- 65 órányi zenét ígér az Audio-Technica új TWS fülese
- Yettel topik
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- iPhone topik
- Csíkszélességben verné az Exynos 2600 a Snapdragon 8 Elite 2-t
- Samsung Galaxy A53 5G - kevesebbet többért
- Sony Xperia 1 V - kizárólag igényeseknek
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Fotók, videók mobillal
-
Mobilarena
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
vadkörte
addikt
válasz
tordaitibi #38515 üzenetére
Amikor NAS-nak kerestem USFF gépet, a T610 is játszott, csak mókás lett volna a bővítése és az E350-es CPU-t kicsit vékonynak találtam és a fogyasztását is sokalltam. Így lett egy Atom 330-al szerelt Dell OptiPlex160. Szerencsére a DOM modul mellett egy mSATA is van benne, így nem volt probléma a 2 2,5"-os meghajtó (1x SSD, 1x HDD)
Évek óta rágom a cég informatikusának a fülét, hogy vegyünk 4-5db mini PC-t. Így le tudnánk selejtezni 3 kutatótermi gépet és egy ügyfélszolgálatit. Előbbieken Internet alapon kutatnak tudományos és amatőr kutatók, utóbbin meg űrlapsablonok vannak töltögetve.
De neeeeeeem... Inkább nézegetjük a 10 éves szarokat.
A központban is inkább vettek 20+ db 10. gen I5-ös ACER TravelMate-et (~250-280EFt/db) W10-zel (Office nélkül) ügyfélszolgálati gépnek -- mint vettek volna passzív mini-ket egy alacsony fogyasztású i3-mal (akár még 4 magos cerka is jó lenne) vagy Ryzen-nel...
-
vadkörte
addikt
válasz
tordaitibi #38503 üzenetére
Ha mást nem, csak egy CLI-s server OS-t (lényegében bármelyik linux jó lehet, ha tudod mellőzni a DE/WM-t) fel tudnál rá imádkozni egy pihole-t röhögve el tudna futtatni, esetleg lehetne letöltőgép ha normlisan képes kezelni USB-s külső HDD-t.
Ha legalább 2x RJ45 lenne rajt pfSense-zel, OPNSense-zel tűzfalnak is jó lenne.
Vagy KODI-val mediaPC-nek.#38504 Marcsello31:
Gondolom valami ILYESMI lehet. -
vadkörte
addikt
"Az emberek többségének épp elég, ha működik. Nem is akarják megérteni mitől és hogyan."
Kb. ezek közé sorolom magam, de még semmi problémám nem volt abból, hogy rolling rendszert használok. Ha ajánlást kérnek, elsőnek én is valami Debian (Ubuntu) alapút ajánlok, mivel "linux-szűz"nek nem biztos, hogy jó választás egy rolling, nekik egy "hülyebiztos"abb kiadás alapú valószínűleg jobb választás. -
vadkörte
addikt
válasz
Buncaman #38333 üzenetére
"...igaz régen Linux volt egy munkagépen, az is volt 1-2 éve."
Az én olvasatomban a régen nem= 1-2 éve, nálam a régen min. 10-15 év.Azért 1-2 év alatt nem változott akkorát a világ. Ha van már valami linux-os előéleted, mire vársz? Vágj bele!
Backup viszont MINDIG legyen, sőt, az sem árt, ha a backup-nak is van backup-ja!
Az ismerkedési fázisban hagyhatod az NTFS-t, de ha tartós lesz a kapcsolat én átállnék valami linux-kompatibilisebb file-rendszerre.
#38332 Dave™
Persze lehet egyből a mély vízbe is, senki sem tiltja. Én nem mertem meglépni. Ha nem jön be az felér egy öntökönrúgással. Mára már csak a grafikai programjaim miatt használok Windows-t. A videóvágást is el tudom intézni linux-on (a KDEnlive meglepően kezes és sokoldalú). -
vadkörte
addikt
válasz
Buncaman #38329 üzenetére
"Tervezek végleg váltani Linuxra, pontosabban egyik ubuntu variánsra. (Kubuntu)"
Először is, jól gondold meg (ne kövezzetek meg)! Ha nagyon régen használtál linux-ot, akkor lehetnek új dolgok. Én nem szívesen ugranék bele azonnal a mély vízbe. Ha megoldható a külön médiára telepítés - NEM GRUB ALAPÚ DUAL BOOT - akkor én így telepíteném. Ha nem, akkor először virtuális gépen ismerkednék vele és amikor már biztos vagyok a dolgomban, akkor telepíteném a fizikaira. A Kubuntu nem rossz választás, ha Ubuntu alapú rendszerben gondolkodsz, a KDE felületet a végtelenségig - és azon túl is - lehet finomhangolni, de az alapbeállításokkal is jól el lehet vele lenni és nem zabálja le a gatyádat."Ha megmaradnak a merevelemezeim, akkor az azokon lévő adatokat látni fogja a Kubuntu, miután a fő lemezt tisztítottam majd telepítettem?"
Ha külön van adat és külön rendszerlemez, természetesen igen, bár lehetséges, hogy telepítened kell majd az NTFS-3g beépülőt. Kicsit majd masszírozni kell az fstab-ot, de menni fog a dolog. Hosszú távon, ha már nem lesz a gépen Windows, az ext4-re áttérés lesz a megoldás, mert bár kezeli az NTFS-t a linux, de sok a de... A telepítés idejére én azért lehúznám azt az adat lemezt
Az office file-okat nem kell megmenteni, nem toronyba zárt szűz hercegnők. A LibreOffice - amennyiben nem valami nyakatekert többszörösen egymásba ágyazott függvényekből álló és szétmakrózott Excel táblázatról van szó, egész jól elboldogul az MS állományokkal. A Writer-nél sem tapasztaltam nagy problémákat - nekem inkább az a kellemetlen, hogy 2007 óta szalagos Office-t használok, a LO meg hagyományos menüs... - a Base viszont nem kompatibilis az MS Access adatbázisokkal. -
vadkörte
addikt
válasz
God Vazzeg #27071 üzenetére
Ubuntu Mate helyett telepítettem, bár nem a Cinnamon, hanem a Mate környezettel Kellemes fürge, jól bánik a szűkös és szerény erőforrásokkal. Annyi nyűgje van, hogy egyelőre nem teljesen lett magyarított és van pár app, ami mindenhol jól fut, de itt nem akar. (pl. Double Commander)
A Cinnamon-t virtuális gépen próbáltam, tetszett, de a Mate-et már kezdtem megszokni, így az ment fel. Tetszik!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Antivírus szoftverek, VPN
- AKCIÓ! VALVE INDEX virtuális valóság szemüveg garanciával hibátlan működéssel
- DELL PowerEdge R640 rack szerver - 2xGold 6138 (20c/40t, 2.0/3.7GHz), 64GB RAM,4x1G, H730 1GB, áfás
- Update 06.17. Bomba árak 2025-ben is! Üzleti - Consumer laptopok DELL FUJITSU HP LENOVO
- LG 34GS95UE - 34" Ívelt OLED / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / 1300 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
- Samsung Galaxy A13 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest