUI-s megoldás, hogy ha crachel, azt nem is látod, nem lesz hibaüzenet, csak azt látja az ember, hogy nem megy.
Az a baj, hogy a Windows meg a Mac elhitette az emberekkel, hogy a grafikus felület a hatékonyabb, pedig pont, hogy a terminál, CLI, scriptek, konfigfájlok a hatékonyabbak. Sokkal hatékonyabb, egyszerűbb, gyorsabb workflow valósítható meg velük az esetek 99%-ban. Kicsit valóban tanulni kell hozzá, mert elsőre nem tűnik felhasználóbarátnak, de megéri beletenni a munkát.
-
-
I02S3F
addikt
és @sonar
Köszönöm szépen a tájékoztatást.
"Miért probléma, hogy a CentOS "főleg üzleti"?" - Ez nem progléma, ha hosszú ideig kiszolgálja az igényeimet.
Pontosan mennyivel több program érhető el Ubuntu-ra mint Debian-ra? Mondanál pár konkrét példát ami neked hiányozna? Nem tudok ilyenről. Csak olvastam, hogy Ubuntura több csomag van. Például azért, mert a Debian próbál csak szabad szoftvereket használni. Az Ubuntu meg csomagol propietary szoftvereket is. Próbáltam utána nézni a konkrétan elérhető csomagszámra, de nem találtam rá adatot pár perc alatt.
"Miért tennél fel egy 4 éves rendszert, aminek a támogatása fél éven belül megszűnik(2021 április)?" - Valóban nincs értelme, így végig gondolva.
"Miért baj hogy nem megy alapból minden, vagy plusz driver-t kell feltelepíteni?" - Régen sokat bütyköltem a gépet. Most már inkább csak használni szeretném. Bütykölésre meg ott a virtualbox. (Meg ugye dolgozom, elfáradok, már nem akarok még otthon is küzdeni a rendszerrel)
Tehát akkor érdemes lenne kipróbálnom a CentOS-t is szerinted?
-
-
Frawly
veterán
Tanulásképpen bekapcsolhatod a secure boot-ot. Elvileg a nagyobb mainstream disztrók simán kezelik default, Debian, Ubuntu, Fedora-vonalnak minden disztrója. A legtöbb disztró ezt egyébként ún. köztes bootmanagerrel oldja meg, amit shim-nek hívnak, ez pont a secure boot rétegét van hivatva kiszolgálni. Kernelszintű driverek telepítését megbonyolítja.
Én nem ajánlom, hogy a tanulást leszámítva a gyakorlatban bárki szenvedjen vele. Csak önszopatásra jó. Csak akkor használja valaki, ha pl. olyan céges laptopot használ, ahol a cég a Windowst azért telepítette szándékosan secure boot-tal, hogy a telepítést Bitlocker jelszóval védje, és valaki ilyen rendszer mellé akar Linuxot telepíteni, és a céges policy miatt nem sikálhatja le a céges rendszert, és használnia kell (secure boot kikapcsolása sem segít, mert akkor nem fog bootolni a Windows). Minden más esetben nagyon melegen ajánlom a kikapcsolását.
-
sonar
addikt
Nálam bekapcsolva van a secureboot és dualboot-os is a gép.
Már a 16.04 től kezdve semmit se kell csinálni és alapból tudott secureboot enabled környezetben bootolni.
A lényeg, hogy telepítéskor már be legyenkapcsolva mert ha utólag kell akkor az fájdalmas. (16.04 környékén egyszer próbáltam és akkor szivás volt az utólagos váltás, azóta se)
Viszont ha bekapcsolt lesz a secureboot akkor a virtualbox és más virtualizációval is komplikációid lehetnek.
Nem biztos, hogy megoldhatatlan csak nem az első googli link fog segíteni (nekem is van egy bejegyzésem, hogy virtualbox-nál mit kell csinálni)
Illetve egyes driverekkel is lehetnek problémáid kernel update-k környékén. De ha egyszer kidebuggolod akkor onnantól sima liba. -
lev258
veterán
Magáról a secure boot-ról: milyen alapelvekkel indult, aztán hogyan sikerült az egészet tönkrevágni (célt tévesztetté tenni), elég sok leírást találsz. Én ma már minden UEFI-s gépemen kikapcsolom, mert nem látom értelmét.
A kérdésedre válaszolva. Igen a Canonical megszerzi a megfelelő tanúsítványt (aláírást) a rendszerhez, viszont amikor a rendszerhez extra modult kell hozzáadni, ami nem szerves része annak, azt alá kell íratni, különben nem fog működni. Ennek a módja a MOK, adott hardverhez saját felhasználói kulcs (aláírás) készítése.
A dual-boot rendszernek viszont nincs köze a kérdéskörhöz. -
Prosectura2
tag
Itt írtam el, élesben mindenhol jó.
Próbáltam futtatni azt a parancsot, ami éppen aktuálisan nem futott le (szkript fájl, amiben a korábban próbált parancs volt, pipe-al egyetemben). Nem akart lefutni, mert nem volt hozzáférése a megadott log fájlhoz. Átállítottam, akkor a 2>$1-vel volt baja. Erre kitöröltem a végéről a pipe részt, csak a szkriptet hívtam meg. Ami már volt eddig is, de nem akart menni. Most megy
Eddig nem értettem, miért nem megy, most nem értem, miért megy. A lényeg, hogy megy.Köszi a linket, ránézek.
-
v.attis
őstag
El kellett jönnöm otthonról, épp azért indítottam le egy letöltést, így nem néztem meg a részleteket még.
Persze, tudom, hogy régi masina, de video konvertálás sem fogta meg eddig ennyire. Ha van aktív letöltés, egy ablak megnyitása is 5 másodperc! Konkrétan a ktorrent megnyitása tálcáról majdnem 10 mp volt, a "start menü" legalább 3mp.Nem fogok ezen sokat pörögni, ha így marad cserélem a qbittorrentre, csak gondoltam adok neki egy esélyt.
-
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Samsung Galaxy Watch Ultra Titanium Gray Használt, karcmentes, garanciával 2027. január 29-ig
- Azonnali készpénzes AMD Radeon RX 6000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- Azonnali készpénzes nVidia RTX 4000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
- Lenovo ThinkPad X1 Yoga (6th Gen) - i7-1185G7, 32GB, 512GB SSD, multitouch
- BESZÁMÍTÁS! Asus TUF A620M R7 7700 32GB DDR5 1TB SSD RX 6800 XT 16GB ZALMAN I3 NEO Gigabyte 750W
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest