Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• tordaitibi

veterán

válasz gregory91 #38289 üzenetére

Akit nem érdekel, lépje át, hosszú.

Az Android, bár linux származék, teljesen máshogyan épül fel.
    Gyakran 8-10 partíció van a beépített EMMC nanad flash memórián kialakítva.
    Ez a memória legközelebb az ssd nand felépítéséhez hasonlít, mem.kártyánál, pendrájvál gyorsabb és nagyságrenddel több írást visel el.

Teljesség igénye nélkül a partíciók:
    preloader
    Ez felelős a legeslegelső életjelért, ez dönti el hogy a bekapcsológomb, a hangerőgombok, az usb csati csatlakozva-nem csatlakozva esetén milyen módban induljon a készülék.
    Normál indítás, recovery, factory reset, flash mode.
    Ha ez sérül, az eszköz minden kapcsolata elveszik a külvilággal, csak mechanikusan, külső programozó kábellel lehet újraírni amit a chip lábaira csatlakoztatnak.

Recovery.
    Ebben egy mini os lakik, ha a preloader ezt indítja, itt lehetőség van flash mode, azaz usb-ről a teljes rendszert feltölteni a nand chipbe.

boot, bootloader.
    Nevében is mutatja, ebben lakik a kernel, a betöltés, bootolás további eszközei.

Eszközfüggően jön a misc, persist, hasonló érdekes nevű partíciók.
    ezeken laknak a létfontosságú driverek, képernyő, touch screen, usb stb. driverek, telefonnál az imei számok, hardver beállítások, készülékspecifikus adatok.
    data partíció.
    Átlagusernek láthatatlan, erre települnek a programok, appok, ezt írják-olvassák használat közben, a böngészők, sms app, stb.

cache.
    Átmeneti tároló, temp jelleggel.

system.
    Ez maga a rendszer, az OS.

belső tárhely, belső sdcard.
    Az egész tárolóhelyól az user ezt az 1 partíciót írhatja-olvashatja, ezen vannak a fényképek, erre azt tesz amit akar a felhasználó.

Namost.
    Romolásnál gyakorlatilag csak a sytem partícióra írunk, flashelünk fel egy másik OS-t, custom, azaz főzött romot, vagy visszatöltjük a stock, azaz a gyári romot.
    És itt jön a rom, romolás, csak olvasható kifejezés magyarázata.
    A készülék legelső indítása azért tart hosszú ideig mert erről a system partícióról ilyenkor kibontja, telepíti az öszzes dolgot, appot, framework, java stb. környezetet a data partícióra.
    És ez, a system, vagyis a rendszer partíció soha nem fog1 bit írást sem átélni, ez csakis olvasva van, erre a rendszer soha nem ír, ezért ROM-olás lett a neve ennek a folyamatnak.

Új hozzászólás Aktív témák